Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Garnélarák scampi módra hosszúmetélttel

2016.07.29. 07:00 Andrass9

Írhattam volna, hogy Shrimp Scampi with Linguine, de akkor fejbecsaptok ... Pedig ez a pontos neve. Egyre több étteremben találkozom egy nem létezõ rákfélével, amit "scampi"-nak becéznek. Pedig ez az elkészítési módot jelenti, nem a garnélát!

Kedvenc garnélakészítési mód, amit sokszor gyakorlok. Rengeteg fokhagyma, hagyma, csili. Most éppen a Metro áruházban volt akciós a garnélarák 16/20 pcs/lbs azaz 16-20 darab egy pound súlyban (kb .45 kg). Volt persze 30/40-es is, és azt se hagytam ott, mert a nyers garnélának rengeteg felhasználási módja van, én pedig nagyon szeretem!

34.jpg

Az õszibarack rábeszélt minket, hogy gyorsan jöjjünk haza a nyaralásból, mert õt most és azonnal be kell fõzni, különben lepotyog, oszt nézhetjük. Persze a Metro pont útbaesett, így be is vásároltunk (én például kaptam 1 azaz egy darab borjúlábat, ami nekem pont elég, de ...) sok garnélát. Akciós volt a kék kagyló is, de azt csak magamnak nem fõzök ...

A nagy befõzés alatt persze kaját nem nagyon fõztünk (eltekintve egy finom fejtett bablevestõl), ezért ma én Shrimp Scampit akarok ebédelni. Ezt az alábbiak szerint adtam elõ:

  • 11 db NAGY garnélarák (azért ebből 8 is bõven elég lett volna egy személyre)
  • 7 dkg vaj
  • 3 ek finom olivaolaj (Olaszországból kaptuk, márkajelzés nincs rajta)
  • 1 fej fokhagyma (igen, fej! nem girizd)
  • 4 db mogyoróhagyma Wakától (eddig kitartott :)
  • Nagy csokor petrezselyem a kertbõl (többféle)
  • 3+1 csilipaprika a kertbõl (a lila az iszonyúan csípõs!)
  • 3 db 2mm vastag gyömbér szelet
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 20 dkg 8 tojásos metélttészta

10.jpg

Elõször is a rákokat tettem hideg vízbe, hogy kiolvadjanak. A páncéljukat csak ekkor tudom eltávolítani, de akkor könnyedén. Szerencsére ezek már tisztított rákok voltak, nem kellett a bélcsatornájukat megkeresni ... Felszeleteltem a mogyoróhagymát, a gyömbért, a csilipaprikákat és a fokhagymát. Még egy lime-ot is hozzátettem - az jó mindenféle tengeri herkentyűhöz. A megpucolt rákokat pedig papírtörölközõn kicsit leszárítottam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felszecskáztam a petrezselymet apróra, és külön tettem egy tálkába. Forraltam három liter vizet 2 ek sóval, amibe beleszórtam a tésztát. Forrástól számítva 5 perc alatt lett kész (al dente, és ez volt a zacskóra is írva :) Akkor futás ki a teraszra az indukcióshoz.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Muszáj odakinn készíteni, mert ez vizi étek, amit feleségem nem nagyon (egyáltalán nem) szeret. Különben is kb. 30C van kinn és benn, legalább friss levegõn vagyok... A vajat az olivával felforrósítottam. Az apróra karikázott csilivel csípõsre alakítottam az induló ízeket. Megpirítottam a mogyoróhagymát, és a három szeletke gyömbért is. Ezt a pillanat szülte, hogy jó lesz, és látám, hogy tényleg :)

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Akkor most jöhet a fej fokhagyma vékonyra szeletelve! Ez is megpirult/barnult, amikor egy kis adag vajjal elsimítottam az ízét. A serpenyõ készen állt a garnélára, amit egyesével (de gyorsan!) belehelyeztem. Látható, milyen szép áttetszõ a nyers rák húsa. 90 másodperc, és szép rózsaszínre vált (hagyma szerint. Szerintem fehér lesz, de én vörösvak vagyok.) Ekkor gyorsan megforgattam mind, további 60 másodpercre.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Gyorsan kiszedtem egy tányérra a rákokat, nem szabad tovább melegíteni, mert rágós lesz!

27.jpg

A szaftba beleszórtam a sok petrezselymet, utána öntöttem 1 deci fehérbort, hogy felszedje a leégett dolgokat a serpenyõbõl, és összeforraltam. Visszaborítottam a rákokat a tányérról a serpenyõbe.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Egy rottyantás, és kész is a scampi:

32.jpg

A tányéromra pakoltam egy nagy villányi metéltet, majd megfejeltem a rákal és sok kanállal a vajas szószból.

33.jpg

Maradt persze záróképnek is belõle.

35.jpg

Készítettem mellé parmezán sajtot, frissen reszelve, de az olaszok megölnének, ha sajtot tennék a tengeri herkentyûre, így én se tettem ...

Jóllaktam!

55 komment

Címkék: bor fokhagyma gyömbér vaj garnélarák csili olivaolaj petrezselyem salotta metélt mogyoróhagyma linguini

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr698920054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.07.29. 07:15:36

Jó!
És nem anyagigényes, egyszerű dolgok kellenek hozzá. Nálam is minden van egy ilyen ebédhez itthon, szombatra be is tervezem.

Topy 2016.07.29. 10:31:34

egyszerű, pár alapanyagból - az ilyesmi csak jó lehet :)

és egyébként is - elő a sajttal, vajjal, tejszínnel bátran:

szivderito.hu/hirek/etkezes/miert-lehet-a-magas-zsirtartalmu-tejtermek-egeszsegesebb-mint-a-sovany

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.29. 14:45:26

szeretem, de nekem petrezselyem nelkul
vagy sokkal kevesebbel
nekem a petrzselyemm olyan mint a muskatli

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.29. 16:41:24

Én z
tészta nélkül enném. De csak a tescoban tudok venni és az drága, meg kicsi egy adag.

Boar... 2016.07.29. 19:49:22

@látjátok feleim szümtükkel:
Én is tészta nélkül enném. Mondjuk én még a krumplis tésztát...

Boar... 2016.07.29. 19:51:42

"de az olaszok megölnének, ha sajtot tennék a tengeri herkentyûre, így én se tettem ..."
Szerencsére nem járok arra mert pl. a tintahalba szoktam sajtot tenni mielőtt felteszem a grillre. Görögországban a halasnál automatikusan vágták fel a tintahalat tisztításnál és nem értette a kislány, miért tiltakozom. Viszont amikor legközelebb vettem, már rákérdezett.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.29. 20:21:34

Ma újítottam.
Reggelire grilezett padlizsánból készült salátát ettem, ami paraadicsomos, citromos, fűszerolajos, olajbogyós volt. Készítettem 3 csirkemájból fokhagymás májat is, amire csak sót tettem. A májhoz a saláta volt a köret, vagy fordítva? Mindekettőből maradt egy kevés. Gondoltam egyet, és vacsorának összeborítottam a két ételt, majd összesütöttem. Csucsu lett, csak kevés.:)(:

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.29. 20:22:37

@Boar...:

A gyerekem egyetemista korában főzőcskézett magának, és feltalálta a sajtos lecsót.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.29. 21:20:57

Köszönök szépen!
Nekem csak tésztával. Sok tésztával. Ha netalán nem lenne elég, egy kis zsíros deszka utána, fojtásnak.
"Az õszibarack rábeszélt minket, hogy gyorsan jöjjünk haza a nyaralásból..." Majdnem azt hittem, rátok jött a szapora. :D
@hagyma: Az ablakban nő?
@látjátok feleim szümtükkel: Így születnek a mislencsillagos remekek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 07:32:04

elindult a papirmunka hazugyben:)
barnardsville lett a befuto
a haz nem tul nagy, 120 nm /kettonknek eleg less/
viszont majd 4 acre erdo es kert!
kothetem fel a gatyat

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.30. 14:46:02

@Waka:

Nem a csillag miatt, egyszerűen ízes vacsorára vágytam.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 16:46:39

@látjátok feleim szümtükkel: nem baj 1 csillagot megszavaztunk
mostantol orvezeto vagy

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.30. 18:38:03

@látjátok feleim szümtükkel: Az sem rossz.
@hagyma: Gratulálok! Majd küldök valami magot a kertbe. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 18:45:52

@Waka: joint johet
komolyra forditva
a haz es az ut kozott van egy kb 20x20 meteres front resz, ahol cask fu van jelenleg
az nem tul jo
fak kellenenek
gymolcsben gondolkodom
aranylag gyorsan novo kene es nem lenne baj ha terebeleyesz is lenne
egy tolgy van a kert sarkaban, de nagyon a sarkaban
szololugasban is gondolkodom
ez most az elso lepes a front
nincs arnya a haznak
cask fu, kerites az ut
/jo, az ut az olyan, hogy napi 4 kocsi megy el rajta/de akkoris kellene valami
a prcs a haz mogot van meg a 2 hektar fold is, az kulon tema
tehat te mit tennel a frontra?
vagy barki mas?
nagyon kezdo vagyok
cvseresznyere gondoltam
esetleg, vagy nemtudom
barack az hatra megy
de lehet a fronton nem gyumolcs is cask gyorsan nojjon es szep legeyne, es jo lombkoronaval

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:04:28

@hagyma: Dió, mogyoró, myrabolán (fosóka), eperfa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:12:29

@Waka: vazze
dio
az tenyleg gyorsan no
mogyoro az soveny
nekem normalis fa kell
nagyon hajlok 2 cseresznyafara/ kulonbozore ugye es meg egy valami elferne
talan meggy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:17:41

hatra barackot tervezek, vagy 20-at, inkabb kajszit
esetleg par kortet
de nagyon foglalkoztat a szololugas is a frontra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:29:27

es akkor meg a keriteshez valami soveny is illene
Mary burnib bushrol beszel, de nekem az tul nagy

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.30. 21:29:39

@hagyma:

Innen nem tudunk neked jó fajtát jánani, mert nem ismerjük az adottságait a környezetnek. Nézz szét, hogy milynne fákat látsz amik elég nagyok, és azokat tanulmányozd meg a neten. Ott megtudod melyik milyen gyorsna nő a ti éghajlatotokon Én az akácot ajánlom, az mindenütt gyorsan nő, és nagy lombot is tud nevelni, főleg egy kis locsolás mellett. Régen a magyar parasztházakat nyáron a nagy öreg akácfák árnyékolták.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:35:56

@látjátok feleim szümtükkel: a talaj szerintem OK szinte mindenre
az a baj nem nagy divat a gyumolcsfa errefele a fronton
van porcs
par bokor esetleg virag
az akac nem a kedvencem
nyirfan is gondolkodom
kutakodok a neten ezerrel
szeptemberre el akarom ultetni a fakat a frontra
de akar hatrais
sot lehet a makot is
cask fel kell szantani, mert mindenhol csakfu az a szep zold gyep
a kert vegibe meg kezdoik 1 hektar erdo
ott meg nem is voltam
oda ginzenget kene meghonositani:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:40:02

@látjátok feleim szümtükkel: hegyvidek
de a kertem tok sik
a vegen megy fel a hegynek az erdo
hat utana kell neznem, hogy mi a jo ennek a talajnak
de mar kalkulalok
cseresznye tuti kedveli
hatra krumpli es mak van tervezve valtva
de lehet kukorica is
szoval haszonnoveny
a gyumolcsfa arnynak kell meg palinkanak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:42:56

@látjátok feleim szümtükkel: de abszulete hegyvidek
szerpentin hoz fel a hazhoz
mindenhol erdo korbe-korbe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:43:39

ha lezarul a papirmunka teszek fel fotokat, mert meg cask fejben az enyem:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.30. 21:49:20

@hagyma:

Fejbúbig irigy vagyok.:D

Oda akác nem illik, valami hegyvidékre való fát kell keresned, kérdezz meg egy őslakost.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:51:53

@látjátok feleim szümtükkel: kitalalok valamit
1 szomszedunk van, majd becserkeszem
utana vege a "falunak"
ez nem az enyem, az enyem ha az enyem less kisebb, de ilyesmi kornyezetre gondolj
photos1.zillowstatic.com/p_h/IS1v8qu074i8pp0000000000.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:53:00

a szomszed lathatoan oslakos:)
meg nalam is oregebb es kint log az amerikai zaszlo:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 21:54:54

es akkor meg ott van a kutja kerdes, mert ide kutja kell
/fegyver az van/
nemet juhaszban gondolkodom, de szivesen fogadok otleteket ebben a kerdeben is
/kuvasz nem kell:))/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 22:29:59

na belemellyedek a maktermesztes, a gyumolcsfak es a kutyak vilagaba
elottem az ejszaka:)

Boar... 2016.07.30. 22:41:09

@hagyma: Figyelembe véve a máktermesztős és moonshiner terveidet, több kutya kell, olyanok, amiket a hatóság is respektál. Moszkvai őrkutya?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 23:11:50

@Boar...: en szigoruan torvenytisztelo vagyok
sosem sertenem meg az USA torvenyeit
/jo ketszer megtettem, bevandorlas es egy DUI/
de osszessegeben ez az en koromba belefer
ez a moszkvai ize ugy nez ki mint a Kujo
baratsagosabb ebet akarok, de azert nem mennek el a Golden Retriever iranyaba sem
mar nezegetem, jo 3000 dollar egy nemet juhasz..
annyiert mar kocsit is lehet venni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 23:15:33

amugy lehet a frontra tenyleg cask valami tolgy, nyir vagy fenyo kene
es a gyumolcs cask hatra
a vetemenyes oldalt less, az eldolt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 23:23:20

lehet nyitok topikot
igy epitem a kertem cimmel
7 eves a haz
es cask fu, utana erdo
se virag se bokor se cserje
letettek egy 4 acres telek elejere egy dobozt
es nem csinaltak semmit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 01:04:07

nade hogy a mai vacsorammal mi less?
valami serteszeletekett tett a nejem hagymara zsirra, meg savanyukaposzta, meg krumpli
qrwa eehes vagyok de ilyet meg nem ettem
majd beszamolok
/nem nez ki jol:(/:)

Ez vagyok 2016.07.31. 12:45:00

@hagyma: Hegyes-völgyes helyen az alma és körte szeret lenni. A cseresznye és meggy közül választva, inkább a meggy. A krumpli, a paradicsom, a káposztafélék és a kabakosok (uborka, tök, cukkini, pattiszon) kifejezetten kedvelik. A paprika kevésbé.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 12:45:11

@Waka: nem jellemzo itt a keleti parton, nem hiszem, hogy belevagok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 12:50:09

@Ez vagyok: almat-kortet el tudok kepzelni hatra, de frontra valami gyorsnovesu lombos kellene
nagyon kopar a terulet
soveny az less a keriteshez, de a terulet elbir 2-3, akar 4 fat, ahova ugy kiulsz ha olyanod van
mondjuk a fo kiulos sutogetos resz hatul less
/az is lehet hagyom a fenebe a makot es hatra cask megy rengeteg gyumolcsfa, cask ugye ki kell tanulnom a tennivalokat/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 12:51:30

@Ez vagyok: ja, az aprobb vetemeny, olyan Andras meretu kertben less, az jobbra van a haztol
ubi pari, paprika
/cukkinit patiszont meg sem hallottam:)/

Ez vagyok 2016.07.31. 13:12:03

@hagyma: A nyírfa gyorsan nő. Úgy is szokták ültetni, hogy a lassúbb növekedésűek közé és mikor a lassúbb nagyobbacska lesz, kivágják a nyírfát. Így érik el, hogy hamarabb árnyék lesz. A leghűsebb árnyékot a diófa adja, az alatt jólesik sütögetni és eszegetni nagymelegben.
Régebben írtam már, hogy a veteményesbe a fűszernövények, a metélők (petrezselyem, tudom, nem kedveled, de egy félméteres sor nem foglal sok helyet; snidling, metélőfokhagyma...), továbbá paprika, paradicsom, ubi, zöldbab, káposztafélék, hagymafélék kerülhetnek.
Ha sok a fű, akkor akár a kaszálékkal zöldmulcsozhatsz, így munkát, mert nem kell gazolni és locsolóvizet takaríthatsz meg. A geofólia is hasonló hatású, de korántsem egy természetes dolog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 13:28:07

@Ez vagyok: eppen tegnap mondta a nejem,mikozbenfozte a serteses savanyukaposztas krumplis izet /ami nagyon jo let/hogy fokhagymat is fog ultetni
igen amiket felsoroltel az van tervbe veve
petrezselymet tenyleg nem eszunk
meg borso johet szoba
mindenbol egy kicsi
az teny le kell asnom, hogy milyen a fold
lehet akar homokos is
a front kivetelevel felszantom az egeszet
de ahogy olvasom a fak kornyeken is kell irtani kicsit a fuvet
ha nyirfat ultetek az meg is marad
nekunk volt a birtokon, szerettem

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.31. 15:05:11

@hagyma:

Kuvasz, az szép és illik is ebbe a környezetbe, meg jó házörző.

Fenchurch68 2016.07.31. 17:32:51

@hagyma: Bár elfogult vagyok, de szerintem nagyon jó ötlet a német juhász. Viszont a mi menhelyi, kb. egy évesen hozzánk került kutyánkból kiindulva, aki tizenöt évig éreztette velünk, hogy hálás, amiért nálunk lehet, nem biztos, hogy muszáj 3000 dollárt költeni rá, menhelyek, fajtamentő egyesületek nyilván odaát is vannak :)

Nem vagyok nagy kertész-szakértő, csak szintén saját tapasztalat, hogy a meggy és a dió is meglepően gyorsan nő, ha meg elég, ha szép, akkor a selyemakác is, annak meg eleve ilyen napernyőszerű habitusa van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 18:08:44

@látjátok feleim szümtükkel: kivsit tartok tole, talan tul jo hazorzo:)
@Fenchurch68: hat igen, menhelyrol megkapom $ 50-ert is - nem az ar miatt, de ez a lehetoseg is fennall- cask ugye mindig felmerul az emberben, hogy nem job-e ha 6 hetes koratol te neveled?
fa ugyben nagy tanyulmanyozasban vagyok

Fenchurch68 2016.07.31. 19:42:52

@hagyma: A miénk olyan egy és másfél év között volt, mikor hozzánk került. Ráadásul rémes állapotban volt. Mégis iszonyúan motivált volt a tanulásra, egy igazi sztahanovista. Nyilván szerencsénk is volt vele, de az ismeretségi körömben a kutyatartók többségének mentett kutyája van, és magatartásproblémákról nemigen hallottam senkitől.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.31. 19:53:38

@Fenchurch68: nagyon meggondolando amit mondassz, szet fogok nezni menhelyeken is

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.31. 21:42:30

@hagyma:

Németjuhász idősebb korban hajlamos a csípőizületi gyulladásra. A mienknek már vagy két éve kezdődött, nagyon sokat kell rá költeni. Szerencsére elég jól rendbe jött, és nem sajnáljuk rá a pénzt sem. 16 évet élt kuvasznak semmi baja nem volt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.01. 09:54:39

@hagyma:

Nem, mert nem viszem be a házvba, ő házőrző.

Egyébként annyira beteg volt, hogy nem bírt a hátsó lábaira állni, húzta maga után. A kezelések hatására szépen lábra is állt, és a szokásos sétautat minden nap megteszi. Érdekes de a legjobb hatást az emberi izületre reklámozott tabletta váltotta ki. Valami enzy ( mert ez itten ugye nem a reklám helye :D ).

Fenchurch68 2016.08.01. 16:03:08

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk hálistennek a 16 éves német jucinak sem volt semmi baja a mozgásával haláláig. (Megsüketült, megvakult az utolsó két évben, de ez semmiben sem korlátozta szegénykémet.) Számít valamit az is, hogy sose kapott tápot, és vékony-izmosra volt "etetve", de valóban, sajnos alapvetően genetika és mázli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.01. 19:58:34

@Fenchurch68: igen , lepcsozes art minden kutyanak meg a tultenyszet
@látjátok feleim szümtükkel: nalunk is zommel kint less a helye, de less hogy nyitva less szamara az ajto

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.02. 06:07:27

@Waka: hat ez nem az en fam
nyir less az
es nagyon szep suru soveny a keriteshez
a vetemenyes adott
a hatso 3 acre a nagy kerdes
/bar meg nem vettuk meg a hazat.../