Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gazdag rántotta saját kenyérrel

2016.04.16. 07:00 Andrass9

Megsült az eheti kenyerem, valamit kéne hozzá enni. Este lévén csak valami könnyût gondoltam.

17.jpg

Van húsos szalonna, friss csili, tojás. Mi sem egyszerûbb, mint egy laza rántotta.

A kenyérhez:

  • 50 dkg félfehér kenyérliszt BL112 Szabó malom
  • 1 ek búzasikér - ez hagymának szejtán :)
  • 30 dkg kovász
  • 2 dl langyos víz
  • 1,5 teáskanál só

20.jpg

A sikért annak ellenére használom, hogy a malom emberei szerint nem kellene. De már megszoktam, meg így apróbbak lesznek a lyukacskák a kenyérben. A lisztet, sót és a sikért beleszitáltam a keverõtálba.

21.jpg

Beindítottam a gépet, majd beleöntöttem a kovászból annyit, hogy maradjon belõle magnak is késõbbre. Ilyenkor elõzõ nap megetetem a kovászt, hogy 2/3-ig legyen a befõttes üveg, így az szépen összeérik másnapra, amikor sütök. Az ideje többi részét általában a hűtőben tölti.

22.jpg

Keverés közben adagoltam hozzá a langyos vizet, amíg egy jó kemény kenyértésztát kaptam.

23.jpg

Ezt dagasztattam a géppel még 20 percet, majd kiliszteztem a tálat, hogy keljen. Most másfél óra alatt kelt a duplájára. Ezt átdagasztottam kézzel, összehajtogattam, és a pizzalapátra tettem. Alá szórtam kukoricadarát meg csöpp lisztet, hogy ne ragadjon le. Körétettem egy kapcsos tortaformát, (ha netán le akarna dagadni a lapátról) és letakartam egy ruhával. Begyújtottam a sütõt, hogy felforrósítsam a sütõkövet. Ez eléggé befûtötte a konyhát, így 2 óra alatt megkelt a tészta. Ha nem sietős a dolgom, akkor a hideg kamrában kelesztem, az eltart 10 órát is.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Tessék-lássék bevágtam a tetejét (ez valahogy nem akar sikerülni, de legközelebb elõveszem a filézõkésemet, hátha azzal könnyebb). Rácsúsztattam a sütõkõre, bespricceltem bõven vízzel, és ment is a 220 fokos sütõbe.

28.jpg

Az elsõ 15 percben 220 fokon ment a sütõ, amibe 5 percenként spricceltem vizet. Azután visszavettem 190-re, és további 30 percig sült. Ekkor a tûpróba szerint átsült, a színe is gyönyörû lett. Kiraktam hát egy rácsra hülni, de még egy utolsó enyhébb spriccelést kapott (ettõl kellene repedesettnek lenni a kéregnek).

29.jpg

Amint meghült, felszeltem, mert kíváncsi vagyok minden alkalommal, amikor sütök: ehetõ-e vagy sem :) Az ott morzsa a közepén, nem piszok!!!

30.jpg

Hát ez ismét átment a rostán, de legközelebb több nedvesség kell, mert nem elég vastag a kérge, és még 5 perc sütés sem ártana.

Gyorsan neki kell állni a rántottának.

  • 4 tojás
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 2 dkg vaj
  • 1 friss csilipaprika
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 fej gomba
  • 1 kk saját csípõs darált csilipaprika

Sót nem tettem bele, a szalonna eléggé sós. Felaprítottam a szalonnát, a csilit, a fokhagymát. A bõrkét egyben hagytam.

10.jpg

Nem akart elég zsírt adni a szalonna, ezért egy kis vajjal rásegítettem.

11.jpg

Amikor már átsült, belekevertem a csilipaprikaport.

12.jpg

Ráütöttem a 4 tojást, daráltam rá kis borsot.

13.jpg

A gombát richtig kifelejtettem, ezért csak az utolsó pillanatban futott be a rántottába.

14.jpg

Átforgattam és fedõ alatt sütöttem 2 percet.

15.jpg

Megszórtam még egy kis paprikával, és a friss kenyérrel tálaltam magamnak.

16.jpg

A gomba irtó jó lett, hogy nem sütöttem ki a lelkét. Kellemes, testes és roppanós textúrát produkált.

Azért igencsak jóllaktam vele ...

39 komment

Címkék: tojás gomba víz fokhagyma kovász vaj liszt kenyérliszt csilipaprika csilipor húsos szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr758602494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.16. 08:17:55

Gyönyörű az a kenyér basszus! A rántotta nem is érdekel. :)

Fenchurch68 2016.04.16. 10:07:26

Nagyon szépséges! A rántotta is.

Legközelebb a végén próbáld meg nem csak spriccelni, hanem tollal alaposan átkenni vízzel, és még öt percre visszatenni, én anno így tanultam, és mindig szép cserepes lett.

Sütőkő nagy találmány, nekem annak idején a vacak gázsütőm teljesítményét teljesen felturbózta a teraszburkolásból kimaradt greslap :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.16. 11:47:26

@Fenchurch68: A sütőben most is ott leselkedik két szép hódfarkú cserép (alufóliával burkolva - egy előző kajakifutásból tanulva). Ez a sütőkő még tanulandó. Nagyon jó, ha a grill alatt felfűtöm 270C-re - ekkor a másik oldala még csak 170. Megfordítom és ott is izzítok rajt. Bár most az jutott eszembe, hogy esetleg fenn a lángon melegítem elő. Az így melegített kövön szebb lett a kenyér, mint ami a képen van. Ez most próba volt, hogy a sütő a grill nélkül be tudja-e melegíteni a követ. Ez egy préselt samott lap 30x40x4cm-es, legalább 5 kiló! Limaránál találtam a linket hozzá. A spriccelés eléggé bőven tudja a vizet adni, de a sütőbe újra betolás megér egy misét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.16. 11:50:44

@Waka: Végre elértem azt az állagot, amit nem szégyellek megmutatni :) Ez már a 15. kenyér, amit sütöttem. Volt rozsos (jó lett), kukoricalisztes (közepes), teljes kiőrlésű (a kutya se ette meg), teljes kiőrlésű rozslisztes (nagyon jó). Ezek mind persze csak 30%-nyit tartalmaztak az említett anyagokból, a lényeg a BL112. Limara esküszik a rozslisztből készített kovászra: azt még megpróbálom egyszer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.16. 12:13:33

hat rantottahoz en elotte mindig felverem a tojast
ha baconnael sutom akkor vagy egeszben sutom ki a bacont es akkor a sutoben tepsiben
ha fent akkor aprobra vagom
de a sima szalonnat jobban kedvelem benne
ha van jo kobasz azt is elbirja
a gomba nalam felejtos, nade vereshagyma nelkul nincs rantotta!
UFF
a kenyer nagyon OK

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.16. 12:15:55

sutok is egyet reggelire:)
/nem kenyeret, rantottat/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.16. 13:58:53

@Andrass9:
naturlich jo
az egyik tojasban nem volt sargaja
eletemben nem lattam ilyet
remelem megmaradok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.16. 16:57:24

@hagyma: A természet valahol kiegyenlít. Én meg sok kettős sárgájút kapok. De azért olyat még én se láttam, se hallottam, hogy nincs sárgája ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.16. 20:08:10

@Benikuty: Amúgy tőlük vettem a kenyérsütő követ :)

Benikuty 2016.04.16. 20:34:19

@Andrass9: ...és lám-lám, nem ördögtől való! :)

Fenchurch68 2016.04.16. 20:42:09

Történt már veletek olyan, hogy ebédnél az ecetes és igen csípős pepperoniba beledöfött villa által kibocsájtott spricc egyenesen a bal szemetekbe érkezett?
Ha még nem, elárulom, hogy nem jó érzés.

Az ebéd azért finom volt. Utána abszolváltam egy tizenöt kilométeres sétát a hegyen, és nem botladoztam feltűnően, de ha pislogok, még mindig fáj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.16. 20:48:02

@Fenchurch68: Enyhén szódabikarbónás vízzel kellett volna semlegesíteni.
Nem kell villát döfködni a pepperoncsinibe :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.16. 20:55:18

@hagyma: Felénk lidérctojásnak hívták. Ha a hónod alatt kikelted, egy lidérc születik, aki minden kívánságodat teljesíti.
@Fenchurch68: Én ecetes uborkával követtem el, és az új szaktanár szemébe ment a spricc. Valamiért nem örült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.16. 21:45:18

@Waka: No erre meg hagyma megette az aranylügércet reggelire ... Pedig én biztos kikeltettem volna a hónom alatt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.17. 04:25:48

@Waka: @Andrass9: miutan felvertem a tojast, hogy tegyem a honam ala, kerdezem en?
felveres elott meg nem latom
a lidercem mar alszik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.17. 06:10:32

@hagyma: Nem akartam mndani, hogy neked már van lidérced :)

Fenchurch68 2016.04.17. 13:14:58

@Andrass9: Pont ezt tettem, kéznél volt a szódabikarbónás spricni a tisztítószeres polcon.

Gyönyörűen csillogott utána a szemem állítólag, de azért nem fogom felvenni a napi szépségápolási rutinba.

Topy 2016.04.17. 15:07:18

@Waka: ez jó, ezt a lidérctojást még nem hallottam! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.17. 17:23:21

@hagyma: Épp ez benne a lutri, nem tudhatod, hogy alkalmas-e?

medvedr 2016.04.17. 17:55:45

Tejeskávé poszt lesz?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.17. 20:20:40

@Waka: OK mostantol minden este teszek egy tojast a honom ala

@medvedr: az bonyolult
fogod a kavedat es ontessz bele tejet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.17. 20:25:53

@medvedr: amugy latod , hogy egy rantottat is el lehet rontani:)
hat nem tesz bele vereshagymat es nem very fel a tojast!!!
skandallum
ez tojasos gomba csilivel
/mondjuk az egesz arra let kihegyezve, hogy megmutassa a kenyeret, ami nem nez ki rosszul/

medvedr 2016.04.17. 20:44:20

@hagyma: A kávéfőzés még megosztóbb mint a rántotta. Jamie oliver 3 módszere ta rántottára örökbecsű és tényleg nagyon különböző. Julia child az igazi különben bár az közelebb van az omletthez. Atojást mindegyik módszer a sütés előtt veri fel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.17. 21:05:32

@medvedr: hat en raszoktam az amerikai modira, jofele kolumbiai kv megy a filterbe, viz , oszt lecsorog
nekem megfelel
regen nem kivanom az eszpresszot

ezt mondom, ha nem tukortojast akarok akkor felverem
az omlett mas mufaj kicsit
/az igazi Magyar rantotta az szalonna, vereshagyma /opcionalisan kobaszkarikak is a szaraz fajtabol/ es felvert tojas
kis pirospaprika bors mehet a tetejere
zoldpaprika es paradicsom melleje

az amerikai tojasrantotta ehetetlen, de meg Ok is felverik, vagy cask ugy a dobozbol kiontik a tojast

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.18. 20:51:45

@medvedr: Ha majd posztolsz mellé egy házi kenyeret is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.18. 20:53:53

@hagyma: Hát én soha nem verem fel előre. Szigoruan a serpenyőben keverem össze a tojást. Ki-ki saját izlése szerint ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.18. 23:49:19

hat nalam attol rantotta, hogy felverem, ettol scrambled:)
a gomba rendben van hozza, aki szereti

Ez vagyok 2016.04.22. 17:29:35

@Andrass9: A BL112 a kenyérliszt, amit régen, a 60-as években is erre használtak. Én is a Szabó lisztet tartom a legjobbnak, bármilyen fajtáját is. Nálunk a termelői piacon árulják.
A kovászodból hogyan lehet kapni egy picikét? :)

Ez vagyok 2016.04.22. 17:35:47

@Fenchurch68: Nem rosszabb annál, mikor egy mérgesbogár csípi meg a szemhéjadat. Már máshol csípett meg, ami olyasmi, mintha egy doroggal odavágtak volna, dagadt, kék, fájdalmas és ha például a lábadat csípi meg olyan 10, akkor kéthétig úgy érzed felkeléskor, hogy nem tudsz lábra állni. Képzeld el ezt a szemhéjadon...
Nagy volt a gaz és hogy elérjem a tövét, a teteje folyamatosan a szemem előtt volt és azon tanyázott egy ilyen bogár...

Ez vagyok 2016.04.22. 17:43:45

@hagyma: Én bacont vagy füstölt szalonnát apróra vágva felteszem alacsony hőfokon fedővel kis olajjal és vízzel. Ott elvan szépen és mikor a víz lassan elpárolgott még kisütöm a zsíros részeket. Szép lassan (ezt már írtam, tudom, de ez fontos:) Utána teszek bele mindenféléket. Ez lehet egy rántotta, vagy egy pörkölt, vagy egy olasz húsos paradicsomos étel, akár egy leves, mexikói, bármi.

Ez vagyok 2016.04.22. 17:44:40

A füstölt szalonna helyett füstölt sonkát akartam írni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.22. 18:02:11

@Ez vagyok: Előző nap, hogy értejönnél, szólsz - akkor megetetem, hogy másnap tudjak levenni belőle. Ez már vagy 3 hónapos kovász, akkor kezdtem kisérletezni a kenyérsütéssel :)

Ez vagyok 2016.04.22. 18:12:46

@Andrass9: Ezt összeköthetjük a datolyaparadicsommal :)
Holnap jó lesz? :) Hogy tudom meg, hova kell menni?

Ez vagyok 2016.04.22. 18:15:53

@Ez vagyok: Én is szeretettel várlak. Benikuty tudja a címem és telefonszámom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.23. 21:24:46

@Ez vagyok: hat a szalonnank nalunk kulon tortenelme van
eleinte ment a sima amerikai bacon,, egeszben sutve, ahogy itt eszik
az ment az O tojasahoz
ha enrantottaztam, akkor felvagtam, nem tul kicsire, de fel
azutan talaltam normalis szalonnalelohelyet, nem ezt aszeletelt bacont
es azt is felvagtam
egyszer valamit sutottem neki kakastarejjal
azota meg azt keri lenginkabb