Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Leletmentés és köretcsere

2016.10.27. 07:00 Andrass9

Tegnapelõtt fõztem egy marhaoldalast lassú tûzön. Köretnek meg egy kevésbé sikerült hercegnõkrumplit (a hibát azóta megtaláltam: nem tudok olvasni rendesen :). Persze szokás szerint túlméreteztem a hús mennyiségét, de szerencsére a szaftjából is rengeteg maradt. Ezt a leletet kell megmentenem!

53.jpg

Önmagában a szaft is jó dolog, de ha rengeteg maradék hússal van megáldva, akkor egyenesen csodás. Ahogy turósmácsik megjegyezte rizzsel biztos jobb lenne, meg a macera is kevesebb. Nos, okos ember a családban is akadt: feleségem másnap tiszta rizst öntött le egy kis szafttal, és lelkendezett! Halgattam rá, de nekem azért egy kis hús is kell ...

40.jpg

Én meg évek óta ennék egy ízes rizseshúst, aminek most jött el az ideje. Volt maradék hús, volt maradék szaft, rizs is a kamrában, meg sok fagyasztott zöldborsó a csodahüttõben. Nagyon kevés kell hozzá:

  • 20 dkg rizs
  • 15 dkg mirelit zöldborsó (ilyentájt már nincs friss, a mirelit meg jobb is :)
  • Ha van még a párolt sárgarépából, az is jó bele
  • 6 dkg vaj
  • Maradék oldalas (marha vagy sertés egykutya, csak szaftos legyen) és a maradék szaftja
  • 2 dkg füstölt Anikó sajt (ezt találtam)
  • só, bors , csipet sáfrány

42.jpg

Innen már csak pár művelet, és kész az étel. A rizst jól leöblítettem egy szitában a csap alatt. A vaj harmadát a kuktában felforrósítottam, amibe belekavartam a rizst. Sóztam, lepirítottam. A szaftot kimelegítettem a hús mellõl, a felét felhigítottam, hogy 3 dl legyen, amibe még egy csipet sáfrányt is tettem, és felöntöttem a rizst. Kuktát lezártam, hagytam 10 percig piszeregni, majd eloltottam a lángot alatta. Ezalatt a húst feldaraboltam kb 2x2 cm-es kockákra, vagy ahogy sikerült. A vaj másik harmadát egy kisebb serpenyõben felhevítettem, belegurítottam a borsószemeket, és puhára pároltam (4 perc).

43.jpg 44.jpg 45.jpg 46.jpg

A rizs is kész, borsó is - elkezdtem rétegezve egy jénaiba pakolni. Minden rétegre tekertem kettõt a borsdarálóval is. Rizzsel fejeztem be, és a tetejére kockáztam a maradék vajat.

47.jpg 48.jpg 49.jpg 50.jpg

Elõvettem a japán tálkámat, megtöltöttem a rizseshússal, majd a tetejére vágtam a sajtokból (az Anikó volt a finomabb). Kanalaztam rá 3 evõkanálnyit a maradék szaftból, és felforrósítottam.

51.jpg

Mit ne mondjak: tényleg mennyei volt a szaft a rizzsel. Ettem én ázsiai kanállal, pálcikával, meg villával is, de két étkezésre elfogyott ... A sajt remekül beleolvadt a környezetébe, de ettõl a látvány kicsit kevésbé élvezhetõ :)

52.jpg

Szóval legközelebb eleve rizzsel tálalom, a hercegnõt meg visszaküldöm a palotájába ...

62 komment

Címkék: rizs bors vaj zöldborsó sáfrány oldalas szaft Anikó sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7911839689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.10.27. 07:14:28

:))))))))))))))))))))))

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.27. 09:56:36

Minél korosabb ez a blog, a gazda annál kreatívabb lesz.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.27. 17:46:59

Én meg most tőled.

Megragadt a fejemben, hogy mentés. Volt egy adag párolt sós lilakáposzta ( nincs rajta cukro ) a hűtőbe, és gondoltam kéne belőle valami jó kis ebédet rittyenteni. Tegnap bokkolival töltött rántottcsirkemellet és zöldbosós rizst hoztunk egy étteremből ebédre, gondoltam ami abból maradt, azt is megmentem. A káposztát átpirítottam, közben a húsról leszedtem a bundát és kiszedtem a brokkolit, mert lisztes volt, majd a húst apróra vágtam, rátettem a rizzsel együtt a káposztára, kicsit megsóztam és összepirítottam. Két evésre elég lett. Nagyon jó lett az íze, állaga és a kinézete is, a színek szépen mutattak együtt.

Szóval, a jó ötlet ragadós.:D

vörösbor(de)minőségi 2016.10.27. 17:52:38

nagyszerű.
valami ilyenre vágytam de nem tudtam megfogalmazni mi esne jól.
délelőtt a kezembe akadt a rizs-de ez kevés volt ahhoz,hogy elinduljak valamerre.azt tudtam-rizst szeretnék enni,de a rizi-bizinél elakadtam.mindenesetre vettem sok petrezselymet hátha mégis azzal megelégszem majd.
szeretem nagyon de valami szaftosabbra vágyom.
hát ez lesz az!
minden adott hozzá-csak el kellett olvasnom ezt a posztot.
gondolom a sok sok kocsonyás résszel megáldott sülthús zsírja is megfelelő lesz.
eredetileg valami krumpliféle étel ízesítésére gondoltam felhasználni-de most ez lesz a végzete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.27. 17:57:46

@látjátok feleim szümtükkel: "vihar dúl, azt mondja a gazda, így akarta a Jóisten, és nyugodtan elkezd csépelni, azt mondja lássuk uramisten, mire jutunk ketten?"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.27. 17:59:24

@vörösbor(de)minőségi: Minél kocsonyásabb húsod van, annál finomabb lesz a rizs! Szerintem nem is lett volna szabad marhából készíteni :)

Ez vagyok 2016.10.27. 18:55:18

@Andrass9: Bármilyen szaftba párolok rizst. Nem kell kuktába tenni, csak arra kell figyelni, hogy egyszeres rizshez kétszeres lé kell. Én ezt külön kimérem és ha a szaft kocsonyás, felmelegítem picit, hogy folyjon a mérés miatt.

vörösbor(de)minőségi 2016.10.27. 19:40:46

@Andrass9: húsom már nincsen csak a zsírja amiben sült.de az a zsír jó kocsonyás ízes,és eléggé szaftos.ezért gondoltam tán erre most jó lenne.
húst nem kívánok most de az ízét az igen :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.27. 20:30:46

@Ez vagyok: Én csak akkor teszek ilyen sok vizet, ha ragacsosra akarom. A pergős rizsre max 1,75 de inkább 1,5-szeres víz kell csak. A kukta meg kényelmi eszköz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.27. 22:15:49

@Andrass9: nalam is ketszeres viz megy meg egy vereshagyma par perc fozes, azutan cask fedo alatt parolast, en ezt a rizst szeretem
lassu tuz
kukta abcug

A fickó 2016.10.28. 00:07:12

@Andrass9: Újból trendi a pressure cooker használata, pl. remek ízes alapleveket lehet vele készíteni gyorsan. :)

A fickó 2016.10.28. 00:20:33

@Ez vagyok: Én meg a sütőben jénai edényben készítem a rizst. A lé mennyisége, meg rizsre válogatja a minőségi (pl. Tilda) basmati rizshez kell a legkevesebb, de a jázmin rizsekhez, sushi rizsekhez, rizottó rizsekhez, mindegyikhez más-más mennyiségű folyadék kell. És akkor még ott van, hogy barna, vagy vadrizs ...igaz itt már az elkészítési mód is változik. Aztán, az sem mindegy,hogy zöldséges e a rizs és mennyire, mert ezek is tartalmaznak folyadékot.
A méregdrága Tilda basmati rizshez csak tiszta vizet használok, mert élvezni akarom az ízét.:)
Amúgy a "rizses hús" nekem a paella - űberelhetetlen. :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.28. 01:01:17

@A fickó: van aki huslevest is abban foz
kukta abcug

vörösbor(de)minőségi 2016.10.28. 06:12:40

@A fickó: na bravó most elbizonytalanodtam és ennél az állapotnál nincs rosszabb.soha nem csináltam gondot a rizzsel való bánásmódból :)
nem volt rá szükségem.
de!
most jázmin rizst használnék amiben vörös szemek is vannak.és olvasva a "más"rizsek igényét,most bizonytalan vagyok.
egyrészt mert belém bujt a kisördög és ezt akarom használni.másrészt eddig nem dolgoztam vele.ahelyett,hgy a megszokottat venném elő-most ezzel szeretném:)

kukta?nagy ajándék,aki tudja használni annak pláne.itt nem az idő leröviditése a lényeg szó nincs erről.a zamatok ízek.kuktában is lehet szöttyögtetni bármit 6órán át.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 09:32:10

A legfinomabb rizst néhai nagynéném főzte. A rizst és a zöldborsót edényben megpárolta, majd felöntötte és fűszerezte, fedővel betette a sütőbe. Nekem soha nem sikerült olyna jól, pedig próbálgattam utánozni.

A pecsenyezsír nagyon pászol a rizshez. Köretnek egy tükörtojást is elbír.

Fenchurch68 2016.10.28. 10:23:02

@hagyma: Fogadtam a finom célzást :) Igen, van, aki a húslevest meg kocsonyát is abban főzi. Mondjuk persze alig-tűzön, és órákig. Sóletet egész biztos nem főznék soha, pedig nagyon szeretjük, ha fél napokat kéne sütögetni. És hát a kedvesem ilyen egyszerű vidéki proligyerek (nem paraszt), és nincs igénye az ilyesféle árnyalatokra.
Bár a tegnapi bébispenóttal és fetával töltött, baconbe bugyolált karaj vele sült céklával és sárgarépával osztatlan sikert aratott, pedig amúgy a spenót nem barátja, szóval fejlődőképes.
Sose használtam kuktát, míg ide nem költöztem, eleinte féltem tőle :) de most gyakorlatilag folyamatosan elöl van, mert még a rakott krumpliba való krumpli is finomabb lesz kuktában. Rizst még nem próbáltam, egyszer valahogy leszállt a sólet aljára egy réteg gersli, és alkotott egy fél centi vastag szénréteget, azóta óvatosabb vagyok.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 10:52:38

@Fenchurch68:

Elmondhatod, hogy volt saját szénbányád.:D

Én csak a borsót szerettem megsütni ( amiből leves készült volna ), de nem volt gond, mert a palotapincsik szerették.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.28. 11:04:07

@Fenchurch68: Mi használjuk a kuktát, de gyakorlatilag CSAK rizsfőzéshez, meg rozsdás marhához, meg még egy-két nehezen megfővő ételhez. Van egy amerikai, 4 literes. Remek céklafőzéshez, és van egy pirinyó magyar - tán másfél literes - rizskészítéshez. Max fél kiló rizs fér bele, de annyit soha nem főzünk.
Szóval nem ördögtől való, csak ne abban főjön minden.
Van aki még az ossobuccot is abban főzi, hogy gyorsabb legyen, pedig annak a lényege a lassú készítés, alacsony hőfokon. :)

Fenchurch68 2016.10.28. 12:18:21

@Andrass9: Nahát, akkor legközelebb tényleg megpróbálkozom a rizzsel kuktában.
Kedves mindenki, ha van ötletetek olyan ételekre, amelyek moderált árú alapanyagokból készülnek, nagy mennyiségben is finomak, és nem megosztóak, lécci adjatok tippeket. Ma este jön a kedvesem négy játszótársa három napra - huszonéves jóétvágyú fiúk -, utána lesz egy nap takarításszünet, és jön a három lányom, akik úgy néznek ki, mint akik napi egy salátalevélen élnek, de a valóságban úgy tűnik el körülöttük a kaja, mintha porszívóznának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.28. 12:36:16

@Fenchurch68: Ha húsneműben kondolkodsz, a marhanyakbúl készült pörkölt nokkedlivel egy nyerő fogás. kb 1700Ft/kg a csontnélküli hús. Persze disznóból is lehet, az olcsóbb. Én dagadóból, lapockából vagy tarjából készíteném, semmiképp sem combból vagy karajból :) Olcsóbb, de más műfaj. Gondolkodhatsz hentestokányon is, vagy akár brassóiról. Ez utóbbi húsigénye drágább, de kevesebb kell.
Lehet egy nagy rakott kelkáposztát készíteni sok rizzsel, darálthússal és tejfellel. Ha nem látják, nem tudják, mi az, de nagyon finom. Laktató is és olcsó, mert kevés a húsigénye.
Persze egy Spagetti a la Carbonara is jó, a tojás mostanság megfizethető. Vagy akár az Amatriciana (paradicsom, bacon vagy tokaszalonna, hagyma, csili). Aglio e Olio - fokhagyma, oliva és esetleg kis csili - a legegyszerűbb és mindent visz. Ha csilihez jutsz és bírják a csípőset, akkor Spagetti Arrabbiata :)
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe. Na meg egy nagy húsleves, az napokig jó, vagy frankfurti/káposzta leves - már van téli savanyúkáposzta.

Végszükségben rendelj pizzát ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.28. 12:50:48

Köszönök szépen!
A rizs a szaftok nagy barátja, szárazon nem is szeretem.
Én a rizst sütőben készítem, pirítás és felöntés után, lefedve. A bácskai rizses húst dettó, csak ott nagyon kell figyelni a húshoz adott víz mennyiségére is.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 13:42:44

@Fenchurch68:

Valami pörköl ( vagy paprika nélkül főzött ragu/tokány ) amit egyik nap frissen lehet különféle köretekkel adni, másik nap ebből lehet valami rakott tészta-zöldség variáció, és harmadik nap lehet belőle töltött zöldséget készteni, mondjuk padlizsánt rizses-húsos kombóval, meg még ami belefér. Csirke hússal is működik, sőt sültcsirke hússal is.

vörösbor(de)minőségi 2016.10.28. 14:36:53

@látjátok feleim szümtükkel: még el sem készitettem -már jól laktam itt olvasva az ötleteket.tüktoj-jó ötlet.mondjuk a másnapira.. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.28. 16:22:51

@vörösbor(de)minőségi: Pedig nem arról vagyunk híresek, hogy az olvasóink jóllaknak itt ... Sőt!!! :)

Fenchurch68 2016.10.28. 18:42:16

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Kelkáposzta fújjos, de rakott savanyú káposztát még egyikük se evett, majd most fognak, ez van. Közben csináltam egy nagy kontingensnyi pörköltet, egy része valami gulyalevesszerűség lesz, másik fele meg lazannya, közben összevesztem a kedvesemmel, mert a lehető legrosszabbkor kezdte a vadonatúj mosogatógépet installálni, ennek következtében lefolyt a bokámra egy adag víz, ehh. Miért pont ilyenkor kell tevékenynek lenni?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.28. 19:01:09

@Fenchurch68: Lábmosásra is szükség van néha ... :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 19:04:28

@Fenchurch68:

Biztosan száraz volt a bokád, és segíteni akart rajtad.;D
A káposztánál vigyázz, nehogy nagyon savanyú maradjon.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 19:05:55

Kipróbáltam, mert sokszor hallottam: náthakúrához reszelt fekete retek, méz, citromlé. Nem is tudtam, hogy ez jó, és csípős.

Topy 2016.10.28. 19:09:42

@Fenchurch68: mert a közeledben akart lenni, de szarul érezte volna magát, ha nem csinál semmit
meg gondolom azt akarta, hogy ha jön a siserehad akkor már garantáltan üzemképes legyen a masina
meg gondolj arra is, hogy ha most derül ki, hogy hiányzik egy tömítőgyűrű, akkor reggel még meg tudja venni, ellenben ha csak holnap délben...

vörösbor(de)minőségi 2016.10.28. 19:59:18

@Andrass9: ez annyira így van,hogy én már megtanultam,hogy ha későn érek haza akkor mindent szabad a neten megnyitni kivéve ezt az oldalt..
sokszor nagyon sokszor pórul jártam.
:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 20:25:09

Laposkenyeret sütnek a paprikán, igen-igen érdekes dolgokat látni.

A fickó 2016.10.28. 20:58:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem, sosem savanyú a káposzta, mert magam készítem évék óta (kovászolom). A vásárolt kápi nekem túl karcos, savas, ha kinyomkodom (kimosom) a lényegét veszíti el. A radiátoron pöszörög, majd hűtőben még érik pár napig. Nemhogy nem túl savas, hanem még a levéből is adagolok a főzéshez. Természetesen szentesi laposból nyomom, karácsonyig be tudom szerezni a vegyszermentes kápikat.

A fickó 2016.10.28. 21:23:03

@Andrass9: Sokszor készítesz marhaalaplét, hát csináld kuktában 2 óra és kész, nem szöknek el az aromamolekulák, gyorsan kioldódnak az íz anyagok a kollagén zselatinná alakulása is gyorsabb.
A céklát, meg inkább süssed sütőben, sokkal jobb lesz az íze - olyan szinten, hogy főzve nem is eszem meg. Ráadásul egyszerre sütheted a különböző színűeket. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.28. 21:38:20

@A fickó: A céklát ecetes formában megeszem, másként nem. A vegyes színekben igazad van :)
Az alaplevet nekem be kell forralnom, mert kicsi a csodahüttő :)
Kovászolnék káposztát, de a fogyasztásom 2-3 kiló telente, szóval nem éri meg. Ennek pont az a szépsége, hogy sokat csinálsz egyszerre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.28. 21:40:02

@látjátok feleim szümtükkel: A feketeretek tényleg jó gyógyszer. Én is gyerekkoromban azt kaptam, ha dáthás voltam.
Most csak néha jut eszembe - általában későn. Pedig milyen finom is az pl. libazsírral kikeverve kenyéren!!!

A fickó 2016.10.28. 22:27:56

@Andrass9: Az eceteshez is sütöm. :) Az arany céklát próbáld ki nyersen - mindent visz, nem földes ízű és édes. Már-már sárgarépa.:DD Nekem termett is idén.

A káposztát én is kicsiben nyomom, csak telente többször is.

afickofakanallal.blog.hu/2015/12/09/karacsonyi_kovaszolt_kaposzta#more8150776

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.29. 03:40:11

@Fenchurch68: a huslevesnek meg a kocsonyanak ritualeja van, nem lehet kuktaban es alig alig tuzon megvan fent is
soletet nem kell fel napot sutni, ha beaztatod a babapt
rakottkrumplihoz meg max felorat fozom elo a krumplit, de van hogy fozes nelkul megy a sutobe a tobbi hozzavaloval
de isten mentsen hogy lebeszeljek a kuktarol
... de kukta abcug:)
/anyukam rndszeresen a zuzaporkoltet fozte kuktaban, szinte mast nem is, nekem nincs kuktam nem is less, vagyis hat olyan palinkafozo az hasonlit ra, az less:)/

Fenchurch68 2016.10.29. 18:04:52

@Topy: Tökéletesen megtette volna még erre a hétvégére a régi :) Mindegy, túl vagyunk rajta, így legalább a fiúk segítettek lecipelni a másikat a pincébe. Nem cukiságból csinálta, csak már baromi türelmetlen volt, hogy van egy új játék, és nem tudja azonnal kipróbálni :D csak hát a konyhánk még egyemberesnek is szűkös, és amikor hat emberre főzök időre, akkor ez a nagy, kövér ember odaáll mosogatógépet szerelni... Mindegy, legalább túl vagyok a számomra havonta egyszer engedélyezett hisztinapon.

@látjátok feleim szümtükkel: Bejáratott már a káposzta, nem kellett még soha kimosni, nyersen is lecsúszik belőle heti egy-másfél kiló.

@hagyma: De, a sóletet pont akkor is sokáig kell sütni, ha be van áztatva, attól sűrűsödik be a leve. (Ha meg rituálét akarok, elmegyek templomba, vagy kimegyek a meccsre :) de huszonévig nagyon jól elvoltam kukta nélkül, csak hát most van, és rákattantam. De nem akarok rábeszélni senkit :D (de jó ötlet a zúzapörkölt, a fiúk nem hiszem, hogy megennék - nem irigylem az anyukáikat, baromi válogatósak, és ráadásul mind másképp, az egyetlen közös pont, hogy nem eszik a csípőset -, de jönnek a lányok is a héten, ők szeretik.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.29. 18:17:53

@Fenchurch68: Hú!!!! Ennyi feldobott labdát!!!!!
... ezek voltak a leütések ...

A zűzapörkölthöz valóban nagyon jó, bár amióta öntöttvas edényeim és indukciós rezsóm van, azóta a lassú főzés viszi a pálmát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.29. 18:19:34

@hagyma: A sólettet (ahogy a nagylyány hívja) sütni kell, ahogy @Fenchurch68: is mondja. Sokáig. Akkor is, ha beáztattad a babot, amit mindenképpen be kell áztatni. Uff!
Kukta ott nem játszik, mert leég, mint valakinek a gersli :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.30. 18:23:02

@Fenchurch68: @Andrass9: tuudom hogy sutni kell
max 2 ora alatt megvan, de ha fiatal a liba es jo a bab akar 1 ora is eleg lehet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.30. 19:04:01

amugy ennek a posztnak a cimet allandoan ugy olvaso
lelekmentes es kortecsere
/mer annak van ertelme:)/

Fenchurch68 2016.10.30. 20:27:44

@hagyma: Esküszöm, hogy ha te egy óra alatt megsütöd a sóletet, eszek belőle!

Fenchurch68 2016.10.30. 20:29:16

(És inkább a szenes gersli, mint a nyers bab. Uff.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.30. 21:36:08

@Fenchurch68: szerencses korulmenyek kozott mukodik, de 2 ora tuti eleg
uff
olvasok ilyen 4-5 oras suteseket, nekem soha nem kellett addig
hozzateszem mindig maskeppen keszitem, van hogy megy bele a tojas hejjastol, va hogy kicsit elofozom a babot stb stb stb, meg sosem keszitettem egyforma, lehet feherbab, tarkabab liba pulyka sertes
de a kukta az abcug:)
uff

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.30. 21:40:22

@Fenchurch68: @hagyma: Uftam már eleget, ússzatok már ti is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.30. 21:58:24

@Andrass9: termeszetesen tudom, hogy az eredetisolet az eklektikus es egyetlen az 14 oran at sul lehetoleg kemenceben egesz ejjel stb.
amugy en qrwara szerettem a libas orsi solet konzervet, azt 10 percre kellett forro vizben "melegiteni" es kesz
igenis jo volt, akar konzerv akar nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.30. 22:00:06

es hozza kell tennem a szocialista konzervek kenterbe vertek a multis konzerveket,, be is zarattak a konzervgyarakat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.30. 22:16:41

@hagyma: Nekem a "Globus sólet füstölt marhaszeggyel és tojással" volt a kedvencem. Mostanra már csak a marha van benne, és az íze sem olyan, mint régen. :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.30. 22:25:49

@Andrass9: globus is jo volt
es nem cask a solet a sima babfozelek, meg a kaposzta is
teljesen elfogadhato volt, siman verne a mostani "futarkajakat"
nem gond megszunt parezer munkahely bezart partucat gyar, az eloregyartott kaja meg szarabb let degy jo juhbeles virslit vagy debrecenit is alig talaltam
itt pl ezerfele virsli /hot dog/ van de meg sem kozelitik a mi sokat szidott virslinket
ah lehetne sorolni meg nosztalgiazni evekig,, de gy teny a Magyar elelmiszeripart szandekosan kinyirtak

Fenchurch68 2016.10.31. 09:46:58

@hagyma: Számomra is megdöbbentő élmény volt, de vittünk nyaralni sóletkonzervet, hátha nem lesz idő/kedv főzni, aldis és Csehországból származik. Nagyon finom volt, és tökéletesen hozta a Globus-élményt.
Kedvesem egyszer fiatalabb korában kifestette a konyhája plafonját sólettel, aztán három napig vakargatta spaklival a babszemeket, és elmondása szerint a szagelszívó olyan részein is talált babot, ahova elvileg fizikai képtelenség lett volna bekerülni. Úgyhogy azóta konzervet óvatosan melegít, kizárólag kibontva.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.01. 20:56:37

@hagyma: @Andrass9: @Fenchurch68: Igazából a sólet és a csülök pékné módra rokon étel. Kenyérsütés után tették be a lassan hűlő kemencébe, annak melegében bizony kellett neki az a sok óra. mazsihisz.hu/vakbarat.php?nid=267

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 23:37:21

@Waka: hat ezt mondtam az autentikus a kemenceben volt fel napig , egesz ejjel, de mar mas a vilag ugye
de a kukta abcug
uff

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.03. 17:35:19

Egy kis nosztalgia szalontüdőt úgy megennék. Ha lenne, de már nem főzik sehol, és nem is készül konzerv.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.03. 17:55:52

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédasszonyom szokott főzni, ha én meg készítek hozzá zsemlegombócot :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.03. 18:01:44

tudot nem tudtam soha megkedvelni
mondjuk most mar egyaltalan nem eszek belsoseget
regen azert a pacal, vesevelo, zuza kedvenc volt,sot itt ettem marhaagyvelot is
jovore azert bedobok egy pacalt