Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Bake rolls

2016.07.09. 07:00 Waka

Ahogy a közszféra többi intézménye, úgy a Magyar Honvédség is egy végeláthatatlan papírtengeren úszik. Elkészült egy kazallal nekem is, pecsételve, aláírva - ahogy kell -, felnyaláboltam, és elindultam vele  P Osztályra. B vehemensen püfölte a gépet, mikor a jobbjával az egérhez nyúlt, a ballal belkotort egy zacskóba, és bekapott egyet a benne lévő bigyóból.
- Szia, meghoztad? - köszön, - Kérsz egyet?
- Mi az? - kérdezem.
- Bék rolsz.
- Persze.
- Finom - mondom, - de mi van benne? Adsza csak a zacskót. Mononátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotid, dinátrium foszfát - olvasom.
- Az nem jó, ugye? - kérdi.
- Hát, annyira nem - felelem.
- De annyira finom.
- No, majd én készítek valami egészségeset - ígértem.
Elkértem a zacskókat - merthogy volt többféle -, hazahoztam, és elkezdtem spekulálni. A fűszerezés elég érdekes volt, nem is mertem egyfélét alapul venni, az összetevők egy részét képtelen lettem volna itthon reprodukálni. Elég csak a szárított olajbogyót a céklaléport, a tejsavóport, a szilárd írót vagy a sajtport említeni. Végigolvastam a cetliket, nagyjából eldöntöttem, hogy mire képes a konyhám, aztán nekiduráltam magam.

18.jpg


Két olyan sarkalatos pontja volt a receptúrának, amiről úgy véltem, képes vagyok itthon is elkészíteni, és ami aztán csaknem meghaladta a képességeimet. Az egyik a paradicsompor a másik a hagymapor volt.
A paradicsompor elkészítésénél a gyümölcsbőrt vettem alapul. Persze semmi nem úgy alakult, ahogy terveztem. Az egyik - viszonylag egyenes fedővel rendelkező - lábosba kevés vizet öntöttem, kis lángon alágyújtottam, fordítva rátettem a fedőt, abba pedig paradicsomlét öntöttem.

1.jpg
Szó se róla, megszáradt valamennyire, de alig tudtam levakarni, és a produktum inkább volt gumis, mint száraz. Mindenesetre nem tököltem tovább vele, gondoltam, később majd visszatérünk rá.

2.jpg3.jpg
A hagymapor egyszerűnek tűnt elsőre. Egy közepes fej vöröshagymát vékonyan félkarikára vágtam. Gondoltam, úgyis sós fűszerkeveréket akarok készíteni, nagy baj nem lehet, ha megsózva szárítom. Lesóztam hát, majd egy óra múlva szitában lecsepegtettem a levét. Nem sok csepegett. Végül papírtörlőre tettem egy éjszakára. A papír remekül felitta a lét, csak éppen alig tudtam másnap lecsipegetni róla a hagymát. Végül még két napig forgattam egy lapostányéron, míg valamennyire megszáradt.

4.jpg5.jpg
A tésztához bagettet vettem a közeli boltban, már korábban kiszemeltem erre a célra. Pár órára nejlonba csomagoltam, hogy ne legyen annyira törékeny a héja.

6.jpg
A bagettet nagyjából 5 mm-es szeletekre vágtam és egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem.

7.jpg8.jpg
A sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítottam, és megszárítottam a szeleteket. Közben a kicsit még szívós paradicsomot és hagymát is betettem egy tányéron a tepsi alá, hogy zörgősre száradjon. A hagyma természetesen pillanatok alatt megégett egy kicsit, de szerencsére nagyobb baja nem lett.

9.jpg10.jpg
Nekiláttam összeállítani a fűszerkeveréket a magyaros ízlés jegyében. Kávéskanálnyi fekete borsot és köménymagot tettem a mozsárba, mellé egy babérlevelet és a szárított hagymát (ami nem látszik a képen).

11.jpg
Púderfinomságúra őröltem, majd hozzáadtam a fokhagyma granulátumot és a rozmaringport.

12.jpg
Újabb őrlést követően jött a só, a paradicsom, valamint a füstölt csili és a pirospaprika. A paradicsom még mindig nem volt igazán száraz, de csak eldörzsöltem valahogy.

13.jpg
Eldolgoztam.

14.jpg
A közben kihűlt bagett karikákat egy tálban megszórtam a fűszerkeverékkel és összeráztam. Le is hullott szinte mind róla.

15.jpg
Újra tepsibe került az egész cucc, megszórtam még egy kis fűszerrel, és a tálban maradt anyagot is rászórtam.

16.jpg
Pár perc pirítás után késznek ítéltem. Mikor kihűlt, jól záródó dobozba tettem.

17.jpg
Vittem kóstolót a sörözőbe - B nem kapott, csak nem fogok a szabadság alatt bemenni -, mindenkinek ízlett. Nem lett rossz, a markáns ízű fűszerekből kevés is elegendőnek bizonyult. Sokkal omlósabb volt, mint a gyári. Egy olajos alapú kence minden bizonnyal jobb hordozója lett volna a fűszereknek, de a spricnim éppen más célt szolgál, már pedig, ha egyszer ilyenre befogom, akkor azt többet nem tudom másra használni, az ecset meg túl vastagon vinné fel az anyagot. Rolls sem lett annyira, nem volt lyukas a közepe - egyszerűen nem találtam megfelelő eszközt -, kerek meg aztán végképp nem lett. Mindezektül eltekintve épp olyan lett, mint a bolti.

42 komment

Címkék: vöröshagyma rozmaring bagett pirospaprika kömény feketebors füstölt csili fokhagyma granulátum paradicsompor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr748875696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.09. 10:45:35

Mégsem olyan, mert tartósítószer, meg ízfokozó és hasonló huncutság nincs benne. Fúj, nem is olyan jó.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 10:58:09

Jó lehet ... csak a célját nem értem, de ez legyen az én hibám. B-nek viszont igazán adhattál volna egy kismarékkal :)

Vaczak2 2016.07.09. 15:26:53

Hogy mikre van az embereknek ideje?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 16:41:25

@Vaczak2: Az még csak hagyján, de ezt meg is eszik ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.09. 18:00:14

Köszönök szépen!
@Andrass9: Egy célja volt: kipróbálni, el tudom-e készíteni magam is? Anélkül, hogy a fél periódusos rendszer és a modern élelmiszerkémia minden vívmánya benne lenne. Megvolt ez is, kipipáltam a hosszú listán, ugorgyunk. Nem lett túl fényes az eredmény, de meccshez, sör mellé megteszi. Lesz még, ígérem, van pár hasonló a tarsolyban. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 18:14:04

@Waka: Na jó ... A baked rollsba sütés előtt teszik a fűszereket, adalékokat. Ha tésztával indítottál volna, akkor érteném a próbát :)
Szerencsére meccset nem nézek, sör mellé meg ritkán eszem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.09. 19:39:11

@Andrass9: ebben a formaban is keszul, bagettbol
en nem vagyok nagy ragcsalo, abr most is van vagy 10 fele ize itthon /mogyorok, diok/
ha ilyesfelere vagyom, akkor csinalok jo fokhagymas-vajas piritost, oszt jonapot

ez se lehet rossz, cask az ido-munka-ertek egyensuly....
nalam lehetetlenne teszi az elkesziteset
es en nem is felek a dinatrium foszfattol

medvedr 2016.07.09. 19:44:39

Szép próbálkozás volt, tisztelet érte, de ez túl sok melø az eredményhez képest.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.09. 20:22:16

@Andrass9: Akkor meg is van a következő projekt. :D Szerencsére a fűszerkeverék jó része megmaradt.
@medvedr: Szabadságon vagyok, az időmbe belefér.
Épp most rúgta fel Józsi bácsi a holnapi programomat. Szerdán hozott egy nagy vödör sárgabarackot, ez egyik kollégának kértem, nekik elfagyott. Most hozott még kettővel. Kolléga Zalában, Kistesó Kínában, tehát holnap baracklekvárt főzök. A tavalyit két hete kezdtem meg, nem is igazán terveztem idén barackot, készült eper. Nem baj, hely, üveg van, Józsi bácsi meg kivisz hétfőn reggel a Hegyre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.09. 22:16:40

@Waka: konyorgom, vegyetek mar egy palinkafozot, annak van ertelme:)
baracklekvar, mikor meg a tavalyi is megmaradt...
hihhetetlen:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 22:25:33

@Waka: Kimentem a kispiacra, de barack nem volt, csak cseresznye méretű (mondjuk nem is akartam venni). Ribizlim van, meggyet már eltettem. Olcsón megúsztam, csak ordát, petrezselymet és cukkínit vettem, meg kis szalonnát, mert elfogyott.
Utána elmentünk egy garázsvásárra, ahol egy család 40 éves gyűjteményét árulták (olyan pohárszék volt a nappaliban, amiben 74 pohárkészlet volt!) Ott kinéztem egy 1,5l-es kisfazekat, de már el volt adva, így ott se költöttünk. Szerintem már nekünk kéne inkább eladni a sok vackot, ami összegyűlt az elmúlt negyven évben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 22:28:28

@hagyma: Én általában elviszem Tökre lefőzetni, de már rég volt, amikor volt elég cefrém. Most vacillálok, mert a meggyfa kezd beérni, viszont meggyet már tettem el. De lehet, hogy meggyszörp lesz belőle, az nagyon fogy. A kajszibarackfát kivágtam, az őszi még igéretes. Már csak egy korty van a kétévvel ezelőtti páleszből :)

A fickó 2016.07.09. 22:38:45

@Andrass9: Kerted van és veszed a cukkinit. :O

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.09. 22:46:19

@Andrass9: aze kell kis hazi, kisebb mennyiseghez, el lehet vele matatni, alig varoom
a meggyszorp az felkesz termek
@A fickó: hat mondjuk nekem is less hamarosen kertem, de cukkini nem less benne, mondjuk tolem ott lehet az enyeszete a piacon is:)

medvedr 2016.07.09. 22:49:12

@Waka: Halottam már ilyet hogy lekvárt főznek a barackból de maradjunk a pálinkánál az a tiszta megoldás mint ex kecskeméti mondom ezt igen mély meggyőződéssel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.09. 23:07:15

mai vacsora uton
spenotos pizza
nejemnek valami kolbaszos pepperonis /The Works?/
es 8 db Spicy Buffalo Wings
marad reggelire is:)
/mondjuk majd $ 60, de egyszer elunk:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.09. 23:08:16

@medvedr: na vegre!!!
lelkitarsra akadtam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 09:04:50

@A fickó: Minden kabakos ki van tiltva a kertemből. Elsődlegesen a lisztharmat és liszteske vonzó tulajdonsága, másodlagosan a nagy helyigény miatt. Egy tő cukkíni területén 16 tő paprika fér el :)
Uborka kivétel - idén 6 tő Mohikán van, már 2 méter magasra nőve. Az első másfél kiló lejött róla. Felváltva Perez vagy Mohikán, amit ültetek. Utóbbi valójában egy fürtös fajta, hiába mondják róla, hogy berakó. Viszont egyszerre soha nincs annyi, hogy egy kovászosravaló összejöjjön. Főleg nyersen, magában, vagy salátának esszük. Mindkettő ellenáll a gombás fertőzéseknek, nem kell permetezni. Önmagában pedig nem hoz túl sok liszteskét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 09:07:12

@hagyma: Te a Hiltonból rendelsz kaját, hogy kettőtöknek 60 pénzbe kerül???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 09:12:59

@hagyma: Tele vannak a boltok kisebb/nagyobb házi pálinkafőzővel, de nincs igazán bizalmam velük szemben. A 150eFt-os ár pedig túl sok, hogy belekozmáljon a cefre, amikor kipróbálom. Amikor még ingyen lehetett főzni, gondolkodtam egy 27 literesen - az egy emberi méret, de közben újra bejelentésköteles lett, így lemondtam róla. A bérfőzetés előnye, hogy a piszkos munkát más végzi el elviselhető felárért, valamint nem nekem kell a komposztra önteni a kifőtt cefrét, aminek van egy szaga :) Ja: és jogtiszta lesz a pálinkám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 09:13:43

@A fickó: Még annyit: 4x10 méteres a kertem ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.10. 12:45:59

@Andrass9: papa johns
hiltonban nem sutnek pizzat
52-bol megusztam tipsel egyutt:)
berfozes szerintem cask nagyban eri meg, de sosem foglalkoztam vele
engem a kivancsisag hajt, a keszites -es foleg a vegso termek eleresenek - orome hajt
a cefret majd beleontom a szemetes kontenerbe
max 10-12 literesben gondolkodom
lekvart meg veszek a piacon

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.10. 13:08:32

@Andrass9: Kész vagyok. A lekvár is. 16 720-as üveggel lett. Talán három fajta is volt, a legnagyobb, mint az öklöm. Mármint a barack.
@hagyma: @medvedr: Lásd, mint Andrásnál, 15 kiló barackkal nem állok neki pálinkát főzni, főleg, hogy van a közvetlen környezetemben főzdetulajdonos, aki tonnaszám veszi a gyümölcsöt. Majd hoz pálinkát, ha kell.

A fickó 2016.07.10. 13:26:28

@Andrass9: Én nem használok mérget, még rezet sem - az is nehézfém. Előbb utóbb a biokertészetek sem használhatják majd, mert telítődik a talaj vele. A kén jó lisztharmatra és van már sok biológiai szer mindenre, csak nem olcsók. Ha már küzdök a saját kertemben, a drágán megtermelt növényekkel, akkor legalább azokban ne legyen méreg. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.10. 13:40:14

@Waka: az nem olyan
lekvar is van minden boltban, piacon tonnaszam:)
16 uveg lekvar engem siman tulelne:)

mennyi az kiloban?

vörösbor(de)minőségi 2016.07.10. 14:36:41

@Waka: tisztelettel kérdezem,ha ez az egész egy ízesitett lében van megmártva és utána be a sütőbe? a lé természetesen tartalmazza mindazt mi szemszájnak kedves....

vörösbor(de)minőségi 2016.07.10. 14:42:48

@Andrass9: többet mondtam volna,főleg a 10méter helyett....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 18:30:17

@A fickó: Akkor te nem iszol igazi pálinkát se?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.10. 19:03:38

@hagyma: 12-14 kiló.
@vörösbor(de)minőségi: Olajos megoldáson gondolkodtam, talán a vizes is működne. Bár szerintem a legtöbb felhasznált fűszer aromája olajban jobban oldódna. Legközelebb András ötletét fogom kipróbálni, belekeverem a tésztába, kisütöm, és utána szeletelve megszárítom.

Benikuty 2016.07.10. 20:49:30

@A fickó: rémhírterjesztő vagy!

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.10. 21:33:12

@Andrass9:

Küldök már hozzátok egy-két rigót és seregélyt, mert itt már lerágták a meggyet, pedig nagyon savanyú volt. Most a szedret kezdik csipegetni.

Cukkinit vetettem, már április elején kikelt, de még nem tudtam róla szedni, az első ( ami megmarad magnak ) most öklömnyi. Több nem kötött még eddig.:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.10. 21:34:47

@Waka: szerintem nyissal egy palacsintasutot:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.10. 21:37:00

@A fickó:

Én apámtól úgy tanultam, hogy a réz nem szívódik fel, azt egyszerűen le kell mosni. Ezért is tettek a rézgálic oldatába mészoldatot, mert a mész jól megtapadt a levélen, kisebb eső nehezen mosta le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 21:38:13

@látjátok feleim szümtükkel: Rigóval, verébbel el vagyo látva, köszi. Még nem lopják a meggyet, de amint látom, hogy elkezdik, leszedem, és lesz meggyszörp.
Az a rengeteg víz nem használt a veteményednek:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 22:07:11

@látjátok feleim szümtükkel: A réz a talajban nem tűnik el, csak feldúsul (nagyon lassan!), ettől viszont a giliszta nem érzi jól magát, és lassabban komposztál. Szerintem erre hivatkozik A fickó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.10. 22:08:35

@Waka: Olyan tésztát csinálj, mint pl. a bagel (vízben főtt, mielött megsül). Ezt felszeletés után remek ropogósra lehet sütni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.10. 23:33:02

@Waka: andras otlete jo, ha belekevered a tesztaba /bageltesztaba/ es utana -mar felszeletelve - roved ideig fozd
azutan susd
ebben latok raciot

A fickó 2016.07.11. 01:10:04

@látjátok feleim szümtükkel: Én 8 tövet (négy féle) ültettem/vetettem május 20-án. A Black Beauty palánta volt és 30 napra már tolta a termést. A magról vetettek rá 5-6 napra. Ezidáig már temérdek nagyon szép és finom cukit/virágot szedtem róluk. Nem hagyom nagyra nőni, a 15, max 20 cm-es példányok a legfinomabbak. Jól előkészített talaj, víz, agroszövet, ami nagy találmány, illetve a biokal magcsávázás és minden mag sokkal hamarabb kikel.

vörösbor(de)minőségi 2016.07.11. 07:45:01

@Andrass9: persze ez nem is kérdés-de valamiért nagyobbnak véltem és simán többet mondtam volna.

Benikuty 2016.07.11. 09:19:05

@Andrass9: Gondold végig...magot vetsz, dédelgeted, a jól előkésített helyre kiülteted a palántát, időben, mert nem aug.végére akarsz szabadföldi paradicsomot enni. Szurkolsz, el ne fagyjon, karózol, kötözöl, kapálsz, kacsolsz. Aztán nézed, ahogy pl. a paradicsomvész viszi az egészet. Ez a normális, vagy hogy a dolog elébe mész egy kis miltoxal, vagy rézgáliccal?
Nos, én nem a vadász volnék aki szopni jár...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.11. 22:29:29

@Benikuty: Én nem vagyok egy biokertész. Nekem kell a termés is, nem csak a meló vele :)