Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Klasszikus bécsi krumplisaláta

2016.12.23. 13:09 Andrass9

Nem éppen egy karácsonyi fogás, de remek lehet rántott hús mellé.

Minden kedves olvasónknak boldog karácsonyt kívánuk!

 

Ezt a salátát ettem már itthon is - bécsiszelet mellé - Budakeszin, de az igazit Bécsben, a Figlmüllernél találtam.

24.jpg

Borjúbécsit nem sütöttem, de a salátát megfõztem, hogy jó lesz a rántott borjúláb mellé. De azt se fejeztem még be, viszont a saláta igencsak fogytán van.

Nem bonyolult az elkészítése, csak jó alapanyagokat igényel:

  • 75 dkg kiflikrumpli
  • 5 dl jó húsleves, vagy egyéb alaplé
  • 2 kisebb lilahagyma
  • snidling, újhagyma (opcionális)
  • 4 ek almaecet
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 ek mustár
  • 1 tk cukor
  • 1 mokkáskanál õrölt fehérbors
  • só szükség szerint

10.jpg

A krumplikat kiflikrumplinak árulták, de leginkább baguette méretûek voltak. Azért feltettem sós vízben fõni 30 percre. Ezalatt összekevertem a mustárt, ecetet, olajat, fehérborsot és a cukrot egy mélyebb tálkában. Felaprítottam a lilahagymát is kicsi kockákra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A krumplit meghámoztam. Nyomokban tényleg hasonlított a kiflikrumplira ... Azon forrón felszeleteltem kb fél centi vastag karikákra, és a lilahagmával felváltva egy jénaiba rétegeztem. Amikor elfogyott, a felforralt alaplével felöntöttem, és lefedve félretettem kihülni. Ezalatt szépen beszívja a krumpli a húslevest - akár többet is tehettem volna hozzá!

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A karikázás közben egy fél krumplinyit hozzáadtam a mustáros keverékhez, botmixerrel emulzióvá krémesítettem, majd ráöntöttem a kihült krumplira. Óvatosan átforgattam, hogy mindenhova jusson a mustáros krémbõl, és a húsleves felhigítsa valamennyire.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A hûtõbe költöztettem, hogy majd elõveszem az összeérett salátát, amint kész a borjúláb. Igenám, de közben jöttek vendégek is, akikkel meg kellett kóstoltatnom, meg én is rájártam. Már csak két adagnyi maradt, így gyorsan elkészítettem a fotót róla, mert ez túlságosan izlik, félõ, hogy már nem jut a húsnemû mellé ...

23.jpg

A mustáros krumplis lé csodás selymes bevonatot képezett a krumplin, a hagyma remekül hangsúlyos volt. Igazán megérte elkészíteni!

25.jpg

Legközelebb legalább 6 deci húslevest fogok használni, és a cukor is lehetne 2 teáskanálni.

(A két adagnyi még a hûtõben vár ...)

67 komment

Címkék: mustár cukor kiflikrumpli lilahagyma alaplé fehérbors olivaolaj almaecet

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5112057651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.12.23. 12:31:24

Én ezt fogom a rántott hal mellé kínálni. Remek, apró kiflikrumplit vettem, finom lilahagymát, és nem terveztem botmixerrel selymesíteni egy krumplit, de alighanem fogok ezek után!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.23. 13:10:51

@turósmácsik: Elrontottam a poszt időzítését, mert holnapra szántam. Most, hogy lecsaptál rá, marad élesen :)
Nagyon nyerő az az extra selymesítés!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.23. 16:06:10

Köszönök szépen!
Chérie az a krumpli, nagy kedvenc, termesztem, van is még vagy 15 kiló az erkélyen. Ez a bécsi krumplisaláta is a listán van, én mondjuk egy hal mellé gondoltam, de a nehéz borjúláb mellé is remekül passzol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 16:18:03

@Andrass9: jo less ez hetveginek:)
amugy mitol is ne lenne karacsonyi fogas egy jo krumplisalata?
nagyonis
@Waka: erkelyen? tessek krumplihuttot hasznalni!
ott megfagy, vagy kicsirazik, ilyenek
nekem is van itthon olyan 2 kilo, az less a sultsonkahoz
meg Mary uborkasalatat akar, szerintem tok nem megy a sult sonkahoz, dehat csinalok nekunk
lesznek meg koretek
sajtos teszta stuffing es ezt a krumplisalatat tokeletesen ell tudnam kepzelni a sonkahoz
de ahogy tobben irtak halhoz nagyon illik / mondhatnank, hagyomanyosan ahhoz eszik/ viszont mi nem fozunk-sutunk halat
nincs ra igeny

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 17:25:01

gyerunk holgyek urak elo a farbaval, mi less a karacsonyi menu
nalunk cask sultsonka koretekkel, ketten vagyunk itt az erdoben, max a fiam beugrik 25-en

Fenchurch68 2016.12.23. 17:29:54

@hagyma: a nyuszinak vettél répát?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 17:31:49

@Fenchurch68: meg nem de lehet van itthon, ha nincs holnap veszek, meg aprosagokert el kell ugranunk a boltba
lehet veszek neki egy fej kaposztat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 17:32:10

elvegre karacsony van, lathatoan kereszteny nyul

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 19:56:05

@hagyma:

Valami újságban olvastam, hogy a kerted felé muszlim nyulak ólálkodnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 20:04:39

@látjátok feleim szümtükkel: fel vagyunk fegyverkezve, de ez lathatoan kereszteny
se kaftan nincs rajta, se burka, se ilyen bombas ov
meghat ne feledjuk a nyul az egyik husveti szimboleum

EsGyé 2016.12.23. 20:48:39

@hagyma: Azert a nyul keresztenyseget erre ne alapozd! Kb annyira a kereszteny husvet szimboluma mint a Mikulas (meg az osszes alteregoja) a "kereszteny" karacsonye...
Amugy libasult and all the trimmings van teriteken, vagy valami masik negylabu allat husa valamilyen formaban a sutoben pihentetve egy-ket-harom orat.

A fickó 2016.12.23. 20:53:14

Én inkább a bajor változatot kedvelem, ugye azt melegen (langyosan) esszük pl. egy szaftos fasírt mellé. Illetve, készítem tormásan tejszínnel is. Alább egy remek recept.

www.gaultmillau.hu/receptek/bajor-burgonyasalata

A bécsit én egy serpenyős változatban készítem újabban, amióta vannak spéci krumplijaim. Jobban megnézve ez egy rövid levű hideg főzelék, tehát a levesben felteszem a felkarikázott krumplit (feszesre fővő, pl. sieglinde) főni. Mellé karikázok egy-két igen rövid főzési idejű (pl. mayan gold) krumplit. Mire a sieglinde megfő, a mayan krémmé esik szét és bevonja a többi krumplit. Aztán megy bele a mustáros vinaigrette és a hagyma, snidling, bors.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 21:42:55

@EsGyé: hat a santa es a nyul bezony simbulomok
a libasult OK
evek ota keszulok sutni, de, mindik karacsony uj av korul, akkor meg kar kockaztatni, meg sosem sutottem se kacsat se libat

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.23. 21:59:18

@hagyma: 2 darab, olyan 60x60x60-as, polisztirollal (hugarocell, GYK) bélelt láda van az erkélyen, abban tartom a krumplit. Szárazjégben tartott valami szállítottak benne egykor. Prímán véd a hideg és a meleg ellen is.
Halászlé lesz a menü, házi kenyérrel, utána oroszkrém torta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 22:11:08

@Waka: en jokat mosolygok a londoni magyarok akarmilyen a facebookon
egymasnak sutnek bajglit
persze penzert
sirva fakadnak a kocsonyaert meg a toltottkaposztaert,
uristen hogy nem lehet megsutni egy bajglit? vagy megfozni egy kocsonyat?/ nade
egy halaszlet en is meg tudnek enni, de nincs hozza megfelelo hal
lehet csinalni, nem mondom, hogy nem de nem olyan
itt a ponty szemethal
se ikra se tej
nekem meg a halaszlehez kell potyka, kis harcsa, keszeg tej ikra
de marciusban beporoljuk, vagy aprilisban
bajait vagy szegedit csinalsz?

EsGyé 2016.12.23. 22:33:50

@hagyma: persze szimbolumok, es nem is kerdes. En az eredetukre celoztam...
Meg en sem sutottem se libat se kacsat, de egyszer ezt is ki kell probalni! (kozben jartam Tescoban, es kicsit elbizonytalanodtam. Egy liba £57! Persze elmeletileg benne van minden, maj is, de szerintem ez meg igy is erosen tularazott. Ket embernek ez igy kicsit huzos lenne karacsony ide-oda.)

EsGyé 2016.12.23. 22:37:33

@hagyma: Jaja, pedig mindent lehet kapni, amire szukseg van a fenti kajakhoz. Meg ponty is van, igaz fagyasztott, de ha lo nincs...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 22:45:22

@EsGyé: itt is nagyon draga
$ 16-ert olyan sonkat vettem, hogy megszolal
es utana meg less belole bablaves is, kettonknek 4 etkezes minimum es nem is akarmilyen szinvonalon
/hat kiakadok, holtudnek bajglit venni? ilyen kerdesek es vesznek fel ra rendeleseket...:)/
namost hazudnek ha azt mondanam sosem voltam Magyar klubban, amugy kb 19 eve utoljara, de nem ertem en ezt, meg Magyar szilveszteri parti
alondoni magyarok zome siman vendegmunkas, akiket kivandorlonak hivnak/
eskuszom 12 evesen sutottem retest, mert beteg voltam es unatkoztam otthon
na most a retes az muveszet a bajgli sutemeny
amugy nem szeretem a bajglit, gyrekkoromban szerettem
halaszlebe siman jo a fagyasztott potyka is
itt az sincs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 22:47:46

@EsGyé: az a maj nem olyan maj

nem er annyit
itt is 60-70 dollar
nem lenne gond megvenni, de mikor az ember erzi, hogy az ar-ertek arany serul, akkor inkabb nem
es lehet el is rontom
na ezert nem less iden sem liba sem kacsa

Dikusz 2016.12.23. 22:53:07

@EsGyé: de ha van ló, akkor abból lesz a jó halászlé:)

Dikusz 2016.12.23. 23:08:53

@hagyma: küld el a nyuszit az éjféli misére, ki ne hagyja:)))
A libának, kacsának tényleg száraz a húsa, tudni kell elkészíteni. Egyszer próbáltam kacsát (egészben) sütni, nagyon kiszáradt a húsa. Nyilván tudod, itthon mennyi a liba, kacsa ára. A hízott libamáj kilója max. 7000 Ft, a comb, és a mell kilója 4000 Ft alatt van.
A bablevesről ígértél fotót, ha már nem küldesz egy tányérral belőle, az is jó:)
Vannak szegedi barátaim, szeretnek, és tudnak is főzni. Ráadásul az egyik a halgazdaságban dolgozik (mérnök), olyan halakból főzik a halászlét, amilyenhez kedvük van. Életemben nem ettem olyan finom harcsapaprikást (túróscsuszával), mint amit ők főztek. Harcsából készült halászlét még nem ettél? Nagyon finom, és nem szálkás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.23. 23:15:53

@Dikusz: Épp minap ettem egy csodás vargányás harcsapaprikást kapros túróscsuszával! Igazán finom volt, pedig egy útmenti étteremben adták :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.23. 23:16:24

@Dikusz: Ja ... nem volt hozzá krumplisaláta ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 23:30:54

@Dikusz: igazabol egy jo nagy tomott liba majat kivanok
olyan halaszlet amiben nem volt potyka meg nem ettem
nekem kell bele
harcsapaprikast termeszetesen mar ettem, sult keszeg meg a kedvencem
de nem vagyunk halasak
jovore less libamaj is halaszle is
meg nem tudom hol
de ar nem erdekel cask jo legyen

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 08:07:47

@Dikusz: "A libának, kacsának tényleg száraz a húsa,"

Látszik nem sokat készítettél még. Egyik sem száraz hús, csak "vastag", vagyis szálas-szívós.
Minden hús vacak, ha túlsütik.

Az én karácsonyi libám már szerdán megsült, most a hidegen vár a felmelegítésre és a szeletelésre. Pont jól össze fog érni a bele szuszakolt sok finom gyümölcs, és a ráöntött bor. Csak az alma köretet kell mellé megfőzni.

turósmácsik 2016.12.24. 08:15:31

@Andrass9: Lecsaptam??? Délben. Nem reggel 7:01-kor. Azé' maradhat.

Dikusz 2016.12.24. 08:26:20

@hagyma: ha Budapestre jöttök, akkor a pesti rakparton, a Szabadság-híd, és az Erzsébet-híd között van a Szegedi Halászcsárda (nem a budai oldalon a Gellért-szálló melletti). Valóban szegedi halat főznek, ott tudtok enni isteni finom halételeket (lehet keszeg is van). A halászléből annyit adnak, hogy egy adagból is bőségesen jól tudtok lakni ketten. Tapasztalatból tudom, ha csak magadnak kérsz egy adagot, nem tudod megenni. Érdemes kipróbálni:D

Fenchurch68 2016.12.24. 10:14:37

@hagyma: Ha meg netán kelet felé kirándultok, Tiszaújvárosnál a Sziget csárdában szoktunk fenomenális korhely-halászlét enni, az is olyan adag, hogy két embernek egy komplett kaja, ha hárman esszük, akkor még esetleg befér utána valami más is. (Tudom, hogy az már aztán tényleg nagyon-nagyon keletre van, de a füzéri várat tavaly nyárra gyönyörűen és stílushűen felújították, a regéci meg most lett kész idén, ha Maryt érdekli az ilyesmi. Telkibánya, Gönc meg az a környék is egy csoda, és igen jókat lehet enni is :)
Nálunk töltött káposzta lesz, valamint édesem nem tudott ellenállni egy jó nagy darab bőrös malaccombnak, hiába mondom neki, hogy az embernek karácsonykor sem nő másik gyomra hirtelen. Nem baj, megsütöm céklával, zellerrel meg répával, jó lesz az még később is. A halászlét magamnak meg se főzöm, majd ha a többi elfogyott. A lányok meg csak holnapután jönnek... Desszertnek málnás mascarponekrémet terveztem kekszmorzsával, bár nem biztos, hogy lesz rá igény :D
Biztonság kedvéért van egy füstölt csülök meg nagyobb kontingens sütni való kolbász is a békésiektől, ha netán kitörne a zombiapokalipszis.
Ez most így leírva nagyon durvának tűnik, de gyakorlatilag babaadagokat eszünk rengeteg zöldséggel meg salátával, viszont igen változatos formában tudok napokig tologatni maradékokat :)

Dikusz 2016.12.24. 13:05:14

@Fenchurch68: ne rontsd a renomémat, a szegedi halászlé a finomabb:))
Telkibánya, Gönc az nekem különösen kedvelt, sokat túráztunk arrafelé. Füzér meg várastól-mindenestől gyönyörű. Arrafelé azért inkább a felvidéki konyha a gyakoribb, halat a hegyekben nem nagyon lehet fogni. A Bodó-réten - a Kék-túra vonalán - a vendéglőben nagyon messzeföldön híres szilvalekváros-túrós derelyét lehet kapni:))

Fenchurch68 2016.12.24. 13:13:06

@Dikusz: Nekem minden halászlé finom :) ciki, nem ciki, de mikor tizenéven át csak én ettem, vettem egy doboz sűrítményt, meg némi belsőséget...

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 13:43:58

@Dikusz:

Szerintem hagyma megengedheti magának, hogy a nejével leruccan Szegedre, és az Öreg Körösiben eszik halászlét. Megéri.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 15:33:26

az ATV-t azert szoktam nezni, mert van benne a hazahuzo
rengeteg szep hely van otthon ahol meg nem jartam
Ta Tisza tohoz tuti elmegyunk, pest eger balaton nem kerdeses, de kisebb helyekre vadaszok, ez Mary igenye is
/mondjuk a kek turat nem fogjuk vegiglatogatni, de less otthon tobb mint 2 hetunk, utana megyunk meg par orszagba, az a baj, hogy nem merek otthon vezetni, valami katasztrofa az otthoni kozlekedesi kultura 20 ev amerika utan, itt megszoktam az autopalyakat, meg a duplasargat mas utakon, szoval foleg odamegyunk ahol jo a vonatkozlekedes, bizony ez is szempont/

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 16:34:50

@hagyma:

Szegedre jó a vonat, csak a Körösi a város szélén, a Tisza partján van, oda csak taxival lehet kijutni, gyalog nagyon messzi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.24. 17:15:52

Gyakorlatilag mindes sinen van a vacsorához. Egy kicsit megkéstem két csodás kapirgálóssal, ezért előrehoztam a kalácsot, meg a mákosgubát. A húslevest már lehet enni, a krumpli is fő a püréhez! A fát feldíszítették a gyerekek, a mézest is kisütötték a komatálakhoz.
Szóval lesz rendes szenteste :)

Isley 2016.12.24. 17:51:27

Sziasztok!

Boros eperleves, sült hal céklás franciasalátával és tojás salátával, bejgli, mézeskrémes, sós rágcsa.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 18:20:55

@Andrass9:

Két kapigálós? Ki fogja azt mind megenni? :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 18:22:34

Békés, boldog karácsonyt mindenkinek, aki itt szokik kocsmázni. Meg azoknak is, akik már nem szoknak itt, de néha beleolvasnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 18:29:13

vattem a nyulnak kaposztat
a sonka hamarosan megy a sutobe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 18:54:49

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom lemegyunk-e szegedre, egyelore nincs tervbe veve, nagy latvanyossagok nincsenek arrafele, amit egy eger nem tud pl. kifejezetten kisebb falvakra utazom most, ahol azert van program is
meg van 4 honap, majd kitalalom
de libamaj es halaszle eves nelkul nem jovok haza, mint a multkor
mejem is azt mondta jovore mindent megeszik amit elraknak, akar meg krumplipuret is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 18:55:42

mejem=nejem
mejjem is van mar, az igaz:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 19:41:56

@hagyma:

Nem hozott a jézus hozzá mejjtartót?;D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 19:52:30

@látjátok feleim szümtükkel: aze' meg nem akkora....
Mary eleg dus keblekkel van megaldva, d O vesz maganak
a mi karacsonyi ajandekunk az iden a kis hazikonk, ugy gondolom januar 31--re meg is leszunk vele
azutan egy kis Europa:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 21:08:30

remek sonkaillat kuszik a hazban, nem nem a kisfaszenesen, vagymi az indukcioson sutjuk a teraszon hanem a konyhaban
a salatak keszek, uborka es gyumolcs
krumpli keszuloben
/neha latogatast teszek konyhaban a sorutanpotlas vegett/
pezsgo feherbor behutve
dolgozik valami stuffing es zoldbab is
5-re keszen leszunk:)
a sonka nagyon szep, most lattam igazan hogy kibontottam:)
muanyagban volt azon belul kotozve is
csodalatos darab, maga az elet

Topy 2016.12.25. 00:22:29

@Dikusz: libamáj hétezerért?
péntek reggel, piac; állok a zöldségesnél, hátam mögött hentes, kérdezik:
- mennyi a libamáj?
- 13000
nab+!

Topy 2016.12.25. 00:25:56

@hagyma: ha Tisza-tó, akkor halászlét Poroszlón a Fehér Amúrban egyetek (Poroszlón kívül van, a Tisza híd lábánál)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.25. 00:41:59

@Topy: 1 kilo igazan jo libamajert siman adnek annyit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.25. 00:43:27

@Topy: kb 30 eve ettem ott,lehet lemegyunk, kozel van egerhez

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.25. 00:57:28

@látjátok feleim szümtükkel: Vagyunk rá hárman. Egy elfogyott vacsorára, a másikat a gyerekek elcsipegetik hidegen holnap :)
Köszönjük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.25. 00:59:22

@hagyma: Ha a nyulat is beteszed mellé, akkor nem kell a káposztával bajlódni :)
Lehet, sikerül odaszoktatnod, de akkor lőttek a veteményesnek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.25. 01:02:26

@Topy: Nem jártam piacon, de a májat a madarasban vettem 6500Ft kilójáért, meg olcsó bőrös hájat is, de azt kicsit odaégettem, így nem lett tepertő ...

Dikusz 2016.12.25. 08:59:27

@Andrass9: pedig abból a tepertőből kérni akartam egy kicsit:)
Ha veszek liba/kacsahájat, akkor inkább a zsírért veszem. Azt használom inkább sütésre, nem a gyesznózsírt. A töpörtyű sosem sikerül, mindig rágós lesz.

Dikusz 2016.12.25. 09:08:10

@Topy: Gondolom az ünnepek miatt ennyi, és nem a Nagycsarnokban. Ott általában, persze nem akkor, amikor nagyobb ünnep van, tényleg max 6500 Ft-ért lehet kapni.
Ünnepek előtt (máskor sem nagyon) nem megyek már régóta arrafelé, nagyon ráálltak a külföldi turistákra, az árakat is ahhoz igazították. Egyedül a csirke, kacsa, liba olcsóbb, mint máshol.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.25. 12:57:01

Boldog Karácsonyt mindenkinek.
Ha már ünnep, engem megint elkapott valami felső légúti nyavalya, tegnap óta az ágyat nyomom, és próbálok levegőt venni. Ott a fazék halászlé, és alig tudok enni. Remélem a töltött káposztáig rendbe jövök. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.25. 13:44:09

@Waka: Szerintem az meg is gyógyít! Én pl. halászlevet reggeliztem, és egészen jól elálmosodtam tőle :)
Boldog Karácsonyt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.25. 14:00:51

@Andrass9: ah vegulis kicsi less a kert, nyulhaloval bekeritem
mivel erdom let hirtelen, mas tervek vannak
nemigazan jo a talajunk zoldsegeknek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.25. 14:50:05

eletem legjobb sultsonkaja volt
ez a hokeveres nem parasztvakitas
es shoulder volt /boston butt/ nem is az igazi leg ham
de nekem ez sokkal jobban bejon
sokat varialtam a sonkakkal
hat ez a farm es a shoulder megmarad, nekem kell a zsir is
tokkeletes vacsora volt
ma meg ismetlem
azutan jon a bab:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.25. 15:30:06

@hagyma: Elég sokáig tart használható veteménytalajt előállítani. Én vagy 15 évet dolgoztam rajta, mire megfelelő lett. Rengeteg komposzt ment bele, meg szerves trágya. Előtte viszont tiszta agyag volt az egész.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.25. 19:24:06

@Andrass9: a haz kornyeken a mienk is agyagosabb a kelletenel, de mar dolgoztak vele
az erdo meg anagy kerdes
de majus elott nem less semi kerteszkedes se erdozes
komposztalas tervbe veve, de utana kell neznem
Mary mar gyujti a krumplihejjat azt mondja az jo a komposztba, mer' olvasta
januarban less idom utanaolvasni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 00:35:34

@hagyma:
Krumplihéj, sárgarépahéj, citromhéj, bármi zöldnek, gyümölcsnek (mondjuk kókuszé nem, valamint a kukorica se komposztálódik!) a levágott héja mehet a komposztba.

turósmácsik 2016.12.26. 08:17:49

@Andrass9: Kezeletlen héjú gyümölcsökét ajánlják, mi ezért pl. a narancshéjat nem is komposztáljuk. Banán és citromhéjat sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 11:32:03

@hagyma: Azon elcsúszol :) De az is mehet persze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 11:50:17

@turósmácsik: Nem értek egyet az ajánlókkal. A jó komposztálóban (ami tényleg felforrósodik 65-70C-re) lebomlanak azon vegyszerek nagy része is, amivel "kezelték". A banánt tudomásom szerint nem is kezelik, de persze tévedhetek.
Az almát is kezelik viasszal sokhelyen, hogy lassítsák az érését. Akkor azt se komposztáljuk?
Persze, ha valaki extra bio kertészetet tart fenn, az nem is jut hozzá kezelt héjú gyümölcshöz ...

Minden esetre nem látom a kezelt citrushéjak okozta károkat a kertben, pedig vagy 25 éve komposztálunk, és nem nagyon veszünk bio citrusféléket. Legfeljebb süteményhez reszelni. Ezzel persze ellentmondok magamnak, hisz a sütemények is felforrósodnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.26. 12:14:39

@hagyma: Mindenféle ágnyesedék, lenyírt fű, kávézacc, tealevél (akár a filterrel együtt). Kevés tojáshéj is mehet, de az én tapasztalatom szerint annak kell vagy 10 év, míg lebomlik - viszont egy kevés meszet visz a talajba. Egy-két szalvéta is szépen lebomlik.
Soha ne tegyél húst, halat, állateledelt, főtt étel maradékot (amiben fehérje van) a komposztba.

Nem ajánlott dió/gesztenye/ciprusfélék/tölgy/platán levelet beletenni: azok teljes lebontásához 3-4 év kell. Én külön komposztálóban tartom a dióleveleket, jövőre teszem ki először a földre. Van olyan hamisciprus ágam, ami tíz éve kerül mindig újabb komposztálóba, mert kiváncsi vagyok, mikor bomlik le végre.

Topy 2016.12.26. 14:08:54

@Dikusz: attól tartok, hogy így, madárinfluenzás időszakban, ünnepek előtt már ott is annyi...
valamelyik élelmiszerlánc honlapján már fenn is volt, hogy elnézést kérnek, a meghirdetett kacsa-/libamáj/"baromfiakármi" nem lesz, mert a beszállítók nem tudják hozni