Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Fűszeres sült paradicsom

2017.10.15. 07:00 Andrass9

Nem igazi a nyár vége, ha nem teszek el sült paradicsomot! Idén csodás ökörszív paradicsomunk terem, a Lucullus (San Marzano) se fukarkodik.

50.jpg

Itt a példa, hogy mentsünk el egy kiló paradicsomot egy 2,5 decis üvegbe a nap sugarával és a kert fűszereivel télire.

Adva van 9 kiló ökörszív paradicsom.

10.jpg

Kell még hozzá a fél kert fűszere. Pontosabban: bazsalikom, oregano, kakukkfü, borsikafü (csombord). Az se baj, ha ezek virágzanak, csak jól meg kell mosni őket.

18.jpg

Odakészítettem még 2 nagy fej fokhagymát, durvaszemű sót, egy üveg olivaolajat.

A paradicsomokat alaposan megmosom, mert valamikor permetezve volt kis rézzel. A mosogató egyik medencéjében a tiszta paradicsom van, a másikba a forró vízből kikerültek mennek.

15.jpg

Az aljukat kereszt alakban bemetszem, hogy könnyebben lejöjjön a héja. Felforralok 6 liter vizet, amiben kb 20 másodpercig szaunáztatom a paradicsomokat, majd azonnal hidegfürdőbe teszem.

16.jpg

Ekkor a héja könnyedén lejön, amit azután abba az edénybe teszek, ahova kinyomom a magját és a levét a gyümölcsnek.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az eltevés második - embert próbálóbb - feladata a rengeteg fokhagyma megtisztítása. Lusta vagyok, ezért két egymásba nagyjából beleillő fémtálba beledobálom a girizdekre bontott fokhagymát. A kisebb tálat a nagyobba fordítom, így a fokhagymát bezártam egy fém dobozba. Ezután a tálakat összefogva vitustáncba kezdek, és alaposan rázom legalább százszor, hogy jól kopogjanak. Meg is hálálja a fokhagyma: még a vékony héjakat is levetkezi magáról - csak ki kell fújni a tálból az egészet! A kifújást ne csináld a konyhában, mert kikapsz az asszonytól!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Előkészítem a fűszerágyat a nagytepsimbe (ebbe belefér a 9 kiló paradicsom). Kibélelem alufóliával, mert a bevonatot már elvesztette a tepsi. Alaposan meglocsolom olivával. Beleaprítok egy fél fejnyi fokhagymát és szórok bele sót is liberálisan. Elkezdem a megmosott fűszerekkel kibélelni a tepsi alját. A zsályalevelet apróra vágom - jobban kiadja az ízét.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Megy még bele bőven oregano (nő a kertben, mint a dudva), bazsalikom. A kinyomott paradicsomokat a csumájukkal lefele beleállítom a fűszerágyba. Az egyes sorok közé is beletuszkolok néhány fűszerágat. Megpettyezem a réseket a maradék fél fej fokhagymával. Sóval egyenletesen megszórom, végül olivaolajjal locsolom az egészet.

27.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Hasonlóan járok el a nem említett, ám szintén üvegbe kéredzkedő 6 kiló San Marzano paradicsommmal is. Hogy ezt a tepsit minek béleltem fóliával, azt nem tudom, hisz hibátlan a zománca, a rásült paradicsom pedig beáztatva könnyen lejön...

33.jpg

Szerencsére két rácsom van a sütőhöz, így mindkét tepsit be tudom egyszerre helyezni. A gázt minimumra állítom, a sütő ajtaját résre kitámasztom, és békén hagyom míg meg nem unom. Idén ez 15 óra sütést eredményezett.

Mindeközben a kinyomott lébe beleteszem a maradék fűszert, és alaposan összefőzöm.

34.jpg 35.jpg

A tizenöt óra elteltével (vagyis már másnap) kiveszem a tepsit a sütőből. Leszedegetem a tetején lévő fűszerágacskákat egy tálba. A paradicsomok szépen összezsugorodtak, kis karamellizált réteggel. Ezeket villával belenyomogatom a széles szájú befőttesüvegekbe.

36.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

A maradék olivás léből mindegyik üvegbe kanalazok, hogy lezárjam a tetejét kis olajjal.

41.jpg

Természetesen ugyanezt a feladatsort végigcsinálom a másik tepsivel is.

42.jpg

Amilyen szerencsém van, az üvegek belefértek egy tepsibe, aminek az aljába öntöttem négy centi vizet, és betoltam a sütőbe, hogy kidunsztoljam.

43.jpg

Ezzel nem ért véget a sziszifuszi munka :) A fűszerágacskákat bétettem a már felfőzött lébe, és még azzal is főztem kicsit (10-15 percnyit talán). Az ágakat kidobtam a léből, a levet meg átszűrtem. A jó öreg RG25-ös robotgép bébipürépasszírozó fejével a mag és a héj kivételével mindent átnyomtam a szitán.

45.jpg 46.jpg

Lett két liter lé, amit aztán besürítettem kevesebb, mint egy literre, és kisüvegekben az is ment a kamrába passata cimkével.

47.jpg

Ebben a posztban kétszeri alkalom összekevert képei szerepelnek, ugyanis a kert kétszer is produkálta ezt a mennyiséget, amit el kellett tennem.

Felhasználása:

Sötét téli napokon előveszek egy üveggel. Felteszek két-három adag spagettit főni, és amíg az megfő, az üvegből kivett paradicsomokat kicsit összevagdosom, serpenyőbe teszem (esetleg szórok alá csilipaprika pelyhet), felforralom, és beleszedem a tésztát egy kevéske tésztafőzővízzel.

Végezetül egy kép egy olyan paradicsomról, amire nem számítottunk. Ez egy úgy nevezett paprika paradicsom, mert paprikának néz ki. Az egyik ökörszív palántából ez lett. Viszont valahol genetikailag megbolondult szegény, mert hárompetéjű ikret nevelt:

49.jpg

Ez utóbbit nem sütöttem meg, megettük reggelire...

113 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom oregano csombor kakukkfü ökörszív San Marzano Lucullus csombord borsikafü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9012888194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.10.15. 08:21:06

Mér évek óta nem rakok el paradicsomot: sokkal több időt igényel, mint amennyire a paradicsomot szeretem. Viszont friss fogyasztásra már csináltam én is hasonlót: nagyon finom. Javaslok egy kevés vörösborecetet a paradicsomhoz. Sokat dob rajta, meg a tartósításban is segít valamennyit. A sült paradicsomod igen jó lehet még fokhagymás pirítóson is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 09:57:40

@Gyalogrépa: Eszik a gyerekek mindenféle formában :)
Amióta szezonon kívűl nem lehet rendes paradicsomot kapni (mikor lehetett???) azóta szoktam rá az eltevésre. Érdekes módon levet nem teszek el, de sürítem, meg szósz formájában, nomeg csak úgy, hámozva majdnem egészben is beüvegelek párat. Így elég nagy a szabadságfokom mindenféle paradicsomos dolog készítésére a tél közepén is :)
Abból, hogy ezen kívül a kamrában még sürített paradicsom, passata és olasz paradicsomkonzerv is sasol, látható, hogy igencsak szeretjük ezt a gyümölcsöt :)

2017.10.15. 10:13:58

Ezt még nem próbáltam. Jövőre mindenképpen szánok rá időt. Nagyon jól néz ki.

Dikusz 2017.10.15. 10:32:39

@Andrass9: ez nagyon finom lehet. Az különösen tetszik nekem, hogy a paradicsom héját leszeded a sütés előtt. Lehet nem jól emlékszem (megint), mintha valamelyik posztban lett volna szó arról, hogy a sült paradicsom, vagy a lecsó akkor jó, ha héjastól kerül bele a paradicsom, én nem szeretem úgy.
Ez a fajta paradicsom volt az, amit leírtam egyik régebbi hozzászólásomban hogy néz ki, és te eltaláltad, az ökörszív volt az. Szerintem befőzési mennyiségben nem is lehet piacon kapni, pedig jó lenne.
Azt a két liter levet én biztos nagyon megbecsültem, kortyonként ittam volna:)
Az emlegetett "jó öreg RG25-ös robotgép" nekem is van -már ha jól látom-, lengyel "származású".:)
Nem ért ide a palacsinta, lehet a címet nem jól adtam meg? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 10:37:20

@Dikusz: Ellopta a fénypostás :( Manapság már egy postásban se lehet megbízni ...
Az RG25 az NDK (bár nem kivehető ajtajú).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 12:14:43

@Dikusz: Nálunk a kispiacon volt nagyobb mennyiségben, de aranyáron! 880Ft/kg-ér nem főzi be az ember... Most is van egy-két beérett szem, azt lelkesen megesszük bazsalikomlevéllel és mozzarellával (én sóval és borssal).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 12:27:12

Tiszta nyár van!!! Vagyis vénasszonyok nyara:) A teraszon ebédeltünk rövidujjúban!

she_wolf 2017.10.15. 14:26:01

@Andrass9:
Köszi, Kern Andrást hallgatom, miközben izomból qrvanyázom az otthontérképet, hogy a radai rosseb állna bele abba a "csupa jó széndékból újító" dilettáns csürhébe!:(
Egy használhatatlan cart csináltak belőle, és vigasztalásképpen bekukkantottam ide -vesztemre. Most folyathatom ki a nyálamat a klaviatúrából:D

Hogy "on" is legyek: ehhez milyen olíva olajat használsz?
A "hogyan pucoljuk fokhagymát nagyobb mennyiségben" című fejtágításért háládatos köszönetem!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 14:34:51

@she_wolf: Amilyet találok a kamrában :) Nincs preferenciám, mert elég kevés olaj van benne (tán 1/3 liter volt totál), és a fűszerkavalkád elnyomja az olaj ízét. Persze ezért majd néhányan megvetnek, de ezt már megszoktam ...

she_wolf 2017.10.15. 14:42:28

@Andrass9:
Köszi:)
Nem megszokni kell, hanem elegánsan átlépni rajta;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 17:59:27

Extra vacsorára megyünk a gyerekekkel! Most van az Étterem hét utolsó napja, én meg kinéztem magunknak az Imázs thai, japán és sushi éttermet imazsetterem.com/ ... Ma este dugig eszem magam szusival!!! :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.15. 18:01:40

Köszönök szépen!
Azt a virtustáncot azért megnéztem volna, csak mert nagy tisztelője vagyok a táncművészetnek.
Én az András-féle sült paradicsomot úgy készítem el, hogy kevés olíván pirítok pár gerezd felaprított fokhagymát, aztán belekoppantom az üveg tartalmát. Falapáttal kicsit aprítok rajta, aztán megyen bele két deci saját paradicsomlé. Kiforralom, és mehet is reá a kifőtt spagetti. Persze én 0,25-0,33 üvegekkel dolgozom és fél kiló tésztával (alább nem adnám), úgyhogy kell a puffer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 18:23:04

@Waka: Táncban jó voltam: 13 évet néptáncoltam! Ma már jó, ha egy számot el bírok lépegetni :)
A fokhagymatánc egy rituális törzsi művészet kimagasló művészeti értékkel rendelkező darabja. Tanulható, de nem örökölhető tudás. Az eredmény egy megnyugodott mosoly, ami a fokhagymahéj eltávolításának embertelen feladatának eltűnését nyugtázza. Az X-faktorban még nem elfogadott műsorszám ...

she_wolf 2017.10.15. 18:58:49

@Andrass9:
Jéééé...te is roptad?
Én is, a szülővárosomban. Aztán amikor egyszer a suliban bekaróztam és a csoport éppen valami szomszédos baráti országba (Csehszlovákia, Bratislava) ment volna fellépni, akkor apám beintett. Ily csúfos véget ért tehát az én táncos karrierem. Pedig szerettem, jó csapat voltunk, vezető táncos később suliban a töri tanárnőm lett (a mamája pedig általános alsóban az egyik tantónénim volt), és amilyen gyökkettő vagyok töriből, nagyon jól jött a ismeretség:)
A szomszédnéni 80+ éves, és még mindig őrzi a hagyományt énekkel, tánccal, tesóvárossal utazgatnak fellépni:)

she_wolf 2017.10.15. 19:40:35

@Waka:
Nekem már csak az ilyenek mennek, apjukom tüdejére borulva, és totyogva:D:
www.youtube.com/watch?v=ElbyDZYeAzU

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.15. 20:45:22

@she_wolf:

Egy-két-sok gerezd fokhagymát ( főleg ha össz is lesz aprtva ) ngyon künnyű tisztítani. Én a mosogató pult sarkára ( falazott, és mindent elbír ) teszem, és a vágódeszka keskenyebbik oldalával ráütök. Ettő ellapul, a héja szétreped, abból csak ki kell nyomni, és a deszkán azonnal aprítható.

she_wolf 2017.10.15. 21:15:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Igazából azon töprengtem, hogy jó lenne fokhagymát nagyobb tételben (jó, nem mázsaszám) beszerezni, és házilag krémet csinálni belőle, mert nagyon szeretjük a fokhagymát, és a púpom tele van azzal, hogy 1-2 fejeket veszek legfeljebb, mert ha többet, akkor az állásban eltűnik a lényeg a héjból.
Jobb híján marad a tubusos, amivel nincs túl sok bajom, csak néha mellékízét/illatát érzem, meg a só miatt jól rá tud gyógyulni a kupak:)
Télen meg el lehet ilyesmivel szöszölni.

she_wolf 2017.10.15. 21:16:58

@Waka:
A többi nótájuk meg q.jó!:) Nekemnek...
Szimfónikus metál rulez!:DDD

Dikusz 2017.10.15. 22:10:18

@Andrass9: @she_wolf: @Waka: de jó nektek, hogy tudtok táncolni! Én pontosan az a menthetetlen típus vagyok, aki azért nem táncol, nehogy a környezete kinevesse. Most meg már minek/kinek tanuljam meg:(

Viszont jópár éve egy túrabaráti párt elkísértem néhányszor táncházba, csak nézelődtem. A zenét a Kalamajka együttes adta, a zenekarvezető a magyar táncházmozgalmat megteremtő Halmos Béla volt. A neve talán ismerős számotokra, a zene magas színvonalát ez meg is adta. Nagyon szerettem csak nézni is a táncolókat. Volt tánctanítás is, de itt már nem kezdőkkel foglalkoztak, így én csak rettentően sajnáltam magam, hogy nem tudok táncolni.

she_wolf 2017.10.15. 23:10:47

@Dikusz:
Mincolni? Mondtam: totyogni:DDD
Azért az nem ugyanaz, ha anyu apuba kapaszkodva medvetáncol, mintha egy lassú soft-cool jazz(?)-re hajazó stílusú zenére az ember lánya talpig tüllben és ropisarkú topánban hussan át szerelme karjai közt a báltermen:)
Valamikor régen. Ja. Akkor tudtam. Most már csak a székben csápolva bugizok az éj jótékony leple alatt:D

(De azért ha ez a banda visszatérne hozzánk újra, és ha haló poraimból kellene összelapátolnom magam, akkor bizisten senki nem állíthatna meg:D Az én formám, hogy 2015 után zúgtam beléjük, amikorra már minket kipipáltak:( De nekem van még időm:P)

élhetetlen 2017.10.15. 23:25:45

@Andrass9: Komoly szakács vagy, de ez rossz duma: „Amilyet találok a kamrában :)”. Oda te rakod be az árut! Nem nagyon akarlak befolyásolni, csak kicsit. Ha már költesz olíva olajra, akkor érdemes azt is megnézni, hogy melyikre. Persze, ez egyéni ízlés kérdése is, de az az igazi, ha egy darab kenyeret belemártasz, és megeszed, és az ízlik. Mondom, egyéni. Én nem szeretem sem a spanyol bogyót, sem a spanyol olajat. Fanyar. Itthon kapható Bertollit nem veszek, mert mindenhonnan vásárolják a bogyót, mert annyit nem termelnek, amennyit forgalmaznak. (azért mondtam az itthonit, mert nekik is van eredetjelölt termékük, csak az nincs a boltjainkban). Én a görög bogyókra, és olajra eszküszöm, abból még nem sikerült rosszat vennem. Évek óta a kedvencem a Spárta Gold, kapható a G-Robinál is, a fél liter 500 ft-tal több, mint Diósdon, Nekem onnét hozza egy érdi ismerős, van fél literes, három literes, öt literes kiszerelés, és az mind Krétán termett. Na, bocs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.15. 23:39:24

@she_wolf: Ahogy megjósoltam. Megmondóemberek nem alszanak, de igazad van - át kell felettük lépni!

élhetetlen 2017.10.15. 23:41:10

@she_wolf: Lehet, hogy hülyeséget beszélek, mert nem vagyok képben, ugyanis én egyáltalán nem eszem fokhagymát, de a vöröshagymával is azt csinálom, (abból sem sok fogy nálam), hogy nem babrálok fél fejekkel, (mert nekem néha abból is csak annyi kell), hanem veszek egy adagot, lecsopperolom, aztán adagonként fóliába, az adagokat nejlon zacskóba, meg még egy zacskóba, hogy ne legyen büdös, és irány a fagyasztó, és csak egyszer kell beszerezni, és egyszer szenvedtem vele. Aztán csak kiveszek egy adagot, ha kell. Lehet, hogy fokhagymával is működne.

she_wolf 2017.10.15. 23:57:00

@Andrass9:
;)
Én igazából csak arra voltam kíváncsi, hogy extra szűz-é az olaj amit használsz, avagy sem:D
Annak ugyanis eléggé intenzív illata van, amit egyébként nagyon szeretek. Hideg cuccokba, elsősorban salátákhoz. Mondjuk pont a paradicsommal (pláne ha még öreganyó, és buzilikom is van velük) nagy haverok tudnak lenni, imádom:D
Ez akkor is igaz, ha spanyol, vagy görög, vagy faxtuggya honnan származik. Szerintem. És gondolom, a hidegen sajtolásnak köszönhető. Szintén: szerintem.
Van itthon néhány féle-fajta olaj, köztük még pogácsaolaj is, olívából! Annak már kevésbé intenzív az illata, és nem vérzik a szívem, ha a hevítéssel veszít az értékes hatóanyagaiból. Ugyanis bugaolajjal meg akár kukorica- vagy éppen szőlőmagolajjal más lenne az íze. Ez utóbbi nálam szintén kedvenc.
Részemről nagyjából ennyike:)

she_wolf 2017.10.16. 00:13:22

@élhetetlen:
A fokhagyma jó barát, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre. Természetesen nem árt körültekintően bánni vele, és ez rám is vonatkozik, mert stabilan, de nem vészes mértékben hypotóniás vagyok.
Köszi a tanácsot, és lecsopperolnám én is a vöröshagymát, de a kis gépem vagy pempőt csinál belőle, vagy A4-es mérettől 2 mm3-ig minden méretű darab van benne. Én szeretem, ha nagyjából egyenletesre van kockázva, szeletelve. Régebben lehetett kapni gyorsfagyasztott hagymakockát, néha vettem. De az úgy egyrészt drága (volt), másrészt a büdös életben nem bomlik le az a zacsi, amibe csomagolva volt.
A zacskókkal meg már így is lelkiismeret-furdalásom van, mert szerintem sokat használok. Igen, a tőlem telhető módon és mértékben igyekszem erre ügyelni -erről pedig mindenki azt gondol, amit akar:)
A fokhagymakrém pedig szerintem üvegben van a legjobb helyen:

élhetetlen 2017.10.16. 00:35:26

@she_wolf: Na, nem vagyunk egy hullámhosszon. Tudom, hogy a fokhagyma egészséges, csak az van, hogyha eszem, akkor másnap még a cukor is keserű, úgy szétkapja az ízlelő bimbóimat. Tehát fasírtba, kelkáposzta főzelékbe majoranna, spenótba bors, stb. Na, most a tárolás. Mélyhűtőbe tehető üvegedények is vannak, és nekem a mélyhűtő a mániám, ott nem romlik meg, nem forr meg, nem buggyan meg a gondos munkával elkészített termék. A darabolás meg, ha kézzel vágnám fel a kiló hagymát, akkor is csak egyszer szenvednék, nem minden fél fejnél. De mindegy. Az ötletem csak egy ötlet volt.

she_wolf 2017.10.16. 00:59:09

@élhetetlen:
Semmi baj az ötlettel. Ötletelni lehet, valakinek ez válik be, valakinek más. A fokhagyma és a hagyma már csak ilyenek. Van aki utána napokig nyakalhatja a Listerine-t és hasonlókat, meg két pofára rághatja a rágógumikat, akkor is kiájulnak mellőle a népek. Van, akinek a gyomrát, miazmását bántja, van akit -mint téged- ízérzékelésileg padlóra küld. De ez a te dolgod, természetes, hogy ehhez igazítod a táplálkozásodat.
A fasírtot, spenótot és megannyi mást el sem tudom képzelni fokhagyma nélkül, mert nincs tőle/vele bajom, a kelkáposzta főzeléket pedig ha maga a nagytudású milenycsillagos egymással versengve készítik el nekem, akkor sem fogom megenni, mert utálom. Pont.
Mélyhűtőbe nem teszek sem üveget, sem fémet.
Nekem egy kiló hagyma jó, ha egy hétig elég (de csak azért, mert nem főzök naponta), és én is szeretem a mélyhűtőt, de nem fogok benne fokhagymakrémet tartani üvegben:)
Ez meg az én dógom:)

élhetetlen 2017.10.16. 02:10:58

@she_wolf: Félre ne érts, nem vitatkozni akarok, csak mesélek. „A fasírtot, spenótot és megannyi mást el sem tudom képzelni fokhagyma nélkül”. Balatoni lángosos, és, mivel több, mint tíz éve ott vagyunk mind a ketten, valahogy szóba került a fokhagyma nélküli fasírt is, amit ő sem tudott elképzelni. Én meg előtte nap sütöttem egy tepsivel, hát vittem egyet neki. Első harapás, hát furcsa. Második harapás, de jó! Másik hülye szitu, az unokahúgom jött haza Londonból egy barátjával, és nálam laktak. „Megleptem” őket egy nagy adag majorannás kelkáposzta főzelékkel,( mert az angolok legfeljebb párolják a kelkáposztát, a főzeléket nem ismerik), és leléptem. Megették az utolsó falatig, pedig itt van öt kínai, és Meki, és Kentaki a közelben, tehát nem azért falták fel, mert nem volt más. Most hétvégén a mindenki által utált finomfőzelékkel kápráztattam el egy szintén angol vendéget, (az unokahúgom, amikor jön, gyerek kora óta mindig kéri, hogy azt főzzek), benyomtak 15 szendvicset ketten, chiabattából, ami nem nagy, de nem is falatka, volt tojáskrémes rákos, és kolbászos, camemberes, és padlizsános, utána mondtam az angol srácnak, hogy először kóstolja meg a huginak tálalt finomfőzeléket. Megkóstolta, ő is kérte az adagot, aztán megígértette a kiscsajjal, hogy Angliában is főz majd ilyet. A fura az, hogy egy csomó barátom szereti a közutálatnak örvendő kajákat nálam. Egyébként meg persze, hogy ott tartod a fokhagyma krémet, ahol akarod.
Még egy szitu, ez volt a legdurvább. Karácsony másnapjára jött az öcsém a családjával, én főztem töltött káposztát, volt harcsapaprikás túrós csuszával. Kipakolnak, és a sógornőm megkérdezi, hogy nem főznék-e finomfőzeléket. De, b+, hogyne, én meg raktam a mélyhűtőbe, és ettem a többi kaját hetekig. És ez nem vicc, megtörtént.

she_wolf 2017.10.16. 02:56:53

@élhetetlen:
Egyet ne felejtsünk el: van különbség a között, hogy én készítem, vagy valahol megkóstolom:) Ha valahol megkóstolom és ízlik, megköszönöm. Ha nem, akkor is, de azt más lapra tartozik. Ha én itthon készítem, akkor ki nem marad belőlük a fokhagyma.
A kelkáposztát szeretem, mondhatni, gyakran csinálok rakott kelt, imádjuk. De a főzeléket csak akkor nyomod le a torkomon, ha leütsz, és megkötözöl, számat kipeckeled, és klotyó pumpával segítesz rá:) De lehet, hogy akkor is inkább mártírhalált halnék:D
Ugyanez vonatkozik a szalontüdőre és igen, a finomfőzelékre is -meg biztos van még egy-két dolog-!

Hasonló "durva szitum" nekem is volt, anyósomat örvendeztettem meg vele: ismeretségünk kezdetén köztudott volt, hogy én nem szeretem a leveseket. Gyerekkoromban csak azért gyűrtem le, hogy kapjak másodikat, pedig anyám ízletesen főzött.
Egyik alkalommal, amikor anyósoméknál ebédeltük a házasságunk elején, a menü a legegyszerűbb krumplileves volt, meg ha jól emlékszem töltött paprika rizzsel. Megkajáltunk, majd megkérdeztem anyósomat, hogy kaphatok-e még abból a levesből?
Ő meg mosolyogva kérdezte, hogy mi lenne, ha szeretném a levest? Majd púposra mérte a tányéromat:)
Ha már a disznó hizlaldát (Meki és tsai) említetted: nem rajongok a junk foodért, nagyon nem, és inkább nem is akarom tudni, mennyi nyesthús van benne. De ha lótok-futok és már effektíve önmagamat emésztem, akkor minden hatszázadik szökőévben előfordulhat, hogy megeszem valami ilyesmit. Az éhség a legjobb szakács:)

Fenchurch68 2017.10.16. 06:50:10

@she_wolf: Egy időben mindig kaptunk rokontól sok-sok fokhagymát, akkor úgy tettem el, hogy simán lereszeltem egész apró lyukú parmezánreszelőn, aztán só ment hozzá, és ennyi. (Csak úgy gondulomformán, de önmagában elég sós volt, bár a tubusos is sós.) Sose lett baja, legfeljebb megbarnult kicsit, anyós pici citromsavat is adott hozzá, az övé szép fehér maradt.
(Elvileg ugyanez működik a tetején olajjal is, csak mi sokszor ettük pirítóson, és a gyerekek nem ették meg, ha olajos volt.)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 08:04:07

@she_wolf: Én fagysztottam már pucolt fokhagymát. Ahol nem kell neki egészben virítani, oda nagyon jó volt.de végülis sütve sem volt vele gáz.(disznóvágáskor túltoltuk, kimaradt majd egy kiló megpucolva, hirtelen ötlet volt, de szerintem bevált)

2017.10.16. 08:46:45

@élhetetlen: na és, finomfőzeléket, ahogy én csinálom, mindenki tolja befelé, korra és nemre való tekintet nélkül, és képzeld még én is megkóstolok egy kanállal főzés közben ;)
kelkáposzta meg persze, hogy egy zsák majorannával készül, másképp nem is jó
fokhagymát, hagymát szerencsére eredeti termelői állapotában el tudom tárolni, száraz hűvös sötét helyen, ha véletlenül több pucolódik, nem teszem fagyóba, hanem simán nájlon zacskóba, erősen betekerem, levegőt kiszorítom, a hűtő sarkában 2 hétig is elvan baj nélkül, addig meg úgyis elfogy...

2017.10.16. 08:53:37

A fokhagymakrém készítés vagy a sóban tartósítás viszont érdekesen hangzik. Újabb tétel a fakanál-listámon.

Fenchurch68 2017.10.16. 10:10:54

Mióta ilyen kehesek vagyunk, elfogy két nap alatt egy fej fokhagyma :) Vámpírtámadástól pillanatnyilag nem tartok, viszont a könyvelőnél megkérdezték a lányok, hogy belőlem jön ez a finom fokhagymaillat? :DDD
(Ezek a jó értelemben véve tök hülyék, kutyák rohangásznak az íróasztalokon, a múltkor meg hajat festettek egymásnak a fürdőszobában, szóval nem hiszem, hogy egy kis fokhagymaszag miatt kitiltanak.)

Most ezt a sült paradicsomot nagyon megkívántam, ha nem is ipari mennyiségben, de két-három üvegnyit. Van a zöldségesnél még nagyon finom édes lucullus, 200,-/kg, nem nagyon szép - picit mindegyikből ki kell vágni, de paradicsom-íze van -, jól tudom, hogy az alkalmas erre? (Vicces, mondta a zöldséges néni, hogy gyakorlatilag csak én veszem a csirkefarháton élő nyugdíjasokon kívül, mindenki más a teljesen ízmentes narancssárga teniszlabdákat veszi, "mert az szép". Mondtam, hogy nem nézegetni viszem :)

Dikusz 2017.10.16. 10:40:04

@she_wolf:
Már megint a vizualitás (az ablakon landoló @Andrass9: rájaformájú palacsintájára visszautalva):)))))

Elképzeltem, az általad emlegetett kelkáposztafőzelék rád való tukmálását, meg az éj jótékony leple alatt bugizol a fotelben, hátha még magamat is elképzelem, hogy táncolnék:))

Minden főzeléket szeretek, nincs kivétel, amibe kell, teszek fokhagymát. Sokat nem, mert nekem is összetöpped még a hűtőben is, ezért nincs itthon több sosem két fejnél. Ami viszont nagyon bejött, szegedi barátaim által hozzájutok néha porított fokhagymához/vöröshagymához. Ők a szabadkai piacon szokták beszerezni (meg még sok minden mást is) nagyon jó a minősége. Nem utolsó sorban pedig sokkal olcsóbb is minden.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 11:00:03

@Fenchurch68: Lucullusból is lehet, mint a cikk is írja. Jó, mert nagyon könnyű hámozni, és kevés leve van!

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 11:10:30

Hát hova keveredtem én?? Nem szeretik itt a brokkolit, a P K (ki sem merem írni) szitokszó, nem szeretik a romanescut( bibi, ez a pagodakarfiol rendes neve, ha jönnének a sznobok), nem szeretik a fokhagymát( na, jó, egészségügyi okokból ez menthető), és nem szeretik a kelkáposztát (főzeléknek, offkorsz)???

Kákabélüek! :DD(VICC VÓT!!)

Én meg sajnos nagyon szeretem, de kicsinál a nyers vöröshagyma. A zöldhagymáért március táján ölni tudnék, ellenben ha megeszem, kibírhatatlan migrént okoz, a nyers vöröshagymával egyetemben.(minden tavasszal megpróbálom, hátha kinőttem:DD Hát nem.)Azért a salátákba vágok..mert milyen már egy zöldsaláta hagyma nélkül????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 11:31:45

@Kumari aki Nilüfer: Pici só és ecet az összevágott hagymára, 15 perc állás? Az se használ, te kákabélü :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 11:37:37

@she_wolf: Venni csak extra szűz olivaolajat veszek. Régebben vettem pogácsaolajat, hogy majd abban rántom ki a dolgokat, de nem izlett, meg nem nagyon szerette a magas hőfokot.
Az olaj márkáját meg szándékosan nem ismertetem, mert az egyik megmondó szerint jó olajat használok, a másik meg lepocskondiáz. De a harmadik is szidni fog, hogy nem fenntartható forrású olivát iszom ...
Az a véleményem, hogy olyan olajat kell használni, ami izlik, és amit meg tudunk engedni magunknak. Itt fontos az "és" szócska!
Nem azért élünk, hogy rossz szájízzel fogyaszunk bármit is!!!

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 11:47:12

@Andrass9: vereshagymánál az használ( mézes változatba is:DD)..de a friss zöldhagymát csak úgy, sóba mártva, zsíros deszkával..kákabélü vagyok, de le van sz.va, egy kis fejfájás, az smafu, mert a zöldhagyma jóóóó!:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 11:58:55

@Andrass9: Én meg olyan olívát veszek, amire rá vagyon írva, hol eszkábálták, nem csak annyi, hogy EU, meg X ország.Van extra szűz, meg van prosztó pogácsaolaj is. De max. ennyi az olívákból(ja, nem, az unokám egy kis fémdobozos extra szüzet hozott Görögországból, állítólag termelői, de még nem bontottam fel.Legutóbb ilyet Olaszroszágból magam hoztam, kóstoló mennyiséget, az nagyon finom volt, de annyi pénzt akkor sem adok érte, ha vasvillával forgatom a forintot a padláson))...van otthon hazai napraforgóolaj, finomított, ebben sütök, van hidegen sajtolt, szeretem a napraforgó ízét, meg van tökmag, kukoricacsíra, mák, meg fene tudja, mifélék, általában kicsi kiszerelésben, ezek a cuccok salátára kerülnek. és van egy kis üveg szarvasgombás olajam, tán extra szűzbe van a gomba áztatva, na, abból a gombás ételekbe rakok, mert látám(érzém), hogy jó.
van kókuszzsír, kacsazsír, libazsír, sőt, tyúkzsír is, és van sült szalonna zsírja, egyéb pecsenyék zsírja, kobászzsír..ezeket meg a megfelelő ételekhez applikálom, ha ugyan zsíros deszkaként el nem fogy.

de majd a megmondók beszólnak, mi nem jó a rendszeremben:) Mindenesetre eddig minden ételhez volt kenőanyag.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.16. 12:26:29

Tegnap előtt leszedtem két tőke szőlőről a hálót, hogy közvetlenebbül érje a fürtöket a nap, erre tegnap estefelé ahogy jöttem haza, látom ám, egy hatalmas seregély raj repül a kertek felett. No gondoltam, az én szép szőlőmnek annyi. De mivel sötétedett, nem mentem megnézni. Reggel eszembe jutott, hogy vajon van-e mit leszedni, és gyorsan kirobogtam egy vödörrel, meg a metszőollóval. És láss csudát! Alsó fürtökről hiányzott egy-két szem, de gyakorlatilag érintetlenek voltak a fürtök, ezért gyorsan leszedtem mind, a közelben csivitelő szárnyasoknak meg szóltam, jobb lesz ha arrébb állnak egy-két országgal, mert itt az ideje.
Ha a lottón is ilyen szerencsés lehetnék.:D

Datolyaszilva képek elkészültek, csak nem tudom küldeni. Előbb rossz volt a fényképező, majd nem volt elem, most meg nincs internet azon a gépen, ahonnan küldeni tudnám.:(

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 13:29:45

Pénteken láttam datolyaszilvát a piacon.300 Ft/ db....

Fenchurch68 2017.10.16. 14:29:42

@Kumari aki Nilüfer: A tökmagolaj különösen fiúknak hasznos, a grósztatára :) a mákolajat én kiskanállal eszem kúraszerűen, az meg bizonyos életkor felett lányoknak jó csontritkulás és egyéb női léttel együtt járó kellemetlenségek megelőzésére.

Aki meg bármi ilyesmiért beszól, attól szeretettel várom a csomagot válogatott olajokkal.

A kakit (én már csak leánykori nevén hívom) sose szerettem, de egyik munkahelyemen egy kolleganő őszi-téli szezonban minden nap hozott párat, és mindenkinek (letolta a torkán) nagyon kedvesen felszeletelve az orra elé dugta, hogy ez minden bajra gyógyír. Nem tudom, van-e összefüggés, de abból a csapatból hárman mentek gyesre egy éven belül :D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 14:33:30

@Fenchurch68: Használjuk az olajoknak eme kiváló hatását is, kúraszerűen:)/ámbár kissé fosat..oppardon:DD/
Kakit ehetek dögivel, a cukromra hat maximum, meg a testsúlyomra gyarapítólag,ha én teherbe esnék, nyomban kivonulna nemcsak az RTL, hanem a CNN is, meg a Nat Geo, meg minden létező parapszichológiai hírcsatorna:DDDDD

she_wolf 2017.10.16. 15:00:15

@Fenchurch68:
Ez meg nekem maradt le:) És beugrott, hogy ismeretségi körben is így csinálja valaki. Majd rákérdezek nála a mennyiségekre, mert azt tudom, hogy nem szokott többet csinálni pár 2 decis üvegnél, úgyhogy köszi!:)

she_wolf 2017.10.16. 15:14:30

@Kumari aki Nilüfer:
Egyébként jót röhögtem most magamon (szoktam), mert a net tele van mindenféle tartósítós és mentes fokhagymakrém receptekkel?)
Én meg itten óbégatok, mi?:D
Szóval ahhoz képest, hogy napjaim több mint felét a hálón lógva töltöm, jó gyorsan támadt az öletem hogy megnézzem, mások mit írnak erről...

Más: a brokkolit nagy ritkán, a PK-t anyám sikeresen megutáltatta velem, a karfiol jöhet bármilyen formában, a kelkáposzta főzelékről pedig szót se!:)
És abban van marha nagy mákom, hogy az alkoholon kívül semmi nem tilos a számomra, ami a kontinens gasztronómiájában szokványos és elérhető. Úgyhogy pofám befoghatom:)
Sajnálom (bocs', nincs rá jobb szavam, de gondolom, értesz) azokat, akik valamit -ami egyébként hasznos és jó, tápláló-
bármilyen egészségügyi okból mellőzni kényszerülnek:(

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 15:19:54

@she_wolf: Én is sajnálom, hogy olyasmik vannak tiltólistán, amit egyébként szeretek, ebből kifolyólag szoktam bűnözni, de mindig megvan a böjtje.Mindegy, ennyi évesen az ember elmegy MAJDNEM a falig:DDD

Na igen, az biztos, hogy a neten minden( sőt, minden IS!) megtalálható:)de sokkal szórakoztatóbb magunk közt megoldásokat keresni, nem??:)))

Fenchurch68 2017.10.16. 15:29:25

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: Én hiszek az emberek közti kapcsolatok erejében :) szóval hiába van kiírva a zinternetre, csak akkor hiszem el, hogy működik, ha én vagy közeli ismerősöm már kipróbálta, ezt saját káromon tanultam meg.

Mákolaj engem is oppardonoztat :D viszont ha épp eszem, akkor tudom, hogy mikor ne menjek sehova.

she_wolf 2017.10.16. 15:33:39

@Andrass9:
Extra szüzet általában hideg cuccokhoz használok, pontosan az illata, aromája miatt, sőt, néha mint egy zugpiás, slukkolok is az üvegből:)
Vagy olyan, jellemzően mediterrán jellegű ételekhez, amiben a nyers cucchoz kell hozzáadni, keverni olajat, mert az úgy finom:)
Pogácsa- vagy nem túl intenzív olívaolaj tészta főzővizébe, vagy mikor mihez. Viszont ha nagy hőfokon, kevés olajon kell valamit sütni, amihez egy icipici sajátos illat is elmegy (párolt hússzelet, ritkán hal), akkor nálam a szőlőmagolaj a befutó:) Azt is megdézsmálom itókaként is;)
Bő zsiradékban (rántott szelet, sült krumpli), vagy éppen nagy általánosságban történő sütés-főzés esetében pedig napraforgó, vagy repce a bevált.
Pörköltnek és a hasonlóan ZSÍRadékot megkívánó dolgokhoz pedig disznózsír:P Igen!:D
Nnna. Mindent bevallottam:)

she_wolf 2017.10.16. 15:37:41

@Kumari aki Nilüfer:
De igen, szórakoztatóbb:)
Nem ennyi évesen, hanem korábban mentem el a falig, de visszapattantam. Úgyhogy azóta lájtos hedonistaként élet, és ez így nekem jó:)
Van még némi megszerelendő rajtam, csak szakit nehéz találni, és amíg keresgélek, talán megbékélek a tudattal, hogy olyan nem is van.
Lapozok...:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.16. 15:44:23

@she_wolf: Én mostanában úgy vélem, csak az nem megszerelendő rajtam, amit nem vizsgálnak:)
Lájtos hedonista, ez tetszik!!! Tulajdonképpen én is így vagyok vele, de nálam már az is sok. Fényevővé kellene válnom, ha az összes bajom összes diétáját betartanám.

she_wolf 2017.10.16. 15:44:57

@látjátok feleim szümtükkel:
Lottó... ilyen számokkal, hogy 1;90? Mondom az uramnak, hogy : napaszmeg, ezentúl ojródzsekpot -ha már!-, mert így szakállam nő, mire vagyonos leszek:D
Egyébként is ne rinyálj a szerencse miatt, ha ilyen jólnevelt madarak járnak a környékeden! Az én madaram már rég szétfarigcsálta volna még a tőkét is, majd a másvilágra fosta volna magát.

A képes pechszériádhoz egy jó tanács, még ha kéretlen is: hagy a patvarba, előbb-utóbb úgyis kiegyenesedik minden:)

she_wolf 2017.10.16. 15:50:35

@Dikusz:
A főzelékek nem szeretése szerintem gyerekkori maradványtünet. Menzán nagyon el tudták (és erre a mai napig képesek!) barmolni a kaját.
Aztán itt-ott megkóstoltam pár főzeléket, és köszönőviszonyban sem volt a menzás trutyival, és elkezdtem én is gyártogatni egy párat. Azokkal úgy megvagyok, néha a hites szokott követelőzni, olyankor megemberelem magam:)

Topy 2017.10.16. 15:56:25

@Andrass9: "Az életben mindent ki kell próbálni, kivéve a vérfertőzést és a néptáncot."
:D

(moly.hu/konyvek/stephen-fry-hazudozo)

she_wolf 2017.10.16. 15:57:08

@Fenchurch68:
A férjem élelmiszerfeldolgozási területen dolgozott a utóbbi pár napig (illetve még mindig, csak az alkalmazási forma minősült át), ők készítenek tökmagolajos, olívás, és napraforgós cuccot. Igaz, hogy én már lassan hányok a szagától, de ő naponta elkészíti a maga kis turmixát, és látom, hogy jót tesz neki:)

Az internet meg olyan, amilyen:) Tudomásul kell venni, hogy nem kell mindent beszopni róla, lehetőleg szakmai oldalakat, vagy hiteles forrásból származókat érdemes elolvasni, és esetleg alkalmazni.

she_wolf 2017.10.16. 16:01:54

@Topy:
Az idézet Fry-tól származik? Mert akkor megjegyezném, hogy részemről inkább a néptáncot próbálnám ki újra, mint a szerelmet egy velem azonos neművel:) Dacára annak, hogy engem senki nemi irányultsága nem érdekel, és ez nálam nem a sablon duma.

Topy 2017.10.16. 16:26:34

@she_wolf: igen, a hivatkozott könyvéből - csak a link végéről le kell szedni a zárójelet

(csak zárójelben jegyzem meg, hogy a vérfertőzés a - jogi környezetáltal meghatározott mértékű - szoros rokoni kapcsolat függvénye)

she_wolf 2017.10.16. 16:54:38

@Topy:
Csípem egyébként Fry-t, az abszurd humor egyik nagyágyújának tartom, és szeretem az elmélkedéseit is:)
A vérfertőzés addig hátborzongató és mélyen elítélendő (de nagyon!), amíg nem tekintünk ki a szoros rokoni kapcsolatokon túlra. Vannak elmebeteg dolgok a világon:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.16. 16:55:13

@she_wolf:

Basszus, már egyenesedik. Azon a gépen, amin küdeni tudnám a képet, nem működnek programok, ezért nincs internet, szakember kell hozzá, míg az nem lesz, addig nem tudok képeket küldeni senkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 17:01:44

@Topy: Családon belül nem! (Most már ugyan kívül sem :)
A néptánc pedig kötelező volt 8 évig, így aztán megszerettem (zenei általános iskola). Sipos Mihályra táncoltam utána még 5 évet az egyetemen. Persze a Gryllus fivérek egy része meg osztálytárs, a másik része meg zenekartárs volt. Szóval én nagykanállal ettem a népzenét ...

she_wolf 2017.10.16. 17:20:45

@Andrass9:
Pénteken??? Szegény "szümös":( Ha az én gépem lelöki az ékszíjat, addig sipítok, míg valaki azonnal (jó, pár órán belül) meg nem reparálja, különben Rodézia van!
Péntek... Atya. Úr. Isten. Halál:D

she_wolf 2017.10.16. 17:23:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Lélekben veled vagyok, és mélyen átérzem a tragédiádat:)

she_wolf 2017.10.16. 18:45:51

Ecsém, mik vannak?!
Uram megint gondoskodott nekem programról. 2 napig megint szalma voltam, arra gondolta, hogy igen elegáns kaját készítek neki: sehpenyős buhgonyát;)
Merthogy szeressük. Rövid lével, sárga krumpliból, házi kolbásszal, kovászos uborkával.
Erre beállít mosolyogva ( majdnem körberöhögte a fejét), és aszongya, hozott szüzet. Mondtam hogy jó, de csak akkor maradhat, ha takarít, mos, vasal, és kertet ápol. A többit elintézem én, veled együtt, édesem.
Kiderült, hogy Tarjánban bementek a kedvenc henteshez, és még röfögő szűzpecsenyét találtak, nosza!
Túrtam a netet valami egyszerűbb szüzes akármi után , és ezt találtam az oldalon:
"Hagymás rostélyos szűzérme recept"
............
............
majd:
"Édes plüssállatokra most akár 80% kedvezmény! (x)"

Úgyhogy én most röhögve balra el, fűszerezek, olajozok, hagymázok, előszítek, miazmás....
(Ésugyehogy ebbe is köll 1 (de lesz az kettő is) vereshagyma, amit karikára illendő szeletelni meg fokhagyma is, jó sok:P)

2017.10.16. 19:20:30

Milyen szőlő lehet az, ami a seregélynek se kell, haj, haj...
:)))

2017.10.16. 20:19:30

@she_wolf: hehe, jót röhögtem :D
errefelé fonott szüzeket is találnál, a blogkocsma mindig kéznél van, Waka vagy egy pizzaszeletvágó nevű bohóc receptjét.
:)
blogkocsma.blog.hu/2014/02/17/fonott_sz_zpecsenye
olyan leszek már, mint a fickó, saját kajáimat linkelem
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:24:00

@she_wolf: Ezt én se álltam volna meg röhögés nélkül - különös tekintettel a plüssállatokra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:25:21

@pizzaszeletvágó: Nincs azzal baj! Finom ételt jó előadásban érdemes linkelni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:26:47

@pizzaszeletvágó: A fickó legnagyobb baja, hogy nincs olyan receptje, ami sikeres lenne ...
Talán ezért linkeli a saját tákolmányait mindhol?

2017.10.16. 20:36:57

@Andrass9: végig olvastam a kommenteket is, jót dumáltunk, a végén lett belőle vagy 3 recept is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.16. 20:38:55

@pizzaszeletvágó: Még mindig jobb, mintha fickósan készült volna ...
:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.16. 20:47:44

@pizzaszeletvágó:

Finom, és édes. Ezek vonuló seregélyek, gondolom tegnap este értek ide. De én gyorsan megelőztem őket.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.16. 20:48:48

@Andrass9:

Én kibirom, de a gazdája nem, mert csak azon van szövegszerkesztő, ami neki nagyon kell/ene.

she_wolf 2017.10.16. 20:57:03

@pizzaszeletvágó:
Egyszer bátorkodtam ilyet csinálni, mert valahol megláttam egy képet és receptet róla, és azt mondtam, hogy egy életem, egy halálom...
Egészen biztos, hogy valamit rosszul csináltam, mert nekem a teteje kissé kiszáradt a gondos locsolgatás ellenére is. Különösebben nem volt nagy tragédia, mert volt hozzá valami maszat. Annyi eszem persze nem volt, hogy zacsiban süssem, szerintem akkor nem járok így.

2017.10.16. 21:09:56

@she_wolf: láttam már (képen) olyan szőlőt "szümtüknél" hogy az csoda ;)

she_wolf 2017.10.16. 21:44:21

@pizzaszeletvágó:
Csak láttál? És nem ettél? Hát ezt meg hogy?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.16. 22:01:01

Köszönök szépen!
Nem volt cérnám mindent végigolvasni.
@Dikusz: Nem társastánc volt. Valaki egyszer azt mondta, a fehér ember a dallamot táncolja, a színes az ütemet. A citált nótáknál az ütem volt a mérvadó. (Alapos mosdás után egészen fehér vagyok.) Ha érzi és élvezi az ember, a tudás felesleges. Többnyire magamban roptam, de volt számos szurkoló. Éppen ma jegyezte meg egy kolléga: "Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól mozogsz, de a zene igen szar volt."

Dikusz 2017.10.16. 22:27:10

@she_wolf: a fotót csak nem ehette meg:)

Dikusz 2017.10.16. 22:31:51

@Waka: pedig megérte volna végigolvasni:)

Aki tud táncolni, az mindig azt mondja a nemtudóknak (tapasztalat), hogy figyeld a dallamot, és már adja magát a mozgás, nem lehet gond. Hogyne lenne a magamfajtának, amikor már a lépéseket sem tudom követni, és azt nézem, hogy ne a partner táncos lábára lépjek, meg nagyon ne tegyem nevetségessé magam...

she_wolf 2017.10.16. 22:54:36

@Dikusz:
"Engedd szabadon a képzeletedet, és a tested követni fogja:)"
Adtál egy kis melót, az idézetnek csak a második fele volt meg, de akkurátus lévén megkerestem neked az elejét is:)
(L.A. Story: Az őrült város)

Lépések? Milyen lépések? Azok a versenytáncosoknak kellenek, meg a szalagavató első táncán, meg szépségizé választásakor. Szüreti bálon meg már csak a végefelé táncoljon az, aki úgy érzi, hogy nem tud, rá lehet fogni a borra -vagy a mustra:D.
Jó, mondjuk az kínos, de annál vidámabb tud lenni, ha a táncosok egyike sem tud legalább ritmusra topogni:)
Én sem "tudok" táncolni, ha a táncot klasszikus értelemben vesszük. Csak vetítek:)

Fenchurch68 2017.10.16. 23:15:13

@she_wolf: Jó pár évig jártam táncolni, volt társastánc is, de inkább boogie és swing, a tanárunk mindig azt mondta, mikor lépéseket tanultunk, hogy a lányok most ne figyeljenek oda, a lépést a fiúknak kell megtanulni, meg persze azt is, hogy kell vezetni, a többi megy magától :)
(Egyébként én se tudok táncolni, csak szeretek.)

she_wolf 2017.10.16. 23:34:16

@Fenchurch68:
Bezzeg ha betolnék valami baromi erős csilit, szerintem olyan Buda környéki (vagy hegyvidéki) toporzékolóst adnék elő, hogy a szomszéd faluból is csudámra járnának!:D Tuti, hogy még kurjongatnék is hozzá.
Az uramat aztán taníthatom én mindenféle lazulásra, meg hogy ne foglalkozzon azzal, hogy hogy pakolja a lábait, az egész fószer merő görcs:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.17. 08:17:21

Azt hiszem a tánc akkor veszítette el varázslatos hatását/erejét, amikor lépések szabályait találták ki. Addig az érzékek diktáltak, meg a ritmus, utána meg az elme zagyva szabályai. Mert ugyé aki nem lép eccerre, nem kap rétest estére. Mert mi köze is van a lépésnek a réteshez? Aki botlábú, suta, szégyenlős, kimarad a tánc csudás varázsából. Mint ahogy az autóversenyzés is akkor veszítette el a varázsát, amikor csak szűk körnek betartható szabályokkal korlátozták a rézvételt, de hasonló a foci is, mert ha nem fűtik a füvet, akkor nem lehet rajta meccset rendezni. Pedig a foci sem a műfűről, hanem az emberről és a labdáról szól.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.17. 08:19:29

Ja, az én hitvallásom szerint minden botlábnak és botfülnek, fahangnak joga van táncolni, énekelni.

2017.10.17. 10:29:07

@látjátok feleim szümtükkel: nekem botlábam, botfülem és fahangom van. Lehet, hogy egy tölgyfa vagyok???? :)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.17. 11:00:05

@she_wolf: Ha csak látta, de ette, akkor az antenna:DDD

Kumari aki Nilüfer 2017.10.17. 11:04:32

@she_wolf: Én ELMÉLETBEN ragyogóan táncolok. Gyakorlatban megkeményednek az izmok a lábamban, ha táncolni kéne,rendesen bottá válnak, és nem csinálják azt, amit az eszem diktál..ez nem vicc:) A vicc az, hogy a villanyoson meg a buszon hazafelé a sofőremberek bömböltetik a zenerádiót, és azon kapom magam, hogy riszálok, olykor topogok..az úri közönség diszkréten röhög. Ciki, na..ha nem figyelek magamra, tudok táncolni, ha akarok táncolni, akkor nem tudok. Kezeltetnem kéne magamat....

2017.10.17. 11:37:22

@she_wolf: Igen. A Nightwish akkor ment tönkre, mikor elengedték Tarja Turunen énekesnőjüket. Kicsit felpörögtek addigra, kiváló zenei anyagokat gyártottak évről évre. Egyre nagyobb stadionokat töltöttek meg, aztán összevesztek kicsit a hogyan továbbon. Az együttes és az énekesnő is tönkrement bele.
Csináltak egy búcsú koncertet azért, End Of An Era, na ott nem kellett volna abbahagyni.
Azóta mindkét fél csak pár fős közönség előtt lép fel, Tarjának nincs olyan hiteles zenekara. A srácok is szétmentek, tiszta alkoholista fejük lett. Egyre rosszabb énekesnőkkel lépnek fel mélyrepülésben.
Tarja Turunen koncertezett utána Magyarországon is, Debrecenben is, a finn magyar testvériség jegyében, de teljesen érdektelenül.
Íme szavaim bizonyítéka, például ez.
www.youtube.com/watch?v=0e5HATe9pwY

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.17. 13:39:54

@pizzaszeletvágó:

Na, ha ezt most leütném, akkor a kocsmáros azonnal kizárna.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.17. 13:41:20

@Kumari aki Nilüfer:

Lótúrót!
Igyál egy felest, és utána azonnal megy az a tánc. Ha egy feles nem elég, lehet többet is.

she_wolf 2017.10.17. 13:48:13

@pizzaszeletvágó:
Ha makkod is van, akkor biztos tölgyfa vagy, tartós bútor alapanyag:)
Bocsibocsibocsi...., nem akartam ennyire közvetlen és személyes lenni, de ha magamban tartanám, mefulladnák:DDD

she_wolf 2017.10.17. 13:54:35

@látjátok feleim szümtükkel:
Jól beszélsz, nagyon jól:(
A néptánc azért némileg más kategória, ott a folklór az adott nép történelméből, társadalmi berendezkedéséről és hagyományairól szól.
(Ld: az ír stepet, vagy éppen a mi üveges táncunkat)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.17. 14:13:25

@látjátok feleim szümtükkel: annyit kéne, hogy akkor meg túl lazák lennének a virgácsaim..mondhatni kocsonyásak:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2017.10.17. 14:18:26

@she_wolf: ha ki kell neki jönni, ki kell engedni:DDDD

Topy 2017.10.17. 14:36:26

@Kumari aki Nilüfer: inkább, mint hogy az orvos operálja ki! :D

she_wolf 2017.10.17. 14:46:39

@Topy: @pizzaszeletvágó:
Nagyon szeretem őket T(t)arjával, vagy nélküle:)
Egy filmen keresztül jutottam el hozzájuk nem túl régen. Megmaradt a dal a fülemben (a film mára elfelejtődött), túrtam, és rájuk találtam.
Én nem temetném még őket. Azt olvastam, hogy az anyagiak tették be a kaput az együttműködésnek, nagyot akart Tarja, de nem bírta a Nightwish farka. Komoly balhé volt köztük a zsé miatt. A csaj férje is szította köztük a tüzet rendesen, legalábbis ilyen értesüléseim vannak.
Hogy ez mennyire pletyka, azt nem tudom. Azt tudom, hogy Tarja hangja rendkívüli. Igazából operaénekes ő, akikkel rendre az a bajom, hogy a hangi tökéletesség érdekében a szöveg érhetőségét áldozzák fel. Ezzel én még magyarul is nehezen birkózom meg, nemhogy angolul:)
A Nightwishnek voltak jó énekesnői, ezeket a nótákat mégis valahogy jobban kedvelem:
www.youtube.com/watch?v=tNNmZFhCvH4&list=RDtNNmZFhCvH4&t=11
www.youtube.com/watch?v=Pou9tDYu4Oc

(Alkesz fej? Egyrészt nem szégyellős, pattanásos kamaszok már, másrészt pedig mi a fenét lehet csinálni az éjféli nap hazájában, mint inni és kurva jó zenéket csinálni? Nem a máv szimpatikusok ezek:D
Vagy értelmetlenül dobják fel a pacskert harmincon innen azzal, hogy mink nem iszunk, de még a finomított kristálycukor sincs tőlünk bviztonságban? Az a baj ezzel, hogy itthon látsz ilyen fejjel huszonéveseket:()

És persze van még jócskán jó zene:)
Az "Imaginaerum"-ot a magyar kritika nagyon lehúzta, nekem az a kedvenc albumom. Egy qvajó koncept album, amiről szerintem csak a botfülű, zsömle áráért írnak negatív kritikát:P
Ahogy bóklásztam az előzményes és utózmányos és a Nightwish-sel összefüggésbe hozható zenakarok és előadók között, láttam, hogy itt mindenki mindenkivel, így került képbe a Within Temptation is (ugyehogyugye?), és egy teljesen más szálon a Sonata Arctica is.
Szintén filmből az amerikai Trans-Siberian Orchestra ezzel:
www.youtube.com/watch?v=wQNirj6lbGY
És lehorgonyzott nálam ezzel:
www.youtube.com/watch?v=MHioIlbnS_A
meg ezzel:
www.youtube.com/watch?v=pWBjl-jPcVM

és a francba... annyi jó muzsika van, nekem meg már a "B" oldal forog:(
(De nem baj, ha belefáradok a pörgésbe, Oldfieldet hallgatok;)

Jól kioffoltam magam, bocs':D

2017.10.17. 14:52:34

@látjátok feleim szümtükkel: látod, ha te nem teszed, megteszik mások... :)))
Jaj, istenem, nem gondoltam végig, nyírfát kellett volna írnom.

she_wolf 2017.10.17. 14:54:43

@Kumari aki Nilüfer:
"...amit az eszem diktál.."
Tánc és zenehallgatás közben gondolkodni? Minek? Persze, ha rossz a partner, akkor lehet közben filózni, hogy jobb-bal:)
De támadt egy ötletem: te szeretsz finomakat enni és készítemi, ugye? Hát legközelebb gondolj kajára. Egy selymes mártásra, egy szép sárga nokedlire, ahogy finoman (tudod, mint a reklámokban!) ráhalmozod a szaftos paprikás csirkét, és idézd fel magadban az ízét... szemedet lehunyod, és öntudatlanul is kecsesen, lazán ringatózol, hogy milyen finom:)
Közben halkan dorombolhatsz is, a makkáktól már megtanulhattál;)

she_wolf 2017.10.17. 14:57:51

Bónusz -mielőtt elvonulok konyha iránt:
www.youtube.com/watch?v=fzoGtRxo_JE