Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Gesztenyepüré házilag

2016.11.30. 07:00 Andrass9

Akármelyik boltot néztem az USA-ban, nem találtam gesztenyepürét. Se cukrozottat, se semmilyet. Még az Aldiban se! Lett egy Aldink, ami minõségében a legvacakabb CBA-t is alulmúlja. Így aztán csempészni kellet a nagylyánynak az otthoni lefagyasztott téglákból.

23.jpg

Gyerekkoromban nem volt elõregyártott krém, házilag kellett készíteni. Én jól kibírtam nélküle is, de gondoltam, megmutatom nekik, hogyan kell gesztenyébõl gesztenyepürét készíteni, ha netán kedve támad rá.

Vettem is egy kupac gyönyörû gesztenyét, meg felfrissítettem az emlékezetemet a webrõl. Azért voltak olyan nyakatekert ötletek is, amitõl lábrázást kaptam. Kell hozzá:

  • 75 dkg szép gesztenye (ebbõl kb 50 deka lesz a hámozás után)
  • 15 dkg cukor
  • 1,2 dl víz
  • 6 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 3 ek vaníliakivonat
  • habtejszín a habhoz
  • 1-2 ek rum

10.jpg

A gesztenyét megmostam, majd kétszeres mennyiségû vízben feltettem fõni. Amíg az rotyogott, a cukorból és a vízbõl szirupot fõztem. A gesztenyét két óra lassú fõzés után hagytam picit kihülni, hogy ne égesse le a kezemet.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy deszkán, éles késsel félbevágtam a gesztenyéket. Aminek gyanús volt a színe belül (barna?), azokat kidobtam. A többibõl viszont egyszerûen kifacsartam a megfõtt gesztenyét. Minden receptben jajgatnak, hogy milyen pepecs munka lehámozni - hát én nem hámoztam, hanem ahogy kiskoromban is tettem, kinyomtam a belét. Késes aprítóval apróra daráltam, majd egy tálba borítottam az egészet. A sziruphoz (az is kihült addigra) hozzáadtam a vaníliát.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felolvasztottam a vajat a szirupban, majd hozzáöntöttem a tejszínt is. A keveréket ezután hozzáadtam a gesztenyedarálékhoz. Beraktam a hûtõbe, hogy megszilárduljon.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A kis naív! Hát persze, hogy sok volt a folyadék a gesztenyéhez! Elmentem hát még venni, de amilyen mázlim volt találtam olyan boltot, ahol már megfõzve és lehámozva is lehetett kapni! Nem meglepõ, hiszen ilyentájt a pulyka töltelékéhez adnak gesztenyét. Nem is fõztem meg, amit vettem, hanem a kész pucolt gesztenyét daráltam csak össze. Belekevertem a még híg pürébe. Elszaladtam rumot venni, mert itt nem volt a lakásban. Belekevertem, újra behûtöttem, majd vártam, hogy a nagylyány hazajöjjön - akkor majd felverem a tejszínt.

Észre se vettem, máris kipakolt magának egy tálkányit, amire egy rakat porcukrot szórt, és már lapátolta is befelé tejszínhab nélkül. A maradékot jégkockatálban lefagyasztotta a szükösebb esztendõkre. Reklamált, hogy szemcsés a püré - a gyári sokkal simább volt. Javasoltam, hogy majd turmixgében vagy botmixerrel krémesítse magának.

Azért vettem neki ilyen fõtt, hámozott gesztenyét két további adagot, hogy más évszakban is tudjon magának keverni, ha kell. (A teszínt meg megittam két reggelire. :)

30 komment

Címkék: gesztenye tejszín vanília vaj cukor rum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4411978404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2016.11.30. 13:35:44

Potato ricer. Az purebb puret csinalna. Mondjuk a gesztenye kicsit ellenallobb, mint a fott krumpli. Igaz ha valaki ki van ehezve valamire, annak tenyleg mindegy mar, hogy darabos-e vagy sem (porcukor...).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 15:01:39

@EsGyé: Ott volt a botmixer, meg a turmixgép is. Eredetileg ki akartam nyomni krumplinyomóval, de előbb megette, mintsem megtehettem volna :)

Topy 2016.11.30. 15:24:14

@Andrass9: rendes lyány, megkímélt a felesleges munkától! :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.30. 16:01:11

@EsGyé:

Ave!
Úgy látom idén meg is volt az éves hozzászólási kereted kitöltése.:D
Jövő évben is szívesen olvasunk.

Ez vagyok 2016.11.30. 16:35:58

@Andrass9:
"Névnapodon minden jót, diófáról mogyorót,

Arcodra egy forró csókot, orrodra egy bibircsókot!"

A fickó 2016.11.30. 17:00:07

@Andrass9: Amíg nem volt botmixer, vagy turmixgép addig is volt püré - sőt .... A szitán való áttörés/átkenés még mindig a legjobb módszer, ha igazán selymes, bársonyos pürét, mártást, krémlevest stb. szeretnénk, mindig így teszek.

EsGyé 2016.11.30. 17:26:33

@látjátok feleim szümtükkel: mar egyszer reklamaltam iden a sokadik kenyeres posztert, de oke! :D Amugy minden nap idenezek, de csak olvasok, nem irok. Ugyanazt amit masok leirnak nekem felesleges... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 17:45:28

@EsGyé: A sokadik kenyeres posztot természetesen csak növelni tudom. Nekem az idei év volt az, amikor elkezdtem tanulgatni a kenyérsütést - most éppen az USA-ban gyakorlom, miután meglátogattam a KingArthur malmot, és beszereztem sikért. Ezt mások okulására posztolom, nomeg a saját megnyugtatásomra, hogy valamit nem rontottam-e el.
Azzal meg egyetértek, hogy általában nem produktív ismételgetni azonos infót, bár mi szeretünk sokat csacsogni :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.30. 20:13:30

@A fickó:

Nem úgy mondták, hogy szitán áttörés/átkenés, hanem így: "Mikor megfő, verd által szitán,...".:D

Nagyon régen csinálták így a finom püréket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.30. 20:14:46

Köszönök szépen!
A büdös életbe' nem készítettem még gesztenyepürét, a bolti maradt nekem. Az egészben vett gesztenyével szinte soha nem volt szerencsém, a minimum fele tuti rossz volt. Eljártunk egy időben Gézaháza környékére, volt pár fa a senki földjén, de lutri volt, ha korán mentünk, éretlen volt, ha későn, megették a vadak. Azér' falnám, mer' piszkosul szeretem.
Egész délután a boltokat jártam - szállító szerencsére akadt -, holnap céges muri, sült csülökkel, pirított krumplival, BBQ dippel és a szokásos csalamádéval. Közben bedöglött az egyik sütő, a BOSCH márkaszerviz december közepére ígérte a kiszállást. Combos kihívás lesz két tepsi csülköt, meg ugyanannyi krumplit kisütni egy sütőben, hogy minden frissen, ropogósan kerüljön az asztalra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 20:53:18

@Waka: Szerintem építs gyorsan egy kemencét - abban elkészül :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 20:53:51

@A fickó: Valahogy most nem volt kedvem elmenni szitát venni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.30. 21:08:48

Sajnos szita a fejem a névnapokat illetően. Boldog András napot kívánok mindenkinek!
@Andrass9: Lehet, hogy hamarabb végzek úgy. :)

1kutya 2016.11.30. 21:19:54

bódog Ondris napot a bloggazdának! ;)

vörösbor(de)minőségi 2016.11.30. 22:18:06

22:16 kor ezt elolvasni??? namegállj András!!
:))

vörösbor(de)minőségi 2016.11.30. 22:25:10

én a nagyobb lyukú reszelőn átengedem és habágyba beleszórom.a kisebb lyukú nem tetszik mert bár aranyos kukacok lesznek a gesztenyéből de marha nagy munka azon letolnia fagyott kockát.marad a nagyobb lyukú és milyen finom? nincs 10perc az egész.
a hab édes a gesztenye is édes meg rumos meg minden.még az is lehet,hogy van benne nem oda való ez az amaz....de elnézem mert nagyon szeretem.

akit /amit szeret a zember annak meg sokat elnéz....:))

Dikusz 2016.11.30. 23:09:36

@Andrass9: vagy rakjon széles kemencét (még sosem láttam olyat, biztos nincs is), így egymás mellett elfér a négy tepsi :)))

Dikusz 2016.11.30. 23:18:05

@Waka: köszönöm szépen a névnapi gratulációt, nagyon jól esett, bár nem Andrásnak hívnak:))
Ugye nem haragszotok, ha viccelek?

Én egy Sümeg melletti kis községben szoktam vendégeskedni. Azon a környéken sok szelídgesztenyefa van, nagyon régóta. Pár évig kísérleteztem, hogy sütve, vagy főzve csináljak belőle valamit. Sosem értem a végére, mert nehéz pucolni, és tényleg majdnem mindegyik kukacos volt. Akármilyen selymesnek néz ki a "csomagolása" borzasztóan tüskés. Sokszor napok múlva is szedegettem a kezemből a tüskéket:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 23:18:39

@Dikusz: Mély vagy óriási kemence sok tepsit/kenyeret elbír egyszerre. Bár annyian lennénk, hogy érdemes volna kemencét építenem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 23:20:51

@1kutya: @Ez vagyok: @Waka: és még mindenkinek, aki kívánt: köszönöm a jókívánságokat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.30. 23:22:05

@Dikusz: Az extra gesztenyét, ami megmaradt az édesség után, tegnap megsütöttem - mind megették!!!!

Dikusz 2016.11.30. 23:23:37

@Andrass9: Szerintem úgy lehetett volna csinálni, ahogy én az itthon kapható csomagolt gesztenyepürét "kukacosítom". A négyszögletű reszelő egyik oldalán reszelem le, egy kicsit fagyosan (nem jegesen). Mondjuk lapos kukac lesz, nem olyan mint a krumplinyomón áttolt.
Talán ha egy kicsit beteszed legközelebb a mélyhűtőbe, hogy ne legyen puha, könnyebben tudod reszelni.

Dikusz 2016.11.30. 23:27:21

@Andrass9: én is szívesen ettem volna belőle.
Engem is belevehetnél a létszámba, megyek ha sütsz:) A kenyeret csak melegen szeretem, de akkor nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.01. 02:20:06

@Dikusz: Rengeteg pürét csinálunk otthon kockából. Reszelő, krumplinyomó mind működik. De miot csináljak azzal, aki annyira ki van rá éhezve, hogy nem várja meg, hogy megkukacosítsam és habot verjek????
Ha figyelmesen olvastad, akkor láthattad, hogy vajjal turbózva lehűtöttem, ami alkalmas lett volna reszelni is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.01. 02:21:11

@Dikusz: Ha kapok otthon is ilyen szép gesztenyét, akkor meghívlak rá!
Igény esetén a séf házhoz is megy ...

Dikusz 2016.12.01. 09:21:59

@Andrass9: lehet kapni ilyen szépet piacokon, vagy a Vásárcsarnokban olasz, de az Auchanban is láttam Kínából származót. Lehet amit a piacon láttam, az is onnan jött. Általában bőven 2000 Ft felett volt kilója.
Jaaaa..., ha valaki alig várja, hogy beburkolhassa jól megcukrozva, akkor nincs mit tenni :D
Nem pont gesztenyére gondoltam, abból jobban szeretem a csomagolt pürét. Inkább kenyér, sült csülök, sült krumpli egyebek. :)

A fickó 2016.12.01. 10:31:07

A gesztenye jól tűri a fagyasztást, de sajnos a készen kapható ízesített pürék legtöbbje elég vacak, a Maroni bio püréje a leghasználhatóbb, adalékmentes, csak cukrot tartalmaz, ezért ízlés szerinti vanília kivonat és érlelt barna rum szükségeltetik hozzá. :) Télvíz idején mindig tartok a mélyhűtőben belőle ... :)

maroni.hu/hu/gesztenyes-termekek/maroni-bio-gesztenyepure-200g

Néhány ötlet a friss gesztenye felhasználására:

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/gesztenye

EsGyé 2016.12.01. 12:24:28

@Andrass9: ugy amugy a kenyeres posztok tok jok (en is almodozom, hogy ha lenne idom akkor...), ott akkor viszont sok jelent meg egy csokorban de nem volt vele semmi baj :)
Ha mar itt tartunk, akkor nekem Sullocske hal temaju posztjai, hozzaszolasai hianyoznak. Gondolom neki is van mas dolga, de jo volt azokat olvasgatni (neha vissza-vissza olvasgatom a regebbi dolgokat).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.01. 14:41:44

@EsGyé: Süllőcske posztjait mi is hiányoljuk!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.01. 18:06:55

@Andrass9: en is
imadom a halak fele mutatott szeretet es tiszteletet valamint szakertelmet