Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Körömpörkölt pincepörkölttel

2016.11.02. 07:00 Andrass9

Kicsit furán hangzik, de vettem egy tálca körmöt, meg egy tálca pincepörkölt alapanyagot. Hogy miért pincepörkölt, azt már egyszer megkérdõjeleztem, de azóta is annak adják a köröm/oldalas/csülök triumvirátust a madarasban (kicsit drágábban, mintha külön venném őket, de a tisztítást is meg kell fizetni)..

23.jpg

Tudjátok, hogy megszállott körömpörkölt fogyasztó vagyok, de most még magamon is túltettem. Szerencsémre épp aznap érkezett meg a Farkas féle paprika is, így friss pirospaprikám is volt!

Találtam még hozzá pár dolgot, de azért ez továbbra is az alaprecept:

  • 2,2 kg köröm és pincepörkölt a madarasból (550Ft total!)
  • 3 fej vereshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kápia paprika
  • 4 dkg szalonna
  • 1 dl vörösbor
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek köménymag

10.jpg

Ez nem valami sok összetevõ, dolog is kevés volt vele, mert a bõr nagyon tiszta volt - semmi szõr, vagy ilyesmi. Azért az íz kedvéért megperzseltem és kapargattam, attól szerintem jobb íze van (különösen a kapirgálástól ...). A szalonnát kisebb darabokra, a hagymát és a kápiát pedig kicsire vagdostam. A 3,5 literes öntöttvas lábasomban kiolvasztottam a szalonna zsírját, majd beleszórtam a hagymát, kápiát és letakarva pároltam vagy 15 percet.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A köményt a húsos tányérra szórtam, a pirospaprikát pedig a megdinsztelt hagymába. Az utóbbit elkevertem, és máris ment bele a sok bõrös csoda, hogy meg ne égjen.Alaposan körbepirítottam, és letakartam a lábast, hogy levet eresszen a hús.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amikor már a saját levében rotyogot, lesütöttem zsírjára, majd beleöntöttem a deci bort. Ezt is lepároltam róla, majd belevágtam a paradicsomot és annyi vízzel öntöttem fel, hogy épp ellepje. Ekkor kiköltöztettem a teraszra az indukciósra. Ott minimumra vettem a teljesítmény, 3 órán át csendesen mocorgott a lé. Újabb három óra - ami már a hideg éjszakába nyúlt - eredményeképpen reggelre szép kemény kocsonyává fagyott az egész. Sebaj, a konyhai tûzhely lángjának egy kocsonya sem tud ellenállni! Összeforraltam, egy kis sót még kért, azt hozzákevertem, de alapból nem volt rosz.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Fõztem sóba-vízbe krumplit hozzá, és kimertem egy nagy tányérnyit.

22.jpg

Azután mégegyet ... A kistányért a csontoknak szedtem elő, hogy a kutya is kapjon belőle.

Ekkor biztonság okából két 750ml-es dobozt megtöltöttem, hogy lefagyasztom magamnak későbbre, és addig is ment a hûtõbe. A szomszédoknak is szedtem ki egy kislábosba, ami után az öntöttvas kiürült. Igenám, de a szomszédék elutaztak, így másnap reggel megettem a kisfazéknyit reggelire, vacsorára meg a rizses marhát. Egy doboznyit elajándékoztam a barátunknak, akinek dílere van.

Aztán harmadnapra a másik doboznyit is megreggeliztem. Szóval három napra nekem pont elég volt 2 kiló körömbõl egy kiadós pörkölt! Bár krumplit azt másodszor is kellett fõzni, mert az elsõ adag elfogyott.

Holy heaven!!!!

24 komment

Címkék: hagyma paradicsom vörösbor csülök szalonna köröm oldalas pirospaprika kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9911913847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.11.02. 07:13:56

Nyüfff, jó ragacsos lehetett. És puha, omlós. Ecetes paprika?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.02. 09:34:20

@turósmácsik: Az luxus! Csak tisztán, magában. :) Persze egy stampedli vagy egy pohár bor nem árt meg utána.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.02. 11:57:40

@turósmácsik: igen ez elbirt volna valami savanyut alma-cseresznye macskapocse paprika, akar meg savanyukaposztat is meg jo ropogos hejju kenyeret
elotte 2 cl szolopalimka utana 2 dl szaraz feherbor egy joint
es igy egyutt mar job mint a szex

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.02. 13:48:34

az egy ek komeny nalam kicsit sok
ahogy a multkor a sort, itt a bort sem ertem
probaltam mar nem less job sot...
az idotartam a fozesre meg tul sok, foleg teraszon
en el tudnam kepzelni kuktaban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.02. 15:21:46

@hagyma: Hát nem tudom. A köröm nem tiltakozott a hosszú főzés miatt :)
A kukta abcug, Uff! :)))
Amúgy ez pont olyan étel, ami elbírná a kuktában való készítést.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.02. 16:32:35

A pörkölt gulyások/pásztorok étele volt valamikor régen, amikor ez az étel megjelent a tányéron ( nem a piroson ). Ha jól átgondoljuk, akkor rájövünk, hogy a gulyásnak a húson és a són kívül nem volt más kelléke, tehát nem volt savanyúsága sem. Kezdetben is csak kenyere ( esetleg valami gyökér féle, köles féle mivel tarhonya még nem volt ). A pörköltet kenyérrel, köret nélkül ették, gyerekkorormban a falsui lakodalomban is ez volt még a szokáss, bár ott nem kenyeret, hanem lakodalmas kalácsot ettek hozzá ( nekem azóta is ez az igazi köretet a jó pörköltnek ), bár már a sós krumpli is divatba volt. Persze a törzsfejlődés során hozzáidomultak más köretek, és a hagymán ( nem az amerikás :D ) kívül más fűszerek is. A pincepörkölt is egy tovább fejlesztett pörkölt, ami igen kimelkedik a pöröltfélék sorából.

A wiki szerint Andrass9 pörköltje nem pincepörkölt, mert nem főzte bele a krumplit. Viszont egy nagyon finom pörkölt.

hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6rk%C3%B6lt

Persze vannak, akik a wiki állításait kétségve vonják, mert pont a magyar konyha feljődését miért ne kísérnék viták, ezért érdemes elolvasni ezt is:

www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras/

Az én véleményem e témában az, hogy ha Andrass9 ezt a pörköltet a saját pincéjében ette, akkor ez az Andrass-féle pincepörkölt. :D

Egy biztos, a hús edényben történő pörkölése nem a "modern" konyha találmánya, az egy ősi konyhaművészeti trükk.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.02. 16:46:25

Na, erre inni kell!

sportdieta.blog.hu/2016/11/02/dieta_a_halal_ellen_a_gladiatorok_etrendje

Érdekes az emebriség táplálkozásnak története, legalább annyira, mint a történelme.

Fenchurch68 2016.11.02. 17:11:47

@hagyma: Azért ha Mary netán magyarul tanul, ezt - hogy mi jobb minél - ne mutasd meg neki, ha jót akarsz :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.02. 17:37:23

Köszönök szépen!
Az az 550 HUF elég baráti ár ennyi hozzávalóért. Amúgy nagyon ínycsiklandón néz ki, de egy időre eleget bűnöztem.
@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk is a krumplival összefőzött verziót hívják pincepörköltnek. Én nem szeretem. Majd én eldöntöm, menni burgonyát szedek a pörkölthöz, ha éppen az a köret.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.02. 17:48:11

@Waka:

Azért azt a pincepörköltet, amit néhai nagynéném főzött disznó oldalasból, te is szeretnéd.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.02. 18:57:25

@Andrass9: minden elbirja a kuktaban valo fozest, de nekem mindent latnom kell, neha kevergetni megkostolni erezni az illatat
kukta abcug
@Fenchurch68: kb 10 szot tud magyarul
de en hasznalom a magyaromat itt is, pl vezetes kozben ha kommentalom az esemenyeket...
nekem a fuck nem eleg, legalabb 10-20 szo kell, hogy kifejtsem a velemenyemet az esetleges tortentekrol
es Mary mondja:
Yes
mintha ertene
angolul nem lehet karomkodni, max 4-5 szoban, azis mindig ugyanaz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.02. 19:06:46

@látjátok feleim szümtükkel: ezek a pinceporkolt stb etelek - foleg ha bogracsban fozzuk nem indukcios rezso - tulajdonkeppen egyfajta gulyasok

Fenchurch68 2016.11.02. 21:15:21

@hagyma: Biztos vagyok benne, hogy érti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.02. 22:30:27

@Waka: Én se szeretem, ha megmondják, mit egyek hozzá! Ezért is főzöm külön. Mostanára rájöttem, hogy finomabb, ha a köményt a pörköltbe teszem, mintha a krumpli főzővizébe...
Szerintem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.02. 22:31:52

@hagyma: Én is pont az illatokat és a vele való foglalatosságot szeretem az ételben, ezért használok ritkán kuktát. A rizst például nem kell macerálni, míg fő, de a jázmin illat kijön a kuktából is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.02. 22:37:22

Eltettem további sok csilipaprikát üvegbe. Ez most egy középcsípős paszta lett, szerintem sikeres jövő elé néz.
Már csak egy adag KungPao-nak eladott Thai Bird Eye tipusú paprika van hátra, meg a Cayenne bors, amiket leszárítok és ledarálok, valamint az igazi challenge (kihívás): 15 dkg Carolina Reaper eltevése. A világ jelenleg hivatalosan elismert legcsípősebb csilije a maga 2,2 millió SHU-jával.
Mivel ezt már én se bírnám megenni, ezért ezt azonos mennyiségű olivával (nagyon finom, spanyol olaj), és azonos mennyiségű mogyoróhagymával készítem el. Az így keletkező 700.000 körüli csilikrém már éppen ehető számunkra :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.02. 22:57:28

@Andrass9: mire felfut a kukta egy labosban megparolodik a rizs
negeydkilo max 15 perc es az rengeteg rizs
ha en a teraszon fozom, akkor max a medvek elvezik az illatokat:)
@Fenchurch68: azerrt mondja hogy Yes
neha megprobalom leforditani neki, de nem konnyu
mondjuk nem vagyok karomkodos
de ha egy iazan izes hosszu Magyar karomkodast angolra akarnek tenni, igan nagy bajban lennek

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.03. 16:39:55

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Biztosan.
@Andrass9: Én sose tettem a krumpliba, meg is lepődtem, mikor egyszer úgy kaptam, sőt le sem volt szűrve, a vízből szedtünk magunknak. Ez nagyon szokatlan volt nekem, de nem volt rossz!
A Carolinából tégy félre pár szem magot nekem, kérlek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.03. 17:19:57

en semmibe nem teszek komenyt

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.03. 17:31:21

@Andrass9:

Én mostanában a képosztasalátához megpirítom a köményt, és úgy teszem a felöntőlébe. Legutób nem találtam a köményt, és római köményt raktam bele már a forralandó vízbe, így egy kissé aromás lett, de nem volt rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.03. 17:53:18

@látjátok feleim szümtükkel: A magos fűszerek jónéven veszik, ha kicsit megpirítja a szakács.
A római kömény azért nagyon más ízű, mint a fűszerkömény :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.03. 17:54:46

@Waka: A Carolinát nem igérem, de majd kapsz más forrásból. Ez túl csípős ahhoz, hogy benne turkásszak :)
A Serrano is megjött.