Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Paradicsomos káposzta

2016.07.31. 07:00 Waka

Annyit emlegettük már itt a blogon. Múlt pénteken délután rá kellett jönnöm, hogy hiába tüsténkedtem majd' egész délelőtt a konyhában, hétvégére nincs ennivaló. Amit aznap produkáltam, csak három-négy nap múlva lesz fogyasztható. Törtem a buksit, mit is főzhetnék, aztán eszembe jutott.
Szeretem a paradicsomos káposztát, de itthon már nemigen fő, csumiban meg már bő két és fél éve nem eszem. Leszaladtam a boltba, vettem egy jó kilós fej káposztát, és szombaton délelőtt  rövid online kutatást követően megfőztem.

10.jpg
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult fejes káposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 dl házi paradicsomlé
- 1 kávéskanál frissen őrölt köménymag
- olaj
- liszt
- só és cukor ízlés szerint

A vöröshagymát finomra vágtam.

1.jpg
Legyalultam a káposztát. Ehhez az ételhez egy kicsit vastagabbra kell szelni a káposztát, ezért előkotortam a régi, állítható pengéjű reszelőt, és azon reszeltem le.

2.jpg
A káposztát megsóztam (nem le!), és hagytam állni egy keveset. Felöntöttem fél liter vízzel, és feltettem főni.

3.jpg
A köménymagot a mozsárban durvára törtem, és hozzáadtam a káposztához. Igen jó zsenge volt, fedő alatt nagyjából 40 perc alatt megpuhult.

4.jpg5.jpg
Egy kanálnyi olajból és egy púpozott evőkanálnyi lisztből rántást készítettem. Felöntöttem a paradicsomlével, beletettem egy teáskanálnyi cukrot, és alaposan kikevertem.

6.jpg7.jpg
A paradicsomos masszát hozzáöntöttem a káposztához, és kiforraltam. Sűrűn kellet kevergetni, mivel igencsak ragaszkodott volna a lábos aljához. Kicsi sót még elbírt, adtam hát neki.

8.jpg
Véletlenül épp volt kéznél egy bő kiló oldalas, egyik végén egy szép húsos császárvéggel, abból lett a feltét. Hagymát szeltem alá, sóval, borssal fűszereztem, és megsütöttem. A pecsenyezsírból egyúttal meg is volt pár napi reggeli, lágy kenyérrel, friss hazai paradicsommal.

9.jpg
Ez igen jó lett. Pont, ahogy az emlékeimben élt, sűrű volt, zamatos, éppen roppanós. Mondjuk, piszkosul felfújt, de a Hegyen ez nem tűnt fel senkinek.

30 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé oldalas rántás fejes káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr888920654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 13:20:10

en tulajdonkeppen szeretem a PK-t, de ezt a szep oldalast nem tuti, hogy osszekencefiznem vele:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.31. 15:07:34

Valahogy sápadt a színe ennek a pk-nak, nálunk amikor a káposzta már majdnem kész, akkor öntik rá a paradicsmot, és úgy rántják
be, hogy nem lesz ennyire lisztesen sűrű.

A sült oldalas a pk természetes velejárója, mint ahogy a krumplifőzeléké a fasirt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 18:26:42

@látjátok feleim szümtükkel:
a pk is jo fasirttal, sot igazan belszinroloval autentikus

turósmácsik 2016.07.31. 18:29:59

@látjátok feleim szümtükkel:
Paradicsomos káposzta+sült oldalas, igaz, DE paradicsomos káposzta+fűszeres, ízes fasírt!!!! Is!
A savanykás, kicsit roppanósra hagyott, könnyű, leveses káposztát a borsos, fokhagymás, ropogós kérgű fasírt remekül köríti:)
Igaz, a krumplifőzelékhez is jó mindkettő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 19:28:28

@turósmácsik: meg sult kacsacombbal tudnam elkepzelni
cask a gondom, ha van fasirtom, vagy oldalasom, netan kacsacombom, akkor minek pk?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.31. 20:34:30

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Tavaly elég sok sárga paradicsom termett (idén is), ezért kicsit sápadtka a lé. Ugyanakkor igen finom.
@turósmácsik: Az is jó, de sajnos épp oldalas volt itthon. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.31. 21:35:20

@Waka:

Tavaly előtt főztem sárga paradicsomból levet, és megkínáltam vele egy ismerőst, aki nem jött rá, hogy paradicsomlevet iszik.

A fickó 2016.08.01. 09:40:24

@vörösbor(de)minőségi: Magyar narancs, kicsit ugyan paradicsomos, de a miénk. :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.01. 09:51:26

Idén szűkös a kínálat, csak cserépben van paradicsom, és azon is csak kevés termés. Még is más íze van ennek a napon értnek, mint amit boltban és a piacon fóliás termesztésből árulnak. Jövőre is lesz ( tervek szerint, de ..., ember tervez ) nehány cserépben eltérő színű, mert az valami csuda amikor a tálon színkavalkád van.

A sparban vett paprika magja is jól érzi magát csarépben, szépen fejlődik. Néha tápsóval is öntözöm, azt nagyon kedveli.

Persze ez a cseperes termesztés nem ad annyit, hoyg a nyári szükségletet ellássa, de az íz miatt érdemes kipróbálni.

A fickó 2016.08.01. 10:29:14

@látjátok feleim szümtükkel: Attól, hogy szabadföldi és napon érett, még nem biztos, hogy jó is lesz az íze. Azért is meg kell dolgozni és akkor még a természet is közbeszól néha. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.01. 13:38:18

@A fickó:

Némileg igazad van, mert egyszer boltban vett paradicsom magját is elvetettem, nagyon szép volt, jól termett, gomba nem bántotta, de hiába sütötte a nap, nem volt olyan jó íze, mint a sajnálatosan gombaérzékeny fajtáknak. Azért a boltba vettnél jobb volt.

Ez vagyok 2016.08.01. 18:01:04

@A fickó: Ismerőseim körében az otthon termelt datolyaparadicsom a legjobb ízű.
(Nekem is van 10 tő :)

A fickó 2016.08.01. 18:15:28

@Ez vagyok: Sok jóízű fajta van. Az attól is függ mire és hogyan használjuk. Nekem koktél datolyám van (dattero piccolo), most kezd majd érni, eddig 4 érik a tizenkét fajta paradicsomból. 70 tő az állomány. :) Sok víz, sok trágya, vacak íz. Egy ismerősöm 800 tővel bíbelődik, telibe trágyázta, most meg folyamatosan locsolja, mert igénylik a vizet a sok nitrogén miatt, vastag dús a levélzet. A paradicsomnak íze viszont nincs. :)

Ez vagyok 2016.08.01. 18:27:05

@A fickó: Mint ahogy már nagyon sokaknak, neked is szívesen adok akár magot, akár palántát a datolyából. Itt a fórumon András és Benikuty ismeri/termeli.
Jó lenne, ha alátámasztanák az ízéről írottakat :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.01. 20:54:20

hat igen a pari nagyon kulonbozo tud lenni
mostanaban farmrol hozatjuk a tojas mellett es igen mas az ize
nem tudom a fajtajat
eleg nagy
talan ehhez hasonlit
pixabay.com/static/uploads/photo/2011/03/16/16/01/tomatoes-5356_960_720.jpg

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.01. 21:20:36

Köszönök szépen!
@Ez vagyok: Nekem @látjátok feleim szümtükkel adott datolyaparadicsom magot, és csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Igen ízes, bőtermő, nagyon sokáig eláll. Konkrétan egy aszalódott paradicsomot kaptam tavasszal, abból szedtem ki a magot, és prímán kikelt.
@A fickó: Nálam ezek nőnek: Datolya. Jelly Bean, sárga és piros körte, lucullus roma és egy tavalyról elfajzott óriás fajta lucullus, Rutgers, Danko heart, Mortgage, Quisenberry, Beefsteak. Mind igen finom, heti kapálás, évenkénti marhatrágya, lehetőség szerint öntözés.
@hagyma: Jól néz ki!

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.01. 21:37:24

Tizenésen minden nyáron a tsz kertészetében kapáltam, és ott volt paradicsom is hatalmas területen. Nem futó, hanem olyan, ami alacsony szárú és nagy bogyójú volt. Maximum napszúrásos bogyót láttam rajta, de gombabetegséget, soha pedig öntöték is.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.01. 21:39:58

@Waka:

Nekem már nincs datolya paradicsomom, mert kigyomirtóztuk, mivel nem tudtuk kapálni a területet a sok eső miatt. Pedig magától kelt minden évben, és késő őszig ért.

Ez vagyok 2016.08.02. 19:08:54

JAJJ!
Megjelent a paradicsomvész.
Én már 3 kétméteres tövet kivágtam, volt vagy 20 kiló.
A többinek is hipp-hopp egyik napról a másikra lefeketedtek száraz-csörgősre a levelei, de még a szárán nincsenek a vészjósló fekete foltok. Tegnap este zsurlófőzettel jól megfürdettem, de lehet, halottnak a csók.
Ma voltak a kertnézők a Magyarország legszebb zöldségeskertje verseny keretében. Elmentem a következőhöz, neki még csak pár foltja van, de nekem is így volt pár nappal ezelőtt :(

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.02. 21:06:00

@Ez vagyok:

Próbáld meg szappanos vízzel is, hátha az segít.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.03. 16:10:24

@Ez vagyok:

Lehet hogy ha hálóval árnyékolnád, az is segítene. Nem tartom kizártnak, hogy a nagy uv sugárzás is károsítja/leégeti a leveleket.

Ez vagyok 2016.08.03. 17:39:55

@látjátok feleim szümtükkel: Én is már mindenre gondolok. A furaság az, hogy csak az én paradicsomjaim betegek. A szomszédasszonyé sem, akinek én adtam a palántát. Megfürdettem erjedt zsurlólében, ami hogyhogynem volt, de pár nap leforgása alatt tökre lecsoffadt az egész. Már csak arra bírok gondolni, hogy a felső farszomszéd telkét most pucolták ki a dzsungelből, ahol többszáz baromfit, 8 nagytestű harci kutyát tartott a töksötét árnyékban, 300 négyzetméteren és idecsöppent a kórokozó. (A házat, ahol a kutyák az emeleten aludtak a csajjal egy franciaágyon, a többszáz kiscsirkét a nappaliban nevelték, 300ezer forintért takarították ki és a kertet, ahol jópáréve felhalmozott ürülék volt és a dzsungelt vágták 100ezerért takarították ki. Az ürülék két konténert töltött meg.)
Lehet, kiszabadult a szellem a palackból, a francba és megint a francba!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.03. 21:24:42

@Ez vagyok: Nagyon sajnálom. Nincs rosszabb, mint mikor tönkreteszik az ember munkáját.Nálam most fordultak termőre a paradicsomok, nagyon sok ígérkezik.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.03. 21:53:21

@Ez vagyok:

Tegnap nekem is két tő bebarnult, és rengeteg a liszteske. Ma bordói lével megszórtam, és tettem egy kanál cukrot is a lébe, mert állítólag attól összeragad a liszteske szárnya. Kétségtelen este már alig röpködtek. Csak az a baj, hogy sok a levélfonákon a pete, ezért figyelni kell, hogy a következő kelést is nyakon csípjem.

A fickó 2016.08.03. 22:54:29

@látjátok feleim szümtükkel: Valszeg tele volt nyomva vegyszerrel.:(

A fickó 2016.08.03. 23:12:50

@Ez vagyok: A gond az, hogy ez az időjárás nagyon kedvez a gombabetegségeknek és mindjárt jön a következő eső is. Repedezik is az erre érzékenyebb paradicsom. Az én kertem még állja a sarat, ami nincs, mert homokos jellegű.:) A 70 tő paradicsomból 3-4 tő kapott bakteriális fertőzést, a párás meleg miatt, sajnos ez ellen nincs mit tenni, érzékeny fajták. A szomszédságban már nincs paradicsom, mert elvitte a gomba. Hála a 14 naponkénti polyversum-nak. Ez egy fitopatogén parazita gomba, bevonja a növényt és 10-14 napig védi, gyak szimbiózisban él vele, segíti is a növekedését. Holnap kapják a következő adagot, némi fitokondival együtt, remélve, hogy ez majd helyreállítja a vízháztartását a növényeknek és a még nem érett parik már nem repednek ki.
A gombák a talajból fertőznek, évekig fertőzőképesek. Az ilyen kertet trifenderrel kell kezelni. Ezek mind bioszerek, sajnos nem olcsók, de legalább jók.

A fickó 2016.08.03. 23:21:12

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam nincs liszteske és a poloska is kevés. A Neemazal ezekre a legjobb szer.

Ez vagyok 2016.08.04. 08:58:21

@A fickó: A trifendert már én is kinéztem magamnak és tavasszal elkezdem használni. Érdekes, hogy a többi zöldségem mint egészséges és még tetvek sincsenek. Például van 4 kelbimbóm is, másfél méter magasak és még nem üvegházi tetvesek. A krumplin nincs bogár, tegnap kiástam két tövet, 2,2 kg lett. Annak a szára is másfél méter magas :) (Pontosabban 1,6 méter, mert mikor a gyökerénél fogva felemeltem a szárát, olyan magas volt, mint én :) Az uborka is jól terem...