Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Laskagomba gulyásleves

2017.12.02. 07:00 Andrass9

Vagyis ördögszekérgombából készült gulyás. Mindkét névvel jó, mert az ördögszekér egy laskagomba fajta. Magamtól biztos nem jutott volna az eszembe, hogy gombából főzzek gulyást.

29.jpg

Az ötletet az internet adta, amikor az ökörszekérgomba feldolgozásához kerestem receptet. Innentől már csak a kivitelezés volt hátra. Feleségem sincs itthon (aki nem szereti a gombát), így nyugodtan megfőztem.

Gyorsan begyűjtöttem a gulyásleves klasszikus alapanyagait hozzá:

  • 25 dkg ördögszekérgomba (most a Lidl-ből)
  • 2 szem krumpli a borjúragu levében főzve
  • 2 sárgarépa
  • 1 gyökér
  • 3 dkg szalonna
  • 2 kisebb vereshagyma
  • 1 ökörszív paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 5 girizd fokhagyma
  • 3 szál petrezselyemzöld
  • 1 púpos teáskanál pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 mk egész bors
  • 1 mk köménymag
  • 1 mk majoranna

10.jpg

Felkockáztam a szalonnát, és feltettem kisülni egy fazékban. Amíg az olvadozott, felkockáztam a zöldpaprikát, a hagymát és feldaraboltam hosszanti csíkokra a gombát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kisült szalonnazsírba szóram a zöldpaprikát és a hagymát, majd dinszteltem, míg a hagyma átlátszó nem lett. Ekkor beledobtam a fokhagymákat is. Így nincs esélyük se leégni. Végül a gombát is a fazékba szórtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Megszórtam a fűszerekkel, és egy pici sóval. Beleforgattam a hagymás zsírba, ami szépen feloldotta a pirospaprikát és bevonta a gombákat. Egy pár percig pirítottam, mintha pörköltet készítenék, és utána felöntöttem vízzel. Mire a víz felforrt, a paradicsomot is összekockáztam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Most már felöntöttem másfél liter vízzel, felkarikáztam a gyökérzöldségeket és azt is a leveshez adtam. Amikor a sárgarépa megpuhult, hozzáöntöttem a ragu levével a főtt krumplit - annak már nem kell többet főnie. Megkoronáztam a kis petrezselyemlevéllel és összerottyantottam. Sót nem kellett többet hozzáadni, jött a raguból.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Egy tojásból, sóval és pici vízzel csináltam galuskatésztát, amit belecsurgattam a keverőtálból a levesbe. Kicsit nagyra sikeredtek, de én szeretem a nagy galuskát.

27.jpg

Amikor megfőtt a galuska is, tálaltam magamnak, mert már nagyon kiváncsi voltam, milyen lesz.

28.jpg

Valódi gulyás íze volt! Nem hiányzott belőle a hús sem, meg semmi sem! Gyorsan pakoltam kisfazékkal és egy nagylábassal a szomszédainknak, és elindultam, mint Piroska a kiskosarával.

Mindannyian dicsérték!

Tanulság: a gombát célszerűbb nagyobb falatokra vágni, mint csíkokra. Ez eléggé roppanós, testes gomba, jobban kijön az állaga evés közben. Valószínűleg barna csiperkéből, vagy rókagombából is menne a dolog.

51 komment

Címkék: hagyma paradicsom paprika fokhagyma bors majoranna szalonna sárgarépa gyökér pirospaprika kömény ördögszekér laskagomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4113199231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.12.02. 14:28:47

Egyetértek a szomszédokkal, finom lehetett valóban.

Azért a gulyás ízhez nagyon hozzájárulhatott a borjúragu, ami a második fotón ha jól gondolom, a műanyagdobozban van, ugye?

Az a nokedli az csodás, az elkészített mennyiség nekem egyszerre elég is lenne egy kis leveskével:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.02. 16:48:24

@Dikusz: Az csak a ragu leve volt, de persze volt benne bőven borjúíz. A ragut elsóztam, ezért bele kellett főznöm két krumplit, hogy elvegye a sósságát. A krumplit némi lével kivettem, és lehűtöttem. Most meg pont jókor jött :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.02. 18:19:11

Köszönök szépen!
Pont jó, gyorsan megvan, tartalmas, még szénhidrák is vannak benne bőven. Nem kell folyton húst enni.
Egyszer szüreten sóheréknél volt valami próbálkozás ilyesmire (éppen volt gomba a réten, nem kellett rá költeni), de az rútul el volt b@szva. Híg volt, semmi színe és még le is égették a bográcsban. Egész napos kemény munka után ezt adták az embereknek. Az enyém az árokban végezte, felmarkoltam két szelet kenyeret, aztán megettem szőlővel.

she_wolf 2017.12.02. 19:47:45

Ez a kaja teljesen jól néz ki:) A hozzávalókból ítélve pedig igen finom is lehet. Van laska dílerem, csak ritkán jelentkezik. Next time könnyen lehet, hogy nem hagyom ki, a receptet felvésem a homlokomra, hogy itt találtam, köszi!:)

2017.12.03. 15:34:41

"Tanulság: a gombát célszerűbb nagyobb falatokra vágni, mint csíkokra."

Szerintem a csíkokra vágással nincs probléma. Inkább az van, hogy mint minden gombánál, a tönk alja szívósabb, keményebb.
Legutóbb ezt a fajta gombát úgy szeleteltem, hogy a tönk alső részét karikára, többit csíkokra. Nagyon finom, karakteres ízű gomba, még egy gulyás alapból is el tudom képzelni, hogy kiérződik az íze.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.03. 16:02:29

Legközeleb, ha lesz ilyen gomba a lidiben, én is megpróbálok hasonlót főzni.

moonlight777 2017.12.03. 19:05:27

Ezt még csak véletlenül sem lenne szabad gulyáslevesnek hívni, ez a gulyásleves megcsúfolása.... max zöldséglevesnek lehetne hívni, semmi köze a gulyáshoz....

Kedélyes Paraszt 2017.12.03. 19:21:03

@pizzaszeletvágó: sose szeld karikara. nagyon rosszul nez ki. egy ordogszeker tobbet erdemel. en eppen bakonyin gondolkozom az egyik zsakmanybol. van a hutoben nhehany zacskoval. probaltam mar a lidl fele termesztettet is, termeszetesen nem olyan, mint a szedett.

Kedélyes Paraszt 2017.12.03. 19:22:23

@moonlight777: ebben igazad van, en sem hivnam annak. finom gombalevest lehet belole csinalni, de paprikasnak, husos kajanak finomabb.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.03. 20:14:52

@moonlight777:

Olyanról még nem hallottál, hogy hamis gulyás? Akinek nem volt pénze marhahúsra, az bizony hamisat főzőtt, de abból csak a hús íze hiányzott, mert a gulyásleves összes többi alakatrésze benne volt. Illetve van, mert most is főzik sokan.

Az ördögszekérgomba meg ízes, húsos, és pont adja a hamisgulyásnak a többlet ízt, ami ugyan nem a hús íz, de finom.

2017.12.03. 20:52:33

@Kedélyes Paraszt: kösz, én nem értek a gombához!

she_wolf 2017.12.03. 21:29:00

@látjátok feleim szümtükkel:
Gulaschkotzka rulez!:) Meg a gulyáskrém is. Én néha perkeltet is ízesítek vele:P

Kumari aki Nilüfer 2017.12.04. 10:25:25

@moonlight777: Hamisgulyás..a vega gyerekeimnek bizony főzök, ,gyerekkorombawn is gyakran előfordult.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.04. 10:26:49

@látjátok feleim szümtükkel: most jutottam el a kommentedig, látom, más is ismeri a hamist:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.04. 10:44:02

@Kumari aki Nilüfer:

Hát bizony gyerekkoromban marhát csak élőben láttam, vágni nagyon kivételes esetben vágtak a tehenes gazdák, élve többet ért a tehénke.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.04. 10:49:56

@látjátok feleim szümtükkel: Így-így..azt hiszem, középiskolás koromban kóstoltam először marhát, nem is ízlett egyáltalán. De már elmúlt:))) Mi birkát sem ettünk, ebben a műfajban is csak a bárány és növendék nagyságig jutottam, birkát( felnőttet) kétszer, egyszer valami baromi büdöset ettem(illetve nem ettem), másodszor eszméletlen finomat, de magam még nem vittem be a konyhába birkát. Bárány, az begyühet..konyhakészen:)

Sertésgulyást ettünk gyerekkoromban, meg kakasból, öreg tyúkból is készült pörkölt, a maradékból meg -urambocsá'- gulyás.

medvedr 2017.12.04. 14:09:26

Ritkán megyek bele gasztro taxonómiai kérdésekbe, de nekem ez nem gulyás leves, de mégcsak nem is hamis gulyás. Gulyásba fokhagyma- nekem ez nagyon nem jön össze. A nokedli meg pláne nem, csakis csipetkével. Azért biztosan finom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.04. 15:14:04

@medvedr:

Pedig hamisgulyáslevest biztosan neked is főztek már.

A fokhagyma meg ízlés kérdése, van aki mézzel szereti. Én leginkább sülve.

she_wolf 2017.12.04. 16:30:28

@látjátok feleim szümtükkel:
"Pedig hamisgulyáslevest biztosan neked is főztek már."

Menzák rendszeres szereplője.

she_wolf 2017.12.04. 18:00:59

@pizzaszeletvágó:
Mikros töltöttmicsoda? Cukros??? Valaki nagyon mellényúlt a sótartó küblinek:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.04. 18:15:52

@pizzaszeletvágó:

Cukros nincs, csak a paradicsomos. Utóbbi finom.

2017.12.04. 18:35:29

@látjátok feleim szümtükkel:

Naná, hogy a paradicsomos töltöttkápi finom, bár nem mindenki szerette itt a blogkocsmában első látásra:
blogkocsma.blog.hu/2014/05/12/szabolcsi_toltott_kaposzta_488

:)))
kaptam pár visszajelzést azóta, többen megpróbálták és azóta rendszeresen készítik, öröm ez nekem.

de

én is megálltam egy pillanatra a növésben, és ha más mondja el nem hiszem, de sajnos a saját szememmel látam, mikor valaki megcukrozta a töltöttkáposztát, tálalás után...

Kumari aki Nilüfer 2017.12.04. 19:09:13

@pizzaszeletvágó: Nekem attól kerekedett el a szemem, mikor életemben először, az egyetemi menzán savanyú káposztába töltött káposztát ettem..mi otthon édesbe, paradicsomosan.Aztán anyósom is savanyúba töltötte, Debrecenben meg pláne savanyúba..berántva!! nem rossz, de én mindig maradok a paradicsomosnál.De cukorral soha....

she_wolf 2017.12.04. 19:27:46

@Kumari aki Nilüfer:
Nálunk is az édeskáposzta volt a módi, és egészen az is maradt, amíg az otthoni albérletemben a házinéni meg nem kínált a savanyú káposztás változattal.
Menzán is édeskáposzta volt, üzemi konyhán is, én meg csak lestem, amikor a savanyút megkóstoltam. Mivel sokkal jobban ízlett és később kiderült hogy anyósomék nem is ismerik a nem savanyú változatot, ehhez tartom magam:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.04. 20:07:55

Nekem a káposzta és a bele tekert töltelék minden módon nagyon jó étel.

she_wolf 2017.12.04. 20:13:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Kelkáposztába is, és szőlőlevélbe is jöhet:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.04. 20:36:03

@she_wolf:

Kelkáposztába csak akkor, ha előbb megpároltam a leveleket, majd a kész tölött leveleket tűzálló tálba egymás mellé rakva tejföllel nyakon löttyintem, és a tetejét megsajtozva sütőben szép pirosra sütöm. Hidegen-melegen jöhet.

2017.12.04. 20:48:14

@látjátok feleim szümtükkel: nem szívesen hozom szóba a gasztroangyalt, de most hétvégén édeskáposztába töltött kukoricakásás vargánya töltelékes káposzta volt műsoron. Keleti határainkon túl. Nem lenne a kedvencem az biztos, de megkínálhatnának vele, valahogy legyűrném...
@Dikusz: -nak és szümtüknek üzenem, hogy nevezett műsorban igazi poéka leves főtt! Amiről múltkor beszéltetek. Az viszont tökéletes volt. Ahogy van. Ahogy kell. Enném.

she_wolf 2017.12.04. 21:17:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Úgyúgy:)
Én majdnem, a különbség annyi, hogy ugyanúgy vízben megfőzöm (amennyi éppen ellepi), utána rétegezem tálba, és sütöm/forrósítom át tejföllel. Gyakorlatilag rakott kel ez, csak levelekbe tekerve:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.04. 21:37:57

@she_wolf:

Gyakorlatilag nem, mert a rétegezéstől más ízvilág alakul ki, mint a tekercsekben, a töltelékben a rizs és a hús összefőnek, míg a rétegezésben nem. A rétegezésben a kel uralkodik, a töltelékben a hús.

she_wolf 2017.12.04. 22:13:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Pssssszt...én nem rétegezem a rakott kelt:D
Mindent megfőzök,-párolok, rizst, húst, káposztát, kizsírozok egy jénait, morzsával megszórom, mint a tortaformát, alulra megy a levél, rá a rizzsel összekevert és megfűszerezett puhára párolt (és picit megkapatott) hús fele, újra káposzta levél, halványan megtejfölözöm, de tényleg csak kicsit, majd újra töltés, és újabb réteg levéllel zárom, amit már bővebben tejfölözök meg. Sajt nem kerül rá, esetleg másnap, ha melegítéskor valakinek ilyen kívánsága van, reszel rá:)

Hogy miért nem rétegezem? Nekem úgy nem eléggé egységes, nagyon különválik a sima rizs íze a fűszerezett húsétól. Ja, és ha marad (mert marad!) párolt kelkáposzta, azt fellaskázom apróra, és az is megy a rétegbe:)

Fenchurch68 2017.12.04. 22:34:14

@she_wolf: De édes farkasvirágszálam, amit most leírtál, az mi, ha nem rétegezés?! :D
(Bocs, az első mondat után azt hittem, hogy fogod, oszt összedarálod a hozzávalókat, úgyis egy helyre kerül.)
Rakott kel így teljesen rendben, viszont szükséges a tetejére pár szelet húsos szalonna.

A paradicsomos édeskáposztás töltött káposztáról inkább nem mondok véleményt, az gyakorlatilag egy darált hússal bővített p.k., jó is annak, aki szereti, de ha kötelezővé teszik, kivándorlok.

Dikusz 2017.12.04. 23:09:32

@Fenchurch68: tulajdonképpen igazad van, bár szabolcsi töltöttkáposztát még nem ettem.
A k.k.főzeléket meg szintén nem lehet teljes nevén emlegetni egy igen kedves kommancstársunk ugyanis nem szereti:)))

she_wolf 2017.12.04. 23:27:43

@Fenchurch68:
Jajháde azért, mert van, aki úgy rétegez, hogy külön a rizsa réteg, rá a husi réteg, az alja meg a teteje pedig káposzta. a fölsőn meg a tejföl.
És akkor imígyen lesz réteges:
www.gasztrokalandor.hu/receptek/rakott-kel-ahogy-mi-szeretjuk.html

A tiém meg valahogy így néz ki, csak kap még egy "felezős" káposzta réteget (kizárólag azért, hogy azt is meg lehessen kicsit tejfölözni, és ezáltal szaftosabb legyen):
www.nosalty.hu/izhuszar/titkos-rakott-kel-receptem

Csak a képekre figyelni, nem ezen receptek alapján készítem;)
Viszont most kedvet kaptam egy jófajta rizseshúshoz, meg is kukkolom, posztoltatok-e róla;)

she_wolf 2017.12.04. 23:31:07

@Dikusz:
Ha rám gondolsz, tőlem nyugodtan lehet a kelkáposzta főzelékről írni, attól én még nyugodtan nem szerethetem:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.05. 08:37:01

@Dikusz:

Elütötted az első betűt, mert az p.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.05. 10:07:18

@she_wolf: Ennék egy jó kis bácskai rizseshúst..tízezer éve nem ettem olyat.

Fenchurch68 2017.12.05. 10:33:12

@she_wolf: Én is úgy rétegzek, hogy külön hús, külön rizs, csak aztán mikor már kész az összes réteg és meg is van tejfölözve, össze-vissza szurkálom villával, hogy jól közé másszon a tejföl :)
@Dikusz: Szabolcsi töltöttkáposztát még én sem ettem, csak meséltek róla, meg láttam, de olyan nekem, mint a zsiráf: szép, szép, de otthonra nem kéne. Az élet apró örömei közé tartozik, hogy édesem se szereti a p.k.-t, exférj imádja, úgyhogy havonta egyszer biztos főztem, azzal a fenntartással, hogy majd ő sózza-cukrozza, mert nem vagyok hajlandó megkóstolni.

@Kumari aki Nilüfer: Anyukám itt volt nálunk a múlt héten, és egy napig csak kajáról beszéltünk (a férje nagyon válogatós, ráadásul egy éve kiderült, hogy cukros), úgyhogy most szép lassan mindent megfőzök, amit említett. Egyik ilyen a bácskai rizseshús :)

she_wolf 2017.12.05. 10:58:15

@Fenchurch68:
Zsiráf:DDD
Szépen vagyunk, te is megcsinálod szépre a cuccot, aztán jól összekócolod, ejnye!:)
Az uram a tejbegrízzel csinál ilyeneket:tálalom neki szépen megkakaózva, finomított kristálycukorral megszórva, ő meg az első mozdulattal jól össze is keveri az egészet. Mondtam már neki, hogy legközelebb fazokban kapja, azt szór bele amit akar, hozom a fúrót, bele a keverőszárat, oszt gyía!
Nem értékeli az igyekezetemet, szépérzéke meg az ablakban:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.05. 17:14:54

Jó estét!

Megfőztem és megettem a világ legfinomabb gombás pohánkáját ( klasszikussal szólva csucsu volt ).
Boltban vásárolt 4 ördögszekér és egy tenyérnyi vastaghúsú csiperke összevágva, fokhagymával olivaolajon és kacsazsíron összepárolva, végép kissé megpirítva, csipet vegeta, csipet bors, só, és három kanálnyi farmer tejfől. Összerottyantva. Ez a tejföl majdnem olyan sűrű, mint egy lazább finom túró, sűrítő anyag nem kell hozzá.
Pohánka olivaolajon megfuttatva, feleresztve, sózva, fogyhamával fűszerezve, víz apránkénti adagolásával puhára főzve, zsírjára besűrítve. A gombának kiváló körete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.05. 18:31:58

@látjátok feleim szümtükkel: Ha elárultad volna az elején, hogy hajdináról van szó, nem kellett volna gugliznom :)

2017.12.05. 20:24:40

Na kérem! Jobb lesz vigyázni, hogy a jövőben ki és mit nevez gulyáslevesnek! Méghogy laskagomba gulyásleves!

"A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón."

Miheztartás végett! :)
Tehát ha egy pálos szerzetes hollóházi porcelánból gulyáslevest eszik, az háromszoros hungarikum.

2017.12.05. 20:35:40

@látjátok feleim szümtükkel: egészségedre, jól hangzik az elkészítési mód. Fokhagyma nem lett sok?

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.05. 20:51:16

@Andrass9:

Hahaha, nekem sem jut mindig eszembe csak a pohánka.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.05. 20:53:40

@pizzaszeletvágó:

Nem, mert csak egy-egy gerezdet használtam, az pont elég volt, nem nyomta el a gomba ízét, viszont a pohánka ízesebb lett tőle.

she_wolf 2017.12.06. 02:39:41

@pizzaszeletvágó:
Oszt pájinkát előtte, vagy utána iszik az szerzetes?
És mennyit kell innia hogy igazán magyarosch legyen? Egy pohánkányit?;)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.06. 07:31:14

na akkor köretnek megszerzem a céklás almalével izélgetett gersli-paellát..ha ettete
nem bonyolult, gerslit vajon egy kicsit átforgatni, és jóféle 50% céklalé- 50% almalé keverékével(amit 3 l-es dobozban lehet kapni, van derecskei, és van valami sokkal drágább, de nem jobb), azzal folyamatosan öntögetni, ahogy a paellát illik..és utána enni. Sokat. Mert finom:)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.06. 07:32:51

kimaradt valami, azt hiszem, az, hogy ha ettetek jót..ez is az:)

És a receptre gondoltam. Hiába, na, ma négykor felvert valami zaj, és már újra álmos vagyok:)))

medvedr 2017.12.09. 10:55:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nem volt benne se gomba, se galuska, se fokhagyma

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.09. 13:06:09

@medvedr:

No de pont ezektől laskagomba gulyásleves ez a leves.:D