Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Csalánfőzelék

2016.04.06. 07:00 Waka

"Azt a kirelejzumát a mestergerendának! Már a fótnak való rongyból főz levest, kee?!..."
Hát abból még talán nem, de már közel járok. Egyszer már főztem csalánt, úgy rémlett, nem volt rossz. Most, hogy kellőképpen kitomboltam magam a böjt után, eljött az ideje, hogy kissé visszafogjam magam az étkezés terén.
Ráadásul Ágnes hozott egy csokor medvehagymát, így nemcsak egészséges, hanem trendi lett a főztöm. Néhány bundás zsemlét azért sütöttem mellé, mert magában bizony a fél fogamra sem lett volna elegendő.

17.jpg


Hozzávalók:
- 70-100 dkg csalán
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma igény szerint
- 0,5 dl étolaj
- 2 púpozott evőkanál búzafinomliszt
- 9 dl tej
- só, bors

A feltétéhez:
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 2 zsemle
- só

Előző nap mentem el csalánt szedni az árokpartra. A bal kezemre kesztyűt húztam, úgy fogtam meg a növény tetejét, a jobbomban tartott ollóval levágtam a tetejét. A felső 4-6 levelet szedtem csak le, az szép zsenge volt.

1.jpg
Otthon váltott vízben többször megmostam, majd lecsepegtettem, és betettem a hűtőbe másnapig. Másnap még egyszer leöblítettem, és alaposan megmostam a medvehagymát is. Piszok sok piszok és mindenféle állat tud a csalán cikkcakkos leveleiben megbújni.

2.jpg
A hagymát vékonyra vágtam.

3.jpg
A csalánleveleket enyhén sózott, lobogó vízben addig főztem, míg a szára is meg nem puhult egy kicsit. Leszűrtem, és hagytam lecsepegni, míg a rántással bíbelődtem.

4.jpg5.jpg
Az olajból és a lisztből egy jó adag rántást készítettem. Hajdan tejbe áztatott zsemlével sűrítettem, de most nem volt kedvem vacakolni vele, meg aztán zsemle került mellé amúgy is.

6.jpg
Beleszórtam a medvehagymát, és kicsit megfuttattam.

7.jpg
Rátettem a lecsepegtetett csalánt, felöntöttem a tej java részével, sóztam, borsoztam, és összefőztem a megpirított liszttel. Közben kóstoltam egyet, és éreztem, hogy a medvehagyma bizony nem fogja kellőképpen ízesíteni. Pucoltam hát gyorsan pár gerezd fokhagymát, és öreg darabokra vágva belekevertem a főzelékbe.

8.jpg9.jpg
A tűzről félrehúzva botmixerrel pürésítettem.

10.jpg
Visszatettem a gázra, felforraltam és a maradék tejjel beállítottam a sűrűségét.

11.jpg
Feltét gyanánt bundás zsemlét sütöttem. A zsemléket keresztben három szeletre vágtam.

12.jpg
Két tojást egy öntésnyi tejjel és egy jó csipet sóval felvertem.

13.jpg14.jpg
A tejes tojásba mártott zsemleszeleteket olajon ropogósra sütöttem.

15.jpg
Másnap ezt vittem ebédre, és vacsorára is maradt belőle. Odabe' persze lesett a sok kolléga, mind megkóstolta, és rögvest esküt tett, hogy hétvégén megyen csalánt szedni.

16.jpg
Jól emlékeztem, egészen jó étel ez. A nagy Anthelme Jean Brillat Savarin szavai jutnak róla eszembe: "Nincs szar kaja, csak nem tettél elég fokhagymát bele."

31 komment

Címkék: fokhagyma medvehagyma csalán bundás zsemle

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr298568930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.04.06. 07:12:10

Hát ez tettekre sarkalló eledel!!!
A képek alapján hihető, hogy tényleg jó a csalánfőzelék.

©________ 2016.04.06. 08:26:04

Ket noveny van, amit gyulolok.
A masik a csalan.

medvedr 2016.04.06. 09:22:29

A csalánt egyék a kacsák. Nagymamám az utolsó két -három napban csalános lisztes kukoricávsl tömte a kacsákat. Na így transzformálva finom a csalán.

Topy 2016.04.06. 09:36:01

nekem a spenótról is az jut eszembe, hogy a fokhagyma adja el :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 09:47:08

Nem lettem meggyőzve. Ha viszont valaki elkészíti helyettem, megkóstolnám (mert lehetőleg minden ételt megkóstolok, amit sokan megesznek).
Maga a növény tiltólistás a kertben, mert terjed, mint a dudva, és szúr, mint a csalán :)

Benikuty 2016.04.06. 16:22:49

@Babette©: én csak akkor utálom, ha az enyémmel verik :D

Benikuty 2016.04.06. 16:24:51

@Topy: nekem meg az jutott eszembe, hogy a csalánt lepisilték a kutyák.

Benikuty 2016.04.06. 16:25:57

Waka, lenne az a pénz, amiért megenném ;)

Topy 2016.04.06. 16:49:00

@Benikuty: írta Waka, hogy alaposan megmosta
levélzöldségnél soha nem tudhatod, ki pisilte le, gyümölcsnél hogy melyik madár csinált rá...
a gombát sokan nem mossák, csak finoman lekefélik, aztán ki tudja hova pisilt a vadmalac...
vajon a hentes mit csinált, mielőtta húshoz nyúlt...
ha állandóan ezen járna az agyunk, ne ennénk meg semmit! :)

rémlik még valakinek: "Tudod mi a tiszta állat? A grillcsirke jól áttörölgetve Domestossal, na az tiszta állat" ? :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.06. 17:35:12

Kár, hogy nem tudom, hol lehet csalán a környékünkön, ami meg a kertben volt, évekkel ezelőtt kipusztult. Persze nem étkezési céllal hagytuk meg, hanem azért, mert a fecskefarkú lepke hernyója ezen éldegél. Már amilyen szép lepke az, biztosan nem lehet annyira rossz a csalánfőzelék sem.:D

Ez vagyok 2016.04.06. 17:58:14

@látjátok feleim szümtükkel: Én ismerem az összes csalánlelő helyeket a környékemen, mert különösen a paradicsom zöldmulcsozásához és a csalánfőzethez sokat használok.
Nekem így nem okoz gondot a kutyapisilés és egyéb szennyeződések.
Sajnos, tavaly késő ősszel a legjobb csalános üres telket ledózerolták.
Az autóm csomagtartójában mindig van pár üres százliteres zsák, kesztyű és sarló, hogy bármikor akcióba léphessek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 20:23:39

hat teat foznek belole
de hamar zod akkor legyen spenot, gyerekkormobna szerettem a soskat is
most nem tudom hogy szeretem-e mer' legalabb 40 eve nem ettem

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.06. 21:02:12

Köszönök szépen!
Most estem haza, látom, a siker osztatlan. :) Mellesleg tényleg spenótíze van.
@turósmácsik: Nosza!
@Topy: Édesanyám felvert tojással habarta be, attól még gazdagabb lett.
@Andrass9: Legközelebb viszek az éthordóban. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Rendszerint ott jelenik meg, ahol feldúsult a szerves anyag. Trágyadomb környéke, és a patakok partja. Én is ott szedtem.
@Benikuty: Az adja meg a zamatát, akárcsak a haggis-nek.
Akiben van némi kalandvágy, próbálja ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 21:21:06

@hagyma: Azt hiszem, szeretnéd! A sóska is mennyei eledel, csak a családom nem eszi. Én meg már a vesekő miatt bánok csínján vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 21:22:08

@Waka: Csak ezt a haggist ne említetted volna ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 21:37:30

@Andrass9: az alt. isk. keritesen nott az udvaron
legeltuk nyersen is
napkoziben is eleg gyakori volt
akkoriban meg nem ettem volna a spenotot, most meg az egyik kedvenc
ezzel a csalannal nem tudok mit kezdeni
macerasnak is tunik
szoval valoszinu hamarabb eldobom a kanalat, minthogy megkostolnam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 21:39:17

@Andrass9: en nem tudom mi az a haggis, de nem is akarom tudni
/raneztem a wikin/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 21:46:29

@hagyma: Az a sóska, amit a kerítésről ettél, az nem az, mint amit megfőznek :) Az egy futónövény, míg az étkezési sóska ugyanúgy bokorban nő, mint a spenót, csak éppen évelő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 21:55:34

@hagyma: @Waka: Megnéztem pár receptet: nem is olyan vészes az a haggis. Hasonlít stílusában a tüdős hurkára, amit ugyebár eszünk rendesen :) A fűszerezése más, és birkából van, nem disznóból. A belsőséget szeretem, így valószínű ezt is szeretném!

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.06. 21:57:15

@Waka:

Mi az a trágydomb? Felénk a trágya híg, néha szétpermetezik a földeken, és napokig büdös van, mint egy budiban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 22:29:32

@Andrass9: nyersen eve,, nincs kardinalis kulonbseg izileg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 23:08:59

@Andrass9: kosz maradok a hurkanal
amugysincs semi hozzaallasom a tradicionalis brit kajakhoz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.06. 23:24:26

@Andrass9: Nincs baj vele, de a skót azt vallja, hogy az húgyíz kell hozzá.
@látjátok feleim szümtükkel: Itt lapjára esik, de szalmával összefogatják. Na abból már lehet dombot építeni. Patak helyett jó az árokpart is, csak nyirkos hely legyék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.07. 10:13:21

@Waka: Érdekes módon nem láttam a receptekben vesét sehol, ami ezt megmagyarázná. Szív, tüdő, máj, veseháj, esetleg légcső. A burok pedig gyomor. Ez akár disznósajt is lehetne, ha sertésből van, ha meg bélbe töltik akkor hurka.

Lapjával a marhatrágya esik, nem? látjátok szememim szümtükkel meg disznótartókkal van megáldva, amit kipermeteznek :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.07. 12:34:34

@Waka:

Nyirkos hely csak tavasszal és ősszel van, előbb még nem volt látókörön belül csalán, ősszel meg már levénült lehet.

@Andrass9:

Miután birkából készül, annak meg eléggé kicsi a veséje, nem sok jut egy-egy adagba, meg arra szeretik a birkavesét megenni magában is. Egyébként ha kapunk a húshoz két kicsi vesét, én azokat sem vágom ketté, egészben főzön a hússal, és nincs annak semmi húgy íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.07. 12:39:15

@látjátok feleim szümtükkel: Birkavesét még nem próbáltam, de sok vese-velőt ettem már életemben :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.07. 15:36:54

@Andrass9:

Nekem a sertésvese sem vizelet szagú, pedig én nem is áztatom, csak mosás nélkül kierezem, és akkor gyorsan átmosom. Ezt követően felszelem és főzöm persze csak rövid ideig, a sok főzéstől kemény lesz. Ha kiáztatjuk, nem lesz kellően puha, kissé megszíjasodik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.07. 19:37:28

@Andrass9: Én úgy tudtam, hólyagba töltik, onnan az odür.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.07. 21:08:06

miota nejem a nejem, megvaltozott a velemnyem,nem eszek veset, majat tudot
ez van
pedig nem beszelt le rola
kozolte, O nem eszi
es belegondoltam az tenyleg vese maj es tudo
szoval na...
de szeptemberben meg egyszer bezabalok
sot vele is megkostoltatom a pacalt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.07. 21:11:58

ja
a majas es vereshurkarol nem mondok le:)
isteni lelohelyem volt floridaban de meghalt az oreg Magyar hentes, atvettek masok, talan a fiai
hat rosszabb volt mint a Hold utcai piacon
NY-bol is rendeltem
szaraz iztelen hurka kolbasz disznosajt