Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Káposztás nyögvenyelő

2017.01.09. 07:00 Waka

Meg túrós, tejfölös, szalonnás, s a többi, csak nem akartam minden hozzávalót beleírni a címbe.
A nyögvenyelő voltaképpen egy sztrapacska jellegű étel, csak nem akartam magamra zúdítani a kedves olvasók - egyébként teljesen jogos - haragját, amiért annak nevezem. Fatornyos falumban a Nyírségben ezen a néven illették. Amilyen szegények voltak arrafelé a népek, örültek, ha egy kis zsír jutott rá, nemhogy juhtúró meg tejföl. Aztán cikákoltak evés közben, mire nagy nehezen le tudták nyelni, főleg ha elég nagyra sikerültek a galuskák.
Az ünnepek alatt eléggé túltoltam a húsevést - halászlé passzírozva, töltött káposzta, kocsonya -, s bár a köszvény nem jelentkezett be, úgy döntöttem, készítek valami "diétásabb" ételt.
Krumpli van rogyásig az erkélyen két polisztirol doboz védelmében, egy doboz Lipóti lemezes túró is pihent a fagyasztóban még múltkorról, mikor kaptam egy aznap lejárt szavatosságút. Savanyú káposzta is maradt valamennyi a karácsonyi dőzsölés után. Pár apróság még kellett mellé, azt pénteken megvettem.
Persze, egy kis szalonnát azért belecsempésztem a biztonság, no meg a látvány kedvéért.

18.jpg


Hozzávalók:
- 1 kg tisztított burgonya (Impala)
- 40 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 60 dkg túró
- 33 dkg 20 %-os tejföl
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 50 dkg kicsavart savanyú káposzta
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 3 egész tojás
- sertészsír
- só
- bors

A káposztát kicsavartam és deszkán kicsit megvágtam.

1.jpg
A szalonnát apró kockákra vágtam, majd két kanál zsírral megtámogatva ropogósra sütöttem.

2.jpg
Kihalásztam a pörcöt a zsírból és a finomra vágott vöröshagymát megpirítottam benne.

6.jpg
A túrót villával kicsit fellazítottam. Sajnos nem volt szerencsém, a közeli Lipótiban nem kaptam leveles túrót (ami volt, keveselltem), a távolabbi meg igen messze van, egy sima félzsíros tehéntúróval kellett kiegészítenem.

7.jpg
A krumplit a kockareszelőn különösebb vérfürdő nélkül lereszeltem.

3.jpg
Hozzáadtam a liszteket és a tojást, sóztam, borsoztam, majd alaposan kikevertem.

4.jpg5.jpg
Tartottam attól, hogy a hosszú krumpliszálak eldugaszolják a kényelmes "félautomata" eszközt, ezért elővettem az édesanyámtól örökölt, uszkve 60 éves, a használattól már papírvékonyra kopott nokedliszaggatót. A "lapát" nyele már rég az enyészeté lett, szerencsére volt egy másik, alumínium vacak, az abból kioperált nyél - némi faragást követően - prímán megfelelt hozzá. Remek, öreg szemű lett a galuska.

8.jpg
Forrásban lévő sós vízbe szaggattam a tésztát, és pár perc főzés után kivadásztam.

9.jpg
Egy nagyobb lábosba szedtem a kifőtt tésztát. Hogy az összetevők jobban elkeveredjenek, minden adagra tettem egy kanál pirított hagymát és szalonnapörcöt, majd összeforgattam.

10.jpg11.jpg
Amikor az összes tészta kifőtt, két részletben hozzáadtam a túrót, és alaposan elkevertem.

12.jpg
A tepsit kikentem egy kanál olvasztott zsírral, belesimítottam a galuska felét, arra pedig rámorzsoltam a káposztát.

13.jpg
Ezt követte a maradék tészta.

14.jpg
A tetejére kentem a tejfölt és megszórtam a félretett szalonnapörccel.

15.jpg
Hármas fokozaton elkezdtem sütni. Közben szólt Kistesó, ha netán mennék boltba, vegyek már neki ezt-azt, meg vigyem is fel hozzá. Nem akartam boltba menni, de azért mentem, úgyis el kellett tőle hoznom egy cserepet az amarillisznek. Visszavettem a sütőt kettesre és elindultam. Megvettem, ami kellett, aztán felmentem hozzá. Hát a cserép egy nyeszlett 12 centis vacak volt, a hagymának még a gyökere is alig fért volna bele. No mondom, leugrom a 100 forintosba - tán még nyitva van -, veszek egy normálisat alátéttel. De jó, ha már megyek, esetleg hozhatnék pár zsemlét is, mert az valahogy kimaradt. Fasza. Megvolt a kanyar, ittam egy kávét, aztán elindultam. - Akkor már a fene vigye - gondoltam, elmentem a Sörözőbe egy kupica ágyas szilvára, meg egy viceházmesterre, hogy legyen étvágyam az ebédhez.
Egy szó mint száz, a sütési idő 15 perc hármas, majd 60 perc kettes fokozaton. Épp jó lett.

16.jpg
Megint jól főztek nálunk. Tartottam tőle, hogy túl savanyú lesz, de nem volt az. Az alja ropogósra pirult, a belseje szinte krémes lett, de szépen szétvált, nyögni nem kellett hozzá. Melegen szétomlott az egész, nem is tudtam, csak este kiszedni egy fotózható szeletet.

17.jpg

66 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma túró tejföl savanyú káposzta sztrapacska teljes kiőrlésű liszt sertészsír kolozsvári szalonna nyögvenyelő búzafinomliszt lemezes túró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8012109833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 10:26:08

Nyögve, de nyelném. Ha nem lenne benne káposzta, akkor nyögés nélkül :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 11:30:32

@Andrass9: kaposztt en sem ertem
bar letezik kaposztas sztrapacska is
igaz nem nekem
maradok a sztrapinal, ha valaki lereszeli a krumplit nekem

Fenchurch68 2017.01.09. 12:19:53

Csatlakozom az előttem szólókhoz, a káposztát inkább enném mellé nyersen saláta gyanánt :)

Szlovákiai (nem magyar, igazi tót :) ismerős szerint a sztrapacska, az kifejezetten a káposztás verzió, amit mi sztrapacskának hívunk, az a brindzové halusky.

Ez a verzió szerintem a kedvesemnek ízlene nagyon, mert ki nem állhatja a juhtúrót, még körözöttet is tehéntúróból kell csinálnom neki.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.09. 12:40:40

Nekem teccik.
Igen gazdag támanyagokban, és ízekben is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 13:41:04

@Fenchurch68: a mi sztrapacskank juhturoval szalonnaporccel es tejfollel keszul
van meg hagymas valtozat is
azt sem kedvelem
hamar egyszer krumplit reszelek.....
abbol juhturos tejfolos sztarpi less
sutni nem kell
de ez a kaposztas kocka sem lehet rossz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 13:44:25

ma is vezettem a nejemnek, meg jegbordasak az utak
15-en leviszem charlotteba, innan megy a gepe floridaba, onnan mennek a bahamakra
cask ho ne legyen...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 13:59:14

@hagyma: Hosszú időre megy? Azért ilyenkor nem rossz a Bahamákon, te meg küzdj a jeges úttal :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 14:14:25

@Andrass9: 1 hetre
utana meg 1 het szabin less a 4 unoka vegett
tudja O nagyon jol mar hogy alig less faradtabb a vakacio utan, mintha dolgozna

EsGyé 2017.01.09. 16:16:10

Igy kaposztasan meg nem ettem, de egyszer biztos kiprobalnam. Ugyanakkor igy lesutve sem ettem meg, viszont ezt szinten csak a kiprobalas vegett csinalnam. Nekem a krumplis nokedil (trapacska, nagymamam utan szabadon) kifejezetten bejon "takonyasan". Pont mint a tojasos nokedli vagy a rantotta.

EsGyé 2017.01.09. 16:16:51

@EsGyé: erre elirom. Szoval taknyosan. Jo etvagyat mindenkinek! ;)

Topy 2017.01.09. 16:38:00

@Andrass9: mentségére szolgáljon, hogy legalább savanyúkáposzta volt! :)

Ez vagyok 2017.01.09. 17:29:11

A "félautomata eszköz" nokedliszaggató is megbirkózik a nyersen reszelt krumplival. Picit rá kell nyomni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.09. 17:34:42

Köszönök szépen!
Azért csak kapom az ívet, pedig milyen kis óvatos voltam.
@hagyma: A káposzta azért van, mert maradt és al akartam használni. Rákerestem, láttam, van káposztás verzió, hát kipróbáltam (a magam módján). A Bahamákon csak nem lesz hó. :D
@EsGyé: A galuskát próbáltam már lepirítva, nagyon jó tud lenni.
@Ez vagyok: Biztosra mentem, legalább jó nagy lett a nokedli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 18:03:24

@Waka: Galuskát alapvetően "takonyosan" szeretem (mint a rántottát is!), de pl. tojás nélkül kifejezetten jó, ha le van pirítva! Hogy ez hogy viszonyul a káposztához, azt nem tudom. Ahogy @Fenchurch68: mondá, a tótok szerint a sztrapacska káposztás! Néha átmegyünk Bánrévénél a határon ebédelni (munkaebéd!) egy pici krimóba, ahol gyönyörű felszolgálólányok dolgoznak. Nost ott a sztrapacska káposztás, de mindig elmagyarázzák nekünk, hogy ha ismertet kérünk, akkor az legyen brindzové halusky - mi meg hallgatunk a szebbik nemre ...
Általában "tüzes marhahúst" eszünk haluskyval :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 18:04:36

@Waka: Amúgy a galuska mindenféleképpen jó!!!! Csak nem egészséges :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 18:06:52

@EsGyé: Tojásos nokedli, rántotta - nekem csak lágyan jön be. Anyósom (Isten nyugosztolja) száraz rántottát kevert bele a galuskába! Há ember az ilyen???? (Nagyon szerettem az anyósomat!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 18:09:49

@Ez vagyok: Nem tudom, melyik az a félautomata szaggató. Nekem hasonló van, mint Waka ősrégi verziója, de leginkább egy fejreállított káposztareszelő. Vittem ki az USA-ba is, azóta is szolgál, meg itthon is. Az igazi ötlet abban az volt, hogy a kis öblöcskékben megállt a tészta, aztán amikor visszafele húztuk, akkor szép kis gömbölű tésztácskák potyogtak a vízbe.
Máig ezzel készítem a nokedlit.

Ez vagyok 2017.01.09. 18:17:31

@Andrass9: Ott van Waka képén. Nekem is olyan van. A leírásodból talán neked is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 18:57:58

@Ez vagyok: Azt hiszem félreértetted Waka szövegét:
"Tartottam attól, hogy a hosszú krumpliszálak eldugaszolják a kényelmes "félautomata" eszközt, ezért elővettem az édesanyámtól örökölt, uszkve 60 éves, a használattól már papírvékonyra kopott nokedliszaggatót."
Vagyis a félautomata eszközről nincs kép ...

Dikusz 2017.01.09. 20:16:43

@Andrass9: sok volt az a töltöttkáposzta egyedül + a kutya, ugye? Egy darabig most biztos szünet lesz káposztából:)))

Dikusz 2017.01.09. 20:19:16

@EsGyé: az első változat jobb volt, népiesen hangzott. A második már egyértelműbb :))))))))

EsGyé 2017.01.09. 20:26:22

@Andrass9: en is talalkoztam ezzel a rantottas nokedlivel, de az csak nokedli meg rantotta. Az osszetevok ugyan azok, de a kivitelezesen mulik minden! Ez most olyan fickos lett! :)

Dikusz 2017.01.09. 20:30:05

@Fenchurch68: énszerintem a juhtúrós sztrapacska, és a brindzove halusky ugyanazt jelenti, csak két nyelven. A pirított káposztás csak egy változata.

trux77 2017.01.09. 20:52:30

A hosszú szálacskákat úgy lehet elkerülni, hogy a reszelő csillagoldalán kell letolni a krumplit. Akkor egy krumplipép lesz belőle, és nem kínszenvedés kiszaggatni. Mondjuk én a deszkán késsel szaggatás híve vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 20:54:32

@Dikusz: Hacsak, feleségem nem kíván meg egy kis töltött káposztát. Sajnos ő alapvetően csak édeskáposztából készült székelykáposztát eszik (lucskos káposzta), az meg nekem nem jön be.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.09. 20:55:54

@Andrass9: A félautomata szaggatóról ott a link. Képet nem akartam feleslegesen beilleszteni. A "tojás nélkül" gondolom a tojással készült, nem "tojásos nokedli"-re vonatkozik.
@Ez vagyok: Nem olyan. Az András-féle eszköz egyik fele, tök/káposzta gyalu, megfordítva szaggató. Az enyém egyfunkciós, kevesebb, ritkább és nagyobb lyuk van rajta. Van nekem is olyan megfordítható fajta, de azzal apró galuskát lehet szaggatni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 20:56:32

@EsGyé: Lassan elmegyünk teljesen ebbe az irányba :)
Szerintem ezt is túléljük, mint sok minden mást...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 20:57:34

@Dikusz: Erről a tótoknak más a véleményük, és azért ez az ő ételük elsősorban. Nagyon más a két étel!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.09. 21:01:47

@trux77: Kínszenvedés nem volt, csak éppen nem voltam biztos a dolgomban, de ilyen módon nem okozott problémát. A csillag formán jóval veszélyesebb és tovább tart. Most már megvan a tuti módszer, legközelebb a finomságokat emelem ki. Azért bő 1,5 kiló anyagot meglehetős kihívás deszkáról eldolgozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 21:03:02

@Waka: Gyanakodtam, hogy ezt a kerek lukút használtad a tartállyal. Nekem soha nem működött, ki is dobtam a cicába. Biztos túl sok krumplit reszeltem a tésztába :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 21:03:50

@Waka: Soha nem mertem megpróbálni sem!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 22:09:59

@trux77: ott bizony es az a szopas, ott lereszelni
@Andrass9: a szekelykaposzta is savanyubol van eredetileg

Dikusz 2017.01.09. 23:19:56

@Andrass9: azért írtam, hogy szerintem. Megnéztem a neten, bármelyik elnevezés alapján kerestem, mind a kettő a juhtúrós sztrapacskát jelentette a receptek szerint. Nem volt szándékom megkérdőjelezni, amit írtatok, remélem nem vettétek annak.
Pár éve járok nyugdíjas találkozóra a Pilis-hegység egy kis falujába, sok szlovák nemzetiségi él ott. Legközelebb, ha megyek, megkérdezem tőlük, kíváncsiságból.

Fenchurch68 2017.01.09. 23:48:20

@Dikusz: Igazad van, magyarul juhtúrós sztrapacskának hívjuk a brindzové izét, viszont a szlovákok sztrapacskának (ami asszem azt jelenti, hogy borzas?) a káposztás haluskyt hívják. Persze simán az elnevezés is változhat tájegységenként, mint a töltött káposzta receptje :)
(Csak nem Psztlászló? Ott van a családnak közel ötven éve nyaralója, gyerekkorom nyarainak jó részét ott töltöttem. Sok magyar szót nem lehetett hallani az utcán akkoriban...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.10. 01:09:45

haggyuk mar a szlovakokat
a mi sztrapacskank az juhturos elsosorban es tejfollel
van meg hagymas
es kaposztas is, de a amagyar sztrapacsaka juhturos
ez olyan mintha belemegyunk, hogy az igazi olasz pizza a napolyi es cask paradicsom van rajta meg sajt es vekony es cask az a autentikus
ezer fele pizza van
enn utalom a vekonyet
az itteni olasz kozosseg is csinal 100 felet
a Magyar sztrapi az juhturos, tejfolos szalonnas reszelt krumplibol, fozve
UFF

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.10. 14:38:18

fasirtott reggeliztam
ez kb a 20-ik volt
a krumpli elfogyott
maradt meg egy fasirt
valahogy rabeszelem Maryt este, mert ezt mar nem kivanom
kedvet kaptam kocsonyahoz, lehet megis fozok 6-8 tanyerral
a hideg megvan hozza

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.10. 17:10:08

@hagyma: Én is kacérkodom már egy kocsonyával. Két szomszédtól már kaptam, ideje lenne nekem is főzni egyet :)

Ez vagyok 2017.01.10. 17:12:53

@Andrass9: A "linki kép" van róla :)

Ez vagyok 2017.01.10. 17:23:52

@Andrass9: Én meg már 3 éve kacérkodok a kocsonyával. Annyira kéne már főznöm egyet végre, azt a körmöst, bőröst, fülest, farkost, fejest, najó pici hússal. Az az igazi!
De ezek (a fiuk) örökké fogyóznak és egyfolytában belém van égve, hogy "könnyű" ételeket főzök. Annyira, hogy ha egyszercsak valami nehezebbet csinálnék, nem esne jól senkinek.
Tudom, vannak könnyedebb kocsonyák is, de az nem éri meg a fáradtságot, inkább mást készítek.

A fickó 2017.01.10. 18:05:04

@Ez vagyok: Mi a nehéz egy kocsonyában? A zselatin. :) Az egy tiszta zsírtalan, zselatinos leves. Tudom, hogy sokan rajtahagyják a zsírt, de úgy nem túl guszta. Én általában légiesen könnyű száraz pezsgőt iszom mellé. Csak pofahús is legyen benne. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.10. 19:31:56

@A fickó: Szerintem is egy könnyű eledel! 2-3 tányérnyi meg se kottyan (persze pezsgő nélkül - az nekem nem passzol hozzá. Esetleg egy kis XO utána ...)
A halálom ha zsíros, méginkább, ha szőrös. Van egy kedves szomszéd, aki nem perzseli le, az övé általában a kutya boldogsága aznap. Szerintem nem is tudja, hogy perzselni és kapirgálni kéne ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.10. 19:47:56

@A fickó: @Andrass9: a kocsonya nem hizlal
egy ferfinak nem kell fogyoznia
UFF

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.10. 21:41:35

@Andrass9: Az a "félautomata" hagyományos galuskánál bejött, de a mostani tapasztalatok alapján nálam is a kukában landol.
A csülök és a fej révén belekerül a kocsonyába némi zsíros rész, de nekem olyan, mint pár falat császárhús. Azt is esszük főve, mégis milyen jó. A folyékony zsírt természetesen lehalászom, mielőtt a tálakba merném a levet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.10. 21:51:50

@Waka: Azt a "félautomatát" nem tudtam megkedvelni, bocs!
Az csak természetes, hogy van benne zsíros rész, meg is eszem. De nem szeretem, ha a zsír úszkál a tetején ... Tudom, válogatós vagyok :) Jó kis császárhús!!! kellenm keresni valami minőségit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.10. 21:52:57

@hagyma: Azért a férfinak is kell fogyóznia, ha cukros lesz ... Kocsonyát akkor is kell enni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.10. 22:02:18

@Andrass9: nem szabad meghiznia
mondjuk nekem eleg jelentos sorhasam van
a kocsonyan meg mindig gondolkodom, a nejem nem eszi, a fiam sem szereti....
1 emberre kocsonyat?
szomszedasszony sincs

Fenchurch68 2017.01.10. 22:19:08

@hagyma: Amit nem eszel meg, lefagyasztod, aztán ha kedvet kapsz hozzá, meglangyosítod és visszadermeszted :)

Nálunk a kocsonya kifejezetten fogyókúrás kaja, az utolsó gramm zsírt is leszedem róla, a bőrös-cupákos részből maximum én eszem egy kicsit (de én ehetem bátran), az ember még a sovány színhúst sem szereti benne, csak a levét magába. Kenyeret nem eszünk hozzá, csak mindenféle zöldségeket. Gyakorlatilag egy erős, üres húsleves.

A sörhassal azért jó vigyázni, van, aki azt mondja rá: tekintély, van, aki azt: kezdődő metabolikus szindróma...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.10. 22:29:40

@Fenchurch68: en sosem fogok kocsonyat lefagysztani
zoldseg nelkul fozom
fustolt hus kell bele
kenyer alapveto, annelkul ra sem neznek
sorhasam koromnak megfelelo, valami 5 kilo + lehet rajtam, volt mar tobb is 6-8 eve, de mar bealltam

Fenchurch68 2017.01.11. 17:03:09

@hagyma: Ez a pár kiló plusz teljesen oké, csak a hasra hízóknak nagyon kell figyelni sajnos, mostohaapám amúgy vékony, izmos alkat, de ötven fölött lett egy kis pocója, ami aztán egyre jobban elszabadult, most meg (70) kiderült, hogy valószínűleg évek óta cukros, de csak most lehetett orvoshoz üldözni. Viszont hálistennek jól megijedt, és most hajlandó végre nem kenyeret enni csokitortával, kap inzulint. Az emberem, akinek még mindig van bőven fogynivalója, viszont olyan alkat, hogy mindenhova hízik, ő az orvosa szerint nem igazán veszélyeztetett ilyen tekintetben. (Na jó, bőven elég a gerincsérv is...) Feltételezem, hogy te jobban figyelsz magadra, mint pótapukám, bár ezt a szintet nem nehéz túlszárnyalni :)

Szerintem is kell(ene) a kocsonyába füstölt hús, ezt úgy oldom meg, hogy külön főzök magamnak egy darab tarját, és a saját adagomba beleszeletelem. Nem olyan, mintha benne főne, de majdnem. Kenyérről teljesen leszoktunk, abszolúte nem hiányzik semmihez. Anno mikor elkezdtünk így kajálni, helyesebbnek tartottam, ha nem kezdek el mindenféle marha drága pótlékokból bűvészkedni, úgyse lesz olyan, inkább elhagyjuk teljesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.12. 13:09:50

@Fenchurch68: en ugy vagyok vele, igy 55 evesen, hogy ha meg kell halni meg kell halni, mostantol barmikor bekovetkezhet
egyelore nincsenek egeszsegugyi problemaim, dehat a kortarsaim hullanak, van osztalytarsam aki rokkantnyugdijjas
hogy mondjam,, meg nem akarok meghalni, de ha bekovetkezik, akkor bekovetkezik, mondtam a fiamnak is, ha elmegyek nem kell dramazni
az eletbiztositasom fedezi a nejem jovojet
meg a konyvemet be akarom fejezni:)

fustolt tarja kell bele
kenyer nelkul nem tudnek elni sem
hat a kenyer az elet
krisztus teste
mondjuk vorosbort nem iszom, felviszi a vernyomasomat, ami amugy alacsony
so
nincs isten hogy elhagyjam a kenyeret, sutunkk is veszunk is a fagyasztoban is van mindig / most is minimum 2 kilo:)/
ha kenyer van minden van

Fenchurch68 2017.01.13. 00:16:58

@hagyma: Megértem, hogy valaki ennyire tud ragaszkodni bizonyos ételtípushoz, én pl. kegyetlenül nehezen viselném el az életet joghurt, aludttej meg hasonlók nélkül.

Egyikünk se volt soha kenyeres, szóval nem jelentett különösebb önsanyargatást, hogy nem eszünk egy idő óta :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:00:02

@Fenchurch68: a kenyer nem eteltipus, a kenyer maga az elet
joghurtot tegnap ettem utoljara:)
hat mivel ennem a paprikaskrumplit, a toltottkaposztat, a zsiroskenyeret, a bablevesemet, a szalonnas rantottat stb:)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:51:42

hat mik lennenk a hatalmas buzamezok nelkul?
na erre valaszolj!
ha nem lenne kenyer mar kipusztult volna az emberiseg
mondjuk igy is ki fog

Topy 2017.01.13. 13:01:52

@hagyma: eszkimók!
nekik hatalmas hómezőik vannak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 13:23:18

@Topy: nade fokat esznek, nem gulyaslevest kenyerrel
naugye

Topy 2017.01.13. 13:34:40

@hagyma: gulyásleveshez nem kell kenyér, van benne krumpli
esetleg egy kis citrom...
;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 13:47:40

@Topy: amugy en a nokedlis csrkeporkoltet is kennyerrel eszm, de tovabb megyek, a sajtos tesztat is
emlekszem a regi oregek a kenyer felvagasa elott keresztet rajzoltak a kenyerre
mert ok tudtak, amig kenyer van minden van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 14:11:05

@hagyma: A mai öregek se restek megáldani a kenyeret egy kereszttel. Én is kenyérfüggő vagyok, mégis sikerült visszafognom heti 70 dekára a kenyérfogyasztásomat. A cukrom is rendesebben viselkedik, meg remélem, a testtömegemre is jó hatással lesz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 14:55:19

@Andrass9: en nem dekazom, en anyyit es ahhoz eszem amihez kivanom
van hogy egesz heten nem eszek kenyeret, van hogy egyultohelyemben megeszek felkilot
kenomajas, kolbasz szalami, zoldsegek gyumolcsok
nekem ez neha beindul es akkor azt kell ennem
ezekhez meg kell kenyer
na es a ringo buzamezok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 16:39:22

@hagyma: Én se dekázom. Ennyire jön ki az a kenyér, amit sütök magamnak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 17:41:37

@Andrass9: szigoran belegondolva /atlagban!!!!/ heti 1 1,5 kilo eleg kettonknek
de egyszeruen vannak etelek amit nem tudok kenyer nelkul elkepzelni
es nem is akarom, meg elkepzelni sem:)

Topy 2017.01.13. 17:55:52

@hagyma: nagymamámék még így csinálták;
a múltkor valamelyik pékségben láttam, hogy ha az eladónak egész veknit kellett megszegnie, akkor keresztet rajzolt az aljára