Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Avokádósaláta

2016.04.28. 07:00 Andrass9

Vettem egy szép, nagy, érett avokádót az Aldiban igencsak barátságos áron. "Ebbõl majd lesz valami" felkiáltással ment a hûtõbe.

21.jpg

Persze csak egy hét múlva jutott az eszembe. Guacamoléhoz nem volt kedvem. Viszont hajt a spenót a kertben, meg hozott a feleségem koktélparadicsomot! Akkor salátát készítek. Igaz, hogy a saláta nem az erõs oldalam, de csak megbirkózom a feladattal.

Összeszedtem amit bele szántam:

  • 1 nagy avokádó
  • 14 koktélparadicsom
  • 2 marék bébispenót
  • 3 salottahagyma (lila hagyma is jó)
  • 3 ek extraszûz olivaolaj
  • 1 lime leve
  • 2 dkg kéksajt (kb)
  • 1 ág bazsalikom
  • bors, só

10.jpg

A mogyoróhagymát kicsire vagdostam. Az avokádót kockacukor méretû darabokra vágtam (persze a héja nélkül), végül felnegyedeltem a paradicsomot. Nálunk ilyen nagy lenne a kockacukor, ha volna ...

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A spenótot csak tessék-lássék vagdostam össze, és az egészet egy üvegtálba helyeztem. Összekevertem a lime levét háromszor annyi olivaolajjal egy befõttes üvegcsében, amiben alaposan összeráztam. Még a bazsalikomot is feldaraboltam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Rálocsoltam a zöldségre a citromos olivát, megsóztam és borsot is tekertem rá, végûl belemorzsoltam a kéksajtot. Két kézzel összekevertem az egészet.

19.jpg 20.jpg

Házi kenyérrel tálaltam.

21.jpg

A fogyasztáskor (és a képen is) kiderült, hogy ennek a kenyérnek az alja nem kelt meg rendesen, szalonnás lett. Ki kell még tapasztalnom a sütõkõ ideális hõmérsékletét!

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr998658584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2016.04.28. 10:19:59

Nagyon enném!
Avokádó jöhet minden formában. Egy kiskanállal mindig az arcomra kenek belőle :D
És a spenót sokkal finomabb nyersen, mint főve, pedig úgy is szeretem.

Fenchurch68 2016.04.28. 11:53:25

Vendégeknek csináltam a múltkor, ők ráadásul ketogénül esznek: fél avokádó, kicsit kibővítettem a mag helyét, ment bele fél kemény tojás, melynek sárgáját és a kivájt gyümölcshúst visszatöltöttem, mindez baconnel áttekerve, megsütve.
Szerencsére a sarki zöldséges kapható minden újdonságra, úgyhogy megkértem, hozzon nekem a nagybaniról olyan avokádót, amit már fillérekért hajigálnak utánuk :) (ezek általában érettek, max. 1-2 napot kell várni vele, és 150 ft-ért adja nekem. Az érett mangó szintén 150, a gránátalma 100 forint. Tízből egy van, aminek kicsit véres a torka, teljesen ehetetlenbe - penészes pl. - még sosem futottam bele. A kedvemért hozott batátát is, aztán nem elvitték előlem? Azóta folyamatosan van nála, és mindig elfogy. Tegnap kérdezte, hogy édesköményt ne hozzon-e, mondtam, hogy engem azzal vallatni lehetne, de hátha valaki szereti :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 12:21:21

@Fenchurch68: Pedig ha zongorázni tudnám az édesköményt, Richter is lehetnék :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 12:22:38

@Fenchurch68: Olvasva, hogy mi mindent kensz az arcodra, nem is értem miért eszel? Bőrön át táplálod magad :)

Fenchurch68 2016.04.28. 15:35:36

@Andrass9: Ha szép akarok lenni, inkább kenem, mint eszem ;)

(Szeretek enni, szóval ez inkább tréfa volt. Viszont semmi olyat nem kenek magamra, amit nem ennék meg. Jó, a szappan továbbra is kivétel. Viszont a kölykökből kettő elkezdett tavaszi pollenekre allergiás lenni, rávettem őket a kencék "ehetővel" pótlására, és érdekes módon elmúltak az allergiák. Illúziók nélkül, lehet, hogy csak az én kedvemért és látóteremben csinálják így, már az is jobb, mint a semmi. Aztán meg hátha inkább ez ragad rájuk, mint a nátha.)

Fenchurch68 2016.04.28. 15:40:41

@Andrass9: Engem minden ánizsos ízzel világgá lehet kergetni. Egy kivétel: emlékszik valaki még egy ilyen hetvenes-nyolcvanas évekbeli egész ánizsmagos vaníliás kekszre? Egy komolyabb szombat esti tévézés alatt - mondjuk Piedone és a földönkívüliek, mindez Pilisszentlászlón, negyedóránként megzavarva a katonaság által - elfogyott két tíz dekás zacskó. Azóta próbálom rekonstruálni, de hiába. Biztos kell hozzá a radar, meg a tücsökciripelés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 16:04:59

@Fenchurch68: Hááát .. Szentlászlón legfeljebb csillagot lehet nézni, nem TV-t :( Fantasztikus zárt völgyben fekszik!
Az ánizsosra emlékszem - azóta sem láttam. A filmet nem tudom rekonstruálni - nem láttam.

Ez vagyok 2016.04.28. 16:42:23

@Fenchurch68: Irigyellek az érett déligyümölcsökért. Én például még teljesen érett mangót, avokádót nem vettem soha itthon. Néha-néha elcsábulok egy piros-narancssárga-puha mangó láttán, aztán egy félig-meddig ízetlen rostkupac.
Tisztára elgyöngülök, mikor eszembe jut, hogy a fáról lepotyogott érett mangókat ettük, a könyökünkön csöpögött a leve, aztán irány a tengerbe lemosni.
Az avokádóval is így vagyok, olyan, mintha margarint harapnék, fúj.
Banánt sem bírtam még jót venni, lehet itt is magas az elvárás a fáról éretten leszedettek és frissen megettek miatt. Na, a citrom is ugyanez:(
Nem sorolom tovább:) Még a végén rábeszélem magam, hogy el kell mennem melegebb éghajlatra :)

Ez vagyok 2016.04.28. 16:43:51

Jaj, az ananász is eszembe jutott:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.28. 18:20:07

tovabbra sem ertem mit lehet szeretni az avokadoban?
kuzdenek vele hogy ehetove tegyek, de minek?
arcra kenve jo lehet
/azt olvastam, meg a kutya is megdog;ik tole/

kosz nem

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.28. 19:10:43

Pont jó témát hoztatok, most kelt ki egy mangómgom, a másik kettő pedig csírázik.

Mangót a legszebb színűt kell megvenni, nem baj, ha kemény, bele kell rakni egy nejlon tasakba, bekötni és a konyha asztalon tárolni, közben néha tapogatni mennyit érik. Így lett nekem csuda finom, és hálából még ki is kelt ( nagyon macerás a keltetése ). Eddig is próbálkoztam vele, de soha nem nőtt levelesre. Megjegyzem licsim volt egyszer, de az meg kb. 15-20 centis korában kimúlt.

A kiwit is úgy érlelem, hogy a dobozzal bekötöm egy zacsekba, és teszek mellé egy almát, néhány nap alatt el kezd érni és finom lesz, nem fonnyad össze. Persze nem kell sokáig a konyhában tárolni, mert bizony meg is erjed héján belül.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.28. 19:11:57

Egyébként feltaláltam a legfinomabb gluténmentes kétszer sültet,
ha valakit érdekel, megírom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.28. 19:12:27

Köszönök szépen!
Ezt enném, bár eddig még nem volt szerencsém az avokádóval, akárhogy készítettem, nem ízlett.
@Fenchurch68: Előfordul velem is néha, hogy olyan malacul eszem. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.28. 19:13:51

@Fenchurch68:

Az édes köménynek nincs ánizs íze. A magjának van, mert abban van az olaj, az adja az aromát.

A régmúltban volt egy itóka, a triplisec, no az ánizsos volt, de nagyon, még is kortyoltuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 19:16:52

@látjátok feleim szümtükkel: Én elég sok édeskömény ettem az utóbbi időben, és hát bizony ánizsillatú a gumója is. Nem erősen, de az.

Fenchurch68 2016.04.28. 23:57:49

@látjátok feleim szümtükkel: De, az édeskömény is enyhén - nekem ez már bőven sok - ánizsos. A triplesec ahhoz képest a kanyarban sincs, pláne miután az egy narancslikőr. Na jó, azt se szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 09:56:20

@Fenchurch68:

Lehet, hogy mostanság a narancslikört hívják trilpisecnek, de az biztos, hogy amit a diák koromban lehetett kapni a szórakozó helyeken, az nem narancslikör volt, hanem édes ánizslikör. A másik kapható édes likör a kevert volt, és nagyon menő volt a vermut is, de az drágább volt az előzőekhez képest. Akkoriban narancsot az országban csak húsvét és karácsony tájékán lehett látni, kapni meg nem nagyon, mert mire a sorban a pulthoz értél, elfogyot, így likört sem nagyon készítettek belőle. Legfeljebb aromából húsvétra, hogy legyen mivel itatni a locsolkodókat.

Topy 2016.04.29. 10:17:17

@látjátok feleim szümtükkel: akkor titeket nagyon átvertek, a Triple Sec citrusos kell legyen...

gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/ital/1685_triple-sec-likor/

nem kellett oda keserűnarancs meg ilyen huncutságok, aromából uganúgy kikeverhették, mint a kevertet

(ánizsos az ouzo, ánizsos és édes a sambuca)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 11:40:50

@Topy:

Persze, az áfész italboltosnak mondhattad volna ezt.:D

Topy 2016.04.29. 11:51:47

@látjátok feleim szümtükkel: nem t'om hova jártál inni, de én kocsmában nem láttam Triple Sec-et - mondjuk nincs is elegendő statisztikai mintám :)
de jellemzően az már nagyon úri ital volt! emlékszem, cukrászdában viszont láttam az üvegpolcon

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 12:05:49

@Topy:

No, ezek szerint nem egy irányban jártunk inni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 12:07:27

Egyébként gin tonic sem volt, csak gin fizz. Asse tudtuk mi az a tonic.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 13:00:34

@Topy:

Ő sem arra járt inni.:D
De talán a kocsmáros az járt arra néha, ha inni nem is ivott.

A fickó 2016.04.29. 15:56:24

@látjátok feleim szümtükkel: A Triple Sec, soha nem volt ánizsos, mind a mai napig főleg koktélok alapanyaga, cukrászdákban, fagyira, süteményekbe stb. Nekem mindig van otthon, igaz újabban nem a tripli, hanem a Grand Marnier, ami nagyon hasonló. Gyümölcsrizsből pl. kihagyhatatlan. :)

gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/ital/1685_triple-sec-likor/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.29. 17:02:05

@A fickó: Ha a tripli és a GM közötti különbséget zongorázni tudhatnám ... És hamár narancs, akkor Cointreau - GM a nyomába sem ér.
@látjátok feleim szümtükkel: @Topy: Gyakorlott Triplesec és egyéb narancslikőrök fogyasztója vagyok, mert a Margarita koktél nélkülözhetetlen alapanyaga. A Triplesec soha nem volt ánizsos, viszont önálló italként nem fogyasztható. Szerintem :)
Valahol a Császárkörtelikőr szintjén volt - mindegyik körömlakklemosó (aceton) ízű volt, mert földről felszedett rohadt gyümölcsöt cefrésítettek és pároltak, ami köztudottan acetont is eredményez.

A fickó 2016.04.29. 18:02:49

@Andrass9: Van Coitreau-m is, de nem tudom, melyik a jobb mert ezeket nem iszom és egyszerre nem is bontom fel, a tripper is francia volt, csak elfogyott, most GM van bontva, a következő a C. lesz. :) Crépes Suzette a párom kedvence, ezért ebbe használom, illetve a fentebb említett gyümölcsrizsbe. A friss gyümölcsöket ebbe marinálom - ennyi. :)
Csak minőségi szeszekkel főzök - és most amúgy aktuális - van spárga párlatom is 2008-as. Horror ára van, kb. 30.000 Ft/liter. Ezt sem iszom, bár legutóbb kóstolva nagyon jó lett az évek során. Értelemszerűen spárgás ételekhez használom. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.29. 19:17:05

hat en maradok a szolopalinkanal
mondjuk evi fel liter mennyisegben
/kettonknek:)/
legkozelebb talan szeptemberben, bar most bekavart hogy szept 11-en leszerel Mary lanya es ott akar lenni
augusztus meg nekem nem jo...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.29. 19:38:12

@A fickó: Arra kiváncsi lennék, hogy sikerült a spárgát megerjeszteniük. Se cukor, se szénhidrát nincs benne, tehát a cellulózt kellett lebontani valahogy.
Én is csak minőségi szeszekkel főzök: más nem is menne le a torkomon főzés közben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.29. 19:39:31

@hagyma: Továbbra is a scotch a kedvencem, de a Margaritát sem vetem meg. Ezen kívül persze jó vörösbort, meg cseh és belga sört is iszom néha.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.29. 19:43:13

@Andrass9: hat Margaritat nem iszunk vendeglatohelyen, mert sose tudod mit kevernek-kutyulnak bele
itthon meg cask kis sorocske es borocska van rendszeresitve
borbol cask feher, de minosegi:)
a voros megdobja a vernyomasomat
/ezt mar egyszer kitargyaltuk/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.29. 21:48:52

Hamár kenyereket sütök, megpróbálok egy kenyérben sült csülköt is! Gyönyörű példány állt házhoz :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.29. 21:55:46

Ha már triple sec, akkor white lady.
@Andrass9: Az finom falat. Egy kis mustárt okvetlen dobj össze hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.29. 22:35:49

@Waka: Bár igazság szerint most hoztunk Csehországból számos különféle mustárt :)

A fickó 2016.04.30. 00:41:57

@Andrass9: Kevés cukor azért van a frissen szedett fehér spárgában is.

Itt olvashatsz a hogyan-ról is, amúgy már igen sokféle zöldség párlatot készít a Brill, szándékomban áll beszerezni is néhányat. Mindenesetre az durva, hogy 1 mázsa zöldségből lesz 1 liter. (1 mázsa spárga, hehe)

vinoport.hu/eleterzes/a-legujabb-a-zellerparlat/1620

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.30. 18:10:36

@Andrass9: A változatosság gyönyörködtet.

Fenchurch68 2016.05.01. 09:55:04

@Andrass9: Míg én Pesten voltam a középső ballagásán, nálunk is valahogy a lakásba keveredett egy csülök :) (De füstölt.)
Még tart a sült tarja meg a rakott káposzta is, de utána megsütöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.01. 12:19:39

@Fenchurch68: A csülök sül, a kenyeret dagasztom ...

Fenchurch68 2016.05.01. 18:23:00

@Andrass9: Megfőztem, abból lesz leveske, a sütést majd holnap abszolválom. Jó illata van. És mivel tudom, hogy a kutyának nincs szüksége csontra, simán csak szeret vele játszani, nemsokára megkapja. Kábé akkora, mint ő.