Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

A séf házhoz jön - 4. forduló: Feketekagylós spagetti szardellás morzsával

2016.09.05. 07:00 Andrass9

Ismét együtt a baráti család, immár újabb unokával megspékelve. Természetesen elvállaltam a kagylókészítést, mert olvastam egy érdekes olasz receptet, amit meg akartam fõzni. Ráadásnak barátom édesanyját is elhozták, aki még életében nem evett kagylót (viszont csodaszépre tervezte meg a kertünket anno domini).

35.jpg

Az elsõ három fordulóról már beszámoltam, ez az alkalom kicsit másképp sikeredett. A bevásárlást a barátomék intézték a Metro nagykerben, ahonnan mindjárt kértem is tõlük egy borjúlábat a csodahüttõt gazdagítani (meg a nagycsarnokon kívül csak ott kapni az általam ismert hentesek közül).

Felkészültünk feleségemmel: õ sütött egy pizzakrémes/párizsis kiflicskét, én meg betettem a késemet, egy fenőkövet, egy marék csilipaprikát és valamennyi zöldfüszert. Az alaprecept leginkább a Cozze alla Marinara-ra hasonlit, de egy csavarral egy szardellás morzsával adnak hozzá ropogós kiegészítést. Hozzávalók 12 fõre:

  • 6 kg fekete/kék kagyló tisztított (nem! Ennyi csak 16-20 embernek kell! Dehát ennyit hozott a házigazda...)
  • 1 kg friss SanMarzano paradicsom
  • 3 kg konzerv kockázott paradicsom
  • 4 dl olivaolaj
  • 4 csilipaprika (ha csak felnõtt eszi, lehet sokkal több is)
  • 20 girizd fokhagyma
  • 4 vereshagyma
  • 1 liter fehérbor (most egy Cserszegi Fûszerest kaptam)
  • 1,3 kg durum spagetti
  • 160 g paradicsompüré
  • zsálya, oregano frissen a kertbõl

A kagylókat a mosogatóba boritottuk egy kis liszttel és hideg vízzel feltöltöttük azt. Így, mire felhasználom, a kagylók belakmároznak a lisztbõl, és kiköpködik a sok homokot, ami bennük van. Nomeg arra is jó, hogy kiválogassuk azokat, amik nem záródnak be, vagy töröttek. Azt a néhány paradicsomot picit megpirítottam nagy láng fölött, és így villámgyorsan le is hámoztam. Amilyen jó dolgom voly, a hagymát, fokhagymát már megtisztítva kaptam.

11.jpg 10.jpg

Már csak nekem kellett sürgölődni. A csiliket megkóstoltam, de nagyon csípnek idén, így kimagoztam/ereztem mielõtt felaprítottam és 3 dl olivában elkezdtem nagy lángon lepirítani. A kapszaicin az olajban oldódik ... A fokhagymát megpróbáltam késsel megroppantani, de csak elrepültek a pulton mindenfelé, így símán felszeleteltem az összeset. A hagymát is megkockáztam, majd a fokhagymával együtt a csili után borítottam. Még az oreganot és a zsályát is belevágtam a hagymás fazákba.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A fedõt is rátettem a fazékra, a lángot meg lejjebb vettem kicsire - már csak párolni kell a hagymát és a fokhagymát sem akarom elégetni. A meghámozott paradicsomokat is feldaraboltam.

16.jpg 17.jpg

Amíg ez puhult a fazékban, nekiálltam a morzsának is:

  • 4 db közepes baguette
  • 1/2 üveg szardellafilé (paszta is jó lenne, de kell belõle az olaj is)
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 3 ek olivaolaj

18.jpg

A baguettet feldaraboltam (tépkedni is lehet, de a kés gyorsabb), és amennyit a késes aprítóba be lehetett tenni egyszerre, annyit bekészítettem. Kanalaztam rá a szardella olajából 3 kávéskanálnyit, majd 4 szardellafilét feldaraboltam és beledobtam azt is az aprítóba. Nem nagyon vitte a gép, ki kellett halásznom közel a harmadát, de akkor már mûködött minden. Négy menetben végeztem az egésszel. Egy nagy serpenyõbe kanalaztam néhány kanál olivaolajat, majd beleszórtam a morzsát, összekevertem, és kislángra feltettem pirulni és száradni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Kell még a morzsába reszelt citromhéj, de csak akkor, amikor már kihült. Azért most inkább lereszeltem, ne akkor kelljen kapkodni. Egyúttal feltetünk vagy 6 liter vizet a spagettinek melegedni.

23.jpg 24.jpg

Ezalatt a felvágott paradicsomot is a hagymához öntöttem, és rotyogott kb 10 percig, amíg elkezdett szósszá puhulni. Ekkor hozzáadtam a 2 kisüveg paradicsompürét (kell az üres kisüveg a csilinek!), valamint a két kilónyi darabolt paradicsomkonzervet. Késõbb még vagy egy kilónyit beletettem, mert van 3 lyány a csapatban, akik nem esznek kagylót. Nekik legyen egy jó paradicsomos spagetti :) Amikor a szósz jól összeállt, kivettem egy nagyobb adagot egy kisebb fazékba az említett hölgyeknek. A legnagyobb fazék (15 liter) is kicsi lenne az összes kagylónak, ezért szétosztottam a szószt kettõbe. Amikor a tészta kifõtt, kivettem a levébõl egy liternyit, amivel a szószokat kicsit felöntöttem, majd leszürtem és kis olivaolajat kevertem hozzá, ne ragadjon össze.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A paradicsomos spagettit gyorsan összekevertem, mert innentõl már sietni kellett.

29.jpg 30.jpg

A két fazékban rotyogó szószok között igazságosan elosztottam a liter bort, meg egy kevés tésztafõzõlevet is. Felforraltam zubogóra, majd szûrõvel belekanalaztam a kagylót. Nagy fakanállal kevergettem (nem mertem rázni, mert: 1 - nehéz volt, 2 - nem akartam összetörni a héjakat).

31.jpg 32.jpg

Öt perc alatt kinyílt és megfõtt a kagyló. Minden tányérra kimertem a tésztát, megszórtam kevés morzsával, rá a kagylót a szaftjával és a végén is morzsát tettem az egészre, így vitték ki a gyerekek a nagyasztalhoz.

33.jpg

Magamnak is gazdagon tettem, és be is laktam belõle rendesen.

34.jpg

Fantasztikus volt a szardellás morzsa ropogóssága és erõs halszaga a szaftos puha tésztán és a kagylón, bár szerintem elbírta volna az egész üvegcsét is. Nem csak nekem izlett. Elsõre amit kiküldtem az asztalhoz pillanatok alatt elfogyott, viszont a nagyfazék még gyakorlatilag érintetlen volt :)

Amíg a többiek repetához jutottak (volt akinek négyszer is kellett kagylót szereznie), én megkóstoltam a kagylótlan változatot egy kis morzsával.

36.jpg

Mit mondjak, ez is jó volt :)

Mire megettem, elfogyott az összes kagyló, de maradt nekik még vacsorára spagetti, meg paradicsomos kagylószaft bõven ...

30 komment

Címkék: bor spagetti hagyma citrom paradicsom fokhagyma szardella zsálya kagyló oregano olivaolaj csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4510410320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.05. 13:10:34

szeretjuk
en rizottoval jobban kedvelem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 13:18:00

@hagyma: Jó ötletet adtál a következő kagylóebédhez :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.05. 14:17:11

@Andrass9: nem vagyok tesztas /ez mar a makosnal is kiderult/
mondjuk csiga vagy kagylo porkolthoz johet, de ilyen lazannyak, raviolik meg bolonyai spagettik megolnek
+ a paradicsomot cask nyersen szeretem, meg ivolenek
kecsapot is utalom:)
jo porkoltbe megy pari is de az mas, nem tesztan van:)
olaszorszagban ehenhalnek

/meg a hasabkrumplihoz sem eszek kecsapot!/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.05. 14:19:16

viszont a paradicsomos kaposztat kedvelem:)
fene se erti
/toltott paprikat is\

Ez vagyok 2016.09.05. 14:58:21

Ámulok folyamatosan.

"Elképesztő, fantasztikus, szédületes, káprázatos, csodálatos, hihetetlen, bámulatos, lenyűgöző, csodás, szenzációs, mesés, fenomenális, rendkívüli, észveszejtő, frenetikus, őrületes, varázslatos, szédítő, megkapó."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 17:02:54

@hagyma: Az olaszok se esznek ketchupot :) Paradicsomos káposztát sem ...

Fenchurch68 2016.09.05. 17:12:26

Nekem most házhoz jöhetne, lehet, hogy tésztát nem kérnék hozzá, de a szósz és kagyló (meg egy kis morzsa) bármikor.

Ez a nyaralásból a hatodik napunk, eddig kicsit túl jó idő is volt, tegnap este édesem közölte, hogy ma nyugdíjas napot tartunk. Reggel óta szélvihar, szakadó eső, kellemes 25 fok. Amíg nem nagyon dörgött és villámlott, úsztam egy nagyot, azóta meg elkészült egy masszív leveske meg egy torony palacsinta. Ha holnap megint strandidő lesz, én felkészültem :)

A biciklizés frenetikus hatással van az étvágyamra, már ezért érdemes volt elhozni. A környék polipjai behúzzák a lábukat, ha meghallják, hogy jövök :) Tegnap fagyiztam, évente egyszer szoktam, le van tudva legalább. Ha nem lett volna ráírva, hogy pisztácia, és nem lett volna halványzöld, akkor örültem volna, hogy milyen finom vaníliafagyit ettem. A tölcsér viszont világbajnok volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 17:35:31

@Fenchurch68: Nálunk is nyugdíjas nap van, lehült úgy 19-re, de eső csak módjával hullott. Most fejeztem be egy jó kis zöldséglevest minden extra fűszer nélkül (na jó, sót azt tettem bele). Erre jött a feleségem, hogy tegyem bele már a hűtőben bújkáló párolt zöldbabot is ... Kár volt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.05. 18:36:10

@Andrass9:

Én továbbra sem szeretem a kagylót, ezért földhözragadt vacsorát ütöttem össze. Tegnap vettem világbajnok zöldbabot, és ma megfőztem, hogy betehessem a fagyasztóba. Igen ám, de mindig elég sok leve marad, ezért a hasznosítása céljából csontos félbevágott csirkemelleket hagymákon megpároltam, majd lepirítottam és amikor már sok pörzsanyag volt a lábos aláján ( de még nem égett le ), akkor rátettem egy adag rizst, jó adag zödbabot ( ami még nem volt szétfőve ) és a bab levével locsolgatva puhára főztem. Egy kis vékonynak csili teljesen megbolonította.

Ez vagyok 2016.09.05. 19:00:59

Nem kifigurázásként írtam be a hozzászólásomat. Tényleg csak néztem ki a fejemből és kétszer is elolvastam a receptet és semmit sem csökkent a bámulat, a szemeim csak kocsányon bírtak lenni.
Így kerestem pár szinonímát, amit éreztem az olvasás alatt :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.05. 19:08:03

@Ez vagyok:

Ne exkuzáld magad, mert teljes mértékben igazad van. Kétszer is.:D

Sajnos nekem ez a kaja méreg mert tele van gluténnel, de ettől még nagyon finom lehetett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 20:10:43

@látjátok feleim szümtükkel: Megpróbálhatnád rizstésztával, de minek, ha nem szereted a kagylót :)
Elkezdett hüvelyesedni a zöldbab a kertben - egy hét, és ismét dőzs lesz! Jól hangzik a rizses-zöldbabos csirkemell is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 20:12:37

@Ez vagyok: Egy darabig tűnődtem, mire ez a jelzőhadsereg, de aztán feladtam :)
Nagy kagylóimádó vagyok, mindig keresek új recepteket, amit megfőzhetek. Szerencsémre barátaim is szeretik, és még nem sokalltak be a kisérletezéseimtől ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.05. 21:04:28

Köszönök szépen!
Ez azért king size étel, mind az alapanyagokat, mind a produktumot tekintve. Azért az a 15-20 embernek való kagyló is elkopott. Talán kis étkű emberekről volt szó az eredeti receptúrában, akik nemrég ebédeltek.
Így, ahogy van jöhet, én a tésztából sem képeznék maradékot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 21:47:05

@Waka: A sztorihoz hozzátartozik, hogy csak 8 személy evett kagylót ...
6 kiló 8 főre igencsak túlméretezett. Pláne, hogy tészta és szósz is volt hozzá. Jó étvágyú emberek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.05. 21:53:59

@Fenchurch68: tovabbi jo nyaralast
lecsot foztel mar?
az esos idorol jut eszembe, mikor a naszutas hazaspar naszuton van, osregi vicc jelzem, es kuld kepeslapot haza:
- minden nagyon szep, a kaja jo, sajnos 2 napja cask esik, egesz nap a szobaban gubbasztunk

erkezik a valasz:

- mindent ertek kislanyom de, mi az a gub?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.05. 22:13:54

@hagyma: Túl volt főzve. A leves azért jó lett, már alig van belőle :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.05. 22:22:42

@Andrass9: erdekes en szeretem tulfozve is
itt mindig tulfozik
lehet megszoktam...
kedvet is kaptam egy jo kis zoldbabfozelekre

2016.09.05. 22:56:00

Ez a kagyló téma nekem teljesen szűz terület. Érdeklődéssel olvasom az ilyeneket, de nem szedtem még össze a bátorságomat a készítéshez. Külföldön kóstolgattam már, ízlett is meg nem is, és nincs alap élményem, ami alapján kijelenthetném, hogy mi a jó és mi a rossz, az is lehet, hogy nem vágok bele sohasem a projectbe.

Fenchurch68 2016.09.06. 08:30:14

@hagyma: Persze hogy főztem :) a házinéni adott saját paradicsomot. A tegnapi nagy szélvihar eredményeképp meg a reggeli séta alatt összeszedtem vagy fél kiló fügét, nekem az szuper reggeli egy kis büdös sajttal.
Ma reggel gyönyörű az idő, olyan szép tisztára mosott-kék az ég, de azt hiszem, vízbe majd csak holnap vagy holnapután fogok kívánkozni, nagyon kihűlt, pedig előtte volt vagy 26 fokos.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.06. 09:12:03

@Andrass9:

Megpróbáltam viszont jó gluténmentes kenyeret sütni ( kagylót sosem fogom, egyszer ettem és nem ízlett ), és előtte süllőcske tejes pitéjére gondoltam. Valószínűleg ennek hatására olyan lett a kenyerem, hogy arra már én is öt csillagot adok ( persze közrehatott az a sok kenyér is, amit az utóbbi időben itt láttunk, különösen azon gondolkodtam sokat, hogy mennyi sok ideig is keleszti andrass9 a tésztát ). Közben ennek hatására beugrott, hogy anyám miként is sütötte e tejes pitét, amit mi kavart pitének ismertünk, és nagyon hasonló volt a kenyerem állagához. Szóval a tegnapi nap dupla haszonnal járt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.06. 10:12:31

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor már érdemes volt dolgozni!
Ha a kenyeret élesztővel készítem, mert a kovász már nem működik, akkor langyos helyen kétszer egy órát kelesztem, közte átgyúrom. Kovásszal készült kenyeremet elsőre egy órát a konyhában, miután átgyúrom (ilyenkor nem igazán kel meg, csak tán kétszeresére), a gyúrás után viszont a hűvös spájzban 12 őrát kelesztem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.06. 10:15:30

@pizzaszeletvágó: Ha hozzájutsz egy kis adag (egykilós hálónyi) tisztított kagylóhoz (Metro, 1400Ft körül), az nem olyan sok pénz, hogy ne próbáld meg a legegyszerűbb - a részeges - elkészítését. Legfeljebb kidobod, ha nem izlik, és akkor eldőlt, hogy nem szereted. Megosztó étel nagyon.
blogkocsma.blog.hu/2013/12/23/borban_parolt_kagylo_zoldfuszerekkel

Ez vagyok 2016.09.06. 18:27:07

@Andrass9: Vannak olyan kaják, amit ha eszel itthon a konyhádban elkészítve, nem olyan élményt ad. Ez a kagylórecepted viszont áttöri ezt, óriási.
Kagylót eddig a megfelelő külföldi kocsmákban ettem, ahol nagyon jól csinálják. Ehhez a fílinghez nagyonis hozzátartozott maga a kocsma és ahol van.
Ez a recept kihozta belőlem mégis az ámulatot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.06. 19:59:34

@Ez vagyok: Most már, hogy négy vendégfőzésen is túl vagyok, azt hiszem, értem mit mondasz. Nagyon más másvalaki konyhájában főzni. A késem, fenőkövem és a reszelőm pont ezért viszem mindig magammal :) Az is nagyon jó, hogy "kiküldöm" a gyerekekkel az asztalhoz az ételt. Mintha egy időre tényleg séffé változnék.
Amikor az USA-ban éltünk, és nagyon nem ment a szekér, komolyan fontolgattuk, hogy kis magyaros éttermet kellene nyitni. De azután beköszöntött a kánaán ...

2016.09.06. 20:11:12

@Andrass9: mindenesetre köszönöm a biztatást, nem halt még el ez a hajtás teljesen

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.06. 21:07:48

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Az a tejes pite engem is érdekelne. Magam is készítettem már, de soha nem késő tanulni.

A fickó 2016.09.07. 01:52:29

A morzsa ropogóssága tényleg jól illik a kagylóhoz, mert innentől kezdve nem zavar, a homok, a kagylóhéj darabka.... :D