Ismét együtt a baráti család, immár újabb unokával megspékelve. Természetesen elvállaltam a kagylókészítést, mert olvastam egy érdekes olasz receptet, amit meg akartam fõzni. Ráadásnak barátom édesanyját is elhozták, aki még életében nem evett kagylót (viszont csodaszépre tervezte meg a kertünket anno domini).
Az elsõ három fordulóról már beszámoltam, ez az alkalom kicsit másképp sikeredett. A bevásárlást a barátomék intézték a Metro nagykerben, ahonnan mindjárt kértem is tõlük egy borjúlábat a csodahüttõt gazdagítani (meg a nagycsarnokon kívül csak ott kapni az általam ismert hentesek közül).
Felkészültünk feleségemmel: õ sütött egy pizzakrémes/párizsis kiflicskét, én meg betettem a késemet, egy fenőkövet, egy marék csilipaprikát és valamennyi zöldfüszert. Az alaprecept leginkább a Cozze alla Marinara-ra hasonlit, de egy csavarral egy szardellás morzsával adnak hozzá ropogós kiegészítést. Hozzávalók 12 fõre:
- 6 kg fekete/kék kagyló tisztított (nem! Ennyi csak 16-20 embernek kell! Dehát ennyit hozott a házigazda...)
- 1 kg friss SanMarzano paradicsom
- 3 kg konzerv kockázott paradicsom
- 4 dl olivaolaj
- 4 csilipaprika (ha csak felnõtt eszi, lehet sokkal több is)
- 20 girizd fokhagyma
- 4 vereshagyma
- 1 liter fehérbor (most egy Cserszegi Fûszerest kaptam)
- 1,3 kg durum spagetti
- 160 g paradicsompüré
- zsálya, oregano frissen a kertbõl
- só
A kagylókat a mosogatóba boritottuk egy kis liszttel és hideg vízzel feltöltöttük azt. Így, mire felhasználom, a kagylók belakmároznak a lisztbõl, és kiköpködik a sok homokot, ami bennük van. Nomeg arra is jó, hogy kiválogassuk azokat, amik nem záródnak be, vagy töröttek. Azt a néhány paradicsomot picit megpirítottam nagy láng fölött, és így villámgyorsan le is hámoztam. Amilyen jó dolgom voly, a hagymát, fokhagymát már megtisztítva kaptam.
Már csak nekem kellett sürgölődni. A csiliket megkóstoltam, de nagyon csípnek idén, így kimagoztam/ereztem mielõtt felaprítottam és 3 dl olivában elkezdtem nagy lángon lepirítani. A kapszaicin az olajban oldódik ... A fokhagymát megpróbáltam késsel megroppantani, de csak elrepültek a pulton mindenfelé, így símán felszeleteltem az összeset. A hagymát is megkockáztam, majd a fokhagymával együtt a csili után borítottam. Még az oreganot és a zsályát is belevágtam a hagymás fazákba.
A fedõt is rátettem a fazékra, a lángot meg lejjebb vettem kicsire - már csak párolni kell a hagymát és a fokhagymát sem akarom elégetni. A meghámozott paradicsomokat is feldaraboltam.
Amíg ez puhult a fazékban, nekiálltam a morzsának is:
- 4 db közepes baguette
- 1/2 üveg szardellafilé (paszta is jó lenne, de kell belõle az olaj is)
- 2 citrom lereszelt héja
- 3 ek olivaolaj
A baguettet feldaraboltam (tépkedni is lehet, de a kés gyorsabb), és amennyit a késes aprítóba be lehetett tenni egyszerre, annyit bekészítettem. Kanalaztam rá a szardella olajából 3 kávéskanálnyit, majd 4 szardellafilét feldaraboltam és beledobtam azt is az aprítóba. Nem nagyon vitte a gép, ki kellett halásznom közel a harmadát, de akkor már mûködött minden. Négy menetben végeztem az egésszel. Egy nagy serpenyõbe kanalaztam néhány kanál olivaolajat, majd beleszórtam a morzsát, összekevertem, és kislángra feltettem pirulni és száradni.
Kell még a morzsába reszelt citromhéj, de csak akkor, amikor már kihült. Azért most inkább lereszeltem, ne akkor kelljen kapkodni. Egyúttal feltetünk vagy 6 liter vizet a spagettinek melegedni.
Ezalatt a felvágott paradicsomot is a hagymához öntöttem, és rotyogott kb 10 percig, amíg elkezdett szósszá puhulni. Ekkor hozzáadtam a 2 kisüveg paradicsompürét (kell az üres kisüveg a csilinek!), valamint a két kilónyi darabolt paradicsomkonzervet. Késõbb még vagy egy kilónyit beletettem, mert van 3 lyány a csapatban, akik nem esznek kagylót. Nekik legyen egy jó paradicsomos spagetti :) Amikor a szósz jól összeállt, kivettem egy nagyobb adagot egy kisebb fazékba az említett hölgyeknek. A legnagyobb fazék (15 liter) is kicsi lenne az összes kagylónak, ezért szétosztottam a szószt kettõbe. Amikor a tészta kifõtt, kivettem a levébõl egy liternyit, amivel a szószokat kicsit felöntöttem, majd leszürtem és kis olivaolajat kevertem hozzá, ne ragadjon össze.
A paradicsomos spagettit gyorsan összekevertem, mert innentõl már sietni kellett.
A két fazékban rotyogó szószok között igazságosan elosztottam a liter bort, meg egy kevés tésztafõzõlevet is. Felforraltam zubogóra, majd szûrõvel belekanalaztam a kagylót. Nagy fakanállal kevergettem (nem mertem rázni, mert: 1 - nehéz volt, 2 - nem akartam összetörni a héjakat).
Öt perc alatt kinyílt és megfõtt a kagyló. Minden tányérra kimertem a tésztát, megszórtam kevés morzsával, rá a kagylót a szaftjával és a végén is morzsát tettem az egészre, így vitték ki a gyerekek a nagyasztalhoz.
Magamnak is gazdagon tettem, és be is laktam belõle rendesen.
Fantasztikus volt a szardellás morzsa ropogóssága és erõs halszaga a szaftos puha tésztán és a kagylón, bár szerintem elbírta volna az egész üvegcsét is. Nem csak nekem izlett. Elsõre amit kiküldtem az asztalhoz pillanatok alatt elfogyott, viszont a nagyfazék még gyakorlatilag érintetlen volt :)
Amíg a többiek repetához jutottak (volt akinek négyszer is kellett kagylót szereznie), én megkóstoltam a kagylótlan változatot egy kis morzsával.
Mit mondjak, ez is jó volt :)
Mire megettem, elfogyott az összes kagyló, de maradt nekik még vacsorára spagetti, meg paradicsomos kagylószaft bõven ...