Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csontos zöldségleves vagy zöldséges csontleves?

2017.07.20. 07:00 Andrass9

Nos, ezt a kérdést végül nem sikerült eldönteni. Az úgy kezdődött, hogy a feleségem beállított egy bő kilónyi sertés fehércsonttal a kutyának, mert az szép húsos volt, arra meg nem emlékezett, hogy két kiló marhacsont les a mélyhűtőben ...

22.jpg

Ahogy ez nálunk lenni szokott, menet közben jött az ötlete, hogy van még fél kiló kacsazúza is az ő fagyasztójában - főzném már azt is a levesbe. Ettől a ponttól persze a címbeli kérdés elvesztette lényegét, pedig annyira örültem, hogy jó címet találtam a posztnak ...

Szokás szerint a hozzávalók egy kupacban:

  • 3 sertés lapockacsont (azt hiszem - nem vagyok se állatorvos, se hentes:) 1 kg
  • 1/2 kg kacsazúza
  • 3 sárgarépa
  • 1 öreg +2 idei fehérgyökér
  • 1 karalábé
  • néhány rózsa megmentett karfiol (már nagyon pucolni kellett)
  • 1 zellerszár
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paprikacsuma (az mindenbe kell)
  • 1/2 + 1 vereshagyma
  • 1 kicsi saját fej fokhagyma a kertből
  • 12 szál zöldbab
  • a maradék zöldborsó a kertből
  • petrezselyem a fiatal gyökérrel, meg egy felmagzásnak indult a kertből
  • szerecsendióvirág, bors, só

A második hagymát később adtam a leveshez, szintúgy a kacsazúzát, így nincsenek a képen.

10.jpg

A zöldségeket megtisztítottam, és 3 tálkába rendeztem. A karfiol csak a végén megy bele, szét ne főjjön. A zöldbab, zellerszár és a borsónak is kevés főzés kell, de azért kell nekik, míg a gyökerek, paprika és a karaláb az elejétől fogva mehet a lébe. Mivel a csontok eléggé nagyok voltak (nem fértek a kisebb fazekamba), ezért megfeleztem őket a bárddal, és négy liter vízben feltettem főni. Egy perc forrás után leöntöttem a kutyának a levet, és friss vízzel, egy teatojásba tett fűszerekkel, meg a zöldségekkel feltettem újra. Így nem kell a habot leszedni, tiszta lesz a leves és a kutya is örül!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor a csont már főddögélt (nagyon kis lángon!), feleségem átnyújtotta a fagyott kacsazúzát, hogy ezt is tegyem bele ... Mikro a barátom, de inkább forró vízbe merítve kiolvasztottam, és kicsit megtisztítottam, felnegyedeltem. Szép zúza, jutott a kutyának is a levágott inas részből. Egy órát már főtt a csont, ment bele hát a zúza és egy újabb hagyma, mert az induló felet kevésnek itéltem. Ezek az öreg hagymák mindig héjastul mennek a levesbe: csodásan sötétre festik a lét! A fiatal gyökerekből négykarú tengeri csillagokat varázsoltam - úgy puhára főnek, én meg megeszem! Egy másfél óra múltán hozzáadtam a felaprított zöldbabot és zöldborsót is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A hüvelyesek is főttek tíz percet, majd beledobáltam a karfiolt. Két-három perc, és már le is kapcsolom a rezsót - ezalatt kicsit megpuhul, de nem fő szét.

19.jpg

Már csak tálalni kellett ezt a roppant gazdag - kitudja minek nevezzem - levest. Volt abban minden, mi szem-szájnak ingere, csak tésztát felejtettem el főzni hozzá. Ha feleségem nem tiltakozna, egy kevéske gombával is izesíteném.

20.jpg

Nem szégyellem a kanálképet sem, mert a szövegből kifelejtett, felébe vágott, fokhagymafejből egy fél girizd is jutott bele :)

21.jpg

A kicsilyány felpakolt belőle, mi meg már háromszor is ettük. Igencsak jó lett - hidegen kocsonya, melegen leves - és még csigatészta is jutott ...

158 komment

Címkék: hagyma fokhagyma zöldbab bors zöldborsó sárgarépa karalábé gyökér petrezselyem zöldpaprika kacsazúza zúza zellerszár sertéscsont karaláb szerecsendióvirág paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3112646011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.07.20. 07:26:42

Igazi finomság.
A címhez hozzálehetett volna írni, hogy ... leves, kacsazúza nokedlivel, aminek titkosított a receptje:)
Levest én is főztem már úgy, hogy maradék ilyen-olyan csontokat szedtem össze a mélyhűtőből, a többfajta csont nem rontott a minőségen. Nekem is szép színe szokott lenni a levesnek, de én kb dupla adag sárga-, fehérrépát teszek bele, a karfiol ennyi idő alatt puhára fő?

Születésnapja volt a kutyának, hogy ennyi mindent kapott, és nem a neki félretettből készült valami? :)))))

Kumari 2017.07.20. 08:31:23

Igazi BMV leves( bele minden vacakot:D) az ilyen szokott a legfinomabb lenni.

2017.07.20. 10:17:56

Inkább medence csontnak nézem, de nem látom jól. Persze ilyen kánikulában mindent medencének lát az ember... :)

Topy 2017.07.20. 10:34:56

@Dikusz: azért jelzem, a kiindulási csont az ebnek lett véve! ;)

she_wolf 2017.07.20. 11:13:26

Sosenem szerettem a leveseket:(
Anyám finomakat főzött ugyan, de azokhoz hétvégente tudtam igazán hozzájutni, mert suliban ugyebár menza, és hát arról sok jót nem tudok mondani.
Sok-sok évvel később, mikor anyósom képbe került, úgy regisztrált engem, hogy én nem szeretem a leveseket.
Nem tudom melyikünk lepődött meg jobban, amikor egy teljes és kiadós ebéd után azt mondtam neki, hogy kérek szépen még egy tányér levest:D
Valami hasonló készletkisöprési akció lehetett, mint amit @Andrass9 posztolt, minden volt benne, és kegyetlenül finom volt.
Így vonult be a leves fogyasztása az életembe -a férjem legnagyobb örömére:)

Hirtelen az jutott eszembe, hogy a környezetemben minden hapsi igencsak levesimádó volt. Miért van ez?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.07.20. 12:45:54

Köszönök szépen!
A fehér csontból készült leves igen jó, attól már csak a félbecsapott sertés combcsontból készültet szeretem. No meg, ha van benne mindenféle egyéb "húsféle" is.
@she_wolf: A másnaposság és az alélt gyomor legjobb gyógyszere. Ha meg nem másnapos, akkor szimplán szereti.

Dikusz 2017.07.20. 12:46:56

@Topy: látod ez tökéletesen igaz, ott van mindjárt az elején. Övé a csont, kutyinak meg ez a lényeg:)))

she_wolf 2017.07.20. 14:26:03

@Waka:
És a betegeké is. Finom, meleg húsleves csirkéből vagy marhából, jól bezöldségelve.
Csontos marhalábszár, és ember, kutya boldog lesz tőle:)

Jutiput 2017.07.20. 15:23:42

Ugye a kutya még fiatal, mert idősebb kutyának már nem szabad csontot adni.

Topy 2017.07.20. 15:42:12

evett már valaki füstölt mandulát? ez izgalmasan hangzik:

www.instructables.com/id/Smoked-Almonds/

(csak hogy teljesen offtopic legyek :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.20. 16:09:26

@Jutiput: Nem tudom ilyen csacskaságokat hol hallottál, de a kutya alapvetően csont és húsevő. Szerintem.
Ez az eb 14 éves, és ugyan lassan fogynak a fogai, úgy rágta szét a bárányláb csontjait, mint a fogpiszkálót :)
A legnagyobb boldogsága, amikor egy velőscsontot kap (velő nélkül, mert azt a ronda gazdi megeszi előle). Azzal elvan két órát is! A reguláris tápláléka naponta két csirke farhát (az összes csontjával), megfőzve zöldséggel, valamint egy adag száraz kenyér (a kedvence!). Néha viszont a gazdi abból is kommunizál (mármint a farhátból ... azután kap is @Topy: -tól érte!
Mostanság már Dikusz is beszállt a kutyavédő ligába :), cserébe a borjúláb csontját is megeheti :)
A körömpörköltet is ketten esszük: ő a csontokat, én meg a ragadós cuccot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.20. 16:14:38

@Topy: Háááááátttt ... ha valaki szereti a pirított mandulát, akkor ezt méginkább fogja szeretni. Én inkább hideg füsttel készíteném :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.20. 16:37:29

@Topy:

Miheztartás végett, ez itten egy rendes magyar, népnemzeti kocsma, nem egy angol ivó.;D

ui. aztat ugyan nem tudom mi az a népnemzeti, de olyan jól hangzik két pofa heineken közt.

Dikusz 2017.07.20. 16:37:55

@Andrass9: éééén? Nem szeretem a borjúláb csontját, inkább hagynám a kutyának, neki jobbak a fogai. A körömpörkölt csontját sem szeretem:))))

Kumari 2017.07.20. 17:04:12

Óvatosan a körömpörkölt csontjának kutyába tolásáról.Nálunk egy alkalommal kutyaműtét lett belőle, meg gyakorlatilag rágás nélkül leküldte a csontokat az újfoundlandink, és beállt a belébe egy tömbbe, nyolcvanezer bánta, na meg a kutyus, akinek el kellett szenvedni a műtétet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.20. 17:08:35

@Kumari: Köszönöm a figyelmeztetést! Nekünk labradorunk van (már a harmadik), amiről úgy tudjuk, hogy nem lehet annyit enni adni, amitől jóllakna. A gyomorsava pedig minden csontot percek alatt felold. Szóval nem aggódunk a körömpörkölt csontjai miatt. (Az is igaz, hogy miután korlátlan mennyiséget volna képes megenni, nagyon odafigyelünk, mennyit ehet.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.20. 17:11:00

@Dikusz: A kutyának nálunk mindig ünnep van :) Ezt csak Topy nem hajlandó tudomásul venni ...

Jutiput 2017.07.20. 17:11:32

@Andrass9: Nekünk az állatorvos barátunk mondta, mert felhalmozódhat a kutyában a kálcium, amit az idős eb már nem tud felhasználni.Sok bajt okozhat.

Jutiput 2017.07.20. 17:14:40

Kedvenc leveseim egyike. Én még felturbózom egy kis saját készítésű leveskockával is, ad neki egy kis pluszt.

Topy 2017.07.20. 17:43:01

@látjátok feleim szümtükkel: majd magyar mandulából füstölünk és nem szója, hanem pörköltszósszal! :)

2017.07.20. 20:51:18

@Jutiput: Maggi-fűszeres leveskocka? Tudod, a lestyánt hívják falun Maggi fűszernek, vagy paraszt Magginak. :)

2017.07.20. 21:06:42

@Topy: ..és majd törölgetjük a pörköltszaftot a szánk széléről kenyérrel :)

she_wolf 2017.07.20. 21:41:56

Kutyákok:)
Kutyafil vagyok, úgyhogy igyekszem figyelni rá, hogy ők miből mit kaphatnak meg. Az egyik ebem véresre vakarta-rágta magát, ha csirkét kapott, és a daktari azt mondta, hogy ezt az összetevőt iktassuk ki:(
A másiknak töknyóc mit kap. Amit viszont egyik sem kap, a csirke csöves csontja. Kistermetű kutyák, ehhez méretezett bélrendszerrel, úgyhogy nem reszkírozunk. Olyan tempóban habzsolnak, mint akik csak sátoros ünnepeken jutnak elemózsiához:)
A besült kutyagumi jellemzően annak (is lehet) a jele, hogy szinte csak csonton tartják a kutyát. Ami -lássuk be- lehet jó ásványianyag alap, de nem teljes értékű kaja.
Faluszéli, láncon tartott, csikaszriasztóként funkcionáltatott kuvaszok és egyéb szerencsétlen párák szoktak kínlódva és sokáig guggolni tőle:((

Első közös "gyerekünk" egy tacsi keverék volt, de zoral vót ám az eb:)
Ha egyszer odaadtad neki a csontot, el már nem vehetted tőle. És meg is érdemelte, autóban jobb volt, mint bármilyen tech. lopásgátló:D

@Kumari: az a jobbik eset, ha be lehet avatkozni. Nagytestűeknél sajnos gyakran előfordul, hogy tetemes mennyiséget megesznek, aztán elmennek jáccni, a gyomor pedig átfordul, masnit kötve a bevezető bélre, reggel meg már csak azt látni, hogy nagyon-nagyon mélyen alszik egy nagyon-nagyon dagadt hasú kutya:(
Igaz, kicsiknél is megtörténik, de ritkábban. Nálunk vacsi van mindenkinek. Utána pedig punnyadás. Mindenkinek! Lehet, hogy nem egészséges (az embernek), de legalább nem halálos (a kutyáknak).

EsGyé 2017.07.20. 22:47:03

@Topy: A felesegem egyszer evett, azota ezzel ragja a fulem. Neki nagyon bejott.

Dikusz 2017.07.21. 07:38:34

@Topy: én úgy vagyok vele, mint az öreg székely: egyszer ettem, de lehet az se az vót...:)

(pirított mandula, az ugyanígy néz ki, nem?)

Dikusz 2017.07.21. 07:39:31

@EsGyé: rossz lehet füstölt mandulával fület rágni, nem panaszkodik a nejed:)

Topy 2017.07.21. 08:46:49

@Dikusz: igen, csak azt nem füstölik meg "pácolják"

Kumari 2017.07.21. 10:29:01

@Dikusz: Öreg székely:D

Tata, látott már antennát?
Láttam is, ettem is, fiam!
De tata, az vasból van!
Akkor csak láttam!

Dikusz 2017.07.21. 11:15:52

@Kumari: :))))
Be kell vallanom, sok anekdotás-, vicces-könyvem van. Mindenféle nációból, több is. Annyit olvastam már őket, hogy ilyenkor egy-egy témába illő gyakran beugrik.
Azt viszont mindenképpen a saját javamra írom, hogy sosem kínozom a társaságot viccmeséléssel:)

Dikusz 2017.07.21. 11:22:03

Elkezdtem egy olyan folyamatot, hogy eszem ki a mélyhűtőből a ki tudja mit. Tegnap főztem magamnak virslipörköltet, főtt tojást is tettem bele felnégyelve (nem volt rossz, de legalább jó se). Szerintetek ez ehető volt így?

Most nem tudom mit főztem (az utóbbi időben olyan bizonytalan vagyok, vagy mégsem?) virslipörköltet tojással, vagy tojáspörköltet virslivel...

Fenchurch68 2017.07.21. 11:27:57

@Dikusz: Háááát... a tojáspörköltet szeretem, virslipörköltet még nem ettem, de igény sincs rá, de ha megetted, akkor ehető volt. Ilyet, hogy virslipörkölt, még nem is hallottam, pedig vega időszakomban mindenből pörköltet főztem, ami megfelelő ideig egy helyben maradt - zöldborsó, tojás, zöldbab, mindenféle tökök, sőt, többször csináltam lasagnét darált húsos ragu helyett árpapelyhessel :D (tudom, tudom, már kinőttem, de ez akkor is finom volt.)

Kumari 2017.07.21. 12:08:49

@Dikusz: Bocs, az öreg székely, meg a kaja, ez hozta elő..de nem lesz ebből rendszer, nyugi:DDDDD

Kumari 2017.07.21. 12:11:58

@Dikusz: A virslipörkölt éhenhalás elleni mentőkaja, a löncshúspörkölttel együtt:DD kemény elszánással, meg nagyon éhesen annyira nem is rossz_DD Legalábbis van az a helyzet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:38:08

@Dikusz:

Jogos, elég hogy a blog jobbik oladala kínoz minket viccekkel.:D

Fenchurch68 2017.07.21. 13:41:39

@látjátok feleim szümtükkel: Na, pont ez jutott eszembe, de úrinőként azonnal magamba is fojtottam :DDD
Natúr még rendben van, de pörköltnek?

2017.07.21. 14:43:53

@Kumari: Nekem mesélhetsz vicceket, a legfárasztóbbakat szeretem a legjobban. :) Csak a direkt anyagcserével kapcsolatos vicceket utálom. Lásd ezt itt oldalt ma. Ezt utálom. De mondok egyet, ami székelyes, anyagcserés és szeretem:
Székely bácsi és néni ülnek az asztalnál. Egyszer csak a bácsi kimegy az udvarra, visszajön, nedves a nadrágszára. Kérdi a néni:
- Esik?
- Fúj!

@Dikusz: én félnék egyedül, biztosítás nélkül, lehatolni a fagyasztóláda mélyére! Ki tudja, mi lep meg onnan, a mélységből? :)
A virslit megsütöttem volna serpenyőben, tüktojt hozzá ugyanott, oszt jó van. Hideg kirázott ettől a pörkölttől! :)
Virsliket nem darabolva szoktam serpenyőbe dobni, hanem mind a két végénél négyfelé nyitom, pont mint ebben a posztban András a zöldséget a levesben, középen egy rövid szakasz egyben marad. Dekoratív bohócsapka (polip) formára sül, akár feltétnek, akár betétnek, akár csak önmagában, vagy mellé dobott tüktojjal.

Kumari 2017.07.21. 15:07:55

Dehogy mesélek vicceket:) Elviselem én a visszautasítást, csak nem szeretem.:)Úgyhogy nem kockáztatok.

Dikusz 2017.07.21. 15:40:38

@Fenchurch68: Háháhááááá :)))) elképzeltem, ahogy a zöldborsó, zöldbab, tökfélék elindulnak. A tojás előfordulhat, hogy útrakel, de az akkor már kiscsirke:)))
A lasagne árpapelyhessel mennyivel lehetett jobb, mint az én virslitojásos perkeltem? :)

Dikusz 2017.07.21. 15:48:34

@látjátok feleim szümtükkel: igen:)
Volt egy jó ideje mélyhűtött Spar sajátmárkás frankfurti virslim. A tojglit sem tegnap vettem a piacon.
Úgy gondoltam egy életem, egy halálom alapon, meg szeretek veszélyesen élni stb, megkockáztatom. Az égvilágon semmi bajom nem lett tőle, egyedül az volt a baj, kicsit túlsóztam.

Komolyabban: a neten elég sok fajtája van a virslipörköltnek, tojáspörköltöt is ettem már. Jó pörkölt alappal fűszerezve nem rossz ám azért. Hogy őszinte legyek, a cukkini-, tök-, patisszonpörköltnél nekem jobban ízlett.

Dikusz 2017.07.21. 15:56:23

@Fenchurch68: tényleg rengeteg virslipöri van a neten. Jó pörköltalapot csináltam, anyukám ilyenkor mindig tett beleforgatott egy szelet kenyeret, nagyon finom ám az.
Ha szereted a tojáspörköltet, azért azon nem ront szerintem olyan sokat egy jóízű virsli:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 15:57:03

@Dikusz:

Pörkült alapra sok minden ráfér. Még a sárgarépa is.

Dikusz 2017.07.21. 16:09:13

@pizzaszeletvágó: mindig nagyon tiszteltem azokat, tényleg, akik adnak arra, hogy az étel "csinos" legyen.
Nekem az a lényeg, hogy jóízű legyen, az kevésbe számít, hogy mutat a tányéron.
Próbáltam már formára vágott virslit kisütni párszor, de nem sikerült úgy, mint szakácskönyvben a képeken, innentől fogva, hogy őszinte legyek nem fordítottam rá többet időt.

Nem fagyasztóládám van, egy hűtőszekrény mélyhűtője az amit használok. Igaz abból a nagyobb (90 l-es) fajta.
Talán lehet igénytelenségnek mondani, de csak azért, mert a megadott határidőn túl még a hűtőben volt valami, még nem dobtam ki semmit. Soha senkinek még nem lett baja tőle.
Szintén ennek az élelmiszerláncnak a sajátmárkás joghurtját felejtettem benn a sima hűtő polcán. Nem volt felbontva, 3(!) hónap után leltem rá. Az égvilágon semmi baja nem volt még akkor sem. Mondjuk sok tej nem is lehetett benne. Abban is biztos vagyok (tapasztaltam), hogy a márkásabb joghurt/tejföl/gyümölcsjoghurtnál is ugyanez van.

Dikusz 2017.07.21. 16:11:10

@látjátok feleim szümtükkel: ezt mondom én is. Élj kalandosan, merj kockáztatni, egyszer főzz ilyet (vicc volt), tényleg nem olyan rossz.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 16:13:31

@Dikusz:

Egyáltalán az is kérdés, hogy látott-é tehenet valaha.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 16:14:25

@Dikusz:

Igazad van, a kalandba a főzés is belefér. Persze azért jó ha ízlik is a kalandos étel. Persze aki éhes, az nem válogat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 16:25:38

@Dikusz:

ezt neked, de csak neked, mert eccer már kikaptam érte a kocsmárostól.

tekasztorik.blog.hu/2013/08/02/a_csodalatos_porkolt

Pesze nem a lényegre - a virslire - figyelt.;D

2017.07.21. 16:50:17

@Dikusz: Nem csak forma, az ízét érdemben befolyásolja, mekkora felületen, hogyan sül meg, belül is. Szerintem.

Dikusz 2017.07.21. 16:54:44

@látjátok feleim szümtükkel: ugye nem haragszol meg, ha azt mondom, nem csodálom, hogy kikaptál a kocsmárostól:)

Nem tudtam végigolvasni, ezt a stílust nagyon nem szeretem, lehet túl öreg vagyok hozzá.

2017.07.21. 17:12:38

@látjátok feleim szümtükkel: ha a tejföl, kefír, joghurt igazi, tehát látott tehenet, akkor a ráírt dátum után akár egy hónappal is jó lehet, meg még tovább is, megfelelően tárolva. Nem reklám, de ha a fiam hazajön Debrecenből, akkor egyfajta tejfölt hozatok vele mindig a piacról, több befőttes üveggel, és azt használom sokáig. Nagyon sokáig. Öregek, ezen a blogon is, gyerekkorukra emlékeznének, olyan minőségű.
A műtejföl pedig azonnal frissen megérzik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 17:16:25

@Dikusz:

Persze, mert te sem arra figyetél, hogy mi fő a lábosba.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.21. 17:44:32

@pizzaszeletvágó: Sajna Debrecen messze van ide tejfölfronton...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.21. 17:45:13

@pizzaszeletvágó: De adtál egy ötletet, holnap kispiac. Megkérdem a sajtosokat, van-e tejföljük!

Topy 2017.07.21. 18:02:57

@Andrass9: ez a való élet!
jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
:D

2017.07.21. 18:06:45

@Andrass9: azért csak óvatosan! Arról is cikkeztek pár éve, hogy egyik piacon lebukott a csaló, aki boltban vette a tejfölt, kannába összeöntötte, és háziként árulta, haszonnal. :) Amiről én beszélek, az a kicsinél, meg az "egyéni próbálkozónál" egy fokkal nagyobb vállalkozás, de nem nagyüzem, csak helyi. Be ne csapjanak: Van, persze, persze, hát hogyne... aztán csak lesel, de bízom az érzékedben, hogy felismered a csalókat. ;)

Dikusz 2017.07.21. 18:58:11

@Andrass9: a kispiacunkra holnap én is kimegyek, én túrót szeretnék venni. Olyan igazi túróíze van, meg veszek hozzá tejfölt is. A túróstésztát van amikor úgy csinálom, hogy a tésztán kívül mindent teszek bele, jó sok nagyon megsült szalonnakockával:)

Dikusz 2017.07.21. 19:03:33

Amit még csinálni szeretnék magamnak (a velőscsontot már megvettem hozzá) az a pacalleves. Pár hete ettem Brassó-Négyfaluban. Helyi barátunk mondta, annyira időigényes, hogy ő -bár tud főzni-, kis mennyiséget emiatt nem érdemes főzni, nem is csinál otthon, mi is vendéglőben ettük, nagyon finoman készítik. Ha van pacal a piacon holnap, lehet azt is veszek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 19:24:33

@Andrass9:

Sajnos sosem azt nézitek mi van a lábosban, pedig érdemes lenne arra koncentrálni. A stílus nagyon sok féle, és sok ilyen stílusú ember van, de rájuk is süt a nap.:D

Ja, mellesleg ők is főznek. Néha nagyon jól.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 19:31:32

Beérett az első paradicsomom, áldassék az úr neve ( mármint azé, aki adta a tövet ). Szép sárga lett.

Dikusz 2017.07.21. 20:05:18

@látjátok feleim szümtükkel: süssön rájuk a nap sokáig. De ugyanezt a receptet meg lehet találni a neten.
Remélem nem haragszol meg rám ezért, de ilyen kifejezetten, ha szabad ezt mondanom ocsmány stílusú írást nem szeretek olvasni még akkor sem, ha a világ legjobb receptjeit itt lehetne megtalálni. Pedig én is tudok válogatott stílusban káromkodni.

2017.07.21. 20:15:17

@Dikusz: volt már, hogy pacalt ettem, de kihánytam, ami kijött, alig különbözött attól, amit megettem, az volt az első egyben utolsó alkalom, majdnem 50 éve már. Nem lettünk barátok.

Dikusz 2017.07.21. 20:54:41

@pizzaszeletvágó: sokan vannak úgy, mint te, nem szeretik, én nagyon. A pacalpörköltet pláne.
Viszont és a forralt tej, kakaó fölével járnék úgy, mint te a pacallal. Nem emlékszem, hogy valaha egyáltalán megkóstoltam. Már attól kiráz a hideg, ha látom bőrösödni.

trux77 2017.07.21. 21:12:38

@Fenchurch68: én menzáról emlékszem rá. Párszor én is csináltam, majdnem válóok lett :D
@Dikusz: Én ilyen hűtőürítéskor fix, hogy csinálok borsópörköltet, tojással. Nem tudom minek veszek annyi borsót, mikor jóformán csak levesbe rakom, se a rizi-bizi, se a főzelék nem nyerő nálam. Viszont pörköltnek finom. És ilyenkor tuti találok 1-2 kig-ot :DDD

trux77 2017.07.21. 21:16:53

@pizzaszeletvágó: ööööö....elég vizuális alkat vagyok.... :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.21. 21:33:37

@trux77: Még nem ettem borsópörköltet, bár hallottam róla. A mélyhűtőinkből elfogy a borsó (levesbe, párolva, pürésítve), mielőtt pörköltösödne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.21. 21:36:14

@látjátok feleim szümtükkel: Megpróbáltam arra koncentrálni, de nem megy. Nekem sem ez, sem a Fördős nem emészthető.

2017.07.21. 21:48:45

@trux77: @Andrass9: elnézést...
Igen, akkor már inkább egy zöldborsópüré, bármihez, vagy csak magában. Ezt a Zét meg ne emlegesd, mert megáll bennem a vacsorám. Rosszul vagyok attól az embertől.
Pedig sertésvelő volt pirítóssal, ne rontsd el a kedvem. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.07.21. 21:53:44

Köszönök szépen!
@Dikusz: Szintén hadi kaja volt a kolbászpörkölt lecsókolbászból, feltétként valamilyen főzelékhez. Egy jó szaftos alappal nem is olyan vészes, már, ha az ember kap normális kolbászt.
@látjátok feleim szümtükkel: Ne B+! Gyári, fémzárolt mag volt.
Megkívántam én is a levest, vettem 70 deka csirkelábat. Lesz hozzá a fagyasztóból 3 szárny, meg vagy 20 szárnyvég, pár pulyka combcsont és egy komplett kacsabelsőség. Utána palacsinta. A szénhidrák kedvéért. :)

2017.07.21. 22:01:02

@Waka: Hatosával csomagoltam el 15 csomag csirkelábat a fagyasztóba május végén. Egész évre. Aha. Már 5 csomaggal felfaltam. :) Nem csak levesben, pörköltben, vagy akár tepsiben sütve is egy félcsirke mellett köretnek. ;)

2017.07.21. 22:04:44

*vagy=hanem*
fáradok, megyek aludni, csak meg kell várnom a vízilabda eredményét, eh, sok remény nincs, az olaszok a vízben fogkeményre főzik az ausztrálokat sajnos

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 22:24:15

Sajnos még mindig nem reagált senki a lényegre. Mármint arra, hogy nem a küllem, hanem a tartam a lényeg. Mindenben. Ételben is. Ezért nem bűn a hűtőből előszedni amit ott talál az ember, és kreálni abból valamit. Csudák jöhetnek elő. Ahogy a varázslatos hüttőből is szokott.

2017.07.21. 22:40:21

@pizzaszeletvágó: az olaszok elcseszték a főzést :)))

Kumari 2017.07.22. 07:52:04

@látjátok feleim szümtükkel: Azért egy dzsamickát nem eszik az e,mber annyira szívesen, mint egy küllemre is jóőpofa ételt. Én is maradékmentő vagyok, de annyira azért nem mindegy, hogy néz ki...
Viszont holnap muszaka lesz, vega és húsos, előtte meg vagy spenót krémleves főtt tojással, vagy tojásleves:)Utóbbi savanyú változatban.Túltengünk tojásfronton.
Ma SEM főzök:DD a héten vendéggyerekek voltak, akik a nagymamával laknak egy háztartásban, így nekik a hamburger, a virsli sült krumplival, meg a pizza a nyerő, lehetőleg valami büfében.Így pár napja nem gyújtottam meg a gázt.Nem sírtam:DDDD

Dikusz 2017.07.22. 08:23:30

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom a lényegre reagálás ebben a történetben mit jelent.
Ha az ételt, amit főzött, akkor semmi különleges nincs benne. Hagymát pirít olajon (olajat kenje a hajára), bele fűszereket, virslit, majd még fűszereket, zöldborsót, majd még fűszert. Ennyi, nem több, ami a lényeg lehet.
Az, hogy mivel keveri, mi folyik kinek, hova, az továbbra is ocsmány, undorító szöveg. Nem tudnám értékelni a lényeget még akkor sem, ha a világ legjobb szakácsa írja le az életelixir tuti receptjét. Mondom ezt annak ellenére, hogy én is tudok így beszélni, még ígyebbül is, ha megkérdezi az aki írta azt a posztot, hogy mi a véleményem a firkálmányáról.
Ha nem ez a cikk lényege szerinted, akkor szépen kérlek, írd le nekem mi az, megköszönném.

she_wolf 2017.07.22. 09:16:43

Olvasgatlak Titeket, és jól teszem, vannak nagyon hasznos cuccok itt:)
Meg az emlékek is támadgatnak, és közben azon is filózgatok, mennyit változott az ízlésem, a fiatalabb énemhez képest mennyire más szempontok vezérelnek amikor konyházok.

Azzal együtt, hogy a stabil és jól bevált alapok megmaradnak, mindig jön valami új dolog, ami különböző okokból fontossá válik.
A virsli-kolbász-felvágott triumvirátussal pl. úgy vagyok, hogy kényszerítő körülmény, vagy utolsó kívánságon kívül kösz, nem. Ide tudom sorolni a darált húst is.
Márminthogy ezeket nem veszem meg közvetlen felhasználásra szánt kiszerelésben. Igen, tudom, hülye vagyok, és nem ez az egyetlen agybajom:D
Felvágottat csak a férjemnek, szalámit, kolbászt csak belőtt helyről és embertől, a húst egyben veszem meg és itthon darálom, porciózom, a virslit pedig nem vagyok hajlandó megenni. Szilveszterkor sem:P
Lencsefőzelékre szoktam karikára vágott vislit sütni, nekem értelemszerűen e feltét nélkül, és nem zokogok miatta.
Ezektől eltekintve nem vagyok túl kocka, ennyi hibám viszont nekem is lehet:)

A maradék kaják nagyon jó dolgok tudnak lenni, és kreatívvá teszik az embert.
Volt már pl. lecsós-tejfölös csirkemáj nálunk nokedlivel:) És tök jó volt, nem is egyszer.
Nem annak készült eleve (mert tudom, hogy lecsós húsokra, egyebekre vannak receptek), hanem össze lett borogatva:D
Ami viszont szentségtörés nálam az az, amikor a hortobágyi húsos palacsinta recepicéje így indul: maradék paprikáscsirkét ledarálunk....
Na nem!:) Vagy rááldozom az időt és a munkát, vagy nem pancsolom össze maradékból.

A virslit csak felnőtt koromban tettem le, de vannak dolgok, amikről hallani sem akarok, nemhogy elkészíteni (azt sem tudom, hogy kellene).
1:szalontüdő;
2:kelkáposztafőzelék... és még biztos van más is, csak szerencsére eszembe sem jut most.

Ma viszont lecsó lesz, illetve már elkészült:) Nem tudtam aludni, és nem akartam a hitest a forgolódásommal zargatni, úgyhogy 6 körül megkerestem a helyemet, és nekiálltam molyolni.
Egyszer meg lehet enni;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.22. 09:42:05

@she_wolf: Hajnalban keltem én is, de locsolni akartam, mielőtt feljön a nap. A nagyhordóban már feloldva várt 40 dkg 10-8-24 NPK műtrágya a veteményre. Egy kisebb tószivattyúval remekül ki lehet juttatni a növények tövéhez. Még küldtem utána 200 liter vizet: 3 napig levan a gond a paradicsomról (az uborka több vizet kér) :)
A lecsóhoz hoztunk paradicsomot a kispiacról, de leginkább ágyúgolyónak használható, így most nem lesz lecsó, bár azt is csak egyszer lehet megenni :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.22. 09:45:53

@pizzaszeletvágó: Vettem tejfelt! Finom, savankás, de nem folyik úgy, mint gyerekkoromban :( Sebaj - nálunk hetente fogy el egy kiló legalább, ez is el fog tűnni. Cserébe kellemes lyukacsos friss tehénsajtot is kaptam! Rendeltem három liter kecsketejet is legközelebbre.
Eljött még velem egy szép füstölt karaj fele és 30 deka tepertő, Reggelire nem volt gond :)

she_wolf 2017.07.22. 10:02:13

@Andrass9:
Mindig kertes házban éltem, vagy volt valami kis földdarab, amit gondoztunk.
Otthon, anyámékkal egy bérelhető, nagyobbacska "hétvégi" telkünk volt, ahol veteményest gondoztunk. Túl sok nem maradt meg bennem az akkor tanultakból, mert részint gyerek voltam, részint pedig kamaszkoromban inkább más érdekelt:)
Aztán pattantam a szülőktől. De gyakorlatilag mindig volt valami ződ a közelemben. Vagy dísz- vagy haszonnövény. Még albérletben is:)
Nem tudom mi kellene ahhoz, hogy elvonuljak egy panelba úgy, hogy csak az, és semmi más.
Valószínűleg meghalna a lelkem:(
És akkor már minden mindegy...

Piac nálunk helyben péntekenként van, célirányosan megyünk egy-egy árushoz, és egyébként pedig kva drága:(

she_wolf 2017.07.22. 10:21:16

@Andrass9:
Az imént amikor a piacról írtam, nekem is az villant be, hogy a tejtermékeket gyerekkoromban mindig a piacon vettük, illetve járt lovaskocsival a tejes is:)
Most meg az van, hogy bár jár hűtőkocsi de csak hetente egyszer, és nincs mindig lehetőségem arra, hogy randizzak vele.
Ahhoz képest, hogy aszonták a nagyfejűek, hogy a tej 5%-os ÁFa, meg miazmás, most kiderült, hogy nem igazán úgy van ám az. Ez mondjuk meg is látszik az árcimkén:(
És nálunk nagyon sok tej fogy, én imádom:)
És nem vagyok hajlandó bármit meginni, amiről azt hazudják, hogy tej!
Nálam a tej ott indul, hogy nem tartós, és nem 1,5%-os:P
Amit veszek (ESL), eleve nem esik a csökkentett ÁFA körébe, és heti szinten elfogy 1,5-2 karton.
Ez alsó hangon is 18 liter tej.

Fenchurch68 2017.07.22. 11:00:54

@she_wolf: Lecsó! Köszi, azon agyaltam, mit főzzek, ami nem húsos (ilyen melegben még az ember se kívánja a húsokat), és gyorsan megvan.
Tegnap morogtam, mert azt hittem, van még fasírt, amihez összedobok valami salátát vacsorára, de kiderült, hogy előző hajnalban munka közben édesemre rátört az éhség, és orvul megette. De aztán azt mondta, inkább menjünk le a tóra fürdeni, és mikor hazaérünk, rendeljünk pizzát. Úgyhogy egész éjjel vizet ittam, a füstölt lazacból kifolyólag :D

De ha este főzök egy vájdling lecsót, azt utána ehetjük szerdáig, legfeljebb minden nap mással turbózom fel. Ha marad egy evésnek kevés a végén, legfeljebb lesz egy kis lecsós máj. (Szeretem felhasználni a maradékokat, de attól még lehet esztétikus az étel...)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 12:13:01

@Fenchurch68:

Nekünk volt egy kertvég szomszéd, aki esztétikusan meztelenül járákált a kertjében, és a lakásában még télen is. Gondolom néha evett, ivott, főzőtt, stb. Mi ezzel a gond? Nem kell követni, de attól még ő is jól érezheti magát.

Fenchurch68 2017.07.22. 12:38:12

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem semmi bajom a meztelenül létezéssel, Dikusz háborodott fel az idézett íráson :)

(Azt azért megválogatnám, hogy kivel főzök meztelenül, és ha netán rosszkor keveri meg a fortyogó pörköltet, akkor egy jó darabig másra nem lesz alkalmas a fakanál, ez azért lehet probléma.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.22. 13:01:26

@látjátok feleim szümtükkel: Tőlem főzhet pucéran, de ez az ő magánügye. Nem óhajtok benne részt venni. Meghagyom azoknak, akik ezt kedvelik :)

she_wolf 2017.07.22. 13:03:15

@Fenchurch68:
Örülök, ha ötletet sikerült adnom:)
Nyár, meleg, főzés. Hajjj, amikor az uram kitanázta a kánikulák idején, hogy márpedig ő úgy enne egy jó veresboros marhaperkeltet nokellival, úgy el tudtam hajtani....:)
De ahányszor csak a tűzhely mellett állok, csak áldani tudom azt a drága szép embert, aki feltalálta az indukciós motyót.

Meg amikor baráti összejövetel van, akkor többnyire kinti sütés-főzés történik, de a "vivős" desszert az én reszortom szokik lenni. És "sajnos" a palacsintáimat szeretik a barátaink. Na az nyáron a vaslapon egy kéjmámor:(
De most már nem izgat a dolog, nem fűti szét az agyamat a vaslap:P

Meztelenül nem szokok főzőcskézni. Egyrészt van önkritikám, másrészt rám nézve következményes lehet, harmadrészt pedig nem tartom igazán higiénikusnak sem a kaja, sem sajátmagam felől nézvést sem.
Ja, és félek az égéstől (bár ez most már akarattal is nehezen lehetne kivitelezhető, viszont a sütő szinte mindig okoz meglepetést:().
Gyerekkoromban ugyanis a hasamra öntöttem a forró tejet. Sparhelten főztem fel, és majdnem kifutott, én meg a konyharuhával megfogtam a kis fazék fülét, de nem magam felől fogtam át vele az edényt, hanem magam felé. Megcsúszott a cucc, és rám borult. Rohadtul fájt, kórház, fájdalmas kezelés-sorozat, de nem maradt semmi nyoma, szerencsére.
Szóval konyhában nem csupaszkodom:P Az uramnak szokása Donald kacsázni:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 13:07:47

@Andrass9:

Jóvanna! Az ősasszony is pucéran főzőtt az ősembernek.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 14:04:18

@Andrass9:

Hát. Amennyiben a fenti tányérra nézünk, és meglátjuk azt az írdatlan lapocka/medence csontot, akkor akár paleonak is lehetne gondolni. Olyan meleg van.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.22. 14:10:49

@látjátok feleim szümtükkel: Most éppen picit lehült itt.
A tányérban kacsazúza és sárgarépa is van. Ennyi kacsát fogott volna az ősember? Az ősasszony meg fokhagymát, zöldborsót és zöldbabot is nevelgetett a kis veteményesében :)
Na jó, a meleg tényleg enyhítő körülmény :)))

she_wolf 2017.07.22. 15:04:27

@látjátok feleim szümtükkel:
Hubasszus!
Ezt csak most láttam meg, és egyelőre még mindig kac-kac van. Konkrétabban: ember bejött és megkérdezte, hogy: min röhögsz ilyen ritka törvénytelenül?
Még konkrétabban: csuklósra röhögtem magam:D

@Andrass9:
Jajanyám, palejó. Jaó parasztvakittás. Ez is megdőlt, mint Józsibá' a Babettával a kocsmából hazafelé:)

Itten meg esegetett némi víz, és imádom ilyenkor a párás, illatos levegőt:) Azt még nem tudom hogy hogy lesz itt 30+fok, bár az itteni mikroklíma jóval barátságosabb, mint az aszfaltdzsungelé.
(Mióta a palacsintát említettem, azóta azon ficergek, hogy kéne csinálni....)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 15:15:29

@Andrass9:

A melegebb vidéki kertünkben már három cseresznyefán nincs levél. Ott két-három hete eső sem volt, emitt tegnap esett, de 35 fok van. Két utcával arébb meg nem is volt eső.:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 15:20:30

Ja, és a dézsás fügén érnek a termések. Ami tövig fagyott a kertben, az olyan tempóban nő, hogy én még ilyet nem láttam, kb. kisebb sárgabaracknyi nagyságú rajta a füge. Ez be is fog érni, mert nem túl nagyra növő. Mellesleg érnek a csemege szőlőink, és az első közt érendő csabagyöngye még alig zsendül.

Ma hazajött 15 rántani való jércike, kb. kilósak, sárgák, és alig tudtunk venni. Nincs a piacon vágni való csirke. Betett talán a téli csirkevész? Vagy nem akarnak/tudnak már az emberek csirkét pucolni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.22. 18:19:06

@látjátok feleim szümtükkel: A nagy fügebokor karvastagságú ágakkal kifagyott. Levágattam az egészet a földig. Erre most megindult, és már majdnem olyan magas, mint én! Kisfügét nem látok rajta ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 18:42:30

@Andrass9:

Nekem az egy megmaradt vastag száron van, de ami nem fagyott el, mert védettebb helyen volt, azon nincs.

Dikusz 2017.07.22. 19:42:12

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: ahova vendégnek járok gyakran, van egy kis fügefa. Olyan környéken van (Bazsi, Sümegtől 6 km), ahol elvileg jól kellene éreznie magát. A környéken sok a szelídgesztenye, nem messze van egy fügefa, ez a szegény nem akar megindulni. Kb 4 éve lett kiültetve, elég védett helyre. Első tél után kifagyott, de a következő két telet jól bírta, de nem nagyon nőtt. Tavaly pár pici szem füge volt rajta, idén több látszik, nem tudom mire megyünk mi marad belőle. Nincs mód túl gyakran menni, ezért a fa gondozza magát. Nem tudom, hogy lehetne segíteni a kis fügefán.

Viszont amit még nem láttam itt, idén áprilisban ez a környék elég sok havat/hideget kapott, ami pár napig meg is maradt. Én még így elfagyva diófát nem láttam. A virágzás előtt fagytak el a levelek, amik alig bújtak ki. Alig 1 km-re a faluban meg semmi baja nem volt a diófáknak...

she_wolf 2017.07.22. 20:16:28

@Dikusz:
Ikernénimnek van egy kis fügefája, amire nagyon büszke. Nagyon odaadóan gondozza, most nem tudom, hogy áll termésileg. Egy-egy jó évben egy-két kis üvegcse lekvárt szoktunk kapni tőle kóstolónak, szeretjük:)
Az árilisi tél a szomszédok kerjeiben is károkat okozott. Nálunk nem igazán volt miben, egyedül dióink vannak, meg a mórabóra. Előbbi temésének mennyisége és minősége majd kiderül később, utóbbit szerintem ha gázolajjal locsolnám is teremne:) Nagyon szívós jószág.

Fenchurch68 2017.07.22. 20:41:21

Aki a paleót fikázza, azt kihívom a hóra!
(András levese semmiképp sem felel meg az alapelveknek, hiszen van benne zöldbab és zöldborsó is. Ez engem még nem tartana vissza, de aki évek óta így tartja karban a Hashimotot vagy más autoimmun betegséget, annak ennyi is elég lehet, hogy kilendítse a beállt normál anyagcsereállapotból.

Más: ha én lennék a miniszterelnök, megtiltanám, hogy közterületre olyan térburkolatot tegyenek le nagy, összefüggő felületeken, ami ugyan roppantul dizájnos, de rollerral (babakocsival, görkorival stb.) agyrázkódást, fogkilazulást, nyelvelharapást okoz.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 20:44:23

@Dikusz:

Biztosan huzatos a telek, és azt nem szereti sem a dió, sem a füge. Ha van védett napos zug, akkor érdemes a fügét oda átültetni, és télre egy kis náddal, falevéllel betakarni.

Dikusz 2017.07.22. 20:47:23

@she_wolf: de szépen nevezted a fosószilvát:))))
Már azt hittem valami különleges növény terem a kertedben:)

Dikusz 2017.07.22. 21:02:37

@Fenchurch68: megyek hógolyózni:))
Nem a paleo-szidás miatt, csak mert meleg van. Alig hiszem, hogy Andrásnak szándékában áll-e valamikor paleo-levest főzni.

Fenchurch68 for president! Mekkorát estél? Szidtam én is a térkövezés kitalálóját. Nyugdíj előtti munkahelyem az V.kerületi Sas utcában volt, közel a Bazilikához. Csodálatosan feltérkövezték (többször is), az egész környéket, igaz nem egyforma kövekkel. Biztos mindenki látta már, hogyan. Valamilyen alapra lerakják az ilyen-olyan formájú köveket, közésepernek valami apró kavicsszerűséget, oszt jónapot. Minimum havonta, úgy elterültem, mint nagyalföldön a furulyaszó, végigestem a Deák tértől a Sas utcáig az egész belvárost.

Fenchurch68 2017.07.22. 21:23:50

@Dikusz: Pedig András főzött már sokszor paleo levest, csak nem úgy hívta :D de ezt hagyjuk is.

A szakszerűen lerakott térkővel semmi baj, csak hát (még) nem én vagyok a miniszterelnök, és nem én mondom meg, ki lesz az alvállalkozó fővállalkozója.
Icipicit estem csak, kiszakadt a futónadrág a térdemen, de a térdem már nem, ráadásul diadalittasan édesem orra alá tudtam dörgölni, hogy na látod, ezért nem csak a kánikularuhácskában jöttem, ahogy forszíroztad!
(Emberek! Mindenki rollerezzen! Nem lesz rajta tériszonyunk, mint nekem a biciklin, összecsukva lehet vele tömegközlekedni, gyors, ráadásul - akinek ez még szempont - mindenki megnéz! Haladtunkban piros lámpánál egy 10-12 éves bringás gyerekcsapat méregetett minket, hallottam, ahogy megbeszélik, hogy ez biztos elektromos. Mondtam a srácoknak, hogy nem, ez lábbal hajtós, versenyezzünk a következő lámpáig :) persze levertek, mint vak a poharat, de hallottam, hogy az egyik azt mondta a többieknek, hogy ez milyen klassz, majd vesz ilyet a Triatlonban. Esküszöm, tényleg ezt mondta.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 22:05:07

Szerintetek találhat az ember pattintott obszidiánt a saját kertjénben kapálás közben? Olyat, amivel szépen lehet vágni is? Én találtam. Sajnos nem tudom küldeni a képet, mert még nem fényképeztem le, és nem is tudom hogyan kell ide beszúrni, de nagyon csucsu.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.22. 22:08:25

@látjátok feleim szümtükkel: persze, hogy találhat!!!
Kár, hogy nekem nem sikerült sohasem :)

she_wolf 2017.07.22. 22:20:57

@Dikusz:
Édesapám debreceni, és sokat nyaraltam (mert suli szünetben anyámék lepasszoltak) ottani rokonyoknál. Na ott volt züldség, gyümölcs, elég rendesen. Meg baromfi, disznó, nyúl. Nem ám csüngőhasú, meg törpenyúl...az a bak ha gyomron rúgott, megérezted!
No és ott tanultam meg, hogy mi az a mórabóra. És már akkor sem volt vágyaim netovábbja:)
Most is tele van gyümölccsel, és amikor a túlérettek megadják magukat a gravitációnak, akkor az idióták fellegelik, én meg merő frászban vagyok, hogy melyiket kell majd daktarihoz vinni.
De mióta itt felvetődött, azóta meggyet vizionálok a még ződ bogyók helyére:)

she_wolf 2017.07.22. 22:27:21

@látjátok feleim szümtükkel:
Annyit emlegettétek az ősöket, hogy figyelni fogom a netet, hátha harsogó címmel bejelentik: pattintott kőkorszakból származó leletet talált egy buzgón kertészkedő 1én a kiskertjében, kapálás közben.
Hörömpő cirkusz, világszám!:D

A föld temérdek kincset rejt, még ha csak átvitt értelemben is néha.)

she_wolf 2017.07.22. 22:36:02

@Fenchurch68:
Cegín:( Kifolyott a hurkád is? Párodnak remélem mondtad, hogy különlegesen gyengéd bánásmódot igényelsz!
Térgyekre vigyázni, nekem sem a templomozástól kellett gyárira cseréltetni az alkatrészt:(

Egyébként pedig nem szidtam a palejót, csak arra próbáltam árnyaltan utalni, hogy mennyire hajlamosak vagyunk készpénznek venni minden újdonságot, és nyílegyenesen szembeállítani az eddigi gyakorlattal.
Nem szívesen ötvözünk, inkább újítunk, kukázunk. Ja, és ha kell a hatást vadászni, akkor lódítunk is ennek érdekében:(
Ez meg szerintem rossz. Szerintem:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 22:39:42

@she_wolf:

Én a helyedbe két-három fajta meggyet szemeztetnék bele, és lenne köztük érdi bőtermő. Az korai és nagyon finom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 22:41:08

@Andrass9:

Eddig nekem sem sikerült, pedig gyerekkorom óta megvan a kert ahol találtam.

she_wolf 2017.07.22. 23:03:25

@látjátok feleim szümtükkel:
Jövőre talán lesz is belőle valami, most optimistább vagyok, mint délután voltam:)
Végül nem süttem palacsintát, fagyit óhajtott a nagyúr:)
És de jó, holnap nem kell főznöm, trallala:D

Fenchurch68 2017.07.23. 10:37:55

@she_wolf: Még csak fel se horzsoltam, kék folt az lesz, viszont a kéccá' forintos turkálós futónadrágon lett némi folytonossági hiány. Bár azt könnyebben befoltozom, mint a térdemet :)
Ennyi belefér, a tegnapi aktivitás utózöngéjeként az sokkal rosszabbul esett, hogy menet közben édesem megevett egy gíroszt, én hálistennek csak csipegettem az övéből, úgyhogy rám csak néhány cifra jött hajnalban, ő szegény rosszabbul járt.

Úgyhogy ma nekem se kell főznöm, maximum estefelé egy pirítóst. Inkább főznék...

she_wolf 2017.07.23. 11:12:40

@Fenchurch68:
Há' milyen hussból vót az a gírosz?:(
Szóval akkor arccal a pirítós felé. Asszem, stílszerű azt mondani, hogy ez szar ügy.Folyadékot tessen pótolni, meg ha javasolhatom és megeszed, akkor teljesen sima főtt krumpli minden extra nélkül, csak sózva.
Ha nem múlik, akkor dottóre, mert a hurutos cucc kikészíti az embert.
Ha belefér és szeretitek, akkor natúr gyömbértea rulez!:)

she_wolf 2017.07.23. 11:13:38

A gyrost csak én szoktam "gyors"nak olvasni?:D

Fenchurch68 2017.07.23. 13:07:56

@she_wolf: Nem csak te olvasod félre :) mondjuk ez a hely az előkelő Döner King Corner névre hallgat.
Én ilyenkor az egy napi citromos víz kúra pártján állok, de én jól bírom a nem evést, a zember meg nem annyira. Sima sós vízben főtt krumpli is jó. Az ilyesmi hálistennek elmúlik másnapra, csak bosszantó, hogy túrázni terveztünk, de így a nappalinál messzebbre nem nagyon érdemes eltávolodni... Gyömbértea is jó, én reggel óta megittam egy liter gyömbéres zöld teát, kutya bajom már. Meg tudom, hogy már fujj, túlhaladott a kóla-ropi kombináció, de összes gyerekem összes hasonló kórságát így kúráltam ki, boldogok voltak, hogy végre kaphatnak kólát :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 13:18:44

@Fenchurch68: A gyerekorvosunk mindig azt írt fel a gyerekeknek :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 13:21:12

@she_wolf: Én is félreolvasom, viszont még csak egyszer ettem: a kicsilyány meghívott rá a Blahán ...

she_wolf 2017.07.23. 14:51:02

@Andrass9:
Barátnőm görögmán:) Kétszer voltunk csapatostul Görögországban, és Icus elmerült a mediterrán kulináris élvezetekben. Semmi extrára ne gondolj, csak gyrost gyros-szal:) Ennyi. Ja, meg a kihagyhatatlan görög saláta. Semmi gondom ezekkel, szeretem, pláne a salátát (olyan igazi gyrost nem tudok csinálni), nadebasszus, minden áldott nap?

És ez még semmi. Nyaranta ha valami összeröffenés van náluk (khömmm... sznobul: kerthy party), akkor az tuti, hogy bifteki, tzaziki, görög sali (ő hívja így, nem én szívózok veled:P), meg egyéb ilyen délszaki cucc. Az én hozzájárulásom ehhez rendszerint a tiramisu, két felvonásban. Az egyik jóféle rummal, a másik aromával.
Szemét leszek: vásárol "mini töpis pogit" is:D, hogy legyen ami felszíjja a Sangria-t:)
Ne rám haragudj, nekem éppoly kínszenvedés hallani, mint neked olvasni:D
Mert sütni nem tud a lelkem, csak kudarcélménye van a sütővel szegénynek. Olyan kacsasültet produkált egyszer, hogy azóta ha konyházásról van szó, mindig előadja, hogy abból a hatalmas állatból mindössze egy galambnyi lett:DDD

she_wolf 2017.07.23. 14:59:44

@Fenchurch68:
Mi ebből a tanulság? Nem kell előkelő helyekre járni:)
Egyébként pedig töknyóc. Bent Budapesten van pár élményem helyekről, ahol ez vagy az isteni, vagy bűn rossz volt. Teleki téren pl. volt egy bódé. Esküszöm, az egész város legfinomabb rántott szeletét ott csinálták, abban a kis ótvar bodegában. Friss kenyérrel, kovászos uborkával egy szelet ilyen hús totál jóllakás még egy rakodómunkásnak is:)

Nálunk is a hapsi az aki "rosszul van", ha éhes. Tényleg! Szédeleg, dekoncentrált, néha felvetődik bennem, hogy a cukra rendben van-e, de egyéb ilyesmire utaló tünetei nincsenek. Én szimplán csak idegbeteg és kibírhatatlan vagyok, ha kajahiányom van:) Ja, és a nyakamon dudorok jelennek meg. Ha nem jutok időben kajához, akkor fejekké alakulnak, és mind a heten tüzet okádnak:D

Fenchurch68 2017.07.23. 15:37:11

@she_wolf: Én csak vemhesen voltam ilyen, de szerencsére elmúlt.

Nem kell aggódni cukor miatt, édesemnek tökéletes értékei vannak, de ha éhes, akkor neki enni kell, és kész.

Gyermekeim édesapjával első lakásunk közelében volt a Kolozsvár utcai piac, ott volt - vagy talán még van is - egy ilyen bádogbódé, ahol fél négyzetméternyi Magyarország-térképet - aka laposhús - adtak nagyon olcsón, ketten megettük a felét, a többit hazavittük, megvolt a másnapi kaja is. Na, ott sose volt fenti jellegű probléma.

she_wolf 2017.07.23. 17:26:46

@Fenchurch68:
Nosztalgia.... a Kolosy téren meg olyan lángos volt, mint sehol máshol:)
És a kerthelyiségek a stílusos piros-fehér kockás terítőkkel, paprikás krumplival (bocs, sehpenyős buhgonya:D), meg sör vagy fröccs, esetleg limonádé. Jajanyám, de rég vót, igaz se vót:)

Vemhesen? Naaa...:) Jó hogy nem hordozórakéta, vagy repülőgép-anyahajó:D

Fenchurch68 2017.07.23. 18:40:03

@she_wolf: Ennek az a története, hogy mikor legkisebbikemmel voltam úúúúgy, akkor már volt internet, meg mindenféle babás fórumok, és egyszer tele lett a tilinkóm azzal, mikor valaki beírja, hogy terhes, és rögtön tizenöten rárepülnek, hogy jaj, hát az nem teher, hanem áldott állapot stb., hogy azóta inkább így hívom. Igen, a Kolosyn jó volt a lángos, de a legjobb lángost érettségi szünetben a csillaghegyi strandon ettük, naponta ötöt, kellett a tanuláshoz a szénhidrát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 21:04:48

@Fenchurch68: A legjobb lángost továbbra is a Fény u-i piacon sütik :) Kérdezd anyukádat :)))

2017.07.23. 21:26:23

Ebben a kurva melegben nem tartják be a hűtőláncot, illetve semmit nem ér valószínűleg. Rengeteg a gyroszosnál összeszedett Campylobacter fertőzés. Strandok, bevásárló központok környéke, ott ettek a delikvensek. Pár napja egy 17 hónapos kisgyereknek adtak valamit a strandbüféből. Véres hasmenése lett.
Én csak az itthonit merem most fogyasztani.
Tegnap két egész disznó elsőlábat vettem, frissen, lapockától körömig. Szétszedtem, csináltam ma 4 kiló friss sütnivaló kolbászt, 1 kiló bolognai szószt, többi egyelőre fagyasztó. Majd ha ez elfogy, akkor megyek büfék közelébe, de akkor se enni. :)
Andrásnak ezúton is jelzem ismét: medence csont volt az, most csontoztam két lapockát, nem is hasonlít. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 21:31:54

@pizzaszeletvágó: Köszönöm az információt! Magamtól nem tudtam volna, nem véletlen, hogy hezitáltam :)
Ja, én meg most fejeztem be egy dupla rántott duplán szuvidált borjúlábat (hamár lábakról beszélgetünk) :)))
Soha ne fogadd el, amit A Fickó állít a hőfokokról!

2017.07.23. 21:33:03

@Andrass9: ezt a borjúlábat menüben is adod, vagy külön rendelni kell??? :)))

Fenchurch68 2017.07.23. 21:50:38

@pizzaszeletvágó: Most már mindegy, kifeküdtük. Megvolt a vacsora is, pirítós meg zöld tea.

Nyáron hetente egyszer simán belefér egy böjtnap, csak ne muszájból :)

A Fény utcai piacos lángos engem nem győz meg, pedig havonta próbálkozom, egyszer jó, egyszer meg a balatonborzasztói strandbüfé színvonalat sem éri el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 21:59:34

@Fenchurch68: Ja! Én háromhavonta próbálom - olyankor bejön :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 22:00:53

@pizzaszeletvágó: Összesen 36 órát szuvidáltam. Szerinted ezt adhatnám menüben? :))

2017.07.23. 22:01:09

@Fenchurch68: az igazság az, hogy óvatos ember, és aki megteheti, ilyen bizonytalan étkek fogyasztásával egyidőben benyakal 2-3 deci savankás bort is, utólag ez a terápia már nincs hatással, de egyidejűleg fogyasztva, a savas ital olyan mértékben csökkenti a baktériumok csíraszámát, hogy a szervezet könnyen szabadul tőle. Értem, citromlé, meg kóla, de egy igazi csopaki rizling, egri bikavér mégiscsak... ;) Nem új ismeret ez, inkább történelmi.

2017.07.23. 22:03:19

@Andrass9: folyamatos szuvidálás folyamatos menüt eredményez! Még ebben a digitális világban is! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 22:08:24

@pizzaszeletvágó: Ha folyamatos lett volna, nem rinyálnék ...

2017.07.23. 22:17:56

@Andrass9: Néha eszméletlen sok energiát ölünk egy étel elkészítésébe, de jó esetben megéri, mert tudjuk értékelni. Mindennapi életemben 90%-ban azokkal az emberekkel nem jövök ki jól, akik nem ilyenek. Velük van konfliktusom, akiknek mindegy mit esznek, honnan hozatják, akik nem állnak meg egy falatot megízlelni, egy verset elolvasni, egy alkotást megcsodálni, egy tudományos eredményt felfogni, egy problémán csak önmagáért elgondolkodni, a másik emberre odafigyelni. Csak törtetnek bőszen.
Mindegy, csak hirtelen eszembe jutott ez.

Dikusz 2017.07.24. 08:32:25

@pizzaszeletvágó: ha meg odafigyel valaki a másik emberre, akkor megkaphatja, hogy minek akarja más problémáját megoldani...

Topy 2017.07.24. 10:00:41

@Fenchurch68: pléhcsárda, bádog gundel :)
még ma is létezik, hasonló brutális adagokkal

https://www.google.hu/maps/uv?hl=hu&pb=!1s0x4741db0f2ac18b29%3A0x491217be41417b15!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4s%2Fmaps%2Fplace%2Fpl%25C3%25A9h%2Bcs%25C3%25A1rda%2F%4047.536436%2C19.1144775%2C3a%2C75y%2C124.48h%2C90t%2Fdata%3D*213m4*211e1*213m2*211sTQpVoAm379-pTrjBPh8Fnw*212e0*214m2*213m1*211s0x4741db0f2ac18b29%3A0x491217be41417b15!5spl%C3%A9h%20cs%C3%A1rda%20-%20Google-keres%C3%A9s&imagekey=!1e10!2sAF1QipPralsN5h4DHTGKmCl0LP9Og88tahkxTRl1u0b4&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwigp7-0uaHVAhXhC5oKHfy4DW4Qpx8IgQEwCg

Topy 2017.07.24. 10:01:22

@Topy: na ezt most hogy?

https://www.google.hu/maps/uv?hl=hu&pb=!1s0x4741db0f2ac18b29%3A0x491217be41417b15!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4s%2Fmaps%2Fplace%2Fpl%25C3%25A9h%2Bcs%25C3%25A1rda%2F%4047.536436%2C19.1144775%2C3a%2C75y%2C124.48h%2C90t%2Fdata%3D*213m4*211e1*213m2*211sTQpVoAm379-pTrjBPh8Fnw*212e0*214m2*213m1*211s0x4741db0f2ac18b29%3A0x491217be41417b15!5spl%C3%A9h%20cs%C3%A1rda%20-%20Google-keres%C3%A9s&imagekey=!1e10!2sAF1QipPralsN5h4DHTGKmCl0LP9Og88tahkxTRl1u0b4&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwigp7-0uaHVAhXhC5oKHfy4DW4Qpx8IgQEwCg

Topy 2017.07.24. 10:02:08

@Topy: hogy szakadjon meg a blogmotor, direkt tinyurl-es linket adtam meg, hogy ne legyen ilyen hosszú; hát nem beforgatja?

Dikusz 2017.07.24. 10:05:46

@Topy: azt hittem titkosírással írsz:)))
Nekem ez túl magas így, másképp nem lehetne?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.24. 10:21:49

@Topy: Smittelve működik :) (Copy-Paste)

Topy 2017.07.24. 11:05:01

@Dikusz: goo . gl linket nem enged

Fenchurch68 2017.07.24. 11:20:44

@Topy: Azaz :) az volt a közelebbi piac, ha éppen nem volt kedvem a Bosnyákra bumlizni (Nagyobbik gyerek háti hordozóban, kicsi elöl kenguruban, két kezemben két kosár, hogy a szajrét is haza lehessen hozni), de tényleg ketten két napig ettünk egy adag ételt, ráadásul nagyon cuki volt a büfés bácsi is, a nagyobbik mindig kapott a kezébe egy kovászos uborkát, amit imádott, és hazáig telecsurgatta a levével a hátamon a ruhát.

@pizzaszeletvágó: Sajnos ez nem az a hely, ahol mód lenne ilyesmire...

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.24. 11:59:23

@Topy:

Az ilyen húst felénk két tányéron szokták feltállalni. Ja, és kéttányéros a neve.

Topy 2017.07.24. 13:00:21

@pizzaszeletvágó: :)
az avatarbarack saját? :)

2017.07.24. 13:05:33

@Topy: Igen. Sampion. Az idén leverte a jég, maradék zölden hullik. Ez a kép pár évvel ezelőtti. Talán majd jövőre lesz megint ilyen.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.24. 14:41:14

@pizzaszeletvágó:

Japán körte a nagy hőségtől kihalódást mutat.:(

she_wolf 2017.07.24. 17:54:18

@Topy:
Aha. És tessen mondani, a kocsikereket mivel teccen klpfolni?:D

Dikusz 2017.07.25. 09:25:31

@Topy: @Fenchurch68: én nem is tudom, hova tettem tegnap a szemem, most "kénytelen" vagyok nosztalgiázni -de jó, szeretem- :)))
Rákerestem a Pléhcsárdára, mert még csak nem is hallottam róla. Tulajdonképpen nem is csoda, mert nagyon nem esik bele abba a körbe, amerre járok/jártam Budapesten. Illetve iskolás koromban (ami majd' 50 éve volt)a Csömöri útra jártam kézilabdázni a Vörös Meteor sporttelepére, a régebben ott lakók talán emlékeznek rá. Akkor még járt arra a 44-es villamos, azzal mentem a végállomásig, a Keleti pu-tól.
Most olvasom a jutyúbon a hozzászólásokat (már amikor nem a vizes VB-t nézem. :)

Fenchurch68 2017.07.25. 16:58:00

@Dikusz: Mikor mi arrafelé laktunk, már csak a gazzal felvert sínek voltak meg, pedig örültem volna neki.

Viszont a Vörös Meteor még megvolt, be lehetett menni ingyen és bérmentve a különböző sportpályákra kerületi lakosoknak (nyilván másnak is, nem hinném, hogy ha tőlem nem, mástól kértek volna lakcímkártyát), jókat futkostam ott a jól karbantartott pályán.
Csapatban jártunk friss anyukák, míg 5-6 futott, addig egy tologatta a kölköket, aztán cseréltünk.