Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csülkös bableves III.

2016.12.20. 07:00 Andrass9

Vagy csak második, de a lényeg, hogy mindegyik különbözik! A mostaniban a hangsúly az "egyszerre megfõzzük az egészet"-en van. Nem hittem, hogy a zöldségek kibírják, ha a csülköt és a babot együtt fõzöm a csülökkel.

30.jpg

Nos ... nem nagyon szeretik. Mondhatnám rongyá fõttek! Viszont az ízek tökéletesek lettek. Talán lehetne utólag beletenni a sárgarépát, de akkor értelmét veszti az "egyszerre fõzés" fogalma. Pedig az rengeteg idõt takarít meg a szakács számára.

Az alapanyagok tárháza most sem változott, kivéve, hogy csak kisebb adagot fõztem.

  • 25 dkg vörösbab (most ez volt a kamrában)
  • 33 dkg füstölt elsõcsülök (nem a legjobb forrásból, de szegény ember ...)
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 zellerszár (nincs itthon gumó)
  • 1/2 lilahagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 2 ek libazsír (mert épp töpörtyû készült)
  • 2 tk Farkas féle pirospaprika
  • 1 ek liszt a rántáshoz
  • bors, só, babérlevél

31.jpg

Azon (ex?)olvasóm részére, aki szerint a bab mennyiségét beáztatva is megadják: a 25 dkg a SZÁRAZ bab mennyisége, amit persze elõzõ nap délután beáztattam a csülökkel együtt.

A zöldségeket felvágtam nagyobb hasábokra, hátha ez segít ropogósan tartani (nem segít, de jól néz ki). Egy teatojásba feketeborsot, babért, paprikacsumát (mert az mindenbe kell) és fokhagymát szuszakoltam. A csülköt is körbevagdostam a csont körül, hogy így gyorsabban megfõ. Végül mindent a fazékba tettem, felöntöttem vízzel, és felforraltam.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Mivel még benne vagyok a mosatlan gyártásban, gyorsan elkészítem a rántást is. Belekanalazom a zsírt egy serpenyõbe. Utánateszem a kis kockákra felvágott lilahagymát, amit összefonnyadásig pirítok. Ekkor rászórom az evõkanálnyi lisztet, és megpirítom.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

A kicsit megbarnult lisztbe belekanalazom a pirospaprikát, gyorsan összekeverem, majd lehûtöm a serpenyõt. Ekkor egy decinyi hideg vízzel felkeverem, és félreteszem. Én mindig ilyen bonyolultan készítek rántást, mert hideglelést kapok a csomóktól ...

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Ettõl kezdve van bõ 3 órám, amíg a tûzhely közelébe sem kell mennem, mert a leves a legkisebb lángon mocorog, és szép lassan megfõ benne minden. Ekkor viszont belezúdítom a már elkészült rántást, kicsit kiforralom, és már lehet is enni!

44.jpg

Persze már nagyon éhes is vagyok, tálalok hát magamnak egy adagot.

45.jpg

Nekem a bableves mindig ecetes. Most még csipetkét se fõztem bele, annyira megkívántam, de azért egy kanálka ecettel felfrissítettem.

46.jpg

Elfogyott egy második tányérnyi is ... Másnap befutott az ifjúság, és mindmegették - ennek az ételnek is jót tesz egy kis összeérés.

56 komment

Címkék: hagyma zsír bab bors csülök sárgarépa liszt babérlevél gyökér pirospaprika zellerszár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9212057269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 14:10:30

a csulok kicsi
/+en megsutnem elotte/
meg elbirna kis kolbaszt
de ennem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 14:13:51

@hagyma: Rád gondolva kerestem kolbászt hozzá a hűtőben, de már nem volt egy centi sem :(
A csülök mérete arányban állt a leves mennyiségével! Szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 14:41:37

@Andrass9: a leves mennyiseget nem latom
a bab es a zoldsegek aranyaban meg minium egy ilyen csulkot vagy 1 par szarazkolbaszt elbirt volna:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 15:05:25

na eltunt a kommentem
szoval nalunk karacsony utan less
a szokasos sult sonka "maradekbol" es annak levebol
tarkabab
ko'basz
vereshagyma, nem lila
be sem szoktam rantani
gyoker nem kell bele, keves repa max, ha tul sok akkor megedesiti
es minimum egy nagy eros zoldpaprika

Ez vagyok 2016.12.20. 16:32:06

A forró rántást a forró lével engedem fel. Gyorsan merem bele a rántásba a legnagyobb merőkanállal és sok levet. Jól elkeverem, gyorsan szétoszlik. A többihez keverés közben öntöm, nem lesz csomós. Így nem kell hűtögetni.
Én általában a kelleténél több főzőlevet használok (nem tudatosan, de a végére ez derül ki) és így nem higul újabb vízzel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 17:26:36

@Ez vagyok: mi is jo levesen szeretjuk
hetfon less a napja, hogy megfozom
szilveszterrre meg less toltottkaposzt/haraszt nelkul(:/
utana husvetig nem fozok

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.20. 18:44:13

Szerintem ez az együttfőzés úgy is mevalósulhat, higy a zödségeket nem azonnal tesszük a hús és a bab mellé, hanem majd csak akkor, amikor már a hús elkezd puhulni. Az eredmény ugyan ez lehet, annyi különbséggel, hogy a zöldek nem főnek pépesre.

Az együttfőzést éltalában olyan ételek estén látom a különféle főzőműsorokban, amely ételeknél nem lényge a zöldség, csak az íze miatt kell, pl. a különféle ragukba, vagy a főzés végén kiszedik az ételből és nem eszik meg ( ilyen esetben láttam, hogy a répát pucolatlanul csak símán megmosva tették az ételbe ), esetleg pürésítik.

Most osztom az észt, de legutóbb én is "együttfőztem".:D
Pároltam kockára vágott sárgarépát, karalábot zsiradékon, majd felöntöttem annyi lével, hogy kissé ellepje a zöldségeket, és felforraltam. Amikor forrt, csirkemellből kevés rizzsel, sóval kevert masszából apró gombócokat formáztam, bele raktam a levesbe, megfűszereztem, és lasssú tűzön puhára főztem. Mit ne mondjak csuda jó leveske lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 20:20:28

@Ez vagyok: Nem vagyok híve a túl sok lének, csak a feleségem. Így azután SOHA nem öntöm fel a rántást a saját lével! Dehát pont ez a szép a szakácsságban: "mindenki másképp csinálja..." :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 20:21:03

@hagyma: Neked is van egy kialakult recepted, meg nekem is. Nincs két egyforma bableves!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 20:24:55

@látjátok feleim szümtükkel: Ha később tenném bele, akkor az az én elképzelésem szerint nem "egyszerre főzés" lenne, hiszen a zöldség később kezd főni. Inyesmester szerint lehet egyszerre főzni. Most már szerintem is, hisz megettem az utolsó cseppig a levest!!!
Azért a példád nem igazán releváns :) Amíg egy csülök megfő (mégha picike is), addig a csirkemell péppé alakul!!! Vagy mégis, hiszen az a két alapanyag azonos főzési időt kíván.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 20:33:28

@Andrass9: nincs hat, de az enyem a legjobb:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.20. 20:38:38

Köszönök szépen!
Ha valaki roppanósan szereti a répát, annak csalódás lehet, de szerintem így is remek. Vízparti bográcsoláskor szinte mindig így készül, talány csak egy csurgatott tésztával szoktuk dúsítani. Szénhidrák, ugye. Viszont a fűszereket én belehányom, akinek nem tetszik, majd kiköpi.

vörösbor(de)minőségi 2016.12.20. 21:53:18

én eddig azt hittem,hogy a rántást CSAK így lehet elkésziteni.

nekem is az a bajom,hogy azonos ideig lubickolnak a lében az elemek,és igy sajnos nem lesz roppanós a zöldség-ámde finom.

még sosem sikerült rávennem magam,hogy később pakoljam bele őket-igy megalkuvó módon puhán eszem,de vigasztalásképpen csipetkét teszek bele ami viszont kellemesen kemény,ráadásul büntetésből igen picikre csipegetem-mivel ugye mit érdemel az akinek a levesében puha a zöldség:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 22:27:11

@hagyma: Majd megkóstolom, és akkor elismerem, ha jobb!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 22:28:50

@vörösbor(de)minőségi: De viszont az apró csipetke hajlandó puhára főni - ellensúlyozva (?) a puhára főtt zöldséget :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 23:02:28

@Andrass9: sajnalom, 3 etel van amiben vilaghiru vagyok
bableves minden fromaban
brassoi
borsos tokany
a tobbi sem rossz
de ezek olimpiai aranyermesek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.20. 23:10:41

@hagyma: Egy dolog a világhír, egy másik a kóstolás. Én az utóbbiban hiszek :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 23:17:06

@Andrass9: kostolas?????????????
6 tanyer utan hagynad abba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 23:27:14

@Andrass9: cask realitas
nem vagyok a nagy Levin, de kb tucatnyi kajat qrwa jol csinalok

A fickó 2016.12.20. 23:34:13

Egy jó nagy köcsög kell, aztán abba egyszerre be lehet pakolni a hozzávalókat, majd tűz, illetve parázs mellet készíteni pár órát. Ebben az esetben látom értelmét az egyszerre együvé rakásnak, na meg a töltött káposzta esetében, ami lassan aktuális lesz - legalább is nálam. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.20. 23:41:08

@A fickó: toltott kaposzta itt is less ujevre
cask haraszt nincs
de azert fozok
Mary imadja

Dikusz 2016.12.21. 10:38:14

@Andrass9: igazad van, mindenki másképp csinálja:)
Írtad, hogy jobb híján főzted ezt a csülköt. Gondolom (a kép alapján is), hogy gyorspácolt. Ezt valóban nem kell előre főzni. Azt nem kétlem, hogy finom lett, hiszen elfogyott.
Nálam a másképp úgy van, hogy nem pirítom a hagymát, hanem belefőzöm a levesbe. Tészta, vagy csipetke mindig van hozzá, ezért nem szoktam berántani, mert felissza a levét. Ami tulajdonképpen nem is baj, mert úgy a jó, ha megáll benne a kanál:))
Azt viszont szeretem, ha nem ropogós a zöldség, hanem jól megfőtt. Viszont a zellerízt nagyon szeretem a levesben, ha nincs gumó, inkább több szárat teszek bele. A képen nem ún.angol zeller szára van? Annak nem gyengébb az íze?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.21. 11:41:56

@Dikusz: Angol zeller, halványító zeller, szárzeller - nagyjából mind ugyanaz. Érdemi gumót nem feljeszt. Van belőle zöldebb (elfelejtették halványítani), és fehérebb, amit a szár betakarásával érnek el, hogy ne kapjon fényt. Ízre enyhébb, mint a gumós zeller. Én csak a gumósat termesztem.
Hú, most hogy mondom - feleségem felszedte az összes gumót, valahol meg kéne lennie a pincében :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 13:20:46

@Dikusz: bablevesben megalljon a kanal?
akkor az mar nem leves....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 15:07:31

megvettem a karacsonyi sonkat
Mary szombaton megsuti
utana jon a bablevesem:)

Ez vagyok 2016.12.21. 16:37:38

@hagyma: Én haraszt nélkül csinálom.
Kétféle van. Az egyik, mikor "hidegen" összekészítik alulra a káposztát, majd egy sorba a csupasz gombócot és rá még egy réteg káposzta, felöntve vízzel és elkezdik főzni.
Én somogyiasan a káposztába teszek jócskán vékonyra szeletelt vöröshagymát, paradicsomlevet, sót, borsot, babérlevelet, vizet, csülköt, csöves pirospaprikákat; felforralom és ebbe eregetem bele a csupasz gombócokat. A végefele lángolt kolbász darabokat is lehet.
Rántást nem szoktam, így is nagyon finom lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 16:47:01

@Ez vagyok: hat en siman savanyukaposzta
husgombozok harasztba/haraszt nem less, gomboc less
ko'basz
esetleg kis oldalas
fuszerek, baberlevel stb naturlich
rantasra szerintem sincs szukseg
paradicsom kizart

Dikusz 2016.12.21. 17:13:06

@hagyma: tudom, hogy nem az...
De mit csináljak, ha szeretem a sűrejét? :))
A saját káromon kellett, hogy rájöjjek, ha a csipetkét, vagy a nokedlit belefőzöm a levesbe, akkor óvatosan kell bánni a rántással (bár nem mindenki főz bele tésztát). Ha meg eperlevelet teszek bele tésztaként, akkor azt külön főzöm ki.
A bablevesedből légyszíves, küldjél egy tányérral:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 17:23:07

@Dikusz: mi meg a levet szeretjuk
egy fotot megigerhetek:)

vörösbor(de)minőségi 2016.12.21. 17:37:27

@Andrass9: és nem.
nem tudom hogyan csinálja de pont az a kellemesen fogkemény állagú marad amit nagyon kedvelek a tésztákban.egy cseppet kelljen rágni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 20:33:54

mondjuk az en igazi csulkos bablevesembe egyaltalan nincs zoldseg'
se csipetke
volt hogy tettem bele repat, meg petrezselymet
szarabb lett

Dikusz 2016.12.21. 20:36:27

@vörösbor(de)minőségi: de ha igen picire csipetkézed, akkor nincs mit rágni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 21:31:24

a nyul megint itt van a kertben:)

A fickó 2016.12.21. 22:35:53

@Ez vagyok: Elkészült a finom kovászolt káposztám, friss csomborral, chilivel, fűszerekkel. Főzéskor ebbe már se só, se fűszer nem kell, de kinyomkodni sem kell-sőt majdnem mindig felhasználom a leve jó részét is.
Hústöltelék: többféle válogatott mangalica hús, megfelelő zsír/hús arányokkal, füstölt szalonna. Némi előfőzött jázmin rizs, hagyma, fokhagyma, fűszerek. Fűszerpaprika módjával,mert nem "rizses kolbásszal" akarom tölteni a káposztákat. Könnyű pecsenyelé megy hozzá, amennyit a hús felvesz, mert a rizs konokul kiszárítja a húst, ezért is célszerű előfőzni. A tojás szintén keményíti a végeredményt, nem kell bele. A töltelék beburkolása is fontos, mert így kevésbé fő ki az íze, illetve a már fővő apró káposztára kerüljenek a batyuk. Paradicsom is kerül az apró káposztába, remek ízfokozó, de nem szabad kiérződnie. Általában az eltett narancs színűekből kerül bele kevés. Órácska főzés, és kész. Szaftos,de nem trutymó jellegű a töltelék. Némi testet lévnek, leturmixolt a tetején főtt maradék káposztalevelek simára turmixolásával adok neki. Ízes töltelék és kirobbanó káposztaíz, ez kell nekem, nem szeretem a piros, kolbászos pörkölt jellegű káposztát. Évente egyszer készítek, de akkor kompromisszumok nélkül. :)

Topy 2016.12.21. 22:48:57

@hagyma: majd ha már a lábasban lesz! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.21. 23:00:43

@Topy: nem lohetem le, mert a nejem letiltott, masreszt nem is lenne sportszeru
kiszallok a kocsibol es 3 meterre musszog
megtartjuk

vörösbor(de)minőségi 2016.12.22. 10:46:29

@Dikusz: jóvanna :)))) azért szabad szemmel jól látható még.

Ez vagyok 2016.12.22. 18:04:11

@hagyma: Itt a feketerigók, ha kimegyek egyből jönnek körém olyan egyméternyire. Ha dolgozom a kertben van olyan, hogy figyelnem kell, nehogy rájuk lépjek.
A sünik nem ennyire barátkozók, de sokszor közel vannak hozzám. Tökjó, ugyhogy ne bántsd a nyuszikat! :)

Ez vagyok 2016.12.22. 18:06:16

@A fickó: Az én káposztám sem "piros, pörköltjellegű", inkább, mint egy könnyű zöldséges gombóc belefőtt hússal.

Dikusz 2016.12.22. 19:43:58

@hagyma: én is megtartanám, ha lenne erdőszéli kertem, sőt még nevet is adnék neki:)

Dikusz 2016.12.22. 19:49:17

@A fickó: én is csatlakozom@vörösbor(de)minőségi: -hoz, tényleg jó volt olvasni. Remélem nem haragszol, ha megkérdezem, ugye szakmád a főzés? Ha nem, akkor szívvel-lélekkel csinálod:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 19:51:28

@Ez vagyok: madar is van boven, jo hogy mondtad, hetvegen ideje kitennem az etetot
mokusok vannak meg
sunt nem lattam, nyulakat nem bantom
@Dikusz: nalunk minden a nejemrol van elnevezve, a hibiszkuszom Theresa volt, a nyullal meg nem vagyunk mexusban, de nem felos
kiszalltunk a kocsibol, feltettemm a szelvedore az izet, kipakoltunk es 3 meterrol figyelt minket
telen teszek ki neki repat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.22. 19:53:37

@hagyma: Szerintem már ezért megérte megvenni azt a házat!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 20:07:11

@Andrass9: jelzeem volt a lakoparkban is, roka is nyul is:) egyszer medve is oposszum, Asheville es kornyeke a termeszet kozepen van:)
de itt nincs parkolo, meg szomszed:)
erdo van
beke csend nyugalom

A fickó 2016.12.23. 00:09:53

@Dikusz: Nem szakmám, de sokan kérdezték már. :) Séfek is, de hát én is zömmel ott tanultam a "szakmát", ahol ők, a Bűvös Szakácson. :D A magyar szakoktatás még mindig nincs a toppon, egy barátom szakács, Angliában vezet egy családi éttermet, de az én szakmai tudásom szerinte nagyobb, mint az övé, ő azért a rutinnal előrébb van.:)
Most már elértem arra a szintre, hogy nem tudok elfogadhatót főzni silány alapanyagból, sajnos azzal vagyunk körülvéve. Ezért is fogtam bele például a biokertészkedésbe, ezért is kutatok fel termelőket, állat tenyésztőket stb.
Például most már hozzájutok részlegesen zsigerelt beregi csirkéhez, (Alemitta) Tímea jóvoltából. Ezt főleg éttermeknek szállítják, hosszú napokig érlelhető a húsa, mint a Bresse-nek. Sokan nem is tudják pl. a Bresse-i csirkét is vágás után két héttel a legjobb elkészíteni. Ez nem működik gyári tocsogós csirkével, de sima tanyasi elvágott nyakúval sem, mivel nem lehet rajta külsérelmi nyom.

Ez vagyok 2016.12.23. 17:11:28

@hagyma: Megnéztem a guglimapon Ashevillét, a sok képet róla és a környékéről. Csodálatos helyen laktok, legyetek el szépen házikótokban :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 17:22:12

@Ez vagyok: kosz
jol elvagyunk, mar kikoltoztunk weavervillebe, ez mar tenyleg erdo, de Asheville sem panaszkodhat az allatvilagra rengeteg madar mokus vadpulyka nyul van effective a varosban/neha medve/ de a feketemedve nem bant
en mar ugy vagyok vele, az otthonod legyen csene bekes nyugodt a termeszetben es ha zsongast akarsz akkor mennyel be a varosba /20 perc/
en mar nem tudnam magma elkepzelni a nagykoruton, vagy a karpat utcaban, vagy egerben a 4 emeletesben, nem azert mert elhetetlen, hanem hogy meg van ez:)
bekes karacsonyt / ha zsido vagy hanukat/ es boldog ujevet

Ez vagyok 2016.12.23. 17:29:07

@A fickó: "Most már elértem arra a szintre, hogy nem tudok elfogadhatót főzni silány alapanyagból"
Hát, tudod az a király jutott eszembe, aki olyan szakácsot keresett, aki a legjobb rántott levest főzi :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 17:35:24

@Ez vagyok: abban igaza van, hogy az alapanyag nagyon fontos, de a legnagyobb kiraly, aki "silany" alapanyagokbol is tud jot fozni
/es mennyi ember ra van kenyszeritve, es foleg volt/

Ez vagyok 2016.12.23. 17:44:07

@hagyma: Weaverville fényképeit is megnéztem. Csodálatos.
A sárga emberkével meg sem kíséreltem megtalálni a házatokat, annyira szerteágazó :)
Nektek is békés karácsonyt és boldog újévet.
(Én is már gondolkodtam azon, hogy ha másik házat vennénk, mihez ragaszkodnék leginkább a szép környezeten kívül: ez egy nyolcméteres üvegfal, ami most van. Én sem tudnám magam másban elképzelni.)

A fickó 2016.12.24. 00:08:03

@Ez vagyok: Rántott leves, köménymaglevest szoktam készíteni,mert finom, anno a Gundelben is készítették, buggyantott fürjtojással. :
Ezt úgy értem, hogy silány alapanyagokból is lehet ehető ételt készíteni, de a legjobb konyhatechnológiával sem lehet jobbá tenni - az alapanyag bekorlátoz.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 13:46:47

Mi a silány alapanyag? A rántott leves, köménymag leves alapanyaga mitől silány?

Ez vagyok 2016.12.25. 17:41:40

@A fickó: A király úgy gondolkodott, ha a hétszűkesztendő jön, akkor is jót egyen a silány alapanyagokból.
A szakácskirály nála az volt, aki ezt is tudta :)