Többször is, mivel gyerekeinket is elvittük hozzájuk. Mivel eléggé kiesnek a Balatonfüredi fõsodorból, nem árt róluk ismét írni, hátha elmegy még valamelyik olvasónk is hozzájuk. A bisztró kicsit megváltozott. Az italokat különválasztották az ételektõl. Ez ugyan nehézkessé teszi a vendégek életét, viszont nem köti le a pincérek és a grillezõk energiáit. Hasonló célt szolgál a bejáratnál leadható ételrendelés is. Fura ugyan, hogy ott ácsorognak a vendégek az étlapot olvasgatva, mit rendeljenek, viszont a rendelés azonnal befut a megfelelő terminálra a konyhába vagy a grillpultra. A fõhelyre egy monstrum került, aminek hozamát (pulled pork és BBQ marhaszegy) porciózzák ki a grillpultnál. Itt készül a hamburger, a pulled pork szendvics és a marhaszegy, amit a csúcsidőben hárman, később viszont csak Tamás szervíroz. Sokmindent megpróbáltunk, hogy átfogó képet adjak a bisztróról:
Angus hamburger a kicsilyánynak: hagymalekvár ágyon, saját sajtszósszal nyakonöntve grillezett cukkínivel és céklalevéllel megtetõzve, kovászos uborkával és csipsszel (ez utóbbihoz a Keszthelyi Burgonyakutató krumplijaiból termesztenek a saját biofarmjukon).
A BBQ õrület õket is elérte, vettek egy óriási BBQ szekrényt, amiben 18 órás szaunázásra veszik rá a saját mangalicáik testét, illetve az Angus marhaszegyet. Minden nap újabb adag hús kerül a szekrénybe, amit fával fûtenek, és nagyon ügyelnek a max 110C hõmérséklet tartására (most éppen nem volt befûtve ...)
A mangalicahúst a hosszú füstölés után megszabadítják a csontoktól és a bõrétõl, amibõl egy fûszeres, besürítet jus-t készítenek. A húst szétcincálják, és adagonként frissen keverik hozzá a szaftot. Van mellette kovászos uborka és csipsz is persze. A krumplit, uborkát, egyebeket is õk termesztik (lásd a 2014-es beszámolót). A szétcincált húst (pulled pork) hamburgerbuciban szolgálják fel, ami remekül felszívja a szaftokat. Nekem kifejezetten izlett!
Feleségem a "hagyományos" lepényre szavazott, amit a tejfeles hagymás alapon hozzáadott mangalicakolbász koronázott meg.
A második látogatásunkkor jutott idõm a készítést is nyomonkövetni. Akkora volt a forgalom, hogy Járosi Tamással beszélgetni nem nagyon jutott idõ, de azért pár dolgot megtudtam. Például, hogy a pék nekik süti a hamburgerbucit, amit egy grillapon pirítanak meg közvetlenül a rendelés megérkeztekor. A hamburgerpogácsákat pedig egy nagy kerámia grillben sütik.
Azt is megtanultam, hogy a káposztát nem tudják termeszteni a sok liszteske és földibolha miatt, ezért 450Ft/kg-os áron szerzik be bio forrásból (huhh). Ma kovászos uborka helyett káposztasalátát adtak a hamburger és a pulled pork mellé. Az Angus burger kapott paradicsomot is :) A gyerekek megosztották a kétféle ételt, és mindketten nagyon boldogok voltak vele.
Én viszont a BBQ marhaszegyet választottam, és nem csalódtam. Ellentétben a Terminálban evett BBQ szeggyel, ez nem volt elsózva, meg kiszárított kérge se volt. A grillpulnál egy speciális tároló tartja a megfelelő hőmérsékletet, és gondoskodik a párás környezetről is a marhaszegyhez.
Egyszerûen tökéletes, a hús akár kanállal is ehető, olyan puha és omlós! A legnagyobb meglepetés a fokhagyma volt a körítésben: kívül ropogós, kicsit savanykás, szétharapva viszont krémes és édes a közepe. A módszert eltanultam, ha sikerül reprodukálni, akkor posztolom is. Hamár kritizálok: a káposztát a tányér üres oldalára kéne tenni, nem a finom szószba - rábízva a keverés dötését a fogyasztóra :)
Érdemes volt ismét meglátogatni õket!
Hétközben gyakorlatilag nem kell várni, nincs torlódás a konyhán, viszont hétvégén még üres asztal sincs egy óra körül! A vendégek 12 körül kezdenek bejönni, de előbb is lehet enni. A teljes menüt nem tudom, de amúgy is változik minden nap a nyersanyagok (zöldség, gyümölcs) elérhetősége függvényében.