Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Tom Yum Goong - Thai csípős savanyú leves garnélarákkal

2016.06.13. 07:00 Andrass9

Vannak olvasóink, akik nem lelkesednek a kókusztejes levesekért. Az õ kedvéért álljon itt most egy "majdnem olyan" leves, ami egészen más. Szerintem ezt szeretné is!

A Tom Yum levesek a csípős savanyú, de nem kókuszos levesek családját képviselik, melynek alapfűszere a galangal gyökér, a citromnád, a lime és a kaffir lime levél. Ezek az alapanyagok majd minden ázsiai vagy indiai boltban beszerezhetők, néha a nagyobb láncok is árulnak ilyet. A galangal gyökér sajnos nem helyettesíthető a gyömbérrel, nagyon más az íze (de az is jó levest ad :). Ha csak csirke, akkor Tom Yum Gai, ha garnélarák vagy kemény húsú hal, akkor Tom Yum Goong, de készülhet csak zöldségből és gombából, akkor csak Tom Yum-nak hívják. A kókusztejjel felöntött változat a Yum helyett Kha középső szócskát viseli.

62.jpg

Persze egy ilyen leves elkészítése igényelt némi elõkészítést: zöldség, csirke vagy rák alaplevet kell hozzá fõzni (nem kell, de anélkül nem olyan jó). A receptet az alaplé készítésével kezdem, amit egy további posztban is felhasználtam, szóval jól figyeljetek oda.

Mint már a múltban többször is, a kutya kajájával kezdõdött minden. Az a fránya csirkemellcsont olyan sok volt, hogy nem fért bele a kutya fazekába az utolsó 8 darab. Szép, kicsi, gusztusos és húsos mellcsontok voltak. Háromból már elkészült egy zöldborsóleves, maradt még öt, amit gyorsan fel kell használni.

  • 5 delikát csirkemellcsont
  • 2 csirkefelsõcombfilé (hogy ne szomorkodjon magában a csodahüttőben)
  • 1 sárgarépa
  • 1 gyökér
  • a gyökér válla a petrezselyemszálakkal, homok kimosva belõle
  • 1 vereshagyma
  • 1 vékony szelet zellergumó
  • 2 paprikacsuma
  • 1 kis fej új fokhagyma
  • szinesbors, szegfübors, szerecsendióvirág

10.jpg

A húsokat és a hagymát meggrilleztem. Így egyrészt kicsit sötétebb alaplevet kapok, másrészt nem lesz habos és zavaros a lé (nem nagyon). A kis tottyos (2,5l) fazekamba beletettem a grillezetteket, majd felforraltam. Nem habzott fel. Ment bele az összes zöldség és a fűszeres teatojás. Kitettem a teraszra az indukciósra, mert azt be tudom állítani, meddig fõzzön. El is bicikliztek 3 teljes órát a legkisebb teljesítményen, ami éppen csak mozgatja a vizet.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Eléggé be is sûrûsödött, de nekem kell az íz, a maradékot meg majd lefagyasztom. A csontokról leszedtem a hús nagyját, a többi meg ment a kutya vacsorájába.

15.jpg 16.jpg

Az alaplevet tovább sürítettem, immáron üresen - egészen a felére beforraltam. Ekkor jött az ötlet, hogy kell nekem egy kis rákalaplé is, így kettévettem a levet, és a felébe 12 garnéla páncélját belefõztem. Még lefagyasztani is jutott egy pici doboznyi. Ehhez a leveshez a nem garnélás felét használtam, hisz lesz benne amúgy is.

19.jpg

Az alaplé kész, összeszedtem hát a leves hozzávalóit.

  • 12 garnélarák (50/60-as)
  • 1 sárgarépa
  • 2 cm gyömbér
  • 1 ek morzsolt citromnád
  • 1 ek õrölt galangal gyökér
  • 2 kaffir lime levél
  • 1 tk Thai green curry paszta (saját, de már nagyon fogytán van)
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 lime leve (nekem most nem volt itthon, használtam hát 2 citrom levét)
  • 12g szárított fafülgomba
  • 3 db tamarindgyümölcs (vagy 2 ek tamarindszósz)
  • 1 új lilahagyma (szára is)
  • 3 ek halszósz (só helyett)
  • 2 pici csípõs csilipaprika
  • 5 dl alaplé valamennyi csirkehúscafattal benne
  • 1 vastag petrezselyemlevélszár

40.jpg

A curry pasztát a kis olajon megpirítottam. A tamarindot megpucoltam, a szép magjait is kiszedtem, majd apróra vágtam. A curry után küldtem a kicsi csilipaprikák felét (nagyon csípett!), valamint a gyömbért és a tamarindot is, hogy együtt piruljanak.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Beleaprítottam a petrezselyemszárat, hozzáadtam a citromnád morzsalékot és a limelevelet. Kicsit kavartam, majd beleszórtam a galangal port is. Felöntöttem egy deci alaplével, és alaposan átfõztem, hogy kicsaljam az összes ízt belõlük. Az egész miskulanciát nagyon finom szûrõn átszürve tettem az alaplébe. Így a Tom yum íz belekerült, de a száraz alapanyag nem :)

45.jpg 46.jpg 53.jpg 54.jpg

A fafülgombát beáztattam kis meleg vízbe - nagyon hamar rehidratálódik. Egy másfél literes kisfazékba csepp vajon lepirítottam kicsit a julienre vágott sárgarépát, amihez hozzáadtam a gombát is. Kicsit gõzöltem õket együtt, majd felöntöttem a csirkealaplével.

55.jpg 56.jpg 57.jpg

Összefõztem, hogy a répa is megpuhuljon kicsit a gombával, majd beletettem a garnélarákokat. Felöntöttem vízzel, hogy tele legyen a kisfazék, és felforraltam. Ennek nem kell több, mint 3-4 perc fõvés.

58.jpg

Ezalatt gyorsan megaprítottam a lilahagyma szárát, meg fél fejet a hagymából is, mert ez lesz a levesbetét.

59.jpg

Beleöntöttem a citromlevet (sajnos nem helyettesíti a lime-ot, annak sokkal jellegzetesebb íze van), megsóztam a halszósszal, és már tálaltam is magamnak a kedvenc távolkeleti levesestányéromban.

61.jpg

Nem sokáig tartott, kellett még két tányérral szednem. Különösen, hogy az elsõbe, a nagy mohóságomban, elfelejtettem levesbetétet tenni :)

63.jpg

A többit átvittem a kedvenc szomszédasszonyhoz, ahol annak kisebbik leánya - az emelt szintû biosz érettségi elõtti hajrában - azon nyomban megette az összeset ...

29 komment

Címkék: hagyma fokhagyma halszósz bors gyömbér garnéla sárgarépa lilahagyma alaplé olivaolaj gyökér tamarind zellergumó csilipaprika fafülgomba kaffir lime levél szerecsendióvirág csirkemellcsont paprikacsuma citromnád currypaszta galangal szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr308800222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.13. 12:19:40

ez jobban bejon, mint a kokuszosz, ha legkozelebb megyunk az azsiai etterembe, akkor eszek egy tanyerral
/ja, amugy nem szukulnek meg a szemeid?/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 13:43:23

@hagyma: Már egészen csípettek, csak még nem tudom, hogy lefelé vagy felfelé mutatnak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.13. 14:12:55

van az a regi vicc, hogy anyam japan, apam kinai, en meg mar alig latok
ma Weaverville...
/a garnelarakot minden fromaban szeretem, utoljara grillezve ettem/
jol nez ki ez a leves, na

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.13. 16:47:55

Én akkor látok kínaijapánul, amikor éhes vagyok. Ez a leves ahhoz meg túl sokáig készül, hogy abból egyek, mert addigra éhen halok.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.13. 17:44:57

Köszönök szépen!
Ez is jöhet. Kis keleti nyelvlecke. :)
Én speciel nem főzöm sokat a fafülgombát, majdnem a legvégén kerül az ételbe. Hol a cicában lehet ilyen szép csirkemell csontot venni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 17:49:30

@Waka: A csirkemellcsont a madarast dicséri. Ott eléggé lusták, akik a csirkéket bontják...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.13. 17:49:48

ugy megkivantam a levest, hogy betettem egy 3 perces instant marhat a mikroba

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 17:50:27

@látjátok feleim szümtükkel: Van ennek a levesnek 30 perces változata is, de most sokmindent készítettem egyszerre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 17:50:55

@hagyma: :) Mégiscsak eszel te néha levest!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.13. 18:18:30

@Andrass9: Azt fújhatom, errefelé ritka madár...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.13. 18:21:04

@Andrass9: ez most kizarolag miattad esett meg
de van dobozos a szekrenyben mindig vegszuksegre
ez pont egy 3 perces poszt
kinyitod
felontod vizzel
mikro 3 perc
kiontod tanyerba
bors erospaprikc1.q-assets.com/images/products/p/dcs/dcs-317b_1z.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 18:29:39

@hagyma: Nem szégyellem, mi is rákivánunk néha egy Ramen nudlira :) Van csípős, marhás meg sima, csirkés. Mostanában csak a marhásat esszük. Havonta ha egyszer, akkor sokat mondtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 18:34:42

@Waka: Szomorú, mert tényleg szép darabok. 1 és 2 kilós kiszerelésben adják kemény 213Ft kilóját.
Nem véletlenül lopom el a kutyától, hacsak tehetem :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.13. 21:41:01

@Waka:

A rózsakertben. Néha a fél mellhús rajta van, és kétszer ekkorák is szoktak lenni. Most legutóbb grillezni való kiscsibe csontját kaptuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 21:59:34

@hagyma: Apropos! Címlapos a Házisáfrány a kovász készítési históriájával. Igen szórakoztató írás :)
hazisafrany.blog.hu/2016/06/13/vadkovasz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.13. 22:00:28

@látjátok feleim szümtükkel: Amit ebben a receptben használtam, az is jérce csontja volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.14. 17:06:42

Eléggé kihalt a vidék. Remélem, hogy ennek oka a jó meleg (nálunk legalábbis az van), és nem a Thai nyelvlecke :)
Madarast most néztem, még mindig van ilyen mellcsont, csak most nekem nem kellett - viszont kaptam a kutynak szép marhacsontot!

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.14. 19:32:21

Persze, hogy kihalt, amikor a sok esőtől nő a dudva, és nem győzi az ember kiszedni. Meg a paradicsomot is. 50 tőből alig maradt 15, de még ez sem biztos. Szerintem a levegővel terjed valami, mert az udvaron is megjelent a ládába ültetettek közt. Ráadásul a borsó levele is feketedik, aszalodik, pedig nőnie kéne a sok esőtől. Alma nagyon szép, körte csupa korompenész. Annyi permet megy rá, hogy abból sokkal több gyümölcsöt tudnánk venni, mint amennyit megeszünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.14. 19:46:24

@látjátok feleim szümtükkel: Nem a szomszédoktól jön, hogy azok nem permeteznek?
Nálam a csigák aratnak, de még kibírható mértékben. A kert mint egy esőerdő eső után :) Nem férek hozzá az egreshez, annyi a virág ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.14. 19:47:28

@Andrass9: Egy csontot megkapott, meg is ette, a többit feltettem csontalaplének :) Persze reggelre megkapja ezeket is a rajta lévő hússal együtt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.14. 19:49:48

@hagyma: Weaverville-ben voltatok már. Ismerős volt a térképen a Lakeshore drive :) Persze az van másutt is, ahol van tó ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.14. 19:56:47

@Andrass9:

Egyik szomszédban csak gyümölcsfa és szőlő van, azt rendben tartják, a másikban csak a gazt kaszálják amikor már nyakig ér, permetezés vagy 10 év nem volt. Utána viszont a következő kért kertet nem művelik. Kertlábban nem permeteznek, de a füvet rendben nyírják. Sajnos elég elhanyagoltak a kertek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.14. 20:16:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ez sajnos nagyban megnehezíti a helyzeteteket. Gyakorlatilag teljesen reménytelen a kertet tisztán tartani ilyen környezettel :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.14. 20:40:19

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ma posta volt, főzés, Kistesóval mangold szedés, kis bütykörészés - ha már ott voltam -, el is ment vele az idő.
Egy gyomlálás és egy kapálás lassan aktuális, ahogy a héten engedi az időm, nekilátok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.14. 22:28:47

@Waka: Jó estét! nekem csak munka van napok óta, de az legalább fizetést is jelent :) Pedig kéne már kapálnom abban az ágyásban, amit a feleségem ültetett, ugyanis nem rakott bele földtakaró fóliát, így egész nyáron kapálhatom ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.15. 04:24:29

@Andrass9: ha osztrak-magyar EB meccs van
akkor az nezetik
tessek feltenni 6-8 tv-t floridaban a kocsmaban a wc-ben is volt tv

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.15. 09:12:49

@Topy: Még az este is kapott belőle egyet :)