Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Grenadírmars - krumplis tészta - gránátos kocka

2017.11.08. 07:00 Andrass9

Nem újdonság, de én másképp készítem, mint Waka. A sok névvel rendelkező étel valójában egy roppant egyszerű fogás: főzz egy apróra kockázott krumpliból készült krumplipaprikást, keverd össze a megfőtt kockatésztával és szolgáld fel kovászos uborkával.

23.jpg

Ennyi. Persze lehet bonyolítani, hogy megfőzzük hajában, lereszeljük, majd paprikás, hagymás zsírra tesszük. Vagy akár ahogy én próbáltam valamikor: a krumplipaprikás levében főzzük a tésztát (nem annyira sikeres dolog), de akár hívhatjuk slambucnak is, és akkor bográcsban főzi az erős szakács (azért abba jár több szalonna is).

Így azután maradt a nálunk jól megszokott módszer, amit alább prezentálok. Hozzávalók (2 személyre, mert feleségem nem akarja három napig enni):

  • 2 nagyobb sárga krumpli (állítólag az jól szétfő)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis paradicsom
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 30 dkg 4 tojásos fodros nagykocka
  • só, bors, kömény

10.jpg

Nos, ez nem sok alapanyag. A szalonna ad egy kis füstös ízt neki, meghát kell a zsír is, hogy megdinszteljük az apróra vágott hagymát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A krumplikat meghámoztam és kb 1x1 cm-es darabokra vagdostam. Azért picire, hogy jobban szétfőjön. A paradicsomot is feldaraboltam. A hagymát pirosra sütöttem egy kis sóval (könnyebben kiadja a levét), akkor lesz finom édes! Hozzákevertem a pirospaprikát, és a paradicsomot is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Feltettem a tésztának 3 liter vizet egy kanál sóval forrni. Amikor a hagyma nagyjából zsírjára sült, belekevertem a krumplit (nem a vízbe, az a tésztának kell), hogy picit megpirítsam. Pár perc múlva hirtelen ötletből rászórtam egy késhegynyi őrölt köményt - az a krumpli barátja. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kislángra tettem. A víz is felforrt, beleszórtam a tésztát 7 percre. Néztem, kóstolgattam a krumplit, de nem akart szétfőni, bár már puha volt. Tovább nem vártam, a nagyját ráborítottam a tésztára, a maradékot meg villával szétpaszíroztam, és úgy adtam hozzá.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Házi uborkasalátával tálaltam magamnak (feleségem kovászos uborkához ragaszkodott, mint klasszikus párja ennek a tésztának).

22.jpg

Másoknak tán szokatlan módon, de az én tésztámra tekertem sok borsot! Mintha cvekkedli lenne ...

Maradt még két adag, de egyet én megettem vacsorára, valamint befutott egy vendégünk, aki ezer éve evett utoljára krumplis tésztát. Így azután nem volt gond, hogy marad-e másnapra :)

 

357 komment

Címkék: krumpli hagyma bors szalonna pirospaprika kömény kockatészta Farkas András fodros kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7912763022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.11.10. 17:53:54

@Andrass9: ha az az illető 2 éves a szöszi angyalka, akkor szívesen néznék róla képeket:)))
Ha jól emlékszem van másik is, akkor őróla is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.10. 17:55:23

Fő a szülinapi húsleves! Holnap hamburgerbucit sütök, majd az új grillen Angus hamburgert. Van hozzá római saláta, meg szeletelt cheddar, nomeg még a saját paradicsomból. Majo-t is keverek frisset, de kechupból maradok a boltinál. Istenem, de jó lenne, ha szeretném a hamburgert ...
Lesz itt dőzs, hamár osztriga nincs :)))

2017.11.10. 17:56:11

"Repülős ananászt" keressetek a kedvenc, bejáratott zőccségesnél, ha friiset akartok enni, de még a nagybanin is ismerik szerintem ezt a kifejezést.
Kitaláljátok-e miről beszélek? :)

she_wolf 2017.11.10. 17:58:31

@Andrass9:
Szentségtörés! Vodkát csak tisztán, és jéghidegen!
Koktélokat meg ilyen összeöntözgetett löttyöket általában a barátainknak csináltam, a magam számára kerültem az ilyen cicomázkodásokat. Legyen nekik látvány, meg trendiséges hájlájf:)
Én egyszerű vagyok, mint egy százas szög.

Attilajukkaja 2017.11.10. 17:59:50

@she_wolf:
"Zavar támadt az erőtérben: nem konzervet veszek, hanem ananász gyümölcsöt -szökőévente egyszer:)"
Aha! Az más. :o))
Bocsi!

"Az megy gyümölcssalátába, és kajával együtt megsütve."
Úgy nagyon jó tud lenni. Én is szoktam használni.

"az ananász és a fehér rum elválaszthatatlanok voltak:) Jó kis koktél alapanyag mind a kettő."
Hát persze, hiszen ez a Pinya Colada alapreceptje. Mindenki imádja. :o)

"A fogyás eredményessége attól függ, hogy egy egyébként jó hatásmechanizmusba mivel avatkozol bele"
Valóban. Semmilyen zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával sem veszít senki sem súlyt, ha nem tesz érte mást is.

she_wolf 2017.11.10. 18:00:17

@pizzaszeletvágó:
Nem tudom miről beszélsz, de hirtelen műszaki cuccok ugrottak be, amik "le szoktak esni a teherautókról":)

Attilajukkaja 2017.11.10. 18:04:36

@Andrass9:
"Istenem, de jó lenne, ha szeretném a hamburgert ... "
Mit NEM lehet szeretni egy zöldséges, marhaúspogácsás szendvicsen?

"Lesz itt dőzs, hamár osztriga nincs :)))"
Max. csirrke osztriga :o)

she_wolf 2017.11.10. 18:05:19

@Attilajukkaja:
A Piña colada tényleg nagyon finom, fejre is tudtam tőle állni, mint a búgócsiga:) Itatja magát és én eléggé az ízlelés rabja tudok lenni, és nagyon szeretem a kókuszos cuccokat IS!:(
Sajnos tényleg igaz: minden ami jó az életben, az vagy törvénytelen, vagy erkölcstelen, vagy hizlal:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.10. 18:10:48

@pizzaszeletvágó:

Nem szeretem a félérett ananászt, inkább az orrom után választok.

Attilajukkaja 2017.11.10. 18:12:43

@she_wolf:
"A Piña colada tényleg nagyon finom, fejre is tudtam tőle állni"
:o)))
Szerintem minden karibi koktél ilyen. Becsapós, mert könnyen itatja magát, főleg a nagy melegben.
(Dicséretem, hogy helyesen írtad le a koktél nevét!!!! Plusz piros pont.)

"Sajnos tényleg igaz: minden ami jó az életben, az vagy törvénytelen, vagy erkölcstelen, vagy hizlal:D"
Én a törvénytelent eddig kihagytam. ;o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.10. 18:16:00

@Dikusz: A szöszi angyalka: "Conversation with Zoe tonight: Dad tells Zoe that he is the bad cop and I am the good cop. Zoe tells us that she is the Smart cop. Just got schooled by a 3 year old. We're in trouble..."
Keresek pár képet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.10. 18:18:02

@Attilajukkaja: Most éppen a kutya eszi a farhátat ...

she_wolf 2017.11.10. 18:54:12

@Andrass9:
Ha választanom kellene, akkor Bloody Mary, az is külön alkotóelemeire szedve és szervírozva:)

Csúnya válóperem volt Mr. Alcohollal, kibékíthetetlen az ellentét köztünk. De az együtt töltött szép évekre szívesen emlékszem vissza.
(És akkor most spoilereztem egy többé-kevésbé ismert coming outot magamról.)

A szöszi angyalkák gyönyörűek:) Mennyire vannak álmatlan éjszakáid miattuk?;) Vagy voltak.... ha nem, akkor majd lesznek. Nekik meg bősz atyjuk:)

she_wolf 2017.11.10. 18:57:12

@Attilajukkaja:
A törvénytelent én is, csak morálisan néha szarul érzem magam:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.10. 19:18:22

@she_wolf: Még nincsenek :)
A kisebbik ráadásul fiú ...
Bő egy hét, és velük vagyok!!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.10. 19:21:57

@pizzaszeletvágó:

Szerintem nem. Amit repülővel hoznak azt fééretten szedik, míg az érettet fürdetik ( ezzel akadályozzák a romlás beindulását ) és úgy hozzák. Láttam tv-ben erről régebben egy filmet. Egyébként attól, hogy a külseje zöld, lehet érett, az illata elárulja.

Persze ha a repülős ananászpálinkára gondolsz, akkor tényleg tévedtem.

she_wolf 2017.11.10. 19:28:35

@Andrass9:
Te kis naív!:) Az hogy fiú, semmi könnyebbséget nem jelent, nyugi!

she_wolf 2017.11.10. 19:32:27

@látjátok feleim szümtükkel:
A banántot is féléretten/ződen hozzák, igaz, annak van utóérése.
Én szeretem a kemény banántotot... a nagyon érettet fogatlan koromra hagyom:)
Csak a hülye banán is hizlal:(
Tán valami fényevő szektába kéne a felvételemet kérni, háthogyha karcsúsodnék kissé:)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.10. 20:11:32

@élhetetlen: Hát... Való igaz, hogy a gyengébb félbarna jó bundás kenyérnek, de én nem úgy látom, hogy az a tescós félbarna bármire jó lenne. Ellenben az egyszerűbb tartós szendvicskenyeret szeretem bundás kenyérnek. Tartós is, meg bárhol megkapom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.10. 20:20:39

12 óra múlva indul a 11.11 az Aliexpressen! (bár mostanában nem látok olyan kiugró kedvezményeket, mint egy éve)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.10. 20:24:17

@pizzaszeletvágó: Ott a pont. A repülős ananász nagyon jó. Elég jó alternatíva az a fajta, aminek kisebb és viszonylag gömbölyű teste van. Általában óriási a lombja, és szerepel a címkéjén a "sweet" szó. A nagyobb termetű fajtákat szerintem kár megvenni, bár kevesebb a hulladék, tehát olcsóbb. Már kóstoltam repülős mangót, érett görögdinnyére és mézédes őszibarackra emlékeztet engem az íze egyszerre. A repülős cuccokat repülővel szállítják, ezért eszméletlenül drágák, viszont érettek. Egyszer az életben azért érdemes kipróbálni; például a repülős mangót.

she_wolf 2017.11.10. 20:38:40

@Gyalogrépa:
Tehát ananász esetében célirányosan keressem a "sweet" megjelölésűt, egyebekben pedig azt, ami rohadt drága? Előző lehet irányvonal, de az utóbbi inkább hely függvénye -gondolom én.

Dikusz 2017.11.10. 20:52:02

@Andrass9: de gyönyörűek:))) Az apró fiúcska is:) Alig várnám, hogy találkozhassak velük:)

Dikusz 2017.11.10. 20:54:43

@Andrass9: én szeretem a hamburgert, meg a húslevest is:)
Nyitom az ablakot, és még az osztrigáról is lemondok.

2017.11.10. 20:57:33

@she_wolf: nem, nem. Az igazi repülős cucc annyira szemtelenül drága (és finom, mintha ott ennéd, ahol terem) hogy hamisítók, csalók azt az árat ki sem merik írni, mert ők maguk sem hiszik el, nincs önbizalmuk hozzá, hogy eladhatnák a hamisat annyiért. Helytől függetlenül. Általában multik árképzésében nem is szerepel, mert nem kapod meg ott. Ananász esetében 6-7-szeres szorzóval kapom meg ismerőstől, akinek nagy forgalmú boltja van, de nincs neki mindig, ráígérnek, mielőtt beszerzi! Sebaj, mert én sem engedhetem meg mindig magamnak.
Életemben olyan finomat nem ettem, mint ezeket az ananászokat. Szümtükkelnek mondom, hogy az illata is rendben van. Én el sem tudtam képzelni, mi az az ananász, amíg ezt nem kóstoltam.
A féléretten beszerzett zöld cuccokat hajóval és utána kamionnal hozzák. Azért lehet olcsóbban adni, olyan is. Annál jobb a konzerv, valóban.

Dikusz 2017.11.10. 21:00:09

@Attilajukkaja: "Valóban. Semmilyen zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával sem veszít senki sem súlyt, ha nem tesz érte mást is."

De megnyugtattál ezzel:))) Ezek szerint ha kolbászt, szalonnát, rántotthúst, sülthúst eszem, és mozgok, ugyanott tartok a fogyókúrámban, mintha gyümölcsöt/zöldséget ennék, és nem csinálnék semmit:) (viccvót)

2017.11.10. 21:12:20

@Dikusz: súly ellen drasztikus megoldás a szabadesés :)

she_wolf 2017.11.10. 21:15:02

@pizzaszeletvágó:
Nem mondom hogy nagy ritkán, sátoros ünnepekkor nem áldoznék rá, de ilyen összeköttetésem sajnos nincs. És az ilyesmivel úgy vagyok, hogy mivel én nem ismerem a tuti árut, így a különféle netes oldalakon ismertetett áruk és azok árai, származási helyei szerint inkább nem választok. Tetszik vagy sem, bizalmatlan vagyok, és tapasztalat híján megtéveszthető. Ez van. Inkább bízom abban, amit ismerősök ajánlanak a saját tapasztalataik alapján.
És marad a saját szemem, orrom, korábbi tapasztalataim.
Ha valaki tud mondni olyan helyet Budapesten és/vagy szűk vonzáskörzetében ahol érdemes kutakodni, azt megköszönöm:)

2017.11.10. 21:17:13

@Attilajukkaja:

"Én csak szeptemberben-októberben veszek magyar almát. Novembertől kezdve már csak az olasz Pink Lady-t."

Nagyon szűken méred a magyar alma vásárlási idejét!
Ha azt írod, február-március, megérteném.
Novembertől nem veszed? Ez simán bénaság. Akármelyik piacon kiváló almát veszek és válogathatok novemberben. Ja, hogy te fedett fűtött helyen vásárolsz pesti suttyóként, azt értem.
Ennél nagyobb butaságot is írtál már, de ez dobogós!

2017.11.10. 21:19:23

@she_wolf: én sajnos csak kb. 120 km-re tudok, de azt is tudom, hogy oda Pestről jön! Esetleg faggatózom... nem biztos, hogy igaz választ kapok.

she_wolf 2017.11.10. 21:20:13

@Dikusz:
A fogyókúra tök egyszerű: többet kell elégetni, mint amennyit beviszel. Bár ettől még nem lesz tónusos izomzatod, ahhoz izommunka kell.
Nálam a fogyózás több szempontból is bukó: félig terminátor vagyok (és ez még fokozódni fog) megkutyulva némi neurológiai franckarikával, és ehhez csapódik hozzá a fejére állt belső órám működése.
Töpszörösen terheltként tehát örülök hogy lik van a senekemen, és nincs nagyobb bajom.

she_wolf 2017.11.10. 21:22:58

@pizzaszeletvágó:
Ha megosztasz velem valamit, hálásan köszönöm:)
Néha tényleg jó volna valami igazán prémium ízzel meglepni magunkat, csak rá ne szokjak:D

Dikusz 2017.11.10. 21:30:15

@she_wolf: először a lik helyet linket olvastam:)))
A hatásos fogyókúra magyarázattya pedig csak annyi, amit anno a téma legilletékesebb hazai szakértője mondott a húgomnak, aki az akkoriban kapható fogamzásgátló hatásaként felborult hormonháztartása miatt, két szülés után kérte a tanácsát: -nem kell annyit zabálni!

2017.11.10. 21:34:14

@she_wolf: én is mindig vadászok ünnepek táján, prémium élelmiszerre, nem élő vadakra! :))) Bár 1kutyát k.vára irígylem... :)))

she_wolf 2017.11.10. 21:52:10

@Dikusz:
Nem kell annyit zabálni. Ja. Te is idegölsz? Amikor marha éhes vagyok, és rohadtul nincs időm salikákat laskázni, meg mindenféle kímélő eljárással 3 gramm zsenge pipihusit előállítani, akkor előkapom a remélhetőleg ehető kenyeret, megkenem zsírral, megsózom, és beburkolom. És hogy tudatos fogyasztóként az egészségemet biztosító gyümölcs se maradjon ki, mindezt egy fürt szőlővel együtt. Míg a madár el nem csaklizza az egészet előlem:)
Ja, és éjnek évadján, mert akkor vagyok termelékeny.
És akkor majdnem mindent megtettem azért, hogy full egészségtelenül éljek. Az egészet pedig megkoronázom egy szál spanglival. Mert megérdemlem:P

she_wolf 2017.11.10. 21:57:33

@pizzaszeletvágó:
Nagyjából ebben is középutas vagyok. A bizonyítottan szemétre nem vagyok rászorulva, az állandó felső kategóriát pedig nem engedhetem meg magamnak. Azért igyekszem úgy intézni ezeket a dolgokat, hogy bizonyos határokon belül aránylag normális minőséget tudjak biztosítani állandósult jelleggel.
De néha jó lenne belecsapni a lecsóba:)

Attilajukkaja 2017.11.10. 22:41:46

@Andrass9:
"Most éppen a kutya eszi a farhátat ..."
Az az ő osztrigája? :o)

@she_wolf:
"A törvénytelent én is, csak morálisan néha szarul érzem magam:("
Gondolom, nem azért mert kihagytad a törvénytelent. De ha ez összefügg a "coming outod-dal", akkor kezdem kapiskálni, hogy mire gondolsz.

@Dikusz:
"De megnyugtattál ezzel:))) Ezek szerint ha kolbászt, szalonnát, rántotthúst, sülthúst eszem, és mozgok, ugyanott tartok a fogyókúrámban, mintha gyümölcsöt/zöldséget ennék, és nem csinálnék semmit:) (viccvót)"
Lehet, hogy viccnek szántad, de részben igazad van. :o)
A gyümölcsök és sok zöldség is tele van cukorral. Büntetlenül azokból sem ehetsz túl sokat (vannak kivételek), csak ha le is mozgod. Igaz, még soha nem hallottam olyanról, hogy valaki a cukkini vagy az alma zabálásától hízott volna el. :o)))

she_wolf 2017.11.10. 22:54:28

@Attilajukkaja:
Nem függ össze.
Arra gondolok, hogy mindent igyekszem a lehető legtörvényesebben csinálni, helyesebben szólva: törekszem arra, hogy véletlenül se tegyek semmit, ami törvénybe ütközik (közérthetően: büntetendő).

A morális válság néha akkor köszön be nálam, ha valamihez azért kell jogász, mert tudom, hogy emberileg talán támadható amit teszek, de a jog lehetőséget biztosít arra, hogy érvényesítsem az érdekeimet.
Amikor nekem van igazam, de annak bizonyítása miatt esetleg megszívja valaki, akit egyébként nem a nekem való szándékos károkozás, vagy a rosszindulat vezérel.

De nem kerülhetők ki sajnos, az élet számtalan területe el sem képzelhető nélkülük:(

Attilajukkaja 2017.11.10. 23:34:47

@she_wolf:
"Arra gondolok, hogy mindent igyekszem a lehető legtörvényesebben csinálni, helyesebben szólva: törekszem arra, hogy véletlenül se tegyek semmit, ami törvénybe ütközik (közérthetően: büntetendő)."
Akkor rendben. Én is így vagyok ezzel. :o)

"De nem kerülhetők ki sajnos, az élet számtalan területe el sem képzelhető nélkülük:("
Ebben van valami!

she_wolf 2017.11.11. 04:24:53

Jól ki van velem tolva:)
Annyit dumáltunk az ananászról, hogy hirtelen felindulásból felkockáztam egy darab szép márványos tarját, és befűszereztem, majd tentikélni tettem a hűtőbe.
Elrámoltam, kezet mostam, és még mindig olyan fűszeres illatú a kezem, hogyha Anulu mellé feküdnék, reggeli lerágná:)
Este majd szépen előveszem a husit, felfűzöm saslik pálcikára remélhetőleg ananásszal, ha nem, akkor másmilyen gyümölccsel, betekerem gyengén megkent alufóliába, és ha szépen rebegtetem apjukomra a szempilláimat, akkor beizzítja kint a fürdőhenger alját. Ha nem, akkor kapja tepsiből. Meg be.
Amíg sül addig csinálok mellé valami nyenyenyunyát, vagy jól kitolok vele, és esszük salival:P

Pedig nagyon csábított a krumplis tészta céklával (Anulunak csemiubival:D), de hát én ilyen indulat-vezérelten szilárd elhatározású rapszodikus tudok lenni.
(Ez persze nem azt jelenti, hogyha jobbra indexelek, akkor tuti hogy balra fogok kanyarodni;))

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.11. 06:02:32

@she_wolf: A "sweet" megjelöléssel juthatsz a legnagyobb eséllyel eredményre. A "repülős cucc", az bizalmi dolog, meg erősen luxus kategória. Ananászból a legjobb ár/érték arányúak február környékén szoktak lenni. Azt az édeset veszem olyankor, amit mondtam, néha 350/kg-ért. Illetve eperszezonban érdemes még ananászt venni, naggggyon jók együtt.
Amúgy meg tessék ilyenkor almát, meg körtét enni, esetleg mandarint, ha kapsz már rendeset! Főzéshez van itthon egy taliga szárított besztercei, meg sárgabarack, minimális meggy. Bőven van lekvárom is. ... Elvégre Közép-Európában vagyunk.

she_wolf 2017.11.11. 07:58:22

@Gyalogrépa:
Köszi!:)
Jó hogy említetted a sárgabarack lekvárt. Leltároznom kell, és szükség esetén szólni a díleremnek:) Ne kérdezd milyen barackból főzi, apró szemű, és nagyon finom, édes maga a gyümölcs is. Szeretem, hogy darabosra főzi, nem az a tipikus nagyüzemi kenőcsféle.
A mindenféle gyümölcsöt szeretem szezonban, leginkább nyersen, de van, hogy savanyúság helyett húsos fogás mellé kompótot, vagy befőttet eszünk:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.11. 08:47:41

@Attilajukkaja: Félreértések elkerülése végett:
A csirke csípeje felett a farhátban van egy bemélyedés, amiben egy nagyon finom izom csücsül. Az esetek többségében a farháton rajtahagyják (figyelmetlenség mián).
Ezt a húst hivják a csirke osztrigájának :) Esetenként ellopom a kutyától, ha amúgy is csirkét készítek magunknak.

Attilajukkaja 2017.11.11. 12:40:00

@Andrass9:
"Ezt a húst hivják a csirke osztrigájának :)"
Igen, tudom. A csirke mellén pedig a szűz található.

"Esetenként ellopom a kutyától"
OK. És ez akkor most hogy jön a mi osztrigás beszélgetésünkhöz, ha nem a csirke osztrigán keresztül? Én az osztrigát említettem, te pedig azt, hogy a kutya csirke farhátat kapott. Ezért gondoltam, hogy az átvezető szál a csirke osztriga lesz.
De nyilván nem. Bocsi.

élhetetlen 2017.11.11. 14:38:38

@Attilajukkaja: „Persze, de ezért miért kell bocsánatot kérned?”. Ez csak egy általam udvariasnak tartott bevezető szó, mivel más beszélgetésébe szóltam bele, nem önálló kommentet írtam. „Nagyon nem tudtam azonosulni vele. Bocsi.”. A bocsi, az valami egészen más, mint a bocs? Nem jobb ez, mint pl. az anyázás? A körtéről meg annyit, hogy ha a még kemény, tehát nem teljesen érett körtéből csinálod, akkor egyáltalán nem édes, épp csak egy kis beütése van. „Sajnos nem szeretem az édeset”. Ezzel kapcsolatban elmesélem a tavaszi pofára esésemet. Szomszéd már többször említett bizonyos jó nevű cukrászdát, hogy mindig onnét hoznak sütit, ha jön a gyerek keresztapja, mert imádja, és ők is imádják. Elcsábultam, legközelebb hozzál nekem is, és nekifutásból rögtön két francia krémest, és két Rákóczi túróst kértem. Egyiket sem tudtam megenni, annyira édes volt. Na, mindegy, csak a „bocs”-ra akartam válaszolni, de locsi-fecsi vagyok.

élhetetlen 2017.11.11. 14:52:23

@Gyalogrépa: Ez van, én meg a tartós kockát nem eszem meg. Annak nem érzek semmilyen ízét, míg a félbarna, barna kenyereknek van egy kis savanykás beütése, ami nekem bejön. És tescosból, ami megmarad, a kisebb szeletek, nekem még zsíroskenyérnek is jók, nem veszítenek az ízükből, állagukból több nap után sem, de biztosan ízléskárosult vagyok. Én az orosz melaszos fekete kenyeret is imádom, de sajnos nagyon a város másik végén lehet csak kapni.

2017.11.11. 19:54:03

@élhetetlen: ez a kenyér tartósság kérdés nehéz kérdés. Ugyanis a kenyér egy élő anyag. Nekem nem szerepel az elvárásaim között, hogy egy hét múlva is ugyanolyan legyen. Sőt, ellenkezőleg! Ha nem változik a minősége, akkor már gyanús. A régi Lipóti Parasztkenyér jó kenyér volt, az a bizonyos egy hétig fogyasztható kenyér, régi világban sütéstől sütésig jó volt az ilyen, változott az íze, állaga, de nem romlott meg. Sőt egy hét utáni maradékából lett morzsa. Hosszú évek óta megvoltam ezzel.
Az az elvárás, hogy a kenyér megőrizze vásárláskori állapotát, valami újkeletű fogyasztói elvárás, aminek a "pékek" igyekeznek meg is felelni. Sajnos. Nekem ez nem tetszik.

Inkább sütök. Messze még a cél, de gyakorolok. Tegnap Graham liszttel próbálkoztam, kicsit javítani kell még a recepten, de ez is el fog fogyni.

élhetetlen 2017.11.11. 20:48:21

@pizzaszeletvágó: Gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, miután egy múltkori egyszerű kérdéssel kapcsolatban, mármint, hogy bemehetek-e egy „nyitva” táblájú boltba ezt írtad „ne csodálkozz, ha te leszel a következő betört arcú barom, én kivágnálak, mint macskát szarni a nagy arcoddal együtt, és ahol ezt nem teszik, ott kezitcsókolommal köszönhetsz a lábtörlőnek is! „. Tételezzük fel, hogy most normálisabb vagy, térjünk vissza a kenyérre. „Az az elvárás, hogy a kenyér megőrizze vásárláskori állapotát, valami újkeletű fogyasztói elvárás”. Nem, a nagyanyám sütött anno két hatalmas kenyeret hat főre egy hétre, legfeljebb a héja lett keményebb hét végére, de az állaga, az íze nem változott. Tehát ez nem újkeletű elvárás. A próbálkozásod jó. Évek óta nyomom az ismerőseim fejébe, hogy a teljes kiőrlésűvel megeszik a héjon lerakódott vegyszereket, amivel permeteznek, a Graham pont azt hozza, hogy egy külső réteget koptatnak csak le, amin a káros anyag lehet, viszont megmarad a héj zöme, a csíra, és minden jó. Én fele Graham, fel fehér liszttel sütök, nem használok kenyérsütő gépet, csak úgy. Tizenöt percig kéne dagasztani, tíz percig bírom, de így is jó, és simán megsütöm. Ajánlom kipróbálásra bele a szárított petrezselymet, vagy lestyánt, vagy őrölt borsot, csak dob rajta.

2017.11.11. 21:09:08

@élhetetlen: Ha már szóba hoztad, továbbra sem értek veled egyet abban a kérdésben, és a nagyfokú értetlenség cunami, amit bemutattál ott és akkor, valóban kiverte nálam a biztosítékot, és így próbáltam képszerűen megvilágítani neked, mit érez az, akihez a nyitva tábla esetén úgy rontasz be az utolsó másodpercben, mert arról volt szó, arról beszéltünk, a zárás előtti pillanatról, hogy szerinted téged még el kell látni, ki kell szolgálni, ha az utolsó percben lépsz be a nyitva táblánál, tudva tudván azt, hogy téged kiszolgálni vagy ellátni már nem fér bele a nyitva tartási időbe, és igen próbáltam neked előtte példát hozni, de te és te egyedül abban a társaságban ragaszkodtál a hülyeségedhez, azt kaptad, amit gondolok az ilyen emberekről.
Hogy itt a többiek valamennyire képben legyenek: a KFC-ből kivert Indexes újságíró ügyében merült fel benned az egész téveszméd.

a kenyér téma: pont erre jutottam én is, tegnap kicsit túltoltam a Graham liszt arányát, 50%-nál biztos, hogy nem kell több. Egy picivel lehet, hogy több vizet kell majd beletegyek, mint a sima fehérlisztbe. Te is tapasztalod ezt, vagy rossz irányba megyek? Én arra jutottam, hogy a kenyérsütő géppel dagasztok, sőt a kelesztés egy részét is elvégzi, aztán kiveszem a tésztát és úgy dolgozok vele tovább, majd sütőben megsütöm.
Csak a gép segítségével van erre időm és energiám.

Ám, ha gondolod nem szólok hozzád többet, felőlem... rajtam ne múljon!

2017.11.11. 21:18:00

@élhetetlen: úgy látom jegyzőkönyvet vezetsz rólam, arra meg én vagyok rohadtul allergiás, ha nem tudtad volna eddig, pedig már szóvá tettem, az nincs felírva?! Még te vagy megsértődve? Eszem megáll...
"tételezzük fel, hogy most normálisabb vagy..."
Mit tudsz te rólam, hogy ilyet írsz?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.12. 05:56:35

@élhetetlen: Nekem azért ilyen nagy a szám, mert a közelben van olyan multi, ahol elfogadható kenyeret szoktunk venni hetente kétszer. Ha ez nem lenne, bajban lennék. Néha sütök otthon, de például nyáron a nagy gázsütőt nem vagyok hajlandó bekapcsolni a hője miatt. Amúgy a jó kenyerek egy óra útra vannak tőlünk; akkor veszünk, ha arra járunk.

vörösbor(de)minőségi 2017.11.12. 09:11:19

@pizzaszeletvágó: én ezt ebben a sorrendben megirnám a lipótiaknak-fontos lenne egy visszajelzés.vagy sok sok.

2017.11.12. 10:29:52

@vörösbor(de)minőségi: tervben van. Éppen ezért kérdeztem rá ezen a blogon. Wakáról tudtam, hogy jár oda néha. Az aktualitást meg az adta hozzá, hogy már a túróval is elhajtottak az egyik üzletből.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.12. 10:42:16

@pizzaszeletvágó:

Mi októberben vettünk egy szeletelt lipótit, és nagyon jó volt. A vendég el is vitte a maradékot. Ő sem panaszkodott.

Egyébként meg napok óta csökken a légnyomás, én spec. nagyon érzékeny vagyok rá, rontja a kedélyem.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.12. 10:43:17

Most nyugtatgatom magam Karajannal, a Berlini Filharmónikásokkal, meg a B moll zongoraversennyel.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.12. 11:42:25

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem meg minden izületem fáj tőle :( De most bekentem, és látám, hogy jó!

élhetetlen 2017.11.12. 12:01:28

@pizzaszeletvágó: Ugyan nem ez a téma, de továbbra is tartom, hogy az a normális, hogy, ha már nem akarják, hogy bemenjen egy vevő, akkor ahol tábla van, ott megfordítják, ahol roló van, ott félig lehúzzák, azaz kulturált formában jelzik, hogy vége, nem a vevőtől várják el, hogy atomórával közlekedjen, vagy kitalálja, hogy melyik boltos szerint mennyivel előtte nem „illik” bemenni. Két perc, öt perc, negyed óra?
Hogy mit tudok rólad? Csak annyit, hogy egy ilyen témában is képes voltál „olyan” választ írni. És ne legyen üldözési mániád, nem vezetek jegyzőkönyvet rólad, miért tenném? Egyszerűen kényelmi okból wordben írom a kommenteket, (ha csengetnek, abba tudom hagyni, tíz percre, vagy, ha úgy adódik fél napra), és egy dokuban nem egy kaland visszakeresni valamit.
És a kenyér. Biztos, hogy több víz kell, nagyobb a rosttartalom, többet felvesz. Én, mivel kézzel dagasztom, nem mérem, csak találomra vizezem, addig, amig megfelelőnek találom az állagát. Azért a fűszerezést próbáld ki egyszer. Jó sütögetést!

2017.11.12. 19:40:18

@élhetetlen:

Zárjuk ezt rövidre, egyszer és mindenkorra.
"Csak annyit, hogy egy ilyen témában is képes voltál „olyan” választ írni."
Az "olyan" választ te provokáltad, az "ilyen" témában. És ennél még cifrábbakat is meg lehet kapni tőlem, előre szólok.
Másrészt.
Egyik blogon írt, ottani témához és beszélgetéshez szorosan kapcsolódó válaszomat, akár indulatos, akár nem, egy másik blogon, témán kívül előhozni, a körülmények teljes ismertetése nélkül, az pedig minimum illetlenség, és ebben az esetben nagyon visszafogott, modoros és illemtudóan nőies voltam. Szívesen.

Attilajukkaja 2017.11.13. 11:04:40

@élhetetlen:
""Persze, de ezért miért kell bocsánatot kérned?”. Ez csak egy általam udvariasnak tartott bevezető szó, mivel más beszélgetésébe szóltam bele, nem önálló kommentet írtam."
OK. Ezek után már érthető. És köszönöm. :o)

"A bocsi, az valami egészen más, mint a bocs? Nem jobb ez, mint pl. az anyázás?"
Ezt a gondolatmenetedet nem teljesen értem. :o(
Én általában vagy kiírom, hogy bocsánat, vagy bocsinak rövidítem. Szóval nem egy medvebocsról akartam írni, csak a bocsánatot akartam rövidíteni.

"A körtéről meg annyit, hogy ha a még kemény, tehát nem teljesen érett körtéből csinálod, akkor egyáltalán nem édes, épp csak egy kis beütése van."
Ezt abszolút elfogadom. Ha lenne saját körtefám, ki is próbálnám. A mi piacunkon csak elvétve lehet éretlen körtét kapni.

"Egyiket sem tudtam megenni, annyira édes volt. Na, mindegy, csak a „bocs”-ra akartam válaszolni, de locsi-fecsi vagyok."
A locsi-fecsiség egy blogon egyáltalán nem baj. :o)
Nálunk sajnos van pár cukorbeteg (nem én), ezért én különösen érzékeny vagyok az édesre. Nálam a csoki is 85%-nál kezdődik. Vagyis magam sem szeretem az édes ízt, ráadásul már nagyon le is vagyok róla szoktatva. De ha te sem vagy édesszájú, az nálam pozitívum.

Ja, és nem te vagy az egyetlen, akit ezen a blogon egyes kommentelők cifra jelzőkkel (barom, meg hasonlók), szoktak illetni. Én ezeket egyszerűen csak ignorálom. ;o)

élhetetlen 2017.11.13. 15:16:12

@Attilajukkaja: Egyre jobbak vagyunk! „Persze, de ezért miért kell bocsánatot kérned?”, írtad. Csak poén volt, hogy ugyanazt tetted: „Nagyon nem tudtam azonosulni vele. Bocsi.”.
A csokik. www.lidl-flyer.com/hu-HU/?_ga=2.209197585.2034737400.1510581702-595786230.1487239212#/e8413734-ba15-11e7-86b6-005056ab0fb6/view/flyer/page/26 , 27 o. 95 %.

élhetetlen 2017.11.13. 15:57:27

@pizzaszeletvágó: Azért a lezáráshoz még hozzátennék valamit. „Gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, miután egy múltkori egyszerű kérdéssel kapcsolatban, mármint, hogy bemehetek-e egy „nyitva” táblájú boltba ezt írtad „ne csodálkozz, ha te leszel a következő betört arcú barom, én kivágnálak, mint macskát szarni a nagy arcoddal együtt, és ahol ezt nem teszik, ott kezitcsókolommal köszönhetsz a lábtörlőnek is! „”. Ez nem az előző blogról szólt, hanem a stílusodról. Azt te kezdted el magyarázni, hogy akkor mennyire igazad volt, pedig nem. Én erre már csak válaszoltam, ahogy a „jegyzőkönyvezésedre”, és a „mit tudsz te rólam"-ra is csak válaszoltam. „Egyik blogon írt, ottani témához és beszélgetéshez szorosan kapcsolódó válaszomat, akár indulatos, akár nem, egy másik blogon, témán kívül előhozni, a körülmények teljes ismertetése nélkül, az pedig minimum illetlenség” Ismétlem, csak azon gondolkoztam el, hogy érdemes-e szóba állni valakivel, akinek ez belefér a vitastílusába. Mindegy, hogy mire válaszoltad. Aztán válaszoltam, lehet, hogy mégsem kellett volna. Az illemre vonatkozó tanácsaidat megtarthatod magadnak, kellhet még, és nem köszönök semmit, nem kell a szívesen.

Attilajukkaja 2017.11.13. 15:59:36

@élhetetlen:
A csokik klasszak! Azok a mandulás sütemények megmozgatták a fantáziámat. Anyukám imádná ezeket! Köszi!
A körte alternatívájaként pedig felmerült bennem a birskörte vagy a birsalma használata. Megvan a gyümölcsös aromája, édesnek mégsem mondható. Picit még karamelizálni is érdemes őket. :o)

élhetetlen 2017.11.13. 16:30:38

@Attilajukkaja: A birs jó ötletnek tűnik. Kompótnak édes, a birsalmasajt meg fúj-fúj édes. A karamellizálás meg vagy sikerül, vagy nem, mert volt körte, amit le tudtam sütni, volt, aminek egyre több leve lett. A birs esélyes, mert elég masszív. Egyébként én azt dolgozom fel, amit kapok. Tavaly a barátnőmnek öt szem körtéje termett, az idén azért ez a téma, mert két hatalmas szatyorral kaptam tőle. Ez idén rengeteg körte termett. Akitől kaptam, az is sütött le egy csomót az ötletem alapján, egy másik barátnőm férje 800 kiló körtét vett pálinkának, de rendesen, ládában hozták, ő is összeszedett egy jó adagot lesütni. Ha egy ötletcsíra megered, az már siker!

2017.11.13. 16:49:39

@élhetetlen: Karácsonyra kérjél ajándékba egy tájolót! Tudod mit? Én köszönök meg neked valamit: soha, semmilyen körülmények között ne szólj hozzám. Lusta vagyok egyenként cáfolni a kijelentéseidet, meg ugyebár nem is nagyon érdekelsz. Visszafogom magam és a mocskolódásaidra mostantól nem válaszolok. No connection.

élhetetlen 2017.11.13. 17:06:32

@pizzaszeletvágó: OK! Erre céloztam már a kommentváltás kezdetén én is. De az azért elég abszurd kijelentés, hogy én mocskolódtam. Vége.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.13. 17:29:51

@Attilajukkaja:

Régi paraszti szokás kacsahús mellett birs szeleteket sütni a tepsiben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.13. 17:31:19

Vége?
Ha mégeccer valaki beszól, én eldobom a késem, de nem zöccséghámozót.;D

Attilajukkaja 2017.11.13. 18:10:25

@élhetetlen:
"Kompótnak édes, a birsalmasajt meg fúj-fúj édes."
Teljesen egyetértünk. Nagymamám viszont szerette bablevesbe tenni, pont a savanykás íze miatt.

"volt körte, amit le tudtam sütni, volt, aminek egyre több leve lett. A birs esélyes, mert elég masszív."
Szerintem is, ... de nem ragaszkodom a karamelizáláshoz. Csak eszembe jutott. A birshez először biztosan karamelizálnék egy kis barna cukrot, csak utána tenném bele, hogy picit ellensúlyozzam a savasságát.

"Egyébként én azt dolgozom fel, amit kapok."
Úgy könnyű! :o)))

"egy másik barátnőm férje 800 kiló körtét vett pálinkának"
Na az már döfi!

"ő is összeszedett egy jó adagot lesütni. Ha egy ötletcsíra megered, az már siker!"
Ez így igaz!

Attilajukkaja 2017.11.13. 18:13:50

@látjátok feleim szümtükkel:
"Régi paraszti szokás kacsahús mellett birs szeleteket sütni a tepsiben."
A kacsa nagyon bírja a gyümölcsöket: almát, narancsot, körtét, ananászt. Ezek szerint a birset is! :o)

2017.11.13. 18:30:45

@látjátok feleim szümtükkel: @Attilajukkaja:

Pár félreértést majd tisztázok a másik topicban Laci bácsinkkal kapcsolatban, ha lezs időm ettől az álhatatlantól, de addig is jegyezzük fel, hogy ma háromnegyed tizenkettőkor Laci bácsi az ATV-n kacsacombot sütött birs szeletekkel, és olyan körettel, amit én is szoktam hozzá. Paraszti? Lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.13. 19:17:16

@pizzaszeletvágó: Mintha kikapcsoltad volna a tudatodból azt az állhatatlant. Akkor hogy veszi el az idődet? :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.13. 19:18:42

@pizzaszeletvágó:

Mi az, hogy lehet? Én nem szégyelem, hogy parasztnak születtem, és láttam amikor anyám sütötte ( sajnos régen vót, tán igaz sem vót ).:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.13. 19:20:05

@élhetetlen: Egy illemtanácsot én is adnék, oszt vagy megfogadod, vagy sem. Más blogról nem illik sértődöttséget, veszekedést áthozni. Legalábbis nem erre a blogra, mert nem veszem jónéven.
Légy szíves ezennel lezárni ezt a gondolatfolyamot, köszönöm előre is.

2017.11.13. 19:50:15

@látjátok feleim szümtükkel: tudom, hogy főleg nekem szántad, azt is, hogy jószándékból... ;)

@Andrass9: nem könnyű az ilyet, bocsánatot kérek, ....tőled

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.13. 20:05:17

@pizzaszeletvágó:

Ma a nyolc tyúk négy tojást adott. Tudod, hogy változik a tojásrakás napi időpontja? Most a reggeli órákban kell keresni, mert ha elmulasztom, délutánra megeszik. Pedig adok nekik rendesen enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.13. 20:08:25

@látjátok feleim szümtükkel: Teljesen igazuk van! Kikölteni nem tudnák, meg felnevelni sem ilyen időben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.13. 20:09:08

@pizzaszeletvágó: Semmi gond! Elnézést, hogy beleszóltam, de gondoltam, jobb megállítani, mint folytatni :)

2017.11.13. 20:22:45

@látjátok feleim szümtükkel: hahó, jókor mondod! Már rájöttem egyébként, mert reggel 7-kor már van egy tojás, délig meg a többi. Ez így 2-3 órával jött előre, a nyárhoz képest. Tegnap 4, ma 3, én már ezzel elégedett lennék kilenc tyúktól. Tegnapelőtt későn értem haza, már egyet befaltak. A fehérjét és a zsírt próbálom növelni, talán-talán bejön. Azelőtti héten egy-egy tojás volt napi átlagban, igaz akkor rendeztem át az alvó létrát, tojásrakó ládát, új szalmát kaptak a seggük alá, az a lakberendezés is zavarhatta őket egy kicsit, megrögzött napirendjük van, azt figyeltem meg. Az óraátállítás meg közben engem zavart meg. Tyúkjaim rosszul tűrték, hogy én próbálok átállni, kényszerűen. Állatvédelmi szempontból el kellene már törölni ezt az állítgatást.

Attilajukkaja 2017.11.13. 20:33:59

@Andrass9:
"Elnézést, hogy beleszóltam, de gondoltam, jobb megállítani, mint folytatni"
Igazad volt!!! Gratulálok. Csak azt utasítottad jó modorra, aki azt abszolút megérdemelte.

she_wolf 2017.11.13. 23:22:14

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez teljesen jó! Egyikük a sárgáját, másikuk a fehérjét. Demokrácia, csapatmunka:)

she_wolf 2017.11.13. 23:24:20

@Andrass9:
Szóval kannibálok. Na ezek után majd jobban ügyelek rá, hogy mit veszek a boltban. Képzeld el mi lesz, ha ezek a lények öntudatra ébrednek!

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.14. 08:13:13

@pizzaszeletvágó:

Tojótáp anyagait kell adni, vagy tojótápot.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.14. 08:15:43

@she_wolf:

És képzeld el azt, amikor egy rácsos karámba bezárt kiskacsa ha ki merte dugni a csőrét, a palota pincsi elkapta, kihúzta a fejét és lerágta. Szerencsére háromból csak egy volt ennyire falánk, de egyébként amikor észrevettük mit művel, a karám alját lezártuk, hogy ne tudja a buta kiskacsa a csőrét kidugni.

she_wolf 2017.11.14. 08:38:04

@látjátok feleim szümtükkel:
Szegénykém:(
Nálunk is veszélyben vannak a szárnyasok. Az ikernéni tyúkjai néha nagyon ritkán átröpültek hozzánk, és olyankor inkább egy felbolydult méhkasra emlékeztetett a kégli:)
A férjem igyekezett befogni a szökevény tikot, én meg a kutyákat rendszabályoztam meg. Volt tyúk, ami így is a sütőben végezte kényszerűségből.
Megdumáltuk a szomszéd nénivel, hogy okés hogy tyúkok, de azért nem lesznek lelki sérültek, ha némileg rövidebbre vágja vissza a szárnyak végén az evezőtollakat:)
De azért az eszem megállt, amikor kiderült, hogy nem egy határozott mozdulattal visszavágta, hanem beleritkított:)

A ragadozók meg már csak ilyenek. Hiába vannak velünk háziasítva több tízezer éve akár, ha elkapja őket a harctéri idegesség...:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.14. 11:53:37

Szomszédnak roppant intelligens vizslája van. Ha véletlenül átrepül egy kacsa, vagy vadkacsa, azt szépen levadássza, de annak nyoma meg sem látzik a jószágon. Igaz, ha a szomszéd elutazik, akkor mi etetjük.:D

she_wolf 2017.11.14. 13:13:42

@látjátok feleim szümtükkel:
Tele vagyok kutyásokkal. Egyikük a sok közül vadászik, vizslái vannak. Azt mondja, hogy még csak nem is nyálas a madár tolla, úgy teszi le elé a kutya.
Merthogy megkérdeztem tőle, hogy mennyit marad a madárból, mire a kutya visszaér a gazdihoz.
Ilyenkor úgy sajnálom szegény kutyikat, hogy csócsálhatják meg egy kicsit a tást:)
De hát a meló az meló.
Azt viszont a saját szemeimmel láttam, hogy a szálkás tacsik hogy tudják az őrületbe kergetni a vaddisznót. Már sajnáltam csórikámat:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.14. 13:39:04

@she_wolf:

Tacsi szép, de pocsék jószág.Volt nekünk is síma.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.14. 13:44:04

@she_wolf:

Én a heledben most kérdenzém meg, hogy mi nem volt még nektek? Erre azt válaszolnám, hogy az apám félárván nőtt, nagyapám elmaradt a háborúban, de apám igényessége és kíváncsisága nem veszett vele. Minden érdekelte, szeretett olvasni, pedig csak 2 osztályt járt, és szerette az állatokat, növényeket. Aztán nagyon szerette a tv-ben a Kudlik műsort, azt a tudományost.

El is gondolkodom rajta néha, miért félnek ma a magyrok a világtól? Hiszen a marsalbotja mndenkinek ott avan a tarsolyában, csak használni kell(ene), hiszen más nem fog olvasni, állatot szeretni, szomszéddal jóban lenni senki helyett.

she_wolf 2017.11.14. 14:12:55

@látjátok feleim szümtükkel:
Húúú... erről nagyon sokat tudnék regélni, hiszen 52 évesen már van némi múlt mögöttem megannyi élménnyel. Jókkal, rosszakkal egyaránt. Kezdve a családommal, a származási helyemmel, és az idáig vezető utammal.
A kudlikos műsort én is jobban szerettem még gyerekként is, mint a meséket, apukám erdész barátjával együtt néztük mindig, és nagyon sokat magyarázott az öreg, sokat tanultam tőle.
Ha jött a Concorde (az volt, ugye?) a Deltával, akkor nekem Zoli bácsiéknál volta helyem. Addig anyáméknak nyugtuk volt tőlem:)

És akkor most javítok, mert gugli a jó barátunk:)
Nagyjából előttem volt a Delta intrója, és valahogy megbicsaklottam a Concorde-on. Belenéztem a wikibe, és jól tettem: a repcsi nem Concorde volt, hanem egy Avro Vulcan:)
Bővebben:
hu.wikipedia.org/wiki/Delta_(m%C5%B1sor)

A magyarok egy része éppen most cáfolja azt, amit írsz. A mai fiatalabb korosztály nem fél, inkább elmegy. És csak remélhetjük, hogy nem végleg. Óriási szakadék van a generációk között, és ez véleményem szerint annak köszönhető, hogy nem volt átmenet.
Persze lehet, hogy rosszul gondolom...

she_wolf 2017.11.14. 14:15:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Pocsék jószág? Miért? Nekünk az első kutyánk is tacsi keverék volt, most is van egy, és én elképzeltem magam köré egy hölgykoszorút fekete-cser színű, rövid szőrű kutyákból amolyan orgonasípszerűen:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.14. 14:20:53

@she_wolf:

Pocsék, alattomos, szemből barátkozik, hátulról meg harap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.14. 14:45:26

@látjátok feleim szümtükkel: Szegény, annyira közel van a földhöz, hogy inkább megvárja, míg hátatfordítasz neki - akkor nem fél tőled :)

she_wolf 2017.11.14. 14:52:20

@látjátok feleim szümtükkel:
:D Nem is....
Pedig de. Így küldik diliházba a vaddisznót is. Szemből provokálják, és amikor a disznó ellentámadásba lendülne,
hirtelen a háta mögé kerülnek, és onnan vegzálják. És amikor 4-5 ilyen agilis állatka beveti magát, akkor a disznó helyében én inkább megadnám magam.