Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Gazdag pulykacsont- és szárny leves

2017.11.11. 07:00 Andrass9

Feleségem egy nagy kupac húsos pulykacsonttal jött haza, hogy jó lesz a kutyának. Sok mindent adok neki, de pulykacomb csontot soha (mondjuk a háztartásunkban pulykacomb tán kétszer fordult elő összesen)! Viszont itt álltam egy rakat húsoscsonttal.

20.jpg

Ha már lúd pulyka, legyen kövér. Gyorsan vettem két pulykaszárnyat, hogy legyen benne még anyag, ne csak a csontok a kis húsokkal rajta. Az új szabályozások szerint azt amúgy se lehet beleszámítani a termék hústartalmába ...

Sok-sok zöldséggel készült:

  • 6 pulykacombcsont (kb 1,5 kg)
  • 2 pulykaszárny (kb 60 dkg)
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál gyökér
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zeller
  • 1,5 vereshagyma
  • 1 szál halványítózellerszár
  • 3 koktélparadicsom (ez érett éppen)
  • 1 cső tv paprika
  • 1 szál zellerzöld
  • 2 lestyánlevél
  • 1/4 kisebb kelkáposztafej

Fűszerek a teatojásban:

  • 4 girizd fokhagyma
  • 1 nagyobb szerecsendióvirág
  • 1 kk feketebors
  • 4 szegfübors
  • 3 borókabogyó
  • 3 szem kardamom megtörve

10.jpg

A húsokat rátettem egy méretre hajtogatott alufólia tálcára, és betoltam a sütőbe a grill alá pirulni. Amíg az ott szoláriumozott, megpucoltam a zöldségeket és felvágtam darabokra. Ahogy a felső oldala megpirult, megfordítottam a húsokat a grill alatt, és kb fél óra múlva kivettem. Ezzel a trükkel nem kell lehabozni a levest (meg az íze is jobb lesz).

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A hagymákat külső héjukkal együtt, a felaprított zöldségekkel (a sárgarépa kivételével) egy 4 literes fazékba tettem. A kelkáposztát összekötöztem, ne essen szét. Két fokhagymagirizdet is beletettem a fazékba. A teatojásba további kettőt, de azt héjastul. Végül ment bele a pirított csont és a szárny is.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Felöntöttem a fazekat vízzel, majd feltettem főni.

18.jpg

4 órát főtt lassan, amikor a sárgarépát is hozzáadtam. Ekkor persze megvámoltam a levét alaplének az éppen készülő szegfügombaleveshez. (A gömbölyű üveg nem a levesbe kell!)

19.jpg

Eszméletlen finom leves lett, a szárnyban lévő hús szaftos volt, a csontról is volt mit leszopogatni. Főztem még hozzá csigatésztát, de az első tányért tészta nélkül ettem. Hidegen meg kocsonyává alakult ...

21.jpg

3 napig jártunk rá feleségemmel. Volt, hogy napjában kétszer is, mire elfogyott (az összes zöldséggel, mert az is jó lett).

Azért a kutya a szárnycsontokat megkapta, a macskának egy kis porcogó jutott.

331 komment

Címkék: hagyma paradicsom paprika fokhagyma zeller bors sárgarépa pulykacomb gyökér kardamom kelkáposzta borókabogyó lestyán zellerszár pulykaszárny karaláb szerecsendióvirág szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3213082388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2017.11.15. 15:17:26

@Attilajukkaja:
Nemtom. Egyszerűen nem szeretem. De egy jó rakott kelért ölni tudnék, és imádom húslevesbe is belefőzni és abból kienni, no meg töltve is igen finom.
De a kelkáposztafőzelék nálam a szalontüdővel egy polcon van, valahol nagyon mélyen elásva. Mit csináljak? Más meg azt nem szereti amiért én rajongok, ez van:)
Halat meg ritkán teszek asztalra, ami nagy hiba -vagy nem. Attól függ, hogy honnét származik.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 15:21:42

@she_wolf: Nálunk előferdül a főzelék viszonylag gyakran. Van hétvégéről báránypörkölt, a szépember rácuppanthatja, jutna neked is a szaftjából, nem azért mondom, de igen jól sikeredett.Én az hiszem, összeütök egy pár bundást, azt Bori is eszi.

Nos, nálam a II.típusús, de szerencsére enyhe diabétesz,(8 fölött még nem volt), köszvény, laktózérzékenység,időnként belobbanó nyombél(idegalapon), mit mondjak..sakkozok.Néha meg nem érdekel....szeretek enni. Aztán nyögök:D Ha belegondolok, egészen soványnak kéne lennem, de éppen ellenkezőleg...:(

2017.11.15. 15:31:47

@Andrass9: hát, ezzel nem vagyok kisegítve ;)

Attilajukkaja 2017.11.15. 16:09:15

@she_wolf:
"Egyszerűen nem szeretem."
Nekem csak azért fura, mert ilyet még nem hallottam. Olyat már igen, hogy valaki nem szereti a kelkáposztát, de hogy CSAK főzeléknek nem, az nekem újdonság! De hát miért pont ilyesmi ne létezne? :o)

Azt pedig szerintem nem kell sajnálni, ha valaki önként és dalolva mond le a húsról. A cukorbetegség, a laktózérzékenység meg hasonlók persze más kategóriába esnek. Ezek tényleg kényelmetlen dolgok.

@Kumari aki Nilüfer:
Borit én is sajnálom a gyakorlata miatt. Nálunk néhány kolléga azért nem volt hajlandó megnézni Enyedi Ildikó "Testről és lélekről" c. díjnyertes filmjét, mert abban van néhány nagyon realista vágóhídi jelenet. Aki állatok gyógyításának szenteli az életét, az nehezen néz végig ilyesmit. De hát ez is a szakma része!

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.15. 17:27:00

@pizzaszeletvágó:

Július vége felé vettük, rántani való méretűk voltak akkor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.15. 17:40:38

@Attilajukkaja: @Kumari aki Nilüfer: Merthogy én is gyakorló állatorvos professzortól tudom :)
Bori tán ismeri is: Dr. Szenczi Ottó

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.15. 17:41:27

@pizzaszeletvágó: Sajna csak ennyit tudok. Más forrását nem ismerem.

Attilajukkaja 2017.11.15. 17:53:40

@Andrass9:
Ő azt hiszem, már nyugdíjas.

2017.11.15. 18:20:49

Már csak egy kérdésre keressük meg a választ! Én mennyi és milyen csontot rághatok meg ?

@Andrass9: sebaj, köszi.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 18:24:49

@Attilajukkaja: Bori vega ÉS buddhista gyakorló, neki az ölés nem megy.Hosszan tudnék erről beszélni, de itt talán nincs helye.Olyan helyen fog dolgozni, ahol ha egy mód van rá, még a kíméletből altatást is elkerüli.de ennél bonyolultabb.
dr. Szenczit ismeri, de Bartha Tibor köréhez tartozik.

Attilajukkaja 2017.11.15. 18:38:16

@Kumari aki Nilüfer:
Az állatorvosok nagy része nem szeret állatot ölni, ami érthető. Sajnos az eutanázia néha tényleg szükséges. Én az embereknél is pártolom.
A vágóhídi gyakorlat viszont hozzátartozik a szakma oktatásához. Csak erre gondoltam.
Bartha Tibort jól ismerem. Szerintem mindenki ismeri az egyetemen. :o)
Én Szenci tanár urat (sima cével) inkább csak az étkezőben szoktam látni, mert bejár. Én úgy tudom, hivatalosan már visszavonult.

A buddhizmusnak, ha jól tudom, több irányzata is létezik, és van, amelyik megengedi, hogy csirkét vagy halat egyenek. De úgy látszik, Bori nem ehhez az irányzathoz tartozik.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 18:45:59

@Attilajukkaja: A buddhizmus megenged bármit:) csak a karmádat terheled bizonyos dolgokkal. Bori laktovega, tejet, tejterméket, tojást eszik, és igen elvétve, de tényleg kivételesen megkóstolja a halat.A nagylányom és az élettársa laktovega, és nem is kóstol, a Bori barátja szintén laktovega.
Az euthanazia olykor szükséges, ha a gazda úgy dönt, akkor kénytelen megtenni..de szeretné inkább nem. Ilyen értelemben a féreghajtás is necces...de szerencsére a tanító lámák igen gyakorlatiasak.Bori a karma kagyü egyik ágát gyakorolja, Tarra szokott elvonulni.
Neked mondtam egyszer, hogy Bori okos és gyönyörű??:) Nem túloztam, Bartha tanár úr biztos ráismer ebből:))))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 18:50:47

@Kumari aki Nilüfer: Ja, Szencit nem tudom, hogy kell írni, mert csak idekurjantotta a nevét a gyermek:)

Viszont csináltam sajtos bundáskenyeret..egyszerűen nem lehet abbahagyni! Rsezelt feketeretekkel, ecetes hagymasalátával toljuk, a zöldbabfőzelék meg ott árválkodik..holnapra majd jó lesz:)

Attilajukkaja 2017.11.15. 18:58:33

@Kumari aki Nilüfer:
Valahol én is peszko-laktovegetáriánus vagyok. :o)
Igaz, én nem csak halat eszem, hanem rákot, kagylót, rovart is. Szóval mindent, ami a halak alatt van. Szóval nem nevezem magam vegának, csak nem eszem húst. És soha nem dolgoznék vágóhídon. Nem azért, mert ott leölik az állatokat (nagymamám is levágta a tyúkot), hanem az ipari folyamat brutalitása miatt.

Értem, hogy a féreghajtás elpusztítja a férgeket, de az antibiotikumok pedig a bacikat, ahogy a szappan is, amivel kezet mosunk. Vagyis húzni kell az embernek egy határt, vagy ott köt ki, ahol azok a hindu guruk, akik maszkban járnak és seprik maguk előtt az utat nehogy rálépjenek egy bolhára.

Ha találkozom Bartha Tiborral, rákérdezek a lányodra. Igaz, ez nem tudom, mikor következik be. :o)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 19:02:26

@Attilajukkaja: Ölni én sem, bár szeretem a húst. Bizonyára lenne az éhségnek az a foka, mikor levágnám a tyúkot, de most el sem tudom képzelni..

Ma a vágóhidakon kábítás van, ez kötelező, de ettől nem egy lélekemelő látvány, érzés..de ugyanakkor restellem, hogy ezt írom, hiszen megeszem őket....
Nem vagyok annyira emelkedett lélek, mint a két szélső gyermekem.

Attilajukkaja 2017.11.15. 19:04:59

@Kumari aki Nilüfer:
"Szencit nem tudom, hogy kell írni, mert csak idekurjantotta a nevét a gyermek:)"
Én úgy ismerem, hogy Dr. Szenci Ottó, a "csikólogus". :o)

"Viszont csináltam sajtos bundáskenyeret..egyszerűen nem lehet abbahagyni! Rsezelt feketeretekkel, ecetes hagymasalátával toljuk, a zöldbabfőzelék meg ott árválkodik."
A fekete retket mi is imádjuk! De a bundás kenyér sajnos egy no-no, mert a párom is inzulin rezisztens, és nagyon komolyan vesszük a diétát. A bundás kenyeret pedig nem lehet magvas szénhidrát csökkentett rozskenyérből csinálni. De egye fene, ha meg tudná az ember állni egy kenyérnél, és ne tovább, a fehér kenyér is jó lenne. De nálunk ez illuzórikus. Ezért inkább nem csinálok, pedig nagyon szeretjük/szeretnénk. :o(

Attilajukkaja 2017.11.15. 19:10:14

@Kumari aki Nilüfer:
"Ölni én sem, bár szeretem a húst. Bizonyára lenne az éhségnek az a foka, mikor levágnám a tyúkot, de most el sem tudom képzelni.."
Bizonyára. :o)

"Ma a vágóhidakon kábítás van, ez kötelező, de ettől nem egy lélekemelő látvány, érzés.."
Előírás ide vagy oda, a neten horrorfilmek vannak különböző vágóhidakról. A kábítás nem mindig sikerül jól, ráadásul rugdossák, bántalmazzák az állatokat. Szörnyű!

"restellem, hogy ezt írom, hiszen megeszem őket...."
Ezzel sokan vannak így. A hús egy fontos fehérje- és vitaminforrás az ember számára.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 19:15:11

@Attilajukkaja: Én ma meg nem mérem a cukorszintemet, annyit mondhatok......de rozskenyérből csináltam(bajor rizskenyér), a kenyészeletr hajszálvékony, csakhogy ez kevés mentség. Mindegy..Idejét sem tudom, mikor csináltam bundást,ma meg már úhyis kakukk a diétának, nyugdíjas búcsúztató volt, tortával...Ír viszkis torta, egy kicsiny szeletke .

Attilajukkaja 2017.11.15. 19:26:50

@Kumari aki Nilüfer:
A párom csak az erősen szénhidrát-csökkentet kenyeret eszi. Talált valami olyan márkát, ami finom is (nem volt könnyű). Persze sok benne a mag. De lehet, hogy hallgatok rád és mégis csinálok egyik nap bundás kenyeret valami kevésbé csökkentett kenyérből. A lényeg, hogy fel tudja szívni a tojást. A sajt sem rossz ötlet bele, mert laktatóbbá teszi. Gondolom, te nem két kenyér közé rakod, hanem ... hova is? De akkor csak valami főzeléket kap mellé. A spenót és a zöldbab nálunk is nagyon népszerű. Apropó, még a friss gyalult tök is nagyon finom a piacon.
De utána semmi torta, és gyümölcs is csak módjával. :o)
Azért néha a párom is szokott bűnözni. Mert ki nem? ;o)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 19:42:47

@Attilajukkaja: általában én is csökkentett ch-s kenyeret eszem, vagy teljes kiőrlésű zsemlét.De elmegy a nánási rizskenyér-tartok tőle, debreceni specialitás, de nagyon finom, vagy más teljes kiőrlésű rozsos,korpás) A magosok között válogatok, némelyik savanyú ízű az én érzésem szerint.a bundás vékony kenyérből készül, egészen átitatom a tojással. Sajtos meg úgy lesz, hogy a tojásba belekeverem a reszelt sajtot(picire kell reszelni, hogy jól elkeveredjen, ezért a száraz sajt egyik kiváló hasznosítása). Torta délelőtt volt, és tényleg kevés, főleg mert vajas krém volt benne, cukor+ laktóz..erősen ellenséges dolgok.
De nem vagyok szuicid hajlamú, nyilván próbálok mértéket tartani, csak ma éppen nem:))))) A gyümölcs is necces, sok a tiltólistás, de ha nem ehetek húst, szénhidrátot,gyümölcsöt, akkor alig marad valami...na, mindegy iy:) Most viszont megyek, olvasok egy keveset, és alszom, mindjárt itt a reggel.Jó éjt!

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 19:43:19

Nem nánási rizs, hanem ROZS!

Attilajukkaja 2017.11.15. 19:51:55

@Kumari aki Nilüfer:
"Nem nánási rizs, hanem ROZS!"
Megértettem elsőre is. :o)

"elmegy a nánási rizskenyér-tartok tőle, debreceni specialitás, de nagyon finom, vagy más teljes kiőrlésű rozsos,korpás)"
Ezek nálunk csak kivételes esetekben jöhetnek szóba, ha az ember be akarja tartani a napi 170 grammos szénhidrát diétát.

"A magosok között válogatok, némelyik savanyú ízű az én érzésem szerint."
Mondjuk ki nyíltan: a legtöbb elég szar.

"Sajtos meg úgy lesz, hogy a tojásba belekeverem a reszelt sajtot(picire kell reszelni, hogy jól elkeveredjen, ezért a száraz sajt egyik kiváló hasznosítása)."
Köszi a receptet!

"Torta délelőtt volt, és tényleg kevés, főleg mert vajas krém volt benne, cukor+ laktóz..erősen ellenséges dolgok."
OK. :o)

"De nem vagyok szuicid hajlamú, nyilván próbálok mértéket tartani, csak ma éppen nem:)))))"
Ez érthető.

"A gyümölcs is necces, sok a tiltólistás, de ha nem ehetek húst, szénhidrátot,gyümölcsöt, akkor alig marad valami."
Pedig nálunk ez van. Igaz, nálunk nem probléma a tejtermék.

"Most viszont megyek, olvasok egy keveset, és alszom, mindjárt itt a reggel.Jó éjt!"
Én is elindulok az egyetemről, mert már csak a trécselés, olvasgatás kedvéért maradtam bent. Jó éjt!

Dikusz 2017.11.15. 21:43:07

@Kumari aki Nilüfer: azóta is sütöd a sajtos bundást? Jó sok lehet már belőle azóta, kérek szépen én is. :)))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 11:38:25

@Dikusz: nem fogod elginni, egy 75 dekás vékonyra szeletelt kenyeret bundátam, és bakker 3 szelet maradt ...mind a gyermek, mind a zuram rávetette magát, és én sem voltam visszafogott:D
Javaslom a füstölt sajt alkalmazását, még tutibb!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:40:50

@she_wolf: Ilyen hülyeség is csak a Pinteresten jelenhet meg :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.21. 21:44:25

@she_wolf:

Enyém bukfenczni nem tud, de a mopszit minden délben megmaszírozza.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 06:58:48

Itt van a középsőm abesszinje erre az évre, mert felújít.( a lányom, nem a macska) Fővárosi lakásmacska, 70 nm-ről, nálunk a 160-on eszelősen viselkedik, karnistól a szekrények tetejéig rohangál, továbbá eszelősen pacskol. Imádja a vizet:)MINDENT látni akar. Ezzel együtt a világ legbújósabb macskája:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 08:36:20

@látjátok feleim szümtükkel: A mieink engem masszíroznak, olykor kitolt körömmel, multkor mondtam is a zuramnak, nem kéne mostanában orvoshoz mennem, mert ha meglátja a finom kis karmolásokat a testemen, téves következtetéseket vonhat le az intim életemről:DDDDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 08:43:51

@Kumari aki Nilüfer:

Régen volt egy közönséges szürke cirmos falusi macskánk, mely fajta általában nem kedveli a vizet. Egyszer hazajött és az egész hasa alja csupa mész volt. Sajnáltam a szerencsétlent, de nem tudtam mit kéne tenni vele azon kívül, hogy megfürdetem. Féltem, hogy nem hagyja, a macska karmolást pedig nem szerettem, mégis fogtam beraktam a mosdókagylóba, és láss csudát, a macska szépen hagyta magát megfürdetni, megtörölgetni. Azóta felnézek a macskákra.

A mostani is fajtiszta utcai csavargó volt, és ősszel befogadtuk még kölyök korában. Együtt volt a mopszival, de már külön lakása van. Minden nap dél tájon beviszem a mopszihoz, együtt heverdéznek, és a macska nyalogatja, tisztítja a kutya szőrét, fülét, fekszik a kutyán és mancsozza/maszírozza.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 08:53:19

@látjátok feleim szümtükkel: A macskák tudják, mikor történik valami az ő érdekükben. Nálunk a beteg macskák sose tiltakoztak még a kellemetlen beavatkozások ellen sem, tűrik szinte lefogás nélkül az oltásokat, és igen, ha valami miatt le kell őket mosni(nyilván nem csak a hecc kedvéért, hanem mert árt nekik az, ami rajtuk van), azt is eltűrik szó nélkül.SŐŐT..a szemük lemosásást és krémezését is, néha van gyulladt szem, szinte odatartják, hogy csináljak vele valamit. Volt egy verekedős vörös kandúrunk, ő sokszor volt tályogos( verekedésben az idegen macska belekapott, és az szépen-nem is, csúnyán elfertőződött).Ezt úgy kell kezelni, hogy -és gyengébb gyomrúak ne olvassák tovább- melegíteni, ha felfakad, kitunkolni, és betaninnal telenyomni, aztán kitakarítani. Nos, azt hiszem, nem egy kéjmámor, de ez a mcaska, aki egyébként elég agresszív is tudott lenni, ezt a tortúrát úgy tűrte, hogy magam elintéztem, nem kellett lefogni, erőszakoskodni.Szóval én a macskák barátja vagyok:) meg a kutyáká.Meg a teknősöké. meg..szóval szeretem az állatokat:)) Szerintem ezerszer okosabbak, mint azt általában feltételezi róluk az emberiség.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 10:55:31

@Kumari aki Nilüfer:

Van egy öregebb macskánk is, ő egy fajkeverék, anyja nagyszőrű volt, de ő síma fehér, szürke farokkal. Elütötte az autó valamikor április-május környékén, és kézben vittük haza. Betettük egy zárható helyiségbe, ahol a másikkal ( vörös )laknak közösen. A másiknak volt saját karámban ládája, abba beköltözött, és csak a nyár végén kezdett jobban kijárni. A másik macska ezt türte, és a törött lábú még most is a ládában alszik, de már enni a karámok kívül kap és a vörös a karámban várja a kaját úgy, mint a lábtörés előtt. Talán "tudja", hogy a sérülés meggyógyult, és visszakérte a karámját.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 11:10:38

@látjátok feleim szümtükkel: Tudja, Ahogy a normális felnőtt macska a kiscicát soha nem zavarja el a táltól, a sérült társát is "ápolja", dorombol neki, nyalogatja, még akkor is, ha előtte "kardoztak" ( a gyerekeim nevezték így, mikor az első lábukkal csápoltak egymás felé).
A kutyát tartják intelligensnek. nem is vitás, az. de a macskák pontosan ott vannak, ha nem eszesebbek, bár az tagadhatatlan, hogy önzőbbek. de nem baj:)

she_wolf 2017.11.22. 11:30:32

@Kumari aki Nilüfer:
"A macskák tudják, mikor történik valami az ő érdekükben. Nálunk a beteg macskák sose tiltakoztak még a kellemetlen beavatkozások ellen sem...."

Ez az állatok többségénél így van, függetlenül attól, hogy háziállat, vagy vadállat:)

Attilajukkaja 2017.11.22. 12:11:09

@Kumari aki Nilüfer:
"Sajtos meg úgy lesz, hogy a tojásba belekeverem a reszelt sajtot(picire kell reszelni, hogy jól elkeveredjen, ezért a száraz sajt egyik kiváló hasznosítása)"
Megcsináltam! :o)))
Slimm kenyeret vettem, amelynek szelete 7 g szénhidrátot tartalmaz, és elég szivacsos is, hogy felszívja a tojást. Tettem a tojásba reszelt sajtot, - ahogy mondtad, - de két szelet kenyér közé tettem még némi füstölt mozarellát is, mert mindig is ki akartam próbálni a dupla bundás kenyér készítését. Ez a változat kívül és belül is sajtos lett, és nagyon ízlett mindkettőnknek. :o)
Fejenként másfelet tudtunk belőle megenni, ... de ez még bőven belefért a párom napi 170 g CH-s étrendjébe.
Szóval köszi az ötletet! :o)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 12:22:47

@Attilajukkaja: Szívesen.Örvendezek, hogy ízlett.

Attilajukkaja 2017.11.22. 13:34:39

@Kumari aki Nilüfer:
A bundás kenyér kinek nem ízlik? Főleg, ha sajt is van rajta. :o)))

she_wolf 2017.11.22. 14:07:08

@Attilajukkaja:
Azon kevés kaják egyike, amitől ég a gyomrom. Ne kérdezd miért, fogalmam sincs róla. De ez nem tántorít el, a búgatóport feltalálták:)

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:29:18

@she_wolf:
Nem mondod? Egy ilyen ártalmatlan, egyszerű, olcsó ételtől? Te állatszerető ember vagy, nem? Lehet, hogy allergiás vagy a bundára? ;o)

she_wolf 2017.11.22. 14:38:13

@Attilajukkaja:
Bizomány:( És még a tejbegríztől is. De egyébként ilyesmi nem rontja és nem veszi el a kedvemet. Millióan vannak, akiknek sokkal rosszabb reakcióik vannak egy-egy ételre, úgyhogy nem nyígok:)

Attilajukkaja 2017.11.22. 14:45:02

@she_wolf:
Tudom, hogy nem "nyígsz" (he-he!), de gondolkodtál már azon, hogy mi a közös ezen kaják között? Vagy nem foglalkoztat a kérdés?

she_wolf 2017.11.22. 15:01:28

@Attilajukkaja:
Nézd, el lehet indulni esetleg keresgélni a gabona-tojás kombó nyomán, egészen a sütés-főzési átalakulásokon keresztül addig, hogy mit mivel, hogyan és milyen arányban, de különösebben nem foglalkozom vele. A táplálkozástudomány egy külön kategória, ami engem túlzottan soha nem érdekelt. Annál hedonistább huzalozású vagyok:)
Egy életem van, amit nem akarok örökké élni, pláne megkötésekkel:)
Ha komollyá válna, akkor persze más lenne helyzet. Attól még nem dőlök a kardomba, hogy ez vagy az nagy ritkán diszkomfort érzést okoz.

Attilajukkaja 2017.11.22. 15:11:17

@she_wolf:
"Egy életem van, amit nem akarok örökké élni, pláne megkötésekkel"
Igazad van! Ha nem komoly a dolog, akkor ne is foglalkozz vele. :o)
Én sajnos már évtizedek óta szocializálva vagyok az étkezési problémákra (problémákkal), ezért ki vannak élezve rá a neuronjaim.
Szóval egyetértek veled, csak ritkán egyél bundás kenyeret, .. de akkor a sajtos változatát edd, mert az issssteni!

Kumari aki Nilüfer 2017.11.22. 15:48:40

@she_wolf: nekem a parikás krumplitól ég..nem is eszem, és nem is főzök. ha mégis van valahol, akkor sajnos, szenvedek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.22. 16:28:38

@she_wolf:

Gondolom sok zsiradékon sütöd a bundás kenyeret, próbáld meg egyszer alig olajon, hátha akkor nem ég a gyomrod tőle.

she_wolf 2017.11.22. 21:53:20

@látjátok feleim szümtükkel:
Igen, bő, forró olajban sütöm a fázós kenyeret, úgyhogy ez is benne lehet a pakliban, még nem gondolkodtam rajta:)

she_wolf 2017.11.22. 21:55:01

@Kumari aki Nilüfer:
Én olyankor betolok egy kiskanál gyógyszertári szódabikarbónát, rá egy bögre vizet, és diszkréten elvonulok pár percre buborékolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.23. 03:42:25

@she_wolf: Dipankrinnal nem kell buborékolni ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 08:25:40

@she_wolf:

No, amikor én bundásknyereztem, akkor sok szelet sült a bő zsiradékban, aztán zsiradék kidobva, bundás meg bekapva, oszt a sok bundástól égett ott is, ahol nem kéne.

Aztán rászoktam, hogy egy szelet kenyér, egy tojás, kevés zsiradék, teflonyban lassan födő alatt sütve, a végén kicsit anélkül is, és így az egy szelettől nem ég sehol. Az egy szeletet meg lassan ettem, hogy tovább tartson az élvezet.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 09:42:14

@Andrass9: Dipankrin meg a Cholagol a barátom!

she_wolf 2017.11.23. 10:26:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Legközelebb kipróbálom, beszámolok:)
Jó pap is hótig, hát nem?:D

she_wolf 2017.11.23. 10:36:15

@Andrass9:
Éppen írni akartam, hogy annyi kegyszert szedtem már életemben, hogy kettőnknek is sok lenne, amikor csudaságot láttam oldalra kitekintve: szajkót!:)
Mekkora csóróság van már itt, hogy ennek is tudok örülni:(
Gyönyörűséges madárka, és az irizáló kék szárnyfedőivel kifejezetten üdítő színfolt a rigók, meg a csöppecske egyenbarna madarak között.
A nem éppen trillázó hangját szoktam hallani, de látnom csak most sikerült. Nem engedem az uramnak lebontatni a sufnit!

Kumari aki Nilüfer 2017.11.23. 11:44:50

@she_wolf: Szajkó mifelénk nem fordul elő, pedig tényleg gyönyörűséges..varjú van exportra is:D

she_wolf 2017.11.23. 11:56:16

@Kumari aki Nilüfer:
Varjak vagy ne varjak?:) Erdő mellett lakunk, őket csak lejjebb szoktam látni a Depo környékén. Ott van sík terület, meg gyümölcsös. A kertünkben csak cinke, rigó és hasonló szokványosnak mondható tollas állatkák vannak, ritka vendég egy-egy olyan, ami meg máshol mindennapos.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 13:44:16

@she_wolf:

Főleg, hogy pap sem vagy.:D

Egyébként meg varjon a rosseb. Sajnos nem találom, pedig eccer régen megvolt.

Attilajukkaja 2017.11.23. 17:11:33

@she_wolf:
"Erdő mellett lakunk"
Én meg a Hegyvidéken (XII. ker.), és nálunk elég sok állat megfordul. Még rókát is szoktam látni az utcánkban. Érdekes volt megfigyelni, hogyan változtak a madárfélék az erkélyünkön az elmúlt évtizedek alatt.
A mókusokon kívül, van 3 féle cinege (őszapó, kék- és széncinege), rigó, meggyvágó, csúszka, harkály, szajkó, vörösbegy, tengelic, valamilyen örvös galamb ... hirtelen ennyi jut eszembe. A szarka és a varjú nem merészkedik be hozzánk, csak távolról figyelnek, illetve üldözik el a többi madarat (az a fránya fészekrabló szarka!). A varjúk rendesek, és szerintem nagyon szépek is. :o)
Nyáron egyszer nagy sivítozásra lettem figyelmes, kirohantam az erkélyre és egy kis méretű vércsét láttam meg tőlem egy méterre, ahogy lecsapott egy saját méretével vetekedő rigóra, amely békésen ivott. Első reakcióm az volt, hogy "hát ez meg mi a franc???", a második, hogy megmentsem a rigót, ezért elkezdtem hadonászni a kezemmel. A harmadik pedig az, hogy a vércsének is etetnie kell a fiókáit. A vércse amúgy se nagyon illetődött meg a hülye reakciómtól, mihelyst összeszedte magát röhögve elrepült, karmai között a még mindig sipítozó rigóval. Kicsit borzasztó és megdöbbentő tapasztalat volt, ... de innen tudom, hogy vércsék is vannak a közelben. :o)
Aztán összesöpörtem a tollakat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 17:23:30

Talán Gugyerák volt, de nem biztos.

2017.11.23. 18:23:25

@Attilajukkaja:

Kedves állatokhoz jól értő ismeretlen!
Azt hiszem, hogy a megfigyelt madár karvaly volt.
A vércsék élőhelye és szokásai mások, amit Ön leír, az a karvalyra jellemző. Nagyon szép madár, főleg a hím. Kertekben is előfordul, és gyakori. Erdők közelében. A vércsék inkább pusztalakók, nem jönnek emberközelbe.
A karvaly vadászatára jellemző a váratlanság, a levegőből támad, jellemzően földi, vagy ágakon pihenő célpontokra, sőt etetőkre! Ezért szokták azt javasolni, hogy a madáretetőket közel helyezzük el valami ágas-bogas búvóhelyhez, ahová az énekesek menekülni tudnak.
A karvaly előszetettel vadászik lomha rigóra, vagy balkáni gerlére. Én is megtalálom sokszor a vadászat nyomait szétszórt galamtollak formájában. Tanúja is vagyok néha, ahogy síri csendben siklik a tetők vonalát követve, gyorsan és egyenes vonalakban iszonyat gyorsan, és ha meglát valamit lecsap. Múltkor majdnem betörték a ház egyik ablakát, a galamb nekirepült, a karvaly úgy kapta el, nekirepültek mindketten.
A vércse más.
A vércse nem így vadászik és nem csak madarakra.
A vércse szitál a levegőben. Szinte egy helyben állva a levegőben, mint a kolibri, lehajtott fejjel figyeli maga alatt a területet, és mozgó kisemlősökre illetve egyéb földi dolgokra vadászik, amiből persze nincs kizárva a földi madárfészek sem. A Hortobágyon akárcsak átautózva gyakran megfigyelhető ez a pusztalakó madár. A vércse nemigen kapja el a rigó vagy galamb méretű zsákmányt, nem képes rá, nem így táplálkozik.

De mindegy is, én nem értek ehhez nyilván, nincs professzor ismerősöm.
Azért ezekhez az információkhoz a wikipédia is elég. Meg a 40 éves hobbim, a madármegfigyelés...

Attilajukkaja 2017.11.23. 18:37:59

@pizzaszeletvágó:
A madár vörös vércse volt. Sokkal kisebb, mint a karvaly. Én is meglepődtem, hogy beszorult a városba, mint annyi más ragadozó, amelynek nem itt lenne a helye. Ez valahol elég szomorú dolog.

2017.11.23. 19:09:38

@Attilajukkaja: akkor az valóban egy kész csoda, nagyon elkeseredett vörös vércse lehetett, ami rigó méretet meg mert támadni, főleg elvinnie egy sport teljesítmény :)

2017.11.23. 19:13:02

@Attilajukkaja: ja, azért nem teljesen szomorú, van magyarázat, melyik évszakban volt ez? Ugyanis a vércsék a varjak fészkeit használják költésre, amiket a varjak átmenetileg az évszak miatt elhagytak. A kék vércsék kizárólag ezekben költenek, saját fészket nem is építenek, de a vörös vércsék is igénybe veszik a varjúfészket. A varjúfészek pedig lehet városias/erdeies környezetben is, hacsak így nem maradt ott valami vörös vércse...

she_wolf 2017.11.23. 19:14:19

@látjátok feleim szümtükkel:
A Lepsény sokak repertoárjának része volt:) Nem tudom, Gugyerák is virított-e benne, de Bárdi (Bárdy?) hangját nagyon szerettem. Nagy kedvencem volt gyerekkoromban a Bob herceg, és rádió kabarékban is imádtam azt a gyönyörű, mélyen zengő hangját.

she_wolf 2017.11.23. 19:22:03

@Attilajukkaja:
Nálunk is változik a madárvilág összetétele: szürkül, csökkenő tendenciát mutat, 2-3, legfeljebb 4 városlakó fajta, oszt kalap.
És rosszabbodni látszik a helyzet. Betudom mindezt a köcsög önkormányzatunk "áldásos" tevékenységének, amellyel felszabdalták és kiparcellázták a fölöttünk lévő véderdő nagy részét.
Nem vagyok átkozódós, de remélem, a kivágott fákból elegendő mennyiséget eltetettek maguknak, hogy legyen miben majd megágyazniuk.
'96 óta látom a pusztítást.

Attilajukkaja 2017.11.23. 19:28:33

@pizzaszeletvágó:
"azért nem teljesen szomorú, van magyarázat, melyik évszakban volt ez?"
Mint írtam, nyáron történt az eset. Júniusban lehetett.

"Ugyanis a vércsék a varjak fészkeit használják költésre, amiket a varjak átmenetileg az évszak miatt elhagytak. A kék vércsék kizárólag ezekben költenek, saját fészket nem is építenek, de a vörös vércsék is igénybe veszik a varjúfészket."
Ez egy magyarázat lehet, igen.
A lényeg, hogy a ragadozó még kisebb is volt, ment a fekete rigó, ... de vörös volt, az tuti.
Nagyon megdöbbentő pár másodperc volt!

"A varjúfészek pedig lehet városias/erdeies környezetben is, hacsak így nem maradt ott valami vörös vércse..."
Nem értek hozzá, de megpróbáltam utánanézni a neten. Amit én láttam, az a fényképek alapján tutira egy vörös vércse volt.
Köszi a segítséget!

2017.11.23. 19:35:51

@Attilajukkaja: ugyan, én csak írom, amit biztosan tudok.

Azt képzeld el, mikor megyek ki múltkor a tyúkjaimat ellenőrizni, látom, hogy mindegyik egyirányba áll, mint az iránytű, és egyik szemüket félrehajtott fejjel az égre szegezik. Felnézek, hát persze, hogy a karvaly sziluettjét látom az égen... viccesek voltak a "hölgyek", ahogy nézték mozdulatlanul :)

Attilajukkaja 2017.11.23. 19:47:02

@pizzaszeletvágó:
"ugyan, én csak írom, amit biztosan tudok."
Az jó. Csak a dolgok néha változnak. Mert a világ változik, és ezt jól látom az erkélyemre betévedő madarakon (is).

"Felnézek, hát persze, hogy a karvaly sziluettjét látom az égen... viccesek voltak a "hölgyek", ahogy nézték mozdulatlanul :)"
Lefagytak, mi?
Gyerekkoromban sok időt töltöttem falun. Ti nem játszottatok azzal, hogy hirtelen a hátukra fordítjátok a csirkét, és ezzel lefagyasztjátok őket? Mi azt mondtuk, hogy hipnotizáltuk őket, pedig egy francokat! :o))
Csak egy időre lefagytak szegények a meglepetéstől. :o)

Attilajukkaja 2017.11.23. 19:53:52

@she_wolf:
"Nálunk is változik a madárvilág összetétele: szürkül, csökkenő tendenciát mutat"
Ez furcsa, mert nálunk nem csökken, hanem változik.

"És rosszabbodni látszik a helyzet. Betudom mindezt a köcsög önkormányzatunk "áldásos" tevékenységének, amellyel felszabdalták és kiparcellázták a fölöttünk lévő véderdő nagy részét."
Biztos, hogy ennek nagy szerepe van a ti ökostruktúrátok romlásának. Ez tuti!

"remélem, a kivágott fákból elegendő mennyiséget eltetettek maguknak, hogy legyen miben majd megágyazniuk.
'96 óta látom a pusztítást."
Ez nagyon szomorú!! De most az általános fakivágások éveit éljük. Ez a kormányzat valamiért nem szereti a fákat. Nem értem, miért.
Most megyek, hogy vacsit adjak a családomnak. :o)

she_wolf 2017.11.23. 20:01:17

@pizzaszeletvágó: @Attilajukkaja:
Mátrában mentünk autóval egy hegyi úton. Téptünk vagy 15-20-szal.
Kukán ültünk egymás mellett a férjemmel, bámultunk kifelé a fejünkből. Okosan:)
Soha a büdös életben nem fogom megtudni milyen madarat láttunk, de majdnem felkenődött a szélvédőkre, és ebben az esetben mi is megöleltünk volna egy fát, ugyanis akkora volt a pipi, hogy gyakorlatilag az egész szélvédőt beterítette.
Időben magasságot nyert, és áthúzott a kocsi fölött. Megálltunk, és megnéztük volna jobban, de nem volt rá lehetőség. Csak azt láttuk, hogy eltűnik a fák fölött.
Mi meg ültünk a kocsiban. Sokáig, és némán:)
Tippeljetek, mi volt az első szó, amit kimondtam?

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 20:34:18

@she_wolf:

Nem a lepsény volt a Gugyerákban, hanem talán a varjak a vetésen ( de lehet, hogy más produkcióban volt ). Nem ismered?

2017.11.23. 20:59:42

@Topy: és plusz jellel végződik :)))

she_wolf 2017.11.23. 21:12:16

@látjátok feleim szümtükkel:
"...pedig eccer régen megvolt."

Erre írtam, hogy Lepsény:) Mer' ott még megvolt:)
A varjúról csak a "hóvarjú van a vetéjsön/átmászunk a kerittéjsön" jut az eszembe, de az meg nemtom ki vót, ha vót egyáltalán valaki.

Gugyerák meg Gugyerák:
www.youtube.com/watch?v=4JEZ25oDf5o&list=RD4JEZ25oDf5o&t=15

A bagoly a testméretétől függően éppenséggel akár rámehet galamb nagyságú madárra, de jellemzően inkább rágcsálók a zsákmányállatai.
Aztán míg a baglyok többsége éjszaka vadászik a galamb meg nappal aktív, nem tudom hogy hogy jön nekik össze egy ilyen randi:)
Szerintem nem szokványos hogy a bagoly galambra vadászna.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 21:32:09

@she_wolf:

Szerintem sem szokványos, de erre felénk mostanság sok a bagoly a közeli templom kertjében/tornyában, és a mi fenyőnkön meg vadgalambok szoknak éjszakázni, illetve szoktak, mert vagy 3 napja reggelre tele volt az udvar galambtollal. Azóta nem éjszakázik itt egy vadgalamb sem. Más görbecsőrű meg nem jár éjszaka.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 21:35:23

A varjak a vetésen arról szólt, hogy valaki azon polemizált, hogy varrjak a vetésen? Mire a partnere azzal zárta le a témát, varrjon a rosseb. Egyszer régebben megtaláltam a neten, most eddig még nem bújt elő.

she_wolf 2017.11.23. 21:41:58

@látjátok feleim szümtükkel:
Csőrmesterék rendet vágtak köztük:) Biztos nem hagyták őket nappal szunyálni, és berágtak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.23. 21:44:27

@she_wolf:

Azért sok aktualitás van ebben a részletben.

she_wolf 2017.11.23. 23:01:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Érdekes (vagy nem?) módon bármilyen régi bohózatot vagy kabarét, akármit hallgatok túrás közben, mindben van valami aktualitás. Néha az az érzésem, hogy megállt az idő.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.24. 07:10:34

Ja, lemaradt, hogy talán körpályán rohan, és ettől úgy látszik mintha megállt volna?:(

she_wolf 2017.11.24. 10:01:57

@látjátok feleim szümtükkel:
Kicsit mind a kettő:)
Csak a változás állandó.

Attilajukkaja 2017.11.24. 16:58:57

@she_wolf:
"Mi meg ültünk a kocsiban. Sokáig, és némán:)
Tippeljetek, mi volt az első szó, amit kimondtam?"
Tippem: "Hú, de szép madár volt!"
Ugye én nyertem? :o)

she_wolf 2017.11.24. 17:44:31

@Attilajukkaja:
Hátpeeeeersze:)

@Topy: és @pizzaszeletvágó: megosztva nyerték a süket hangszórót:)

Attilajukkaja 2017.11.24. 17:51:18

@she_wolf:
"megosztva nyerték a süket hangszórót"
Tudtam! Éreztem, hogy nyertem!
Most picit boldoggá tettél. :o) Jó érzés nyerni valamit, ... bármit.
(Amúgy mit mondtál ott és akkor?)

she_wolf 2017.11.24. 18:34:47

@Attilajukkaja:
De egy erőszakos vagyol TE!:D
Aszontam: "bzzzz+!" És tök kukán ültem egy darabig, ha doki látott volna azt hitte volna, hogy "bazedóvos" vagyok:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.24. 19:14:43

@she_wolf:

Azt még nem is tetted hozzá, hogy melegítetted az ülésen a nedvességet.;D

she_wolf 2017.11.24. 19:29:20

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem úgy van ám az! A döbbenettől leállt a mindenféle keringésem is:D
A tipikus "se köpni, se nyelni" állapot lépett fel.