Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Aloo tikki

2016.05.06. 07:00 Waka

Ezekkel a fránya távol-keletiekkel csak a baj van, még a szemük sem áll jól. Nem elég, hogy az olyan világhíres márkákat, mint a Reobek meg az Adios lemásolták, még a tócsira is szemet vetettek. Persze csűrték-csavarták, belekevertek mindent, ami csak a kezük ügyébe esett, hogy aztán a végén a mamája sem ismerjen rá. Mikor készen lett, nyilván összeült a Népi Akadémia Nyelvi Bizottsága, hogy kigondoljon valami frappáns elnevezést az egésznek.
- Eltsak, elstnők - így az elnök -, adjunk nevet népi konyhánk legújabb vívmányának, mellyel újabb rést üthetünk a kapitalizmus omladozó bástyáján.
Így lett a neve aloo tikki. Vagy nem. Tekintve, hogy indiai fogás, a bevezetőm teljesen feleslegessé vált, ami által pontosan elérte célját. A szokásos Internetes gasztrobolyongás során bukkantam erre az ételre. Egyszerűnek és ízesnek látszott, elraktam a többi könyvjelző közé későbbi felhasználásra.
Most elkészült.

9.jpg


Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 egész tojás
- 0,5 teáskanál chilipor
- csipetnyi fűüstölt chili
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál római kömény
- 1 diónyi friss gyömbér
- 4 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csokor petrezselyem zöld (a recept koriander levelet ír, ha valaki szereti, lelke rajta)
- só
- olaj a sütéshez
 
Az "eredeti" recept szerint kellene még hozzá kevés chaat masala. Mivel nagyjából a fentebb felsorolt fűszerekből áll, némi fekete borsot tettem még bele, a mangólisztet és az asa foetidát meg hozzágondoltam. Eredetileg tojás nélkül készül, de tanulva a múltkoriból inkább tettem bele kettőt kötőanyagnak.
A krumpli héjában megfőztem és a kockareszelő öregebbik részén lereszeltem, aztán áttettem egyel nagyobb tálba, mert látszott, hogy kicsi lesz megkeverni.

1.jpg2.jpg
A fekete borsot, a római köményt és a koriandermagot mozsárban megőröltem.

3.jpg
A lereszelt krumplit megsóztam, hozzáadtam az összetört fűszereket, a chiliket, és a finomra vágott petrezselymet. Ráreszeltem a gyömbért, beleütöttem egy tojást és a keményítőt is belelapátoltam.

4.jpg
Összekevertem a hozzávalókat. Mivel elég száraznak találtam, belekerült a második tojás is, és így már príma lett.

5.jpg
Vizes kézzel tenyérnyi lepényeket formáztam a masszából, és teflonserpenyőben, pár csepp olajon aranyszínűre sütöttem.

6.jpg7.jpg
Mangó csatnit vagy édes joghurtot ajánlanak mellé. Én hideg tejföllel ettem, prímán illett a forró, csípős, ropogós tészta mellé.

8.jpg
Bár a fűszerezés több mint merésznek mondható, kicsit pikáns, finom falat lett. Főételnek talán soványka, de második köretnek vagy nassolni remek lehet. Némiképp munkaigényes, de egy esős délutánba éppen belefér.

48 komment

Címkék: tojás krumpli tejföl római kömény rizsliszt feketebors koriandermag petrezselyem levél aloo tikki

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr958683876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.06. 08:00:18

Aloo tikkinek majdnem jó, ételnek viszont remek!!! Különösen tejfellel! Meg is fogom próbálni, csak kisebb adagban :)
Ami Aloo tikki receptet olvastam, azokba mind van hagyma - ezek szerint én más recepteket olvastam, mint te - azt azért tennék bele.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.06. 10:01:39

@Andrass9:

Hát ez nagyon hasonlít az én gluténmentes kétszersültemhez.
A különbség, hogy én maradék főttkrumplit turmixoltam levével együtt, abba tojás sárgát, és habját, vajat, sót, kevés tejfölt, rizslisztet, kevés köleslisztet tettem, és tepsiben megsütöttem. Kihűlés után szeletekre vágtam, és fogyasztás előtt serpenyőben kissé megpirítottam ( ettől a szalonnássága lazult ) amitől nagyon finom kétszersült íze lett, külseje finoman ropogott.

Legközelebb ( kb. vacsorára ) az aloo tikkit is kipróbálom, mert jó laktatónak tűnik. Fokhagymás tejföl és rukkola megy hozzá?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.06. 10:30:59

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem remek lenne, csak én nem eszem rukkolát, így nekem anélkül add légyszives :)

Fenchurch68 2016.05.06. 10:59:22

Ez a tökéletes megerősítése annak a tézisnek, hogy fasírtot bármiből lehet csinálni, ami lassabb nálam :)

Tényleg, lassan kéne főzni valami indiait, még van két üveg csatni tavaly nyárról, amikor az ember pár láda sárgabarackot kapott paraszolvencia gyanánt. Gobi tikki lesz, nem aloo. És nem lesz csípős, mert hát a csatni bizony az lett. Túl komolyan vettem a mondást, hogy legyen olyan csípős, hogy ne tudd megenni, és olyan édes, hogy mégis muszáj legyen.

Hagyma lehet, hogy azért nincs benne, mert krisnás recept? Abból is gondolom, hogy eredendően tojás sincs benne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.06. 11:52:24

hat en maradok a macoknal
szokas szerint az en szajizemnek kicsot hoka maradt
es mi az istennek kell bele 4 evokanal kemenyito?
en meg eletemben nem hasznaltam kemenytitot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.06. 11:53:32

@Fenchurch68: a krisnasok nem esznek se hagymat se tojast?

Fenchurch68 2016.05.06. 13:15:46

@hagyma: A tojás nem vegán, ezt értem, a hagyma és fokhagyma pedig hevítő hatású a szervezetre. Tehát ha az indiai klímán ilyeneket eszik az ember, akkor az nem jó neki. Eddig hazai klímán élő krisnás ismerőseim nem tudtak arra okosan válaszolni, hogy vajon itt, télen miért nem ehetnénk hagymát. De ez ugyanaz a probléma, hogy tréningnacit veszünk a szári alá, mert itt más a klíma.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.06. 15:01:23

@Fenchurch68: ugy tudtam cask vegetarianusok, nem veganok
arrol nem is hallottam, hogy nem esznek hagymat
legyen az o bajuk
a zoldsegek kozul 2 dolog hianyozna igazan ha eltunne
a hagyma meg a krumpli
/ mer ha holnaptol nem eszek spargat, vagy cukkinit, na bumm.../

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.06. 15:07:02

Köszönök szépen!
@Andrass9: Az a helyzet, hogy több receptet is leszedtem, aztán kirostáltam a hozzávalók közül, ami nem tetszett vagy nem volt. Lehet, hogy véletlen töröltem, de az sem kizárt, hogy tudat alatt nem akartam fasírt hatást, és reflexből ment a cicába.

Fenchurch68 2016.05.06. 15:28:12

@hagyma: Ha pontosak akarunk lenni, akkor laktovegánok, mert tejet és tejterméket fogyasztanak, de tojást nem. A hagyma és fokhagyma azért tiltott, mert hevíti a testet, aztán majd jól felforrósulunk és még a végén nem gyermeknemzési célzattal is eszünkbe jut a... ö... nekem nem a hagymától szokott eszembe jutni, de ezt ne vedd sértésnek :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.06. 15:55:10

@Fenchurch68: nem veszem, nekem sem a hagymatol szokott, hanem hagymanetol
/amugy hevit, nem hevit, szalonnas hagymas rantotta keszul eppen/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.06. 16:32:37

@Fenchurch68: @hagyma: Azért Kató nénit se kell félteni, ha magas labdát lát :)

Ez vagyok 2016.05.06. 18:00:09

@hagyma: Én a keményítőt akkor használom, ha apróra vágott sertéshúsból készítek valamit, bármit. Összevágom kockára, vagy tokányhoz valóra. Beleteszem egy tálba. Olyan 60 dekányikoz teszek egy teáskanál sót, fél deci vizet és egy púpos teáskanál keményítőt. Jól összekeverem, hagyom egy félórát állni. Bármi ilyenféle ételhez ez a kiindulás, mert nagyon puha lesz a hús a végére.
Például a sertéspörkölthöz, ha így előkészítem, az olajon lassan fedő alatt fehéredésig főzöm és mikor kezdi ereszteni a levét utánna jöhet a sok hagyma, pirospaprika, zöldpaprika, friss paradicsom, meg amit még te beleteszel egy sertéspörköltbe, én fokhagymát is. Tökjó lesz a hús állománya a végére.
Namost a kínai ételekről nem írtam, de az azokhoz való húsokat is be kell kevergetni nyersen többmás mellett burgonyaliszttel, keményítővel vagy hasonlókkal. Ezek a párperces főzés után is szaftos, puhák lesznek.

Ez vagyok 2016.05.06. 18:13:50

@Andrass9: Mi a gond a rukkolával? Én többmás mellett azért is kedvelem a kertben, mert ha kitikkadásig dolgozgatok, nyersen legelgetek belőle :)

Ez vagyok 2016.05.06. 18:17:28

Waka: én az ilyenféle fasírtokat palócleveshez vagy betyárleveshez tálalom. Ahhoz nagyon kiválók.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.06. 20:33:47

@Ez vagyok: Hogy mi a gond vele? Símán utálom :) Ezenkívül gyomnövény, ezért nincs helye a veteményben ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.06. 21:59:37

@Ez vagyok: Voltaképpen bármi mellé jó, leveshez itatósnak, nassolni, köretnek... Univerzális étek.
Amúgy ezt a receptet használtam alapnak: www.vegrecipesofindia.com/aloo-tikki-aloo-pattice-recipe-made-from-leftover-potatoes/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.07. 12:51:28

@Ez vagyok: hat en kicsit maskeppen keszitem a sertesporit:)
biztos jo a kemenyitos is
mi nem tartunk a komyhanam
amugy inkabb a 3 evokanalnyi mennyiseget sokaltam, de mint mondtam nincs tapasztalatom a kemenyitovel

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.07. 14:20:40

@hagyma: Pedig a cornstach alap egy amerikai konyhában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.07. 17:16:10

ja, a kemenyito az kukoricaliszt?
mon djuk azt sem igazan hasznalunk
/amerikai konyha... hat az tag fogalom, eleg nagy orszag
jellemzobb a terulet es a "felmenok" szine neme stb.

A fickó 2016.05.07. 23:14:15

@Andrass9: Pudingpor néven ismertebb.:D

A fickó 2016.05.07. 23:18:17

@Ez vagyok: Ázsiai ételekhez legjobb tojást, tojásfehérjét bedolgozni a hús kockákba, csíkokba. Ettől lesz igazán szaftos nem a keményítőtől.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.08. 10:17:43

@hagyma: Régen az ágyneműt meg az ingeket is cornstarch-al keményítették ki mosás után. Amúgy az NEM a kukoricalisztet (cornmeal), hanem a kukoricakeményítőt jelenti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.08. 11:27:45

tudom, hogy a knyeret cornmealbol csinaljuk,, de vegulis a kemenyito is kukoricaliszt
en mindig akrumplihoz kotottem, es igen az ing galler kemenyiteshez
tudom, hogy van etkezesi is

©________ 2016.05.08. 12:18:20

@hagyma: mint ahogy a burgonyakemenyito is krumplipure, ja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.08. 12:59:09

@©________: hat nezd en nem ertek hozza de kukoricalisztbol csinaljak es olyan feher less es lisztallagu/
most en nem melyedek el a kemenyitotemaban a googlen
foleg hogy nem is hasznaljuk
nincs mihez

Ez vagyok 2016.05.08. 16:16:30

@A fickó: Igen, tojást vagy tojásfehérjét is keverek a húshoz, mikor kínait főzök. A másféle ételeknél (olasz, magyaros, mexikói...) csak a keményítőt használom, de így is finom puha, szaftos lesz a hús.
Pontosabban azokhoz nem keverek tojást, mikor hosszabban kell főzni a húst, a kínai/ázsiai húsételek többségéhez teszek, mikor csak pár percig kell.

Ez vagyok 2016.05.08. 16:24:02

@hagyma: A gabonafélék és a krumpli többmás mellett nagymértékben tartalmaz keményítőt.
Ha ezt kivonják belőlük, akkor beszélünk ha krumpliból, burgonyakeményítőről, vagy ha kukoricából, kukoricakeményítőről... Ezek nagyon hasonlítanak egymáshoz, a kis különbséget a keményítőmolekula nagysága okozza, hogy hány monoszaharid van bennük összekapcsolódva.
Ezt bőven elég is tudnunk a keményítőről és azért írtam, hogy tényleg fölösleges az idődet ebben a témában guglizással tölteni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.08. 22:18:42

@Ez vagyok: thx
az egesz onnan indult, hogy kukoricalisztnek neveztem a kukoricakemenyitot, mert olyan lisztszeru allagu anyag
mind1
monoszaharidot tovabbra sem hasznalunk a konyhankban:)

Ez vagyok 2016.05.09. 13:59:34

@hagyma: Lehet, hogy nem használtok, de a leggyakoribbak a szőlőcukor és a gyümölcscukor, ezek benne vannak a gyümölcsökben és az édesebb zöldségekben :) Ezek pedig megtalálhatók a konyhátokban :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.09. 15:15:59

@Ez vagyok: az mas:)
gyumolcs zoldseg johet
kemenyito nem kell:)
edes zoldseg az a repa, meg az edeskrumpli?

Ez vagyok 2016.05.09. 15:55:50

@hagyma: Igen, a többiben előfordul, csak kisebb mennyiségben. Az édes zöldséget a szemléletesség miatt írtam :)

Ez vagyok 2016.05.09. 17:28:49

@hagyma: 20 évig középiskolai kémia-áruismeret tanár voltam

A fickó 2016.05.09. 20:18:25

@Ez vagyok: Én mindent használok, ami természetes ízfokozó. Ti. az ízek miatt élvezzük az ételeket, tehát, ha tehetem mindenkor igyekszem kimaxolni. :)
Pl. a legfinomabb, legízesebb gyümölcsöt is feldob (kiemeli az ízét) némi fruktóz. A szamócát kettévágva összekeverem kevéske fruktózzal, hagyom teljesen elolvadni, hogy beszívódjon a gyümölcsbe és így tálalom bármihez, vagy csak magába. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.09. 20:53:00

en is mindig C6H12O6-ba kevertem a szamocat, de orvosi javaslatra ettertem a sztiviara
magma szedem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.09. 21:07:44

@hagyma: Szerencsére a sztivia legalább nem mesterséges édesítőszer! Feleségem is kisérletezett birsalmasajt készítésével cukor nélkül. Nem hitte el, hogy nem lehet.

Ez vagyok 2016.05.10. 17:50:51

@A fickó: Én egy púpos teáskanálnyi répacukrot keverek egykilónyi eperhez az ízek kihozása miatt. Csak azért nem nádcukrot, mint ahogy ezt a sznobok bírják tenni, mert a kettő összetétele tökazonos :)

A fickó 2016.05.10. 18:38:34

@Ez vagyok: Valóban, mind a kettő (répa, nád) sacharóz (C12H22O11). Ízfokozásra jobb az édesebb fruktóz (C6H12O6), ez a cukor gyümölcsökben, mézben természetes és emiatt jobban (természetesebben) kihozza az ízeket. A nádcukor is akkor jó, ha nem tisztított, hanem barna (sötét) melaszos, de legfinomabb a kókuszvirágból nyert cukor, ami önmagában karamell ízű. Tiszta ízű lekvárjaimat is fruktózzal készítem, kevesebb kell és tiszta gyümölcscukor. Cukor nélkül nincs lekvár (kivéve a szilva), se birsalmasajt, csak gyümölcspüré, nem lehet kispórolni, csak nem kell túlzásba vinni. :) A cukortól lesz fényes, a lekvárra jellemző ízű ...

Ez vagyok 2016.05.10. 19:03:40

@A fickó: Kétségtelen, hogy a gyümölcscukor édesebb, mint a répacukor.
De a barnacukrok minimális melasztartalma vagy másféle színezőanyag tartalma miatt ezeket favorizálni és megnyugodni, hogy rátettem egy lapáttal az egészséges táplálkozásra, egy önbecsapás.

A fickó 2016.05.10. 19:37:37

@Ez vagyok: Itt jön a képbe az, hogy ki tudd választani silány minőségű színezett cuccot a valóban jó minőségű cukortól. Egyébként én még mindig a legjobb, legegészségesebb édesítőszernek a minőségi mézet tartom. A kedvenceim az erdei méz és a szolidágó méz, persze nem utolsósorban az akác is, némi galagonyával feldurrantva.:) Szerencsére van igényes méhész ismerős, most még "babos" az akác, de ha kinyílik és nem lesz jó idő, megint kevés igazi akácméz lesz. :(

Ez vagyok 2016.05.10. 19:46:58

@A fickó: Igen, elfelejtettem írni, de mézet is teszek az eperre egy evőkanállal, ha van itthon :)
Általában van.
Namost a jó minőségű cukor, ami tényleg melaszt tartalmaz, mekkora ásványianyag és vitamintartalommal rendelkezik arányítva egy gyümölcshöz vagy zöldséghez képest ugyanakkora tömeget tekintve?
Ez is egy sznobság, amit szépen és ügyesen az áralakítók meglovagolnak.
Hasonlóan a teljes kiőrlésű lisztekhez, ahol szintén elenyésző a korpatartalom élettani hatása egy gyümölccsel, zöldséggel, vagy akár a hússal szemben is.

A fickó 2016.05.10. 20:56:48

@Ez vagyok: Nem értem a kérdést, de pl. én azért vásárolom a melaszos (puha) nádcukrot, vagy a kókuszvirág cukrot, mert van íze. A finomított vegyszerezett, fehérített répacukor csak émelyítően édes - ennyi. A teljes kiőrlésű termékeket is azért fogyasztom, mert szeretem az ízüket.
Nálam, huszadrangú, hogy valami egészséges-e, a lényeg, hogy finom és jó ízű legyen. Szerencsére legtöbbször a kettő együtt jár.:) Ha nem, akkor így jártam. :)
A teljes kiőrlésű dolgok fogyasztása miért lenne sznobság, csak visszakanyarodás egy természetesebb irányba. A teljes kiőrlésű liszt a régibb. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.10. 23:50:47

en meg egyaltalan nem hasznalok semmilyen cukrot
se repat
se nadat
se kockat se port se kristalyt se barnat stb.
sem semmilyet
/ettol persze ha megis eszem valami sutit, akkor jut a szervezetembe, meg ugye a gyumolcsokkel is stb.
nalunk nincs itthon Cukor
mert nincs ra igeny

Ez vagyok 2016.05.11. 12:36:33

@A fickó: Az ízük igazán akkor rúgna labdába, ha magában kanalazgatnád :)
Kétségtelen, ha jól megbuggyantjuk a kávét melaszos cukorral, másabb íze lesz, mint a finomított répa- vagy nádcukorral, melyekről írtam már, hogy egy szőlő- és egy gyümölcscukor összekapcsolódásával keletkezett diszaharidok.
Én is tartok teljes kiőrlésű lisztet, a korpának nincs homogén színező hatása, aztán mégis tök homogén barnás színű lesz, ha összekeverem vízzel (a malátától).
Ha már régibb, akkor kásákat kéne fogyasztani. Én nagyon kedvelem a kukoricakását, amit 3-szoros vízzel kell főzni és nyugodtan lehet fűszerezni, hagymát, fokhagymát, füstölt sonkát/szalonnát hozzáadni.

Ez vagyok 2016.05.11. 12:41:21

@hagyma: Nálunk is nagyon kevés fogy. Nagyon ritkán készítek süteményt és olyanokat, melyekhez cukor kéne.
Egyes ázsiai ételekbe kell 1-2 teáskanálnyi mennyiség.
A gyümölcsöket a 3:1 befőzővel készítem, abba is az előírt cukormennyiségnek a felét teszem bele.

A fickó 2016.05.11. 20:10:43

@Ez vagyok: "Az ízük igazán akkor rúgna labdába, ha magában kanalazgatnád"
Ez, messze nem így van, teljesen más (jobb, főleg karamellesebb) ízűek lesznek vele (melaszos cukor, kókuszvirág cukor) az ételek, sütemények. Az illatuk is más. persze nem mindenhez illik ez a karakteres íz, pl. egy créme brulée-hez nagyon nem. Ahhoz világos cukor kell.:)