Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Érik a szilva: Szilvásgombóc

2016.09.07. 07:00 Andrass9

Legalább egy éve nem ettünk. Régen a fiunk fõzte, de õ is rég elköltözött. A tészta receptje Varga Zsuzsi barátnõnktõl van, amit egy lekváros derelyénél már leírtam, de azért ismét kifejtem

31.jpg

Feleségem beállított egy rakat szilvával, amit vörösszilvának vett, de az még kéknek is zöld volt :) Viszont magvaváló, így nem kell magokkal harcolni a gombócban.

A krumplis tészta legfontosabb alkotóeleme a ZSÍR! Akkor lesz igazán könnyû, ha nem sajnáljuk belõle:

  • 90 dkg krumpli (a lisztes, pürének való fajta)
  • 35 dkg liszt (most csak egyszerfogós lisztet találtam a kamrában, de az is tökéletes)
  • 25 dkg prézli
  • 7+3 dkg kacsazsír
  • 1 tojás
  • kb 30 szem szilva
  • fahéjas cukor

10.jpg

A krumplit hajában megfõztem, azon forrón lehámoztam és belekanalaztam a zsírt. Krumplitörõvel püré jellegûre szétnyomtam, majd beleöntöttem a lisztet. Fakanállal alaposan kidolgoztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szilvákat kimagoztam, de csak félig vágtam át, így kis zsebecskék lettek.

15.jpg

Amikor a krumplis liszt meghült, beleütöttem a tojást, és egy teáskanál sót. Egy kis lisztet is igényelt még, mert nagyon ragadt. A cukrot a fahéjjal összekevertem egy kistálban. Egy nagy serpenyõbe tettem a maradék zsírt, amire ráöntöttem és kislángon elkezdtem pirítani. Ez egy nagyon macerás feladat, mert csak egyszer nem figyelek, rögtön odakap!

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A tészta egy harmadát kinyújtottam kb félcentis vastagságra. Mindenféle amorf formákra felvágtam, mert nem tudok négyzetet nyújtani. A kivágott darabkákba került egy-egy szilva, amibe fél kávéskanálnyi fahéjas cukrot rejtettem el. Ezekbõl lisztes kézzel gombócokat formáltam, majd tizesével a zubogó forró sós vízben kifõztem: amikor feljöttek, még 6 percig fõttek. Végül a prézlibe forgattam.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Mivel nekem csak 24 szem szilvám volt, hát annyi gombóc lett:

24.jpg

A maradék tésztával is kell valamit kezdeni: ujjnyi széles csíkokat vágtam belõle, majd szintén ujjnyi darabokra szaggattam a forró vízbe. A jénai tetejébe kis vajat tettem, és erre szedtem ki a megfõtt párnácskákat. Nem nevezhetem nudlinak, mert nincs meghengergetve, se nem gnocchinak, mert nincs megbordázva, de azért jó alapja lett a gombaszószomnak késõbb :)

25.jpg 27.jpg 26.jpg 28.jpg

Kettõnknek kiadós adag lett volna, de félretettem 7 gombócot a szomszédnak, aki éppen szalma.

29.jpg

Ettem azon frissiben kétszer három gombócot, és rendesen jóllaktam!

30.jpg

Persze feleségem csak akkor szólt, hogy van itthon kockacukor (legalább tíz éves), amikor ettük a gombócot...

55 komment

Címkék: szilva tojás krumpli cukor kacsazsír liszt fahéj prézli Varga Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3210426286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.07. 07:05:34

):

Ez csak búzlisztből jó, de abból nagyon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.07. 07:17:40

ez a fajta szilva jo palinkanak?
mer akkor lenne ertelme ilyet telepiteni, legalabb egy fat kiserletkeppen
a gombocot sosem szerettem/derelyet sem/
anudlit azt igen jo sosan, az johetne
/ma reggel jon az inspector, ha minden rendben ma megrendelem a palinkafozot, voltam kint a haznal a tuzrakohelyet kijeloltem elmeletben piknikasztallal es paddal
meg a carportot
Mary rajott hogy ablak ladakat akar, elol viragokkal, hatul paprikaval?:)lehet megis less csili, hogy honnan szedte azt nem tudom, errefele nem igazan divat az ablaklada
kell egy jo bogracs is
bo 2 het es beindulunk

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.07. 07:43:04

@hagyma:

Te hagyma! A fák mintegy 5-6 éves korukban kezdenek annyi termést adni, hogy abból már érdemes pálinkát főzni. Mi lesz, ha nem sikerül az ültetvényed? Eladod a főzőt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.07. 07:52:33

mar ki is neztem a magamnak megfelelot
most eppen azert nem alszom mert ginzeng gyokeret keresek es szarvasgombat
mert a terulet nagy resz erdos
a palinkafozo a hazban less, meg keresek marijuana magokat is
--2 to elfer a hazban:)
es meg mindig kell egy kis haz a funyironak, meg a kerti szerszamoknak
tenyleg kicsi
kemenyen dolgozom a projecten kerlekszepen

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.07. 08:59:44

@hagyma:

Honnan tudod, hogy van ginseng és szarvasgomba?

Fenchurch68 2016.09.07. 12:15:16

Segítséget kérek! A tegnapelőtti carbonara miatt maradt négy tojásfehérje, sütő nincs, villanyplatni és serpenyő van, van még rengeteg tojás, van sajt, vaj, zöldségek, lisztek, zabpehely, de nem akarok barkácsolni, kérnék szépen ötleteket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 14:33:19

@Fenchurch68: Nem nagyon van ötletem, de a sok tojás és zöldség,vaj,sajt nálam biztos omlettet eredményezne. Abban elfér az extra fehérje is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.07. 15:34:10

@Andrass9: pontosan
a ginsing aranyarban van
el akarom az erdomben terjeszteni
@Fenchurch68: hat ezekbol semmit
mennyetek el valahova, egyetek egy steaket

Topy 2016.09.07. 15:51:02

@Fenchurch68: testépítő rántotta :)

Fenchurch68 2016.09.07. 17:25:58

Köszi, úgy tűnik, tényleg valami extra-habos omlett lesz plusz egy-két egész tojással.
@hagyma: Azzal valószínűleg megvárjuk, míg hazaérünk, a házinéni szerint a környékbeli éttermekben halon meg tengeri herkentyűkön kívül nem érdemes mást választani, a többi cuccot csak a finnyás tízéves Güntherkék miatt tartják :) De ki csak nem öntöm a jó kis tojásfehérjét :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 18:54:09

@Fenchurch68: Ti nem esztek tengeri herkentyűket (se)? Pedig a tenger mellett az a jó, hogy ezek frissen elérhetők :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 20:33:17

Jó estéket mindenkinek!
Tegnap vett a feleségem 6 kiló padlizsánt, 6 kiló pritamin paprikát és 10 kiló ezüsthagymát. Kaptunk egy barátunktól 30 kiló bio SanMarzano paradicsomot (a kedvencem). Anon nyomban be kellett gyújtani a grillt, hogy megsüssem a padlizsánt. Lett 19 üveg spagettiszósz, és 21 üveg zakuszka. Ma meghámoztam a maradék 25 kiló paradicsomot, és megtöltöttem 3 tepsit, ami most is a sütőben mosolyog. A maradékot (kb 7 kiló pucolva) megfelezgettem, és az előkészítés közben született paradicsomlével felfőztem. Mindjárt üvegbe pakolom. Kb 13 7 decis üveg lesz télire házi darabos paradicsom szószában. A sült paradicsom holnapig élvezi a meleget a sütőben, mert nincs túl sok üvegem, össze kell száradnia.
Most még be kellene hoznom a kovászos uborkát, de nem biztos, hogy a lábaim kivisznek érte ...

turósmácsik 2016.09.07. 20:36:14

Nagy tételben főzöm, úgy 35-40 darabnyit:) hetente, még pár hétig van szezonja.
Nálunk nem kerül bele tojás, csak liszt, zsiradék, kicsi só és krumpli, ami természetesen sárga héjú és jó minőségű.
Én szeretem ha vaníliás cukros, diós morzsába forgattatik meg, de van puritán, sima morzsás változata is a tálon.
És nem nyújtom, kockázom, hanem simán kicsippentem a tésztatömbből a szükséges gombóckát, lapítom teszem bele a szilvát, fahajas cukrot és gömbölyítem. Igen gyorsan. Nem készül el hamarabb a nyújtott változat, sőt, viszont utána még takaríthatom is a munkafelületet. Szóval így egyszerűsödött a dolog:)))

turósmácsik 2016.09.07. 20:37:44

@látjátok feleim szümtükkel: Kukoricaliszttel nem próbáltad még? Vagy rizsliszttel? Kíváncsi lennék az eredményre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.07. 21:00:56

Köszönök szépen!
Én bizony nemigen szeretem. Talán, mert csak menzás változatot ettem eddig. A tésztája jöhet, de a megfőtt szilvát nem bírom. Lehet, hogy egy ilyesféle cukros dúsítás megváltoztatná a véleményem. A barátfülét, derelyét szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 22:13:32

@turósmácsik: Tetszik a hozzáállás! Legközelebb kipróbálom az adagonkénti csippentést. Mi viszont ritkán esszük, mert már nincsenek itthon a gyerekek - én meg nem vagyok nagy tésztás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 22:16:43

@Topy: Ezt soha nem láttam - köszi a linket!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 22:17:37

@Waka: Vannak egyesek, akik csak fájdítják a többiek szívét ... :)))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.07. 22:48:47

@Waka: Rendes gombócban a szilvát megetetik egy fahéjas kockacukorral. Főzés közben ez az íz épül be a gyümölcsbe! Mint írtam vala, a kockacukor későn érkezett ...

Fenchurch68 2016.09.08. 07:19:00

@Andrass9: Én nagyon is eszem tenger gyümölcseit, mióta nyaralunk, már párszor bepolipoztam, meg azt a szőröstül-bőröstül megsütött apróhalat is tonnaszámra tudnám enni, de az ember nem eszik semmit, aminek kettőnél kevesebb vagy négynél több lába van. Se füstölt halat, se büdös sajtot, se padlizsánt. Viszont tegnap este végre kiderült, hogy ő is szereti a fügét, csak azért tagadta le eddig, hogy nekem több maradjon...
@látjátok feleim szümtükkel: Nem vagyok nagy híve a méregdrága kész lisztkeverékeknek, de speciel minden szökőévben egyszer ilyesmire tökéletesek. Szaffi féle édes nyújtható keverékből csináltam már gombócot, senki sem mondta meg, hogy nem autentikus nagyi-féle.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.08. 07:19:05

@Andrass9: kosz a linket Marshall itt van egy kopesre
de eloszor rendbe teszem az erdot
az inspector azt mondta minden OK a hazzal
a bank azt mondta OK
tulajdonkeppen megvettuk
egyelore 4 fanak latok jo helyet
lesz 2 barack es 2 szilva
ginseng mindenkeppen de utana kell olvasnom
fustolo iden nem
nyarsaLO- bogracsoZO igen
es meg ezer minden
okt 6-an megkapjuk a kulcsokat
nov-1-en vegleg bekoltozunk
marciusig mindennek a helyere kell kerulni, ,ert mar veszem a napokban a jegyet haza
/az inspector egyik fo gondja volt, hogy a zuhanyrozsat cserelni kell, ennyit a tobbirol...:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.08. 07:51:51

@Fenchurch68: a budos sajtban es a padlizsanban nagyon egyetertek az embereddel
labugyben megengedobb vagyok
szeretem a shrimpet
a multkori kagylot, a feketet
es a homart is
meg a nagy raklabakat is

turósmácsik 2016.09.08. 08:22:19

@Andrass9: Nem tudok idefüttyenteni, de szívesen megtenném. Ez férfimunka volt:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.08. 09:54:20

@turósmácsik: Köszönjük mindketten, mert közösen adtuk elő a nagy befőzést!
A sült paradicsom annyira összeesett, hogy pont 18 üvegbe fért be - most üvegeLtem be. Ez azt jelenti, hogy egy kiló paradicsom van 3 deciben:))) Ja meg a fél veteményes fűszerállománya ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.08. 10:47:00

@hagyma: Pont akkor utaztam az USA-ba, aztán 5 évig nem is láttam Budapestet, szóval a Padlás kimaradt az életemből :(

Topy 2016.09.08. 11:13:24

@Andrass9: még nem késő, mind a mai napig játsszák! :)
vigszinhaz.hu/szindarab/14+a+padl%C3%A1s/
Kaszás Attilát sajnos elveszítettük :(
érdekesség: Igó Éva végig játszott a darabban, még Süni szerepével kezdte, mára már Mamóka szerepe az övé :)

Topy 2016.09.08. 11:19:14

@Andrass9: rajta kívül egyedül Pápai Erika játszik még az első szereposztásból, ő viszont végig Kölyök szerepében

Ez vagyok 2016.09.08. 18:58:19

Mifelénk a szilvás gombócot nem fűszeres morzsával, hanem ugyanúgy fűszerezett (de vizet is kell hozzáadni) búzadarával keverik/borítják.
Gyermekkoromban kértem anyukámat, hogy sok darát tegyen rá, mert csak azt ettem, a gombócot nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.08. 20:06:39

@Ez vagyok: Grízes tésztát én szeretem édesen vagy sósan, de krumplistésztával még nem ettem. Esetleg meg kéne próbálni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.08. 20:13:09

@Topy: Tán eljutok idén oda is :)
Musicalt nem sokat néztem (az István-t se láttam, csak TV-ben a Társulat adásában). Egy nagy élményem volt viszont: megnéztük a Broadway-n a Macskákat, so so. Utána viszont idehaza is (tán a Madáchban?), és az fantasztikus élmény volt!
Ja, meg szintén a Broadway-n az 1998-as Cabaret előadás. Azt is szerettem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.08. 20:16:47

@turósmácsik: Hüle vagyok! Csak most esett le az ifj. Knézy ... Aki tényleg egy idióta volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.08. 20:18:44

@hagyma: Akkor már csak jövőre támadlak le benneteket :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.08. 23:32:30

@Andrass9: jovore majus 1 utan - mire mindennel vegzunk a haz korul es hazajottunk otthonrol - barmikor szivesen latunk

a krumplistesztat felenk tejfolosen ettuk
nem merem irni hogy egri modra, mert anyosomm hagyomanyosan keszitette
lehet a tejfolos maklari stilus

vörösbor(de)minőségi 2016.09.09. 01:03:34

@Fenchurch68: én még nagyobb csúnyaságot mondok :)) mert csak óhajogtam a szilvásgombócért de nem sikerült kicsippenteni azt a pár órát mig elkészitem-pláne nem ebben a hihetetlen időben.azt nem tudtam kivárni,hogy na majd ronda idők is lesznek..majd akkor csinálok.
teendő?madarasba elmegy-van ott egy speckó hűtőpult amiből mindenki annyit és azt amennyit és amit akar-majd leméri és ezzel séta fizetni.többek között szilvásgombóc is.de a lényeg:én ennél finomabbat nem tudok késziteni.tökéletes a gombóc falvastagsága,benne a szilva mérete,az egészet ha kettévágom akkor nem csak az egyikben van némi gyümölcs...szóval tökéletes gombóc.van túrós is....de mivel nagyon sokan ismerik ezért gyakran üres a helye a gombócoknak. gondolom az ára is sokaknak szimpatikus-szerintem is nagyon korrekt sőt tán annál is jobb.aki még ennél is finomabbat akar az pedig a gergely.féle cuccot vegye-no az aztán olyan mintha az ősanya maga készitette volna:DD a gombócok két nap után is kellemesek voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 09:01:40

@vörösbor(de)minőségi: Nem csúnyaság ez! Sok évtizeden át vettük a hűtőipar gyöngyét, a szilvásgombócot és a szilvalekváros derelyét. Mindkettő tökéletes a mai napig is. Ezek pont olyan ételek, amit géppel jobbal el lehet készíteni, mint kézzel :))

Fenchurch68 2016.09.09. 09:02:25

@vörösbor(de)minőségi: Kösz a tippet, elárulom a kollégista középső leánykámnak :)
Tudok én is teljesen autentikus nagyiféle gombócot meg nudlit, csak hát nem szeretném veszélyeztetni az édesemről leszáradt húsz kilót búzalisztes cuccal :)
(A napi negyven kilométer bringával vagy gyalog oda-vissza a szuper sziklás strandig, rengeteg úszás, valamint a ritka hozzáférésen alapuló étrend megteszi a magáét, nekem lassan híznom kéne megint egy kicsit :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 09:06:18

@vörösbor(de)minőségi: A solymári madarasban nincs ilyen kimérős pult :(((((

vörösbor(de)minőségi 2016.09.09. 19:14:53

@Andrass9: nem csak ez van hanem galuskák,sztrapacska,rántott húsok és zöldségek is,természetesen derelye is,valamint az a lehetőség,hogy te szabod meg miből mennyit.
a minősége pedig én szerintem nagyon jó-ezt a 2napos gombóc is bebizonyitotta.
jó persze belűl nem a fahéjasan cukrozott szilva vande ezt kivül pótoltam.
van is jelenleg a mélyhűtőben egy kellemes adag-kábé 20gombóc-ha rám törne imét a vágy:)))
a sztrapacska szintén olyan amit kellemes készen megvenni.

vörösbor(de)minőségi 2016.09.09. 19:17:21

@Andrass9: ja és egészen idétlen helyen van nehogy véletlenül a mirelit részen keresd.ahol egy nagy részen millió féle szintén magad által adagolt cukrok és pufik meg mittudomén mik vannak nagy tárolókban-na ott van ez is elhelyezve.mivel oda sosem megyek-dolgom arra nincs,igy lehet te is ezért nem találtad.
talán...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 23:28:43

@vörösbor(de)minőségi: Úgy érted, hogy a solymári Auchanban van ez????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.10. 08:30:14

@vörösbor(de)minőségi: gyerekkoromban mi is ettunk mirelit gombocot, mar akkor sem rajongtam erte, dehat edesanyam felotig melozott, neha az volta gyorsvacsora
baj nincs vele aki gombocos

a sztrapacskat viszont visszautasitom mirelitben
lehet kellemes keszen megvenni de koze nincs a sztrapacskahoz
sztrapacskat etteremben sem
kizarolag itthon
jo kurmplibol
joszalonnaval
juhturoval
jotejfollel
frissen

vörösbor(de)minőségi 2016.09.10. 08:50:51

@Andrass9: azt nem tudom,de feltételezem hogy kell lennie ott is.miért ne lenne?
csak annyira nem logikus helyen van,hogy sok év után véletlenül akadtam rá én is-mint mondtam semmi keresnivalóm arra amerre ezt elhelyezték.szinte már nem is az élelmiszerek között van.budaörsi madaras volt a tetthely-nekem ez esik útba jövet menet.neked ez jócskán a "túlpart" :)

vörösbor(de)minőségi 2016.09.10. 08:54:44

@hagyma: én nem utasitom el a mirelit sztrapacskát,és a lelkét ugyis az adja amit itthon rávarázsolok.
rossz élményem nem volt vele sosem igy ez is azok közé tartozik amit mirelitként megveszek és jóízűen megeszem.
semmi gond vele-

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.10. 09:06:58

@vörösbor(de)minőségi: akceptalom..
nekem a fo gond, hogy utalok rumplit reszelni es nehez juhturohoz jutni
/annelkul meg nekem nem kell/
szalonna tejfol van
ja es mirelit sztrapi sincs, tehat kisertesbe sem tudnek esni, de nem kene
marciusban megyunk haza.. hat nem mirelit sztrapi less az tuti:)
egyebSt nem vagyok a fagyasztott cucc ellensege/ tokeletes hamburger es biscuit kaphato pl/
a sztrapi nalam kultikus
azt nem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.10. 09:15:29

a sztrapi az az etel a keves kozul, amit mar ujramelegitve sem szivesen eszem, nemhogy fagyasztottbol
mindig is annyit csinaltunk /neha csinalunk/ ami x szemelyre frissen pont eleg
/most eppen a bogracsokat nezegetem, milyet vegyek, mert ma alairtunk minden papirt , a haz a mienk, kulcs oktober 6-an/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.10. 10:09:11

@vörösbor(de)minőségi: Én azért nagyon ismerem a solymárit :) Vannak ott is ilyen mobil fagyasztószekrények, amik költöznek, de soha nem láttam bennük a fent említett termékeket. Legközelebb rákérdezek - rendesek az eladók, megmondják :)

vörösbor(de)minőségi 2016.09.11. 07:39:23

@Andrass9: sok sikert-remélem kiderül,hogy ott is van csak dugdossák :))