Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szuvidált oldalas sajttal töltve és kirántva, vagy BBQ szósszal

2017.02.16. 07:00 Andrass9

trux77 olvasónk jött egy menő ötlettel: rántott oldalas sajttal töltve! Persze elsőre nem értettem, de megmagyarázta. Na akkor most azt főzök - meg egy adag BBQ oldalast is egy füst alatt.

55.jpg

Igenám, de a levesemet már feltettem libanyakból, nem akartam hát az oldalast is levesnek megfőzni. Volt kétszeres adag hús, akkor ehhez már érdemes a sous vide masinát behergelni. Feleségem úgyis csavarog a hétvégén, lesz időm az Anovával játszadozni.

Mielőtt az anyagokat összeszedtem az ételhez, először is hőszigeteltem a 8 literes nagyfazekat, mert itt már komoly ideig fog menni a főzés 72°C fokon. 76°C-re 12 órát mondanak, 65°C-re meg 36-48 órát. Akkor legyen 72,5°C és legalább nyugodtan alszom, amíg elkészül. Egy centi vastag hablapot rászabtam a fazékra, meg kilukasztott tetőt is vágtam hozzá, ne párologjon el a víz. Komolyabb szakácsoknak van állandó tartályuk, és pingpong labdákkal töltik meg az edény tetejét párolgás ellen. A Duct Tape-et nem találtam, így maradt az elektromos szigetelő szalag a kötésekhez.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Fel is töltöttem a fazekat ioncserélt vízzel (nagy része még a borjúlábból maradt, de pótolni kellett frissel, mert akkor egy csomó víz elpárolgott.

15.jpg

Elég sok az oldalas, készítek belőle BBQ verziót is. Mindkettőt egy füst alatt meg tudom főzni, az egyiket viszont a hűtő aljában elteszem pár napra a zacskóban.

10.jpg

A BBQ oldalashoz való száraz fűszerek:

  • 1 tk római kömény
  • 2 nagyobb szerecsendióvirág
  • 1 tk mustármag
  • 1 kk köménymag
  • 1 kk Bayou Cajun fűszerkeverék
  • 1 mk cukor
  • 1 mk fehérbors
  • 1 tk durva só (mert az segít a többi összetevő megzúzásában)
  • 1 mk pirospaprika

Ezeket beszórtam a mozsárba, ahol összezúztam az egészet.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Az oldalas felét bedörzsöltem ezzel a fűszerkeverékkel. Levágtam 3 szelet fínom füstölt szalonnát, hogy megágyazzak az oldalasnak egy kis jó füstízzel a zacskóban. Kiszívtam a levegőt, amiben segített a már meleg víz is: belemártva a zacskót az kicsit meglágyul, és a víz nyomása kikergeti a levegőt belőle. Már csak le kell zárni. Ezzel elértem a sous vide jelentését: levegő nélkül!

20.jpg 21.jpg

Az oldalas másik felét szántam rántani. Erre nagyon kevés fűszert tettem: feketebors, kis füstölt só, valamint a füstölt csilipaprikakrémből egy kanálkányi. Ezt az oldalast is bezacskóztam a társához hasonlóan, majd belefektettem a fazékba mindkettőt úgy, hogy a víz azért körbejárja azokat.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Persze a hőfok visszaesett, de sebaj, a gép dolga hogy feltornássza.

26.jpg

Huszonegy óra múlva lekapcsoltam a gépet, hogy ennyi elegendő lesz.

27.jpg

Ekkor a fényképezőgépem megbolondult, minden további kép életlen lett, és a zoomot sem tudtam állítani. Mivel hozzá vagyok szokva, hogy a keresőt mindig életlennek látom, ez fel se tűnt egészen addig, míg a posztot elkezdtem megírni.

Sajnos innentől életlen képekkel illusztrálok, de csak nagyon kevéssel...

A fazék tetejét levéve az oldalasok elég jól néztek ki, a zacskókban nincs levegő, viszont keletkezett szaft!

28.jpg

Teletöltöttem a mosogatót 7°C fokos vízzel (most ilyen jön a csapból), amihez már jeget nem is kell adnom. A BBQ-s zacskót belesűlyesztettem, hogy gyorsan lehüljön - nem adunk lehetőséget a baktériumoknak. 10°C-re felmelegedett a víz, de a zacskóban megszilárdult minden. Be is tettem a hűtő 2°C fokos részébe.

29.jpg

A rántani való oldalasokból még azon melegen kitoltam a csontokat. Tökéletesen elvált a hústól a csont!

30.jpg

Hengeres sajt nem lévén, hasábokat vágtam egy jó Leerdammer sajtból, amit betettem a csontok helyére.

31.jpg

Mindent dupla panírral burkoltam, a sajt fel fog olvadni, ne csurogjon ki!

32.jpg

Házi disznózsírban kirántottam. (Persze azért valamennyi sajt kifolyt de egye kánya.)

33.jpg

Egy picit bekaptam, és jónak ítéltem. Főztem hozzá petrezselymes jázminrizst, és a leves társaságában átvittem az egészet a kedvenc szomszédasszonyhoz, aki előző nap lett kétszeres nagymama, valamint újfent eltörte a kulcscsontját - főzni nem nagyon tud vele.

Megigérték, hogy készítenek képeket, amikor megeszik!

Az igéretüket be is tartották:

34.jpg

Harmadnap azután sort kerítettem a BBQ oldalasnak szánt zacskóra is.

56.jpg

Gyorsan kell egy BBQ szószt főzni, mert boltit nem tartok, a legutolsó adag pedig még az őszön elfogyott. Legyen most Kentucky stílusú:

  • 1 zöldpaprika
  • 1 lilahagyma (meg egy pici vereshagyma maradék)
  • 1 narancs leve
  • 1 ek füstölt só
  • 1 ek borecet
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek mustár
  • 1 dl sör
  • 2 ek fűszeres paradicsompüré
  • 1 kk Cayenne bors
  • 3 ek olivaolaj

40.jpg

Hogy mitől éppen Kentuckyra jellemző, nem tudom - talán a narancslé? Eredetileg még volt benne 4 ek barnacukor is, de feleségem nem szereti az édes szószt (bár én biztos tettem volna bele, attól jó ragacsos lesz :).

A lábaskába öntöttem az olajat, felkockáztam a zöldpaprikát meg a hagymákat. A paprikát borítottam elsőre az olajba - azt egy picit tovább párolom. Végül a hagymákat is belekevertem.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A hagyma is összeesett, felöntöttem a sörrel, amivel összeforraltam. Hozzákevertem a narancslevet, amiben azért volt ám cukor bőven. Megkapta a paradicsomot, egy kis csilikrémet is, meg a mustárt. A cayenne borsból így egész keveset tettem csak. Sűrűre főztem közepes lángon.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Botmixerrel homogenizáltam, mert ecsettel akartam felkenni a húsdarabokra.

49.jpg

A mikróban előmelegítettem két szem krumplit, és a húsokat kivéve a zacskóból, tapadásmentes fóliára sorakoztattam alájuk téve a 3 szelet szalonnát is a zacskóból. Ezeket kell meggrilleznem (a sütőnek van grillje).

50.jpg

Négyet megkentem a BBQ szósszal, majd betoltam a grill alá 4 percre. Ezután megforgattam, a többi oldalt is megkentem, és pirítottam 4 percig. Ezt mégegyszer végigcsináltam, amivel szép vastag réteg alakult ki a szószos húson, meg fel is melegedett tökéletesen. A szósz nélküli húsok meg szép kérget kaptak ezalatt.

51.jpg 52.jpg

Egy kis libanyaklevessel alapoztunk meg az oldalasnak (feleségem készítette a metéltet bele).

53.jpg

És már megint egy életlen kép (közben rájöttem: véletlenül kikapcsoltam a makro funkcióját a masinának). A krumplit beirdaltam, és vajat szuszakoltam a résbe.

54.jpg

Az oldalas ilyetén való készítésének kettős előnye volt: a sous vide módszer 72°C-on tökéletes BBQ állagú húst eredményezett, és a zacskóban eláll addig, amikor el akarjuk készíteni. Ez általában hirtelen felindulásból befutott vagy elkésett vendégek etetésére ideális, hisz akár a faszénen, akár a grill alatt 20 percen belül elkészíthető ellentétben a hagyományos 7 órás füstöléssel. A rántott sajtos változat pedig remek különlegesség, szintúgy relatíve hamar felszolgálható.

Tanulságok, amiket levontam:

  • A húst a zacskóból úgy vegyük ki, hogy forró vízben felmelegítjük, különben egy tömbösített valami jön csak ki. A húsból nagy mennyiségű kollagénben gazdag szaft szabadul fel, amit remekül fel lehet használni akár alaplé helyett is (nálunk egy későbbi lecsót gazdagított).
  • A rántani való változatot nem érdemes agyonfűszerezni, mert elnyomja a sajt ízét. Duplapanír kötelező: a sajt kifolyik a legkisebb likon is a zsírba. (Akkor is talál magának pici lyukat ...)
  • A BBQ változatot legközelebb sokkal kevesebb fűszerrel fogom előkészíteni, mert annak a szaftja már túl fűszeres volt.
  • Kentucky módra nem fogok többet BBQ szószt főzni - nekem ez túl ecetes volt.
  • Legközelebb azonos fűszerekkel készítek nagyobb adagot, és egyszerűen lefagyasztom zacskóstól: a friss húsnak csak más íze van, viszont a főzés után a fagyasztás kevésbé veszi el az ízeket.

159 komment

Címkék: sör mustár római kömény cukor mustármag szalonna lilahagyma fehérbors köménymag olivaolaj cayenne bors paradicsompüré narancslé oldalas pirospaprika zöldpaprika borecet szerecsendióvirág cajun fűszerkeverék Worchestershire füstölt csili krém

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9612245554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.16. 12:36:59

mint emlitettem, sosem fogok szuvidalni
az oldalast semm fogom kirantani es sajttal tolteni
befuszerezem, berakom a sutobe
jonapot
azt a libanyaklevest azt nagyon ennem

2017.02.16. 14:55:27

A szuvidálás azt jelenti, hogy gépeket főzünk bele az ételbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 15:04:45

@Dr. Trejo: Így is lehet rá hivatkozni, de azért leginkább annyit jelent, hogy levegő nélkül, alacsony hőfokon.
:)

PomberMaci 2017.02.16. 15:09:35

Érdeklődnék a gép iránt, ami a meleget csinálja a fazékban.

Köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 15:41:49

@PomberMaci: Több ilyen szerkezet van a piacon, de valamiért Europában nehezebb hozzájutni, valamint az ameriaki gyártók pimaszul felverik az árát, ha 220V-ra kéred a masinát. Ebben a témában A Fickó blogját javaslom, aki megszállott szuvidáló, és rettentő beképzelt. Viszont a tudását nem kérdőjelezem meg:
afickofakanallal.blog.hu/2014/04/13/sous_vide_kutyut_minden_konyhaba
Persze sokszor pengeélen táncol, az általa használt irodalom kkhhmmm.... túl bátor egy élelmiszerbiztonsági témákkal foglalkozó embernek (ez nem én vagyok), nekem egyszerűen csak nincs vele elegendő tapasztalatom.
Ha csak maga a masina érdekel:
anovaculinary.com/anova-precision-cooker/
Néhány levélváltással a customer support felé, tudsz alkudni is az árból :)
Ha viszont nem félsz a forrasztópákától, akkor házilag is tudsz készíteni töredékéért a bolti árnak. Én ugyan nem félek, meg szakmám is valahol, de inkább ezt kértem a nagylyányomtól karácsonyra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 15:55:17

@hagyma: Most olvasom, hogy felétek a repülők is szarvasokat ütnek el :)

Hefe 2017.02.16. 16:02:43

"Benke Laci bácsi is megirigyelné, ha tudná, hogy mi az a szuvidá­lás. A módszer amúgy működik sous vide eszköz nélkül is!"

eloszor tanulj meg fozni teso, aztan majd irkalhatsz ilyeneket Laci bacsirol.

Fenchurch68 2017.02.16. 16:30:04

Hű, én az eredeti felvetéskor úgy értelmeztem, hogy meg kéne sütni/főzni/szuvidálni/nyeregalatt stb. egy sokcsontos oldalast, aztán kipiszkálni belőle a csontokat, mindegyik helyébe sajtot tuszkolni, és valahogy egyben vagy keresztben szeletelve kirántani. De ez így nem annyira bonyolult, édesem májusban lép át a bé oldalra, lehet, hogy érdemes lesz az ünnepi menübe beágyazni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 17:24:06

@Fenchurch68: Kifejezetten mutatós étel! szuvid helyett használd trux77 módszerét: főzz belőle leveskét :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.16. 17:34:52

@Andrass9: meg volt az elso fekete medve is hajnalban az erdomben
de nem itt lakik, valoszinu eltevedet
@Fenchurch68:
nekem az oldalas meg a sajt antigonisztikus ellentet
a rantasat sem ertem
minek?
kostolnam az teny
de en minden etelnel felteszem a kerdest, minek?
egy jo sult oldalasnal ugyse csinalsz jobbat

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.16. 18:02:21

Köszönök szépen!
A rántott verzió igen szimpatikus, de a másik is jöhet, a leves után. Amikor a masinát emlegetted, meg voltam győződve róla, hogy edénnyel együtt adták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 18:07:36

@Waka: Edénnyel valószínűleg egy vagyonba kerülne. Fazekam meg van :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.16. 18:19:49

El nem tudtam képzelni, hogyan kerül ide BL, míg meg nem láttam az Index címlapon. Attól tartok, a felháborodott kommentelő rossz ajtón kopogtat.

trux77 2017.02.16. 18:22:24

én csak annyit tudok most rebegni: Köszönöm. :)
teljesen meg vagyok hatva:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 18:22:37

@Waka: Speciel az is én voltam. Szégyellem is magam miatta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 18:23:03

@trux77: Sajnálom, hogy a képek nem sikerültek!

cardiobascuralis 2017.02.16. 18:32:39

@Hefe:
Bár szerintem az az indexes faszfej bűne, aki kitette ezt a címlapra, nem a bloggereké. A blogban utalást sem találtam rá.

Amúgy ez a főzés után sajttal töltött, rántott oldalas... hát kösz, de inkább nem. Nem tűnik szimpatikusnak.
Másrészt mi a francnak a főzéshez ioncserélt víz? Ne legyen vízköves az edény?

"Mivel hozzá vagyok szokva, hogy a keresőt mindig életlennek látom"
A szemüveg hiúsági kérdés? Pedig biztos segítene.

Rántani való meg külön. A 76C-nél meg kellene egy szóköz meg egy fokjel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.16. 18:44:59

@cardiobascuralis: en ugy vagyok vele szivesen megkostolnam
el nem keszitenem az s teny
de van aki szeret kiserletezgetni a konyhaban
es ez egy nagyon jo etel lehet
a poszt jo es igenyes, ez nem fugg attol hogy enned-e

alien 2017.02.16. 20:07:12

j@cardiobascuralis: most ezert idejöttél főzz valamit mondd el milyen lett inkabb

Pierr Kardán 2017.02.16. 20:53:27

Kár volt a BenkeLaciBácsis kiszólásért, ti semmivel sem vagytok jobbak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.16. 21:24:33

@Pierr Kardán: de, sokkal jobbak

sok koncepciovalnem erteke gyet, de kiserleteznek
tobb mint hobby
de azt a libanyak levest azt nagyon ennem
en tejtermeket nem teszek hushoz
de sima rantott sajtott szerettem
tojast igen,mert kell a rantotthushoz

A fickó 2017.02.16. 21:26:44

@cardiobascuralis: Jelen esetben a víz csak egy hőátadó közeg. Maga a berendezés egy precíziós termosztát, fűtőbetéttel, sok érzékelővel és ezek egy hosszabb főzés alatt is totál vízkövesek lesznek, az edénnyel egyetemben és baromi szar megtisztítani őket. Ráadásul a főzőtasakok is gusztustalan bevonatot kapnak. Persze nem kötelező ioncserélt vizet használni. Profi konyhákon értelemszerűen azt használnak.

A fickó 2017.02.16. 21:37:45

@Andrass9: Egyáltalán nem biztos, hogy sokkal drágább lenne edénnyel. De, mobilabb, precízebb, akár babák fürdővizét is felfűtheted vele, csak ne cseszd el a hőfok beállítást. :D Manapság már rengeteg szuvid cucc kapható Mo-n is, de pl. az Amazonról is rengeteg félét lehet beszerezni, már 30 e forint körül is.
Dunát lehet velük rekeszteni:

www.argep.hu/trend/SOUS/Sous-vide.html

Szóval nem nevezném ma már drágának a technológiát. A vegák is igen jól ki tudják használni, hiszen a technológia legalább olyan jó húsmentes ételek és zöldségek készítésére.

vcs 2017.02.16. 21:57:08

@hagyma: De csinálsz, a szuvidolt sült oldalast.

A fickó 2017.02.16. 22:01:41

Off. Tudom, hogy itt több mustárkedvelő is van, nekik ajánlom az alábbi kézműves mustárokat készítő vállalkozást. A Mangalica Fesztiválon sétálgatva akadtam rájuk - szerencsére. :)

ghaurved.hu/termekek/

magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/hazi-mustar-nagykanizsarol

A Vadász és az ínyenc nagyon bejött.:) Nagyon jó állagúak és tényleg nagyon finomak. Kinek kell a bóti Kremsi ezek után. :)

SH4RK 2017.02.16. 22:16:11

@Pierr Kardán: Látom nem olvastad el a cikket. Mivel egy szó sem esett benne róla, és valószínűleg az Index címlapjának összeállítója rakta be ezeket a magvas gondolatokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 22:27:17

@A fickó: A kremsi nagyon megosztó, mert édes. Egyenesen a származási helyéről hoztunk pár dobozzal, de a család fele nem eszi, a másik meg akár magában is :)
Viszont az amit magam csináltam, eddig mindenkinek izlett. Persze az "kézműves". Az általad ajánlott erdélyi jónak tűnik, dehát a kóstolásig mindegyik jó. Persze itt is megosztó ízeket látok, de meg fogom próbálni legalább a Vadászt én is.
Köszi a linket!

bkkzol 2017.02.16. 23:23:44

1, Nem értem miért kell állandóan az "öreg harcost" (Laci bácsi) rugdosni? Jobb lesz ettől a hangulatod?

2, A laboratóriumi kísérletek nem a főzés kategóriába tartoznak, ha esetleg emberi fogyasztásra alkalmas is a végeredmény.

3, Legalább ennyi technikai energiát fejtsen ki a fényképezésre is.

Meridian74 2017.02.17. 01:54:44

Amúgy most komolyan, milyen kaja az ami 2 napig készül?

cardiobascuralis 2017.02.17. 02:55:37

@hagyma:
"a poszt jo es igenyes, ez nem fugg attol hogy enned-e"
Ezzel egyetértek.

@A fickó:
Köszi, ezt kérdeztem. Közben gondoltam is rá, hogy 48 órás főzés közben azért lehet némi vízkövesedés.

@alien:
Főztem egy kézműves hársfateát, fincsi lett (kissé kapar a torkom, holnap meg énekelnem kell, bár Zámbó Jimmy receptje erre a konyak volt, de nekem ez jobban bevált). Ízesíteni sem kell.
Ha kell elárulom a receptet.
Ja, a hársfavirágot én magam gyűjtöttem egy patakparton tavaly tavasszal.

@Andrass9:
"a család fele nem eszi, a másik meg akár magában is"
Pedig mint egy bölcs angol (vagy amerikai) megjegyezte, a mustár nem az igazi szték nélkül. :-)

@bkkzol:
De nem ő rugdossa, olvasd már el a cikket, egy szó nincs benne Benke Laci bácsiról. Akinek én egyébként ettem főztjét kb. 10-12 éve (akkor épp a Naphegy aljában szakácskodott), és szerintem finom volt. Bár én mondjuk nem igénylem a fályndályningot, jól elvagyok a magyaros kajákkal.
Az indexes idiótát szidd.

@Meridian74:
Pl. egy finom húsleves.
De tényleg, nem viccelek. Ilyen alacsony hőfokon kell főzni azt is.
Mondjuk én sem csinálnám, de egy barátom igen, szóval kóstolni már volt alkalmam.

Fenchurch68 2017.02.17. 09:41:10

@A fickó: Ez a fürdővíz remek marketingfogás lenne, már úgyis annyi fölösleges és méregdrága cuccot próbálnak (sikerrel) rásózni a kisbabás szülőkre, a 4D-s ultrahangtól a motoros hintán át a kisebb családi autó árának megfelelő babakocsiig, simán beleférne ez is a választékba, valami csinos rozsdamentes babakáddal :)
"Fő a biztonság! Szuvidálja Ön is gyermekét!"

@Andrass9: A valódi kremsi nálunk is húspácként végezte, nekem nem elég erős, a kedvesnek nem elég édes :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 09:53:04

@Fenchurch68: Blikk címlaphír: "Megfőzte gyerekét a figyelmetlen apa!" ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 09:59:16

@Meridian74: Képzelj el egy nagy húsvéti sonkát: azt minimum 6 hétig pácolják, majd két hétig füstölik...

Topy 2017.02.17. 11:03:12

@Waka: OK, onnan jött. Na de hogy rángatta elő ezt a témát itt? :-O

Topy 2017.02.17. 11:10:20

@bkkzol: csak hogy stílusos legyek:
1. legalább ennyi energiát kellene fordítani az olvasásra és akkor kiderülne, hogy egy szó sem esik itt BL-ről

2. bele kell feccölni az energiát és reklamálni kell az indexeseknél eme felütésért

Topy 2017.02.17. 11:11:17

@Waka: OK, összeraktam: egyik reklamáló sem olvasta a posztot, csak kommentelt :(

Benikuty 2017.02.17. 11:39:26

@Andrass9: sok lesz az a két hét. ehetetlen lenne...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 11:43:32

@Benikuty: Egye kánya, legyen csak egy hét...
Akkor is 7 hétig készülő ételről van szó. Ehhez képest a 48 óra az bakfitty :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 11:47:33

@Topy: A blogajánlót általában az írja, aki a blogot az Index2-nek posztolásra javasolja. Ezesetben ez én voltam, ami miatt már írtam, hogy szégyellem is magam (a mondat második feléért). Bár továbbra sem hiszem, hogy az öreg tudna szuvidálni - én sem tudok, de tanulom!
:))

Benikuty 2017.02.17. 11:53:23

@Andrass9: beletetted a bogarat...megkérdem a dunabogdányi embert, aki a nagyapja által épített füstölőben a mai napig tolja az ipart, és híresen jól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 12:45:10

@Benikuty: "A hidegfüstölés tartalmának megfelelően megkülönböztetnek hagyományos hosszú hidegfüstölést, melynek során a terméket hosszabb ideig — sokszor hónapokig — szakaszosan egész vékony, híg füsttel füstölik. A másik a rövid füstölési eljárás, melynek során a terméknek — megfelelő átpirosodás után — sűrű hideg füstöt adagolunk. Ez a rövid füstölés, csak néhány napig tart."
www.chemonet.hu/hun/food/technol/husipar/husipar1.html
Szóval faggasd ki az embereded, bár valószínű, hogy ő is a rövidebbiket választja. :)
Nagy sonkát nem füstölök, mert nincs tekenyőm a sózáshoz, meg nagyméretű füstölőm se...

cardiobascuralis 2017.02.17. 14:11:08

@Andrass9:
Hidd el, hogy többet tud a főzésről, mint te.
Sokkal.

Topy 2017.02.17. 14:17:42

@Andrass9: megkövetem az illetékeseket és hamut szórok fejemre, a tiédre meg szénné égett oldalasdarabokat :)

Benikuty 2017.02.17. 14:29:14

@Andrass9: nem az emberem, hanem egy fafejű sváb, aki jól kiröhögött, mikor az általad linkelt ipari kategóriákat megemlítettem. Beszélt viszont az áru jellegéről, súlyáról(méretéről), hőmérsékletről, páratartalomról...
De te biztos jobban tudod, hogy kell ezt csinálni...ezt üzeni :D

Benikuty 2017.02.17. 14:30:51

@cardiobascuralis: Te a Benke Laci bácsi vagy? Gyanús vagy nekem :D :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 14:35:23

@cardiobascuralis: Soha nem állítottam sehol, hogy az öreg nem tud főzni. Azt sem, hogy én jobban főznék, mint ő. Neki ez szakmája, nekem csak hobbim.
Így ezt a megjegyzésedet csupán csacsi trollkodásnak tekintem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 14:36:21

@Benikuty: Akkor ezek szerint te sem tudtad meg, meddig kell egy nagy sonkát füstölni?

paprika. 2017.02.17. 15:19:25

en egy kis fuszerrel meg megbolonditom
kelly is ugy szereti
persze csipos ne legyen

van hazam, kocsim, tv-m
jol elek jokat eszem
nekem ez az elet
itt americaban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 16:10:01

@Benikuty: 9 kilós, szépen megfaragott darab. Nagy volt az állat :)

Benikuty 2017.02.17. 16:50:09

@Andrass9: az enyém 14 kg-s megyaszói mangalica :)
Nem kockáztatnék, tavaly is csodásan megfüstölte a mester.

Ez vagyok 2017.02.17. 17:00:31

Hú, de sokan összejöttünk. Csak kapkodom a fejem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.17. 17:08:15

Köszönök szépen!
@Andrass9: Hiba volt, de most már eső után köpönyeg. Én is elég sokat faragtam a mondandómat, mikor szóba hoztam.

Ez vagyok 2017.02.17. 17:17:53

@hagyma: A jó sült oldalast így is készítem: forralok sós, babérleveles vizet és beleteszem az összevágott oldalast, egy órát főzöm. Összekeverek olajat, mustárt, mézet, sót, borsot (van mikor citromlevet is :), rákenem az oldalas egyik oldalára, grillezem, megfordítom a másik oldalára, tökjó lesz :)

cardiobascuralis 2017.02.17. 17:20:38

@Benikuty:
Igen, és a többiek is mind én vagyok, aki szóvá tette, hogy ezt nem kellett volna. Sokszorosítom magam, mint Smith ügynök a Matricában (oroszul tényleg ez a címe).

@Andrass9:
De, állítottad, mivel szerinted nem tudja, mi az a szuvidálás. Mert ezek szerint te írtad az Index-címlapos - bocs, de - faszkodást. Azt nagyon nem kellett volna, bármennyire is divat lett az Indexen baszogatni az öreget.

Ez vagyok 2017.02.17. 17:20:43

@Benikuty: Száraz- vagy nedvespácoltad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 17:30:08

@Benikuty: Továbbra sem mondtad a füstölési időt ...

Meridian74 2017.02.17. 17:49:37

A füstölt pácolt sonkát nem egyszerre eszi meg az ember, hanem sok-sok alkalommal... amúgy pont tartósítás miatt füstölik, pácolják. Ez más.

Én arról beszélek - bár nem tudok főzni - hogy na, ennék egy kis levest vagy sült húst, oszt 3 napig baszakodnék rajta... az szvsz nem normális.

Benikuty 2017.02.17. 18:14:15

@Ez vagyok: közel telített sóoldat+cukor, szegfűszeg és egész fahéj. Lenyomattam, mer fel akart úszni, forgattam, de nem tudom, hogy minek. Hat hétig állt így, de elég lett volna négy is, így viszont tutira mentem.
@Andrass9: annyit mondtam neki, hogy enyhe-közepest adjon neki, mert a pácolás után nem kell sok. Megértette, és talán 500 pénz ellenében tökéletes munkát végzett. Az idén sem fogom túlinstruálni.
Húsvétra viszont Gerdéről veszek egy szép szívsonkát, a sajátot nem gyalázom meg hőkezeléssel.

Ez vagyok 2017.02.17. 19:05:55

@Benikuty: Nálunk a faluban száraz pácolást csinálnak, vagy 3 hétig, esetleg tovább. Ezután szikkasztják és néhány napig hideg füstön füstölik.

Benikuty 2017.02.17. 19:12:23

@Ez vagyok: ismerem a módszert, csak kissé kockázatos. Sűrűn hallani a csont körüli problémákról, ez a nedvesnél nem fordulhat elő.

Ez vagyok 2017.02.17. 19:18:18

@Benikuty: Igen, egy télen levágott disznónál júliusban a csont és körülötte avasodhat.

Ez vagyok 2017.02.17. 19:19:02

@Ez vagyok: Emiatt többen kicsontozzák.

Fenchurch68 2017.02.17. 19:25:02

@Meridian74: Tudod, vannak az emberek életében olyan alkalmak, mikor szívesen baszakodik akár három napot is egy adott ételen. (El akarja kápráztatni a szerelmét; az ilyesmit nagyon értékelő vendégei vannak; piknikes esküvő van, és felül szeretné múlni a másik örömanyát; szeret kísérletezni és ideje is van hozzá.
Minden másra meg ott van a mastercard, a pizzafutár meg a zacskós leves. (Jó, én most épp "túrós csuszát" (az idézőjel se véletlen) csinálok, az megvan másfél óra alatt, de ebből egy órát tölthetek akár itt kommentelve is, mert pont rálátok a sütőre.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 19:32:09

@Meridian74: A szuvidálás egyik célja, hogy a nagyobb mennyiségű alapanyagot már olyan formájában tartósítsa, ahonnan rövid idő alatt tud nagyon jó ételt előállítani.
A jelen példa is említi, hogy a BBQ változat jónéhány napig várt a hűtőben, azután viszont 20 perc alatt elkészült (ha ugyanezt grillben adod elő, minimum 3-4 óra munka van vele). Miután tanuló fázisban vagyok, nem akartam mindjárt a gyerekkádat megtölteni zacskózott oldalassal, mert hátha elrontom (bizony, ez is előfordult már jópárszor). Ha viszont sikerült, akkor a módszert kipróbáltam, legközelebb 5 kilót is megfőzhetek a mélyhűtő számára ugyanezzel a módszerrel, és akkor nem egy alkalommal eszem meg, hanem sok-sok alkalommal, mint a füstölt sonkát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.17. 20:17:49

@Ez vagyok: igy szereted igy szereted
en sutom
nem fozom nem rantom nem szuvidalom
megsutom, jonapot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 20:29:45

@hagyma: Szerintem saját magát vigasztalja. Nem árt a légynek se :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 20:34:15

@hagyma: Az eredeti ötlet is ez a főzős volt, csak abból még egy jó leveske is lett.
Más étel a jó kis sült oldalas (disznózsíron, hagymával, fokhagymával, lassú lángon szép pirosra - nyammmm), a BBQ oldalas ragadós szósszal és füstölve, meg a sütőben sült, majd grillezett oldalas. Ezek mindegyike nagyon finom!
A fenti egy próbálkozás volt, és leginkább a harmadikhoz hasonlít a most listázottból.
Ha engem kérdezel, én a sima hagymás/fokhagymás sült oldalast szeretem :) Szerencsére nagy az Isten állatkertje, vagyunk benne sokan sokféle izléssel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 20:35:34

@hagyma: Ja, és krumplit is teszek mellé, amikor sütöm.

Lehet, hogy vasárnap ezt főzök a gyerekeknek!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 20:37:04

@Fenchurch68: Szerinted a sütőben lesütött túrós csusza passzol a húsleveshez? Csorog a nyálam ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.17. 20:42:33

@Andrass9: OK
cask nem ertem mi szukseg ra?
en cask ide irol meg a hatartakelobe
belehelnak he leirom vettem egy hazat a vilag egyik legszebb reszen lakom, szeret egy no es en viszontszeretem
rosszul vannak tole
miert?
mert boldogtalanok
es ha ok azok legyek en is az
hozzateszem a hazunkat magyarorszagon kirohognek:)
de nagyon jo a szigetelese
minden megvan benne
de a lenyeg a szeretet
mi megbeszeltuk Maryvel, hogy mobilhazban is tudnank elni, kabinban is
a magyarok jobban elnek mint gondoljak, nem becsulik a tradiciokat es a parkapcsolatot
es mikor szembesulnek azzal, hogy 2 ember /ferfi es no/ boldogsagban el, ettol megorulnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.17. 20:47:51

szerintem felmerest kellene kesziteni egy Magyar ferfi es no hanyszor veszekedik, ordibal stb. hetente
borzalmas mennyiseg jonne ki
nalunk meg 9 eve nem volt egy hangos szo, az en felesegem isten ajandeka, amit meg is erdemlek mert a nevem jelentse is ez

de azt a libanyaklevest tovabbra is ennem
holnap megyunk vasarolni, keresni fogom
az esely kicsi

Fenchurch68 2017.02.17. 20:50:55

@Andrass9: Na most az úgy volt... hogy ebédre ettük a húslevest mindenféle zöldségekkel, és vacsira lesz a csusza.
Nem annyira rossz összerakva sem, csak hát édes szívem egy fél tányérnyit eszik, én meg utána rájárok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.17. 21:05:41

@Andrass9: en ezt teljes mertekben alakarcintom
cask leirtam, en az oldalast sutom, lecet
@Fenchurch68: marhahuslevest nagyon ennek, jo zsiors hussal
lusta vagyok csinalni
a csusza siman megy hozza, jo szalonnas tejfolos

itt jo turot nrhez talalni
a tejfol OK

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 21:57:36

@hagyma: Keresd Farmer Cheese néven (ugyan A fickó szerint nem úgy hívják, de azért úgy keresd, mert az a neve). Nekem bevált - kb az otthoni félzsíros túró az íz és az állag.
Libanyakat nem találtam - azt legfeljebb a farmon tudsz venni. Esetleg egy adag zuza is megtenné alapnak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 21:58:50

@Fenchurch68: Köszönöm! Mintha a kicsilyány megtorpedózná, mert ő csontszárazra sütött marhát enne legszívesebben :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.17. 22:04:56

@Andrass9: tudom
cask nincs minden boltban
sot....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 22:05:34

@hagyma: A határátkelő nem a te kategóriád. Te már megállapodtál, és pontosan tudod, hogy mit akarsz. Akik a Határátkelőn posztolnak/kommentelnek, még csak most kezdenék a dolgot. Nagyon nehéz országot váltani, ezt gondolom most már te is tudod, ők meg még csak kóstolgatják, mi is az ...
Egy szerető párral sokkal messzebb eljutsz, mint magadban. Neked sikerült! Ezért külön örülök is!
Hogy a házon nevetnének Mo-on? Ki nem sz..ja le? Te laksz benne, és szereted. Itt én is boldog lennék, ha egy akkora lenne csak, de 1 acre erdővel. Viszont nagyon szeretem ezt is. 1/4 acre és csak kert, de 3000 sqft felett van, aminek nagy része le is van zárva. Ha erre jártok, kinyitom nektek az emeletet, ha Pesten akartok eltölteni pár napot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 22:10:20

@hagyma: Kerestem mail orderben, de basszus!!! Nem hiszem el!!! csak 8 dobozos kiszerelésben szállítják ...
eyelevellink.com/products/lifeway-farmer-cheese-16-oz-pack-of-8

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 22:12:11

@hagyma: Azt nem is merem mondani, hogy veszel egy gallon friss tejet a farmon, hagyod megaludni, azután 36C-re felmelegítve ott a túró :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.17. 22:13:56

@hagyma: Whole Foods Market van Asheville-ben, nekik van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.17. 22:23:25

@Andrass9: a hataratkelon vendegnukasok vannak, es ha ezt felvetem, haborogonak
a londonban dolgozo magyarok vendegmunkasok
de ha igy hivom oket, nekem esnek:)

talalok jo turt ha akarok
regebben csinaltam otthon is
de a turosteszta mar nem fontod
/azert otthon majd eszek/

A fickó 2017.02.17. 23:26:05

@Andrass9: Nem azt mondtam, hogy nem úgy hívják, hanem, hogy Farmer's Cheese-nek is írják. Az angoloknál meg Cottage Cheese a cucc, attól még nem rossz, de egyik sem túró. Egy kedves ismerősünk Texasban él "ezer" éve, ő inkább készíti a túrót, ehhez vásárolt egy sous vide cuccot - mert erre is jó - és hát hozzájut kiváló tejhez. :)

Boar... 2017.02.18. 00:09:12

@Andrass9: "Nagy sonkát nem füstölök, mert nincs tekenyőm a sózáshoz, meg nagyméretű füstölőm se... "

Én sem "tekenyőben" sózok bár biztos találnék a padláson.
Ezt használom: muanyagbolt.hu/lada/lada-natur-90l
Árulnak hozzá tetőt is.
Most is áll a sóban két lapocka sonka, két hátsó csülök meg négy jó húsos szalonna,.
Próbáltam a pácolást is de visszatértem a sózáshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 09:50:31

@Boar...: Köszönöm az infót! Ez megoldaná a sózás kérdését, de generálna újabb gondokat: ki eszi meg a sok füstöl árut? :):: Merthogy egy nagyobb füstölőt azért még össze tudnék rakni.

Boar... 2017.02.18. 11:24:48

@Andrass9: Ez a gond sokkal súlyosabb, mint a sózó edénykérdése. Mert nagy lendület az persze van az elején de aztán alábbhagy és csak vakarom a fejem, hogy mi lesz a sonkával, szalonnával. Amikor a fagyasztó rejtett zugából több éves sonkaszeletek néznek rám szemrehányóan, mindig megfogadom, hogy a rosseb se vesződjön vele többet. Aztán mégis...
Hiába a családi ház meg a melléképületek, nincs olyan helyem ahol a füstölt áruk jól éreznék magukat. Vagy kiszáradnak, megavasodnak, vagy megpenészednek.

cardiobascuralis 2017.02.18. 13:24:43

@Benikuty:
De, ott is előfordul, hogy a csont körül megavasodik.

cardiobascuralis 2017.02.18. 13:28:36

@hagyma:
Megörülnek, megőrülnek, megörülnék, megőrülnék?
A magyar nem véletlenül használ ékezetet. És Amerikában is lehet magyar ékezetes billentyűzetet venni, de az sem kell, csak át kell állítani szoftveresen magyarra.

cardiobascuralis 2017.02.18. 13:33:39

@A fickó:
Ha túró kell, venni kell házi tejet (ma már sokfelé árulnak, és kb. minden piacon), megaltatni, aztán az aludttejet megfőzni túrónak. Régen is így csinálták.
(Bár az igazi jó aludttejet lehet, hogy sajnálnám, és inkább megenném, mielőtt túró lenne belőle.)

Benikuty 2017.02.18. 13:48:47

@cardiobascuralis: Igazad van, ezért tartom talán hosszabban a vizes pácban. Szóval olyan "túlméretezés" féle...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 15:52:41

@Boar...: Hát igen ... Már tűnődtem egy tárolóhelységen, amit légkondícionálok, valamint beállítom a páratartalmát is fixen. Sajnos ez már túlmutat azon, amit házilag érdemes megcsinálni (ahogy végül feladtam a hús érlelő szekrény építését is: veszélyes, ha elrontom!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 15:55:52

@cardiobascuralis: Fogjál már vissza egy kicsit magadból! Ha én nem kritizálom az ékezet nélküliségét, neked semmi jogod sincs. Ez a mi blogunk, úgy kommentelünk, ahogy nekünk tetszik, ha meg neked nem tetszik, nem kell olvasni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 15:57:43

@cardiobascuralis: Nem főzzük az aludtejet túrónak! Max 42Celsius fokra melegítjük ki, majd hagyjuk lecsepegni.
Néha nem ártana, ha minden kommentet elolvasnál, mielőtt okos tanácsokat adnál...

cardiobascuralis 2017.02.18. 16:25:48

@Andrass9:
Nem így szokták, de te biztos jobban tudod, mint azok, akik készítik.

Amúgy meg hadd jegyezhessem már meg, hogy magyar ember ékezettel ír. Akkor is, ha te vagy a blogger.
Kicsit elszálltál magadtól.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.18. 17:14:57

@cardiobascuralis: leragott csont
nekem nincs kedvem valtogatni
es mindenki ert igy is, ha akar

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 17:47:48

@cardiobascuralis: A magyar ember manapság rovásírással ír, arról ismerszik meg ... Egyesek szerint.
Igen, elszáltam magamtól - nehezen tűröm a "nyelvtan nácikat" a saját blogomon.
Mint említettem volt, nem kell olvasni, akkor majd nem zavar. Viszlát - nem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 17:51:23

@cardiobascuralis: Úgy látom, hogy a túró készítésében azért lényegesen több gyakorlatom van, mint neked, de legyen neked igazad - attól biztosan boldogabb leszel, az én túróm meg továbbra is finom lesz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 18:38:08

@cardiobascuralis: Nyertél!
Sikerült kiborítanod a bilit, amit nagyon keveseknek sikerült eddig.
Ez a blog nem híres arról, hogy trollokat kezel, de arról sem, hogy kitilt embereket az eltérő véleményük miatt. Ez utóbbin nem is óhajtok változtatni, mert mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.
Viszont van egy pont, amikor megkérem az illetőt, hogy hanyagolja már a blogunkat. Úgy érzem, nem való ide, mások az értékrendjei, mint nekünk. Te most eljutottál erre a pontra, mint eddig még csak egyetlen olvasónk, aki azóta ismét úgy érzi, mégiscsak érdemes nálunk kommentelnie :)
Téged most megkérnélek, hogy hagyjál minket a saját értékrendünk szerint blogolni. Előre is köszönöm!

Benikuty 2017.02.18. 19:21:35

@Andrass9: nyugodtan nevezz a nevemen! :D A "nyelvtan náci"-ságról : jó kis kifacsart kategória, elég gyakran találkozni vele, van is benne valami! Viszont, ha valaki ír, akkor annak módjával, helyességével egyféle képet is kialakít magáról, és ez nem féltétlen pozitív, ha a magyar helyesírás szabályait figyelmen sem veszi...és akkor most teljesen elvonatkoztatva az itteni személyektől, és szimpátától, vagy ellentettjétől. Elviselni nagyon nehéz, ha valaki alapfokon képtelen az igekötő-ige viszonyától függő írásmódra, vagy a hasonulás szabályait rendszeresen meghágja. Akkor még a személyes névmások és köznevek indokolatlan nagybetűs szókezdését még nem is említettem...Vagyis a véleményem szerint az írott szavaknál az alapvető nyelvhelyességet "nyelvtan náci"-nak hívni számomra teljesen értelmezhetetlen. Aki így ír, azt nem tudom komolyan venni. Akkor pedig, ha direkt hagyja figyelmen kívül anyanyelvünk szabályait, akkor szégyentelen/gátlástalan embernek tartom, amely tulajdonság ráadásul még együtt is jár a narcisztikus jellemmel. András! Vedd tudomásul, hogy ugyan kitilthatsz bárkit, főleg azokat, akik más véleménnyel vannak mint te, de ez nem az értékrendek sokszínűsége, hanem önzés. Ha zárt lenne a csoport, nem jönnének újabbak, de ezt te is tudod, hová vezetne, és tudom, hogy nem ezt a sorsot szánod a blognak. /de már rég nem hiszem vagy várom, hogy önkritikus légy/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 19:53:37

@Benikuty: Ébredj már fel Gáborkám!! Nem neked írtam, amit írtam. Annyira nem vagy te fontos nekem.
Számodra csak egy üzenetem van: megigérted, hogy többé nem rontod itt a levegőt. Megtennéd, hogy beváltod ezen igéretedet?
blogkocsma.blog.hu/2016/07/17/egy_igazi_ujhazi_leves/full_commentlist/1#c30797874

És még annyit: nem tiltok ki senkit, mert mindenkitől lehet tanulni. Persze nem biztos, hogy érdemes is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.18. 20:22:28

@cardiobascuralis: @hagyma: amerikai akcentussal ír, megszoktuk, tudjuk, mit akar írni.
Nagynéném a sparhelten hőkezelte az aludttejet majd' 90 éven keresztül. Néha ránézett fél szemmel, kijjebb húzta a szélére vagy beljebb tolta, ha kellett. Nem méricskélt hőfokot. Mikor jónak ítélte, beleöntötte a műanyag (!) szűrőkanálba. Lecsepegett, mi meg felfaltuk. De milyen jó volt!

cardiobascuralis 2 2017.02.18. 20:40:41

@hagyma:
Pont az adott mondat mind a 4-féleképpen értelmes és érthető, és tényleg nem tudni, mit akartál mondani.

Meg ugye a klasszikus példa, amikor megrendeltek több 100 méter fókabelet, pedig valójában főkábelt kellett volna.

De Moldova klasszikusa sem rossz az ifjú költő új kötetéről, amikor az egész szerkesztőség kézzel rajzolt napokon át ékezeteket, hogy a mű címe végül Hajnali szárnyalás legyen.

@Waka:
"tudjuk, mit akar írni"
Oké, akkor itt mit akar?
"mikor szembesulnek azzal, hogy 2 ember /ferfi es no/ boldogsagban el, ettol megorulnek "
Mert nekem mindegyik felsorolt lehetőség benne van.

"Nagynéném a sparhelten hőkezelte"
Erről beszéltem.

@Andrass9:
Ez nem nyelvtan, szóval semmi köze a nyelvtannácizmushoz.
És elég nyilvánvalóan az ellenvélemény miatt tiltasz, bármit hazudozol is össze. Semmi trollkodás nem volt egyik hozzászólásomban sem. Az elején normálisnak tűntél, bocs, tévedtem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.18. 20:46:10

@Waka: angol helyesirasellenzovel, ami javitgat
nekem humoros
es ketsegtelenul feluletesen3
de ez vagyok en
viszont...
3 mp alatt at tudok k valtani ekezetesre es irodalmira
de nem akarok
ha toltottkaposztarol beszelunk nem tartom fontosnak, pedig imadom a toltottkaposztat
elmondtam mar szaszor
iromm a konyvemet, fejemen a fules megy a tv
eszemben sincs a blogotkat megserteni
igy irok en a blogokra

Benikuty 2017.02.18. 20:47:05

@Andrass9: teljes mértékben visszaigazoltad típusjellegedet:D D. sajnállak ;(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.18. 20:53:03

arra a kettore amire irok:)
mar a magyarok kozul

Benikuty 2017.02.18. 21:04:12

@Waka: Hidd el, hogy beledugta az ujját, csak te nem láttad. Szemmel csak a vajákosok tudnak hőt mérni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 22:18:27

@cardiobascuralis 2: Hmmmm - valami oka van annak, hogy új nickre váltottál? Csak nem rúgtak ki valahonan? Az aktivitásod ezen a néven, khhmmmmm - elég érdekes.
Oh, bocs - ehhez semmi közöm ...
Valóban nem nyelvtanról volt szó, ezért utólag is elnézést kérek. Rosszul fogalmaztam. Remélem, azért megértetted, mit akartam mondani?

Fenchurch68 2017.02.18. 23:17:36

@Andrass9: Lehet, hogy mégis meg kéne lendíteni azt a bizonyos kaszát...
Nálam nagyobb nyelvtannácit nem nemzett még ez a sírva vigadó nemzet, pont emiatt tudom megkülönböztetni, hogy valaki nem ékezetesen/ostobatelefonról/gyorsan ír. (Igen, van ilyen is, mikor valakinek előbb jár az agya, mint a keze, bármily hihetetlen.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 08:22:47

@Fenchurch68: Remélem elfogynak kasza nélkül is. Ez az ára annak, hogy Index címlapos lett egy poszt: vonzza a trollokat.

Fenchurch68 2017.02.19. 11:26:19

@Andrass9: Ezt meg is érteném politikai, szociológiai stb. témákban. De eszembe nem jutna valakivel azon vitatkozni, hogy ő a vegetában pácolt birkaszemet szereti, én meg a kelkáposztafőzeléket...

Benikuty 2017.02.19. 11:56:29

@Andrass9: nem trollok azok, hanem csak titkolják, mekkora "konyha ördöge"-ként néznek rád! Andriska, egyébként valahogy így:www.youtube.com/watch?v=IKpay8gumw0 ;)

2017.02.19. 17:37:49

@Andrass9: @hagyma: Bocs, hogy nem a szuvidáláshoz szólok hozzá vagy Laci bácsihz, de ha már szóba hoztátok. A Határátkelő törzskommentelői gárdája évek, van aki évtizedek óta külföldön él, és olyan is van, aki már állampolgár. Nem most kezdi, nem csak melózni megy ki, hanem kiköltözött, végleg.
Tivike, éppen annyira vendégmunkások, mint te a nagy Ámerikában. Ezért röhögnek körbe, amikor jössz a hülye dumáddal.

Benikuty 2017.02.19. 18:01:22

@Andrass9: Fogod te győzni kaszával? :D :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 18:38:07

@Pink Petsch: Elég sok tapasztalatom van az USA-ból az elmúlt 25+ év alatt.
A Határátkelő blogra nekem nem volt szükségem, mivel elég jól elboldogultam odakinn. Egyszer csináltam csak hülyeséget: amikor úgy döntöttem, hogy hazajövünk ... Nem tudom, hogy igazán megbántam-e azóta sem. Olvasom néha azt a blogot, és nagyon sok jó posztot találtam. Szerintem nagy szükség van rá, mert a tapasztalatlanok honnan máshonnan tudnának információt szerezni.
Van, aki kivándorolt, és örül neki, van, aki szükségből maradt odakinn. Én mindegyiket megértem, és nem röhögöm körbe, ha a saját helyzetéről mesél. Ha valaki nagy mellénnyel jön, az persze megkapja a magáét :)
Gondolom olvastad a Paprika nevő ürge kommentjeit, aki láthatóan önigazolást keres, de összességében boldognak tünik. Ezt elolvasom, örülök, ha ő örül, de soha nem kritizálnám érte. Tivadart bizony alaposan a tollamra vettem, sokat veszekedtünk is, de végül megtaláltam benne azt, amiért most szívesen látom a blogon, ahol nem teszi az eszét (csak néha, de az ok, mert vicces :).
Nagyon sokfélék vagyunk - csak úgy megy az egymás mellett élés, ha elfogadjuk a másik dilijét cserébe, hogy ő is elfogad minket. Én így nézem az embereket.
Anyám arra tanított kicsi koromban, hogy mindig azt keresd mindenkiben, ami jó. Általában megtalálom :)

Benikuty 2017.02.19. 18:50:05

@Andrass9: ne röhögtess, mert cserepes a szám :D

2017.02.19. 19:07:51

@Andrass9: Ahogy mondod. Csak azért tettem ezt a megjegyzést, mert úgy vélted, a HA blogon kommentelők kezdők, útkeresők, tanácstalanok a témában. Mindössze ezért jegyeztem meg, hogy a törzsgárda nagyon nem ilyen. Egyszeű kis kiegészítés volt, semmi bántó él. Ami téged illet.
Az "az USA-ban élek, már állampolgár vagyok nagy a pofám" majom, meg trollkodni jár oda az állandó "vendégmunkásozással". Ahogyan szerintem a "paprika" nevű user Hagymásit trollkodja, csak ez annyira hülye, hogy nem vágja.
Hm, hogy jó ötlet volt-e Magyarországra visszaköltöznöd? Tudja a fene. Ha már nem vagy aktív (már a munkaerőpiacon ... miért, mire gondoltál, te malac? :D), és magasról teszel a belpolitikára, és a közélet is csak annyiban érdekel, hogy a szűkebb környezeted közösségi életében részt veszel, akkor akár még jó ötlet is lehet. Pláne, ha bármikor visszalátogathatsz az USA-ba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 19:42:23

@Pink Petsch: nezd, a hataratkelon a 90 % vendegmunkas
ezt leirom nekik
es felhaborodnak
megkerdezem, hogy akkor mi vagy
es az a valasz,, hogy hataratkelo
hat ilyen szo nincs is
kimegy londonba, dolgozik, kuldi haza a penzt
hat ez a vendegmunkas
@Andrass9: szinte mindenki szuksegbol van kint
en sosem veszekedtemm veled
sot senkivel
elmondom, mirol mit gondolok es termeszetes, hogy nem az en gondoltaim azok, amiket mindenkinek kovetni kellene
legyen szo etelrol, citromrol eletrol
/en sosem koltoznek haza es nem azert mert nem szeretem szulohazamat, hanem itt vagyok itthon, ja es hat amerikai a felesegem, neked ugy tudom Magyar ez komoly kulonbseg, en valamennyire tudok angolul, de a nejem mit kezdene magyarorszagon?, meg hat olyan helyen elek amit nem talalnek otthon
meg mar minden idekot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 19:44:10

@Pink Petsch: Az utolsó mondat, amitől nem igazán bánom :)
27 éve egy kivételével minden Hálaadást ott töltöttem. Nem mintha ez nekem jelentene valamit, inkább, mert sikerült egy igazi barátot találni odakinn. Ez azért iszonyú nehéz, az amerikai nevelés szemszögéből nézve! Az is igaz, hogy a barátom portugál :) Mindegy, a lényeg, hogy huszonhatszor nekem kellett felszeletelni a pulykát a vacsorához, és örülök, hogy megbíztak bennem.
Idehaza meg már nem vagyok a munkaerőpiacon, a belpolitikától viszont a szőr meredezik a hátamon. Ezért is kérdőjelezem meg, érdemes volt-e (bár látva az új elnököt ... cseberből vederbe esnék:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 19:49:43

@hagyma: Nem teljesen értek veled egyet! Én például nem szükségől mentem ki - engem a Magyar Tudományos Akadémia küldött ki, hogy okosodjak. Persze nem biztos, hogy ez sikerült, de azért elkészült 6 amerikai és 3 világszabadalmam, míg ott voltam :)
Hazajönni is a jobb itthoni oktatás miatt jöttünk (legalábbis akkor jobb volt - Rózsika óta ez azért sokat változott ...)
Könnyen beszélek, mert a szakmámban mindig jó pozícióm volt, a világ bármely sarkában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 19:50:50

@hagyma: A citrom a kocsonyához pedig kötelező!!!!!
:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 20:03:24

@Andrass9: en se szuksegbol jottem ki
ide akartam jonni
/aki londonba megy az szuksegbol megy/
NO citrom!!!!!!!:)

2017.02.19. 20:42:08

@hagyma: Ide figyelj, azóta vagyok azon a blogon, hogy az Indexre költözött. Az angliai törzskmmentelők mindegyike évek óta kint él. Családostól. Olyan is van közülük, aki már állampolgár. Erre jössz te, újfiúként, és elkezdesz trollkodni, hogy "vendégmnkások-pfej-bezzeg-te-már-állampolgár-vagy". Trollkodsz össze-vissza, aztán meg vagy lepődve, ha elküldenek a vérbe.

2017.02.19. 20:47:47

@Andrass9: Hm, komolyan nehéz ott barátot találni? Pedig azt hinné az ember, hogy az USA-ban azért valamivel könnyebb, mint itt Németországban, vagydepláne a finneknél :DDD
Hm, talán annyival reményteljesebb az USA-beli helyzet, hopgy az a bohóc nem nagyon valószínű, hogy megéri a második ciklusát is. Szóval, némi fény az alagút végén azért van. Míg otthon kábé semmi, csak a mélynarancs árnyalatú sötétség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 21:37:41

@Pink Petsch: a mi elnokunk nem bohoc
remelem megeri masodik cikluusat is
es remelem Orban Viktor miniszterelnok ur is nyer jovore

amerikaban a csaldi kapcsoltaok sokkal fontosabbak a baratoknal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 21:57:50

@Pink Petsch: Az oktatás már az óvodában arra tanít odakinn, hogy ne legyenek szoros barátaid. Minden évben újrakeverik az osztályok gyerekeit, nehogy véletlen is kialakuljon barátság.
Ez volt az elsődleges ok, ami miatt visszajöttünk.
Azt meg nagyon remélem, hogy ez a bohóc még egy fél évet sem húz ki :)

2017.02.19. 22:16:08

@hagyma: Ja, csak keveri Svédországot Pakisztánnal, pont olyan értelmes, mint te.
A Vityás benyalásod meg egyenesen szánalmas.

2017.02.19. 22:20:21

@Andrass9: Komolyan? És ez USA-szerte, vagy csak abban az államban, ahol ti éltetek? Most megleptél, ezt nem gondoltam volna, hiszen az az általános kép alakult ki, hogy a sulikban, főleg az egyetemeken mennyire fontos a kapcsolati háló, amelyet már a középsuliban kezdenek kiépíteni.
Tény, hgy egyre-másra követi el a bakikat, és bamáról 8 év alatt nem készült annyi gag, mint erről a bohócról 2 hónap alatt. És ez rohadtul nem dícséret ;).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 22:41:25

@Pink Petsch: miert szanalmas az, ha en Orbaan Viktort tartom jo miniszteelnoknek?
azert mert te nem?
de haggyuk
ez gasztroblog
bableves less a vacsora meg csirke

2017.02.19. 22:49:26

@hagyma: Azért, mert szétlopja az országot, és ehhez te még tapsolsz is. Közpénzeket nyilvánít magánvagyonokká, járulékokból ellopható adókat kreál, de persze ez neked semmi, hiszen élsz ott. Csak a populista, demagóg szart hallod meg.
Könnyű estétek lesz ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 22:56:36

@Pink Petsch: te igy gondolod
en meg maskeppen
a csirke egesz jo
bablevest nem sokan tudnak jol fozni
meg a mexikoiak talan
mondjuk az en bablevesem az vilaghiru
komolyan mondom ha valamiben eros vagyok, az a bableves
marhaporkolt
csirkeporkolt
es a rantottam fenomenalis
a bundaskenyerem sem kutya
egyszeru etel de nagyon el kell talalmi a hofokot a sutes merteket a zsir mennyiseget

2017.02.19. 23:00:32

@hagyma: Ez nem gondolás, hanem tény kérdése. Ismered ezt a fgalmat, ugye? Utánanézhetsz nyugodtan, nem titok, nyíltan lopnak. Vagy félsz, hogy a tények megzavarják az álomvilágodat?
Biztos jó a bablevesed, de vacsorára kissé nehéz. Legalább nyitott ablaknál alszotok?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 23:10:10

@Pink Petsch: en nem fingok a bablevestol
nekem nincs alomvilagom
velemenyem van
en amerikaban elek, amerikai allampolgar vagyok
engen enm zavaar ha szell bernadett less a a Magyar niniszterelnok, vagy az aket ripacs
a sziggetari vagy az a narkos csavo
de velemenyem van
a csirkehez kellett volna tobb fuszer
hat a sultcsirkem is igen jelentos
hazilag beallitott fuszerkeverekbe gorgetek combokat,majd krumpliagyra helyezem, fokhagyma, hagyma es megsutom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 23:13:14

rantott csireket sosem sutok
a KFC-ben egeszen tokeletes rantott csirket arulnak
viszont sult csirkeben szarok a boltok
azt magma csinalom

2017.02.19. 23:17:38

@hagyma: Ja, véleményed, amelyet a tények figyelmen kívül hagyasával szajkózól. Rohadt értelmes. Mndhatni szart sem ér a véleményed.
Ja, amerikai állampolgár, tudom. Mindig elmndod, legalább egyszer. Kompenzálsz, mi? Kompenzálod, hogy egy ilegális, utolsó senki migráns voltál hosszú-hosszú éveken át, akit Trump, az imádott bohóc-elnököd azonnal kipaterolna az országból. Hogy lehet valaki ilyen gerinctelen?
Te nem, és Mary hogy van ezzel?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 23:44:46

@Pink Petsch: ugye nem gondolod a minositeseidre valaszolok:)
elmondtam ezerszer, elmondom a velemenyemet, annelkul, hogy barkit minositenek
Trump engem sosem paterolna ki
nem erted a a jelenseget
nem erted az egeszet
velem beszelgethetsz, de a nejemet szdra ne vedd
Mary is Trump parti ha erdekel
mondjuk O sok generacios amerikai
itt olvassa az ujsagot mogottem
nala meg en sem tudok nagyobb amerikai lenni, ha megdoglok sem, cask ek el volt folytva benne
na ezert nyert Trump
de mi ennek orulunk
engedd meg nekunk

a bableves eleg szar volt
a csirke hozta magat

Boar... 2017.02.20. 08:10:21

@hagyma: Hagyma, miután elolvastam belpolitikai tartalmú jókívánságaidat és ennek fényében már nem annyira akarom túltenni magam azon, hogy pár kint töltött év után tökéletesen elfelejtettél magyarul, had tegyek fel egy kissé személyes kérdést neked... Nem akarsz elhúzni innen a jó kurva anyádba?

2017.02.20. 08:12:54

@hagyma: Ó, én nem minősítettelek, csak ez a véleményem rólad. Vagy csak neked lehet véleményed? Mi?
Nem érdekel. Amellett funkcionális analfabéta is vagy, mert a bablevessel kapcsolatban kérdeztem Maryről, de neked ez már magas a kétszámjegyű IQ-dal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.20. 09:59:13

@Boar...: @Pink Petsch: @hagyma: Gyerekek! Ne politizáljunk, mert pár kommenttel nem fogjuk tudni megváltoztatni senkinek az álláspontját sem.
Mi itt ezen a blogon igyekszünk elkerülni az ilyetén konfrontációkat.
A főzés politikától független tevékenység :)

Előre is köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.20. 10:02:50

@Pink Petsch: A teljes USA-ról természetesen nincs képem.
Mi Massachusetts államban járattuk iskolába gyerekeinket, tán a legjobbak egyikébe. Az öreg Bush járt oda, és ő nem volt buta ember.
A kapcsolatépítésre tanítanak, de az valójában NEM barátság, csak egy kölcsönös szivességi viszony. Viszont mindenki mosolyog mindenkire :)

PiperPerabo 2017.02.20. 11:52:50

@Boar...: No végre valaki odateszi.

Benikuty 2017.02.20. 12:39:37

@Andrass9: a korrektség kedvéért: a politikát Tivi hozta ide, és nem most kezdte, csak szerencsére senki nem foglalkozott vele. Mondjuk ilyen direkt módon még sosem tolta bele a nyelvét OV. ánuszába. Az pedig, hogy a világ idiótája az ő elnöke, ezzel önmagát minősíti.
Mindent összevetve, támogatom a politikamentességet, nem ide való;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.20. 12:42:50

@Pink Petsch: egyfolytaban hulyezel es az IQ-mmal jossz
es tulajdonkeppen fingod nincs mekkora az iQ-m, sot arrol sem, hogy mi az az IQ
ha a velemenyed az rolam, hogy hulye vagyok, megertettuk felesleges minden hozzaszolasban leirni
nekem rolad nincs velemenyem, ahhoz tul jelentektelen vagy

2017.02.20. 13:01:04

@hagyma: Az IQ-dat bizonyítod magad mindazzal, amiket irogatsz (rossz magyarsággal) itt is és máshol is. Szubnormálisnak hívja a hozzád hasonlókat a szakirodalom.
Hát persze, hogy jelentéktelen vagyok, azért nem bírod megállni, hogy ne válaszolj ... hát persze :P Ládd, milyen idióta vagy? :DDD

2017.02.20. 13:04:23

@Andrass9: Ja, nem is úgy gondoltam, hogy tapasztalatból ismernéd az országos helyzetet, hanem közvetetten.
Őszintén megvallva, sosem kedveltem az amerikai társadalmat, mindig is művinek és felületesnek éreztem. De ha ez országos gyakorlat, akkor már értem, miért.
Hm, de legalább msolyognak :DDDD

Benikuty 2017.02.20. 23:03:05

@hagyma: az internet nem felejt. Másoljam be neked azokat a hozzászólásokat, amiket a Tékozló Homár blogra osztottál, amikor a bloggazda Szily Laci volt? A döntés a tiéd, Tivi!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.21. 00:32:00

@Benikuty: a homarszily alatt volt a legjobb
O csinalta
en minden hozzaszolasomat vallalom
es vallalom azt is. hogy sokat valtoztam
vpltam en liberalis is, sot szocialista, amig eljutotam a konzervatizmuasig

Benikuty 2017.02.21. 08:08:04

@hagyma: tanulj meg írni, mert ez egy idióta hablaty!
süti beállítások módosítása