Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Tom Kha Gai - Thai kókuszos csirkeleves

2016.06.11. 07:00 Andrass9

Hamár távolkeletire vettük a hangulatot, álljon itt egy Thai klasszikus is. Roppan népszerû leves, mely a tipikus távolkeleti fûszerek kvintesszenciájával varázsolja el nyelvünket. (Ez olyan szép, mintha egy étteremkritikus írta volna ...)

25.jpg

Mint mindig, most is a kutyának vett csirkemellbõl loptam a leveshez. Valahogy ezek a csont melletti apró húsdarabkák adják a legfinomabb ízt, ezenkívül már eleve pont akkorák, mint amekkora a levesbe kell.

Elõször is mindent begyûjtöttem, ami kell hozzá:

  • 20 dkg csirkemell apróhús
  • 400ml kókusztej
  • 1 sárgarépa
  • 1 lime
  • 1 Anaheim csilipaprika (másféle is jó)
  • 2 cm gyömbér (galangal gyökér kéne igazából, de nincs itthon)
  • kis marék fafülgomba
  • 3 kis girizd fokhagyma
  • 1/2 kis vereshagyma
  • 1 kaffir lime levél
  • 1 citromnád (Thai citromfû)
  • 1 tk csili vagy curry paszta
  • 1 tk ghí
  • 1 liter víz vagy alaplé

10.jpg

A gyömbért hámoztam és csak bevagdostam, hogy egyben maradjon, mert így a végén könnyû kidobni. A citromnádat csak megzúztam a klopfolóval. A hagymát megaprítottam, szintúgy a csilit. A lime felének a héját lehámoztam, a fokhagymákat is megtisztítottam. Vagyis az alapanyagok egy részét elõkészítettem.

11.jpg

A currypasztát egy kanál ghín megpirítottam, mig az illata felszállt. Hozzáadtam a csilit és a hagymát, és tovább pirítottam. Ezalatt a fokhagymát megzúztam és felvagdostam, a sárgarépát hosszú szeletekre vágtam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A megpirult csilis hagymas keverékbe végül belevágtam a citromnádat 4 centis darabokban, beletettem a gyömbért, fokhagymát, kaffir lime levelet, lime héjat. Végül beleborítottam a csirkemell darabkákat. Itt jól látszik, hogy ezen bizony van zsír is, nem olyan száraz, mint egy csirkemellfilé!

16.jpg

Hozzáöntöttem pár deci vizet, és elkezdtem fõzni. Ezalatt fel tudtam vágni a sárgarépát is julienre. A csirke hamar átfõtt.

17.jpg 18.jpg 19.jpg

A répa elõkészítve, a kókusztejet kibontottam és felkavartam. Ezeket is beleöntötem a levesbe, majd annyi vízzel pótoltam, hogy kb 1,5 liter legyen az egész. Ekkor került a fafülgomba is a levesbe, amit csak az utolsó pillanatban választottam kiegészítõnek, de amig a répa megfõtt, az is rehidrálódott. A végén belecsavartam a fél lime levét, izlés szerint sóztam.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Amikor tálaltam, a gyömbért kivettem a levesbõl. A tányérban talált citromnádat is kidobtam, mert ez túl öreg az elfogyasztáshoz.

24.jpg

Nagyon gyorsan elkészíthetõ, hisz a csirkemell percek alatt megfõ. Ha csirke helyett kis garnélarákkal készítjük, akkor már Tom Kha Goong leves készítettünk ...

44 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér csirkemell kókusztej sárgarépa alaplé lime csilipaprika fafülgomba kaffir lime levél csilipaszta ghí citromnád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr548762532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.11. 11:15:18

Biztosan jó volt, de ez majdnem olyan, mint egy magyar ragu, vagy egy jó becsinált leves. Ahhoz vannak saját fűszereink is.

A kókusztejet meg egyébként sem szeretem:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 12:03:49

@látjátok feleim szümtükkel: A "majdnem" meghatározás megfelelő. Szinte semmiben sem hasonlít egy raguhoz, viszont kell bele a kókusztej :)
Nem baj, neked főzök holnaputánra egy Tom yum goong-ot. Az meg majdnem olyan, mint egy húsleves :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 14:13:27

@Andrass9: azert ha a cimkepet neznem cask, siman ramondanam, hogy tejfolos csirkeraguleves:)
sajnos a kokusz nekem sem jon be, pedig gyerekkoromban 2 pofara ettuk a zacskos kokuszreszeleket
/kokuszdio meg kokusztej almunkban sem fordult elo/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 15:14:06

Mary talalt az ujsagban valami farm-marketen karalabet, es mivel meg eleteben nem latott-evett, kepes volt beulni a kocsiba, hogy vegyen
kerdeztem, hogy minek?
azt, mondta hogy cask:)
ugyhogy holnap karalabesalata lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 15:21:11

@hagyma: Remek levest is lehet belőle főzni! Van aki meg megtölti ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 15:45:27

@Andrass9: hat ezert kerdeztem, hogy minek, mert nem szeretem toltve
levest meg nemigen fozunk
de a salatara igent mondtam
majd keres maganak receptet
mondjuk zoldbosro levesbe el tudnam kepzelni, azt fozunk neha
/majd csinal belole valamit, itt most az ujdonsag orome jatszik, magayar szarmazasu farmer termeli, igy szurta ki/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 16:17:34

na hozott haza 3 karalabet / persze sok egyebb zodseg mellett/ szarastol levelestol
az egyik zold, ketto lila
azt kerdezi mi a kulonbseg a ketto kozott es a levelebol, szarabol lehet-e valamit csinalni
hat tudom en?
valaszokat , javaslatokat salatara szivesen fogadok:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 16:23:02

@hagyma: Saláta nem a műfajom, de rudacskákra felszelve dipbe lehet mártogatni. Azt a napokban készítettem, és finom volt. A levelét is megeszik sokan. Ha jól emlékszem, valamilyen borjúbordát csomagoltam bele sütéshez.
www.nosalty.hu/alapanyag/karalabelevel

Isley 2016.06.11. 16:58:29

@hagyma: Pont tegnap volt egy cikk a karalábéról. Az első recept a töltött verzió, de van saláta is:

www.origo.hu/tafelspicc/recept/20160610-receptek-karalabeval-tavaszi-tekercs-salata-toltott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 17:08:22

@Andrass9: @Isley:
ja egyet tuti megeszunk nyersen valami ranch szosszal
kettobol less salata
zold vagy lila a job nyersen?
zoldet meg en sem ettem
ja, nem rossz receptek, csask nincs kedvem forditgatni
angolul meg nem talaltam, de dolgozom rajta:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 17:12:26

@Andrass9: OK
megmondtam neki, semi kulonbseg, cask a szine:)

Isley 2016.06.11. 17:13:55

Zöldből még nem találtam fásat, én azt szoktam nyersen enni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 17:20:17

@Isley: Manapság igazán ritka már a fás karalábé. Egy időben én is termesztettem óriáskaralábot télire. Gyerekfej nagyságú, 3 kg körüli példányok az egész telet kihúzták, pedig rendszeresen vágtam belőlük húslevesbe:) Sajnos viszont - mint minden káposzta fajta - nagyon odacsalta a liszteske (aka üvegházi molytetű) populációt, ami aztán tönkretette az uborkát, paradicsomot, stb. Na azóta a káposztafélék nem nőnek a kertben, és így meg tudom regulásni azt a kevés liszteskét, ami idetéved.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.11. 17:23:02

@Isley: OK
ugy less, de ranazesre a lila sem fas, nem repedezett nem tul nagy
de a zoldet megesszuk nyersen
a lilakbol less leves vagy salata
mar kinyomoztam a nevet /kohlrabi/ ugyhogy van recept dogivel
elterjedtsegerol annyit, hogy Mary sem tudta hogy hivjak, en is mindenfele turnipokkal probalkoztam, de mar sinen vagyunk

Fenchurch68 2016.06.11. 18:44:10

@hagyma: Káposzta helyett lereszelve coleslawnak is nagyon finom. Legközelebb ne csak hármat hozzon Mary, hanem legalább hatot-hetet, és próbáljátok ki a kedvesem újítását: ledarálja a karalábét, egyharmadát-negyedét összekeveri darált hússal meg fűszerekkel, mintha töltelék lenne, aztán felteszi a darált karalábéban főzni pucér gombócoknak. Végén tejföl vagy tejszín megy bele, nekünk mostanában görög joghurt - nagyon rákaptunk tejföl helyett -, meg az utolsó percekben sok petrezselyem. Jó kis üde tavaszi kaja, hidegen is finom, és egyáltalán nem pepecselős, mint a klasszikus töltött.
Holnap tököt főzök, és azt is ugyanígy, még sosem próbáltuk, de jó ötletnek tűnik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.11. 18:56:49

Köszönök szépen!
Kedvemre való ez a leves, lehet, hogy hamarosan elkövetem magam is. Csak el kell zarándokolnom valahogy az Ázsia boltba citromnádért.
@hagyma: Mikor legutóbb töltött karalábét főztem, a kivájt belsejét és a felaprított leveleket megpároltam és tejföllel behabartam, ez került a töltöttek alá. Ez annyira bejött, hogy legközelebb csak tejfölös karalábé volt bulgurral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 19:34:49

@Waka: Ha sikerül olyat venned, aminek nincs a gyökér felöli oldala teljesen levágva, akkor azt nedves földben meggyökereztetheted. Tarackként terjed, és tényleg fűnek látszik. A fagyot viszont nem szereti, ezért télire be kell vinni. Nekem nem igazán szaporodott el, eddig tán hatszor szedtem róla. Különösen, hogy két télen alig öntöztem, mert mindig elfelejtettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 19:35:53

@Fenchurch68: @Waka: Mi a csudának azt a szegény karalábot megfőzni? :))) Akkor már inkább a tököt!

Boar... 2016.06.11. 19:48:30

@Andrass9: Így van. Karalábét nyersen...
Na jó, a húslevesbe mehet begy kicsi az íze miatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.11. 19:57:42

@Andrass9: Kipróbáltam tavasszal, megrothadt.
Végre kaptunk egy jó esőt, egy órája zuhog. Éppen megtöltögettem másodszor a krumplit, meg végigkapáltam mindent. Holnap megyek a Hegyre, leszedem a cukorborsót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 20:39:58

@Waka: Az a tapasztalatom, hogy a fagyasztást elég jól tűri.
Az én növénykémet a feleségem úgy vette nekem - cserépben - ajándékba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 20:59:58

@Waka: Rendeltem 200 magot, ha megjön, felezünk :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.11. 21:14:04

@Andrass9: Oksa, köszönöm! A jujubából egy kelt ki eddig, talán nem reszeltem le eléggé a magok végét, de féltem, hogy megsértem a csírát.

A fickó 2016.06.11. 22:08:51

@Andrass9: A pak choi is káposztaféle, azt meg termelsz. :) Nálam arra is zúznak a lisztecskék. De ezek nem az üvegházi, hanem a közönséges lisztecskék. Neem-azal-lal elég jól lehet védekezni ellenük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 23:14:41

@A fickó: Bocs, de én nem termelek pak choi-t. Legalábbis nem tudok róla, hogy lenne a veteményben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.11. 23:16:49

@Waka: itt még mindig esik, de csak 6 mm jött le. Semmi áradás, meg jégeső, csak csendes őszi eső esik. A cukorborsóm még főleg virág - későn vetettem.

©________ 2016.06.12. 11:42:14

REhidralodott.
Szerintem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.12. 16:02:02

Köszönök szépen!
Megvolt a cukorborsó, sajnos már kicsit vén, de majd Kistesó kifejti. Egy hét múlva már a kifejtő borsó jön, jókora adagnak ígérkezik. Elmentem gombanézőbe is, de egy szem nem volt, viszont combig csatakos lettem a vizes fűben.
Délután megint volt egy jókora zuhé, közel egy órát szakadt, most már egyenesben vagyunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.12. 16:32:52

en meg karalabet ragcsalva meccset nezek
delutan 2 haznezo
most Alexander

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.12. 18:46:43

@Waka: Pedig ideális gombaidő van. Eső és napsütés felváltva ...
Most, hogy mondod, megnézem, mennyi borsóm van már, hátha jöhet kifejteni hozzám is Kistesó :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.12. 18:54:38

@Andrass9: Az idő ideális, csak még nem telt el elegendő belőle. Itt azért nem volt eső tegnapig. Addig állj féllábon, míg Kistesó elmegyen hozzád borsót fejteni. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.12. 19:25:40

@Waka: Az epret befőzted-e már neki? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.12. 19:28:25

@hagyma: Hátha kifogsz egy olyat, amelyiken patak folyik át. Nekünk Dömösön volt a kert végében a patak. Nagyon szerettük!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.12. 20:29:55

@Andrass9: nem elsoszamu tenyezo, de nem bannam
mondjuk Bernardsvilleit azert nem vesszuk meg mert a szomszed azt mondta, nem cask egy, hogy minimum 2 evente kiont a patak es elarasztja a garazst meg az alagsort
mobil gatat meg nincs kedvem epiteni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.12. 20:57:26

@hagyma: Dömösön a kert vége hat méterrel tornyosult a patak fölé - ott még soha nem jött fel a víz :) Dehát ehhez szerencse kell. A flooding elég ocsmány természeti csapás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.12. 21:05:27

@Andrass9: ott is volt vagy 5 meter szint
es felmegy
pedig jo kis haz, hardfloor mindenhol
garazs stb., dehat arterbe nem megyunk
most nem is patak cask erecske, de ha megindul a hegyekbol a viz akkor majd folyo lesz
ezert is jarunk I terepre
a relator kuld valamit, megyunk, mint ma is
felmerni, erdemes-e belulrol is megnezni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.12. 22:16:08

@hagyma: Jogos, hisz ez nem egy napra szóló beruházás. A hegyekről sok víz tud lejönni, ha nem jó helyen vagy:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.12. 23:36:49

@Andrass9: itt a hegyekrol mindenhol sok viz tud lejonni
na ez a kt haz sem less a mienk
az egyikre tuls okat Kellen kolteni, a masik meg megint nehezen megkozelitheto
/nem hogy nem egy napra, az utolso lakhelyunket keressuk, mar ha a sirtol eltekintunk/
innen mar nem less koltozes
koltoztem mar eleget