Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Húsgombóc paradicsommártással

2016.04.24. 07:00 Waka

Nem, nem újragondolt, inkább átgondolatlan.
A Seregben a készétel konzervek toplistáján a "zöldborsófőzelék sertéshússal" volt az első helyezett, de szorosan követte a "húsgombóc paradicsommártással".
Jó ideje tervezgettem hogy főzök egyet, el is gondoltam, hogyan legyék, most eljött az ideje. Különösebben nem olvastam utána, egy alkalommal ugyan rákerestem, de nem a gombóc miatt - arról konkrét elképzelésem volt -, inkább a mártás érdekelt. Megnéztem pár receptet, láttam, semmi különös, hagytam is a cicába. A skót tojás készítésénél maradt egy darab lapocka, ahhoz vettem valamennyi combot csütörtökön hazafelé. Leültem a gép elé, és meglepetten konstatáltam, hogy rizst szokás tenni a gombócba. Meg zsemlét. Márpedig rizsát tegyen bele az ördög öreganyja, ott a kiló hús, elég lesz az. Zsemle meg pláne nem lesz benne, majd még tojást is ütök bele, nem? A mártást is kevernék mindenfélével, mint valami pizzaszószt, öreganyó, kakukk, Bazsa lika. A túrót! Olyan lesz, amilyet elgondoltam, legfeljebb nem lesz jó. De jó lett.

12.jpg


Hozzávalók a gombóchoz:

- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemlevél
- só
- bors
- étolaj vagy zsír

A mártáshoz:

- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 7 dl házi paradicsomlé
- 2 babérlevél
- só
- bors
- kristálycukor ízlés szerint
- étolaj

A tálaláshoz főtt burgonya esetleg spagetti vagy makaróni.

A húst felkockáztam és ledaráltam.

1.jpg
Hozzáadtam a szárastul apróra vágott petrezselyem zöldet, a vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, sóztam, borsoztam, és alaposan összekevertem.

2.jpg3.jpg
Egy tepsi alját vékonyan beolajoztam, a húsból pingponglabdányi golyókat formáztam és a tepsibe sorakoztattam. Az előmelegített sütőben hármas fokozaton 30-40 percig sütöttem.

4.jpg
Míg a hús sült, összeállítottam a mártást. A finomra vágott vöröshagymát megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a fokhagymát is, kicsit azt is megfuttattam.

5.jpg
Beleszórtam a lisztet és megpirítottam.

6.jpg
Felöntöttem a paradicsomlével. A Mediterráneum képviseletében beledobtam két babérlevelet, sóztam, borsoztam, némi cukorral elsimítottam az élét.

7.jpg
Folyamatosan kevergetve felforraltam a mártást és rögvest el is zártam a gázt.

8.jpg
Az időközben megsült húst nyakon borítottam a szósszal, és visszatettem a sütőbe még fél órára.

9.jpg10.jpg
Sós vízben főtt burgonyával tálaltam.

11.jpg
Finom volt. A gombóc kicsit kemény lett ugyan, de ízes volt. A mártás bár elég kevésnek tűnt, igen jól bevonta a krumplit, minden falathoz jutott, nem kellett a végét kanállal kilapátolni a tányérból. Tésztával szerintem ugyanígy működne, és - egye kukac - ha valakinek arra támad gusztusa, tegyen bele öreganyót meg Bazsa likát.

58 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma sertéscomb húsgombóc sertéslapocka főtt krumpli paradicsom szósz petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr558656916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.24. 09:57:08

Hiába, no! A fafejűség visszüt :) "A gombóc kicsit kemény lett ugyan,"
Én csak egyszer csináltam adalék nélküli húsgombócot, de az nagyon kemény lett. Viszont 15% jeges víz csodákra képes!
A nyitóképen sokáig gondolkodtam, hogy mi ez az ázott kenyér :) Pláne, hogy kihagytad belőle ... De közelebbi vizsgálat megnyugtatott!

A fickó 2016.04.24. 11:32:06

@Andrass9: Valóban, a darált hús komoly mennyiségű vizet fel tud venni. A darált húsmasszába, nálam mindig kerül alaplé, csontlé vagy jus, ami ízesít, szaftosít. Töltött káposzta esetében, már csak azért is, hogy a rizs tudjon mit felszívni. :) Újabban a fasírtot is márványos tarjából készítem, plusz még jóféle szalonna is kerül bele. Zsiradékból sosem elég bele. Extrém szaftos lesz (marad) szinte csavarni lehet belőle a nedvet. Persze ehhez a megfelelően jó sütés is nagyon fontos. Sütőben szépen kiengedi az összes levét, mivel lassan készül - párolódik csak. :( Tömegoszlatásra használható gumilövedéknek még jó lesz ilyenkor. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.24. 12:01:29

@Andrass9: Szerencsére tojás nélkül annyira nem lett kemény.

Benikuty 2016.04.24. 13:21:03

@Waka: azzal valóban fokozhattad volna a helyzetet :D

Benikuty 2016.04.24. 13:26:02

@A fickó: ki van az a gombóc találva(nem a menzás verzióról brekegek), látom, neked sem sikerült :)
A jó minőségű jasmin vagy basmati rizs úgy kell bele, mint egy falat kenyér ;)

A fickó 2016.04.24. 14:01:04

@Benikuty: Golyóra válogatja. :) A svédek és az olaszok nem tesznek bele rizst. Az ilyen golyókba én sem, de a töltött káposztába igen, de nem a méregdrága basmati-t. Jó abba egy jobbféle jasmin is. A töltött paprikába nem mindig teszek rizst, van, hogy külön adok mellé pl. egy sáfrányos rizottót.
A töltött paprikát is inkább sütöm, vagy szuvidálom, a szószt meg külön készítem - persze ennek még nincs itt a szezonja, majd augusztusban. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.24. 15:15:40

Nem ehetetlen ez az étel, de szerintem a húsgombócokat a paradicsomlében főzni ( vagy a sütőben sütni ) kellett volna, úgy a hús nem szárad ki, és kiadja az ízét is a mártásba. A végén tenném bele a rántást. Bár én ha sütőben készíteném, nem rántanám be.

A rizst általában sűrítőként teszik a húsgombócokba, mivel a kifővő riszkeményítőtől megsűrűsödik az étel. Töltött káposztában azért nem működik, mert becsomagolják, de anyám egy maréknyi rizst mindig tett az aprókáposztába is, és nem kellett rántás.

Benikuty 2016.04.24. 15:28:53

@látjátok feleim szümtükkel: és azért, mert lazítja a gombóc szerkezetét...

Benikuty 2016.04.24. 15:30:09

@A fickó: nem a rizstől lesz húzós az étel ára, és jót csak jóból, ugye.

A fickó 2016.04.24. 16:08:58

@látjátok feleim szümtükkel: Ha kiadja az ízét, azt jelenti kijön a húslé, golyó száraz marad. Kemény nem lesz, mert tovább fő még. De jellegtelenné válik. OK, a szaft ízesebb lesz, de mihez képest. A jó paradicsomszószba, nem kell húslé, az attól jó, üde. A legjobb paradicsomszószt sütőben szikkasztott ízes paradicsomból olívaolajjal készítem.
Kevés forró zsiradékban serpenyőben golyó gyorsan körbepirít, keletkezik pirult felület - sok íz és mindössze néhány perc az egész, majd mehet a szószba, aztán a tésztára, vagy ki tudja mire. :)

A töltött kápi sűrítését én a töltelékek tetejére borított, az étellel megfőtt ízes, káposzta levelek és némi apró káposzta leturmixolásával teszem. A rizs köti a tölteléket és lazítja, tojást sose teszek bele, így is gyönyörűen egybemarad a töltelék. Egy óra főzés bőven elég neki.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.24. 16:09:24

@Benikuty:

Szerintem nem a lazítás volt a fő indok, hanem az, hogy régen ( a hatvanas évek előtt ) kevés volt a hús és drága, a rizs ahhoz képest olcsó volt, szaporítóként/laktatóként rakták a rizst sok húsos ételhez.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.24. 16:11:14

@A fickó:

A húsgombócnak sem kell sok főzés, és akkor nem lesz fűrészpor vége, szaftos, ízes marad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.24. 16:19:20

hat ez itt nepi eledel, mint a macaroni csiz
sosem fozzuk itthon, mert a konzerv is jo, meg ugye a hotel...
mindenesetre ha nekilatnek en foznem , nem sutnem
az izesites meg maganugy ki mit tesz bele a gombocba
paradicsomszoszt azt keszen vennem szinten kedvemre valo izesitessel /mpst is van itthon partucat paradicsomkonzerv/:)
rizst nem hiszem hogy kivan
ez nem a toltottkaposztas valtozat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.24. 17:37:22

@Andrass9: hat a nyitokep tenyleg talanyos
nyitonak szokas szerint a kesz tanyert illik feltenni
arra viszont illik ugyelni, hogy tenyleg szep legyek
most az sem nagyon sikerult:)
na nem veletlen, hogy az etelfotozas kulon iparag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.24. 17:44:29

na meg a "tanyerkeszitesre" is igen nagy gondot forditanak
meg egyszerubb kajaknak egyszerubb ettermekben is megvan mindenhol a helye es kinezete

amugy szerintem barmilyen husbol elkeszitheto
en marhabol jobban kedvelem
de mindenkeppen foznem
\nem ertem a sutest/

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.24. 20:50:03

A tavaszi tél ellenére megjelent a spárga, sajnos elég drága, 1000 forint egy csomaggal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.24. 21:13:59

@látjátok feleim szümtükkel: ami errefele tenyleg jo, itt mindig van minden es nem kell nezni az arat sem
mar ilyen zoldsegek-gyumolcsok
de ugy altalaban az elelmiszer
zabaltatjak az amerikaiakat
nagy piac
meg 0 vagy minimalis az "AFA"-juk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.24. 21:34:58

@hagyma: Nem is soványak az amerikaiak :)
Amúgy ez azért működik, mert az országban valami valahol biztos éppen érik - csak szállítani kell. Amitől viszont éretlenül szedik le, hogy kibírja a szállítást, oszt olyan "kényszerérett" az íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.24. 21:37:11

@látjátok feleim szümtükkel: Láttunk a cseheknál nagy spárgaföldeket, de még nem dugta fel a fejét egy sem :) Fekete fólia alatt irtó magas bakhátban termesztik. Gondolkodtam én is rajta, hogy kéne termeszteni, de nagyon macerás - inkább megveszem. Meg a szezon végefelé, amikor olcsó, lefagyasztom az év további részére szükséges 5-6 kilót ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.24. 21:37:25

@Andrass9: errol beszeltem
itt kozelben van minden eghajlat
megfelelo utahalozat
repulorol nem is beszelve

na a magyarok sem sovanyak afa ide vagy oda:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 12:20:34

Húsgombóc paradicsommártással-t ebédeltem a kedvenc kifőzdémben - paprika burok nélkül még nem ettem ilyet :)
Könnyű volt és lágy a gombóc, finom paprikás a mártás (merthogy beleaprított néhány paprikát a szakács). Mint egy töltött paprika pucér gombóca. Volt kb 5% rizs a húsban. Kenyér, tojás nuku, de 10% jeges alaplevet is kevert hozzá a szakács. Vagyis nem tévedtem ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.25. 12:45:39

@Andrass9: en a martast ahusgomboczhoz inkabb kicsit edeskesebben szeretem, mint csiposen, hasonloan a paradicsomos kaposztahoz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 13:16:44

@hagyma: speciel én is édesen szeretem, nem csípősen. A bisztróban se volt csípős. Szeretek bele tenni főtt krumplit is, de az még nem volt kész ...

vörösbor(de)minőségi 2016.04.25. 18:40:36

@Andrass9: készítettem egy paprikazubbonyba kényszeritett ilyesmit-de gerslivel.
finom lett-szerencsémre.

az időjárást figyelembe véve lassan lehet egy kocsonyát inditani nem?

:))

de mindenképpen valami tartalmas forró levesen jár az eszem-és a fütés aktivan működik.

Ez vagyok 2016.04.25. 18:55:29

@A fickó: Én még nyersen az ételre jellemző darabokra összevágva, vagy a daráltat "megszivatom" a sertés- és marhahúst nedvességgel. Ez van, hogy csak egy sós, borsos, egyéb fűszeres hideg víz a csapról, de az alaplé a legjobb a fantáziám által diktált fűszerekkel. Nehezen bírok túlsokat önteni bele, mert csak idő kérdése és felszívja. Én így csinálom a puha, szaftos husaimat bármiféle készüljön is aztán belőle. Ezek után csak lassan és fedő alatt kezdem főzni és mikor épp már a hús kezdené engedni a levét, öntök bele kis folyadékot és még kis sót, hogy az ozmózisnyomás miatt ne jöjjön ki belőle annyi lé.

Ez vagyok 2016.04.25. 19:16:26

@látjátok feleim szümtükkel: Én a töltött paprikába és káposztába is előfőzöm a rizst egyszeres vízzel.
Namost a töltött káposztába a tölteléket én nem csomagolom be káposztalevélbe, hanem csak úgy belerakom gombócként a forró káposztás, hagymás, paradicsomos fűszeres lébe. Van, hogy csülökhúst és jóféle kolbászt is teszek mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 20:33:53

@vörösbor(de)minőségi: Kacérkodtam is néhány körömmel, meg csülökkel a CBA-ban. Kivételesen olcsón adták a körmöt: 299 ...
Csak azután harangoztak a fejemben, hogy a CBA-ban nem vásárolunk, mert minden pocsék, mindig csalódunk. Így egy Tibi csokival kilibbentem, amit megettem hazafelé :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 20:38:09

@vörösbor(de)minőségi: A gersli jó! A forró leves meg kivételesen egy tartalmas zöldborsóleves. Tegnap főzte a feleségem, és egy ültő helyemben megettem 5 tányérral! Még a gyerekeknek se jutott. A fűtés meg bekapcsolt ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.25. 21:22:25

@hagyma: Szóval, nekem valahogy úgy tetszett jónak, hogy a gombócot össze kell rottyantani a szósszal. Nem volt igazán jó a megoldás, serpenyőben kellett volna, kicsi zsíron, hirtelen, úgy zúdítani a szószba egy utolsó pöffenésre. Nyitókép, igen.
Maradjunk annyiban, én elkövetem a hibákat, bevallom, a következtetéseket meg mindenki vonja le maga. Majd, ha kicsit nettebb leszek, megkorbácsolom magam.
@Andrass9: A burok, hm..., de az íze kell hozzá, akár egy falat kenyér.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.25. 21:25:06

@vörösbor(de)minőségi:

Nem kell kocsonya, reszketünk anélkül is, mint a kisbéka.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 22:24:53

@látjátok feleim szümtükkel: A tóban van egy NAGY béka, de egy csobogóval remélem elvettem a kedvét a szaporodástól ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 22:27:37

Nem tudom, mi történt, de mióta klikkeltem az index egyik linkjén, ahol le lehetett volna tölteni a Századvég anyagot, a böngészőm megbolondult, és minden indexes linken (blog, stb) elindit egy második ablakot is valami durva reklámmal. A blogot nem tudom szerkeszteni Firefoxból, csak IE-ből.
Valakinek valami ötlete?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.25. 22:50:03

@Andrass9: Megtaláltam. privoxy nevű program proxyként átveszi az összes linket, és redirektálja mindenféle junk hirdetésre.
Érdekes módon MS szerint ez egy rendes Windows program ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.25. 23:42:59

@Waka: hat
en azt feszegettem hogy eleve abban kellett volna fozni es nem sutni elotte
a fotodat nem kritizaltam, sot arrol beszeltem, hogy az etelfotozas egy szakma
de a korbacsolas mehet:)
tedd fel videon

Fenchurch68 2016.04.26. 10:47:15

@Andrass9: Itt is elkezdtek újra fűteni hálistennek.
Én hirtelen felindulásból egy tejszínes-tárkonyos-citromos ragulevest főztem kis krumpligombócokkal (amelyek zellerből voltak, de pszt!)
Szegény emberem nem bírja a hidegfrontot, ilyenkor nagyon rosszul tud lenni.

Mától három hónapig van kutyánk :) A gazdája írt hozzá, nagyon helyesen, három oldalnyi használati utasítást, és mikor a táplálását írta le, a fejemet fogtam. Ne adjunk neki csontot, minden fél doboz kutyakajához tegyünk két szelet kenyeret stb. Remélem, nem fogja elmesélni Bobika a mamájának, ha visszakerül hozzá, hogy pótszülei mivel tartották...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 10:54:21

@Fenchurch68: Nekem mindig gyanúsak voltak azok a kutyatulajdonosok, akik szerint nem szabad csontot adni a kutyának! Kistestű kutyának nagy csontot kell adni, azt nem tudja lenyelni :) A nagytestűek viszont mindent lenyelnek. Mondják, hogy a szilánkosra törő csontok átlyukasztják a belét ... Igenám, de odáig a csont szilárdan nem jut el. Olyan erős gyomorsava van a kutyának, hogy percek alatt feloldja a csontot. A belében meg minden finom felszívódik, marad a tiszta mész.
Ez jól látszik, amikor pl. csak farhátat, vagy mellcsontot eszik a kutya ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 10:55:31

@Fenchurch68: Sajnos a tárkony nálunk tiltólistán van. Most töröm a fejem valami jó levesen. A Főzelékes Feri készített tegnap sárgaborsó krémlevest - az nem hangzik rosszul.

Topy 2016.04.26. 11:07:54

@Fenchurch68: nem t'om, bolt már kutyátok? :)
csöves csontot egyesek azért nem adnak, hogy nehogy kilukassza az eb bélését, valójában inkább azért érdemes kerülni, hogy nehogy megakadjon a torkán - amire van azért esély, nem hússal burkolva kapja az eb, mint természetes valójában a levadászott szárnyast marcangolva, hanem lecsupaszítva, ha meg még mohó is...
nem tudom milyen korú az eb, a csont tiltásának lehet az oka az is, hogy idősebb kutyáknál okozhat székrekedést a (sok) csont

vörösbor(de)minőségi 2016.04.26. 12:44:49

@Andrass9: mindehhez április végét írunk.
de van egy gyanum hogy visszasírjuk mi még ezt a kis borzongást amikor már sok hete 39fokon pihen a hőmérő....

vörösbor(de)minőségi 2016.04.26. 12:53:25

@Andrass9: ebben teljesen igazad van.minden ésszel kell csinálni. a pulykacsont az brutál erős egy szerkezet..a csirke az kevésbé ráadásul ha órákig a fazékban? akkor van aki a csontok végét megeszi nagy nagy élvezette.:))
de!
a leginkább elfogadható érv az talán az,hogy a kutya az nem csontevő.hanem húsevő.
nyilván ehhez a csont is hozzátartozik de kimondottan csontot adni neki? felesleges.
akkor is ha kivétel nélkül imádják mert lehet vele órákig foglalkozni enni vinni rágni eldugni -nagy élvezet.
de haszna nulla.a főttből a szusz is ki van főzve ha meg rágja akkor a fogak indokoltalanul kopnak.ugy értem,hogy állandó ilyen és rendszeres csontetetés esetén amikor csak 4-5percre egy nagy csontot forróvizben "sterilizálunk" ugye a disznócsontot javallott a marhát nem kll.
no kérem igy minden kutyától elnézést:))) tudom hogy szeretik de nem kell nekik.(nem a farhát...)
ennek ellenére mindig adok de a gyakorisága az ritka.legyen ünnep neki is-hát nem?
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 16:47:14

@vörösbor(de)minőségi: Nem értek egyet! A kutyának a csont rágása olyan, mint nekünk a fogmosás! Tehát nem felesleges :)
A fogak nem kopnak indolokatlanul, hacsak a mi fogaink is indokolatlanul vannak sikálva ...
Olyanról meg nem tudok, hogy egy állat csontevő lenne :))))
Abban viszont egyet értek, hogy egy körömpörkölt csontjaiban nem nagyon van már anyag, csak calcium :)

Fenchurch68 2016.04.26. 17:17:10

@Topy: Volt már mindkettőnknek (külön-külön), nem is egy :)
Kistestű, nekem ilyen még nem volt, de az embernek volt már törpesnacija is.
Nyilván csöves csontot nem adnék neki (a sajátomnak adtam, de más kutyájának nyilván nem), de néha egy-egy jókora csont, amit aztán napokig "használ", nem hiszem, hogy nagy kárt tenne a kutyusban...

Az én megboldogult német juhászom sokszor kapott csirke, kacsa far-hátat, persze főve, egy kis rizzsel, meg jó nagy ritkacsontokat szórakozásként, tizenhat évesen még olyan gyönyörű fogsora volt, hogy csodájára járt az állatorvos, semmi fogkő. Ez a kis cunci ráadásul száraz tápot sem kapott soha, csak ilyen aludobozos cuccokat, abból is a legalja minőséget.

Topy 2016.04.26. 17:45:16

@Fenchurch68: na, akkor az ebnek azt hiszem most kezdődik a vakáció! :D

Fenchurch68 2016.04.26. 22:14:05

@Topy: A gazdival beszéltem ma, kérdezte, hogy ugye szomorú és étvágytalan a Bobika? Nagyot nem akartam hazudni, úgyhogy azt mondtam, hogy hát, keresgéli még a helyét :)
(Ehhez a gazdihoz menhelyről került, oda meg azért, mert az idős gazdája beteg lett, úgyhogy csórikám szokva van ahhoz, hogy ide-oda hányja az élet. A mostani gazdija gyerek helyett tartja, mi meg mindketten úgy gondoljuk, hogy a kutya akkor boldog, ha kutyaként van kezelve, és ezzel szemlátomást Bobek is egyetért.)

Topy 2016.04.27. 10:26:26

@Fenchurch68: :)

nem volt könnyű élete szegénynek... :(

vörösbor(de)minőségi 2016.04.27. 10:26:40

@Andrass9: szivesen olvasnék egyszer már egy bodri egy cézár vagy néró kommentet is ez ügyben...
:DDDD
mert mi emberek okoskodunk és mindent jobban tudunk.....
:))

vörösbor(de)minőségi 2016.04.27. 10:27:40

@Fenchurch68: tökéletes vélemény! és ritka.
kalap le.

Topy 2016.04.27. 10:31:51

@vörösbor(de)minőségi: megkérdeztem a szomszádban lakót, asszonta: vu-vu-vau! hrrrrrrr...

vörösbor(de)minőségi 2016.04.28. 15:42:04

@Topy: na ugye hogy ugye....
ez már vélemény.fogadjuk el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 16:06:35

@vörösbor(de)minőségi: Most mit csináljak? Az én kutyám nem beszélget, csak megnyalja utána a szája szélét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 16:08:50

A változatosság kedvéért tegnap töltött paprikát főzött a feleségem. Rizzsel, tojással ...
Nem lett az se kemény, viszont volt a szószhoz krumpli is!
Paradicsomos húsgombócon élek a poszt óta :))

Topy 2016.04.28. 16:11:42

@Andrass9: aztán lesz még húsgombóc paradicsomszósszal, paradicsomszósz húsgombóccal, húsgombócos paradicsomszósz... :)
aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy a gombóc káposztából van! :)

Ez vagyok 2016.04.28. 16:48:44

@Andrass9: Én is rizzsel, tojással csinálom a gombócot. A rizs akkor is megfő, ha nem főzöm elő egyszeres vízzel. Nem is tudom igazán, hogy miért főzöm elő.

Ez vagyok 2016.04.28. 16:50:28

@Topy: A gombócot káposztába, zöldbabba, karalábéba is szokták tenni. Van még lehetőség bőven:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.28. 17:53:40

@Topy: Majdnem került a gombócba cukkíni is :)