Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Aszpikos sertésfej II

2017.01.11. 07:00 Andrass9

Egyszerûen nem hittem el, hogy Wakának nem keményedett meg az aszpikja. Egy fejben rengeteg csont, bõr, stb. kollagén anyag van. Ha azt rendesen megfõzik, kemény zselatint kell kapni.

38.jpg

Belefutottam egy szemtelen fejbe füllel(!!!) de tokaszalonna nélkül a madarasban. Máskor is kacérkodtam, de mindig féltem, hogy szeme is van ... Ennek nem volt, megvettem hát.

Begyûjtöttem a fûszereket, meg hozzávalókat:

  • 2,5 kg sertésfej (lehet, hogy malac volt - nem tudom)
  • 3 kicsi darab csontos oldalas
  • pici füstölt szűz
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 paradicsom
  • 3 csilipaprika
  • 2 paprikacsuma
  • szerecsendióvirág
  • borókabogyó
  • feketebors
  • fehérbors
  • szegfübors
  • babérlevél
  • pici rozmaring
  • Füstölt csilipaszta

10.jpg

Az összes fûszer ment egy gézdarabkába, amit összekötöztem, és úgy tettem a fazékba. Persze használhattam volna egy nagy teatojást is, de a gézt most hoztam - ki kell próbálni. Ment még a fazékba valamennyi pucolt fokhagyma is, meg egy pici darab föstölt szûzpecsenye. Meg a hagyma, paradicsom is ott végezte. A végén a fokhagymafejeket is beletettem pucolás nélkül.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A fejdarabokat meg a fület megperzseltem. Nem volt rajt igazán értékelhetõ mennyiségû szõr, de azt mondják, a pörzsölés jó ízzel gazdagítja a bõrt. Rápakoltam a fazékban tanyázó ízesítõkre, majd felöntöttem 4 liter vízzel. Jutott bele még egy kis sárgarépa is - nemán azt kihagyjam!

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkorra már beesteledett, volt már nyolc óra is! Szépen pesztráltam a fazekat egészen tizenegyig, amikor elegem lett a dologból. Picire vettem a lángot és irány az ágy!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Másnap reggel kilencor gyönyörû kép fogadott! Ha ez nem szilárdul meg, megeszem a kalapom!!!

23.jpg

Kivarázsoltam a lébõl a húsokat egy tepsire, az egyebeket meg a kutya táljába - neki is legyen már ünnepnap. Kicsontoztam a fejet, és életemben elõször nem mertem a csontot a kutyának adni. Olyan szálkásan tört, hogy még én is féltem tõle ... A megtisztított húsokat egy tálba tettem, amíg a lével foglalkozom. Ez utóbbit beforraltam a felére, mert annyi is elég.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Kibéleltem két õzgerinc formát folpackkal (elõtte picit beolajoztam a formát, így jobban felvette az alakját a bevonat). Öntöttem az aljára egy merõkanál levet, majd elkezdtem kiporciózni a húst/bõrt/stb. Minden réteg után újabb adag lé, majd megint a hús a bõr, a fül. Végül megteltek a formák (illetve elfogyott a belerakandó szilárd anyag).

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Kiraktam mindkettőt a kamraablakba, ahol igencsak hideg van. Két óra múlva meg is szilárdult (meg a zsír is kicsapódott a tetején).

32.jpg

Valamennyire lekapirgáltam a zsírt, és forró lével színig töltöttem a formákat. Egy késsel kellett kiegyensúlyozni, hogy ne csurogjon ki a lé.

33.jpg

Persze maradt lé. Meg ott volt a hûtõben a libaszárnytõ abálóleve, meg a borjúláb saját leve. No ezek most végre mehettek a csodahüttõbe :)

34.jpg

Az aszpikot (pardon - kocsonyát) másnap borítottam ki a formából. Izgultam persze, mert miért sikerülne nekem jobban, mint Wakának. Kettévágtam az egyiket, és sikeresen szeltem két szeletet belõle ...

35.jpg 36.jpg

Akkor ezt most meg is eszem szenvicskiflivel, citrommal, kremsi mustárral. Só, bors természetesen járt hozzá.

37.jpg

Finom lett, aszpikos lett. Gondolom a tizenvalahányórás fõzés megtette a magáét. Ennyit én soha nem ennék meg, megosztottam hát a szomszédokkal, akik szintén szerették (legalábbis ezt mondták).

49 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma rozmaring fehérbors babérlevél oldalas borókabogyó feketebors csilipaprika szerecsendióvirág csilipaszta paprikacsuma sertésfej szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1312109819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2017.01.11. 11:41:17

Kár minden szóért , különben sem tudok szóhoz jutni , csorog a nyálam !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.11. 12:13:58

egyszer egerben volt egy focimeccs
az eger kapott egy 11-est
a balszelso -nagyon jo jatekos, talan Barta volt a neve- erobol folebikazta,
azutan az eger kapott meg egyet ehhez egy kozeppalyas alt talan csepregi volt a neve - es elegansan felhelyezte a lasztit a job felsobe
a mellettem allo megjegyezte, megmutatta neki, hogy kell tizit loni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.11. 12:25:20

ja a citrom nekem tovabbra is ertelmezhetetlen barmilyen etelhez

EsGyé 2017.01.11. 14:00:15

@hagyma: pedig barmilyen halhoz barmikor illik. Grillezett husokhoz is tok jo tud lenni, zoldsalatakba pedig akar meg kotelezo is lehetne. Lazabb, kellemesebb izt ad mint mondjuk egy erosebb ecet. Sultekbe, vagy mellejuk teve is tok jo. Aztan majd meg biztosan a tobbiek is irnak meg lehetosegeket.
Mondjuk kocsonyat nalunk ecettel ettuk, finomra vagott hagymaval a tetejen es esetleg pirospaprikaval finoman megszorva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.11. 14:39:16

@EsGyé: itt a kulcszo, hogy "illik" bar mas ertelemben mint te irtad

a kocsonyahoz se citrom se ecet nalam szoba nem johet, meg hagyma sem
pirospaprika az ment ra rogton a leszures utan
azt nem tudom minek tennek zoldsalataba citromot?
kagylohoz meg rakhoz szoktunk mi is adni
de azt sem ertem
nekem a citrom= lemonade, es kesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.11. 14:51:08

viszont ha az elso hozzaszolasombol nem jot volna le
ez az aszpik tokeletes
normalisabb kenyerrel persze, itrom es mustar nelku, lila tanyeron
de maga az aszpik az lathatoan jo
andras szerenyen megmutatta wakanak, hogy nez ki egy aszpik
ettol meg waka nagyon jo balszelso, ha ertitek, de aszpik ugyben a 10-es mez andrase

en mar most lamentalok, mi legyen jovo heten mert egyedul leszek
meg a fotorl eszembe jutott a disznosajt
azt is ki lehetne probalnom
jatszik meg a kocsonya, a toltottkaposzta
olyat akarok fozni, ami kitart majd 1 hetig

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.11. 15:20:17

Ez tényleg nagyon szép, és biztosan nagyon jó ízű is volt. Most szívesen megenném friss kenyérrel.
Waka meg kérjen a jézuskától legközelebb egy olyan indukciós rezsót, amin a hőfok bállítható, és ő is tudja főzni majd 10-12 órát a legközelebi malacfejet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.11. 17:04:16

@látjátok feleim szümtükkel: Ez most kivételesen nem az indukcióson készült, mert az a fiamnál van. Piciláng és hőelosztó a fazék alatt. Most is így teszem ma fel a kocsonyát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.11. 17:06:30

@hagyma: Azt hiszem leginkább a káposzta áll el egy hétig.
Kénytelen voltam kocsonyahúst, farkat, stb venni. Csak egy kis adagot - 4 litert.

A fickó 2017.01.11. 18:06:52

@hagyma: Nekem meg az értelmezhetetlen, hogy egyáltalán ezt valaki értelmezhetetlennek tartja. :D A citrom(lé) ízfokozó, azonkívül frissít, könnyít az ételeken - és most nem a salátákról beszélek. Nem szükséges mindig kiéreznünk. Egy igazi bécsi szelet meg citrom nélkül - inkább nem mondok semmit. :D A kocsonyához is nagyon illik. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.11. 18:10:12

@A fickó: Na végre! Szerintem is kell a kocsonyához, de a feleségem szerint nem passzol (PC fogalmazva, ő nem eszik hozzá citromot) :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.11. 18:48:55

@A fickó: @Andrass9: OK, en nem citromozok etelt
se kocsonyat se becsi szeletet
limonadeba perfekt
egy igazi becsi szeletet hogy rontanam mar el citrommal?
friss borjubecsi. oh
citrom?
hulye volt aki kitalalta:)
citromizu banan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.11. 19:42:20

@Andrass9: sokadszor kiderul, hogy a nejed izlese etelben kozelebb all az enyemhez, mint a tiedhez:)
de nem akarom Maryt lecserelni, ne aggodj:)
a kocsonyahoz nem kell citrom
minek savanyitanam el?
kb 20-25 eve talalta ki valaki ezt a citrombaromsagot kocsonyahoz
mer' az oran urias
ugy kell enni
lofaszt mama!:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.11. 22:06:48

Köszönök szépen!
@hagyma: Nos, ez így van, kár is minden szóért. András megmutatta, hogyan kell, én meg illusztráltam, hogyan nem szabad. Remélhetőleg tanult belőle valaki. Én biztosan.
@látjátok feleim szümtükkel: A legutóbbi kocsonyafőzésnél nyilvánvaló lett, a tűzhellyel semmi baj, csak rá kell szánni az időt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.11. 22:18:30

@hagyma: Nem adom a nejem!!! :) Nekem kell a kocsonyához kis citrom, már elnézést, meg sok frissen őrölt bors!
Hogy ezt te nem szereted, az magánügy :) Amit viszont nem fogok megkérdőjelezni, hiszen az a te magánügyed :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.11. 22:20:23

@Waka: Én is tanultam: Rendesen meg kell azt a húst főzni :)
Életemben nem főztem fejet, de a módszer nem tetszett, ezért vágtam bele.

A fickó 2017.01.11. 23:43:50

@Andrass9: Anyukám nem főzte 4 óránál tovább a kocsonyát mégis nagyon jól kidermedt.
Az mondjuk, hogy felére visszaforraltad a levet az sokat segített jelen esetben hogy szilárdabb legyen a zselé. Én egyszer sima csirke barna alaplé készítésekor jártam úgy, hogy a végén felére forraltam, reggelre a hűtőben kőkemény zselé lett. Ha direkte jus-t készítek, akkor meg pláne.

Topy 2017.01.12. 10:09:40

@hagyma: nem annyira urizálás ez, vannak tájegységek az országban, ahol finoman ecettel áthúzzák a kocsonyát evéskor
a citrom már csak ennek finomított változata :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 12:59:52

@Topy: ertem ene ezt, bar ecetet kocsonyara sosem lattam, citromot igen
de nem nekem
ecetet pl babba meg a szuleim is tettek
en cask mondtam citromot -plane ecetet - etelbe nem hasznalok
nehany gyumolcs elofordulhat, ha ugy jon ki a lepes, pulykahoz serteshez, de azok sem a kedvenceim
citrom=lemonade
abbol viszont napiszinten elfogy 1 liter:)
nem ertem, miert kell savanyitani a kocsonyat vagy a babot, nem ertem...
savanyuan job?

EsGyé 2017.01.12. 15:57:09

@hagyma: igy is jo meg ugy is jo. Probald ki ha lesz ra lehetoseged. Ha nem tetszik, legalabb kiprobaltad.
En is ugy voltam, hogy micsoda hulyeseg sultkrumplira Sot es ecetet rakni, aztan egy-ket alkalom utan kiderult, hogy nagyonis jo az! (ez csak a klasszikus vastagra vagott krumplival megy, a McD-s es hasonlo vekony sultkrumplinal szerintem nem jatszik)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 16:01:43

@EsGyé: citrommal probaltam a kocsonyat, mert a haverom mindig ugy ette
soha tobbet
sult krumplira a so evidens
sot meg bors is
egyben sultbe tejfol es sult szalonna
de ecet?
az ecettel a kavefozogeponket takaritjuk
meg lehet a mosogepet
de etelbe?
sult krumplira?

EsGyé 2017.01.12. 16:15:55

@hagyma: pedig itt angliaban es a volt gyarmatokon eleg evidens, hogy egy adag sultkrumplit igy izesitenek. Es tenyleg jo! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 16:25:04

@EsGyé: ha megszakadsz sem teszek ecetet semmilyen etelbe, kulonosen nem sultkrunplira:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.12. 16:47:49

@hagyma:

Pedig egy jó savanyú zöldbablevesnél, vagy krumplilevesnél nincs üdítőbb étel nyáron.

EsGyé 2017.01.12. 16:50:57

@hagyma: nem kotelezo a disznotor! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 16:57:31

@látjátok feleim szümtükkel: @EsGyé:
OK de en nem teszek ecetet az etelbe
se citromot
minek tennek krumplilevesbe egetet?
zoldbablevesre nem emlekszem, nem etten 25 eve
nem hianyzik

a disznotor az hianyzik is meg nem is
de ha aprilisban vagnak valahol disznot, elviszem a nejemet, mert sokat meseltem neki es a pozitiv dolgokat emeltem ki neki
az en emlkeim szerint kurva hideg, ho a diszno visit fozik a zsirt
ahh, valahol megertem, hogy az EU betiltotta

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.12. 17:26:17

@hagyma:

Nem tiltotta be, ezt valahol félrenézted.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 17:37:55

akkor jo
valamelyik nap arrol olvastam hogy megszurtak egy malacot es nem kabitottak elotte
OK lehet cask a szabalyait modositottak
nekem ugy jot le beszabalyoztak a diszno vagasat
pedig van boller szazadok ota
tudja hova kell szurni
nagyanyamm ugy vagta el a csirke nyakat elkabitas nelkul mint a pinty
mi meg ettuk reggelire a sult vert
tudom barbar vagyok:)

Ez vagyok 2017.01.12. 17:39:32

@hagyma: Én sokszor készítek citromos szeletet. Karaj vagy sertéscombszeletet sózok, borsozok, lisztben megforgatom, oliva olajon picit sütögetem, kiszedem. A visszamaradtakba teszek egy citrom levét, fél citrom reszelt héját,1-2 dl vizet, sót, borsot, kakukkfüvet, felforralom. Visszateszem a húst, párolom. A végén rizslisztet összekeverek hideg vízzel, beleöntöm, összeforralom. Spagettivel esszük, tökjó.

Topy 2017.01.12. 17:44:31

@hagyma: kábítani kell; itt meg nem is kábították, ráadásul a gyakorlatlan "böllér" - aka óvodáskorú gyermek - nem is tudta jól megszúrni, megkínozták azt a szerencsétlen jószágot rendesen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 17:57:08

@Ez vagyok: OK
citrom nem valo etelbe, aki teszi az teszi, nekem voszem
@Topy: nem mondom hogy gyerekkel kell megoletni egy allatot
lehet nem szep
nagyanyam ugy vagta el a csirke nyakat mint a szel
a diszno is leszurasra kerult kabitas nelku
teny, volt hogy elotte rendett rakott a feszerben
namitakarok mondani?
tilzasba van vive ez a tema
bemegy a sote;zo;da hiperbe leveszi a csirket a hutobol
ahh nem folytatom..........

a gabonat learatjuk
a csirket levagjuk
a disznit levagjuk
a vadakat lelojjuk
ezek nelkul nem elnenk

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.12. 18:09:48

Köszönök szépen!
@hagyma: A lovakat meg lelőjük, ugye? :)
Ízlésről nem vitatkozunk, mindenki úgy eszi, ahogy neki tetszik.
Vannak olyan vidékek, ahol főtt krumplival eszik. Nekem meg ez szokatlan. Legyen hozzá foszlós, lágy, fehér kenyér. Meg pár csepp citrom. :D

Ez vagyok 2017.01.12. 18:12:11

@hagyma: Egyszercsak próbáld ki, ha kevés ecetet ír a recept, hogy helyette milyen jó lesz tőle. Ezt a salátákra is értem, de például a lencsefőzelékbe is ezt teszek, meg a majonézalapú öntetekbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 18:41:49

@Ez vagyok: Nagyon jól mondja @Waka: ! Izlésről nem vitatkozunk. Ki így szereti, ki meg amúgy. Van aki hangot is ad ennek az elferdülésnek, van meg aki titkolja :)
Ahogy én sem főzök paradicsomos káposztát, úgy hagyma sem szereti a citromot (csak limonádéba) - nincs ebben semmi rossz. Elég öreg már, hogy ne tudjon az izlésén változtatni! :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 18:45:15

Elkészült a minikocsonyám - lett 9 félliteres fagyisdoboz (nincs nagykapacitású tányérom, meg macerás is). Ezt egy nagy tányérra kiborítva fogyaszjuk (kettőt már megettem, sietek vele a szomszédhoz, hogy maradjon neki is).
A feleségem adagjait beraktam a hüttőbe: vasárnap jön végre haza! Viszont nem tudom, mit főzzek, mert jönnek a gyerekek is ebédre, és nincs ötletem. Fácánleves valószínű. Gyerekek nem kocsonyáznak, feleség nem halazik, vadazik, mi jó falatozik :(
A végén főzök egy krumplis tésztát :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 19:44:16

@Waka: eljon az ido amikor lelojjuk, de nem esszuk meg
ez hulyeseg hogy izlesrol nem vitatkozunk
dehogynem
@Ez vagyok:
ecetet es citromellenes vagok etelben
@Andrass9: oregsegtol messze vagyok meg, de....
hogy citromot meg ecetet nem teszek a kocsonyamra az hetszenteseg
a krumplisteszta reemek etel

A fickó 2017.01.12. 19:48:03

@Andrass9: Akkor ne mondja, azt Hagyma, hogy citrom ételbe nem való, mert erről már lehet vitatkozni. Mondja, azt, hogy ő nem szereti és akkor erről már nem kell vitatkozni. Maximum sajnálhatjuk érte. :)

Amúgy, meg nagyon sokszor a citrom ízét nem is érezzük ki az ételekből, de jelenléte üdébbé, frissebbé, ízesebbé teszi az ételt. Nem akarnám felsorolni, hogy mennyi mindenbe való - még olyanokba is, amikbe nem is képzelné az ember. Minden a dozírozáson múlik, de számtalan esetben nem a savanyítás a cél. Én például a halászlét, gulyást is frissítem vele.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 20:24:18

@A fickó: ha en azt mondom, citrom etelbe nem valo, az azt jelenti, sosem teszek etelbe, etelre citromot
en
legyunk mar tul azon. hogy ugy kellene kezdenem
"velemenyem szeint"
pl nekem gukyaslevesbe a citrom vegkeppen ertelmezhetetlen
a gulyast nem kell frissiteni
a gulyas meg a halaszle akkor jo ha oreg
miert frissitenem citrusokkal
tehetnek bele kekszilvat is vegulis
/a fentiek sajat velemenyem:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 20:41:45

@A fickó: Szerencsére nem fogjuk egymást kardélre hányni. Hagymától már megszoktam, hogy ex-katedra kijelent dolgokat, ami valójában az ő ízvilágát takarja. Magyar fogalmazásra meg nem akarom tanítani - annál ő már SOKKAL ÖREGEBB :)))))
Inkább sajnálom, hogy mennyi finom ízből marad ki :) (Ahogy a feleségemet is sajnálom ezügyben).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 20:43:31

@Andrass9: A gyerekek a standard karácsonyi kajára szavaztak - lévén ez most egy utókarácsony: sült csirke, húsleves, krumplipüré. Legalább a húslevesben szabad kezet kaptam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 20:44:21

@Andrass9: Eszméletlen jó lett a kocsonya! Már a harmadik tálnál tartok :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 21:00:23

@Andrass9: nana hogy igen
en kijelentem, amit gondolok
mi a baj?
Magyar fogalmazasra maximum tanitvanyom lehetnel, csaxolok

hej ezzel a kocsonyaval megint felhuztal
vasarnap utazik a nejem, sok napra kitartana
nem is ettem sok eve
meg nem tudom belefektessek bele annyi energiat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 22:18:14

@hagyma: Isten ments! A végén még sikerül mákostésztát is főznöd ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 22:29:45

@Andrass9: mar reg nem akarok
te matematikus vagy, en bolcsesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 22:33:03

ez az aszpik tokeletsnek tunik
tovabbra is disznosajton lamentalok
fustolo haz is kene
dehat meg belulrol sem vagyunk kesz
marcius vege 1 honap haza
addig OK less belul
majustol indulnak a kulso munkalatok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.12. 22:41:34

@hagyma: Ha itthon vagy, vegyél olyan füstölőt, amit a következő posztban említek. Szimpla grillben is tudsz hidegfüstölni vele!!!

Fenchurch68 2017.01.13. 00:28:58

Holnap nálunk is kocsonyafőzés, ma akartam, de mivel egy ismerős felújítja az egyik leánykám notebookját, és pizzát kért érte cserébe, hát pizzasütés meg málnás tiramisu volt műsoron :) a belevaló cuccokért sem pénzt kért, hanem hogy jövő héten minden nap vigyek neki kaját :D már rendelt is lasagnét, vadast, rakott káposztát, bírom az ilyen barterüzleteket :)

Én se tudtam volna elképzelni halászlében a citromot, míg nem ettem életemben először korhelyhalászlét Tiszaújvárosnál.

Édesem most szólt, hogy lehetőleg ne olyan legyen a kocsonya, mint a múltkori, ami ízre nagyon finom volt, de olyan kemény lett, hogy ha a falhoz vágtam volna, visszapattan és betöri az orromat.

Ez vagyok 2017.01.13. 11:02:28

@Andrass9: ... és hány kilós testtömegnél tartasz? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:07:25

@Andrass9: talalok itt, remelem:)
@Fenchurch68: en a korhelylevesbe sem teszek citromot, eleg a savanyukaposzta
halaszlebe meg kizart
sok sikert a kocsonyahoz
en meg mindig lamentalok, neki alljak-e?