Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Körmös csülökpörkölt

2016.06.17. 07:00 Andrass9

Kell már valami ANYAGOT is tartalmazó ételt posztolni! Nem megy, hogy csak Thai vagy kínai, vagy akár kalocsait főzzünk :)  Merthogy több volt benne a csülök, mint a köröm.Az utóbbit még aranyárban adják, köszönhetõen a 27%-os ÁFÁjának, a csülök viszont már megfizethetõ. Viszont így legalább húst ettem zsírral :)

Barátom szerint sörömpörkölt - mindig kap belőle, mert ők nem főznek ilyet odahaza. Ami érdekes, mert az asszonykája is szereti!

34.jpg

Feleségem a madarasban járt, és úgy emlékezett, régen ettem már körömpörköltet (pedig õ nem is eszik olyat!) Így azután vett egy tálca "csülkös körömpörkölt" valamit. Abban csülköt nem látott - még csánk se volt benne, ezért kinézett egy szép hátsó csülköt is hozzá. Azért nem mindenkinek van ilyen figyelmes felesége!

Szerencsére minden van hozzá itthon, ami kell:

  • 1 kg köröm, láb
  • 1 kg bõrös csülök
  • 5 nagy fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 6 girizd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg füstölt húsos szalonna
  • 3 ek kacsazsír (disznózsír nincs itthon)
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 ek füstölt csilipaprikakrém
  • 1 kis doboz sör
  • majoranna, õrölt kömény, bors, só

10.jpg

Elsõnek a szalonnából süttem ki a zsírját, majd beleaprítottam a húsos szalonnát is. Végül megfejeltem a felkockázott zöldpaprikával.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Míg a zöldpaprika párolódott, felaprítottam a hagymát. Azt is a fazékba öntöttem a zsírra, dinsztelni (vagy dinsztölni - Anica szerint :). Nekiálltam a körmöt megtisztítani, pörzsölni. Én mindig a gáz forrasztólámpával pörzsölöm a szõröket és tollakat a bõrökrõl.

15.jpg 18.jpg 19.jpg 16.jpg

Sikeresen kivettem a csontot a csülökbõl, felaprítottam a bõrét és a húsát is. A csülökhúst külön tettem, annak kevesebb fõvési idõ is elég, nem úgy, mint a körmöknek.

17.jpg

A befûszerezett dinsztelt hagymába borítottam a körmöt, meg a bõrös csülökdarabokat.

20.jpg

Nagylángon kevergetve lepirítottam amennyira csak tudtam, majd elrejtettem benne a nagy csülökcsontot is. Amikor elkezdett levet ereszteni, adtam hozzá még egy pohárnyi vizet is.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Egy óra múltán beletettem a csülökhúst is, meg a kifelejtett paprikacsumákat (az mindenbe kell). Felöntöttem 3 deci sörrel, és kitettem a teraszra 200W-os teljesítményre éjszakára (3 óra után kikapcsol a rezsó).

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Közben eszembe jutott, hogy reggel óta kel a kenyerem, ami most egy kisérlet volt, mivel elfogyott a kenyérlisztem:

  • 30 dkg BF55 rétesliszt
  • 20 dkg BL112 kenyérliszt (ennyi még volt)
  • 30 dkg kovász
  • 2,7 dl víz
  • 3 dkg só

Ilyen szép gömbölû lett estére:

25.jpg

Átdagasztottam, majd vissza a szakajtóba reggelig a kamraablakban, mert én éjjel már nem sütök. Reggel viszont átdagasztottam kicsit, begyújtottam a sütõt, betettem egy alutálcában 3 dl vizet az aljába, és ráborítottam a tésztát a sütõlapra. Bemetszettem késsel, ami most valahogy könnyen ment, és betettem a hideg sütőbe. 220 fokon 45 perc alatt megsült.

30.jpg

Közben persze behoztam a teraszról a pörköltet, amirõl könnyedén leszedtem a fölösleges zsírt. Mostanában már van annyi zsír, ami nekem is sok ... Kibányásztam belõle a nagy csontokat, mert az a kutyáé. Meg akadt egy-két kisebb odakapott darab is (sajnos a zománcos hajlamos lekapni az ételt az indukcióson - túl vékony az anyag benne).

31.jpg

Megszeltem a kenyeret, mert az kell a pörkölthöz. Fõztem ugyan sóba vízbe krumplit köménnyel, de a kenyér azt ûberelte:

32.jpg

Kitálaltam egy kiadós adagot reggelire:

33.jpg

És istenesen jóllaktam.

35.jpg

Laza körömpörkölt reggelire - nem semmi :)

Apropos, a kenyér csodás fehérkenyér volt. Most, amikor a posztot írom, még van egy fél belõle. Kitart rendesen bõ egy hétig!

46 komment

Címkék: sör hagyma fokhagyma bors csülök majoranna szalonna kacsazsír köröm paradicsompüré zöldpaprika kömény csili krém húsos szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr48787598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2016.06.17. 08:32:25

Porkilt moge rejtett kenyer post. Szep! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 09:45:43

@EsGyé: Megigértem, hogy nem lesz kenyérposzt egy darabig, de ennek nem tudtam ellenállni :) És különben is! Körömpörkölthöz friss kenyér dukál ...

Benikuty 2016.06.17. 09:53:03

körömpörkölthöz nem kell krumpli, csak kenyér és savanyú csípős paprika. mifelénk nem szokás olyan fűszerekkel hazavágni, ami viszi a lényeget.

Topy 2016.06.17. 09:55:27

egy könnyű reggeli... :D:D:D
ezzel egész nap követ törhetnél! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 09:57:32

@Benikuty: Azért gondolom, tifelétek nem "bolti" körömből készül a pörkölt. A tiétekbe én se szívesen tennék fűszert. Viszont nekem a boltival kell dolgoznom disznók hiányában, és az a kevés majoranna és kömény csak javít az ízén. Az is igaz, hogy mifelénk csak én eszem, meg néha a barátom kap belőle.

Topy 2016.06.17. 10:14:48

@Andrass9: akkor no kenyér, no krumpli, no pörkölt - csak kőtörés! :)

Topy 2016.06.17. 12:03:12

@Andrass9: akkor azért maradt ki előle a két tányér babgulyás!? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 12:57:21

@Topy: Kivételesen a bográcsgulyás után most ettem meg az utolsó adagot a körmöspörköltből, hogy ne legyen olyan könnyű a reggelim ...

Benikuty 2016.06.17. 15:20:06

@Andrass9: általában én is versenydisznóból csinálom, viszont az ilyen alapvető ételeknél a minimál fűszerezés híve vagyok. Hagyma, paprika, só és egy kevés paradicsom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.17. 16:24:06

@Benikuty:

Autentikusan a régi világban általában télen vágtak desznyót ( nyáron nem volt hűtőszekrény, stb. ), akkor nem tudtak a csükpörköltbe paradicsomot főzni ( esetleg üvegesből, de azt nem tették, nem rontották el vele a finom húst ), így már egy kicsit túltolod.:D

Topy 2016.06.17. 16:42:00

@látjátok feleim szümtükkel: nagymamám olyankor a télire elrakott lecsóból küldött bele pár kanállal - hagyma+paprika+paradicsom :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.17. 18:34:57

@Benikuty: igy van, almapaprika, meg az a zold cseresznye
a majoranna nekem kicsit kilog belole, de sokan tesznek bele esd nem tudom miert de en is paradicsomot teszek bele nem puret, de ez lehet cask megszokas
@Andrass9: ez igy OK ahogy van reggelire ebedre vacsorara
a kenyer fontosh
sajnos a nejem nem eszik ilyeneket....
viszont ha osszel megyunk haza lesben fogok allni a teraszodnal:)
az ilyemn kajakat lenyulom az indukciossal egyutt:):)

hehe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.17. 19:02:17

nem, az indukciost meghagyom
mert nem less legkozelebb kaja

Benikuty 2016.06.17. 19:46:38

@látjátok feleim szümtükkel: a régi= autentikus eléggé furcsa megközelítés a mai világban, mondhatnám értelmezhetetlen. változnak az idők, és nem járunk lovon...
szóval, mert a paraszt nem tett, én azért néhány, üvegben elrakottat belezuttyintok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 20:29:50

@hagyma: Egye kánya! Kapsz belőle. Van ezen kívül egy tönkrement rezsóm is, ha azzal megelégszel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.17. 21:04:11

@Andrass9: mit kezdjek en egy tonkre ment rezsoval?
remelem less nagy teraszunk, hogy less -e rajta indukcios, az meg kerdeses
az elso "kinti" vacsorank az echte Magyar nyarsalas lesz
ma 2 haz woodfinben...
@Benikuty: en friss paradicsomot hasznalok, szerencsesebb foldrajzi fekvesu orszagokban van jo minoseg telen-nyaron

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.17. 21:17:55

Köszönök szépen!
Nevezhetnénk akár örömpörkölnek is. Én éppenséggel egy fél malacfejet is beleküldtem volna, ha már hedonizmus. Nyáron azt hiszem elcsábulok, óvatosan.
@Topy: Van ilyen, a diplomáciai küldetés. Török követ. :)
Nálam szinte minden pörkölt lecsós alappal indul, így szeretem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.17. 21:22:12

@Topy: hat ilyen reggeli utan en vegigejtoznem a napot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 21:37:10

@hagyma: Na látod! Ezek meg követ akarnak velem töretni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 21:39:39

Tegnap este / fél nap / 50 éves osztálytalálkozón voltam!
Azért az nem semmi, hogy összesen hárman hiányoztak róla. Még a külföldön élők is befutottak időre. Nagy bográcsgulyást főzött a házigazda, mi meg rengeteget nevettünk, dumáltunk, meg hallgattuk egymást.
Kivánom, hogy nektek is ilyen legyen az 50-es!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 21:42:23

@Waka: Meg kéne már barátkoznom a malacfejjel ...

Fenchurch68 2016.06.17. 21:51:22

@Andrass9: Jövő szombaton lesz nekem is harminc éves, és érdekes, hogy az összes óceánokon túli osztálytárs ott lesz, de van, aki Pomázról nem tud eljönni. Volt több felajánlás kertben, bográcsozósra, de sajnos le lett szavazva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.17. 22:35:57

@Fenchurch68: Nálunk egy külföldi nem tudott eljönni, egy nem akart, egy meg állítólag dolgozott ...
No de ne legyek rosszindulatú, a többiek megérdemelnek egy nagy tapsot!
A 30-asnak az előnye, hogy még nem vagytok teljesen szenilisek, ellentétben mondjuk velem :)
Kár, hogy nem vállalták be a bográcsozást! Az emeli a hangulatot, valamint a ruhák és frizurák füsztszintjét.

Benikuty 2016.06.18. 07:18:51

@Fenchurch68: Az itteni mondás szerint: "Pomázról a disznó sem jó!" Ez esetben: jobb is, ha otthon marad.

Benikuty 2016.06.18. 07:22:56

@Andrass9: a fejfilé a sertés egyik legizgalmasabb része, a pofahús simán veri a marháét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 14:08:46

@Benikuty: Csak az a gondom a fejjel, hogy nem szeretem, ha rámnéz. A szemet viszont nem volnék képes kiszedni (még a kokasból is elfordulva vettem ki).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.18. 14:57:29

@Andrass9: asszem meg sosem ettem, ranezesre az abalt szalonnara emlekeztet
mar abalhatnal Te is, emlekszem az elso nem volt valami gyonyoru:)
probald ki fejbol
szedesd ki a szemet a hentessel, vagy az asszonnyal:)
/kozel a megallapodas, less fustolom is, ha minden igaz:)
es egy epulet tokeletes jointnak es palinkanak:) hehe:)/
most papagajok laknak benne

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 15:21:39

@hagyma: A papagájokat kell felfüstölni a marihuánán :)
Még várok a malacfejjel. Most éppen ki akarok pukkadni, úgy belaktam rántott borjúlábbal!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.18. 15:25:46

@Andrass9: tenyleg madarhaz lehet
nem voltam benne, de van ilyen kemeny jellegu szellozese, meg agy masik feszer kerti szerszamoknak
es a fustolo
de a lakasban is volt 2 kalitka papagajjal
vegso ajanlatomat megtettem, ha OK, akkor megvesszuk, ha nem, keresunk tovabb
nalunk rantotta keszul
igen ehes vagyok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 15:29:32

@hagyma: A szomszédok szerint is jó a ház? Azok általában elég sokat tudnak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 15:31:04

@hagyma: Ja, és a papagájt ne tartsd meg, csak nyűg van vele, és rondán rikácsol! (Most fog látjátok szemeim szümtükkel agyoncsapni)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.18. 15:44:42

@Andrass9: a papagajokat termeszetesen viszi magaval a tulaj
szomszedokat, most nem kerdeztuk
ketto van
jobbra-balra olyan 3-400 meter
mogottunk porch/meg papagajhaz/ azutan erdo
elottunk kert azutan erdo
a balra levo szomszed haza utan megszunik az ut, jon az erdo
a haz rendben van

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.18. 15:46:53

@Andrass9:

Csaphatlak én téged agyon? No ugyé.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 16:05:48

@látjátok feleim szümtükkel: Nem akartalak bántani, de a poént nem hagyhattam ki! :))

Benikuty 2016.06.18. 17:32:03

@Andrass9: nem értem. a fejhús mivel nézne?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 20:02:52

@Benikuty: Ha a fejhúst a fej nélkül lehetne szerezni, akkor az nem nézne rám vissza a tálból. De biztos jó, ha a fejcsontok és bőrök is együtt főnek a fejjel, ha nem kizárólag pofahúst akarok enni. Az eredeti felvetésben ebbe a prörköltbe is tennénk fejet (nem csak a húst róla).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.18. 20:03:59

@Benikuty: Hopp - nem voltam elég figyelmes! Te fejfilét említettél. Na AZ biztos nem nézegetne :)
Elnézést kérek a félreértésért!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.18. 22:15:19

Köszönök szépen!
Kutya fárasztó napom volt. Leszedtem a borsót a Hegyen, leszedtük a sárgabarackot a gerillakertben, meg még be is kellett mennem a melóba.
@Andrass9: Köszönöm. Nekünk jövő hétvégén lesz az évi rendes iskolatalálkozó Tatán.
Amúgy felénk nincs benne a szem a fejben, a csont meg kell, abból lesz a jó kis húslé.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.19. 18:24:13

Nálunk még nem érik a sárgabarack, pedig ez egy meleg vidék. Illetve az egri piros nevű már érne, ha lenne rajta, de van talán összesen 10 szem két fán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 19:09:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem elfogyott a sárgabarckfám, így nem tudok az éréshez hozzászólni. A kispiacon még aranyáron van ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.20. 21:44:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom, milyen fajta, még édesapám ültette, de igen korai, június végé szokott érni. Most még erre is rálicitált, nyilván a meleg tavasz miatt.