Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Lencsefőzelék Szilveszterre

2017.01.05. 07:00 Andrass9

Minden évben elkésem a lencsefõzelékkel - nem is gazdagodtam meg! Idén viszont egyedül vagyok, idõm, mint a pelyva, hát fõzõcskézem. El is készült még este hétre a fõzelék. Persze posztolni már nem volt erõm, hogy releváns is legyek vele...

10.jpg

A kendvenc szomszédaim átjöttek éjfélre koccintani, így lehetõség adódott kipróbálni a babonát: ettünk egy-egy tányérkával a legszebb ázsiai étkészletbõl (Wakának biztos ismerõs lesz :) Az eredményről majd jövőre beszámolok!

Bár azt mondják, nem kell a lencsét áztatni, én azért beáztattam 3 órára, mielõtt belefogtam:

  • 50 dkg lencse (szárazon a gyengébbek kedvéért)
  • 1 vereshagyma
  • 4 dkg húsos szalonna
  • 1 dkg füstölt szõzpecsenye (kicsit kiverte már a só)
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1 ek mustár
  • 1 tk cukor
  • 2 babérlevél

11.jpg

Persze van felesleges alapanyag is a képen: a kolbászzsír. Végülis nem rántottam be a fõzeléket. A babért meg kicseréltem két friss babérlevélre a téliesített babérbokorról.

Felkockáztam a szalonnát a zsíros rész különválasztásával, valamint a hagymát is. A fazékban elõször a zsírosát sütöttem ki, majd utánaküldtem a húsos részét is. Amikor azok már megpirultak, a hagymát is beletettem, amit azonnal követett a lencse és egy liter víz. Valahogy én szeretem a nyers hagymát belefõzni a lencsébe - lágyabb íze lesz, mintha megpirítanám.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Lereszeltem a citromhéjat, belefacsartam a citromlevet is a cukorba, amihez hozzáadtam egy kanán ízes mustárt. Ezt alaposan kikevertem, és félretettem. A lencse olyan 75 perc múlva megfõtt.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ekkor botmixerrel egy picit pürésítettem rajta, hogy ne kelljen berántani - éppen csak 5 másodpercig ment a gép, ami elegendõnek bizonyult a besürítéshez.

20.jpg

Hozzáöntöttem a mustáros keveréket, kóstoltam, sóztam. Kevésnek itéltem a mustárt, nyomtam hát bele egy kanálnyi kremsi mustárt (az pikáns-édes), és lassan rotyogtattam még félórát.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Éjfél után tálaltam egy sült virslivel. Ez utóbbi elég pocsék volt, pedig A NAGY VIRSLITESZT gyõztesét használtam :(

25.jpg

Nem kell a lencsébe rántás - tökéletes lesz, ha sajátmagával sürítjük.

43 komment

Címkék: lencse hagyma citrom mustár cukor szalonna babérlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7312090747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.05. 11:49:57

hat en nem hasznalok bele citromot es nagyon kicsit uvegesre sutom a hagymat
en se rantom
a virsli nincs megsulve

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.05. 11:54:58

Blogmotor monnyon le!!!!
Megette hagyma kommentjét :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.05. 11:56:13

@hagyma: Citromot egyszer próbáld ki. Ha mást nem, egy darab citromhéjat - érdemes.
A virslit még a macska se ette meg ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.05. 12:33:48

@Andrass9: hat a virslik kozott nagy a szoras, en mar kitapasztaltam melyik job vizben fozve,melyik sutve,, itt inkabb sutjuk ugye
a tied nincs elegge megsutve, mer az segit a rossz virslinek is ha kicsit megkapja a "fust"
en sokszor felkarikazva megsutom zsirban es feltetkent teszem a lencsere zsirral, ezert nem is kivanja a citromot az egesz
amugy sarga/feles/borsot szivesebben eszem mint a lencset, de szeretem a lencset is
ennem ezt is, de tessek a virslit rendesen megsutni!!:)

A fickó 2017.01.05. 12:59:16

A jobb fajta apró szemű lencséket nem kell áztatni, de ezt a nagy szemű lencsét, szerintem kell. Én már nem nagyon használok ilyet, mert szétfő, lisztesedik és hát .... izé, szerintem nem sok íze van. Keverékben használom néha, mert olcsó. A főzeléket is érdemes azért többféle lencséből készíteni. Darabka citromhéj, de akár narancshéj is ugyanúgy kötelező eleme egy lencseételnek, mint a mustár.
Azt a 75 perc főzésidőt azt nagyon nem értem egy lencse esetében.:/

Tesztgyőztes virsli. :) Azért nem ette meg a cica, mert nem macskák tesztelték. :D

A fickó 2017.01.05. 13:04:20

@hagyma: A virslivel egy dolgot nem szabad tenni, főzni. Csak így, vagy úgy melegíteni kell, ehető hőmérsékletűre. :) Sütéskor is csak addig kell pirítani, amíg át nem melegszik belül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.05. 13:21:32

@A fickó: a fozest nem ugy ertettem, hogy fel oraig fozom, en par percig felforralt vizben roppanosra fozom
de virslije valogatja
suteskor pedig igenis szeretem ha megkapja a kulsejet
namost itt is van kulonbseg, hogy karikazva es zsirban
faszenesen
indukcios rezson
ezen a gorgos izen, amin a benzinkuton sutik
stb.
en leggyakrabban igy bevagdosva sutoben sutom, ahogy a foton van, kicsit megfujom olajsprayvel
egyszer megforditom
felulrol meg rapiritok
mustar torma kenyer
en nem melegitem a virslit hanem sutom
a kolbaszt is:)

Ez vagyok 2017.01.05. 18:57:35

@hagyma: Ha már virslit kell enni, például egy frankfurti levesben, vagy egy sertésborda frankfurti módrában, akkor kockázott bacont pirítok és ebben pirítom meg a karikázott virslit picit borsozva és úgy rakom a fentiekbe.

Ez vagyok 2017.01.05. 18:59:38

@A fickó: Lehet, rosszul tudom, de ha salátát készítünk a lencséből, áztatni kell, ha főzeléket, akkor elmaradhat, mert jobban szétfő a héja.
Áztatottnak szívósabb lesz a héja és nem esik szét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.05. 19:27:55

Köszönök szépen!
Én citromhéjjal még nem próbáltam, de biztos jót tesz neki. Jöhet. A virslit nagyon ritkán főzöm, inkább sütni szoktam, sűrűn beirdalva, serpenyőben, ropogósra. Néha karikázva is szoktam főzelékhez, a melóban ne kelljen a műanyag dobozban birkózni vele.
A tányér tényleg gyönyörű, príma cuccokat lehet ott kapni. :)

Dikusz 2017.01.05. 19:55:41

@Andrass9: a virsli valóban nem valami jól néz ki, a macseknak van ízlése:)
A lencsefőzelék az egyik kedvencem, nemcsak szilveszterre szoktam főzni, de nem így. A hagymát egészben teszem bele, a külső héját leszedem, nem esik szét, de az íze belefő, nem vágom össze. Általában füstölt csülök, -oldalas, stb főzőlevében főzöm babérlevéllel. Kevés rántást azért teszek bele, fokhagymásat pici pirospaprikával, füstölt kolbit is szoktam belerakni.
Még nem olvastam végig a hozzávalókat, amikor gondoltam új ötletként leírom azt, hogy szilveszterkor ettem olyan lencsefőzeléket, amit mustárral ízesítettek, erre olvasva tovább, látom ez csak nekem volt újdonság:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.05. 20:10:49

@Dikusz: Én is mindig tanulok! Különönsen a @A fickó: -tól, mert ő olyan módszereket használ, ami nem általános.
Sikerült meggyőznie a sous vide módszerről, vettem hát eszközt. Ha nem működik, leverem rajta :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.05. 20:43:44

@Dikusz: mustar elengedhetetlen, rantassal vagy habarasal is nagyon jo, a fustolt kolbi meg mindenhez jo
a hagyma is siman jo egeszben belerakva
a lencset lehet lightosan is elkesziteni, mint ez itt fent, de lehet kemenyen ahogy te irod, mindketto jo
/a virslit nem sutotte meg elegge, lathatoan hoka:)/
dehat ki hogy szereti, a ficko cask melegiti, en ettem mar siman nyersen is

A fickó 2017.01.05. 21:49:37

@Ez vagyok: A főzelék esetében sem cél, hogy szétfőjön a lencse. Ha szétfő a lencse, iszaposodik, lisztesedik, íztelenedik. Az apró szemű lencséket (zöld puy, beluga, vagy barna) nem kell áztatni 20, max. 30 perc alatt megfőnek és nem főnek szét, ráadásul baromi finomak, főleg a puy, beluga. A puy luxus lencse, az eredeti méregdrága, de nagyon finom. Ezek valók igazából salátának. Alább puy-vel készült salátám és mártásom.

afickofakanallal.blog.hu/2015/02/24/sult_krinolin_ceklas-tormas_meleg_lencsesalataval_es_batata_purevel#more7210481

afickofakanallal.blog.hu/2015/10/20/sullo_file_szalonnas_lencsemartassal_es_parajjal#more7991895

Fenchurch68 2017.01.05. 22:09:26

@Dikusz: Nálunk a lencse az az emberem reszortja, egyszer főztem neki a saját szám íze szerint (kb. ahogy András), és azt mondta, hogy finom, csak éppen a lencsét nem találja benne :)
Ő is egész hagymát főz bele, 1-2 babérlevelet, füstölt az már neki túlzás, és ez az egyetlen főzelék, amit rommá főz, úgyhogy abszolút nincs szükség sűrítésre. Mustárt mi csak a tányéron teszünk bele, anélkül tényleg elég puritán étel.

A fickó 2017.01.05. 22:21:41

@Andrass9: Csak működik ez a sous vide páran már használják. :) Viszont vigyázz, mert a net tele van, hülyeségekkel, fals információkkal a témában. Viszont csak kiváló alapanyaggal érdemes dolgozni, legyen az hús, zöldség. Az alábbi cikket 3 éve írtam. A végén van némi szakirodalom lista, illetve profi tasakok beszerzési forrása linkelve. Én már használom és nagyon jók.

afickofakanallal.blog.hu/2014/04/13/sous_vide_kutyut_minden_konyhaba#more6026551

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.05. 23:12:44

@A fickó: Kösz,hogy figyelmeztetsz! Kár, hogy a hivatkozott oldalak sajnálatos módon értéktelenek - mondhatni elavultak ... Három év alatt ezek az adatok elvesztik értéküket.
Azért köszönöm az infót!

Dikusz 2017.01.05. 23:49:06

@Andrass9: akkor ki fog tanácsokat adni, ha levered rajta?:))
Megnéztem ezt a módszert, milyen eszközt vettél? A készülékek (már amelyiket egyáltalán felismertem mire való) árai valami elképesztően drágák.

Dikusz 2017.01.05. 23:53:09

@hagyma: tényleg most hallottam először, hogy mustár is kell bele, tényleg nagyon finom. Mondjuk aki főzte, az nagyon jól főz. Ha mondjuk nincs füstölt hús, vagy a leve, akkor szalonnabőrkét teszek bele, az is jó, ha megpuhul, akkor meg is lehet enni:)
Lehet itthon kapni olyan (Füstli márka) virslit, amit nem is szabad főzni.

Dikusz 2017.01.06. 00:01:44

@A fickó: pont szerettem volna megkérdezni, hogy milyen lencsék vannak, amik jó ízűek. Aztán olvastam, mit írtál, de akkor az ízesek csak salátának valók, nem főzeléknek ugye?
Úgy tudtam a lencse/bab/sárgaborsó áztatólevét le kell önteni (több órai áztatás után), úgy nem puffaszt annyira.
A sárgaborsófőzeléket (a lencsét is néha) meg elég régóta be sem rántom, mert eleve besűrűsödik. Ha jól megfő, akkor meg szinte nincs is héja.

Dikusz 2017.01.06. 00:03:01

@Fenchurch68: lehet nekem azért nem volt eddig ízetlen, mert ha más nem, de szalonnabőr, kis kolbász került bele, és úgy nem volt ízetlen. Meg szeretem jól megecetezni is:)

A fickó 2017.01.06. 10:52:10

@Andrass9: Megnéztem, csak egy-két link, ami pusztán készülékek bemutatására hivatott nem működik igazán. A többi abszolút használható, csakúgy, mint a szakirodalom (ezek nem is hivatkozások), a technológia nem változik, csak a készülékek, de ezek is ugyanúgy kaphatók még. :)

A fickó 2017.01.06. 11:04:09

@Dikusz: De jó főzelékekhez is mindegyik, csak kissé drága mulatság, de pl. a török apró szemű barna lencse az nem olyan drága. Én a főzelékem is többféle lencséből készítem és nem nyomatom el az ízüket intenzív füstölt lével, csak kis darab szalonnabőr stb. Én nem öntöm le a vizüket, szerintem így is úgyis megf**gat. :)

Itt egy finom leves recept,ami szintén többféle lencséből készül:

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/boldog-ujevet

A fickó 2017.01.06. 11:07:11

@Dikusz: A virsli már hőkezelt termék, ezért nem kell főzni.

A fickó 2017.01.06. 11:12:40

@Dikusz: Manapság már nem olyan drágák ezek a készülékek én most vettem a húgomnak Anovát karácsonyra potom 38.000 Ft volt kiszállítva. Nekem még 3 éve több mint 70 e-be került. Hosszú évekig használható készülék ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 11:23:44

@Dikusz: foani mindent szabad
a virslit plane
mondjuk en sutom
szarokra hogy hokezelt vagy nem , en forralt vizben par percig akkoris megfozom, ha ciganygyerekek potyognakaz egbol
az igazi virslit meg kell fozni vagy sutni
okoskodni is lehet a dolog felett de ez tenyallas
ha a fustlit nyeresen kell enni, az nem virsli, az masik etel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 11:35:35

de felolem ehetitek nyersen, ha most ez a trendi
banom nen?

A fickó 2017.01.06. 15:09:26

@hagyma: Valamit nagyon félreértesz, a virsli nem nyers az egy "főtt" termék. A füstlit sem kell nyersen enni, csak felmelegíteni a "kotonjában". :D
Véletlenül van egy hentes ismerősöm a aki készít is virslit (nagyon jófélét) saját nevelésű cocákból. Speciel, pontosan tudom, hogy készül. Én sem eszem hidegen, ezért felmelegítem, de klasszikus értelemben nem főzöm, rotyogtatom, csak legyen jó forró, ennyi. Sütöm is, de elég ha körbe pirul, belül meg forró lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 15:58:56

@A fickó: tehat megfozod a rotyogtatassal es megsutod a korbepiritassal
a tobbi duma
mint mondtam en 3-4 percig a fellfort vizbe teszem es tokeletes
sutni kicsit tovabb szoktam, mert ugy szeretem
megsutom a fott termeket, so?

Fenchurch68 2017.01.06. 16:11:41

Én egyszer az Orsi virsli csomagolására csodálkoztam rá valami nagycsapatos túrázós bográcsozáson. A csirkebőrt, szóját, meg a burgonyakeményítőt még értettem. (Nem kóstoltam volna meg, de értettem.) De basszus, bambuszrost?! Pandáknak szánják?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 16:17:48

@Fenchurch68: hat en is emlitettem volt, hogy sokfele virsli van, itt talan meg tobb mint otthon
itt hot dognak hijjak
keszulhet barmellik allatbol
en nem kedvelem a csirke es pulykavirslit
fozeshez sertest veszek
suteshez inkabb marhat
vannak meg mixek is, de a lenyeg a lenyeg a bloggazda nem kedvemrevalora sutotte a virslit:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.06. 17:02:02

@hagyma: Jóvanmán!!! Elsőre is értettem, sőt egyet is értettem veled :)
Az USA-ban vaóban rengeteg fajta van, de kezdünk felzárkózni! Egyik rosszabb, mint a másik ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 17:20:09

@Andrass9: hat annyi rossz virsli mint amerikaban van, a vilagon nincs

Ez vagyok 2017.01.06. 17:37:35

@A fickó: Én szeretem a lencsét szétfőzve, bármennyire is " iszaposodik, lisztesedik, íztelenedik", ezeket a megállapításokat nem igazán tapasztalom.
Csak lusta vagyok pürét turmixolni, ezért túlfőzöm.
Hagymával, fokhagymával, mustárral, citromlével, sóval, borssal, én így szeretem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.06. 18:47:12

Köszönök szépen!
Látom, zajlik az élet.. :)
Én felültem ma a szopórollerre rendesen.
Ma korábban végeztünk, bevásároltam, hazaérve előkészítettem holnapra, ami kell, aztán lementem a pincébe virágföldet kotyvasztani. Itt az a temérdek amarillisz-hagyma, ideje elültetni. A tárolómban egy kisebb beltenger fogadott, benne a zsákos virágfölddel. A strangból bővizű patakként csordogált a víz. Szerencsére nem a szagos fajta. Hívtam a Közös bácsit, aztán alábasztam a virágföldnek szánt vödröket, és nekiláttam szemeteslapáttal felmerni a letyeket. Közös jött is izibe', konstatálta a tényeket, aztán nekiállt a felső lakókat végigvizitálni. Röpke két óra alatt kiderült (kizárásos alapon), hogy a földszinti lakó lehet a ludas. Persze ajtót nem nyitottak. Elkutyagoltam a közeli boltba, ahol a csaj - aki egyébként albérlő - emlékeim szerint dolgozott. Közölte az ismerős eladó, hogy felmondott, és elköltöztek Győrbe. Felhívtam a közös bácsit, aki először káromkodott egy igen cifrát, aztán elmesélte, hogy a tulaj valahol Kiskunborzadály külső tanyasor 7-ben lakik, egyedül a lányával tart valami laza e-mail kapcsolatot. Elérni legfeljebb akkor tudja, ha méltóztatik elolvasni a leveleit.
Az összes vödrömet alápakoltam a vízesésnek, aztán kínkeservesen kevertem két vödör mixet az erdei- meg az elázott virágföldből holnapra. Nemsoká megyek vödröt üríteni.
Felétek mizujs?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 20:41:37

@Waka: mi meg eppen befejeztuk a nagybevasarlat, met havat jeleztek 7 vegere, etel, ital., viz sor, ami kell, ahoggy hazaertunk lezugott a hozapor
most is szakad a ho, lehet 2-3 napig innen ki nem mozdulunk, majd kiderul
ehen es szomjan nem fogunk halni az tuti:)
de lehet fel oraval kesobb mar nem tudtunk volna feljonni...
szoval vegulis OK minden

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.06. 21:38:57

Szóval, sikerült jól időzítenetek. Most már lehet bámulni a hóesésbe a jó melegből, jobb kézben sörrel, a balban egy rántott húsos (vagy, amilyen épp akad) szendviccsel. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.06. 23:05:07

@Waka: Jó estét!
Itt repkednek a mínuszok - már -12C van. A kutyát háromszor etetem napjában meleg étellel, sok folyadékkal, hogy kibírja. A táljában 10 perc alatt megfagy a víz, de így kajának álcázva, nem is hiányzik neki több víz.
Terveztem, hogy veszek egy lazacfilét, de a garázskapuig sem jutok el a szél és a hideg miatt.
Közben befutottak a vendégek, így elfelejtettem elküldeni a kommentet :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.06. 23:08:57

@Waka: rantott husos szendvicset kb 35 eve ettem utoljara a hatvani vasutallomason
egeszen kivalo volt
toltottkaposzta project lefujva, a nejem fasirtot akar holnapra
az less
tort krumplival, ubisalival

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.07. 00:17:35

@Andrass9: Itt is durva zegernye van, még a fűtést is kinyitottam, pedig az már nálam halmozottan súlyos eset.
@hagyma: Akkor legyen fasírt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 05:10:59

@Waka: az less
engem is meglepett hogy fasirtot rendelt/ Hungarian burger a neve nalunk/
de jol is esett valahol
es igaza van mert a bableves utan nem kell toltottkaposzta annyira
a fasirtban azt is szeretem, hogy a "foetkezes " utan bekerul a huttobe es barmikor hozzalehet nyulni, reggel delben este ejjel kenyerrel es barmilyen zoldseggel, hidegen melegen
1 kilo daralthust vettem felesben, hetfore vegzunk vele:)
azt gondolom nem kell mondanom, hogy fasirtban nagyon nagy kiraly vagyok

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 11:27:20

Én nem főztem lencsét szilveszterre, de azért remélem nekem is lesz szerencsém az idén. Nem baj, ha nem sok, ccak pont annyi, amennyi kell. Meg még az ultrahangos medvecsapda sem hiányzik. Egyenlőre. Ha így folytatja az időjárás, talán eccer még is kell?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 11:58:07

@látjátok feleim szümtükkel: Az én apukámnak sincs ultrahangos medvecsapdája :((((