Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Megerősített kacsanyakleves

2016.04.04. 07:00 Andrass9

Már megint a kutyától loptam el a vacsoráját ... Vettünk neki akciós (lejáratközeli, 60% árkedvezménnyel) 3 kiló kacsanyakat, amit majd megfõzünk neki, amikor elfogyott a mostani farhátja. Egészben nem szeretem lefagyasztani, se megfõzni - tûl nagy darabok ezek a nyakak. Így azután feldaraboltam a hûtő számára, de nem tudtam megállni, hogy el ne lopjak 6 vastagabb véget magunknak levesnek.

17.jpg

Csak egy kicsit keveselltem egy nagy leveshez, meg kéne azt valamivel erõsíteni. Ezért az amúgy is megfõzendõ disznócsontokat is a levesbe tettem (mentségemre szolgáljon, hogy ezt a csontot amûgy sem adnám nyersen a kutyának ...)

Ment is a 4 liter vízbe a hús meg a csont.

10.jpg

Ezalatt gyorsan összeszedtem kevés zöldséget hozzá.

  • 1 fehérrépa
  • 1/3 karalábé
  • 1/3 zellergumó
  • 3 sárgarépa
  • 1 közepes vereshagyma héjastól
  • 3 kelkáposztalevél
  • 1 nagyobb rózsa karfiol
  • szines bors, szerecsendióvirág, só

11.jpg

A fehérzöldségeket feldaraboltam és a hagymával a leveshez adtam. A kelkáposztalevelet összekötöztem, mert szeret szétfõni a vízben. Félretettem a megmosott, felaprított karfiollal. és a sárgarépával: ezeket csak a végén fõzöm bele a levesbe, hogy ress maradjon. A fûszereket teatojásba tettem, ami szintén ment a fazékba.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A leves nagyon kis lángon fõtt bõ 4 órát. Ekkor beletettem a sárgarépát/kelkáposztát és még fél órát hagytam fõni. A karfiolt elég volt beletenni a végén a forró levesbe - megfõtt az láng nélkül is 10 perc alatt.

Magamnak kivettem két csontot is a tányérra, mert mohó vagyok. A feleségem csak két csontott vett magának, mert õ nem mohó...

15.jpg

Kiszopogattam a cseppnyi velõt a csontokból (az õvébõl is, mert neki csak a cupák és a porc kell).

16.jpg

Még tésztát is elfelejtettem fõzni hozzá, de 3 ülésre megettük az egészet!

Egyszerû, könnyen elkészíthetõ leves, drágának se mondható, csak idõt kell hagyni neki a kislángon. A kacsanyak nagyon finom ízt ad a levesnek.

Ha netán túl sok lenne, akkor sürítsük be a felesleges levet, és máris van egy-két adag alaplevünk. Kevés helyet foglal, és sokáig eláll a fagyasztóban. (Felcimkézni ne felejtsük el!!!)

68 komment

Címkék: hagyma csont bors karfiol sárgarépa karalábé gyökér kelkáposzta zellergumó szerecsendióvirág kacsanyak

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr188556164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2016.04.04. 10:48:07

na jó, de mit kapott szegény eb kompenzálásként, hogy már megint meg lett rövidítve? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.04. 13:55:04

@Topy: Megkapta a leszopogatott csontokat :)

Topy 2016.04.04. 14:25:18

@Andrass9: na most képzeld el amikor csak a szalámi madzagját kapod! ;)

medvedr 2016.04.04. 17:01:02

A sokáig fővő levesekbe kerülő zöldséget mi nem szoktuk feldarabolni. Csak a ragulevesekhez, és a gulyáshoz. Lehet annak bármi jelentősége, hogy egy húslevesbe egészben, vagy max. hosszában félbe hasítva mennek a gyökér-zöldségek, vagy daraboltan. Mármint ízbéli különbség lehet-e

Ez vagyok 2016.04.04. 17:34:05

@medvedr: Én egészen biztos vagyok abban, hogy a különböző formákra darabolás, másféle ízérzetet okoz. Például a legkézenfekvőbb a téliszalámi, más az "íze" vékonyra szeletelve, vagy épp nagykockára vagy harapva belőle jónagyokat mégha a "körete" arányaiban ugyanannyi.
Én a hagymaszeletelést is megválogatom, a sertés/marhapörköltbe kiskockára, csirkepöribe, olaszos ételekbe félszeletben vékonyan. A kínai ételeknél is a zöldhagymát a vékonyraszeletelttől az ötcentis darabokig vágom a jellegtől függően. De ugyanígy a sárgarépával és a többi zöldség- és húsfélével is sorba-sorba:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.04. 19:53:46

@medvedr: Én úgy érzem, hogy a forma is meghatározza az ízét. Nem mindegy, hogy hasáb vagy karika vagy julien. De lehet, hogy ez csak a személyes érzésem. A nagy darabok főzése a hosszan fővő leveseknél a kevésbé szétfővés célját szolgálja. Nálunk a nép nem eszi meg a gyökeret/zellert a levesből, csak én. Így viszont könnyen kikerüljük :)
Abban is igazad van, hogy legegyszerűbb teljesen egyben hagyni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.04. 19:56:55

Köszönök szépen!
A kacsa, az bizony az egyik, ha nem a legjobb levesalap. Húsvétra azért magam is turbóztam egy kis császárvég-csonttal és libaszárnyvéggel.
Medvedokival egyet kell értenem zöldség ügyben, de csak azért, mert én is így tanultam.
Egyébként jöhet, az se baj, ha nincs tészta, de azért némi jó vastag metélt elfogyna véle.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.04. 20:30:53

minden nyaklevest imadok
sarparepayt mindig karikazom/ vagy babyrepat hasznalok/
feher nincs
karalabe felbevagva
azt cask nyersen szeretem
krumpli, ha olyan a leves, egeszbe

Fenchurch68 2016.04.04. 21:36:25

Nagyon hasonló leveske volt most nálunk is, másfél kiló húsos csont, meg egy bő kilónyi kacsafarhát. Ez nem az a leves, amit hidegen csak úgy kilöttyent az ember a fazékból :)

Fenchurch68 2016.04.04. 21:39:29

(Meg persze egy pici fej kelkáp, egy zeller, zöldjével, egy karalábé, a répák maguktól értetődnek. Most került bele egy marék csirkemáj, aztán abból lett májgombóc.

A fickó 2016.04.04. 22:00:51

@Ez vagyok: Normálisan elkészítve a különféle formájúra vágott zöldségeket, valóban van érzékelhető különbség az íz érzékelékelésnél. De egy levesben puhára főtt zöldségnél nem hinném, hogy ez számít, mivel már igazi zöldség íze sincsen. Én nem eszem meg a leveszöldséget, az már számomra kilúgozódott és túlpuhult - élvezhetetlen. Külön készítem a levesbetét zöldségeket tasakban sous vide kádban, a köret zöldségnél puhábbra. Ezt általában előre elkészítem, majd kevés meleg levesben felmelegítem és így kerül a tányérokba. Persze fontos a hozzá jó ízű zöldség. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.04. 22:20:10

@A fickó: Kifelejtetted, hogy te a Maldiv szigetekről szerzed be ezt a leveszöldséget ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.04. 22:21:19

@Fenchurch68: Ezt most így hogy? Főtt csirkemájból készítesz májgombócot? Kiváncsivá tettél, elárulnád, hogyan készül?

Fenchurch68 2016.04.04. 22:33:56

@Andrass9: Lebuktam :) Hát igen, belefőzöm a levesbe a májat, kiveszem, áttöröm, bele egy felvert tojás, zsemlemorzsa (régen, most szezámpehely vagy bármi más, ami nem liszt), fűszerek, pici szódabikarbóna, és megy a levesbe, ami már nem forr, de még forró :) Nagy, laza gombócok lesznek belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.04. 23:01:29

@Fenchurch68: Ha én kiveszem, a gyerekek azonnal megeszik, és nem maradna gombócnak :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.05. 10:12:17

@hagyma:"minden nyaklevest imadok"

Van egy közel két méter magas, és annak megfelelő súlyú, nagy tenyerű ismerősőm. Gondolom az ő nyaklevese nem teccene.:O

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.05. 10:15:58

@A fickó:

Sokszor mérgelődök, mert ha korán bele teszem a répát, zöldséget a levesbe, gyakran édessé válik tőle ( szeretem a sok zöldséget ), ezért egy ideje amikor kész a húsleves, külön kevés levesben megpárolom a répákat.

Régen a sárgarépa más fajtájú lehetett, mert annak sokkal több főzés kellett, mint a mostani fajtáknak, és soha nem volt édes tőle a leves, akár mennyit is tettünk az ételbe.

medvedr 2016.04.05. 11:30:51

@A fickó: Ez nem kicsit tűnik bonyolultnak, a nagymama húslelveséhez képest:)

medvedr 2016.04.05. 11:47:02

@Ez vagyok: Valami hasonlót gondolok én is, bár a hagymát ennyire azért nem válogatom, bár gombapörkölthöz és gombás ragukhoz a félkör szeletet választom.

medvedr 2016.04.05. 11:48:34

@Andrass9: Nálunk meg a répát fehérrépát eszi a család, az nem jut nekem, de az összes többit meg én eszem meg. Még a fás karalábét is elrágom.

Isley 2016.04.05. 13:47:31

Sziasztok!
Valamikor tavaly szó volt a cseresznyelégy elleni védekezésről. Valaki sárgalapos csapdát emlegetett.
Tudnátok segíteni, melyik fajta a jó, és hol szerezzem be?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.05. 14:45:19

@látjátok feleim szümtükkel: lefejelem mint gyalogbeka a foldi epret
@Isley: mar a cseresznyelegyek is fociznak?
adjal nekik masodik sargalapot, az mar piros

Ez vagyok 2016.04.05. 17:05:32

@látjátok feleim szümtükkel: Én úgy vettem észre, hogy ha egy egész paradicsomot belefőzök a húslevesbe, tompítja az édességet. De azt a zöldségízt, amire kiskoromból emlékszem mostanában nem sikerült ízlelnem. Anyukám harmadannyi zöldséget tett a vízhez képest, mint most én, mégis nagyobb íze volt.

A fickó 2016.04.05. 17:47:13

@Ez vagyok: Húsleveshez nem is kell sok, nem zöldség leves az. :) Sok jó hús, kevés zöldség ízesítőnek. A hosszan vermelt zöldségek beédesednek a szezon végére, ilyenkor már nem jók a levesbe. Amúgy, meg az agyon műtrágyázott zöldségeknek eleve nincs sok íze, így van ez a répánál is. Volt élet a műtrágya előtt is. :(

A fickó 2016.04.05. 17:48:33

@hagyma: Ja, fociznak, de ez a sárga lap kiállítással is jár. :) Jól odaragadnak. :D

Ez vagyok 2016.04.05. 18:09:38

@A fickó: Én olyan, kétkiló vegyes húsból főzöm (marhaszegy, sertéslapocka, karajcsont, csirkecomb lebőrözve) a zöldség is olyasmi mennyiség, a víz épp ellepi. A csirkét, kis karfiolt, kelbimbót, kelkáposztát, zöldborsót, petrezselyem- és zellerzöldet később teszem bele, de a legrövidebb főzési idő is olyan 3 óra.
Ezt úgy egyszerre kiszedve a tányérba eszem, a fiúk a húst másodikként pirítóssal és oltári erős vagy almával és majonézzel butított tormával eszik. A tormát én szedem a környező telkekről vagy a kertemből és iszonyat "aromás". Apróra vágva összeturmixolom vízzel, sóval, kis cukorral és ecettel. Néha gyilkosra sikerül:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.05. 18:40:19

Én nagyon sok zöldséget főzök a levesbe, gyakran az a második a leveshússal/csonttal. A munka dandárjában nincs időm, sem kedvem kétfélét főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 20:58:56

@Isley: Szia!
Épp most érkezett meg a gazdabolt.hu-tól 4 doboznyi. Kb 1000 Ft/doboz, amiben talán 5-10 lap van. Ha érdekel, megnézhetem a csomagot :)
Egy biztos: nekem tökéletesen bevált cseresznyére és meggyre is. Nem találtam egyetlen kukacot se bennük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 21:02:29

@A fickó: Csak felvilágosításként: a gyökér utálja a friss trágyázást - ergo a műtrágyát is. Ez már csak ilyen válogatós egy növény :)
Szóval, van aki trágyázza, de minek, meg van aki beszél róla ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 21:05:34

@Waka: Ebben teljesen melletted állok! Nekem soha sem lehet elég a zöldség a levesben. Mintha zöldséglevest főznék, pedig húsleves az!
Ez a jó a konyhában: mindenki megtalálja a neki megfelelő keveréket :) Én például csempészek az USA-ba aszalt gyökeret, mert ott nincs. 3-5 kilót megaszalok, és lesz belőle két zacskónyi, ami egy évre elég. A paszternák nem olyan ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 21:07:39

@Ez vagyok: Csak azt érteném, minek bőrözöd le a csirkecombot :) Ha nem szeretitek, nem kell megenni, de az íze!!! Ha azt zongorázni tudnám ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 21:10:30

@Isley: Helyesbítek, 6 lap kerül 844 Ft-ba, de van 10 darabos kiszerelés is másik gyártótól.
www.gazdabolt.hu/csapda/feromon-es-szincsapda/T00320-Biocont-sargalap-A-4-6-db-os

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.05. 21:12:39

@Isley:
Itt. Ez sokkal olcsóbb, mint amit gazdaboltokban árulnak, és ebből annyit készíthesz, amennyi szükséges.

gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186410

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.05. 21:15:59

en keves zoldseggel fozom a levest /azt az evi negyet.../
csirkecombot meg sosem boroztem le, mondjuk sosem tennem levesbe
levesben igazabol a marhat szeretem
meg ugye a nyaklevesek jiohetnek
ha csirke, akkor a combon es a szarnyon kivul mehet bele minden "maradek"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 21:52:21

@látjátok feleim szümtükkel: Csakhogy a kérdés nem a liszteskére vonatkozott, hanem a cseresznyelégyre. Lehet, hogy olcsóbb, de az órabéred valószínűleg nagyobb, mint amennyit megspórolsz :) Ergo, én inkább rendelek, mint készítek, de ez az én saját mániám...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 21:53:09

@hagyma: Speciel én imádom a szárny és comb leveseket is !

Isley 2016.04.05. 22:15:11

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: köszönöm, jól gondoltam, hogy most kell kitenni.

©________ 2016.04.05. 22:38:29

@Andrass9: multkor anyosom fozott nekunk, farhatbol kertem levest.
Keresem, keresem benne a segget, hat nem levagta az istenadta!!?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.05. 22:53:16

@Isley: Igazság szerint még csak egy-egy lapot kell kitenni, mert így látod, mikor kell a többit is kirakni. Még nem keltek ki a cseresznyelegyek, ahhoz cseresznye is kell (és nem a májusi, mert azt még nem támadja meg a légy).

A fickó 2016.04.06. 01:41:52

@Andrass9: Annyira csak nem utálja a műtrágyát, mert nyomják neki rendesen. Én nem értek hozzá, de ez csak egy cikk, hogy mit szeret ez a növény.

www.kerteszekaruhaza.com/tapanyagellatas/petrezselyem-komplett.html

Durva, gépek tartják életben a paradicsomot, csak vegyszert kapnak és majdnem zölden szedik. :(

www.youtube.com/watch?v=brVSchpPl20

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 04:27:28

@Andrass9: biztos jo, de ha nekemm van az porkoltben vegzi vagy a sutoben

Topy 2016.04.06. 09:12:24

@Andrass9: kukac csak abban a cseresznyében van, amiben keresik! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 09:28:34

@Topy: De abban mindig! Különösen, ha a fiam eszi :)
Valahogy a magot is ő találja meg a meggyes pitében ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 09:38:46

@A fickó: Attól még, hogy egy műtrágya gyártó ajánlja, nem biztos, hogy igaz. Ez az a mennyiség, amitől még nem pusztul ki a növény, nem pedig, amit fel is vesz :)
Nekem még gyerekkoromban mondták nagyszüleim, hogy nem szereti a friss trágyázást, ami azután a kertben be is igazolódott...

Topy 2016.04.06. 10:21:50

@Andrass9: nejem szokta időnként kommentálni a cseresznyét, hogy:
- finom, csak sok volt benne a kukac
válaszom:
- amit én ettem abban egy sem volt; igaz nem is kerestem :)

ő akkurátusan szétnyitja mindegyiket és kukacot keres benne én meg csak behajigálom a számba - hát ezek után csoda, hogy az összes kukacos nála lesz? :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.06. 11:52:42

@Andrass9:

Ezért szokták akkor rovarölőzni a cseresznyét, amikor a virágszirom erősen kezd hullani. Akkor már a rovarok nem látogatják, de a kártevők meg csak kezdik a látogatást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 13:42:34

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy őszinte legyek, életemben nem rovarölőztem a cseresznyét. Még lemosót is ritkán kapott.
Alatta a földet érdemes rovarirtózni, mert a cseresznyelégy ott dekkol, és a virágzás vége után, amikor elkezd szemesedni a cseresznye, akkor kel ki. De én azt se tettem soha.
Van májusi cseresznyém, abban ugyanúgy nincs kukac, mint @Topy: cseresznyéjében. Volt egy későim, az még neki is kukacos lett volna :) Most van egy új helyette, ami a határon van. Júniusban érik, és a sárgalap remekül dolgozott az előző években. Nem találtam benne kukacot. Igaz, nem is kerestem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 13:44:11

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédom évek óta próbálja permetezéssel ehetővé tenni, de neki főleg moníliás a fája. Hiába győzködjük, hogy az benne van a fában, ki kéne vágni.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.06. 17:38:34

@Andrass9:

Nekünk a hét ( ma már csak hat ) cseresznye fa közül kettőn szokott kukacos lenni a gyümölcs, de már csak egy fának lesz idén ilyen gondja, mert a másikat kivitte a gomba. Igaz a tavalyi évben nem tudtuk rovarirtózni virágzás után, mert akkor pont mindig esett, vagy erős szél fújt.

Ez vagyok 2016.04.06. 18:06:33

@Andrass9: Ez egy mánia. Sőt, nemcsak lebőrözöm a csirkét, leszedegetem a bőr alatti zsírokat is még nyersen. A sertéscombot, lapockát és másokat is rostkötegekre szedve megtisztítom a hártyáktól és zsíroktól. Azért a rostok közöttieket nem szedem ki:) Így aztán nem szoktam oldalast, tarját és hasonlókat venni, mert nem tudnám alaposan a mániámat kiélni. A kacsacombot is megnyúzom, azt nehéz, dehát a mánia a lényeg:)

Ez vagyok 2016.04.06. 18:22:43

@Andrass9: Én már régebben írtam, hogy a moníliás meggyfáimat eszetlen módon visszametszem úgy, hogy a főágakat tőből lefűrészelem. Megfigyelem, melyiket nem érem el háromfoknyi létráról (nálam az a magasságrekord) és a következő tavasszal likvidálom. Kétségtelen, hogy egyre kisebbek a fáim, de igyekszem a növés/vágás arányt valamennyire betartani. Mindenféle permetezés nélkül viszonylag egészségesek a fák egy olyan környezetben, ahol szinte az összes beteg az utcában. Tavaly két ilyen "kis" fáról 15 kg kimagozott meggyet tettem el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 20:21:01

nekem a cseresznyefarol egy emlkem van
konnyen torik az aga

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 21:17:23

@Ez vagyok: Ismerős mánia :( A nagylyány szedi le mikroszkóp alatt a zsírokat. Kifilézett karajból kell neki a székelygulyást főznöm ... Feleségem nem eszik bőrt. A kicsilyánnyal vetélkedünk a ropogós bőrért :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.06. 21:18:42

@látjátok feleim szümtükkel: Ezért is jó a sárgalap - az időjárásfüggetlen :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.06. 21:51:58

@Andrass9: hat mar nem de igen vastag /szerencsere also/ ag volt
es reccs
nem orom
ebcsont beforr, kulonosen hogy el sem tort semmim

A fickó 2016.04.07. 00:14:01

@Ez vagyok: Hát akkor a vagyu steak-et sem ajánlom. :D

A fickó 2016.04.07. 00:21:33

@Andrass9: Ajánlom a sertéspofát, az sz.gulyáshoz az nem zsíros ellenben szaftos marad. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.07. 09:01:44

@A fickó: Köszönöm az ötletet. Már csak az a kérdés, hogy hol kapok olyat az USA-ban :)

Ez vagyok 2016.04.07. 18:13:41

@A fickó: Azért nem mindegyik annyira zsíros:)

Topy 2016.04.08. 10:03:47

feedraeder-ban rápillantottam az aktuális kommentekre: "megerősített konyakleves"
azt hiszem most kellene lezárni a hetet :)