Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Citromdzsem

2016.12.26. 07:00 Waka

Százados Asszony nemrég tért haza sikeres útjáról a Pireneusi-félszigetről. Hozott nekem meglepetést mintegy két kiló kezeletlen héjú citrom képében. Persze, olyan nagy meglepetés nem volt, hiszen én kértem, hogy hozzon, de azért nagyon örültem.
Félretettem a hűtőbe, aztán hétvégén nekiláttam. Citromdzsemet akartam készíteni és egy kis cukrozott citromhéjat egy későbbi projekthez.

1.jpg


Először a cukrozott héjhoz szükséges mennyiséget hámoztam le, mintegy 10 dekát. A fehér részeket nem faragtam le, mivel kiakartam áztatni a héjat, és úgy véltem felesleges. Az is lett volna.

2.jpg
Héjat vékonyan felcsíkoztam és egy éjszakára az erkélyre tettem ázni. Odaki' 0 fok körül volt a hőmérséklet, nem féltem, hogy baja lesz.

3.jpg4.jpg
Ezután kezelésbe vettem a citromokat is. A végüket e húsig levágtam, hosszában feleztem, majd 3-4 mm-es szeletekre vágtam (nem a végüket). Körülbelül 1,75 kg lett az alapanyag, két citromot félretettem teába.

5.jpg
Felöntöttem annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és mentek a héj után az erkélyre.

6.jpg
Másnap a héjat leszűrtem, hozzáadtam egy deci vizet és 20 deka kristálycukrot.

7.jpg
Felforraltam, pár percig főztem, majd fedő nélkül félretettem.

8.jpg
A citromról is leöntöttem a vizet, megízleltem egy darab héjat. Úgy tűnt, eléggé kiázott a keserűség belőle. Felöntöttem 4 deci vízzel és beletettem 1 kg cukrot. Folyamatosan kevergetve felforraltam.

9.jpg
Mikor felforrt, hozzáadtam egy zacskó 4:1 Quittint, alaposan elkevertem. és azzal további öt percig forraltam.

10.jpg
Kimosott övegekbe kanalaztam és közben ismét megfogadtam, hogy beszerzek egy széles tölcsért a lekvárfőzéshez, ugyanis a citromszeletek igencsak rakoncátlanok voltak és összemaszatoltam mindent.
Az üvegeket 2 napra dunsztba tettem, majd felcímkéztem. Százados Asszony kapott egy üveggel, meg Kistesó, meg más, komolyan kellett lavíroznom, hogy legalább egy maradjon nekem is.

13.jpg
Esténként, mikor hazaértem, alágyújtottam a citromhéjnak és felforraltam, majd megint félretettem. A harmadik estére készen volt, sok forralni való már nem akadt a lábosban.

11.jpg
Egy lapostányérra szedtem és hagytam kihűlni, aztán jól záródó üvegben a spájzba tettem. Kistesónak is vittem egy kicsi üveggel, két este elmajszolta csak úgy magában.

12.jpg
A dzsemet két hétig hagytam állni, hogy a héjakat is jól átjárja a cukor. Hétfőn melóba vittem reggelire, saját sütésű kenyérrel ettem.

14.jpg
Jóízű lett, édes-savanyú és épp annyira kesernyés, mint egy tonik. Páran megízlelték, finomnak találták. Százados Asszony csak annyit mondott: - Zé (ez a munkahelyi nickem), te tudsz valamit.

Az áztatás során kárba veszett citromlét viszont nagyon sajnáltam, ezért a legközelebbi alkalomra ki is dolgoztam egy új technikát: A citrom héját narancshéj módjára lehámozom, csíkozom, és csak azt áztatom ki. Főzés előtt összekeverem a karikázott gyümölcshússal és együtt készítem el.

30 komment

Címkék: citrom citromhéj citromdzsem quittin

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8312072829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.12.26. 08:16:09

Szép citromok!
Könnyű, kellemes, illatos karácsonyi poszt, szép és stílusos!

Dikusz 2016.12.26. 08:30:35

Jól néz ki:)
Mi az a Quittin, zselésítő?
Én tavaly csináltam citromdzsemet, először, és utoljára, próbaképpen. Nagyjából ilyen mennyiségből, nem bio citromból. Többször áztattam, utána jól meg is sikáltam a héját. A héját olyan vékonyan hámoztam meg, mint az első képen van, és a belső fehér részből is kikapartam a gyümölcshúst, nem áztattam. Nem lett rossz, de még így is érezni a kesernyés ízt, és a színe is sötétebb lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 12:18:15

Citromból még nem készítettem, de nagyon vonzók a képek! Kellemes karácsonyi hangulatot áraszt - beleképzelem a püspökkenyérbe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 12:19:52

@Dikusz: A quittin az pektin mindenféle gyümölcsökből kivonva. Egyes gyümölcsökben nincs elegendő ahhoz, hogy zselés legyen az anyag, ezért adják hozzá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.26. 13:42:13

Köszönök szépen!
@Dikusz: @Andrass9: Az az igazság, hogy egyes receptek szerint a citrom magjait ki kell szedegetni, teatojásban belefőzni a dzsembe, és az abból kifőlő pektintől kocsonyásodik meg. Egy citromban találtam, összesen négy magot, ezért ez nem volt járható út. Maradt a quittin. Elfelejtettem beleírni a posztba, elég vacakul voltam tegnap. Ma is. :(

Foxylady 2016.12.26. 14:26:28

Most milyen jól jött volna az a citromszeletelő az előző posztból!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 15:15:10

@Waka: Jobbulást neked! Kösz, hogy kisegítettél a poszttal.
Most csináltam új gépet magamnak: 16 CPU thread, 64GB memory, 5TB SSD disk. Vízhűtés. Nem bírom 40C-nél melegebbre feltornászni 100%-os CPU terheléssel sem.

Vtoncsi 2016.12.26. 15:24:14

Egy ötlet széles szájú tölcsér házi elkészítéséhez: 5 literes ásványvizes flakont a „vállánál” elvágsz, és készen van a befőtt-tölcsér. Évek óta használom, pl. céklasaláta, lekvár stb. üvegbe töltésére. Nekem bevált.
A citromdzsemed és a kandírozott héjad tetszik. Én is hasonlóan szoktam, de pektin helyett 2-3 alma körkörösen levágott héját főzöm bele, utána pedig kihalászom belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.26. 16:20:06

@Vtoncsi:

Nagyon jó ötlet.Én egy műanyag paradicsomdaráló tölcsérét használom, miután a daráló karja eltört. Azt ugyan is kidobtam, de a tölcsér nagyon jó hasonló célokra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 17:02:30

@Vtoncsi: Akinek van mosogatógépe: a sóhoz adott tölcsér tökéletes befőzéshez :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.26. 17:54:13

@Andrass9: nekem se som se tolcserem nincs a mosogatogephez, viszont a negyedik tanyer utan meguntam a csodalatos sonkankat, ugyhoz aztatom a babot holnapra:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.26. 18:00:35

@Foxylady: Bizony. Még az életbe' nem vettem 5 literes ásványvizet. Alapvetően csapvizet iszom (errefelé eléd jó), ha nagy ritkán kell ásványvíz, legfeljebb egy 1,5 literesre ruházom be. De majd körbekérdezek
@Andrass9: Köszönöm! Mi fut majd rajta? A Halálcsilag operációs rendszere?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 19:46:50

@Waka: Majdnem azt mondtam, hogy iOS :) Win7Pro. Az utolsó használható Windows verzió. Virtuális gépben pedig Vector linux

Fenchurch68 2016.12.26. 20:17:21

Nyáron a baracklekvár-projektnél három darab 2,5 literes petpalack levágott vállát dugtam egymásba, így teljesen jól bírta a hőt.

Nagymamám csinált utoljára citromdzsemet, nagyon szeretem, de csak magam miatt nem állnék neki :( Ő főzött hozzá birsalmát, az ízén nem lehetett érezni, de jól megkocsonyásodott tőle, akkoriban még nem volt Quittin :)

Az idei töltött káposzta lehetőségeit alighanem kimaxoltuk, ötféle töltelék készült, mindet lemeóztuk. A savanyított levélbe töltött húsos-gerslis vezet, de szorosan követi az édes levélbe töltött apró savanyú káposzta-kukoricakásás vega verzió.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 21:47:23

@Fenchurch68: Én még nem főztem képosztát, de az első komatál már befutott. Igencsak jó volt hidegen! Olyan Váncsa féle hajnali nassolás a kamrában falatnyi töltelékekkel :)
Halászlevet is kaptam - finomat! Jött egy szoljanka is, de az marad holnapra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.26. 23:09:41

@Waka: hat en meg 3 dl-esnel nagyobb vizet nem vettem
@Fenchurch68: nalam daralthus less rizel vagy gerslivel + kobasz
aki eszi eszi, aki nem nem:)

Foxylady 2016.12.27. 00:23:00

A ☺ lemaradt az előző mondat végéről.Amúgy karácsonyra egy 4élű fűszerollót kaptam...éljenek a "hasznos" ajándékok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.27. 13:09:29

@Foxylady: Csak vigyázz vele! Egyszerre 4 szeletet tud levágni az ujjadból :)

Fenchurch68 2016.12.27. 16:59:34

@Foxylady: Ez annak nagyon jól tud jönni, akinek van módja nyáron felaprított fűszereket mélyhűtőbe betárazni, valamint nemszeretem szomszédok komposztálására is alkalmas.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.27. 17:01:37

@hagyma: Az nálam egy korty. Na jó, kettő. Egy két-három órás nyári kapálásnál két liter simán elfogy, de azt itthonról viszem a hűtőből. Útravalónak szoktam venni másfél literest a boltban, legfeljebb fél napra. A fene sem fog megállni kétóránként az autópályán fél liter vízért, amit horror pénzért adnak a benzinkútnál.
@Foxylady: Majd mesélj, kíváncsi vagyok. :)
@Andrass9: Az új céges gépemen Win 10 van, csak kapkodom a fejem. Az utolsó verzió, amit használtam az XP volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.27. 19:33:53

@Waka: Ne is mondd! Vettem a kicsilyánynak egy HP laptopot. Azon is Win10 van. Nem is találok rajta semmit (Ő se) ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.27. 19:45:48

@Waka: 3 doboz sorrel eleg
ha annal tobb kell akkor mar repulunk inkabb
bar egyszer egy tampa-asheville tavon megittam 10 doboz sort /12 ora/
de mar nem akarok vezetni 3-4 oranal tobbet, akkor repulo
3-4 ora az 2 doboz sor 1 kisflakkonos viz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.27. 20:35:45

@hagyma: Most már én sem megyek hosszú útra autóval (például Nashua-Asheville inkább repülővel :), viszont vezetés közben soha nem iszom. Sört sem.
Előtte is csak akkor, ha az autóm tudja a hazavezető utat ... Max 3 margaritát :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.27. 20:43:09

@Andrass9: amerikai ital nelkul nem ul be a kocsijaba, sosem tudhatod mi tortenik
meg takaro is van a csomagtartoban
fele ala nem engedjuk a tankot
mondjuk a sorivas kocsiban meg az utasnak is illegalis, de en szeretek elhorpolni 1-2 sort hosszabb uton
januarban less egy charlotte oda-vissza, az kb 4 ora, az nem ugy
az 3 sor:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.27. 20:46:07

ja, amugy siman levezetnem az Asheville-tampat oda-vissza most is, de nem akarom
bar repulni is gyulolok:)
a legjobban azt utalom ha utas vagyok a kocsiban, kiveve ha a nejem vezet, O rendben van, de azert kapja az ukaszt O is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.27. 22:25:08

@hagyma: A feltételes mód csodás találmány :)
Repülni szeretek, van is mögöttem vagy egy millió mérföld. A feleségem mellé viszont nem szeretek beülni - inkább én vezetek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.27. 22:38:53

@Andrass9: bableves pen meg siman menne, bar 10 eve megtettem egy seggel, az olyan 25 ora es elotte utana dolgoztam mindket nap
meg tudnam, de nem akarom
repulo vagy panzio bejatszana
a nejem halaegnek remekul vezet, persze ilyen mitfahrerrel nem nagy kunszt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.27. 22:53:14

....bableves pentelen less...
szilveszterkor melozok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.28. 03:10:52

citrombol amugy limonadet szokott csinalni nekem a nejem
palinkat lehet citrombol fozni?
merhogy jam-mel ennyit nem bajlodnek az hetszentseg

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.28. 15:42:10

@hagyma: Itt említést tettem a pálinkáról, valahol az elején: blogkocsma.blog.hu/2012/07/28/bucsu_416