Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Rántott borjúláb

2016.08.24. 07:00 Andrass9

Teljesen beleszerelmesedtem eme eledelbe!

Hamár így jártam (az elmúlt évben legalább ötször ettem a helybéli kisvendéglõben), meg nem álhattam, hogy ne fõzzem meg. Nagyon megosztó étel, mint a rántott velõ is, de én most gondolok azokra is, akik szeretik! Alapanyagot persze kerestem mindenféle henteseknél, de csak néztek rám, mint borjú az újkapura.

49.jpg

Mígnem a Budakalászon székelõ hentesmestert is megkérdeztem Topy tanácsára. Azt azért nem mondta, hogy neki van, de legalább ismerte! (Volt olyan húsbolt, ahol megkérdezték, hogy mi az?) Sõt, egyszer már volt is neki, de magának hozatta a Bálnából. Nem kérdeztem, hogy már elkészítve kapta-e, mert nagy volt a bárdja, így inkább faggattam tovább. Ugyanis nekem a Bálna nem kapcsolódik mészárossal (még a másikkal se, szerencsére). Nem fejtette ki a Bálnát, viszont azt mondta, hogy ismer valakit aki hallotta valakitõl, hogy a Metro áruházban néha van. Ez viszont egy jó iránymutatás volt!

Nyaralásunkból haza kellett szaladni befõzni az õszibarackot, mert persze az pont a közepén érik. Az út viszont a Metro mellett vezetett! Beugrottunk hát venni pici paradicsompürés üvegeket a csiliknek vagy százat, meg akkor már megnéztem a hentes részleget, ahol lásd csak: egy szem borjúláb árválkodott a polcon. Mondjuk nem tûnt kicsinek, beraktam hát a kosaramba, de kifaggattam a henteset, hogy szokott-e lenni, és mikorra vár újabbat. Nos, ez a Metro péntekenként kap friss tõkehúst, jöjjek vissza péntekre. Rendben, bejegyeztem a memóriámba, hazaérve pedig az 1,2 kg-os pici lábacskát a csodahüttõbe. Látjátok, így mûködik ez a csodahüttõ: nem csak találok benne csodás dolgokat, de rakok is bele néha :)

Vége a nyaralásnak, hazajöttünk. Feleségem volt kollégáját, jó barátainkat és talán a legodaadóbb olvasónkat javasolta a borjúlábra meghivni, hogy õk már az átkosban is azt ették a munkahelyi menzán, biztos jó kisérleti nyulak lesznek a próbálkozásomnak (ennyire bízik a szakácsmûvészetemben ...)

Elkezdtem bújni a netet, de csak csodálkoztam, meg bámultam. Elõször is valaki azt írta, hogy 4 személyre 4 borjúláb kell. A salát példányomat nézegetve nehezen tudtam elképzelni megenni egyedül. Azután pedig hát persze meg kell fõzni. Ezzel tisztában voltam - csak kirántva az inak és bõrök nem puhulnak meg. Erre mit csinál minden recept? Felteszik lábasba annyi vízben, hogy ellepje, majd 4-5 órás fõzés után kiöntik a levet, hogy a láb megpuhult! Maaaargit!! Normááális????? Annyi mindenképpen kiderült, hogy a nagyja kicsontozza, mint ahogy én is ettem, tehát nekiláttam ezt a darabot elõkészíteni. Ha sikerül, és nem elegendõ, még mindig mehetek a boltba (ellenõriztem, és van nekik bõven a polcon).

Szóval még véletlenül se csak úgy megfõzöm, hanem akkor már legyen belõle húsleves is, hisz erre is tökéletes. Legfeljebb hozzácsapok egy kis marha oldalast is.

  • 1 nagyobb borjúláb (ez most 1,2 kg volt)
  • 35 dkg csontos marha oldalas
  • 3 sárgarépa
  • 4 zellerszár
  • 2 marék szárított gyökér (mert friss nem volt itthon 1200Ft-kg-ért)
  • 1 paprikacsuma
  • 1 vereshagyma
  • 20 szem feketebors, körömnyi szerecsendióvirág, 2 szem szegfübors

10.jpg

Teljesen alap húsleves, semmi faxni. Hacsak az nem, hogy ismét bevetettem a habmentes húslevesfõzési módszeremet, vagyis elõtte meggrilleztem az egész bagázst (persze megtisztítva). Ezt általában addig pirítom, mig a húsok sercegni kezdenek (ilyenkorra általában a hagyma is rendesen megpirul).

11.jpg

A fûszerek mentek a teatojásba a csumával osztozkodva a helyen. a zöldségek a fazék fenekére. Kaptak egy-két kanál sót, míg a húsok még napoztak a grill alatt (ez a láb elég méretes volt, idő kellett az átforrósodásához). A végén természetesen azok is mentek a fazékba felülre. A borjúlábat kicsit nehéz volt beügyeskedni, mert pont nem fért be, de ez nem húsvéti sonka, aminek csak úgy le lehet vágni a végét ...

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Ekkor felöntöttem vízzel, hogy bõven ellepje, és ment a teraszra az indukciósra, mert annak van programozható órája.

17.jpg

Mozgolódott is lassú forrással 6 órán át háborítatlanul. No ez szépen néz ki, lehet csontozni, meg levesnek átalakítani.

18.jpg

A levesesfazékba kiválogattam a finom zöldségeket, egy tányérra meg a borjúlábat és a darabka oldalast.

19.jpg 20.jpg

Kicsontoztam a lábat (a csontokról lefaragtam kis porcogót, meg egyéb finomságokat, de keménynek itéltem). A fazékba rászûrtem a levest a zöldségekre, kivéve egy liternyit, amit a tottyos lábasba tettem a kibontott csontok társaságában.

21.jpg 22.jpg

A kicsontozott láb nem úgy nézett ki, mint amit ki lehet rántani. Azt hiszem, ilyenkor kisebb darabokra vágják és úgy rántják ki. Én viszont szépen összetekertem, mint az olasz porchettát, becsomagoltam folpackba, majd ment a hûtõbe, hogy kifagyjon.

23.jpg 24.jpg 25.jpg

A levest meóztuk: remek lett. A csontra öntött lét pedig addig fõztem, míg ötödére besűrűsödött. Ekkor a kiszedett csontokat kicsit leszopogattam, majd félretettem a kutyának jobb napokra :) Lett belõle 4x fél liter borjúalaplé kis kockára zsugorítva, ami persze ment a csodahüttõbe.

26.jpg

Másnap reggel ránéztem az összetekert lábra, de az volt az érzésem, ez nem fõtt meg. Le is vágtam egy picit belõle, és tényleg rágós volt még.

27.jpg

Velem nem szúr ki! Úgy ahogy volt, ment egy ziplock zacskóba, amibõl kiszívtam az összes levegõt. A lábast 3/5-ig töltöttem vízzel, felmelegítettem 72C fokra (ennyi lesz, ha az indukcióst 60C-re állítom), belemerítettem a zacskót, hogy a teteje azért kinn maradjon, és 5 órát áztattam ezen a hõfokon. Ezt trendi kifejezéssel sous-vide (szuvidálás) módszernek hívják, de csak akkor, ha elég drága berendezéseket használnak hozzá. Nekem 1 fok pontossággal tartja a rezsóm a hőfokot, és csak 10.000 Ft volt. Elég sok levet eresztett a végére, de sebaj - beraktam a hûtõbe kifagyni.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Délutánra jöttek a vendégek, ideje volt elkészíteni a tartármártást

  • majonéz
  • tejfel
  • mustár
  • cukor
  • citromlé
  • bors
  • szerecsendió
  • fehérbor

Jól összekevertem, mehetett a hûtõbe pihenni.

32.jpg

4 tojás felvertem egy pici Jamaicai fûszerkeverékkel. Megsóztam és majorannáztam pár csirkemellet a chickeneknek, akik nem esznek rántott borjúlábat :)

33.jpg 34.jpg

Szépen bepaníroztam, és egy deszkára félretettem.

35.jpg 36.jpg

A hûtõbõl kivett borjúlábon a lé, amit eresztett, kõkemény zselatinná merevedett! Ezt lefejtettem róla, majd a madzagot és a folpackot kidobtam. Az így keletkezett rudat 13 szeletre vágtam. Elvileg hárman esszük, szerintem fejenkét 4 szelet csak elég lesz.

37.jpg 38.jpg 39.jpg

Nekem tetszettek a szeletek:

40.jpg

Vacilláltam, hogy a megszilárdult zselatint kirántsam-e, de ellenálltam a kisértésnek. Inkább felforrósítottam, és bekentem vele a szeleteket, hogy fényesebbek legyenek (minek? Úgyis panírozom ...)

41.jpg

Nem szokványos módon paníroztam, dupla panírba került (liszt, tojás, prézli, liszt, tojás, prézli), mert féltem, hogy szétesik, olyan puha lett.

42.jpg 43.jpg

A tizenkétésfél szelet elkészült, a vendégek is befutottak.

44.jpg

Gyorsan tálaltam a levest, hogy eltereljem a figyelmet a szeletek kirántásáról.

45.jpg

Elkészítettem 6 borjúlábszeletet meg egy csirkemellet, hogy mindenkinek egyszerre jusson.

46.jpg

Bécsi krumplisalátával és tartárral tálaltam.

47.jpg

Legszívesebben azonnal készítenék újabb adagot, annyira finom lett. Állítólag jó volt a csirkemell is :)

48.jpg

A krumplisalátát tán már posztoltam, ha nem, majd kiderül, és akkor megírom. Képek vannak róla!

Azóta kagylóevõ barátaim jártak a Metroban, és hoztak nekem két borjúlábat (csak annyi volt ...) összsúlyban alig több, mint ez az egy volt. Ezek szerint létezik egészen kicsike - egyszemélyes - borjúláb is :)

52 komment

Címkék: hagyma mustár majonéz bors fehérbor cukor sárgarépa citromlé gyökér szerecsendió tejfel zellerszár borjúláb szerecsendióvirág paprikacsuma szegfübors marhaoldalas

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8011493794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.08.24. 08:02:43

Borjúlábat mindig lehet kapni a Bosnyákon, kevesen veszik, mert nem ismerik. Engem az elkészítéssel járó sok macera tántorít el tőle, mert amúgy nagyon szeretem, ezért vendéglőben szoktam csak kérni.
Amit készítettél jól néz ki!
Ha egyszer egy nagyobb adagnak állsz neki, akkor érdemes karikázva, panírozva lefagyasztani, és csak evés előtt elővenni és frissen kirántani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 08:43:56

@turósmácsik: A Bosnyákon tán még soha nem voltam, de köszi az infót!
A panírozva lefagyasztás jó gondolat, mert akkor kevesebb helyet foglal (a kutya megeszi belőle a csontokat :). Amúgy legfeljebb kétszer ennyit tudok egyszerre készíteni, mert kinövi a fazekamat a húsleves ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.24. 09:31:21

@turósmácsik:

Ezzel kevesebb a macera, ha csak símán feltesszük főni zöldségekkel, fűszerekkel a lábat ( a megpirítás nem macera, és csak jót tesz a levesnek ), majd amikor már magától leomlik a csontról, akkor szétosztani, és a bőrös-inas részt kihűteni.

Egyébként ez a tekercselés-kihűtés-panirozás nagyon jó ötlet. Általában ezt régen úgy készítették, hogy kihülés után azonnal kirántották, tekercselés nélkül.

A kihült és összekocsonyásodott tekercs vékonyan felszeletelve akár előételhez is alkalmazható, vagy szendvicsbe egy kiadós reggelihez.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.24. 09:31:54

@Andrass9:

Majd adok egy nagy fazekat, nekem már nem kell.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 11:20:31

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen! Van 15 literes is, de azt már csak lekvárfőzéshez használom. Ahogy múlnak az évek, egyre kisebb adagokat kell főznöm. Hol vannak már a régi szép idők, amikor 12 liter húslevest főztünk hétvégére ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 11:21:33

@látjátok feleim szümtükkel: Hidegen még nem ettem, de nem lehet rosszabb, mint egy disznósajt. Lehet fűszerezni is :)

Ez vagyok 2016.08.24. 18:37:21

A Csali Csárdában Pilisszentivánon olyan kis borjúlábat rántanak, hogy egy egész tényleg csak egy adag.

turósmácsik 2016.08.24. 19:54:33

@Andrass9: A kétszer ennyi is egy plusz vendéglátás, vagy három ebéd neked:)

turósmácsik 2016.08.24. 19:56:44

@látjátok feleim szümtükkel: Igaz, de csak magamnak menne, más nem eszi itthon, ezt meg kivédem azzal, hogy "úúúúgy ennék egy jó borjúlábat, vigyél el ebédelniiii..." és akkor ez dupla haszon nekem:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.24. 21:03:00

Köszönök szépen!
Ez csucsu. Tapasztalatom szerint elég nehéz étel, bár én combos adagot készítettem hajdan. Akkor aszpik készült, ahhoz/abban főtt a láb.
@Andrass9: Bacher Iván írt a puhára főtt, ecetes-hagymás lében kihűtött sertéskörömről, amit egy Bolíviából hazajött magyar készített. Talán volt hozzá szerencséd.
Szegény blökinek persze megint csak a leszopogatott csont jutott. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 22:21:05

@Waka: A sertéskörömmel nem találkoztam, de Rózsa Flores Eduardo papájával, Rózsa György festőművésszel sokszor (meg persze Eduárdóval is, aki akkor kisgyerek volt). A papa remekül főzött! Versenyben álltak az Iván papájával, és mivel csak egy emelet választotta el őket, sokszor ettünk itt is meg ott is :)

A kutyát meg csak Topynak szabad sajnálnia, mert jobb dolga van mint bárkinek!!! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 22:22:21

@Ez vagyok: Ott ezek szerint csontostul rántják? Mert azt megkóstolnám egyszer!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 22:24:00

@turósmácsik: A dupla haszon miatt kapsz plusz egy pontot! :))
A kétszer ennyi meg pont 4 ebéd volna nekem, amit egy kosszal el lehet húzni hosszabb időre is!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.24. 22:50:00

@Andrass9: Rá gondoltam. Ivánéknál meg ugye a vendégfogadás minősített esete forgott fenn.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 23:15:14

@Waka: Azért a Gyurkáékat sem kellett ezen a téren lebecsülni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.24. 23:23:53

hat ez tobb okbol nem less nalunk
1. maceras
2. nejem mar a korompolkoltet sem kultivalta
3 szerintem itt sehol nem kapnek
4 nincs indukcios rezsom

de megkostolnam vegulis, mert meg sosem ettem, eleg keves etel van amit meg sosem kostoltam legalabb
ez az

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.24. 23:40:30

a legujabb haz 1 acre
hatul fustolohaz/ vagy palinkafozo/
nyarsalo es sutogetos hely
carport
me kis haz a kerti szerszamoknak
elol 1 acre
keves a sik, de mondjuk vetemenyesnek doszt eleg
utana lankas domboldal jon az utig /ami privat/
lankas domboldalra lehet gyumolcsfat ultetni es ha igen, milyet?
szolo megelne benne, de azzal nem akarok cicozni
/ezt talan mar megvesszuk, ha nem jon kozbe semi, de mindig kozbejon:)/
megyek gyumolcsfanezobe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.25. 01:10:12

ismerem magamat
a legigenytelenebb gyumolcsfat keresem, ami jo palinkanak is
vadkorte?

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.25. 11:32:05

@hagyma:

lassan nő akkorára, hogy abból te pálinkát főzhess.

Nagyon gyorsan nő az eper, de annak a termése nem mindig tud pálinkát adni, hűvösebb időben nincs cukortartalom az eperben. Esős idő esetén meg nem lehet szedni, mert szétrothad.

A sárga barack viszonylag gyorsa nő, főleg, ha egy kicsit segítik is a növekedését öntözéssel, tápozással. Elméletileg a sárgabarackot permetezni sem kell. A baj, hogy ha nem jó fajtát sikerül ültetni, akkor bizonytalan a termés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 14:24:23

@látjátok feleim szümtükkel: @hagyma: A sárgabarackkal egyetértek, bár hajlamos a moníliára.
A vadkörtében cukor sincs. Szilvában is gondolkodhatsz!
De a biztos gyors pálinkaforrás a bodza (csak büdös mint a fene :)))

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.25. 15:05:58

@Andrass9:

Tényleg gyorsan nő a bodza, csak sajnos nagyon szereti a levéltetű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 17:03:18

@látjátok feleim szümtükkel: Apám főzött sok bodzapálinkát, de az olyan háromemberes volt. Tetű nem volt rajta, de ez 30-40 éve volt.

A fickó 2016.08.25. 17:11:51

@látjátok feleim szümtükkel: Miért gondolkodtok fás szárúakban? Ott a szamóca pl. remek páleszt ad. :)

Ez vagyok 2016.08.25. 18:15:16

@Andrass9: Nem csontosul rántják.
Jó ott előételnek a csiga kétféleképp is csinálják és a rántott békacomb. Én a rántott fogast rendeltem legtöbbször, tokjo. De a barátaim rendeléséből tudom, hogy nem csontos a borjúláb.

Ez vagyok 2016.08.25. 18:26:00

@A fickó: Sok kézimunka van a szamócával és egész évben gondozni kell, mikor már nem is terem. Én a tökegyszerű, kisszemű kékszilvát ajánlom, mert az a legzamatosabb és a legkevesebb kártevő "látogatja". Nekem van ilyen két kis fa a vidéki gazdaságomban és valami fantasztikusan finom, az az ős tömény szilvaíz. Én befőttet és dzsemet csinálok, óriásiak, de pálesznak is tökéletesen megfelel. Ja, és "lejön" a fáról, nem kell érte felmenni. Ez is egy fő szempont.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 19:37:48

@A fickó: A szamóca "szamóca" hagymának :) Annyi vele a munka, hogy nem éri meg!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.25. 19:55:50

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
vadkortet nem is gondoltam komolyan:)
szamoca szoba se johet
/ja jelzem nem cask palinkanak kell cask legyen ahhoz is jo/
cswekkolgatom a fakat
a hely a faknak ehhjez a hazho kb 1/2 acre, tehat nem hatalmas
most megyunk megnezni 4-re masodszor
/meg 2 dolog van amiben az eladonak engednie kell / nem anyagi, maximum anyagi vonzatu is/
ha nem enged, akkor keresunk tovabb

ennek a borjulabnak az ize allaga megis mihez all kozel?
a posztban emlitett rantott velot nagyon szeret/t/em

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 20:17:18

@hagyma: A velőhöz nincs közel. Leginkább a kocsonyában főtt köröm csont nélkül kirántva. Szóval úgy képzeld el, mintha frissen főzött kocsonyából ennéd a körmöt panírral, vagyis forrón. Nekem nagyon bejön, de én a körmöt is szeretem hidegen/melegen (körömpörkölt!!!)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.25. 20:48:54

@Andrass9: hat a kocsonya johet ezerrel
koromporkolt is,, jo ragacsosan csiposen
de nem vagyok nagy panir rajongo
OK rantotthus rantottcsirke
nem tudom
ha hazajutunk megkostolom

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.25. 20:58:44

Köszönök szépen!
@Andrass9: Erről nem jelent meg sok publikáció, de sejtem. :)
@hagyma: Szerintem is szilva, esetleg többféle, kicsit kinyújtja a szezont, több felhasználási módot nyújt, és ki is lehet kísérletezni, melyik szereti jobban a helyi viszonyokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.25. 21:03:34

@Waka: jut eszembe
az bekavar ha fele szilva fel barack?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 21:05:14

@hagyma: Szerintem nyugodtan. Nem tudják átporozni egymást :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.25. 21:22:54

@Andrass9: pomt erre gondoltam, hogy nem zavarjak meg a porzast
mar nezm a porzast is, mer' van ameelik onporzo van ammellikhez kell porzofa
meg ket ev es hivhattok hagyma gazdanak

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.25. 22:31:01

@hagyma:

Nem kavar, de a szilvát szereti a levéltetű, azt bizony kell permetezni, a barackot meg nem nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 22:48:24

@látjátok feleim szümtükkel: Szilvát még soha nem permeteztem, viszont a kajszit tavasszal muszáj (monília).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.25. 23:48:33

ja azert en dolgos ember vagyok alapjaiban
mar nem kifejezetten keresem a melot, mert nincs ra szuksegem, de evi 2-3 permetezes meg fametszes valami 20 gyumolcsfara -ami a terv- nem okoz gondot, ha megtanulom
szolovel foglalkoztunk nagyonregen egy 400 negyszogolon
azzal tobb baj van, az tuti

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.26. 11:42:37

@Andrass9:

Nálunk minden évben egyszer kell levéltetű ellen, a zöld tetű szokta meglepni virágzás után.

A cseresznye friss hajtásvégeit pedig a fekete tetű, de azt nem permetezzük, mert csak az ágvégeken marad, és akkor már nagy szemű a termés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.26. 12:00:02

@látjátok feleim szümtükkel: A cseresznye nekem is úgy tetves. He bedühödöm, akkor levagdosom az összes ágvéget és megy a tűzbe. A légy ellen meg van a sárgalap, így aztán a cseresznye valahogy sohasem permeteződik, pedig levéllikaszó gomba ellen néha nem ártana.
A szilva nálam vírusosan betegedett - ki is vágtam, ültettem másfajtát: az is. A harmadik kisérlet után megszüntettem a kertben. Eszem a szomszédét, ami az utcán van - se metszés, se permetezés. Szép, egészséges fák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.26. 12:01:12

@hagyma: 20 körüli famennyiség valóban kezelhető egy ember által.

2016.08.31. 11:42:43

@hagyma: a szőlő se csak bornak jó, ott a törköly, meg aztán a grappa, konyak, ismerősöm például kiváló diópálinkát készít szőlőpálinka vagy törköly alapon
de akármit is mondanak neked itt, legjobb az eperpálinka, a fekete eperfa terméséből, le kell teríteni valamit a fa alá, hogy a hulló szemek ne rohadjanak el és minden nap összeszedni
ha vírusnak ellenálló szilvát találsz, akkor meg az

2016.08.31. 11:55:02

@Andrass9: cseresznye érés előtt 14-21 nappal permetezve a Mospilan véd tetű ellen, de jó eséllyel a cseresznyelégy ellen is. Az ellen én is teleaggatom a fákat sárgalappal. Szilva, ha vírusos lett egyszer, nem ültethetsz a helyére újra szilvát soha, mert az is vírusos lesz. Jellemzően ez a legértékesebb besztercei fajtát érinti. Okosabbak azt tanácsolják, hogy a vírus megjelenésekor minden hullott beteg gyümölcsöt le és fel kell szedni, mert évekig fertőzik a talajon keresztül a fát, és azt tanácsolják még, hogy hiába nincs a vírus ellen szer, mégis rezezzük ezerrel, tehát tartsuk gombamentesen a fát, mert a vírusnak kisebb lesz a behatolási területe, és egészségesebb immunrendszerű lesz a fa is. Így remélhetünk kevesebb, de egyáltalán termést, főleg a beszterceitől. Tapasztalom, hogy valóban megállítja a hullást. Visszaemlékezem nagyapámra, aki a szőlő permetezésekor mindig ugyanazzal a kékkővel küldte meg a besztercei szilvákat is, így hullott is meg nem is, volt is cefre meg nem is.

2016.08.31. 12:00:36

ja bocs, tolnám ezt a borjúlábat befelé, nem zavar sem az adag, sem a macera

2016.09.01. 11:20:57

@Topy: opsz, ez igaz, életem 3. legfinomabb pálinkája birspálinka volt, amit kóstoltam, sajnos csak fél liter volt, mondjuk nekem fél liter/év a fogyasztásom maximuma, de sajnos elég régen volt ez

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 13:09:00

@Topy: Speciel nekem mostanság az Irsai Olivér pálinka jön be leginkább. Füreden fogyasztottam gyakorta esténként :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 13:51:19

@pizzaszeletvágó: hat a palinkak kozul a kedvencem az a szolopalinka
dehat ezert nem fogok szolot ultetni
jelenlegi helyzetben, elnezve a teruletet valoszinuleg tucatnyi kajszi less
meg vetemenyes
a terulet /1 acre/ fele erdo...
na majd kiderul
a haz OK
csendes helyen van az erdoben
4 szomszed van, a legkozelebbi jo 500 meterre
a 4-ik utan veget er az ut, kezdodik a megerdobb
itt tenyleg van esely, hogy benez a medve az ablakon:)

2016.09.01. 14:35:12

@hagyma: 500 méter, te jó atyaég, 500 méter? Nekem pedig most kell újraüvegeznem a WC és a fürdőszoba ablakot, mert 18 év után a szomszéd telekre beköltöznek pár héten belül. Ez azt jelenti, hogy ha megállok pisilni a WC-ben, akkor átlátok a nappalijába, csodás építészeti megoldás, kb. 7-8 méterre lesz tőlem az ő TV-je, ha beállok a zuhany alá, integethetek nekik. Átlátszatlan üveget kell betennem. Hirtelen megszámoltam: 500 méter sugarú körben kb. húsz család lakik. Itt nem a medve néz be, hanem a szomszéd. Most gondolkodtam el komolyan a kivándorláson.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 14:55:04

@pizzaszeletvágó: hat OK
ilyet kerestunk
jelenleg lakoparkban lakunk
felettem is van egy szomszed meg mellettem is
nincs baj veluk
otthon eltem panelban is /cask 4 emeletesben/

igen nagyon csendes baratsagos hely es 20 percre van Asheville/ a varos:)/
ezt a hazat nagyon akarom
nem nagy 1.300 sqft /majd andrass megmondja hany nm, kettonknek eleg/
es 1.2 acre
ezt is andrassra biznam:)
en tok hulye vagyok a square footokhoz meg acrekhoz
a poundot meg a FL oz-t azt tudom:)

Topy 2016.09.01. 15:04:56

@pizzaszeletvágó: nem jársz jobban, ha lefóliáztatod? van erre direkt matt fólia, fel is rakják - melóban ilyet raktak a mosdóba mikor sikerült a felújításkor a pisszoárokat az ablak mellé rakni

Topy 2016.09.01. 15:17:02

@hagyma: azon kilóg a kukac...

2016.09.01. 16:44:21

@Topy: sőt a reluxán át is mászik a kukac, lásd ebben a filmben a 13. percnél!
videa.hu/videok/film-animacio/star-wars-2-OHzb2u2DLADx8bY2