Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Hízott kacsamáj saját zsírjában

2016.06.23. 07:00 Andrass9

Ez régen libamájjal készült, de ma már csak a profik tudják megkülönböztetni a kacsamájat a libamájtól, viszont az utóbbi az olcsóbb. Az ízük hasonló, a libáé azért finomabb. Ettõl még megettük ...

25.jpg

Mi elsõsorban saját kenyérrel, míg a gyerekekrõl nem tudok nyilatkozni. Amíg anyám élt, a karácsonyi ajándéka egy fél lesütött libamáj volt, a másik felét mi ettük. Három éve már nem készült karácsonyra, de azért emlékszünk rá.

A hozzávalók igencsak kevesen vannak:

  • 60 dkg körüli hízott kacsamáj
  • 3 kg kacsaháj (nem kell ennyi!)

10.jpg

A rengeteg hájat azért vettem, hogy egyrészt a máj egyenletes hõmérsékleten tudjon elkészülni, másrészt fõzéshez baromfizsírt használok, és elfogyott a készletem.

Letisztogattam a hájat, alaposan lemostam, mert szép zsírt akartam. Ha lett volna bõrös háj, akkor tán még többet veszek, mert a kacsatöpörtyû nagyon finom. Mindenképpen nagyobb darabokra kell vagdosni - ez tanultam Babette-től. Én felöntöm mintegy fél liter vízzel, és nagyon alacsony teljesítményen olvasztom a teraszon (ez egy hosszú procedúra, ott elvan magában).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Szép lassan fortyogva elfõtte a vizet, és kezdett szépen megsülni az a kevés szilárd anyag, ami egy testhájban leledzik. Ez eltartott bõ két és fél órát, de az eredmény igéretes lett.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor leszûrtem a zsírt, hogy ebben sütöm meg a májat. Hát nem csodás a színe?

19.jpg

Kettéválasztottam a májlebenyeket. Ellenõriztem, hogy nincs-e valahol véres rész, de tisztára volt pucolva. Óvatosan beleeresztettem a zsírba, amit csak 90C fokig melegítettem, nem akartam szétsütni. 25 perc alatt el is készült. Ezalatt a tepertõt kóstolgattam kis sóval (azért a bõrös finomabb lenne). 3 kis jénait készítettem elõ, amibe valahogy szétosztottam a májat, és leöntöttem annyi zsírral amennyi ellepte. Kiraktam a hideg kamraablakba, hogy hamar kifagyjon a zsír.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A mienket másnapra megkezdtük reggelire egy szelet kenyérrel.

24.jpg

A megbontott tálban azután kis zsírral lekenjük a vágási felületet, ne száradjon ki a máj.

26.jpg

A másik két jénait boldogan vették birtokukba a gyerekek. A maradék zsírt pedig két méretes dobozban a spájz áldott hûvös levegõjére bíztam.

Ez talán az egyik legkiadósabb étel, hiszen mi nagyon vékony szeletet vágunk csak belõle a zsíros kenyérre, amitõl egy ilyen kis adag több héten át ellát minket a csodás aromájával.

46 komment

Címkék: kacsamáj kacsaháj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr748762280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.23. 20:26:10

Finom falat, szeretem. Baromfitermesztő (sic!) barátom, Janika egyszer vagy húsz darab hízott kacsamájat hozott az osztálybulira, egy rengeteg nagy lábosban, ami csurig volt zsírral. Két kétliteres uborkás üvegben haza is mentettem belőle kettőt zsírral leöntve, de azokba is alig tudtam beleszuszakolni. Három hétig jártunk rá, a végére annyi zsír nem maradt, ami elég lett volna egy két tojásos rántotta alá egy teflon serpenyőben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.23. 20:27:07

Mellesleg, magam is vízzel indítom a sütést, mire elfő, kijön annyi zsír, hogy ne égjen le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.23. 20:42:59

@Waka: Pont ez az előnye a vízzel indításnak. Én nem fűszerezem - olyan lesz, amilyen a máj volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.23. 20:44:58

@Waka: Nohát itt a különbség: Nálunk még mindig van a zsírból, de a májnak nyoma sincs :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.23. 20:45:50

@Waka: Apropos: milyen fán terem a kacsamáj? Kérdezd már meg Janikát :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.23. 20:55:47

@Andrass9: Egy időben ő is állított elő, de egyrészt sok a töméssel a macera, másrészt nagyon sajnálta az állatokat, mert azok bizony szenvedtek piszokul. Mint szakmabéli, egy kartárstól szerezte az alapanyagot, gondolom vitt helyette csirkét, mert azzal foglalkozik.
400 EPEF a teljesítménye, ami így utánaolvasva elég szép.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.23. 21:39:23

@Waka: Nem sikerült kideríteni, mit jelent az EPEF ...
Q: A: What does EPEF stand for? EPEF stands for "European Poultry Efficiency Factor". Q: A: How to abbreviate "European Poultry Efficiency Factor"? "European Poultry Efficiency Factor" can be abbreviated as EPEF. Q: A: What is the meaning of EPEF abbreviation? The meaning of EPEF abbreviation is "European Poultry Efficiency Factor". Q: A: What is EPEF abbreviation? One of the definitions of EPEF is "European Poultry Efficiency Factor". Q: A: What does EPEF mean? EPEF as abbreviation means "European Poultry Efficiency Factor". Q: A: What is shorthand of European Poultry Efficiency Factor? The most common shorthand of "European Poultry Efficiency Factor" is EPEF Read more at acronymsandslang.com/definition/70058/EPEF-meaning.html
Tipikusan önmagával definiált rövidítés, ami nem jelent semmit ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.24. 08:28:50

Az én kacsáimnak sajnos nincs ilyen mutatója.Gondolom nem is piacképes. Még szerencse, hgy a lábosban nagyon jó illata van.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.24. 08:30:29

Valami hűsebb ételre vágyunk, most ez nagyon tömény, bár a zsíroskenyér-paprka-paradicsom szentháromság jöhet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 09:47:35

@Waka: Szóval, ha jól értem, akkor valami algoritmus alapján pontokat adnak azért, hogy mennyi takarmányból lesz egy kiló csirke (ezek itt 1,6kg körüliek), mennyire hamar érik el az eladási súlyukat ( 2,6 kg és 37-38 nap), mennyi állat hullik el.
Vagyis a nyertes 4 kiló táppal 38 nap alatt nevel fel egy 2,6 kg-os csirkét 3,7%-os elhullással. Ezt úgy átlagban 12 csirke/m2 helyen állítják elő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 09:48:27

@látjátok feleim szümtükkel: Megyek is a piacra barackért. Tegnap hozott a feleségem olyan lekvárbarackot, hogy cukor se kell bele :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.24. 09:59:30

@Andrass9:

Én meg a kertben leszedtem a málnát, de ha nem tettem volna hozzé cukrot, elmehetett volna elsőosztályú citromnak. Pedig szép nagy volt a szeme.:(
Barack még nem érik, vagy ki tudja, messze van. A közelben csak 3 szem van, igaz kicsi még a fa.
Viszont némi vigasz, hogy másutt is korompenészesek a fák, nem csak nálunk. Sajnos ezt a pajzstetű okozza, ja és rengeteg a kabóca is. Az 50 tő paradicsomból 2 tő van, de csak estig, mert kb. akkorra befeketedik, és kíhúzom.Az április elején kiültetett paprika meg még csak most kezd virágozni, tehát nem megy már mindenhol a hagyományos termesztés.
Viszont ilyen szép még sosem volt a nyári orgona, és megjelent rajta egy sárga fecskefarkú lepke is. Tehát valahol van csalán.:D

Ez a négy hét alatt nevelt csirke olyan ízű, mint a fűrészpor. Nem is kell rágni, porlik szét a hús magától.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 10:19:57

@látjátok feleim szümtükkel: Nem fájdítom a szívedet a paprika-paradicsomot illetően. Pajzstetű nálam is van, elsősorban a babérbokron, meg a fikuszon. Kaptam Actarát, amivel be lehet locsolni a növényt, felszívja magának a tetüirtőt!
Ex a brojlercsirke soha nem volt a kedvencem. Elnézem a mellüket, és csodálom, hogy nem buknak orra. Az ízükről meg nem is tudok nyilatkozni, mert nem nagyon eszem. Ez azoknak valő, akik csak a tiszta húst eszik és csak mint fehérjeforrást, nem pedig kulináris élménynek :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.24. 10:31:19

@Andrass9: Pontosan. Olyasmi, mint a halászatban alkalmazott hozamszámítás. Népesítési sűrűség, egyedsúly, természetes és takarmányozás utáni hozam, elhullási veszteség, szépen képletbe foglalva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 15:46:09

@látjátok feleim szümtükkel: Csak én lehetek olyan marha, hogy ebben a hőségben főzök be lekvárt. Viszont olyan gyönyörű, és ízes barackja volt a piacon a tegnapi vételnél, hogy ma kimentem. Volt még két rekesz, amit néccázé elhoztam. Most válogatom a feleségemnek, hogy ő csináljon magának cukormenteset, meg magunknak, igazi baracklekvárnak :)
Éjjel fogom felforralni, akkor kicsit hűvösebb van. Sajna nem tudom a 15 literes fazekat az indukciósra tenni, kénytelen vagyok a konyhában befőzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 15:47:20

Ez a szép vihar meg elhúzott a belvárosból Szentendrére, pedig kéne kis víz a földnek.

Ez vagyok 2016.06.24. 16:54:53

@Andrass9: Hol van a piac, ahol a finom barackot lehet venni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.24. 17:08:51

csinaltunk mar ilyet itt a'merikaban is
es pont kacsamajbol
/aranyarban van, meg kellett rendeltetni es elore kifizetni a hotelban/
nem rossz az teny
de nekem tovabbra is a sult libamaj kell:)
tomnek meg optthon libat? van esely majra?

Topy 2016.06.24. 17:16:48

@hagyma: piacon a csirkésnél rendszeresen szoktam látni

de még a közelben lévő Lidl hentes/csirkés részlegénél (az itteninek van ilyenje) is előfordul néha

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.24. 17:18:49

@Topy: addig nem jiovok haza otthonrol meg nem eszek
eskuszom 40 eve ettem olyan igazit
kivancsi vagyok visszajon-e az az iz:)

Ez vagyok 2016.06.24. 17:22:34

Bocs, a 8-at kellett volna:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 18:39:05

@Ez vagyok: Ez a krumplid, nemigaz? Szép erőteljes növény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 18:39:48

@Ez vagyok: Rendes vastag szára van, de nálam már méter felett van mindkettő :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 18:41:12

@hagyma: Szerencsére a libamáj ízét nem tudja a politika elrontani :)
Tömnek még, felmentést kaptunk az EU-tól a tömésre, mert hungarikum, valamint innen viszik a franciák, mert imádják!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 18:42:08

@Topy: 5-6eFt körül majd mindig van a Fény utcában. Ezt a vákumos előrecsomagoltat nem mertem még megpróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 18:45:57

@Ez vagyok: Ez a Fény utca volt, de elhoztam az összeset, nem maradt már egy szem sem.
Már megpucoltam, magoztam, cukroztam (csak 4:1-es cukrozás lesz). Most ázik a saját levében, hogy az éjjel felfőzzem. Tiszta gyümölcsrész 17 kg, és hagytam még a feleségemnek 9 kilót játszani :)
25 üvegre számítok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 18:47:40

@Ez vagyok: Holnap azért kinézek a kispiacra, bár barackot többet idén nem akarok befőzni. Még lesz rengeteg őszibarackom, meg a meggy is hátravan még.

Ez vagyok 2016.06.24. 18:47:59

@hagyma: Szurkolok, hogy egyél olyat, mint 40 éve. Nekem mostanában nem sikerül :(
A kiskacsa akkoriban kukoricadarával összekevert salátán vagy csalánon nevelkedett. Utána kizárólag nem tápok, hanem természetes kacsaetető dolgok úgy, hogy a hátsó udvaron dagonyázott a számukra csinált pocsolyában. Aztán jött a tömés kukoricával.
Ezt ha levágták, kisütötték a zsírját a májjal, leszűrték és konfitálták a húsát a zsírban, ez páratlan volt.

Ez vagyok 2016.06.24. 18:48:54

@Andrass9: HÚ! Ez már egy rendes adag :)

Ez vagyok 2016.06.24. 18:56:04

@Andrass9: Rosszul fényképeztem, mert a kerítés csak olyan 30 centivel magasabb :)

Ez vagyok 2016.06.24. 18:57:35

@Andrass9: Nekem 30 tő paradicsomom van és ilyen fejlettségűek. Ügyes vagy, hogy a tiéd magasabb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 21:06:12

@Andrass9: Odakinn hidegebb van, mint benn - meggyújtottam a lángot a befőzőfazekak alatt :)
Drukkoljatok, hogy ne főjek meg én is ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.24. 22:06:49

@Ez vagyok:

Szép a veteményed, sajnos nekem már csak 3 tő paradicsomom van a kertben, de szerintem holnap már nem lesz ennyi sem.:(
Borsón nem lesz annyi, hogy jövő évi vetőmagot tudjak szedni, rothad a szára. Mág mindig elég vizes a föld, talán holnap már lehet kapálni. Viszont érik a szeder, az nagyon élvezi a vizet és a meleget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 22:55:03

@látjátok feleim szümtükkel: Mondanám, hogy adok palántát, de már késő. Nincs is :(
Majd kapsz sok sült paradicsomot!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.24. 22:56:26

@Andrass9: Végeztem a barackkal. 25 helyett 28 üveg lett, vagyis mászhattam le a pincébe a végén még néhány üvegért, amit persze sterilizálni is kellett. Sebaj! Az íze jó, az állagát majd meglátjuk, ha kihült. Kicsit nagyon levesesnek tűnik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.25. 10:01:29

@Andrass9: Puff neki! 25 kiló meggy hazajött a kispiacról ...
Szerencse, hogy csak 27 fok van a lakásban ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.25. 12:00:40

@Andrass9:

Nem az a baj, hogy nem jutok paradicsomhoz, hanem az, hogy ezek fehér, sárga, zöld, fekete, és tölteni való fajták voltak. Amiket nyersen, salátának nagyon szeretek.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.25. 14:09:14

@látjátok feleim szümtükkel: Feketém állítólag lesz, meg sárga koktél is, de minden más piros :( Lesz Datolya, Ökörszív, SanMarzano (Lucullus), meg koktélok. Talán két tő Marmande is (óriás parasztparadicsom). Ezeket tudom veled megosztani.

Ez vagyok 2016.06.25. 18:44:16

@Andrass9: Mifelénk még nem érett meg a meg