Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Rántott, szuvidált borjúláb

2017.01.31. 07:00 Andrass9

Kaptam a nagylyánytól karácsonyra egy Anova Sous Vide WiFi szerkentyût, amit most felavattam. Legutóbbi rántott borjúláb készítéskor már használtam magát a szuvid fõzést (magyarul abáltam a borjúlábat), és az jól sikerült mindenféle szerkezet nélkül.

10.jpg

Lássuk mit tud az Anova - lesz-e olyan jó, mint a kisláng a gázon?

Nem is fotóztam az elején (nincs is nagyon mit), mondván, hogy már volt ilyen receptem a blogon, így csak a végeredménnyel tudok jeleskedni.

A lábat egy nagyobb Ziploc©  zacskóba tettem õrölt bors, só, babér és egy felkarikázott hagyma társaságában. Tettem bele fél deci vizet is, hogy kitöltse a kis lyukakat a zacskóban. Beleengedve a meleg vízbe, szépen kiszorult az összes levegõ, így be is zártam a zacskót, és a nagyfazék oldalához csiptettem.

A masinát beállítottam 74C-ra, az bevált már a múltkor is, letakartam egy másik zacskóval a fazék nyitott részeit (minek párologjon el a víz), és beállítottam 10 órára. A gépet lehet a gombjaival is programozni, de az nagyon macerás. Van hozzá viszont telefon applikáció, amivel vezérelhetõ. Igenám, de nekem nincs okostelefonom, csak egy 13 éves GD55 :). A nagylyány odaadta a régi telefonjait, hátha kell valakinek. Nos abból lenyúltam ideiglenesen egy Samsung S3-at, ami SIM kártya nélkül is hajlandó volt sokmindent csinálni - például tartani a kapcsolatot az Anovaval.

24.jpg

Ki kell még találnom, hogy tudnám telefon nélkül használni a gépet, mert Bluetooth van a laptopon, WiFi is van a lakásban - már csak egy Linux vagy Windows alkalmazás kellene hozzá.

Minden esetre a 10 óra eltelt, a zacskót ki lehet emelni a vízbõl. Ez nagyon úgy néz ki, mint ami megfõtt:

11.jpg

Kivarázsoltam egy csipesszel amit csak tudtam. A született levet leszûrtem, és azonnal kis dobozkákba rejtettem - tökéletes alaplé (vagy ragasztó) lesz belõle a csodahüttő számára.

15.jpg

Kicsontoztam a lábat, leszopogattam a csontokat, mielõtt a kutyának kiadtam. Tudom!!! ...

12.jpg

A deszkára egy folpackot terítettem, amire kisimítottam a bõrt, majd rátettem minden ehetõ alkatrészt - még a hagymaszeleteket is! Szorosan felgöngyöltem, majd a végeket is összecsavartam. Így mehet a hûtõbe, hogy szeletelhetõ legyen a panírozáshoz.

13.jpg 14.jpg 16.jpg

Négy óra alatt szépen megkeményedett, fel lehetett vágni.

17.jpg

Szabályos duplapanírozással elkészítettem (liszt-tojás-prézli-liszt-tojás-prézli), mert a felforrósodott kollagén bombából a folyékony rész az olajba csurogna.

18.jpg

A maradék tojás-liszt-prézlibõl egy kis szódabikarbónával pamókákat készítettem. A borjúlábat is kisütöttem az olajban.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

A nagysikerû bécsi burgonyasalátával és majonézzel tálaltam. Tartárral kellett volna, de lusta vagyok ...

22.jpg

Az alábbi képen szépen látszik, ahogy a láb egyes alkatrészei szép rendezetten sorakoznak a panírban.

23.jpg

A szomszédasszony ódákat zengett róla (nem volt itthon, ezért komatálat kapott belõle), mi meg a férjével jól belaktunk. Cabernet Frank szekszárdi vörösbort ittunk hozzá.

Semmivel sem lett jobb, mint amikor a tűzhelyen készítettem :)

142 komment

Címkék: tojás hagyma bors babér alaplé liszt panír sous vide prézli borjúláb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1612108967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.31. 08:45:48

Hát egy jó vörösbor, az igen.;D

Dikusz 2017.01.31. 14:01:52

"Semmivel sem lett jobb, mint amikor a tűzhelyen készítettem :)"
A tűzhelyen meg valószínű nem is kellett 10 órát főzni. Félreértés ne essék, nem vagyok ellene semmilyen újításnak, de ilyen kütyüknek akkor mi értelme van, ha semmivel sem jobb, mintha a hagyományos módon készült volna az étel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 14:29:48

@Dikusz: A tűzhelyen is 11 órát főtt, hasonló körülmények közt, lásd a hasonló posztot:
blogkocsma.blog.hu/2016/08/24/rantott_borjulab_293
Abból lett egy húsleves is, emebből meg sok alaplékocka :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 14:34:17

@Benikuty: Zseniális szakember lehet az írója:
"További előny, hogy vákuumban, azaz légüres térben a víz forráspontja 100 °C-ról 20 °C-ra csökken."
Szóval akkor az én borjúlábam már akkor forrt, amikor még vízbe se tettem?
Tévedések elkerülése végett a szuvid konyha nem tud vákumot generálni, mert nincs a zacskóban légüres tér :)

Fenchurch68 2017.01.31. 14:34:42

@Dikusz: Van, akinek pénze van, van, akinek ideje. Semmi ítélet nincs a kettő szétválasztásában :)

Topy 2017.01.31. 15:06:35

WiFi, bammeg...
Na, majd amikor már a kukta is WiFi-s lesz és a kocsonya citromozásához is applikációt kell letölteni, akkor lesz itt csúnya világ! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 15:13:18

@Topy: Hámmost micsinyájjak? Ezzel jött! Amúgy a tegnapelőtti kuktának van már Bluetooth változata is, innen csak egy ugrás a Wifi ...
www.amazon.com/Instant-Pot-Bluetooth-Enabled-Multifunctional-Stainless/dp/B00N310CKG

Benikuty 2017.01.31. 15:18:36

@Andrass9: nem akarok vitatkozni azzal, hogy az általad követett módszer(vízbe merítés)mekkora vákumot produkált a zacskóban, de én 30mp-s vákumciklust használok a belső kamrás vákumozóban.
talán szerencsésebb lett volna ezt belinkelnem: www.sousvidehungary.hu/tanuld-meg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.31. 15:21:15

egyet biztosan tudok, az eletben nem fogok szuvidalni
mondjuk borjulabat sem fogok rantani amig van karaj, meg borjubecsi, meg csirke

Topy 2017.01.31. 15:37:31

@Andrass9: na, akkor keressünk már egy WiFi-s kocsonyacitromozót hagymának! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.31. 15:38:53

@Topy: ugy latom beszelgetni akarsz velem....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.31. 15:40:32

a kocsonyaba nem kell citrom, citrom a limonadeba kell
kuktat nem hasznalunk, mert tudunk fozni

Topy 2017.01.31. 16:05:07

@hagyma: rájöttem, miért nem vagy te kibékülve a citrommal! :) nem bele kell tenni, hanem fogyasztás előtt rácsöpögtetni

Topy 2017.01.31. 16:06:05

@hagyma: egyébként a finom laskára vágott, lesózott lilahagyma is pár csepp citrom után kiált... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.31. 16:16:18

@Topy: a citrom egy deli gyumolcs! mikor oseink megfoztek elso kocsonyajukat azt sem tudtak miaz a citrom 50-80 eve a sznobok kitalaltak hogy csepegtetnek ra
sznobsag
kocsonyara nem kell citrom
lilahagymara sem
UFF

Topy 2017.01.31. 16:30:06

@hagyma: az első írott recept francia...
azok meg még az osztrigát is citromozzák erős pista helyett

A fickó 2017.01.31. 16:50:14

No, akkor szépen hajigáljátok el a maroktelefonjaitokat, marokszámítógépeitek, egyéb modern elektronikus kütyüket.:D Anno, a mobilok ellen is hogy visítozott mindenki. :)
Ne legyünk már annyira földhözragadtak ... a fiatalabb generációnak már WIFI-s kukta is lassan őskövület lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 17:01:38

@Benikuty: Nem akarlak elkeseríteni, de még A fickó is megtámogat abban, hogy zacskóban NINCS VÁKUUM!!!!
A belső nyomás kb 1 atmoszféra (1 bar, fene tudja mennyi PSI), attól függ, milyen magasan vagy a föld felszínétől.
Ezek a "vacuum" gépek csak annyit érnek, hogy a levegőt kiszívják egy FLEXIBILIS tárolóból. De attól még a zacskóban lévő légnyomás pont a környezeti légnyomással egyenlő. Csak levegő nincs benne! Vagyis NEM FOG FELFORRNI a 20fokos víz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 17:03:33

@hagyma: Azon őseink még ecetet használtak ugyanerre a célra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 17:04:15

@Topy: Yummmmieeee! Imádom az osztrigát citrommal!!!

Topy 2017.01.31. 17:26:02

@A fickó: van ahol van értelme, van ahol nincs...
na itt nem látom értelmét, eltekintve attól, hogy baromi trendi, meg hype, meg IoT...
de itt még alkatrész spórolás sincs (sok cucc azért WiFi-s, hogy ne kelljen kijelző, bilentyüzet, kapcsolók), ez megáll WiFi nélkül is
olyan ez, mint a WiFi-s kávéfőző...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 17:26:54

@Benikuty: Azon eszközök célja, hogy kivonják a levegőt (és ezzel az oxigént) az étel környezetéből. Ezzel mindazon bacik, akik levegő jelenlétében szaporodnak, megállnak szaporodni. Persze ettől még toxinokat termelhetnek ...
A sous vide módszer lényege az oxigénmentes környezetben alacsony hőmérsékleten való főzés. Régen hasonlót adtunk elő az abálással (80-90C fokon való nagyon lassú vízben való főzéssel), vagy a konfitálással (amit akkor szintén abálásnak hívtunk, csak ez zsírban történt, ahol nem érte levegő a húst a zsír alatt. Lásd lesütött disznóhús a bödönben zsír alatt.

Ettől persze még nem biztos, hogy ennek a módszernek a híve leszek - erre majd az idő ad választ :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 17:29:41

@Topy: Az is van! www.amazon.co.uk/Smarter-Coffee-Machine-Connected-Compatible/dp/B013WCT9D6
Azt viszont látom, hogy sokkal egyszerűbb volt programozni a kütyüt a telefonon, mint a gombjaival - bár azok is megfelelnének, ha nincs telefon :))

Topy 2017.01.31. 17:30:54

@Andrass9: tudom :), ezért hoztem fel példaként mint totál értelmetlen dolgot :)

Benikuty 2017.01.31. 17:35:00

@Andrass9: majd megírom, hogy mit mutat a vákumméter a gépen. Csak úgy most nem csinálok egy programot...
Persze én balga, azt hittem, hogy a vákum negatív túlnyomás :D

Benikuty 2017.01.31. 17:36:33

@Andrass9: de tényleg nem rugózom ezen a vackon tovább: a sous vide azt jelenti: vákum alatt.

Ez vagyok 2017.01.31. 18:05:55

@hagyma: Ezzel én is így vagyok, mármint nem rántok borjúlábat, hanem karajt, csirkamellet/combot, májat, gombát, halat, karfiolt, padlizsánt, tököt... amit szokás:)
A minap olvastam, hogy disznósajtot, sütnivaló kolbászt, hurkát rántottak, ezt biztosan nem fogok.
Rántott békát sem készítek, de a Csali csárdában van:)
Ott van egyébként egyben rántott borjúláb is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.31. 19:05:28

Köszönök szépen!
A rántott borjúláb hihetetlen finom étel és hihetetlen nehéz kaja. Én egyszer piszkosul bezabáltam belőle, máig kísér az emléke.
A sous vide dologhoz nem igazán értek, de szerintem flexibilis tárolóban igen nehéz vákuumot létrehozni.
@Benikuty: Talán a saját rendszerében lévő nyomást jelzi...
Amúgy valamikor a TV-Shopban reklámoztak egy vákuumos marináló/pácoló szerkentyűt, ami egy műanyag tartály volt, meg egy masina ami forgatta a tartályt, meg volt hozzá egy szivattyú. Egy vöröshagymával illusztrálták, ahogy a piros pác beleszívódott. Itt is van la! hobbyrendeles.hu/termek.1026.gyors_pacolo_-_marinator

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 19:23:54

@Benikuty: Ilyenkor szeretnék sírni! Nem hiszem el, hogy ennyire ... whatever ... Viszlát!

Fenchurch68 2017.01.31. 19:25:33

@Benikuty: A sous vide azt jelenti, hogy "üresen", ha már pontosak szeretnénk lenni.

Megint egy bakancslistás étel. Bár én se rántva enném szívesen, hanem csak úgy, magában, az én koromban már kell a kollagén a szervezetbe :D

Benikuty 2017.01.31. 19:40:03

@Fenchurch68: pontosan, vagyis minden nem odavaló ki van szívva a zacskóból, el van távolítva, tehát "üres".
Nem érzek küldetéstudatot meggyőzésed irányában, a gasztro zsargon ez alatt azt érti:"vákum alatti" vagy "vákumban" .
@Waka: -nak teljesen igaza van, a vákumszivattyú kiszívja a levegőt a kamrából, majd lezárás előtt magából a zacskóból.
Még annyit, hogy érdeklődni lehet olyan szakácsnál, aki a sarki kifőzdéből messzebb lát, mint a maradékból készített hortobágyi...

trux77 2017.01.31. 19:45:18

@Topy: Mert ő is olyan savanyú :))))
@hagyma: akkor te otthon nyereg alatt puhított húst eszel, remélem :DDDD

A fickó 2017.01.31. 21:23:06

@Topy: A fiatalabb generáció, mindent a mobiljáról intéz, akár van értelme, akár nem, a gyártók ezt veszik figyelembe. :) Nem beszélve arról, hogy rögtön receptet is találnak a mellé (hozzá) a neten. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 21:32:41

@Benikuty: Mintha legutóbb úgy döntöttél volna, hogy SOHA TÖBBÉ nem jössz ide ... Akkor eléggé örültem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 21:38:56

@Fenchurch68: A kollagén akkor is benne van, ha kirántom. Legalábbis amit én megettem, az gyógyította az izületeimet (meg a pocikámat :))))

A fickó 2017.01.31. 21:58:38

@Benikuty: Figyelj, nincs vákuum a tasakban, a tasak az egy membrán, a külső légnyomás ráfeszíti a főzendő csirkemellre a fóliát. A csirkemell meg visszanyom, pont ugyanakkora erővel, ha egy ilyen tasakot kinyitsz, nem szisszen, mert se ki, se be nem megy levegő belőle. Ha szilárd szemcséket vákuumozunk, pl. darált kávé, ott a szilárd szemcsék között megmarad némi vákuum, ami ellenáll a külső nyomásnak, ezért az kinyitáskor szisszen. Azért szívatunk különféle erővel, mert pl. egy szamócát nem akarunk összenyomatni a külső légnyomással. Amint kiveszed a kamrás vákuumozógépből a cuccot, a nyomás kiegyenlítődik. Ha szilárd fala lenne, akkor megmaradna benne a vákuum, lásd befőtt, az üveg és a kupak ellenáll az atmoszférikus nyomásnak - nyitáskor szisszen is, mert ilyenkor egyenlítődik ki a nyomás. Nos, a vákuum csomagolt cékla viszont nem szisszen. :)

Benikuty 2017.01.31. 22:09:40

@A fickó: tudom, ahogy Wakának is visszaigazoltam. Vákum a kamrában van, (nem mindegy mekkora), ettől a zacskó meg "üres" lesz. De köszönöm a magyarázatot, és nem szégyellek tanulni ;)

Fenchurch68 2017.01.31. 22:13:21

@Andrass9: Értem, finom úgy is, az én pocikámat viszont nem küldöm be az arénába a panírral :D

Dikusz 2017.02.01. 07:16:06

@Andrass9: elolvastam azt a posztot is. Épp szerettem volna kérdezni, hogy hol szerzel be borjúlábat, ott írtad is a forrást. A Metro kiesik nálam, nincs kártyám hozzá. A Bosnyák téri piac is messze van, de ismerősnek a veje ott hentes (isteni hurkát, kolbászt készít), majd megkérem ha tud, hozzon. Többször gondoltam már rá, hogy kipróbálom, csak nem tudtam hogy kell elkészíteni. Az általad alkalmazott technika jónak tűnik, majd megírom a tapasztalatomat, milyen lett.

Ezzel a készülékkel nincs bajom, de mint oly sok mindenben, különböző lehet a véleményünk. Most is azt mondom - remélem nem baj, és kaphatok még körömpörköltet, ha legközelebb főzöl - hogy egy teljesen hétköznapi háztartásban ez eszköz igencsak nélkülözhető.

Dikusz 2017.02.01. 07:18:54

@Fenchurch68: viszont a kollagén - ahogy@Andrass9: is írta, gyógyíthatja az ízületeket, csak rá kell kenni a páciens térdére a cupákból:)

Fenchurch68 2017.02.01. 08:42:01

@Dikusz: Lekopogom, az ízületeim egyelőre rendben vannak, szépségápolási célzattal hatékonyabb belsőleg :)

Otthon, kettőnknek nem biztos, hogy nekiállnék borjúlábbal pepecselni, de múltkor láttam, hogy a velős helyen van ez is mindig. Az a kisvendéglő azért is jó, mert mire innen átsétálunk a hegyen át Tapolcára, pont jól meg lehet éhezni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 08:48:46

@Fenchurch68: És még egy jó rántott velőt vagy borjúlábat is kaptok! Tényleg ideális. Csak mi van akkor, amikor visszasétáltok, és ismét megéheztek?

Fenchurch68 2017.02.01. 10:16:06

@Andrass9: Három lehetőség van: a.) eszünk, amit itthon találunk b.) hazajövünk busszal c.) elővesszük a hátizsákból a doggy bag-et :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 10:48:16

@Fenchurch68: b a helyes válasz! Ki tud annyi kaja után még gyalogolni???? :)

medvedr 2017.02.01. 12:00:21

A rántott borjúláb jó, ámbár nem diétás. Van valami külön plussz amit a folpackos tekergetés ad hozzá? Családilag mindig egyfajta szeletként rántottuk, ahogy adta magát. Vendéglőben is így ettem, de találkoztam a leírt az érme szerű megoldással is. Köret komoly kérdéseket vet fel, krumplisaláta első hallásra OK, de ugye kell a húshoz a tartár vagy majonéz (Good for you). Nálunk a konszenzus a petrezselymes rizs irányába tendált. Italnak jóféle vörösbor OK, de azon kevés kaja (nálam) ,ami kívánja digestive-t. Unikum elsősorban az epehajtó hatás miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 12:14:34

@medvedr: A feltekeréssel belekerült a hagyma is, amivel együtt fagyasztottam ki. Nagyon jó plusz ízt ad neki.
A rizst én is szeretem. Legközelebb azzal készítem, csak nem jutott eszembe :)
Lekopogom, de az epém még elég jól tűri az ilyen koleszterinlöketeket ... Egy kis dipankrin néha beevez, ha nagyon sokat ettem.

Fenchurch68 2017.02.01. 13:10:49

@Andrass9: Ez olyan hely, ahol pont olyan adagot adnak - normális áron -, amennyit meg tudunk enni. Pocakos aranyos bácsi szolgál fel, ő a tulaj is, asszony meg főz. Van kb. nyolc étel a repertoárban, egyszer láttam egy idősebb úriembert, aki megevett egy babgulyást, utána egy rántott velőt, és a végén két túrós palacsintát. Remélem, a közelben lakott.
Ez egyébként a régi tapolcai strandnak az egyik büféje volt, aztán elmúlt mögüle a strand, és valahogy talpon kellett maradni. Édesem még emlékszik rá kamaszkorából, hogy volt náluk egyötvenért nagy karéj kenyér, amit belemártottak a pecsenyezsírba. Ha valakinél nem volt ennyi se, adták hitelbe'.

medvedr 2017.02.01. 13:36:04

@Andrass9: Próbáld meg az unikumot, kevesebb a mellékhatása. :)

nyisztor 2017.02.01. 15:21:54

Sokszor próbáltam már, mert igencsak szeretem. Általában megevődik még (fokhagymával-feketeborssal) abált korában, mustárral-tormával-ecetespaprikával. Ha jó sokat csinálok, egy része kihúzza a hűtőig (én kilapítottam, nem tekertem föl, pedig így gusztább), de a panírozásig csak egyszer sikerült eljutnom.
Egyébként egy abszolúte légtelenített vákuumzacskóban, ha van benne víz, és a hústól naná, hogy van, a légnyomást a víznek az adott hőmérsékleten mért gőznyomása határozza meg. Meg lehet nézni, nem kevés.
Ha nem légtelenített, lezárt zacskót melegítenénk, az buborékként fölúszna a fürdő tetejére, esetleg ki is pukkadna. Ha nem, a légrés meg szigetelne, rontaná a hőátadást a fürdőtől a húsnak. Ez a nyitvabelógatós módszer csak az eltarthatóság szempontjából rosszabb a légtelenített-leforrasztottnál.

élhetetlen 2017.02.01. 15:31:13

@medvedr: @Andrass9: Nincs, azon kívül, hogy az egyenletesen lapos szeletet kevesebb olajban tudod kisütni, mint az akármerre szétágazó darabokat. És most Andrassnak is. Mikor egyszer a feltekert árum szeletelésnél szétesett, mert nem elég szorosra húztam, kínomban feltaláltam a spanyolviaszt. Lapos felület, folpack, áru elegyengetve, folpack, rá egy másik lapos felület, aztán súlynak egy kiló só, vagy cukor, mármint zacskóstól. Aztán szeletelhetem, panírozhatom, igaz hogy nem kerek lesz a szelet, hanem szögletes, de ez a lényegen nem változtat, viszont üzembiztos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 15:44:13

@élhetetlen: Ezt a módszert eddig csak a lazac pácolásánál használtam, de köszi az ötletet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 15:46:13

@nyisztor: Sokáig még nem sikerült eltartani - gyakorlatilag 24 óra a borjúláb élettartama a csodahüttőből kivétel után :)

élhetetlen 2017.02.01. 15:46:27

@medvedr: Na, úgy látszik, rád szálltam. Nem kell a tartár, vagy majonéz, de kell a helyettesítő. Próbáld ki egyszer, hogy csak tejföl, só, bors, mustár, cukor, tehát az az íz, mint a tartár, csak nincs benne az olaj, és a tojás. Ugyanolyan jó ízű, csak könnyebb egy kicsit. Ez már csak poén, én nem bírom az erőset, viszont néha itt van az öcsém, ezért van gulyáskrém is a konyhában. Ötletszerűen belenyomtam a tejfölbe egy kis gulyáskrémet, megcukroztam kicsit, fergeteges íze lett, az más tészta, hogy másnap hogy vagyok. De aki bírja az erőset is, és a tejfölt is, annak ajánlom, akármi mellé.

Fenchurch68 2017.02.01. 16:17:14

@élhetetlen: Ugye te nem az anyukám vagy?! Mert a többi stimmel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 16:58:54

@Fenchurch68: Na hallod! Még a bort is kihagyná a tartárból :)))

élhetetlen 2017.02.01. 17:19:57

@Andrass9: Fenchurch68: Jaj, de jó lehet nektek, most rajtam szórakoztok. Megérdemlem, amiért szóba álltam veled. Sajnos, máskor is előfordulhat, mert nem szoktam egy életre megjegyezni ilyen nagy neveket. De azt azért átgondolhatnád, hogy egy borjúláb mellé biztosan kell-e egy olajos, tejfölös mártás, vagy elég egy tejfölös. Tiszteltetem az anyukátokat!(az "anyátok" szöveg helyett).

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2017.02.01. 17:20:25

Egyáltalán nem értem ezt a sous vide elleni bármit is. Tök jó, hogy a rezsód pont ezt a hőfokot tudja de mi van ha valamit 53,5 fokon akarsz "főzni". A pontos hőfok a lényeg, illetve a légmentesség. Az, hogy nálad szerinted pont erre a hőfokra volt szükséged és pont ezt tudja a rezsó az fantasztikus, csak semmi köze az egész sous vide-hoz.

medvedr 2017.02.01. 17:23:42

@élhetetlen: Köszi, maradok a majonéz tartár változatnál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 17:29:20

@élhetetlen: Nem rajtad szórakozunk, ne érts minket félre. @Fenchurch68: anyukája is hasonló ötletekkel jön - tanusíthatom. Én viszont hiányoltam az ötletedből a fehérbort, mert az alapalkatrésze a tartármártásnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 17:36:53

@Cs0pi: Ebben tévedsz. A rezsóm hőfokával valóban szuvidáltam (olvasható is a hivatkozott posztban).
Valamint azt sem értem, miért gondolod, hogy sous vide ellen hangolok. Akkor mi a szösznek kértem a lyányomtól egy sous vide készüléket karácsonyra?
Speciel még nem tudom, mit akarok 53,4C fokon főzni, de nagy valószínűséggel egy szép tőkehalfilére fogom ráereszteni. A többit meg majd az idő meghozza. Mivel ellentétben a közhiedelemmel, a szuvidálás igencsak időigényes, alaposan megválogatom majd az étkeket, amit avval készítek.
Az biztos, hogy a borjúlábat már mindig azzal fogom készíteni, csak a berendezés nem biztos, hogy ugyanaz lesz.
Az is biztos, hogy soha többet nem készítek elő sous vide módszerrel borjúpaprikást, mert az egy csődtömeg volt.
Van még hátra pár jó évem főzőcskézni: majd meglátjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 17:41:18

@élhetetlen: Amúgy nem gondoltam át, hogy kell-e majonézes tartár a borjúlábhoz. Én ezzel tálalom, mert így ismertem meg, és így izlik.
Akinek nem kell, az nem fog belőle enni - kérhet tejfelt is. Nálam szabad választás van az ételek terén :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.01. 17:42:36

Köszönök szépen!
@Fenchurch68: @Andrass9: Végre egy új olvasó, ti meg csúfolódtok vele... A kutyafáját!
Felültem a szopórollerre. Vasárnap két órát töltöttem bő másfél kiló lakótelepi törökmogyoró megtörésével. Tegnap még kábé ugyanannyit, hogy megpucoljam. Mikor pirítani kezdtem, kiderült, hogy avas az egész. Bő fél liter cabernet sauvignon kellett, hogy a háborgó lelkem megnyugodjék. Gyorsan elővettem a fagyasztóból a mandulát, leforráztam, hámoztam, aztán a sütőben megpirítottam. Nem lett elég, napraforgóbéllel pótoltam, mert kicsit késő lett volna mandulát törni (a szomszédoknak tuti). Szóval, megújítottam a zabfalat.
blogkocsma.blog.hu/2015/01/02/zabafalatok

A fickó 2017.02.01. 17:45:01

@Andrass9: Ez a préseléses kifagyasztásos módszer eléggé elterjedt a csúcsgasztronómiában (császárhús, kicsontozott oldalas, liba, kacsa stb., mert szebben szeletelhető, porciózható lesz a végeredmény ...

Én annyira nem rajongok a lábé', nem vagyok nagy zsölaten fan. Megmaradok a császárhús/ódalas kettősénél. Abban, legalább van zsír is. :D Ja, ráadásul mindkettőre pipec a szuvid.:)

élhetetlen 2017.02.01. 17:51:32

@Andrass9: Igen, és nem írtam, hogy vághatsz bele snidlinget, petrezselyem zöldjét, tárkonyt, akármit, amivel egy tartárt is gazdagíthatsz. Csak azt írtam, hogy a rántott borjúlábhoz nem okvetlenül szükséges még egy adag olaj is a tartárban. A bor meg nem alapalkatrésze a tartárnak, legfeljebb egy adalék, mint az előbb felsoroltak. Egyébként semmibe nem teszek bort, sem belekeverve, sem elfőzve, hogy csak az íze maradjon, mert nem szeretem a szagát se. Ez magánügy.
Na, megkaptam a következő leveledet, nem arról van szó, hogy kaphat hozzá tejfölt is, csak írtam egy tartárral egyenlő ízű, csak lájtosabb mártást. Felejtsük el egymást.

A fickó 2017.02.01. 17:52:19

@nyisztor: A PE tasakok eltarthatóság szempontjából katasztrofálisak, már csak a gáz áteresztőképességük miatt is. :) Valljuk be az eltarthatóság "szinte" a legjobb dolog a szuvidban. Én csak halakat, csirkemellet, gyümölcsöt készítek az ilyen PE zacsikban. Komolyabb dolgokat, főleg magasabb hőmérsékleten csak profi tasakokban készítek. Ezek nem lágyulnak el, nem púposodnak, (fújódnak fel) nem eresztik át a gázt. Sajnos nem olcsók. :(

A fickó 2017.02.01. 18:04:31

@Andrass9: Azt meg hogy csináltad, mármint a borjúpaprikást? :) Mert én már csináltam paprikás csirkét és az igen jó lett.:) De nem árulom el neked a módszert.:D Viszont elárulom mindenkinek, lehet, majd posztolom. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 18:17:13

@A fickó: Mer te egy irígy kutya vagy!!! :))
Csak elkezdtem, hogy megpuhítom, meg ízesítem és hát elég sok volt a borjúlapocka. Adtam neki annyit, mint amit az Anova ajánlott, de nagyon nem tetszett az állaga, sem az íze. A kutya viszont nem tiltakozott ... Nem szégyellem - ez volt a második próba az Anovával.
Majd lesz több is, ha nem fukarkodsz a modszereiddel :)

herut 2017.02.01. 18:24:25

Egyik kedvenc ételem. A módszer más,az eredmény szuper.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 18:27:30

@Waka: Mintha semmi se változott volna a posztodban. Biztos, hogy elmentetted? Nekem a 2015 02 22-es dátummal van elmentve, azzal szó szerint egyezik a mostani.

sabana 2017.02.01. 18:29:21

Hihetetlenul irigyellek titeket, en valoszinu nem tudom h mi a jo, mert neztem a kepeket es konkretan felfordult a gyomrom. (disznosajtra detto)
Akrumplisalata, na az mar ok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 18:33:52

@sabana: Vígasztalódj, hogy én 64 évig nem ettem ilyet, de akkor egyszer megkóstoltam, és rabja lettem. Disznósajtot is csak többgyerekes apuka koromra próbáltam meg.
A gyerekeim se ennék meg egyiket se (de a krumplisalátára nem mondanak nemet).
Ez nem szégyen, csak más ízlés, amitől színes a világ!

élhetetlen 2017.02.01. 18:34:46

@Ez vagyok: Na, most mi „Ne mááá!” ?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.01. 20:30:26

@sabana: Ha már itt tartunk, áruld már el, melyek azok a fogások, amiket te "gusztusosnak" tartasz? Csak, hogy legyen mihez viszonyítanom. Jelzem, a holnapi menü sem fog bejönni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.01. 20:51:13

@Waka: Ne bántsd mán! Én meg a pacalt nem eszem, oszt akkor mi van?
A holnapi lehet, hogy bejön neki, nem olyan csúnya az :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.01. 21:24:58

@Andrass9: A fenét bántom. Csak kíváncsi vagyok, ha a cím alapján idetalált, mi mozgatja?

Fenchurch68 2017.02.01. 21:33:24

@élhetetlen: @Waka: Nem állt szándékomban gúnyolódni! (Ez kivételes eset.) Arról van szó csupán, hogy anyukám is így csinál tartár-szerű mártást mindenféléhez - az egész nagycsalád nagyon szereti így -, viszont máshol/mástól még sosem láttam ezt a tojástalan megoldást.
Anyu szegény éppen influenzás, úgyhogy ha lehet, ne emlegessétek, nem tesz jót neki, ha a köhögés mellé csuklik is.

Dikusz 2017.02.01. 22:15:11

@Waka: az index2-n méteres fotón van kinn a poszt:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.01. 22:47:47

Mi a fene az a siverlight?

Egyébként meg felénk nem csak a lábat, hanem a főtt sertés körmöt is kocsontozzák és kirántják. Nagyon finom, nekem jobban ízlik, mint a láb.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.01. 22:50:10

@élhetetlen:

Amúgy miért teccettél ide írni, ha ennyire sértődős vagy?

sabana 2017.02.01. 23:36:52

@Waka: ez komoly kerdes? Szerinted ez a kep gusztusos...? Nem allitottam h rossz, csak h nem tudnek beleenni a latvany miatt. Egyebkent azert nyitottam meg, mert kivancsi voltam h mi a frasz ez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 08:25:45

@sabana: Én meg azon csodálkozom, hogy hogyan lehet megenni azt a trutyit, amit paradicsomos káposztának hívnak :)
Szerintem pont emiatt van annyiféle étel, hogy mindenki megtalálja a nekivalót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 12:29:38

@látjátok feleim szümtükkel: A silverlight a Microsoft baromsága. Nincs rá szükséged, ne foglalkozz vele.

Ez vagyok 2017.02.02. 16:18:06

@élhetetlen: Ennyire ne rágjál be. Itt ez nem szokás.

élhetetlen 2017.02.02. 17:17:57

@Ez vagyok: Nem ismerem, nem is akarom megismerni a szokásaitokat. Címlapon volt, betévedtem, ráadásul ártatlan ötletekkel. Igyekszem elkerülni a következő ilyen szitut, ha majd még emlékszem rátok. Jó szórakozást.

Ez vagyok 2017.02.02. 17:32:24

@élhetetlen: Nincsenek különösebb "szokásaink". Vannak olyan beírások is, mellyel nem értünk egyet, megbeszéljük, vagy nem, de nyugisan.
A te beírásod a felejcs el-el nem ez a műfaj volt.
Ebből az írásodból is süt a vagdalkozás. Miért?
Legyél el szépen és nyugodtan. A főzésműfajban nem kell ekkora indulatokat gerjeszteni, hál'isten :)
Van még elég terület, ahol acsarkodnak a népek :(

élhetetlen 2017.02.02. 17:55:40

@Ez vagyok: Talán nézd át. Az első hozzászólásom csak az volt, hogy a göngyölésnél stabilabb a lapítva ragasztás. A „felejts el”, csak később jött, és jogosan. És az utolsó bejegyzésem sem vagdalkozás, csak magyarázkodás, hogy rossz közegbe tévedtem. Felejts el, és nincsen feszkó.

Ez vagyok 2017.02.02. 18:01:17

@élhetetlen: "Felejts el, és nincsen feszkó."
Ez a feszkó :)

élhetetlen 2017.02.02. 18:05:37

@Ez vagyok: Azért remélem, tudsz aludni éjszaka, és nem zavar, hogy nem akarok törzsvendég lenni ezek után a blogon! Tényleg hagyjuk.

Ez vagyok 2017.02.02. 18:33:43

@élhetetlen: Én meg úgy láttam, hogy te nem tudsz aludni éjszaka, emiatt gondoltam megírni neked, hogy nyugi :)
Ne legyél törzsvendég, de én arra nagyon jónak találom ezt az oldalt, hogy este, levezetésként olvasgatom, írogatok. Sajnálom, hogy nálad nem jött be.

élhetetlen 2017.02.02. 18:54:53

@Ez vagyok: Én nagyon jól alszom enélkül a blog nélkül is. Mint mondtam a címlapon szereplés miatt tévedtem ide, a bloggazda részéről még egész jó volt a fogadtatás, de, ami azóta jön, mint pl. te, abból nem kérek. Altatónak sem. Ennyi.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.02. 19:53:32

Nem írnak egyesek rosszakat, csak rosszul ragálnak mások szavaira. Kár. Nem nekünk, neki.

kutyatlanul.blog.hu/2013/02/13/zoldseget_beszelek

trux77 2017.02.02. 19:57:56

@látjátok feleim szümtükkel: és az milyen finom, imádom :)
annál már csak az oldalas finomabb rántva, a csontok helyén jóféle ízes sajttal tömködve...
meg is van a hétvégi menü :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 20:07:15

@trux77: Akkor ez így hogy???? Előfőzöd, majd kihúzod a csontot???

trux77 2017.02.02. 20:13:12

@Andrass9: Úgy biza! Addig főzöm, amíg a csontot szépen ki tudom tekerni. A levéből lesz egy jó kis leveske, a húst meg betöltöm sajttal.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.02. 20:13:49

@trux77:

Ez a rántott oldalas oltári jó lehet. Ha minden összejön, kipróbálom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.02. 20:16:20

@látjátok feleim szümtükkel:

Nem írnak egyesek rosszakat, csak rosszul ragálnak - ami REAGÁLNAK akart lenni. Néha nem nyomom meg eléggé a billentűt, és kimarad a betű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 20:40:20

@trux77: Hmmmm - ez tetszik!!!!
Épp most tűnődtem, hogy oldalast kéne szuvidálnom. Csak 36 óra .... addig éhen halok! Viszont abba szépen be tudnám tölteni a sajtot.

trux77 2017.02.02. 21:58:00

Ha megcsinálod és meg is örökíted itt, akkor nagyon boldog leszek. :)
Főleg, ha még ízleni is fog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 22:05:40

@trux77: Általában megörökítem, ha valami újat főzök. Akkor is, ha elrontom...
Ez az étel tetszik - akár tisztelgés is lehet Benke Laci bácsi előtt (rántott szuvidált oldalas sajttal töltve) tipikus BL étel :)

A fickó 2017.02.02. 22:34:38

@Andrass9: Ja, tisztelgés, hehe. :D Emelj a hőmérsékleten és nem kell 36 óra. Amúgy is, ha ki akarod venni a csontot, az a jobb módszer. De, ne vacak ziploc tasakban, normális főzhető vákuum tasakban. Előtte fűszerezd keményen. Lehűtve tárolhatod hetekig. Kirántás előtt préseld le, nem legyen levegő a csontok helyén, pöpec kockákat lehet vágni belőle. Mondjuk, eddig még nem rántottam, csak prosztó mód BBQ szósszal "lakkoztam". De lehet kipróbálom banánnal töltve, sonkába tekerve. :DDD Egyszer élünk. :D

trux77 2017.02.02. 22:44:15

@A fickó: De te is megírod a blogodon! :DDDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 09:34:13

@A fickó: Vacak Ziploc tasakot legfeljebb te használsz :)
Egyszer már elmagyaráztam neked, hogy van a Ziploc-nak sous vide minőségű 3 rétegű zacskója - amiből most is hoztam.
Szerinted a rántáshoz is fűszerezzem? Ott nem inkább a hús saját ízének kéne dominálnia?
Azt a banános változatot tényleg írd meg a blogodon!!!! :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.03. 11:18:16

sajttal toltott kicsontozott szuvidalt oldalas.....
be kell tenni csontostol a sutobe es megsutni

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 11:24:14

@Andrass9:

Sajt helyett valami finom gombás-sajtos-májas-zöldséges-padlizsános ( szabadon választott ) ízes töltelékkel is készülhet. Oldalast még sosem hallottam, hogy kirántják, de biztosan nagyon jó lehet, mert a nyakaskaraj is zsíros, rántva még is nagyon jó.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 11:33:37

Találtam egy jó receptet, cssak kevéske baj van vele, de az nagyon nagy.

"1 db 400-500 g-os pisztráng (valamelyik jobb hazai tenyészetből), vagy más tengeri hal pl. Branzino stb."

Basszus, pisztrángot egyetlen helyen tudok venni, és asse tudom ez jobb hazai tenészetből való-é. Aztán az is nagy baj, hogy a legjobb minőségű borsot sem tudom megvenni, mert fél kiló még a túlvilágon sem fogyna el, öt dekát meg nem küldenek. Hasonló a helyzet, kiváló krumplit sem árulnak a városunkban, hiába megyeszékhely. Van négy-öt fajta, amit általában nem is tüntetnek fel, asse tudni milyen ízű, milyenre fő.

Bánatomban nem főzök pisztrángot, beérem a helybéli pocsolyás pontyokkal.:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 11:35:52

@hagyma:

Nem jó, nem tettél rá citromot. Mi lesz így a sült oldalasból?:D
Ha viszont teszel rá kicsit megmézezett kecsapot, attól nagyon ennivaló lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 11:39:20

Az én eccerű, de naccerű ebédem: kistestű tyúk feldarabolva, besózva egy nagy aljú edénybe betéve, alá kevés víz, rá egy teáskanál vegeta fűszerként, és kiss lángon párolva. Víz többször pótolva, hogy meg ne égjen, majd amikor már puha a hús, akkor zsírján megsütve pirosra. Akinek ez nem ízlik, az hazudik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 12:11:03

@látjátok feleim szümtükkel: Miután azt szeretném, hogy a feleségem is egyen belőle, maradok a sajtnál (padlizsán sincs itthon)@hagyma: . Már bekapcsoltam a masinát, felvágtam az oldalast. Épp készítem a fűszerezését.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 12:13:18

@hagyma: B+ !!! Már a humorod is elhagyott????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 12:13:50

@látjátok feleim szümtükkel: Én is néztem ... Elfelejtem.
Van így ez mással is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 12:14:31

@látjátok feleim szümtükkel: Tegnap így készült 3 csirkecomb. Az se volt kutya!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 12:20:39

@Andrass9:

Őszintén! Melyik volt ízesebb, a szuvidált hús, vagy ez a három csirkecomb? Ne azt válaszold, hogy más!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.03. 12:22:07

@Andrass9: semmim nem hagyott el, de ez a szuvidalas kiakaszt es lehet elvakit:)
fozunk sutunk, nem szuvidalunk UFF

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.03. 12:28:15

@látjátok feleim szümtükkel: tepsi kikenve
krumpli
csirkecomb /izles szerint izesitva/ folia utana lepirit
hajj de jo csirkecombot tudok sutni, ne tudd meg
de nem nagy muveszet
hagyma paprika bors majoranna so
tokeletes lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 12:58:21

@hagyma: Pont ezek kellenek bele :) Tényleg tökéletes lesz, bár nem kell sütőbe se tenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 12:59:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nem próbáltam még csirkével. Most kapcsoltam be harmadszorra az oldalashoz. Mindjárt kétféle is készül: klasszikus BBQ és sajttal töltött rántott :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 13:06:29

@látjátok feleim szümtükkel: Az igazság az, hogy meg kell tanulni 15 csirkecombhoz bekapcsolni, majd hidegen tárolni, és melegíteni, amikor enni akarjuk. Ez nagyon más, mint ahogy általában főzünk otthon. Eszembe nem jutna 15 combot előkészíteni - annyit senki nem eszik meg!!! De majd várj, mire tényleg megszeretem a szerkentyűt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.03. 13:11:44

@Andrass9: 12-ot siman megeszunk ketten ket etkezesre

A fickó 2017.02.03. 13:30:01

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor be kell érned, az agyontápozott (áruházlánci) török pisztrángokkal. :)
A fűszerpaprika és a bors alapfűszer, ha a paprikára olyan igényesek vagyunk, akkor a borsra miért nem?

Nos, az étel abból és azzal készült, amit leírtam és így lett, lesz olyan amiért szeretem, ezért így is tettem közzé. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 15:58:10

@A fickó:

Én meg igénytelen proli vagyok, mert nekem csak agyontápozott pisztráng jut. Te meg elég bunkó vagy.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 15:59:29

@Andrass9:

Nem válaszoltál a kérdésemre. Vagy a három comb is szuvidált volt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 16:19:18

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem meg pisztráng se, mert a feleségem nem szereti :)
Azt, hogy @A fickó: nem szobatiszta, már megszoktuk ... Jobb úgysem lesz, fogadjuk el ilyennek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 16:21:49

@látjátok feleim szümtükkel: Minden esetre a masina állítólag pontosan tartja a hőfokot. Csak 3 másik hőmérővel ellenőriztem, mind a három pont 5 fokkal mutat többet. Most akkor kinek higgyek?????

A fickó 2017.02.03. 16:37:55

@látjátok feleim szümtükkel:

O:, Az igényes emberek ezek szerint bunkók. .... és akik lebunkóznak másokat, ok nélkül, azok mik. Megkérlek mellőzd az ilyen jellegű személyeskedést, mert én sem teszem.
Csak megírtam a véleményemet általánosságban, BL-ről, de te valamiért magadra vetted. Érthetetlen.

A fickó 2017.02.03. 16:46:53

@Andrass9: Nem szobatiszta.:D De, senkit sem sérteget, senkivel sem személyeskedik. Igen, van egyfajta hmm. határozottságom, de ez sohasem csap át személyeskedésbe.

A kütyüt meg kalibráld.:D Az enyém fut a precíziós húshőmérőmmel, 1-2 tized fok eltéréssel.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 16:58:58

@Andrass9:

Fogadjuk el, hogy akinek nincs lehetősége azt úgy általánosságban leprolizza? Ki ő, hogy ennyire úgy érzi, mindenki az ő s....be telelt? Ráadásul még azt mondja, ő nem személyeskedik. Lehet, hogy én bunkő vagyok, de annyi baj legyen, nekem nem tecccik, hogy általánosítva kinyilatkozik a mások igényességéről.

A fickó 2017.02.03. 17:03:47

@Andrass9: Kaphatok egy linket a tasakhoz. :) Akkor ne fűszerezd, de szerintem az oldalas szereti a karakteres fűszerezést. Mint írtam, én még nem rántottam oldalast.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 17:24:23

@A fickó: A szerkezet állítólag precíziós ... (találomraméter?)

Ez vagyok 2017.02.03. 18:12:28

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nem kell átélned egy személyiségválságot :) Tartózkodjál ilyesmiktől, nagyon is a földön állsz. Ne hagyd magad ebből kibillenteni :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 20:29:33

@Ez vagyok:

Nekem sosem volt, és nem is lesz személyiségválságom. Apám a talpamra állított már régen, és nem billegek.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.05. 11:50:09

@trux77: Elkészült a fúziós étel: rántott oldalas szuvidálva :) A képek egy része használhatatlan, de azért majd posztolom!