Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Pirított sertésmáj gőzben főtt krumplival

2016.05.30. 07:00 Andrass9

Feleségem szólt, hogy van egy darab szép, világos disznómáj az õ hûtõjében. Ki is tette kiolvadni még reggel, hogy majd készítsem el resztelt májnak, mert van sok hagyma itthon. Nos ... a világostól elég messze volt. Viszont az az elvem, hogy az én hibámból más is tanulhat - nem csak tökéletes ételt posztolok.

35.jpg

Ettõl persze én még nekiálltam, mert nagyon rég ettem, és ki akarok tenni magamért a szaft oldaláról. A köret csak késõbb jutott eszembe.

Minden hozzávalót összeszedtem, amire gondoltam, hogy szükség lesz:

  • 40 dkg sertésmáj
  • 4 vereshagyma
  • 1 zöldpaprika (szezonon kívül csilipasztával helyettesíthetõ - sõt: olvastam olyan elvetemült ötletet is, hogy Erõs Pistával ízesítsük)
  • 1 fonnyadt paradicsom (még nincs szezonja - lehet egy evõkanálnyi paradicsompüré is)
  • 2 ek libazsír (vagy amilyen zsírt szeretsz)
  • 1 dl veresbor
  • 1 nagy girizd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • sok tekerés feketebors
  • 1/2 mokkáskanál õrölt kömény
  • 1 púpos teáskanál majoranna
  • 2 púpos teáskanál jó pirospaprika (például Farkas András féle Szegedrõl)
  • 2 teáskanál nem csípõs csilikrém

10.jpg

Igen, só az nincs a listában, mert a sertésmáj igencsak megkeményedik tõle. Thai konyhához szokott kezem mindent elõkészített. A hagymát laskára vágtam, ehhez az ételhez így nekem jobban izlik. A fokhagymát pici kockákra vágtam. A paradicsomnak kivágtam a gumi jellegû közepét, mert ez nem érik tovább a kamrában, csak zsugorodik :( A serpenyõbe kanalaztam a zsírt, beleszórtam a cukrot és a kis kockára vágott zöldpaprikát. Az utóbbinak a csumája ment a szokásos tárolójába, ahol kiszáradhat, majd remek íz alapanyag lesz bármilyen levesbe vagy fõzelékbe, mert nálunk abba mindig kerül csuma. A serpenyõt végül kivittem az indukciósra a teraszra: 24C, süt a nap, stb. Minek büdösítsem a lakást? Kicsit megpároltam a paprikát, majd beleborítottam a rengeteg hagymát, hogy a cukorral együtt karamellizálódjon. Elõbb azért lefedtem, hogy párolódjon, meg eresszen levet is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amíg a hagyma dolgozott odakinn, addig a májat felhasítottam kb centis lapokra, és felszeltem centis csíkokra. Ekkor már gyanakodtam, mert meg kellett fenni a késemet, hogy jobban vágja a májat, de azért bíztam benne, hogy jó lesz. Tekertem rá sok borsot, a köményt és a majorannát is rászórtam, végül mindenestül egy tányérba pateroltam, amit le tudok fedni a felhasználásig.

15.jpg

Ideje, hogy a hagymás szaftot zsírjára pirítsam. Belekanalaztam a csilipasztából 2 kanállal, de többet is elbírt volna, ez nem volt egy csípõs fajta. Aztán maximum teljesítményen kavargattam, hogy le ne égjen. Amikor már szép színe volt, megkapta a fokhagymát és a paradicsomot is, meg egy féldeci vizet, mert ezt most be akartam párolni. Ismét betakartam, és vissza a konyhába, addig ellesz az magában.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Kitaláltam, hogy a krumplit nem vízben fõzöm, hanem gõzben. Ilyen még úgyse próbáltam. Van egy univerzális (NDK kivehetõ ajtós) párolókosaram, ami nagyon sok lábasba passzol, és van másfél centis lába, vagyis lehet alá vizet tenni :) Felnegyedeltem 8 darab kis hámozott krumplit, megszórtam kis sóval meg köménnyel és a párolókosárba tettem. A kis tottyos lábasomba vizet raktam, másfél centit, majd ment bele a kosárka. Szépen belesimult! Le is fedtem, majd kis lágra téve gõzöltem. El is feledkeztem róla, csak 40 perc múlva nyitottam ki a lábast.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Odakinn közben a hagymáról majd az összes víz elpárolgott, a paradicsom is megfõtt, ideje helyet csinálni a májnak a serpenyõben. Maximumra ment ismét a rezsó, belezúdítottam a májat, és hevesen kavargatva fehérre pirítottam.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Jöhet bele a pirospaprika, majd a veresbor. Még vagy 5 percig pároltam, és késznek itéltem.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Nem is baj, hogy elfeledkeztem a krumpliról! Tökéletes átfõtt, bevette a kömény ízét, de nem ázott ki belõle a krumpli íze, se a keményítõje. Ilyen telt, főtt krumplit nem is ettem még.

32.jpg

Jöhet hát a puding próbája. Csak a krumpli, só és kenyér ment mellé, bár savanyúság se ártott volna. Szép, az tény.

33.jpg

És akkor a csalódás:

34.jpg

Kõkemény volt a máj!!! Nem értem miért. Sót nem látott (mondjuk nem volt világos, fiatal - ez tény). Talán a veresbor tette? Még életemben nem fõztem kemény reszteltmájat. A szaftja jobb lett, mint valaha, de a máj állaga elkeserített.

Rendes férjként ezt a feleségemre kell kenni: soha nem fõzök semmit, ami az õ hûtõjébõl jön ki ...

63 komment

Címkék: bor krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors majoranna cukor libazsír pirospaprika zöldpaprika kömény sertésmáj csili krém

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr738745962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.05.30. 07:48:22

Az az 5 perc parolas meg a vorosbor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 08:37:16

@©________: A vörösbor még soha nem ártott - legalábbis ilyen kis mennyiségben. A párolás elképzelhető. Azért leginkább a nagyon öreg máj a gyanús :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.30. 09:16:56

Nem tudom miért mondják, hogy a májat rövid ideig kell csak főzni. Anno disznóvágáskor a paprikásba bele tették a májat elég korán, jó sokáig főtt a hússal együtt, és a végén isteni finom volt, szinte grízesen omlott szét a szájban.

Régen sokszor főztem májat, és amikor keménynek ítéltetett, bezony jó sokáig főztem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 10:21:40

@látjátok feleim szümtükkel: Valami rémlik arról a grízes állagról. Tán egyszer tudtam reprodukálni valamikor régen, pedig mindig olyat szeretnék.

Topy 2016.05.30. 13:05:31

@látjátok feleim szümtükkel: öööö... recept is lesz hozzá? ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 13:25:23

meg kellett volna parolni a majat, ahogy fentebb "latjatok" emlitette

ha nem is jo sokaig, de lehet azt fozni

/tovabbra sen ertem az etel illata mitol budosit egy lakast?
mi idebent fozunk de sosincs budos/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 13:27:31

@Topy: Szuvidált pávapókláb havaii fekete sóval, színes tollakkal körítve ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 13:28:11

@hagyma: Nekünk más az elképzelésünk a lakás illatáról. Ha már ettünk, nem kell a kajaszag ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 13:45:05

@Andrass9: nem tudom milyen a lakasotok, ha mi mar ettunk utana nincs kajaszag
foleg nem budos:)
ettol nagyon jo a kinti sutogetes, de zt mindig kihangsulyozod, hogy ne legyen budos a lakasban:)
jelentem a nepesseg jelentos hanyada a konyhaban foz es sut
es a tevekenyseg utani illat eleg gyorsan elillan:)
mondjuk ha Mary leeget valamit, akkor azert kell szelloztetni piszkosul, de az meg cask fustszag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 13:48:50

ezt a parolt kolompert mar olvastam valahol, allitolag sokkal job, mint a vizben fott
legkozelebb kiprobalom,csak meg nem tudom mihez
/majat ugye nem eszunk/
meg ugy altaqlabana fott-parolt krumpli leginkabb belsosegekhez alkalmazando
mi szinte mindig sutjuk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 14:15:44

@hagyma: A népesség jelentős hányadának a konyhája szeparálva van a lakás egyéb helységeitől. Nálunk nincs - egy légtér, kivéve a fürdőket, de azok is nyitva vannak, ha nincsenek használatban. Ha a feleségem leégeti a pirítóst, a lakás minden részében érezni ...
Nem zavarna, ha a konyha zárható lenne, mert akkor kiszívja az elszívó, meg ki lehet szellőztetni. A mi konyhánk nem zárható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 14:17:06

@hagyma: Szerintem egy körömpörkölthöz is csodás lenne. Ebből kifolyólag egy cupákos marhapörkölt is jónéven venné, nem gondolod?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 14:18:42

@©________: Úgy érted, hogy sokkal tovább kell párolni? A pecsenye kacsa vagy csirkemáj percek alatt elkészül így - biztos ezért nem lett jó a sertés. Csak az nem stimmel, hogy legalább harmincszor főztem már, és ilyen soha nem történt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 14:25:05

@Andrass9: kormot sem eszik
hat marhaporkolthoz vegulis elmenne
amerikai konyhank van...
megsenincs sose budos
szobaajto nyitva..
sutes kozben valami lehet erezheto
na so....
/ha Mary leeget valamit (piritost nem tudja, mert kidobja a gep) azt az egesz lakopark erzekeli es a fustjelzo miatt hallja is
legutoljara jo egy hete a hasbakrumplit egette le, egyreszt sporolt az olajjal, masreszt kellemesen eluldogelt a computernel
de a hamburger nem egett le, igy nem haltunk ehen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 14:28:52

@Andrass9: ja es panelban sincs ember aki becsukja a konyhaajtot fozes kozben:)
mert ott fulladna meg a 2 nm-ben
reszletkerdes amugy
engem a kaj aillata nem zavar
es gyorsan elszall

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 14:56:32

viszont az indukcios rezso erdekel:)
mar tervezem a kertunket
hat grillezo az alap, az mar van is faszenes is elektromos is
/lehet less rezso is/
viszont eppen tegnap mondtam Marynek, hogy csinalok nyarsalo helyet is, es ott bizony nem Marshmallow-t fogunk sutni hanem szalonnat meg vereshagymat
nem tiltakozott:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 15:29:39

@hagyma: A kis faszenes az alap, de a hüttő mérete is fontos ... :)
Most iktattuk a tíz éves Strawberry Marsmallow zacskókat. A kutya sem ette a családban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 15:37:14

@Andrass9: mi se esszuk
de Mary gyerekkoraban lehet ette
viszont a szepasszonyvolgyben ugy ette a zsiroskenyeret mint kacsa a nokedlit, ami szamara elotte elkepzelhetetlen volt
a faszenes eleg nagy
a hutto is
/szerencsetlen homar hogy kiverzett, 3-4 hulye osztja az iget, bar igazan ritkan nezek ra, na most eg is teszem, ha eszembe juttattad:)/
az indukcios kifejezetten erdekel amugy

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 15:44:53

@hagyma: Az indukciósnak van egy komoly hátránya: Nagyon kevés edénnyel működik... Mágnesezhetőnek kell lennie az edény fenekének.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 15:55:31

@Andrass9: tehat vas
@Topy: szo szerint ez tortent cask hasabkrumplival:)

Benikuty 2016.05.30. 17:56:48

a sótól nem lesz kemény a máj, ennek tudtommal egyetlen oka lehet: az ún. "túlkészítés"-ami afféle magyar betegség :)

Benikuty 2016.05.30. 17:58:37

@Andrass9: koca májával próbálkozz, a fiatal versenydisznó mája mint a gumi.

Ez vagyok 2016.05.30. 18:52:20

Nekem van egy jó májreceptem egy gurmantól: 1 kg májból indul ki, de átszámítható.
A májat csíkokra felvágni és tálban a tetejét 2 mm vastagon megszórni Bad Ishl 7 fűszerrel (vagy vegetával, ha valaki ezt használja), megkeverni és mégegyszer ugyanezt. Majorannával megszórni vastagon, megkeverni, őrölt borssal szintén, pirospaprikával is és keverni.
Fél liter paradicsomlét ráönteni, jól elkeverni, állni hagyni legalább egy órát.
Két nagy fej vöröshagymát vékonyan felkarikázva 1 dl olajban üvegesre pirítani, bele a májat, 15-20 percig fedővel főzni, közben kevergetni.

Boar... 2016.05.30. 18:53:39

Sose főzöm. A szaftot zsírjára sütöm és abba teszem a májat, víz nem érheti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 19:03:27

@Boar...: pedig szerintem siman mehet ra kis viz
vegulis a csrikemaj is jo /nekem(volt)/ a levesbol
zuzaporkoltbe is rendszeresen beleesett nehny maj, nem volt annak semi Baja

a sertes, meg foleg a marhamaj persze mas

ha csinalsz egy porkoltalapot, hagyma paprika paradicsom fokhagyma majoranna
abba teszed a felcsikozott majat es ontessz ra kis vizet
nem rossz az

lehet hogy oreg maj eseten kifejezetten ez a jo modszer

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.30. 20:11:20

Köszönök szépen!
Nálam - ha készül ilyesmi - egészen rövid ideig párolódik a máj, szinte csak átforgatom a forró (és sós) alapban, és kész. Van, aki sipákol, hogy ereszt egy kis levet, de így marad puha.
@látjátok feleim szümtükkel: Az az ikrás máj a bográcsos fradi pörkölt egyik összetevője volt anno.
@hagyma: Én az összes többi ajtót csukom be, és kinyitom a konyhaablakot. Fulladás nincs.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 20:58:10

@Waka: en nem csukok be semmit
a konyhanak nincs ablaka
a nappaliban mindig nyitva az erkelyajto
ahogy a szobakban is az ablak
ha lenne sem csuknam be a konyhaajtot, mert minek?
sutes-fozes utan percek alatt elillan az etel illata

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 21:00:46

nem tema ez
de ha nem grillezek en a konyhaban fozok-sutok
azert van
azert konyha
a lakas fozohelye
azert van ott a tuzhely es minden mas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 21:05:46

@Andrass9: utolagos engedelmeddel belinkeltem a kenyeres bejegyzesedet egy masik blogra
cimlapon van
"hazikenyer hazilag"
cask hogy lasson hazikenyeret is:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 21:07:13

mer' meg Wakanal is benabb kenyeret sutott:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 21:16:03

@Benikuty: Hááát - a feleségem adta, nem volt lehetőségem válogatni. Azért köszi a tanácsot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 21:20:16

@hagyma: Köszi! De azért a kenyérsütés pápája (női pápa van?) Limara :)
www.limarapeksege.hu/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.30. 21:24:54

@hagyma: Húúúú - tojást, cukrot meg tejet tesz bele :((( Enyhén szólva rémisztő.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.30. 21:26:27

@Topy:

Kell a disznótoros paprikás receptje?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 21:47:56

@Andrass9: most liberalis papa van, lehet meg nois
O nekem tul bonyolult, annyira nem akarok belemellyedni
a tied pont megfelelo
koltozes utan megprobalkozom a kovasszal
\/hat a kinezte is meg a szine is eleg fura:)/
meg a cukrot akar ertem is, de tojast>tejet?
minek?
/ha megvesszuk ezt a hazat van egy kis studio Mellette, muveszhazaspare volt, festesre irasra ajanlottak ( mondjuk akonyvemet mar tenyleg illene befejezni) de ahogy elneztem, remek nyarikonyha lehet belole fustolovel, akar meg kis kemencevel is/
+ 1 acre legelo, abbol nem tudom, mit tudok kihozni
a masik haznal van greenhouse, de nekem az sok

Boar... 2016.05.30. 23:06:25

@hagyma: A levest vagy a pörköltet sokáig főzöd. Ha a májat puhára akarod főzni, ahhoz is idő kell. Olyasmi ez, mint a tintahal, azt is vagy nagyon gyorsan sütöd, vagy nagyon sokáig kell főzni, közbülső állapot nincs.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 23:19:29

@Boar...: ja
erre utaltam
ezt a majat valoszinuleg parolni kellett volna meg
ha megpiritom a szokasos idoben es megkostolom, es kemeny, akkor meg kell fozni
mondjuk15 eve nem foztem, sutottem, reszteltem majat
lejottem a majrol:)

A fickó 2016.05.30. 23:23:00

A májat lehet sózni - kell is, mert íztelen lesz. Párolni 5 percig pirítás után, na azt nem szabad. A nevében is benne van pirított máj. :) Max. 3 perc "izzó" serpenyőben, így pirult réteg (íz) is keletkezik rajta. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.30. 23:49:17

@A fickó: hat azert en piritanam tovabb
8-10 perc
ha felontom es parolom , masfajta kaja less, de az is jo
a sozasi maniat en sem ertem
nekem sosem lett kemeny stool
es a porkolt sem lett sosem keseru a pirosparikatol...
de mondom, majban nem vagyok otthon
vegleg dobtam a majat, veset zuzat, szivet tudot
evvan

©________ 2016.05.31. 07:52:50

@Andrass9:

Parolni (wtf????) a piritott majat??
Oreganyam se latott ilyet.
Azt se tudom, mi az, hogy oreg maj, ez valoszinuleg kodszo arra, amikor valaki szarra parolja:-):-):-):-):-):-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.31. 08:59:24

@©________: Ebben tévedsz. Ha szarrá párolod, akkor megint puha lesz.

Fenchurch68 2016.05.31. 10:11:39

A májat kifejezetten úgy szeretem, ha kemény egy kicsit. Tehát amit mindenki félrepiszkál a tányérjából, azt én vidáman felfalom.
Most megyek le egy kis zsenge zöldborsóért és új zöldségért, itt az idő. Nagy dilemma, hogy vajgaluska vagy daragaluska legyen benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.31. 10:23:25

@Fenchurch68: Szerintem vajgaluska - ha beleszólhatok. A daragaluskát majd én megeszem :)

Topy 2016.05.31. 10:55:51

@Fenchurch68: vaj
daragaluskát majd a csontlevesbe :)

Topy 2016.05.31. 12:01:07

@Benikuty: azt majd a bablevesbe kérek! :)

Fenchurch68 2016.05.31. 12:15:49

@Topy: vaj lett :)
Vicces, hogy miután ezt végigolvastam, és kifejtettem a borsót volt közötte egy szép kis piros pók. Levittem, túlélte.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.31. 13:39:26

@Fenchurch68:

Azért biztosan nem volt olyan szép, mint ez a páva pók, amelyik tudja teregetni a farkát..:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.31. 13:40:57

@Fenchurch68:

Felénk csak úgy egyszerűen kanalas galuskát tettek a zsenge borsóból főtt levesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.31. 22:07:54

@Fenchurch68: Csipetke lett! Feleségem nem szereti a vajgaluskát ... Viszont nem tudtam megállni, hogy ne főzzek egy borsólevest - annyira jó hangulattal mesélted el :) Pedig sárgarépa sem volt itthon, kénytelen voltam a hazai multihoz menni, amit amúgy utálok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.31. 22:09:20

@látjátok feleim szümtükkel: Annyi mindent kéne még megtanulni és oly kevés az idő ... :(

Fenchurch68 2016.05.31. 22:22:23

Kanalas volt, de vajas, és elfogyott. Levesestül.