Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Birka-bárány egytálétel Libanonból

2017.01.29. 07:00 Andrass9

Vejem fõzött nekem, amikor a nagylyány nem volt otthon (mint az anyja - õ sem eszik birkát se). Már három éve is megörvendeztetett vele, de most nagyon büszkén állt neki használni a szuperkuktájukat!

30.jpg

Azt mondja: én csak berakom neked ebbe a kuktába a húst, te kapcsold be egy órával azelõtt, hogy hazajövök, így pont jókor készül el. Hát talán egy kuktát még be tudok kapcsolni :)

Most egy picit eltért a fűszerezés, de a módszer egyezik a tavalyival. A hozzávalókat még elõzõ este megvettük (mármint a birka/bárány húsokat), a többi volt itthon is:

  • 1 kg bárány karaj
  • 0,5 kg birka oldalas (hogy valami zsír is legyen benne)
  • 2 pohár jázmin rizs
  • 1 kk libanoni hétfûszer
  • 15 szem kardamom
  • 6 babérlevél
  • 1 tk szegfüszeg
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 pohár olajos mag (kesudió. mandula, fenyõmag vegyesen)

Külön kép nem készült az alapanyagokról, õ nem olyan pedáns, mint a nagylyány :) Azért a fûszereket kiporciózta egy gézdarabra, hogy lefotózhassam.

10.jpg

A hétfûszer keverék minden arab sátorban más, de azért azt megtaláltam legutóbb, mibõl áll. A kukta fenekére 2 kanál olivát öntött, majd a darabokban beszerzett birka és bárány húsokat elrendezte benne. Megsózta, borsozta, és a gézcsomóba rejtett fûszereket is beletuszkolta. Végül felöntötte annyi vízzel, hogy egy fél centire ellepje. Ezután bezárta a kuktát, majd rámbízta, hogy majd délután kapcsoljam be, mielõtt hazajön.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kukta ott leselkedett fél nap a konyhapulton. Nem is próbáltam kideríteni, mire jó az a rengeteg gomb rajta. Mifelénk csak feltettük a tûzre, oszt levettük a lángot, amikor elkezdett piszeregni. Minden esetre ötkor bekapcsoltam.

15.jpg

Hat körül be is futott (a vejem). Gyorsan kimért 2 pohárnyi illatos rizst egy nagyobb fazékba, amiben elfér majd a hús is. Csap alatt teljesen kimosta a rizsbõl a keményítõt (lám, mit izzadunk, hogy a rizottóban meg elég lisztes legyen a rizs). Ráöntötte a rizsre a harmadik evõkanál olivát, és feltette nagylángra, hogy megpirítsa. Ezalatt a kukta is befejezte a fõzést, kinyitotta hát.

16.jpg 17.jpg 19.jpg 18.jpg

A hús fõzõlevével felöntötte bõven a rizst a fazékban. Belekeverte a húsdarabokat is, majd lefedve kislángon fõni hagyta 15 percig.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ezalatt egy nagy serpenyõt kicsit kiolajozott (4. kanál oliva), felforrósította, és beleszórta a különféle diókat/magokat. Ezeket folytonos keverés mellet megpirította kicsit.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Megfõtt a húsos rizs is a fazékban:

27.jpg

Már csak szépen tálalni kellett. A tálba belekanalazta a rizst, rászedte a tetejére a húsdarabokat, és végül beborította a pirított magokkal. Egy külön tálkában a maradék húslét is felszolgálta egy kis szószos kanállal.

28.jpg

Mindig csúfolkodik, hogy mi magyarok mindenbe tejfölt teszünk. Nos, õk meg mindenbe joghurtot és citromot tesznek:)

29.jpg

A hús szaftos volt, és különösen ízes a fûszereknek köszönhetõen. Én nagyon szeretem a kardamomot, a fahéj se ártott meg az ételnek, de a legérdekesebb a rengeteg szegfüszeg volt: illet a húshoz!

Hiába, minden nép megalkotja a saját finom fogásait!

34 komment

Címkék: birka bárány fenyőmag babér olivaolaj kardamom kesudió jázmin rizs görög joghurt szegfüszeg 7 fűszer madula

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1412141841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2017.01.29. 10:18:35

Nem rossz, bár Omar bácsikám egy marék mazsolát is hintett a tetejére esténként, mikor az Atlasz csúcsai mögött elenyészett az utolsó napsugár és sátrunkba tértünk...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.29. 10:31:26

@Vaczak2: De Omár bácsikád nem is libanoni palesztin menekült ...

Vaczak2 2017.01.29. 10:35:25

@Andrass9: Omar bácsikám a képzelet szülötte, emez étel meg erősen hasonlít valamely merokkói/tunéz unokatestvérére (igaz miért is ne hasonlítana).

Isley 2017.01.29. 13:14:37

Minden hozzávalót szeretek, megkóstolnám...

Dikusz 2017.01.29. 14:16:00

Finom lehet. Az a fehér azmiaz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.29. 16:06:18

@Dikusz: Görög joghurt.
Nem jöttél a tányéroddal, megettem ebédre a neked félretett körömpörköltet :(

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.29. 16:12:24

Ezzeh pont illik a mai ebédem. Csirkemája padlizsán, vagy padlizsáűn csirkemájja. Nem tudom eldönteni.

Két kisebb padlizsánt meghéjaztam apró kockára vágtam és két girizd fokhagymával kevés olivaolajon fedő alatt elkezdtem párolni. Majd eszebe jutott, hogy jólenne bele egykis sült paradicsom és paprika. Nosza elő az üvegeket, majd bele paszíroztam két kanál paradicsomot ( héját-magját mopszi megette, izlett neki ), és egy jó adag sült kaliforniai paprikát. Közben eszembe jutott, van 3 csirkemáj a hűtőben, gyorsan betettem azokat is a lábosba és kis lángon mindezt finom puhára főztem. Végén sóztam, borsoztam. Fele ebéd lett, a másik felét leturmixolom, és kenyér ízesítője lesz. Ehhez a padlizsánhoz egy adag bárányhús maga lenne a menyország.

Mellesleg ezt a bárányt szívesen megkóstolnám, csak nem nagyon lehet felénk ilyenkor szép bárányt kapni, no de majd húsvét küröl.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.29. 18:19:31

Köszönök szépen!
Jól hangzik, bár ha nekem akadna a kezem ügyébe egy kis bárány, biztosan palóclevest főznék belőle. Szokatlan, hogy olyan sápadt.
Jövő hét végén tervezek valami hasonlót elkövetni csirkéből. Jut eszembe, egész véletlenül nincs véletlenül otthon egy kávéskanál fekete köményed?

Dikusz 2017.01.29. 20:01:16

@Andrass9: mentem volna, de nem tudtam a címet, és nem akartam üres tányérral kolbászolni Budapesten. Legközelebb talán sikerül:)

Fenchurch68 2017.01.29. 20:11:07

(Az étel is nagyon tetszik, de az a kukta!)

Valamiért azt hittem, hogy ezeket apai örökségért árulják, de azt hiszem, megvan, mit szeretnék következő szülinapomra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.29. 21:04:58

@Waka: Most mondja a feleségem, hogy megmolyosodott és kidobta :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.29. 21:06:08

@Fenchurch68: Tán anyaiba is belefér :)
Nem rossz szerkezet, mert lassú főzésre is jó, nem csak kuktának. Programozhatod, mikor kezdje, és meddig hány fokon!

Fenchurch68 2017.01.29. 21:32:20

@Andrass9: Igen, ez tetszik a hasonló szerkentyűkben, egyébként ellennék én is a hagyományos kuktával. De elképzelem, hogy reggel elindulunk túrázni a mostani mínuszokban, és mire hazaérünk, csak a savanyúságot kell elővenni a marhapörkölthöz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.29. 21:40:27

@Fenchurch68: Pünktlich nem biztos, hogy pörkököltet főznék benne, de értem a gondolatodat :) Ha kell, van pár NAGYON savanyú savanyúságom ... Anyós receptje még az átkosból: Hűtőházi savanyú uborka. Valahogy nem vált be:) Viszont Babette együveges receptje remek lett - csak elfogyott. blogkocsma.blog.hu/2014/08/16/babette_ecetes_uborkaja

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.29. 22:23:28

hat nekem ez az allat nem nagyon jon be, de ketszer ettem, egyszer ostoroson oz-baranyporkoltet bogracsban
hat az megszolalates egyszer Vacott sult baranyt
hat az valami fantasztikus volt, majdnem aposommmal mentunkk az utcan es behivtak
es a haziasszony meg meg is is szivatott, mert azt mondta eloszor probalkozik barannyal
en meg tizszer mondtam neki, hogy fantasztikus, hogy elsore ilyen jot
agyondicsertem
a tizedik elsozes utan raneztem a fejere....
es abban a tekintetben benne volt, hogy szazadjara kesziti
itt szarul keszitik
hat ennyi a kapcsolatom a birkaval

A fickó 2017.01.29. 22:37:26

@Andrass9: Egy jó kukta nekem is jól jönne időnként, de nehezen tudnám kihasználni. Ja, meg egy pacojet is - azt bezzeg ki tudnám használni. :) No, de térjünk vissza a realitás talajára. :D Viszont, már fenem a fogam az ANOVA nyáron megjelenő precíziós sütőjére. Sajnos az ára még nem ismert. :( Mindenesetre gyönyörűen néz ki, bár ez ízlés kérdése.

anovaculinary.com/introducing-the-anova-precision-oven/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.29. 23:37:52

kuktaban nem keszitunk etelt
UFF
mondjuk nalunk sokszor en vagyok a kukta

Dikusz 2017.01.30. 06:46:16

@Fenchurch68: óóóó.... lejött a lényeg: merre túráztatok? Egy jó túra után az első igazán jóleső dolog amikor hazaér az ember, egy kupica jóféle pálinka, nagyon jól felmelegít:)

Fenchurch68 2017.01.30. 10:29:47

@Dikusz: Bánkútról indultunk, a Háromkő lett volna az előirányzat, de annyira fázott az arcunk (nem vicces! na jó, kicsit vicces), hogy a Nagymezőn mentünk egy kört, aztán vissza. Ez normál esetben nem egy nagy truváj, de nagyon fárasztó volt, a nagy hó leeste után egy szűk nyom volt járható, szóval duplának számít :)
Egyébként tényleg ittunk egy kupicával, a rokonoktól tavalyelőtt kapott körtepáleszből, jellemző a rövidital-fogyasztási szokásainkra, hogy még több, mint a fele megvan.

@Andrass9: Ez az uborka jól hangzik, egyszerű is, csak annyira nincs helyünk, hogy savanyút nem teszek el, a zöldséges néni szokott árulni (titokban) saját eltevésű uborkát, paprikát, vegyes vágottat, finom, és nem nekem kell tárolni :)
Jelentem, tegnap ettem életemben először pacalt, és még élek. Sőt, finom volt. Nagyon tetszik az állaga.

Dikusz 2017.01.30. 12:01:08

@Fenchurch68: el tudom képzelni, hogy fázott az arcotok, jókor jártatok arra. Amúgy se túl könnyű terep, ilyenkor meg pláne:)
Síelni voltatok, vagy túrázni? A Bükk kilencszázasokat ilyenkor megcsinálni jó kis kihívás.

Fenchurch68 2017.01.30. 12:36:28

@Dikusz: Túrázni. Azért tudtam irigykedni a szembejövő sífutókra.

Huszon-harmincpárévesen még megvolt bennem a hév, hogy teljesítménytúrák, végig kell csinálni, most meg ötven felé ennek van egy varázsa, hogy bízom magamban annyira: ha feladom félúton, annak oka van, és akkor is szépen csillognak a fákon a jégkristályok :)
A kedvesemnek abszolút hazai terep, néha kompenzálok a budai hegyekben :)

A fickó 2017.01.30. 12:40:49

@hagyma: Kuktában ízesebbek lesznek a dolgok, pl. egy leves, alaplé. Hogy miért az egyszerű fizika. Minimális gőz távozik el belőlük a rövidebb főzési idő is sokat számít. Normál főzéskor rengeteg folyadék párolog el viszi magával az aromamolekulákat. Főleg a friss zamatát adó molekulákat, ezek nem kerülnek vissza így az ételbe, de legalább a konyhát ízesítik.:D A hosszan főzött léveket ezért is szokás frissíteni, mintegy újra aromatizálni. Ezeknek az aromamolekuláknak a nagy részét az orrunkban érzékeljük evéskor, náthás, vagy befogott orral, ezért nem érzünk úgy ízeket ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.30. 15:32:32

@A fickó: Én is mindig utánzöldségelem a húslevest!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.30. 15:53:12

@A fickó: de en nem molekuakat fozok hanem huslevest
van a fazekon fedo
dednagyanam azt se tudta mi a kukta Maklaron, de olyan huslevest Te nem csinalsz kuktaban
a lenyeg a jo marhahus es a jo zoldseg
es pont a hosszu fozesi ido aggya meg az aromajat

paprika. 2017.01.30. 17:00:18

nalunk itt ED-ben marhabol csinaljak
ugy is finom
bar kicsit ragosab
foleg ha nem sutod meg

kelly is szereti
en meg kellyt
americaig kelett jonni hogy ratalajak
de azota boldogan elunk
meg hazat is vettunk

a toyotakat meg most csereltuk nisanra

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.30. 17:33:36

@paprika.: Te most még Kanadában élsz, vagy már Mexikóban ?
Ha ezt marhából csinálod, akkor 2 órára állítsd a kuktát!!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.30. 17:56:30

@Andrass9:

Paprikát a szél fújja egyik blogból a másikba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.30. 21:58:00

Köszönök szépen!
@Andrass9: Hát így jártam, majd kitalálok valamit helyette, legfeljebb azt mondom, újragondoltam. :D
@Fenchurch68: Bánkútra csak sofőrrel, kocsival. Évente egy-kettő megvan.

Fenchurch68 2017.01.30. 22:09:35

@Waka: Én is kocsival mentem, sofőrrel. Már évek óta ugyanaz, nem váltogatom :)

paprika. 2017.01.31. 17:13:30

@Andrass9:
canada nem koser
hideg van

itt ED-ben meg telen is jo meleg
nyaron viszont hideg de nem anyira

ettol fuggetlenul hajtok a canadai es mexicoi alampolgarsagra is
kelly is szeretne
tobb nyugdij + segely lapatolhato ossze feketen

nem hajtok ra de ha mar adjak

mondjuk igy is jol elunk
most vetem hazat + 2 kocsi is van
megvan a kozeposztalybeli elet pedig csak takaritunk a kuton

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.31. 22:52:40

@Fenchurch68: Nekem folyton változik, aki éppen ráér. Nem kívánságműsor. :D