Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csirkepörkölt gombával

2016.06.21. 07:00 Waka

Csütörtökön korán végeztem a melóban, hazafelé beugrottam az ábécébe valami hideg kajáért hétvégére, legyen mit tenni a szendvicsbe, mikor megyek a Hegyre. A hétvégi menüt már kiterveltem, csirkepörkölt nokedlivel. A kovászos uborka is készen volt már hozzá, épp előző este szűrtem le. A boltban csak megszokásból kanyarodtam a zöldséges pult felé, megnézni mi van ilyentájt, vásárolni nem akartam semmit, piszok drága mostanság ezen a téren a bolt. A zöldséges standnál egy konténerben a leértékelt áru. Többnyire használhatatlan szemét, de most valami felkeltette a figyelmemet. Fél kilós dobozokban termesztett csiperke volt 229-ért. Megnéztem közelebbről, kicsit foltos volt, de nagyobb baja nem látszott. Rövid töprengés után úgy döntöttem, veszek egyet és felszaporítom vele a csirkepörköltet. Közben be is villant, hogy ősz óta kerülgetek egy maréknyi lila tönkű pereszkét a fagyasztóban, valahogy folyton megfeledkeztem róla. Na, azt beleteszem, kapjon egy kis határozott ízt a lakossági csiperke.
11.jpg


Hozzávalók:
- 1,2 kg csirkeszárny
- 25 dkg erdei gomba
- 50 dkg csiperke
- 20 dkg lecsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- olaj vagy zsír
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- étolaj
- házi édes paprikakrém
- 1 korty paradicsomlé
- só
- 2 gerezd fokhagyma

Köretnek:
- nokedli vagy valamilyen tészta
- kovászos uborka esetleg fokhagymás-tejfölös uborkasaláta

A gombát megmostam, levágtam a kérdéses részeket és felszeltem. A pereszkét egy tálban kiolvasztottam. A csirkeszárnyat reggel vettel ki a fagyasztóból, éppen kiolvadt, mire hazaértem.

1.jpg3.jpg
A hagymát zsíron megpirítottam.

2.jpg
A szárnyakat megmostam, leszárítottam és a hagymára tettem. Nagy lángon lepirítottam egy kicsit.

4.jpg
A tűzről félrehúzva megpaprikáztam, összekevertem és visszatettem a lángra.

5.jpg
Hozzáadtam a lecsót, az erdei gomba levét és a fűszereket. A gombalétől olyan isteni illata lett egyből, hogy csorgott a nyálam.

6.jpg
Fedő nélkül kb. 40 percig rotyogtattam. Igyekeztem minél rövidebb lével készíteni, mert sejtettem, hogy a gomba elég sok vizet ereszt majd.

7.jpg
Belekevertem a gombákat és további 15 percig főztem, immár fedő alatt, közben párszor megkevertem.

8.jpg
Ahogy vártam, elég hosszú leve lett a pörköltnek, de nem bántam, a nokedli felveszi.

9.jpg
Nokedlit és kovászos uborkát adtam mellé.

10.jpg
Nem lett egy gasztronómiatörténeti mérföldkő, de kiadós és finom volt. A vad gomba különösen nagyot dobott rajta. A gomba miatt talán egy csokor apróra vágott petrezselymet még elbírt volna, de előző nap permeteztem le a tetvek miatt, ezért egy darabig nem lesz vele gondom.

51 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csirkeszárny kovászos uborka nokedli lecsó csiperke pereszke feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr718823322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.21. 07:59:27

Ezt most kérem ide reggelire! Nagyon jó őtlet a kis vadgomba hozzá, kár hogy nekem soha nincs a csodahüttőben, legfeljebb császárgomba, de az tilos gyümölcs ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.21. 09:10:05

Kár, hogy van egy csomó sült halam, különben nyitnám az ablakot. Ez pont jó lett ennyi lével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.21. 10:07:20

@látjátok feleim szümtükkel: Csereberéljünk :) Szerintem Waka se tiltakozna a hal miatt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.21. 14:41:44

Nálam nagyobb bolond se igen van. A legnagyobb hőségben, 1 és 3 között megyek ki füvet nyírni...
De legalább nem kell D vitamint szednem, úgyis épp elfogyott :)

Ez vagyok 2016.06.21. 16:06:58

@Andrass9: A fűnek sem tesz jót. A késő délutáni vágást kedveli :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.21. 17:00:04

nalam mexikoiak nyirjakk a fuvet
minden kedden
jonnek is mindjart zorogni
a csirkeporkolt jo, a nokedli ism bar en combbol csinalom, szarnyat sutve es rantva szeretem
gombat annyira nem szeretemm husokkal parositani, de csirkeporkolthoz talan elmegy, egyszer majd teszek bele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.21. 17:00:44

es tessek, fel is bogott az elso funyiro:)

Topy 2016.06.21. 17:41:48

@hagyma: és milyen csirkepörköltet csinálnak? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.21. 17:54:07

@Topy: azt nem tudom
en kedvelem a mexikoi kajat, kozel all a Magyar belhez
a csirke nagyon nepszeru naluk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.21. 18:40:54

@Ez vagyok: Tudod mit? A fű tehet egy szivességet ... és akkor udvarias voltam :)

Ez vagyok 2016.06.21. 20:08:14

@Andrass9: Akármilyen udvarias is vagy, én a fű pártján állok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.21. 20:59:53

@Ez vagyok: Segíthetsz neki nőni, de én akkor is levágom :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.21. 21:57:58

Köszönök szépen!
@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Megdumáljuk. :)
@hagyma: Nálam pörköltnek a bőrös-húsos részek jönnek be, de ha már megadjuk a módját, akkor egész csirkéből, minden féléből egy jó falat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.22. 03:59:35

@Waka: a combon is van bor
ketsegtelen egsz csyrkebol talan a legjobb, de en azzal nem bajlodok

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.22. 07:00:56

Csirkéből legjobb pörköltnek a farhát. Amikor nem túl zsíros, szép anyag van a boltba, minimum két kilót szoktam venni, és abból főzők pörköltet. Minden belefér fűszerügyileg, és galuskával prímán összefér. Kenyérrel is finom, amikor már elfogy a galuska, sőt még hidegen is élvezhető étel, mert jó kocsonyás.

Topy 2016.06.22. 09:30:22

@Andrass9: ahelyett, hogy elszívnád! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 14:08:53

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban nagyon jó a farhát - ízre talán a legjobb. Külön szeretem benne a belsőségeket kihalászni! Viszont iszonyúan macerás megenni, mert az a kevés hús, ami van rajta, az úgy el van dugva, meg olyan pici, hogy éhesebb vagyok a végén, mint mikor elkezdtem. Persze, lehet, hogy ez is egy fogyókúra :)

Topy 2016.06.22. 14:25:51

@Andrass9: kiviszed neki bálázva? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 14:35:21

@Topy: Áhhh.... csak egy kaszát viszek, oszt lehúzok neki egy pár négyzetmétert :)

Ez vagyok 2016.06.22. 18:35:12

@hagyma: Úgy tűnik Usában mindenhol mexikóiak a kertészek, mert a Los Angeles-i barátnémnál is ők dolgoznak, sőt a medencébe is ők öntik hetente a mérhetetlen sok vegyszert:)

Ez vagyok 2016.06.22. 18:44:28

@látjátok feleim szümtükkel: Én notórikusan még nyersen megnyúzom a csirkét, így én a csirkepörköltet nyúzott combból csinálom. Úgy jött össze, hogy a családunkban senki sem szereti a bőrét. Próbáltam bőrösen főzni és a tányérban lenyúzza mindenki magának, de nagy volt a tiltakozás :)
Így én a csirkéből csak combot, filézett mellet, vagy májat veszek.
De sok ínyenctől hallom, hogy ők is nagyon szeretik a bőrét is. Nincs semmiféle rosszérzésem és kritikám azokkal szemben, akik szeretik.

Ez vagyok 2016.06.22. 18:46:16

@Andrass9: Aztán meg majd locsolod ezerrel, ha nem nől és kiégne :)

Ez vagyok 2016.06.22. 18:59:24

Ez csak úgy egy régebbi topikban írt osztálytalálkozóról jutott eszembe, hogy megírjam. Az osztálytalálkozót mindig én szervezem. Gabika telefonál olyan 2-3 évente, hogy kéne tartani, mondom, oké. (Most lenne a 44., ha telefonált volna.)
Felhívom Vértesatyát a Vatikánban, hogy mikor ér rá, akkor lesz a találkozó. Innen már egyszerű és bejáratott, én kiküldöm az értesítést, Gabika lefoglalja az éttermet és szól a még életben lévő tanároknak. A rendhagyó misére, amit Vértesatya tart, sokan olyanok is eljönnek, akik kiszagolják a találkozónkat, de nem osztálytársak.
Namost én nem vagyok hívő, ezeket a miséket nagyon kedvelem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 19:15:06

@Ez vagyok: Van beépített locsolórendszer a kertben, de mintegy 5-7 éve be se kapcsoltam. Azalatt megnőttek a fák, árnyékolnak annyit, hogy ne égjen ki - nomeg eső is esik az utóbbi években rendesen. Pont elég a fűnek, még ősz elején is zöld!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 19:17:28

@Ez vagyok: Két mintából általánosítani ... :)
A medencében meg minden betegséget összeszednél, ha nem lenne az a rengeteg vegyszer, amit beleöntenek, ugyanis az átlag fürdőző közönség nem híres a tisztaságról, és a higiéniáról. Igaz, ők viszont szigorúan fehérek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 19:18:52

@Ez vagyok: Ennál már csak a nagylányom rosszabb: ő letisztított karajból kéri a székelykáposztát :)
Azért, ha nem mondom meg neki, mi mást is tettem a levébe, akkor nem reklamál ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.22. 20:43:50

Köszönök szépen!
@Andrass9: Én a farát rántva szeretem, lezsírozva persze. Egy időben, mikor egész csirkéket (sokat) vettem a fagyasztóba, külön faros, rántani való csomag készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 20:51:33

@Waka: Jó estét!
Érdekes, de rántva még soha nem ettem farát. Egyszer majd megpróbálom, bár akkor kikapok @Topy: -tól hogy már megint a kutyától lopom el a vacsoráját :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 20:52:24

@Waka: Rengeteg paprika van a vörös csiliden (jó csípős), a kínai még nem terem.

A fickó 2016.06.22. 21:28:50

@Andrass9: Ha a farhátat megeszitek, akkor mi a fenéből készítitek a jus-t (pecsenyelét)?:)

A fickó 2016.06.22. 21:44:15

@Ez vagyok: A bőrét kidobod: :(

A szép szabad tartású csirke bőrét süsd meg szilikon lap között. Vékony ostya szerű ízes ropogós lapokat tálalt az ételhez, vagy bőrporként turmixold mártásokba. Pörkölt szaftot is kiválóan sűríti, ízesíti. A főtt bőr egyébként nekem sem a kedvencem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.22. 22:07:04

@Ez vagyok: kerteszek az tulzas
nyirjak a fuvet
nekem nem volt es nem is less medencem
nincs ra igeny
uszni szeretek
aztatni nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.22. 22:09:51

@Andrass9: hat ezek hazi medencek
nemigen van fertozesveszely
de bajlodjon vele a franc

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.22. 22:13:31

hat a farhat nalam nem jatszik
porkoltet is egyre ritkabban keszitek csirkebol
/sertes, marha/
csirket sutom leginkabb
ugy a bore is jobb

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 22:30:46

@A fickó: A farhátat a kutya eszi meg, mivel neki vesszük. Ha kilopok belőle, akkor levest készítek. A hússzaftot azért húsból próbálom készíteni, de valójában nincs rá szükség önmagában. Amikor készül valamilyen hús, annak mindig van saját szaftja :)
A pecsenyelé viszont a pecsenyével együtt készül el magától ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 22:31:47

@A fickó: Ez a vasalt csirkbőr ötlet tetszik! Kár, hogy én a bőrt minden formában szeretem, ezért a szilikonlapra már nem maradna :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.22. 22:32:42

@hagyma: Változik az ember izlése. Én még szeretem a bőrt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.22. 22:37:18

@Andrass9: en is
de sulve meg rantva jobban, mint porkoltben

Ez vagyok 2016.06.23. 17:47:33

@Andrass9: Én a közös medencében mégha a fele fertőtlenítő vegyszer lenne is össze bírnék szedni mindenféle betegséget, így abba sohasem megyek.
A természetes vizeknél is inkább a tenger és az óceán :)
Na, jó, a Balaton méretű tavak már jöhetnek.
Dunából is kigyűjtöttem már az összes kiütést :)

Ez vagyok 2016.06.23. 17:52:28

@A fickó: Köszönöm a tanácsot.
Asszem én sokkal kisebb ínyenc vagyok nálad, így lehet nem fogok továbbra sem bonyolítani a bőrkérdésen. Egyszerűen lenyúzom és kész.
Bár, a fiam barátnője szereti, aki gyakran eszik nálunk, de még nézni sem bírjuk, amikor eszi :) Nyúzni kell, ez nem is vitás nálunk :)

Ez vagyok 2016.06.23. 17:55:24

@Andrass9: A sertéscombot izomkötegekre szétszedem és lehártyázom, lezsírozom.
A lányod nagyon csípné a konyhámat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.23. 18:47:00

@Ez vagyok: Jézus Mária Szentlélek!!!!!
A lányom legalább nem kérdezi, hogy mi van benne. Ha nem látja, akkor jó :)
Gyerekkora óta mikroszkóppal nézi még a csirkemellfilét is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.23. 20:20:17

@Andrass9: A blöki majd megkapja a csontokat. A piros csilit tavaly kaptam, igen jóféle volt, ezért is szedtem belőle magot. A kínai későn érő típus, de lesz benne örömöd. :)
@hagyma: @Ez vagyok: Nincs is annál jobb, mint mikor az ember hámdarabokat és nyavalyákat cserél a barátaival. Van, ahol menőbb, mint a feleségcsere. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.23. 20:40:32

@Waka: Ahhoz képest, hogy frissen szedted a magokat, kétféle lett :) Négyet ültettem, ebből kettő lilás-kékes-fekete és rohadt csípős, a másik kettő viszont zöld és nem csíp ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.24. 10:34:10

@Andrass9: Akkor ezt is az ufók porozták be. :) Nem baj, érdekességnek jó volt. Majd, mikor nálam is érik, beszámolok.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.24. 11:29:04

@Waka:

Piacon mondta egy termelő, hogy vetettek olyan paprika magot, amit holland paprikáról szedtek és négy féle lett belőle. Nekem tavaly lett olyan, amiről nem tudtam, hogy van, de nem zavart.

Topy 2016.06.24. 12:50:38

@látjátok feleim szümtükkel: nem lehet, hogy ezek valami instabil hibridek amiknél a második generációnál már kiütköznek az eredeti fajtajegyek?
jelzem csak vaktában tippelek, én a villanyhoz, bitekhez, műszaki dolgokhoz értek inkább :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.24. 13:09:09

@Topy:

Régen azt tanították, ha két egyedet beporoznak, akkor abból három féle virág lehet, fehér, piros és rózsaszín. Gondolom, ha az utódokat porozzák egymással, akkor már lehet benne fekete is.:D