Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Marha grillen, különleges páccal

2016.10.01. 07:00 Andrass9

Újabb vasárnapi grillezés! Ahogy másutt rántotthús, húsleves a vasárnapi ebéd, úgy mi a rántotthúst kiváltjuk mindenféle grillen sütött dolgokkal. Hogy hagymát is boldoggá tegyem, ezt mindig a teraszon készítem :) Szerintem õ se vinné be a kis faszenes grillt a konyhába ...

34.jpg

Csodás nyári vasárnap, jönnek a gyerekek, természetesen grill és húsleves. Ez utóbbit megcsináltam még szombaton, mert nem volt már vacsoránk. Ettõl még vasárnap is ehetünk húslevest ...

Alapanyagok, amibõl dolgoztam.

A hús

  • 4 szelet Angus rostélyos
  • 2 szelet Angus marhacomb (eléggé szép márványos volt, gondoltam megpróbálom)

A pác:

  • 3 ek félegyházi mustár
  • 2 ek tormás mustár
  • 3 ek olivaolaj
  • 3 ek Worchestershire szósz
  • 2 pupos ek Jamaicai Jerk fûszerkeverék
  • 1 ek szecsuáni bors
  • 1 tk csilipehely
  • 1 ek Harissa szósz
  • 7 cl whiskey
  • 1 tk só

A köret:

  • 4 csõ csemegekukorica
  • 3 kisebb padlizsán
  • 2 cukkíni
  • 8 barnacsiperke
  • 1 ek Szicíliai fûszerkeverék
  • 1 ek Marokkói fûszerkeverék
  • 1 ek szójaszósz
  • 3 ek olivaolaj

A húsokat egy folpackra fektettem, a csuda akarja sikáni a deszkából a pác ízét!

10.jpg

A pácot még elõzõ nap reggel megcsináltam, mert a húsnak abban kell állnia legalább 24 órát. A olivába beleöntöttem a Worchestershire szószt.

11.jpg

A többi fûszert is beletettem, a végén felöntve a whiskyvel.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Óvatosan összekevertem, mert csak éppen fért bele a tálkába. A páccal megkentem a húsokat, majd egy tányérra halmozva a másik oldalukat is. Végül az így született hústornyot Ziplock zacskóba tettem, amibõl kiszívtam a levegőt. Így jól bele tudtam maszírozni a pácot mindehol a húsba, valamint nyugodtan tettem a hûtõbe - baja nem eshet, ki se folyik :)

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Másnap nekiálltam a köret elkészítésének. A cukkínit kb 1,5 cm vastag szeletekre vágtam. Megsóztam és megszórtam a marokkói keverékkel, amiben pirospaprika és római kömény dominált. Csurgattam rá egy kanálnyi olivát és összeráztam, hogy egyenletesen betakarja a szeleteket. A padlizsánt is felszeleteltem hasonlóan vastagra. A széle szeletekrõl levágtam kis héjat, hogy azt a felét is felszabadítsam a fûszereknek. Megszórtam a szicíliai fûszerkeverékkel és sóval, meglocsoltam egy kanál olivaolajjal és ezt is összeráztam. A gombát picit megsóztam, majd meglocsoltam szójaszósszal és egy kanál olivával.

20.jpg 21.jpg 23.jpg 22.jpg

A kukoricát beáztattam, míg a többi zöldséget készítettem, hogy legyen elég nedvesség a grillhez. A végén alufóliába csomagoltam a csuhéjjal együtt. Sajnos kettõrõl az eladó már félig letépte a borítást, ott át kellett rendeznem kicsit a leveleket.

24.jpg

Megraktam a grillt rendesen faszénnel, és begyújtottam a kéménnyel az egyik oldalán. Erre az oldalra tettem a kukoricát, azt szeretem direkt parázson sütni, míg a zöldséget inkább csak a forró levegõvel pirítanám. Persze így is elégetem egyiket-másikat, de ez benne van a pakliban. A gomba készült el elsõnek. Ezeket nagyon vigyázva vettem le a rácsról, hogy a kalapban felgyülemlett szaftját ki ne loccsintsam - az csodafinom! Ilyen gondjaim a padlizsánnal és cukkínivel nem voltak :)

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Felszítottam a parazsat a grillben, és rápakoltam a húsokat. Hárman well done szeretik, mi a fiammal inkább mediumra sütve. Igyekeztem úgy pakolni a tûz fölé, hogy ez sikerüljön. A jó öreg (28 éves) grillem dolgozott rendesen, csendben füstölt is kicsit. Egyszer megforgattam a húsokat, és megkentem a megmaradt páclével a zacskóból.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Már csak tálalni kellett. Az alaposan átsült:

31.jpg

És a medium rare. Én a kukoricát az USA óta szigorúan vajjal és sóval eszem. Ez a jobban megpirult példány a félhéjasokból volt. Mindkettő túlsült, mert kevés volt a borító csuhéj. Sütéshez próbálj olyat venni, amelyiknek megvan a teljes borítása, és ne spórold el az áztatást.

32.jpg 33.jpg

A gomba is tökéletes volt!

35.jpg

Hamár grillezünk, ki kell használni a parazsat a rács alatt, ezért telepakoltam padlizsánnal és kápia paprikával. Feleségem még 4 nagy céklát is adott alufóliában (a negyedik elbújt a tál alatt :). Míg ettünk, a zöldségek megsültek. A cékláról nem voltam meggyőződve, ezért fennhagytam, amikor a grillt elzártam - így még szép lassan sülöget, amíg a parázs kialszik.

36.jpg

Egy nagy fémtálba szedtem ki, amit leborítottam egy nagy mûanyag tállal, hogy a saját gõzében hüljön ki. Sokkal könnyebb lesz a héját lehúzni.

 

A cékla túlsült ...

 

17 komment

Címkék: oliva mustár padlizsán szójaszósz whiskey kukorica cukkíni szecsuáni bors rostélyos marhacomb csilipehely Harissa Angus Worchestershire Jerk fűszerkeverék barnacsiperke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6911659172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.01. 08:24:35

Ez jó ebéd lett.

Mi a kukoricát burkolat nélkül grilezzük, rátesszük a grillre és forgatjuk. Ezt régen úgy csináltuk, hogy a tüzhelyben lévő parázs fölé tartottuk, persze előtte egy jó hosszú és erősebb ágdarabot ( főként akác ) lehéjaztunk, kihegyeztük, és a kukorica szár felőli végébe jól belenyomtuk, és így tudtuk forgatni a tüz fölött. Persze a szemek fele nem pirult meg, de átmelegedett és valamennyire megfőtt, ettől nagyon jó íze is lett. Természetesen mindezt kukorica szedéskor műveltük, mert a csörmők közt volt még zsenge. Szemesedéskor csak főztük a kukoricát, valahogy a sütés nem volt divat. Akkoriban ugyan is nem volt külön csemege kukorica ( a takarmány kukoricát főztük ), csak a pattogatni való, meg a főzni való nagyszemű. De azt meg télen főzték, és az mőr érett kikorica volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.01. 09:27:30

@látjátok feleim szümtükkel: Hát sokat változtak az idők (és a kukoricák:). Mi fazékban főztük a csuhájjal együtt, abbol készült az ágy a fazékban, majd a paplan is a kukoricának. Mindig nagy esemény volt! Az USA-ban tanultam a grillezős módszert. Ha jól beáztatom a kukoricát előtte, pont olyan, mintha főzném (merthogy végülis megfő). Ha viszont elég sokáig van a tűz felett, akkor átsül a csuhéj is, és megpirulnak a szemek kívülről a fővés után, mint az néhány képen látható.
A mikróban való főzés a leggyorsabb - és tutibiztos - módszer, folpackba csomagolva (szintén csuhéjjal) 5-8 perc - mikró teljesítményétől függően.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.01. 09:55:48

@Andrass9:

Látod, ha eljöttél volna arra felénk már korábban ( nem is merem írni mennyi évvel ezelőtt ), akkor kukoricatöréskor te is ehettél volna finom grillezett kukoricát, igaz akkor csak parázson sült kukoricának csúfolták.:D.
Egyébként én most is teszek a lábosba a csuhéból. Anyám azt mondta, így nem a fő ki minden íz a csőből, mert a csuhéból ami kifő, megörzi a szemek ízét. Ő paplant is tett rá, én ezt elhagytam.

A fickó 2016.10.01. 11:58:10

@Andrass9: Mi szalonnasütés előtt elástuk a homokba a csöveket, majd felettük raktuk meg a tüzet, mikor elparázslott kikapartuk és ez volt a desszert. :D

A modern és egyben szerintem a legjobb módszer, vajjal vákuumtasakban 30 perc 82˚C-on. :)

... vagy leszemezve vajjal, tejszínnel összeforralva, cayenne-i borssal, vagy gondolatnyi friss chilivel fűszerezve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.01. 22:33:13

@A fickó: Valószínűleg igazad lehet. Csak egy gond van a "modern" elképzeléseddel: semmi köze a valós élethez :)
Persze azon túl, lehet, hogy érdekes :)))) Maradunk a tényleges kukorica főzésnél :)

A fickó 2016.10.02. 11:24:37

@Andrass9: Ha a legjobbat szeretném kihozni egy kiváló zöldségből, mindig így (a modern módon) készítem, mert megtehetem a valós életemben is. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.02. 19:36:47

Köszönök szépen!
Jó a pác, szép a hús!
Mi a nyári sátorozások alkalmával szoktunk kukoricát sütni parázsban. Az mondjuk takarmánykukorica volt, de abból a legfrissebb (20 perces szedés), héjastól tettük a parázsba, rá is húztunk belőle. Oda kellett rá figyelni, néha így is megperzselődött némelyik, de 20 csőnél belefért. A tű szinte folyamatosan égett, naponta főztünk valami ebédre, a vacsora meg rendszerint sült szalonna volt.

Topy 2016.10.02. 22:08:38

ez jó lehetett, nagyon! :)

Topy 2016.10.02. 22:09:54

shopping report:
- a Tebike pálpusztai régi fényében tündököl: illatos, rúzsflórás, belül lágy :)
- Lipótinál újból lehet túrót kapni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.03. 15:50:24

@Topy: Kiváncsi vagyok Tebikére! Legközelebb megpróbálom, ha látom valahol (hol???).
A Lipótinál kenyeret se vettem :)) Igaz, hogy Cserpest sem veszek...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.03. 20:04:36

@Topy: Ma voltam benn, de nem is néztem. Majd legközelebb.
@Andrass9: A Lipótinál már nem Cserpes van, hanem az a bizonyos zsíros, lemezes túró.

2016.10.03. 20:57:57

Ez a parázson sült(főtt) kukorica sohasem jött be nekem. Semmi pluszt nem adott ahhoz képest, amit @látjátok feleim szümtükkel: írt, hogy hajával együtt főzni, rövid ideig(!) majd abban a lében hagyni kihűlni fogyasztási hőmérsékletig vagy akár tovább.

@Waka: @Topy: a Lipótiban kétféle túró van, mióta szakítottak a Cserpessel, zsíros, lemezes és nem zsíros, morzsásabb!
A Lipótira egyébként haragszom mostanában, nem tartják a minőséget a beszállító pékek. Az adalékmetes nem adalékmentes. Ebbe belebukhat az egész lánc. Akkor marad a még ehetetlenebb kenyér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 08:03:42

@pizzaszeletvágó: ez a kukorica erdekes dolog, mi is mindig hajaval csuhejaval foztuk
es jo volt
mikor meg a nejem el kezdte sutni, asse tudtam it csinal
na most ott tartunk, hogy O jobban szreti csuhejjastol fozve en meg inkabb sutve
eccoval jo az felvaltva, ahogy nalunk divik

Ez vagyok 2016.10.04. 14:29:36

Akkor most csuhéj vagy csuhé?
Mifelénk csuhénak mondják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 20:20:15

@Ez vagyok: csuhe az
de ugy mondtuk hagyd rajta a csuhejjat is:)
nahat