Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Borjúragu pappardelle tésztával blogtársunknak

2017.11.05. 07:00 Andrass9

Évi szokásos túrára készültünk hozzájuk, és megigértem, hogy most én főzök rá valami kímélőbb étket. Paprika, csípős vagy távolkeleti nem jöhetett szóba, ezért először bárányragura szavaztam, de azt mondta, hogy Magyarországon ilyentályt nincs bárány ...

Na jó, akkor legyen borjúragu. Az tán még létezik (hacsak nem valami kivénhedt tejelő marhát adnak el borjúnak).

10.jpg

Egy megbízható forrásom van (és ez itt nem a reklám helye), a Metro áruház. Húsügyben ott még nem csalódtam (a halpultjuk is fantasztikus). Volt rendesen borjú, holland vágás, 8 hónapos állatok. Ha ez nem borjú, akkor semmi sem az. Már csak azt kellett eldönteni, hogy mely részéből készüljön: pofa, comb, lábszár, szűz (amit én bélszínnek hívok a marhánál).

Végül eldöntöttem (bár bespájzoltam egy kilónyi borjúpofát a nehezebb napokra).

  • 2 kg borjú lábszár (ez nagyon sok, de sok embert etettem vele)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 2 levélnyi édesköménygumó
  • 6 girizd fokhagyma
  • 2 pupos evőkanál liszt
  • 2 üveg (7 decis) darabos paradicsom tavalyról
  • 2 ek koriandermag
  • 1 ek feketebors
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 2 ek himalája só (miért ne használjam, ha már kaptam?)
  • 1 pohárnyi olivaolaj
  • 1,5 pohár veresbor
  • 1 liter erős alaplé (ezesetben borjúlábszárból)

A körítéshez (pappardelle tészta házilag)

  • 7 tojás
  • 70 dkg liszt

Csak sikerült mindent összeválogatnom hozzá:

13.jpg

Az alapléfagyikat egy liternyi vízben feloldottam (az alapleveket én általában besürítve fagyasztom le - minek tároljak vizet a mélyhűtőben?).

14.jpg

A fűszereket a kávédarálóba tettem, mert lusta voltam mozsárban megtörni. A lábszárt feldaraboltam mintegy 5-8 cm-es darabokra (mert már fel voltak szeletelve 1 centis vastagságra). Megszórtam a fűszerekkel és sóval, majd meghintettem liszttel.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy fél pohárnyi olivát felforrósítottam a legnagyobb serpenyőmben, majd a húsdarabokat barnára körbesütöttem. Nem tettem egyszerre mindet a serpenyőbe, mert sok levet eresztettek volna.

22.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Amíg a hús pirult, a hagymát, zellert és az édesköményt apróra vagdostam. A húsokat minden kör után kivettem egy nagy tányérra. A serpenyőbe öntöttem a maradék fél pohárnyi olajat, és a felaprított zöldeket beleöntöttem, pároltam puhára.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Félig puhult állapotuk után beleöntöttem másfél pohárnyi vörösbort (a szakács által elfogyasztott bor nincs a hozzávalók listáján!). Ezt szép lassú lángon egyharmadára besürítettem. Ekkor beleborítottam az üvegekből a darabos paradicsomot. A paradicsomok levét megittam, mert higítani már nem kellett az alapot. Ezt is összefőztem, fakanállal felvagdostam a paradicsomdarabokat is. Kb 5 perc alatt szép sűrű szószt kaptam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ezt a szép sűrű levet viszont azonnal felhigítottam a borjúalaplével :)

31.jpg

Felforraltam a levet, majd beleeresztettem a húsdarabokat. A nagy serpenyő helyett tán jobb lett volna egy öntöttvas lábast előszedni, de nekem még nincs ilyen nagy lábasom. Minden esetre félig lefedtem a serpenyőt, és bő két órát hagytam rotyogni a legkisebb lángon. A végén megkóstoltm, és kiderült, hogy irtóra elsóztam. Erre csak egy megoldás lehet: két krumplit meghámoztam, feldaraboltam és beraktam a serpenyőbe megfőni. Mázlista vagyok, mert pont annyi sót szívott fel a krumpli, hogy jó legyen a ragu!

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Amíg a ragu rotyogott, nekiálltam a tésztát meggyúrni. Lustaságom most sem hagyott cserben, és a munka ragadósabb részét a robotgépre bíztam. Onnantól viszont maradt a kenyérgőz. A tésztát csipetketészta keménységűre gyúrtam fél óra kemény munkával.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg
40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

A végén folpackba csomagoltam, és betettem a hűtőbe pihenni.

44.jpg

Ezalatt a ragu is megfőtt. A hús vajpuha volt, már csak szét kellett cincálni két villával. A széttépett húst a tottyos lábasomba tettem, mert azt könnyen tudom majd szállítani.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

A ragu levét besürítettem fél óra alatt kb. a felére.

49.jpg

Felöntöttem vele a tottyos lábast.

50.jpg

Azért még a cincálás alatt félretettem egy liternyit a húsból egy dobozba, amibe szintén jutott a szaftból. Nomeg a krumplit is dobozba tettem további szaftokkal. Az ételt tésztával szándékoztam felszolgálni!

Azután másnap indulás előtt sikeresen belezúgtam a lépcsőn két összetört borosüvegbe, így használható kéz miatt a tészta itthonmaradt ... Vendéglátónk kiflikrumplit főzött hozzá, ami tökéletes párosítás volt.

11.jpg

Szerencsére azért a villát még meg tudtam fogni:

52.jpg

A lábszárnál jobb választásom tán nem is lehetett volna! Szaftos, cuppogós, ragadós ragu lett belőle. Majdnem, mint egy körömpörkölt, csak paprika nélkül :)

A tésztát öt nap múlva már képes voltam kinyújtani, lett belőle rengeteg cérnametélt, szélesmetélt, meg kiskocka (meg egy poszt is).

123 komment

Címkék: bor tojás hagyma paradicsom fokhagyma édeskömény koriander rozmaring alaplé liszt olivaolaj zellerszár feketebors borjúlábszár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2713109774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.05. 21:29:42

@Andrass9: jó helyen élsz. Mifelénk közmondásos a gáz égéshője. Néha alig akar felforrni a víz a nokedlihez. A gázszámlában sem titkolják az információt, de annál nagyobb ingadozásokat is érzünk, sokan. Villanyról már nem is beszélve, ha bekapcsolom a vízforralót, elhalványul a világítás, hagyjuk is. A víz: az utcában 7 ház van, 300 méteren, és nincs főnyomócső, csak 3/4-es csövek a földben, van ahol 4 ház vízórája egy aknában, azaz egymás elől vesszük el a víznyomást. :(
Magyarország, 2017.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:30:34

@Dikusz: Mivel még nem láttalak, nem foghatod rám, hogy rólad mintáztam :)))
Régi aluminium kuktát máig is használom (kicsi, 1,5 literes), de szigorúan csak rizs főzéshez. Egy nagyobb, eloxáltat hoztunk a pocsolyán túlról: főleg cékla fő benne. Valahogy nem kuktázunk, ahogy mikróban sem főzünk. A csuda érti ezt!
Remoskánk soha nem volt, de nyugodtan használd! lig fogyaszt valamit (450W).
A további kérdésekre 1 forint/válasz áron kaphatsz információt :))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:31:15

@MadMary: Engem minden esetre boldoggá tett :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.05. 21:31:32

@Andrass9: Köszönöm. Most már tudok dönteni az eszköz ügyében.
Nem is feltételezem, hogy hasonló lenne az íze, vagy az állaga. Csak arra utaltam, hogy a borjú elkészítési módja jól működhet marhaszívvel is. Különösen kedvelem az olyan megoldásokat, ahol a fő alapanyagot kedvemre cserélgethetem, a végeredmény viszont végig élvezetes marad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:32:39

@Dikusz: De ha egyszer ilyen formájú lett a gyúrásnál??? Pixelezzem ki???

MadMary 2017.11.05. 21:40:52

@Andrass9: Ez az ételek rendeltetése ezen a földön, after all... márminthogy boldoggá tegyék fogyasztóikat. :-) Szerintem legalábbis. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:41:55

@medvedr: érdekes, de a stoutot a mi macskánk is szereti. Vajh miért, mert azt, hogy a kutya szereti a sört, azt megértem: mindent szeret, amit adunk neki.
Ami a borjút illeti, utólag kiderült, hogy a lábszár nem holland volt, innen pedig a kora meghatározhatatlan. Majd a borjúpofánál beszámolok a holland vágásról.
A liter félretétele a kész ragura vonatkozott. A sok ember jelen esetben 4 fő volt, de beleszámoltam a további népeket, akiket a félretett anyagból készült egészen más eledellel lakattam jól :) Ja, és a fogyasztók valahol 65+-2 évesek voltak :)

2017.11.05. 21:42:12

@medvedr: "...8 főre ment 2,5 kg húsból... "
teljesen rendben van, apám is mindig így számolta, és ehhez tett még egy fél kilót biztonságból, én pedig hagyomány tisztelő vagyok, András húsadagjait mindig kicsinek érzem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:43:11

@Gyalogrépa: Azért azt vedd figyelembe, hogy nem ugyanazt az ételt főzöd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:45:02

@pizzaszeletvágó: Soha ne feledd, hogy itt két vénember eszik, néha jön csak a siserehad!

MadMary 2017.11.05. 21:45:27

@Dikusz: A remoska mitikus tárgy volt közöttünk, az 1980-as évek vége felé rendszeresen jártunk (Cseh)Szlovákiába, a "mithozzunknektek" kérdésre a leggyakoribb válasz a "Remoskát!" volt. Jómagam sohasem vettem, anyukám tökéletesen boldog volt az alamónijum kuktáival, de aki hozott ilyesféle jószágot, az nagyon-nagyon dicsérte, évtizedek múltán is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:49:53

@pizzaszeletvágó: A villanyt valószínűleg lakáson belüli kábelcserével kell megoldani, mert csak a falakat fűtöd vele! A betáp kábel valószínűleg adekvát. A víz mennyisége szerencsére annak összenyomhatatlansága miatt korrelál a vizszámlával. A hiányzó nyomás persze nagyon bosszantó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 21:52:24

@MadMary: A konstrukciója jó volt. Akkoriban még csak a feleségem főzött :)
Nomeg kiköltöztünk a nagy pocsolyán túlra, így elég új dolgot kellett megtanulni amúgy is :)

2017.11.05. 21:54:21

@Andrass9: világos, meg azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen ételre én két napig rájárok, mint házilégy a kockacukorra, reggeli, ebéd, vacsora.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 22:01:53

@pizzaszeletvágó: Én a körömpörköltre, vagy a töltött káposztára járok rá :))

she_wolf 2017.11.05. 23:03:36

@pizzaszeletvágó:
"Mifelénk közmondásos a gáz égéshője. Néha alig akar felforrni a víz a nokedlihez."

Na az, hogy rohaggyonmeg!:( Már semmink nem üzemel gázról, csak a padlófűtés. Igaz, gáztűzhelyen nem főztem, mióta az uramat ismerem. Nálunk a másik gond a gáz mellett a víz volt. Nyaranta rendszeresen nem volt meg az a víznyomás, ami beizzította volna gázbojlert. És ha jött is meleg víz, akkor is, házon belül figyelni kellett arra, hogy ki mikor hol ereszt vizet.
Voltak érdekes hangok, ha valamelyikünk zuhanyzott, míg a másikunk éppen konyházott:)

(Leájultam a tűsarkaimról a múlt héten. Felújtott ingatlant néztünk vételre, aszonygya a csóka: 3x16 Amper.
Mi meg mint a lottós reklámban: MENNYIII? Most már műszakilag úgy nagyjából rendben vagyunk, szépészeti beavatkozások kellenek -jó sok.)
Bocs' a nagyon offtopikért;)

A poszthoz: bornyút is rég ettünk már:( Mióta ingatlanmizéria van nálunk, azóta eléggé egysíkú az étlap:(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 08:47:32

@she_wolf: Ha gáz van, akkor az nem gáz :) Nekem 3x25A van, gázzal együtt éppen elég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 08:49:21

@she_wolf: Az ingatlanmizériát meg nem értem. Mintha a mostanit újítanátok fel, vagy rosszul értelmeztelek?

2017.11.06. 10:18:04

@Andrass9: nem a házban van a baj. Illetve nem csak. Képzeld el a helyzetet. Magasfeszültség bejön a faluba, transzformátor után miénk az utolsó villanyoszlop, ezen az oszlopon lóg 3 ház. Ha én bakapcsolok egy nagyobb fogyasztót, a szemközti szomszédban is halványul a fény. Ha ők sütnek a villanysütőben, itt alig mozog a hajszárító. Magyarul, nem elég a betáplálás.
Számítógép csak minőségi szünetmentes tápról megy, ami drágább, mint a gép maga Windózzal együtt.
Múltkor volt egy próbálkozása az Émásznak, átkötögettek valamit az oszlopokon, ennek eredménye az lett, hogy megrázott a kerti csap. Szomszédnak meg rázott a vaskapu kilincse. Azt visszacsinálták, azóta minden változatlanul szar.
A transzformátort már többször cserélték eredmény nélkül. Áramlopás nem jellemző, de mire az utolsó oszlopig ér az energia, elfogy. Útközben persze van egy iskola, egy tehenészet, még néhány extrém fogyasztó, de ez akkor is gáz. Akarom mondani villany. Illetve az nem. Na, már teljesen összezavarodom. :)))

Dikusz 2017.11.06. 10:27:01

@Andrass9: erről csak én tehetek...
Én se láttam saját még magamat leülni (szerencsére), de a látvány valóban ilyen lehet:)
Kuktánk régen volt, de hogy őszinte legyek, csak krumpli-, vagy céklafőzésre használtuk. Valahogy sosem tudtam megérteni, azokat, akik pörkölt, vagy húslevesfőzésre használták, azt mondva, úgy sokkal hamarabb elkészül. Szeretem látni amikor fő valami, a kuktában nem lehetett. Ezt a mostanit úgy örököltük (egyéb lábasokkal együtt) de kikukázni sajnálom őket.
A remoskát ritkán használtam, rakottkrumplinak, mert csak a stokira tudtam letenni.

Dikusz 2017.11.06. 10:32:18

@Andrass9: Van ám 1 forintom, még a régi fajtából (meg 5, 10, 20, 50 filléres, tantusz stb.) :)

Nem kell kipixelezni, én ártatlan vagyok, amúgyis csak az egyiket vettem észre, @Topy: volt az, aki mindkettőbe belelátott valamit:))))

she_wolf 2017.11.06. 10:55:18

@Andrass9:
Biztonsági játékos vagyok:) A gázt kizárólag azért tartjuk meg, hogy legyen alternatíva, ha valami nagy b+ beütne a vellanynál.

Dikusz 2017.11.06. 11:24:55

@she_wolf: már rá sem kérdezek arra, hogy ki mikor, mit ereszt, az érdekes hangokra meg pláne:)))
Ez a gond a mostani házatokra vonatkozik? Nekünk gáztűzhelyünk van. Ezt szoktam meg, és hogy őszinte legyek, nem cserélném le villanytűzhelyre. Próbáltam már főzni villanytűzhelyen, nekem nem jön be egyáltalán, vagy nem melegített eléggé, vagy túlforrt minden.

Fenchurch68 2017.11.06. 11:34:24

@Dikusz: Soha nem használtam kuktát, két éve kezdtem el ismerkedni vele, mikor ideköltöztem az emberhez. Eleinte rettegtem tőle, aztán nagy áttörés volt, mikor már egyedül is mertem használni néha. Aztán egyre többször előkerült, most már sokszor nem is érdemes eltenni :)
Tudom, hogy igénytelen suttyók vagyunk, de főztem már benne húslevest, kocsonyát, pörköltet (szívet és zúzát csakis abban), horribile dictu sóletet, és valahogy mindig elfogyott.
(Ha látni akarom, mi történik benne, akkor kicsit lehűtöm, kinyitom, aztán visszacsukom.)
Remoska is szuper, de azt elvitte az egyik leánykám a kollégiumba, mert azt feltűnés nélkül tudja használni a szobában :) még a nagymamámé volt, ő is minden rakott ételt abban készített, illetve melegítésre is nagyon alkalmas, akár tányérostul.

16 lakásos társasházban három év alatt 12 lakás állt át kizárólag villanyra, olcsóbb, megbízhatóbb, a villanyhálózat fel van újítva, a gázos lakások feje fölött meg egy éve lebeg, hogy ha valakinek valami miatt ki kell hívni a gázműveket, az egész házat kizárják, és annak a négy lakásnak igen sok pénzbe és időbe fog kerülni a visszakötés, kéménybélelésestül, újraengedélyeztetésestül. Sajnos nem lehetett meggyőzni őket, pedig felajánlotta a közösség, hogy megelőlegezi nekik az átalakítást, készülékeket, aztán fizetik részletre.

she_wolf 2017.11.06. 11:49:39

@Dikusz:
Igen, a mostanira vonatkozott. Szépen, lassan kialakult hogy mit és hogyan lehet jól használni, ezzel már békében elvagyok:)
A gázzal (nem)csak a változó minőség miatt van bajom, hanem leginkább azért, mert a nagy és töretlen optimizmusom mellett egyre kevésbé szeretem, ha megmajmolnak.
A villany minden szempontból progresszív energia, sok forrásból nyerhető ugyanis. Nem véletlenül nem érdek állami szinten jelentősen támogatni a modernizációt.
Befogtam a pofámat....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 15:29:43

A káposztámról eltünt a lé!!! Leraktam a hűvös pincefolyosóra, kb 10C most a káposzta, és eltűnt 3 cm lé róla, meg összébb is esett, mert egy centivel meg kellett toldanom a lenyomó rugalmas szivacsot. Fogalmam sincs a káposzta hőtágulási együtthatójáról :)
Minden esetre felöntöttem forralt-hűtött 2,5%-os vízzel.

she_wolf 2017.11.06. 15:40:26

@Andrass9:
Iccaka rájártál, oszt leittad róla:D
Most meg hiányolod, igaz-e?:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 15:47:10

@she_wolf: Tudod te, milyen jó az másnaposság ellen??? :)

Topy 2017.11.06. 15:56:41

@Andrass9: nagy buli lehetett, ha három centi lé bánta! :D

2017.11.06. 16:29:35

@Topy: és akkor megint ott vannak a törött borosüvegek a lépcsőn...
@she_wolf: apósom rendszeresen leitta a káposztalevet a dézsáról, aztán felöntötte sós lével, ahogy András nagyon helyesen tette. A végén olyan sós lett tavaszra a káposztája, hogy még én is kimostam főzés előtt, mármint a káposztát mostam ki....

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.06. 16:51:57

Hello fiúk, hello lányok!

Ma voltam megnézni a nagy szél utáni helyzetet a messzikertben,
és mit láttam? Agybafőbe virágzik a rozmaring, és lepik a méhek.
Az utcán pedig a rózsasznű akác tolja a virágjait. A som bokor olyan bimbós, mintha tavaszt érezne. Nem ősznek kéne már lenni?

Dikusz 2017.11.06. 18:04:16

@látjátok feleim szümtükkel: nem értek hozzá, de a méheket ilyenkorra már bezárják nem?

Itt a városban a rózsaszín akác majd' egész évben virágzik, ha kicsit is meleg van.

Dikusz 2017.11.06. 18:05:25

@Andrass9: lehet a szivacs itta meg a lét? Én vallatóra fognám:)

Dikusz 2017.11.06. 18:07:25

@pizzaszeletvágó: aztán amikor apósod leitta a levét, nem-e kellett sürgősen a fajanszot felkeresnie?
Az én gyomrom kevés étel készíti ki, de ha káposztalevet itókázok (szeretem), akkor nemigen távolodok el egy ideig a mellékhelyiségtől...

she_wolf 2017.11.06. 18:53:02

@Andrass9:
Khmmm...igen:)
Meg dehidratált állapotban, utána meg tiszta víz hektószám:)

@pizzaszeletvágó:
Azt hittem, apósodat:) Nem tudom, hogy állás közben a káposzta hova képes elraktározni a sót, mert ha esetleg nagyobb adag savanyú káposztás cuccot csinálok, akkor a hűtőben napról napra egyre sósabb lesz a maradék:)
Fenese érti eztet...

Viszont ma majdnemóvárit csináltam magammódján. Egyszer meg lehet enni;)

turósmácsik 2017.11.06. 19:30:47

@látjátok feleim szümtükkel: Én nagyon aggódom, mert a gyönyörű magnóliám komoly rügyeket hizlalt az ágain!

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.06. 19:46:51

@Dikusz:

Ilyenkor már a tisztességes akác lehullajtja a leveleit.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.06. 19:52:06

@turósmácsik:

A magnóliánál ez természetes, mert azok közé a növények közé tatozik a császárfával együtt, amelyek ilyenkor nevelik ki a jövő évi virágot.
Nekem két magnólia bokrom van, és dugig vannak bimbókkal, ennyi még sosem volt rajtuk. Mivel fehér virágúak, már előre elképzelem atavaszi virágpompát. Ráadásul illatosak is.

she_wolf 2017.11.06. 20:46:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Azok olyan gyönyörűek, mindig csodálattal nézem őket:)
Nálunk az egész talajt ki kellene cserélni jó mélységig, hogy megfeleljen nekik.
Viszont cserébe van gyönyörű gránátalmám:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 07:29:51

@she_wolf:

A lgszebb a történetben, hogy az obiban szezon végén, erősen leárazva vettem őket, és meghálálták. Ráadásul nayon jól bírják a szárazságot is.
Itt a városban ahol lakunk, vannak ezekből már vastag törzsű fák is, tavasszal nagyon szépek, de mivel már elég magasak, sokan észre sem veszik mi virul a fejük felett. Ezért hagytam bokornak őket. A környékbeliek tavasszal agyba-főbe dícsérik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 12:15:45

Ciánoztak?
Kinek mondjam el a finom zöldségestészta ebédemet?

Dikusz 2017.11.07. 12:54:57

@látjátok feleim szümtükkel: ittvagyokittvagyok:)))
Én meg rakott karfiolt készítettem, nem egy napos adagra sikerült. Meg kicsit túltoltam benne a zsemlemorzsát, mert a múltkor meg kevés volt, de nem baj, így is szeretem.

Olyan tésztát -zöldséges is jó- mondjál légyszi, ami nem hizlal, mármint engem:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 13:26:45

Annyi a dolgom, nem érek rá kocsmázni, pedig hiányzik:Itt is tavasz feeling van, nem is értem, de annyira nem fájlalom. Nálunk a japánbirs bimbózik.Még kinn van az amarillisz, éppen hajnalban agyaltam, már be kéne cibálni a cserepet, illetve ki kéne ásni a hagymákat, több éve sztrájkolnak, mert cserepestől viszem hidegre őket.
Főzni meg sárgaborsót hegesztettem a vega lányomnak, meg tejszínes-sajtos fokhagymás rakott karfiolt, meg sült gombát, mi szegény ragadozók meg ettük a fagyóból a káposztáspaszulyt:) Egy hatalmas almás kőttessel másodikként:) Van még egy kis arabikus csirke(római köményes ), meg egy kis sült tarja, éhenhalás ellen:DDD
De-fene a pofámat- ennék egy kis nyeleshúst( csirke alsó combja..bár a felsőt talán még szívesebben..)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 13:43:50

@Dikusz:

Rizstészta, minden féle zöldségraguval, reszelt sajttal. A rizstézta nem annyira hízlal, mint búzás. Nem kell sokáig főzni, meg lehet tanulni gyorsan.

Én most rendes tésztából főztem, fokhagyma, apróra vágott zöld-sárga-piros paprika, kockázott sárgarépa puhára párolva, zsirjára kissé lepirítva, külön egy jó maréknyi hónaposretek megpirítva, összeöntve, utánfűszerezve, rá a tészta. Kész. Reszelt sajttal tálalva. Ez gyümölcs raguval is megoldható, de akkor kell valami édesítőszer, és a fokhagyma lemaradhat, de tulajdonképpen el nem rontja.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 13:45:01

@Kumari aki Nilüfer:

A sárgaborsó jó ötlet, holnap veszek és készítek egy főzeléket.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 13:56:34

Tésztát én úgy szoktam-igen ritkán, én hízok, mint állat, lányok meg eleve alig esznek szénhidrátot, az uram krumplifaló-, szóval párolt brokkoli, stb. zöldbab és hagyma kivételével bármi, brokkoli és sárgarépa viszont alap, tészta kifőz, besamel szerecsendiósan, bele némi reszelt sajt, , összekever, tetejére is sajt, és sütőben pirosra. Igen finom, de mint írtam, halálosan hízlaló.

she_wolf 2017.11.07. 13:59:39

@látjátok feleim szümtükkel:
Én a gránátalmával voltam hasonlóképpen:)
Valahogy nem fűztünk hozzá sok reményt, de kellemesen meglepett minket, amikor kb. 2 év múlva ontani kezdte a virágokat.
Van egy kertészmérnök haverunk, neki felvetettem, hogy szerelmes vagyok a magnóliába, de azt javasolta, hogy ismervén a helyi viszonyainkat, inkább maradjon ez meg tiszta, plátói szerelemnek:)
Úgyhogy én csak a mások kertjében pompálló magnóliákat csodálom.
Viszont az előkert képe egyre határozottabban körvonalazódik előttem;) Szegény férjem....

she_wolf 2017.11.07. 14:02:55

@Dikusz:
Zőccséges tészta kell? Káposztás cvekedli!:D
Ma nem főzök, maradt "majdnemóvári" borda, holnapra meg ha megint felmérgölnek, akkor van a fagyiban tőtött paprika:P

she_wolf 2017.11.07. 14:06:36

@Kumari aki Nilüfer:
"...besamel szerecsendiósan, bele némi reszelt sajt, , összekever, tetejére is sajt, és sütőben pirosra. Igen finom, de mint írtam, halálosan hízlaló."

Hát még húsra rámolva milyen isteni!;)
Hizlaló. Ja. És ki nem sz....le? Ja, én. De egyébként meg igen:)

2017.11.07. 14:23:19

@látjátok feleim szümtükkel: namivannamivannamivan?! Hol az a recept? :)

Vásárolni voltam, mert hétvégén dolgoztam. Csak nemrég értem haza. Csak szusszanok egyet a kocsmában, mert egyébként oldalas a sütőben, kenyértészta a dagasztóban. Kacsacombok, csülök, köröm már a fagyasztóban.
Tyúkokat már lecsesztem, egy konyhakéssel megfenyegettem őket, figyelmeztettem a munkaköri leírásukra, mert ma is csak 2 tojással akarják kiszúrni a szememet, ahogy már egy hete teszik, naponta egy-két tojással. Ezek zsarolni akarnak engem, biztos látták a TV-ben, hogy felmegy a tojás ára. Ha így folytatják megtizedelem őket, illetve megkilencedelem, mert már csak kilencen vannak. (igaz, hogy ritkán tojnak 65 grammosnál kisebbet, tegnap két darab 77 grammos volt)

Ráadásul még valamit főznöm kell marhahúsból is ma estére. Találtam valami húst a fagyasztóban, puha hátszínnek nézem, szeletnek vékony, pörköltnek száraz, mi a csodát csináljak belőle?

she_wolf 2017.11.07. 15:27:19

@pizzaszeletvágó:
Én esküszöm, hogy nem akarok indiszkrét lenni, de:
-Nálatok lagzi van;
-titkos hadműveletek előkészítése a pincében (vagy a spejzban);
-valami megbízható forrásból származó és a világvége holnapi bekövetkeztét bizonyító erejű tanulmány nyomán felkészülés az Armageddon utáni létre;
-véglegesen elhagyod a házat és nem akarod, hogy egykori szeretteid éhen vesszenek -legalább egy darabig;
-szimplán csak nagy a család;
-fizikai rosszulléted van attól, ha nem egy hadseregnyi embert etetsz-itatsz;
... vagymostmivan:?DDD

Amit fentebb felsoroltál, engem/minket lazán egy hétre ellátna, és akkor még nem is dumáltuk ki, hogy mekkora az az oldalas (malacka vö. rinocérosz), meg még mindenféle lábalkatrészek.
Meg a marhája is itten van! Amit ugye rögvest és azonnal el kell készíteni, különben minden marhák urának haragja lesújt rád! Mért nem maradhat a marha a fagyóban? Mert ha csak ki kell rámolni a gípet így harácsony előtt, akkor okés:D
De ha ilyen gondod van hogy mire használd fel, tudnám javasolni a darálót, vegyítsd valami zsírosabb husival, és süss belőle finom darálthúsos étket. Möglásd, jó lesz az!;)

A tojás miatt én is szentségelek:(

Fenchurch68 2017.11.07. 16:08:18

@Kumari aki Nilüfer: Ez, amit leírtál, sokkal kevésbé hizlaló, mint azt bárki gondolná, főleg, mivel ebből nem lehet egy köbmétert megenni.
@pizzaszeletvágó: Oldalas lesz holnap nálunk is, gondoltam, újítok valamit a szokásos baracklekváros-mustáros helyett, de le lettem szavazva.
@she_wolf: De hát írta, hogy nagy része készletfelhalmozás a fagyasztóban :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 16:41:01

@Kumari aki Nilüfer:

Jók ezek a leöntögetett meg összevisssza sütögetett tészták, de én ha éhes vagyok, gyorsan akarok enni. Amíg fő a tészta, addig a hús nélküli zöldségkeverék összerottyan, és egyszerre kész az egész. A zödségek fűszerezése pótolhatja a hús hiányát. Különösen ha semleges zöldség pl. padlila is van benne.

she_wolf 2017.11.07. 16:41:27

@Fenchurch68:
Ja. Megveszi, beteszi a fagyóba, csak előtte ki kell venni a fagyóból a marhát. Hogy legyen hely annak, amit most megvett.
Tiszta hülyeség. Tudom hogy az, mert én is ezt szoktam csinálni:D
Meg azt is szoktam csinálni, hogy véletlenszerűen elgáncsolnak a boltban olyan cuccok, amiket vétek ott hagyni vagy az ára, vagy a minősége miatt, egyébként pedig semmi más nem indokolná, hogy vegyek belőle.
És ez nem pazarlás, mielőtt még...

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 16:43:47

Ahogy csökken a napsugár mennyisége, úgy kezdenek a tyúkok is kevesebbet tojni, de majd karácsony után megmutatják, mert onnan már nyúlnak a nappalok.

2017.11.07. 17:26:54

@látjátok feleim szümtükkel:

"...majd karácsony után megmutatják, mert onnan már nyúlnak a nappalok."

Nem nyúl!
Tyúk. A nyúl majd Húsvétkor tojik, nem Karácsonykor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 17:27:07

@pizzaszeletvágó: Ha puha hátszín, akkor az ugyan vékony, de van rajta rendesen bőnyeg, ezért kollagénben gazdag remek ételt (pl. ragut - hogy ON is legyek) lehet belőle főzni.
Szerintem.

she_wolf 2017.11.07. 17:44:35

@Andrass9:
No és miért nyúl a nyúl? Káposztáért. Mikor van káposzta? Karácsonykor. Tőtött káposzta formájában. Tehát akkor nyugodtan lehet karácsonyi nyulazni is.
Mint ahogy ciktóberben is kiskölök nélkül bótozni, mert már akkor ki vannak rámolva a kaporszakállú pedofilok.

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem. Általában dec.21.-én van a leghosszabb iccaka, onnantól kezdve hosszabbodnak a nappalok. Mit gondolsz, miért akkor házasodtunk össze?;)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 18:10:23

@Fenchurch68: Te nem ismersz..egy köbméter..bármennyi..

Kumari aki Nilüfer 2017.11.07. 18:12:21

@látjátok feleim szümtükkel: Hát de az enyimben sincs hús..és elárulom..párolom a zöldséget, közben meggyártom a beasmellt, és kifőzöm a tésztát..és forrón rácsűröm a sajtot, és elfelejtem a sütőt:DD Már ha sietős..szerintem max fél óra, de inkább 20 perc-

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.07. 20:05:58

@Kumari aki Nilüfer:

Sütő nélkül meg elég rá egy jó kis tejföl is, bár a besamel sem rossz, de lisztre lisztest tenni nem túl erdeti ötlet.

2017.11.07. 20:24:32

@she_wolf: az a helyzet, hogy ritkán jutok el abba a hentesboltba, ahol közel és távol, egyedüli módon, perzselt bőrű disznó alkatrészeket lehet kapni. Azt hiszem a blogkocsma népének nem kell magyaráznom a különbséget. Mindenütt csak a forrázott bőrű anyag van. Ha bőrös dolog kell, csülök, köröm, toka, fej, stb. akkor bevásárolok. Egyébként tudok jobb hentesboltot ennél, jobb ízű húsokkal, de amikor perzselt bőr kell, akkor ez kell. Ugyanott árulnak szezonálisan, tehát ilyenkor ősszel, hízott kacsa és liba alkatrészeket, az viszont nagyon jó minőségű. Mit tehetek. Bevásárolok. Nem mehetek naponta.
A marhából darált lett valóban, nem volt idegem most máshoz, lett belőle tésztaszósz, nem volt egy kiló se, de kellett valakinek. :)
Az így megspórolt időt 80 dkg hagymás, csípős csirkemájba fektettem. :) Vacsora, reggeli, holnapi ebéd megoldva.
Házi kenyér megsütve.

she_wolf 2017.11.07. 20:56:27

@pizzaszeletvágó:
Ügyes vagy!:)
Egyébként gyakran fortyogok én is, mert dacára annak, hogy a környékünkön multi multi hátán (tényleg egymásba érnek!), velük együtt vannak jól bejáratott kisboltok, ahonnan rendszeresen vásárolok. És csak onnan! Ezt, vagy azt. Meg ugye a személyes kapcsolat sem mindegy;)
Itt 3 nagyobb áruházlánc képviselteti magát, de a többiekhez sem kell teletankolni, hogy eljussak.
Érdekes módon a helyi közértbe (szintén nagy lánc tagja) nem szívesen megyek, tényleg csak végszükség esetén, és akkor is csak göngyöleg áruért.. Mert drága is, meg nincs is túl sok bizodalmam hozzájuk (megjártam már velük éppen hús ügyben).
Úgyhogy én megértelek:)

Csak amolyan vidámkodni akaró, poénos hozzászólás volt tőlem a világvége érzésre utalás, mert csak annyi jött le belőle akkor és nekem, hogy hűdenagyon rákészültél valamire::)
Olyan lendületről írtál, hogy a hajam meglebbent tőle:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 20:57:19

@pizzaszeletvágó: Azt a májat (vagy a maradékát) küld már át légyszi! Ablak nyitva :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 21:00:24

@pizzaszeletvágó: Pont ezért használom a forrasztólámpát, mert azzal remekül meg tudom perzselni a disznóalkatrészeket!
Egyrész halálom a szőr a kajában, másrészt egész más íze van perzselve :)

Dikusz 2017.11.07. 21:13:06

@látjátok feleim szümtükkel: kénytelen vagyok kipróbálni a kevésbé hízlaló ételeket ez a rizstészta jó ötlet, kerülgettem már az üzletekben.
A baj csak az, hogy a fogyókúrás receptekből pont azokat a hozzávalókat nem kedvelem, amik ráadásul még egészségesek is. Úgyhogy nálam a fogyókúra abból szokott állni, hogy inkább nem eszem. A kenyérfélékről nem kell lemondanom, egész hónapban nem fogy el fél kiló.
Saját érdekemben előbb-utóbb meg kell szeretnem ezeket az ételeket.

Dikusz 2017.11.07. 21:15:34

@Topy: Sokáig tartana tésztává gyúrnom:)))
Bár ettem -és nagyon finom is volt- cukkiniből készült cicegét. Egy baja volt, hogy sütéskor nagyon megszívja magát zsírral.

Dikusz 2017.11.07. 21:17:11

@she_wolf: na ez a tészta nejem való, de sajna eléggé hízlal is:)))
A töltöttpaprika a nagy kedvenceim egyike. Merre is van az a fagyasztó:)

Dikusz 2017.11.07. 21:19:22

@Kumari aki Nilüfer: hagyd ki belőle a tésztát:)

Dikusz 2017.11.07. 21:21:51

@Andrass9: a szőrnek? :)))
De hát mit csináljon az a jóasszony, akinek nincs forrasztólámpája, és szereti a perzselt ízt?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.07. 21:28:19

@Dikusz: Ott a gázsparhelt, de hozhatsz be a szántóról egy bála szalmát is :)

she_wolf 2017.11.07. 21:46:01

@Andrass9:
Elképzelem Dikuszt ahogy átcaplat a szántón egy körbálával a hátán, és felbattyog vele a kéróba disznót pörzsölni:) Remélem, nem haragszik meg, tudja hogy vizuális típus vagyok....

she_wolf 2017.11.07. 21:46:59

@Dikusz:
Ugyanabban a csukában járunk:(
A fagyasztót meg majd eccer megmutizom neked, ha hajlandó vagy kivárni:D

turósmácsik 2017.11.07. 21:55:24

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor jó! Köszönöm a megnyugtatást! Még nem ismerjük egymást eléggé, bár a fa és a fiai régiek, de mi nem régen költöztünk ide, így még gyakorlok.

2017.11.07. 21:57:17

@Topy: ízesített víz, de érdekes. Az a baj, hogy szerintem még fokozza is az éhséget. Előételnek bármikor. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.08. 07:38:39

@Andrass9:

Ne biztassa maga a kedves kocsma látógatót szalmabála bevitelére, mert feljelenti valaki, oszt őt is beviszik, nem csak a bálát.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.08. 07:40:16

@Dikusz:

Az ilyen micegéket a sztárszakácsok a tv-ben csak nagyon kevés zsiradékon sütik, és akkor nincs mit megszívni.

Dikusz 2017.11.08. 07:51:33

@Topy: jaaaa...)))
Jó étvágyat annak, aki szereti. Az tuti biztos, hogy ezektől az egészséges étkektől lefogynék. A képen látható adag számomra hatalmas (több okból is). Ellenberger ha káposztáscvekedliből lenne tízszer ekkora adag, az már nekem való lenne:)

Dikusz 2017.11.08. 07:54:36

@Andrass9: az nem elég, hogy fölcipelem, disznót is kellene szereznem hozzá. Szép adventi világosságot csinálnék a nagyszoba közepén felgyújtogatott szalmabálával, az biztos. Jönnének is a csudájára járni:)))

Dikusz 2017.11.08. 08:00:22

@she_wolf: hogy haragudnék meg érte, én is elképzeltem saját magamat, épp kávét iszom...:)))
Jövök a mezőn keresztül, egy bálával a fejemen, mint az afrikai asszonyok Budafok városközpontjában, hehehe:)

Dikusz 2017.11.08. 08:04:36

@látjátok feleim szümtükkel: nem is kell feljelenteni, a rendőrség itt van tőlünk karnyújtásnyira, latnék ők maguktól is:)

Anyósom Vas megyében, Celldömölkön született, ott cicegének hívták a tócsnit (meg ahány neve még van).

Kumari aki Nilüfer 2017.11.08. 08:11:19

@látjátok feleim szümtükkel: Beszóltál??:DDDD Igazad van, nem eredeti, de finom!!!!!

Topy 2017.11.08. 08:49:12

@Dikusz: egyébként nem rossz, a cukkini olyan semleges, hogy simán elviszi
de egy káposztás cvekedlit azért nehezen tudok elképzelni vékony négyzetekre szelt cukkiniből, bár ki tudja... :)

Topy 2017.11.08. 08:52:35

@pizzaszeletvágó: rendes bolognai szósszal szoktam, nem leszel éhesebb tőle, jóllakat
ezek a rostos zöldségek elég jól tömik az ember gyomrát...

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.08. 12:28:16

@Topy:

Valamikor hajdanán, itt nem a hottentotta lány jön, hanem az, hogy anyám a káposztát azon a furcsa csillag formájú reszelő részen reszelte nagyon apróra, és azt pirította a tésztához, aztán később ettem olyan káptésztát, amihez már bárddal aprózták a zöldet, és az is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.08. 13:22:56

@látjátok feleim szümtükkel: Az a véleményem, hogy minél apróbbra aprítjuk a kápot a tésztához, annál jobb íze lesz!

Dikusz 2017.11.08. 13:44:43

@Andrass9: és minél jobban odakapatjuk a káposztát, meg a tésztát is (mint a lebbencslevesnél), még finomabb lesz:)))
A posztod alapján kedvet kaptam a krumplistésztára, a krumpli már meg is főtt.

2017.11.08. 14:52:52

@Topy: látszik, hogy nem sok cukkinit veszek magamhoz :) Azt is inkább krémlevesnek, az laktatós valóban, vagy még ritkábban rántva, úgy meg nem diétás
Próbáltam egyszer lereszelve valami tócsni félének megsütni, de vagy nem sikerült vagy nem ízlett, nem emlékszem, régen volt.
Krémlevesnek való be van tárazva, kockára vágva lefagyasztva, mert a szomszédnak sok termett az idén, áthozott egy fél talicskával.

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: nekem a kedvemtől függ, hogyan vágom össze a káposztát, van amikor nagylukú reszelőn, de simán összevágom apróra késsel is vágódeszkán, vagy ott van még a V-gyalu. Mikor mire áll a rá az agyam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.08. 16:19:12

@pizzaszeletvágó: Nálam meg leginkább a mennyiség határozza meg a tudatot ... azaz a módszert :)