Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Újra a Malackrumpliban jártunk

2016.08.08. 07:00 Andrass9

Többször is, mivel gyerekeinket is elvittük hozzájuk. Mivel eléggé kiesnek a Balatonfüredi fõsodorból, nem árt róluk ismét írni, hátha elmegy még valamelyik olvasónk is hozzájuk. A bisztró kicsit megváltozott. Az italokat különválasztották az ételektõl. Ez ugyan nehézkessé teszi a vendégek életét, viszont nem köti le a pincérek és a grillezõk energiáit. Hasonló célt szolgál a bejáratnál leadható ételrendelés is. Fura ugyan, hogy ott ácsorognak a vendégek az étlapot olvasgatva, mit rendeljenek, viszont a rendelés azonnal befut a megfelelő terminálra a konyhába vagy a grillpultra. A fõhelyre egy monstrum került, aminek hozamát (pulled pork és BBQ marhaszegy) porciózzák ki a grillpultnál. Itt készül a hamburger, a pulled pork szendvics és a marhaszegy, amit a csúcsidőben hárman, később viszont csak Tamás szervíroz. Sokmindent megpróbáltunk, hogy átfogó képet adjak a bisztróról:

Angus hamburger a kicsilyánynak: hagymalekvár ágyon, saját sajtszósszal nyakonöntve grillezett cukkínivel és céklalevéllel megtetõzve, kovászos uborkával és csipsszel (ez utóbbihoz a Keszthelyi Burgonyakutató krumplijaiból termesztenek a saját biofarmjukon).

12.jpg

A BBQ õrület õket is elérte, vettek egy óriási BBQ szekrényt, amiben 18 órás szaunázásra veszik rá a saját mangalicáik testét, illetve az Angus marhaszegyet. Minden nap újabb adag hús kerül a szekrénybe, amit fával fûtenek, és nagyon ügyelnek a max 110C hõmérséklet tartására (most éppen nem volt befûtve ...)

13.jpg 14.jpg

A mangalicahúst a hosszú füstölés után megszabadítják a csontoktól és a bõrétõl, amibõl egy fûszeres, besürítet jus-t készítenek. A húst szétcincálják, és adagonként frissen keverik hozzá a szaftot. Van mellette kovászos uborka és csipsz is persze. A krumplit, uborkát, egyebeket is õk termesztik (lásd a 2014-es beszámolót). A szétcincált húst (pulled pork) hamburgerbuciban szolgálják fel, ami remekül felszívja a szaftokat. Nekem kifejezetten izlett!

11.jpg 16.jpg 17.jpg

Feleségem a "hagyományos" lepényre szavazott, amit a tejfeles hagymás alapon hozzáadott mangalicakolbász koronázott meg.

10.jpg

A második látogatásunkkor jutott idõm a készítést is nyomonkövetni. Akkora volt a forgalom, hogy Járosi Tamással beszélgetni nem nagyon jutott idõ, de azért pár dolgot megtudtam. Például, hogy a pék nekik süti a hamburgerbucit, amit egy grillapon pirítanak meg közvetlenül a rendelés megérkeztekor. A hamburgerpogácsákat pedig egy nagy kerámia grillben sütik.

15.jpg 19.jpg

Azt is megtanultam, hogy a káposztát nem tudják termeszteni a sok liszteske és földibolha miatt, ezért 450Ft/kg-os áron szerzik be bio forrásból (huhh). Ma kovászos uborka helyett káposztasalátát adtak a hamburger és a pulled pork mellé. Az Angus burger kapott paradicsomot is :) A gyerekek megosztották a kétféle ételt, és mindketten nagyon boldogok voltak vele.

21.jpg 22.jpg

Én viszont a BBQ marhaszegyet választottam, és nem csalódtam. Ellentétben a Terminálban evett BBQ szeggyel, ez nem volt elsózva, meg kiszárított kérge se volt. A grillpulnál egy speciális tároló tartja a megfelelő hőmérsékletet, és gondoskodik a párás környezetről is a marhaszegyhez.

20.jpg

Egyszerûen tökéletes, a hús akár kanállal is ehető, olyan puha és omlós! A legnagyobb meglepetés a fokhagyma volt a körítésben: kívül ropogós, kicsit savanykás, szétharapva viszont krémes és édes a közepe. A módszert eltanultam, ha sikerül reprodukálni, akkor posztolom is. Hamár kritizálok: a káposztát a tányér üres oldalára kéne tenni, nem a finom szószba - rábízva a keverés dötését a fogyasztóra :)

23.jpg

Érdemes volt ismét meglátogatni õket!

Hétközben gyakorlatilag nem kell várni, nincs torlódás a konyhán, viszont hétvégén még üres asztal sincs egy óra körül! A vendégek 12 körül kezdenek bejönni, de előbb is lehet enni. A teljes menüt nem tudom, de amúgy is változik minden nap a nyersanyagok (zöldség, gyümölcs) elérhetősége függvényében.

23 komment

Címkék: csipsz krumpli hamburger cukkíni mangalica marhaszegy pulled pork Angus

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr498959146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.08. 14:11:31

jonak tunik
bbq szekrenyt, ustot nem tervezek
fustolo foglalkoztat
palinkafozo evidens

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.08. 20:14:18

Nekem az a szétcincált húsos zsömle nem jön be. Nem szeretem ha a hús már egyszer megrágottnak látszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.08. 21:25:03

Mindenkinek szép jó estét! Hazajöttünk a nyaralásból, így van internetem is :)
@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a cincált húst én nagyon szeretem. Imádom, ahogy elolvad a számban, és nem kell rágni (mert már megrágták :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.08. 21:31:11

Köszönök szépen!
Mindegyik nagyon tetszik, talán a szegy jönne be a legjobban. A pulled pork is érdekel, ha nincs amerikai módra ecettel meglocsolva. (Így láttam a tévében.)
@hagyma: Egy kisebb BBQ masina csak elfér valahol a ficakban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.08. 21:39:23

@Waka: Szerintem a pálinkafőző fogja elfoglalni az összes helyet :)
A pulled pork NEM volt ecetes!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.08. 22:07:08

@Andrass9: kozel vagyunk hozza
de meg gondolkodom, kicsit nagy a terulet kozel 4 acre
a kaposzta jo volt hozza?
@Waka: hat hely az lenne, de nem tudom akarok -e a temaval foglalkozni, sok jo BBQ etterem van es ami kettonknek kell....
nem hiszem, hogy ki lenne hasznalva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.08. 22:08:43

@Andrass9: hat 4 acres palinkafozo eleg szepen mutatna

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.08. 22:52:17

@hagyma: Az egy hektár. Ekkora területtel már önfenntartó lehetsz :)
A káposzta nagyon jó volt a szeggyel. Mást nem próbáltam.
Saját BBQ nagyon macerás, mert eleve 5-10 kilós húsokban kell gondolkodni. Viszont lehet egy jó bullet smokerben kisebb húst is készíteni, az meg elfér a teraszon.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.08. 23:27:12

@hagyma:

Ha ez a 4 acre be van kerítve, akkor nincs azzal gond. Veszel nehány birkát, azok rendbe fogják tartani a füvet, még nyírnod sem kell, a bika fial is, és néha le is lehet belőlük vágni egyet-egyet. Gond csak az, a birkát néha körmözni kell, az pedig már tudomány.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.09. 02:06:51

@látjátok feleim szümtükkel: hat bikat meg nem latta fialni:)
nem, allattartasba mar nem vagok bele
baaar gondolkodom esetleg par csirken, esetleg liban, de nem hiszem
nincs aki levagja
oldalrol be van keritve eszakra van 1 acre erdo
@Andrass9: ezen dolgozom 2 hete, ha megveszem mivel tudnam beultetni
egy 1 acres is kepben van, az mar kezelheto siman
haz, kert soveny vetemenyes fak
ez most a legnagyobb fejtores meg merjem e venni a 4 acresat, mert ha nem tudom normalisan muvelni akkor nyirhatom a fuvet eletem vegeig
gondolkodunk meg
meg ahhoz mar gepesiteni is kell

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.09. 09:27:24

@hagyma: Valóban nem mindegy, de én már 1 acre fűhöz is minitraktort vennék. Ha az 1 hold jön be, mindenképpen kell a traktor, akkor is, ha gyümölcsös lesz - abban is van aljnövényzet, amit karban kell tartani. Nem beszélve arról, hogy akkor már egy darab krumplit vagy kukoricának is tudsz vele szántani megfelelő feltéttel. Permetezni is kell. Nekem a 10 gyümölcsfa tavasszal jó két óra csak a lemosó permetezés.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.09. 10:18:56

@Andrass9:

4 acre ( ha a gugli nem hazudik ) nem egy hold, hanem több, mint msfél hektár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.09. 11:02:30

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van!!! Valamiért 2500 volt az emlékezetemben...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.09. 18:32:04

Ha még nem írtam volna:
Amíg a Malackrumpliban vendégeskedtünk, az összes paradicsomomat elvitte a paradicsomvész :( A Waka féle datolyás, az Ez vagyoktól kapott datolyát, a saját palántázásomat. Mindent, válogatás nélkül.
Kivétel két gerillaparadicsom, ami csak úgy magától jött ki a földből. Azok makkegészségesek.
Most kezdem felszedni, és elégetni. Pár szem pirosat gyümölcs azért lett, hogy megkóstoljuk, mit vesztettünk ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.09. 20:52:11

Köszönök szépen!
@hagyma: Tudod, úgy vagyok ezzel, ha már van hely hozzá, elfér, alkalom majd csak adódik. Lehet abban egy heveder oldalast, egy csirkét, vagy akár pár halat is (saját fogás, of course) elkészíteni. Már, ha van az embernek affinitása hozzá.
@Andrass9: Ez bizony baj. Igazán sajnálom. Ha erre jársz, készítek össze egy kosárkával. Nálam napi 3-5 kiló jön le, Kistesó elviszi az apraját, de péntekre ki kellett vennem egy nap szabadságot, mert be kell főzni egy adagot, meg lesz egy eresztés szederszörp is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.09. 21:37:41

@Waka: Köszönöm az ajánlatot! Most nem hiszem, hogy egy darabig utaznék arrafelé, így nem tudok élni vele. Amennyi kell télire, majd beszerezzük a kispiacon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.09. 23:00:12

@Waka: na ez az az affinitas hianyzik belolem ehhez
viszont a fustoles kozel all hozzam
szeretnek jo fustolt arut kesziteni
fustolo akkor is less ha kisebb teruletet veszek
@Andrass9: az igazsag az, hogy ez a terulet nincs egeszen 4 acre
3.67 hazastol kiskertestol, erdostol
maga az igazi termoterulet valahol 2,-2,5 kozott lehet, de az is hatalmas
lattam a ket szememmel
de meg nem dontottem el
holnap meg tudnam venni, de egyik nap ugy gondolom, kell, masik nap, hogy tul nagy
lassan valaszt kell adnom
meg alszom ra egyet
vagy kettot
ez komolyabb ugy mint a makosteszta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.10. 00:44:08

amugy alakra is meretre is ugy kell elkepzelni mint egy nagyobb focipalyat a haz es az erdo kozott
/es meg van elokert/
so
kozel 1 hektar, vagy pont annyi
nagy felelosseg ez, mert ha megveszem, ezt muvelni kell
/ na majd akkor szolok legkozelebb ha vettem valamit:)/
mar ezugyben
viszont johetne poszt kolbasz es szalami keszitesrol es annak fustoleserol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 10:49:37

@hagyma: Én már megvettem a jegyeinket az USA-ba :)
A kolbász és füstölésről szóló posztra Benikutyot kéne rábeszélni, ő ebben igazán otthon van :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.10. 13:09:01

@Andrass9:jo neked, en meg meg nem haza, mert hazvetel elott nem megyunk, pedig mar mennenk

2016.08.31. 10:52:12

Akkor egy héttel később voltál ott mint én.
Nekem nagyon nem jött be sem az étlap, sem a rendelés szervezése.
Azt gondolom, hogy a hely egyszerűen nem alkalmas erre. Nagyon csúnya a környezet, és én még ilyen poros piszkos helyen nem rendeltem kaját, most se tettem ilyet. Félreértés ne legyen, tisztában vagyok az ételek értékeivel, láttam a füstölőt, fantasztikus, elhiszem a szakértelmet látatlanban is, de nekem ott nem fog jól esni nyáron délben porkavaró szélben egy rossz lócán ülve semmi. Az étlap egy 40 éves általános iskolai alsó tagozatos rajztáblára tűzve mennyire szép és étvágygerjesztő? Mennyire vonzó? Nem kellene ennyire túltolni a retrót! (ugye emlékeztek még erre a rajztáblára, négy sarkán a csiptetővel?)
Az külön baj és tudom, hogy neked is probléma: laktózmentes étel talán csak egy volt, az meg nem kellett.
Ellenpontként ajánlanám a Code Zerot, a csopaki kikötőben. Ahol tökéletesen képben voltak. Elmondták, hogy a hamburger zsemle laktózos, de megcsinálták a faszenes grillenn a hamburger húst és kihozták zsemle nélkül kiváló krumplival. És, ha már porban piszokban akarunk enni, legalább tegyük ezt a homokos vízparton, de ott tényleg nem volt ilyen higiéniai gond.
Vagy mégiscsak tolod a balatoni gasztroforradalom reklámját András? Remélem nem. Nem éri meg. Nem annyira jók. (többet kipróbáltam)
Szóval eddig kétszer néztem meg a Malackrumplit és egyszer sem rendeltem! :)