Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Paprikás újkrumpli

2016.07.03. 07:00 Waka

Hétvégén ismét megvolt az évi rendes találkozó Tatán. Pénteken délben indultam, nem is főztem hétvégére, minek aszalódjon a frigóban. Vasárnap hazaérve vakartam is a fülem, ugyan mi a csudát egyek. Elég húzós volt az esemény, nem sok kedvem volt főzni, inkább az ágy felé kacsingattam. Tartottam egy gyors terepszemlét a hűtőben, mit lehetne enni. Volt egy fél szál madárlátta füstölt kolbász, egy darabka húsos szalonna a múltkori palacsintából, két pár virsli a fagyasztóban, ami már ki tudja, mióta árválkodott ott, na meg néhány kovászos uborka a kisvödörben. A spájzban egy paradicsomos halat találtam. Pékáru szerencsére volt, csütörtökön este vettem akciós sajtos kiflit, és lefagyasztottam. Igen rövid hezitálás után kiolvasztottam pár kiflit, felpattintottam a halat, megtömtem a bendőt és aludtam estig.
Hétfőn még szabadságon voltam, be kellett pótolni a kiesett hétvégét. Kimentem a hegyre, és megkapáltam a paszulyt. A száraz, köves földön szinte szikrát hányt a kapa. Utána ledobtam a szivattyút a ciszternába, és alaposan beöntöztem a földet. Idén is kibújt pár árva krumpli, ahol nem volt nagyon láb alatt, meghagytam. Ahogy elnéztem, ki is találtam, paprikás krumplit fogok főzni újkrumpliból. Felböködtem az összeset, lett bő két kiló, pedig némelyik bokor alatt csak egy-két szem volt, ebből is látszik, milyen trehány munkát végeztem tavaly ősszel. Ahogy a hagyma közt szedtem, kifordult abból is pár, gondoltam, jó lesz a főzéshez, bár olyan nyeszlettek voltak, újhagymának is alig mentek el.
Tudom, paprikás krumpli csak öreg krumpliból, de szegény ember azzal főz, ami van neki.

12.jpg


Megkapirgáltam a burgonyát, nagyon könnyen lejött a héja, de így is egy óra elment vele, olyan apró volt. Van, aki szerint vétek kaparni, de nekem már okozott olyan konzekvenciákat a héj (amibe most nem mennék bele mélyebben), hogy inkább kaparok. A nagyobb darabokat hasábra vágtam - egyébként kockázom ehhez az ételhez-, és a hagymát is megtisztítottam. Mivel elég nyeszlettek voltak, a zöld egy részét is rajtuk hagytam.

1.jpg
A kolbászt félkarikára vágtam, és kisütöttem a zsírját. Nem sok volt neki.

2.jpg
Kihalásztam a kolbászt, és a vékony csíkokra vágott szalonnát is megfuttattam a bőrével együtt. Kevés sertészsírral rá kellett segíteni, mert sajátja ennek sem nagyon volt.

3.jpg
A zsíron megdinszteltem a felkarikázott hagymát.

4.jpg
A tűzről félrehúzva megpaprikáztam és elkevertem. Hozzáadtam az utolsó fél doboz lecsót, kevés házi édes- és csípős paprikakrémet és egy gondolatnyi, szintén házi paradicsomlét.

5.jpg6.jpg
Az alapot összerottyantottam, és beletettem a krumplit, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepte. Úgy vettem észre, hogy az újkrumpli hajlamos sok levet engedni, ezért óvatosan bántam a vízzel. Persze nem jött be a számításom, elég rövid lett a végén a leve.

7.jpg
Addig főztem, míg a krumpli elkezdett kicsit puhulni. Az újkrumpli elég csalóka tud lenni főzéskor. Az embert folyton böködi, kóstolgatja, nem jó, még nem jó, egyszer csak fogja magát, és szétesik a cicába.
Hozzákevertem a megpirított kolbászt és a felkarikázott virslit.

8.jpg9.jpg
Tíz percig főztem, és késznek ítéltem.

10.jpg
Kovászos uborkával ettem.

11.jpg
Egészen jó lett. A krumpli kicsit roppanós volt, de nem nyers, bár éppen lehetett volba egy kicsit több szaftja. Jókora adag lett, pár napig nem volt gondom a főzésre, volt időm a kertre, meg a melóban a tervezett szabadság előtt felszámolni a restanciát.

46 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé lecsó virsli újkrumpli pirospaprika füstölt kolbász füstölt szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr868862472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 10:37:10

@vörösbor(de)minőségi: Nem rossz! Nekünk - gyerekkoromban - volt egy olyan szerkentyűnk, aminek a belseje nagyon durva smirgli volt, az alját vízturbina hajtotta, amiről a víz be is jutott az edénybe. Beleszórtad a krumplit, bekapcsoltad a vizet, és 10-30 másodperc múlva tiszta gömbölyű krumplikat kaptál. A belgák már akkor is csak az egyenes, egyforma uborkákat preferálták :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 10:41:24

Na majd pont Andor Csabának fogunk hinni, amikor a poszter jobban főz nála! Íme a példa egy rendesen elkészített paprikás krumplira. Ha van még belőle, küldhetnél fénypostával. Nekem csak egy paprikacsuma hiányzik belőle, mert mi mindenbe teszünk. A hosszabb lé nálunk is preferált, mert (szégyen és gyalázat), mi villával kicsit összetörjük a tányérban, hogy több szaftot felszívjon ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 12:29:54

@Andrass9: en is bovebb leven szeretem es ben cask paprikacsumat, hanem egy egesz hegyes eros zoldpaprikat belekarikazok /csumastul/
a debreceni laktanyaban nagyon kafa krumplipucolo gep volt, bar eleg jelentos veszteseggel dolgozott
mi a hagymat os abban pucoltuk
oklomnyi hagymakboll let pillanatok alatt gyongyhagyma

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 13:13:30

ja
ujkrumplit a dorzsis szivas dorzsis reszevel secpec letisztitom
ha egyaltalan...
dehat megmozni ugyis megkell es akkor azzal mosom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 13:14:10

@hagyma: De legalább EU conform hagymák és krumplik lettek. A hadtáp valószínűleg hasonló rendszert használt, mint ami nekünk volt. Csípősnek nekünk van itthon egy békéscsabán vett Pokol Tüze vastagkolbász. Abból egy 8 mm-es szelet a fazék krumplipaprikást igencsak csípőssé varázsolta!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 13:41:50

@Andrass9: kobasz ide vagy oda, nalam megy bele paradicsom es hegyes zoldpaprika
paprikakrem es paradicsomle nem
amugy vices, de hogy voltunk az europai boltban penteken - es elkeszult ugy e fantasztikusd lecso - vettunk gyulait, mondta Mary hogy ezzel a kolbasszal fozhetnek egy jo paprikaskrumplit, vagy rakottkrumplit
ugyhogy penteken a ketto kozul valamellik leszen:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 13:44:35

es a paprikasnak nagyobb az eselye, mert kevesebb energia es mosatlan
cask elfogyott kozben a gyulai mert rajartam

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.03. 14:57:37

Köszönök szépen!
@vörösbor(de)minőségi: Ügyes! Krumplikoptató gép nálunk is volt a seregben, egyszer, mikor elromlott, ebédtől este 11-ig pucoltunk az OLP késsel 14 zsák krumplit. Na, akkor egy ideig nem ettem krumplit.
@Andrass9: Elrettentő példának szántam, a mai napig eszembe jut ez az írás. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 15:09:42

@hagyma: Csodálkoztam is, hogy kitart a kolbász péntekig :)))

vörösbor(de)minőségi 2016.07.03. 15:14:49

csak egészen halkan kérdezném,hogy bűn-e megpucolni a hagyományos módon a krumplit?mármint az újat.
merugyebár amilyen erővel nyomom rá a köpenyre a pucolót-olyan vastagsággal hámoz.
ha éppencsak alig nyomom-akkor nagyon vékony az eredmény szinte alig több mint a kapirgálós leimádkozós módszer.
vagy ennek valami más oka van mint a régről hozott anyagtakarékos felhasználás?
van valami csoda a felső 0.1mm-en? közvetlen a héj alatt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 17:27:57

@vörösbor(de)minőségi: Nem bűn, de nagy kár érte. Feleségem nem eszi a krumpli héját, így neki mindig megpucolom. A kapirgálhatót kb annyi idő alatt lekaparom, mint hámozóval meghámozom. Állítólag kóser sóval is ledörzsölhető, de nekem nem sikerült. Kis vízben áztatás előtte viszont sokat segített. A nagyobbakat már inkább hámozom. Valami biztos van a héj alatt közvetlen, de fogalmam sincs, hogy mi :) Én pl. még a hajában sült krumpli héját is megeszem (öregkrumpli), viszont a hajában főttet mindig lehámozom. Valahogy szentségtörésnek érzem a krumplihéjat a pürében vagy netán a kenyérben ...
Kicsit gugliztam:
"A héjában és közvetlenül alatta rostok, vas, C-, B-vitamin, kálium, valamint cink található." ugyanitt van táblázat a krumpliról és héjáról is www.mithogyankell.hu/egeszseg/49/etrend/709_hogyan-egyuk-a-krumplit
Másutt természetesen méregtelenítő, salaktalanító, lúgosító és a szifiliszt is gyógyítja ...
Sőt: "Cukorbetegség, rák, magas koleszterin – ezeket mind gyógyítja és még a fogyásban is segít!"
Valamelyik okostojás szerint Omega-3 zsírsav is van a héjában (?)

Ha ezek után le mered hámozni, az ördög fog érted jönni, és együtt főz az üstjében a krumplihéjjal!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 18:58:35

@Andrass9: az amarikaiak zome nem eszi meg a hawkot a hajaban sult krumplinak
szettrancsirozzak es kieszik belole
/soval vajjal tejfollel borssal/
en eszem a hejjat is
mikor nyarsalasnal forro parazsba tettuk, akkor is ettem
ujkrumplit max cask dorzsolok, lehet cask mosom
az a sarga meg piros is megy mosas utan a kajaba, nem bajlodok vele, krumplipureben meg jol is mutat
az oregkrumplit azt pucoljuk mi is
hajaban fottet cask krumplipurehez foznenk, de krumplipure nem keszul itthon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 19:35:07

@hagyma: Azért ehhez képest a Jacket Potato legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy a héja ropogós legyen :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.03. 19:41:55

Az újkrumpliból főtt paprikáskrumplit nagyon szertem. Anyám nagy lével főzte, de egy kevés liszttel mindig meghintette a dinsztelés után a krumplit, így sűrűbb leve lett. Ja, és úgy főzte, hogy a hagymát zsíron megpirította, rátette a krumplit, födő alatt dinsztelte egy keveset, majd megszórta paprikával és felengedte. Ha volt, akkor tett bele zöldpaprikát, paradicsomot soha. Kolbász vagy visli csak a hatvanas évek vége felé és után jutott bele. Régebben ha volt idő rá, galuskát is szaggatott bele. Olyan kanalasat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 19:56:13

@Andrass9: ehhez kepest a vendegeink 89 %-a nem eszi a hejjat
en is megeszem szorostul hejjastul
es a legjobb a nyarsalasnal keletkezett parazsban sult
az gondolom elotted is nyilvanvalo hogy fire pit / a fustolo mellet/ less az udvaron:)

@látjátok feleim szümtükkel: en teszek bele parit is, de ja, most hogy mondod, gyerekkoromban ettuk nokedlivel is
kolbasz vagy virsli azert mindig jutott bele

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 20:34:01

@látjátok feleim szümtükkel: Paradicsomot én se teszek bele, ha nem muszáj. A födő alatti dinsztelés meg jó ötlet. Én a paprikás-hagymás zsíron pirítom le a krumplit. Ereszt annyi levet, hogy nem ég meg a paprika.

vörösbor(de)minőségi 2016.07.03. 21:59:06

@Andrass9: egyetértünk.
ezért is kérdeztem nagyon halkan,mert valahol sejtettem,hogy ez a nagy bűnök közé tartozhat.

ha friss akkor szerintem sem nagy dolog lekaparni sőt kis ecet a lébe és nem lesz barna a kéz sem.
de!
ez már a mai krumplikra nem nagyon vonatkozhat...mert mint a többi zöldség is a tizedét nem tartalmazza annak mint huszon harminc évvel ezelőtt.
komoly elemzések szomorú végeredménye ez.
kivétel -aki magának termeli,és az a szerencse fia!
egyrészt tudja mit ezik,másrészt dupla öröm mert a munkája ott a kezében.
amióta epertermelőtől hallottam,hogy ez az eper nemhogy földet de lassan semmit se látott-mert kavicspaplanban termesztik amibe belenyomnak minden tápanyagot-és ettől várjuk a csodát?azaz az eperízt?
esetleg akkor,ha megfelelő eperaromával is fel lesz turbózva:))
no ennek mentén gondolkodva,akár már hámozni is lehet az ujkrumplit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 22:07:16

@Andrass9: paradicsom kell bele
uff
en nem fodo alatt dinsztelem
fodo nelkul, mint a purkultet
nagy lagon atforgatom a krumplit as pirospaprikas hagyman
utana viz es az egyebek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 22:07:23

@vörösbor(de)minőségi: Így gondolva, valóban. A friss epret Amerikában a gyerekek nem is nagyon szeretik, mert nincs olyan igazi "eperíze", mint a szörpnek (szalmán rohasztott nyírfakéregből vonják ki).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 22:08:15

@hagyma: Nem fogunk egymás torkának ugrani. Ha szereted, tégy bele paradicsomot :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 22:28:24

@Andrass9: amerikaban mindenfele epreket /berry/ tonnaszamra zabalnak es jo
most is van vagy 4 fele a huttoben
/nem fogunk, de paradicsom kell bele, megha nem is muszaj:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 22:31:03

most hogy eszembe hoztad neki is latek nemi bluberrynek

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.03. 23:09:00

@hagyma: "kolbasz vagy virsli azert mindig jutott bele"

Gondolom te nem is tudod, mi volt a különbség az 1,80-as, és a 2 forintos kolbász közt.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 23:21:14

@látjátok feleim szümtükkel: hat nem igazan
lecsokolbasz vagy virsli mindig jutott bele
jelesebb napokon gyulai
volt meg a langolt
azt szinten szerettem
70-es evekben mar nem volt nelkulozes

Topy 2016.07.04. 15:18:52

@Waka: na ezt ne emlegesd, egyszer vagy egy hétig extra konyhát adtunk, mert bedöglött a krumplikoptató...
mondjuk második naptól már jó volt, minden krumpli valamilyen hasáb formát vett fel a pucolás eredményeképp :D
a veszteséget hagyjuk, hozzánk képest a krumplikoptató egy skót ősökkel rendelkező sváb takarékosságával dolgozott :D

Topy 2016.07.04. 15:20:25

@vörösbor(de)minőségi: hát a héja! az a rész a legjobb!
én az újkrumplit csak beáztatom vagy félőrára aztán körömkefe és kész

Topy 2016.07.04. 15:24:11

@látjátok feleim szümtükkel: nekem az rémlik, hogy volt lecsókolbász meg főzőkolbász; utóbbiban nem voltak akkora mócsingok és azt hiszem kicsit füstös volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.04. 17:32:37

@Topy: Hát neked azért nem sok emléked lehet a dolgokról... :))

Topy 2016.07.04. 17:51:04

@Andrass9: ennyi rémlik gyerekkoromból :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 18:42:58

@Topy: lecsokolbasz nyersen, friss kenyerrel pirosarannyal
mennyei
a fozokolbasz lehetett a langolt kolbasz
kifejezetten szerettem
de az igazi a gyulai volt meg a teliszalami

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 18:45:47

a krinolint sem vetettem meg
es nagy asz volt a juhbeles virsli
volt meg gepsonka
bacskai
turista
parizer

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 19:24:50

ja, volt meg az olasz, meg a zala

slussz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 19:25:36

ja, volt meg az olasz, meg a zala

slussz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 20:23:41

@Topy: hat ha te beaztatod a krumplit fel orara/minek is?/ es utana megkoromkefezed
ott nem marad hejja

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 20:24:17

urjkrumplit termeszetesen
en maradok a dorzsinel az van a konyhaban:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.04. 20:39:25

Köszönök szépen!
@Topy: Úgy biza', és milyen jó is volt. Mostanában cserkészkolbászt szoktam venni (a nem füstöltet), az még roppanós, kicsit jobb, mint a lecsó-. Az már tényleg vacak.
Magam részéről lecsós alap, szinte mindenhez.

Topy 2016.07.04. 21:37:29

@hagyma: marad, nem drótkefével megyek én neki! :)
nem lesz annak semmi baja, nem szűzlány az hanem újkrumpli! :) mondjuk fél óra leginkább csak akkor kell, ha valamért több rajta a föld és agyagos kicsit

Topy 2016.07.04. 21:39:22

@Waka: Budakalászon Hufiéknál vállalható lecsókolbász van, ha arra járok be szoktam spejzolni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.05. 20:47:00

Sajnos, szinte soha nem járok arra.

Ez vagyok 2016.07.11. 18:57:02

Mikor lemegyek a vidéki kertemhez és látom, hogy betonkeménységű a föld, neki sem állok a gazozásnak és egyéb munkáknak, míg be nem locsoltam. A múlt hétvégén voltam ott és bejött a szombat esti eső, így nagyon jó földben dolgozhattam. Így addig füvet nyírtam, metszegettem, paradicsomot kötöztem/kacsoltam, ezzel is jól elvoltam sötétedésig.
Nekem is mindig marad a földben krumpli, ami csalinak is jó egyes okosok szerint a krumplibogarak ellen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.11. 21:20:45

@Ez vagyok: Valami csoda folytán idén egy darab krumplibogaram nem volt. Még.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.11. 22:19:24

@Waka: Drukkolok!!! (hogy ne is legyen :)

Ez vagyok 2016.07.12. 09:14:23

@Waka: Itthon nálam sincsenek, mert itt nagyon kevés krumpli van az egész faluban. Vidéken van, de kevesebb, mint tavaly. A szomszédasszony időnként kézzel leszedegeti és én is, mikor ott vagyok. Két hete kiástam egy deziré tövet, egy krumplit ültettem el és 13 db lett alatta, olyan 6-10 centi hosszúak több, mint a fele.