Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Skót tojás

2016.03.29. 07:00 Waka

Örömmel jelenthetem, hogy a skótok feltalálták a stefániát. Mondjuk az ember ennyit el is vár egy olyan sokra hivatott néptől, amely William Wallacet, a scotch-ot és a kilt-et adta a világnak. Igaz, a maguk módján újragondolták ezt a fogást, de - bármennyire is berzenkedem ettől a kifejezéstől - nem vált hátrányára a dolog.
Az eredeti recept azt tanácsolja, hogy a kedvenc kolbászunk belét ontsuk ki az ételhez. Lehetett volna sütőkolbászt venni erre a célra, de az ördög tudja csak, miket dolgoztak bele, meg a fűszerezése is kérdéses. Maradtam hát a saját keverésű kolbászhúsnál. Egy kis füstölt ízt mindenképpen szerettem volna bele. Valamennyi füstölt kolbász felhasználása jöhetett volna szóba, de megint csak nem tudhattam, milyen az íze. Végül füstölt kenyérszalonnát tettem bele, és ez telitalálatnak bizonyult.

14.jpg


Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéslapocka
- 20 dkg füstölt kenyérszalonna
- 10 db S méretű és 2 L-es tojás
- só
- őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez


A "kolbászhúst" előző nap elkészítettem, hogy összeérjenek az ízek. Felkockáztam a lapockát és a szalonnát.

1.jpg
Az öreg húsdarálón ledaráltam.

2.jpg
Belereszeltem a csírátlanított fokhagymákat, fűszereztem, és alaposan összekevertem. Kóstolás után még egy kis só és bors kellett bele, aztán jónak nyilvánítottam.

3.jpg4.jpg
Másnap reggel keményre főztem a tojásokat és megpucoltam.

5.jpg
Kivettem valamennyit a húsból, a tenyeremen kitapicskoltam, és beletettem a főtt tojást. Ráhajtogattam a húst és mindenhol lenyomkodtam, a felesleget lecsipkedtem és visszadobtam a többihez.

6.jpg7.jpg
A gombócokat a szokásos módon bepaníroztam.

8.jpg
Egy kisebb lábosban hármasával kisütöttem. Igazán frituban lehetne jól sütni, úgy, hogy lebegjen az olajban, de annyi olaj még Dubajban sincs.

9.jpg10.jpg
A maradék húst baconbe bugyoláltam és egy serpenyőben a sütőben nem túl szárazra megsütöttem.

11.jpg12.jpg
Krumplipürével és ecetes hybrid paprikával tálaltam. Igen ki voltam már éhezve a húsra, piszkosul teleettem magam, el is maradt a délutáni kerti program, inkább szunyókáltam egyet.

13.jpg
Az igazán türelmes, vagy elhivatott, netán bátor szakácsok kísérletezhetnek a lágy tojásos változattal is. Ehhez két perces tojást kell főzni, és jeges vízben iziben kihűteni, majd óvatos hámozás után panírozni, és úgy kisütni, hogy a sárgája még folyós maradjon. Vagy lehet maradni ennél a kispolgári változatnál. Én mindenesetre legközelebb a panírozással sem fogok vacakolni, baconbe tekerem, és megy a sütőbe.

60 komment

Címkék: tojás krumplipüré pirospaprika kömény sertéslapocka feketebors füstölt szalonna hybrid pepper skót tojás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr408528222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2016.03.29. 07:31:27

Guszta :) A csírátlanított fokhagymán jót mosolyogtam. Urban legend.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 08:55:09

@Benikuty: Most keressem ki a kommentjeidet, ahol azzal piszkáltál, hogy miért nem szedem ki a csírát, keserű lesz? :)

Benikuty 2016.03.29. 09:08:57

@Andrass9: 1. nem piszkáltalak.
2. kipróbáltam, nem keserű.
3. nem kell mindent elhinni, amit a neten írnak.

Benikuty 2016.03.29. 09:10:09

@Babette©: sőt, kellemes friss fokhagyma íze van.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.29. 10:29:23

Ez a tojásos mizé telitalálat.

Nekem az olajban sült változat jobban néz ki, és más lehet az íze is, de a tekert változat nem rossz vendégváró ( tekergetés után irány a sütő, ha megjön a vengéd begyújtás, és gyorsan kész a frissen sült finomség ).

A növények hajtása jó, abba benne van az összes minden, amit a növény tud. Lásd búzacsíra, szójacsíra meg a minden féle csíra. A hagymacsíra sem kivétel, lásd újhagyma.:D

Boar... 2016.03.29. 10:45:46

Jobb szeretem a sütőben sült változatot. Örök harc ez, mert a lányok meg az olajban sütöttre szavaznak.
Mifelénk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 13:17:42

sajnos tojasmergezesem van
amugy sem rajongok a stefaniaert
fasirt olajban vagy zsirban /rantott hus is/

Fenchurch68 2016.03.29. 13:40:10

Nagyon gusztusos, ha elmúlt a tojáskóma, kipróbálom.

Sajtkockákkal töltött fasírtot csináltam többször úgy, hogy a muffinsütőt kibéleltem baconnel, és abban sütöttem, gyönyörűen körbesül úgy is. S-es tojásokkal valószínűleg ez is belefér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 14:02:42

@Fenchurch68: en utana se probalom ki, nade ugye hogy tojasmergezesed van neked is nekem is
meg rantotta sem less majusig!!!
nalunk a tojas merete es szine valtozo, minifarmrol vesszuk:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 14:38:59

@hagyma: Minél kisebb a farm, annál kisebb a tojás ... Nincs helyük a tikoknak szaladgálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 14:41:56

Nekem is tojásmérgezésem van, de ezt megpróbálnám!
Olvastam valamilyen idiótát (Origo - táfelspicc vagy divány.hu ?), aki szerint a tojást 1 percig főzzük nagy lángon, majd 10 percig nagyon kicsi lángon, akkor lágy marad a tojás (?) és úgy burkoljuk/süssük, mert akkor a külseje felől befele puhul az étel ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 15:21:27

@Andrass9: nem nem
sok fele a tik:)
van itthon zold tojas, feher, barna stb.
m s l xl xxl
de mind, egyto egyig tokeletes tojat
pAre ve tertunk at, mar meg sem tudom enni a botyit, pedig onnan is a farmost vettuk a nagyfarmost ketrecnelkuli stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 15:25:40

tojasfozesre mindenkinek meg van a modszere
en lobogo vizben 4,5 percig ha lagyat akarok / ritkan akarok/
a 10 perc jo forras utan lassu tuzon /bugyborekol/
sarga marad a sargaja es kremes less, mi is ugy kedveljuk
/elotte Mary majd zoldre fozte, felrakta, oszt mikor eszebe jutott elzarta a vellanyt/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 15:27:04

@hagyma: Mi is farmosat eszünk. Itt és ott is! De azért néha veszünk boltit, mert azt például könnyebb meghámozni :)))

©________ 2016.03.29. 15:28:16

@Andrass9: ahamozas attol fugg csak, milyen friss a tojas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 15:29:10

@hagyma: 13 perc alatt fő meg a sárgája keményre, de nem zöldre. Akár lassú, akár nagy lángon főzöd, a víz akkor is 100 fokos, ha forr. Na jó, a gőzből ESETLEG egy pici plusz energiát átvesz a tojás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 15:29:47

@Babette©: Pont ezért veszel néha boltit, mert az nem annyira friss :)

©________ 2016.03.29. 15:36:20

@Andrass9: nem, en akurvakutyamiatt.

De miert nem teszed el ahazit 2 hetre?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 15:47:01

@Andrass9: 10 perc a tokeletes
hat ezaz igy is ugyis for akkor minek zubogjon, eleg ha bugyborekol
na a tojaspucolasi technika az kulon tema
nekem bejott a bogreben razas

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 17:49:09

@Babette©: Mert nem tudom 2 hétre előre, hogy kelleni fog :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 17:50:48

@hagyma: Most húsvétkor nagyban ráztam :) 18 tojást főztem, és egy akkora műanyag dobozban hűtöttem, amibe egy sorban el is fért. 10 perc múlva ebben a dobozban ráztam össze. Tökéletes volt!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.29. 18:25:39

Köszönök szépen!
@Andrass9: Éppen azóta írom, hogy kiszedem a csírát. Szedem a lófaszt, csak írom. Az a komment a nagy összeomláskor tűnhetett el, de én is emlékszem reá.
@Fenchurch68: Az is egy príma megoldás lehet.
@hagyma: Itt is a farmos megy. www.farmtojas.hu/
35 Forint egy L-es tojás. Még a lehiperebb multi is az M-est adja ennyiért, ha harmincat veszel.
A bögrést a napokban láttam először, kipróbáltam, és bevált.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 19:23:43

@Waka: Hát ... ő a szakember, aki a kolbászba csak csíra nélküli fokhagymát hajlandó tenni, de most hirtelen nem emlékszik :) Én csak elforgatom a képen, hogy ne látsszék ...

Benikuty 2016.03.29. 19:27:11

@Andrass9: megrepesztem a héját, jeges vízbe teszem. a tojás összemegy, a héja nem, könnyen ledobja magát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 19:27:37

@Waka: Nálunk van egy terménybolt, ahol van monstre tojás. Nagyon friss, minimum 75g egy tojás, és gyakran ikerpetéjű. 45Ft nem rossz ár érte. Tavaly azt vettünk a töltött tojásnak, mert több a sárgája :) A tálcára csak 20 tojás fér, nem 30!

Benikuty 2016.03.29. 19:33:45

@Andrass9: ezen a témán mértékadó körökben is késhegyig menő viták zajlanak. Mióta elvégeztem a próbagyártásokat, összekóstolásokat, bizton állítom, hogy a csírázás egy öncélú fontoskodás. Egy bizonyos mennyiség felett pedig elvesztegetett idő. Jelzem továbbá, hogy most éppen tökéletes az agyam vérellátása :D

Benikuty 2016.03.29. 19:35:13

@Waka: honnan, és mi célból szeded ki a lófaszt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 19:51:43

az a helyzet hogy en csira nelkuli hagymat, foGhagymat es burgonyat hasznalok
jo nem dobom ki a fokhagymat ha csirazni kezd a spejzben, de ritkan fordul elo
ha friss es/vagy jo helyen taroljak nem csirazik

Fenchurch68 2016.03.29. 20:01:13

Én meg extra csemegének szoktam rászórni a fokhagymacsírát salátára vagy rántottára :)
(Bár az én ízlésem nem mérvadó, pl. sós fogkrémet használom, nem muszájból, hanem mert szeretem.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.29. 20:08:00

@Fenchurch68: ja amugy semi baj a csiraval
engemm nem zavar
de altalaban elfogy meg csirazas elott
kolbaszba nem biztos hogy szivesen tennem, de meg sosem toltottem kolbaszt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.29. 20:23:50

@Benikuty: Köszi, hogy megosztottad a teszteredményeket. Ezek után nem kell majd szégyelni magam, ha kisit kicsírázott fokhagymát használok az ételben!

A fickó 2016.03.29. 21:34:06

@Andrass9: Minden tojást könnyű meghámozni, legyen az bolti, nem bolti, friss, nem friss - a lényeg, hogy tűvel szúrd ki a popsiját főzés előtt és ha elkészült hideg jeges vízben hűtsd le minél gyorsabban.
Én immár évek óta egy bácsinál szerzem be a tojásokat a Lehelen és aszerint változik az íze, hogy épp mit etet tyúkjaival, de mindig szép napsárgák. Cékla, sütőtök, hagymaszár simán kiérezhető. Ezekből, mindig annyit termeszt a bácsi, hogy nem tudja eladni, hát másképp hasznosítja. :) Egy dobozban sokféle méret, szín, ahogy a különféle tyúkokból kipottyan. Nem bírom megenni a bolti tojást. Sütni se lehet vele, színe ugyan erősen sárga, de a végeredmény mégis fakó.

A fickó 2016.03.29. 21:42:01

Úgy látom, hogy Waka megint "rendesen rápirított" a fasírtra és a bacon-re. :D

A fickó 2016.03.29. 21:53:49

@Andrass9: Az onsen tamago a legjobb. Így készítve a tojás nem büdi, a fehérje nem gumis. Nem egy gyors eljárás. Mondjuk én nem így főzöm, mint a képen. :D

jpninfo.com/wp-content/uploads/2015/10/egg-boiling.jpg

Viszont a szuvid kütyümmel meg tudom csinálni, igaz azzal bármilyen állagú tojást is.

Fenchurch68 2016.03.29. 22:33:42

@hagyma: Sajnos nincs, se Óceán, a Parodontaxnak van sós változata, viszont aranyárban mérik.
Úgyhogy keverek magamnak: kaolin, szódabikarbóna, egy kevés finom tengeri só, teafa illóolaj és hozzá annyi kókuszzsír, hogy kenhető legyen. Annak nem ajánlom, aki megszokta, hogy habzik a fogkrém, viszont tuti, hogy nincs benne semmi olyan, amit nem szeretnék a belsejemben tudni :) és nagyon jót tesz a fogínynek is. Öregasszony létemre még nincs lukas fogam se, úgyhogy vigyázok rájuk nagyon.

Boar... 2016.03.29. 22:39:41

@Fenchurch68:
A paradontaxtól simán hányingerem van.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.03.29. 23:09:31

@Boar...: +1
És ki nem állom a zöld ízűeket sem. Üssön a mentol, mint az állat. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.30. 00:01:01

nalunk altalaban colgate van itthon meg crest
szerintem OK

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.30. 00:04:18

@Fenchurch68: abbol a kettobol egy sem lukas?:)
/bocs/

Fenchurch68 2016.03.30. 00:08:38

@Boar...: Nekem ízlik az is :) (Volt, hogy szállóvendég véletlenül azt nyomta a fogkeféjére, nem értettem, mi az a bugyborékoló káromkodás a fürdőszobában...)
@AnicasubRosa: Én meg a mentolosat nem szeretem. Citrusos, teafaolajos, sós jöhet.
(Miután egy hónapja "megfőztem" a tökéletes színű és állagú színezett ajakbalzsamot is kakaóvajból és reszelt Stockmar méhviaszkrétából, úgy érzem, nincs előttem akadály :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.30. 10:00:52

@Fenchurch68: @hagyma: Én alapvetően a szódabikarbónásat szeretem, ami itthon nincs (még a Colynos volt a legközelebb), ezért azt rendszeresen hozok az USA-ból. Arm&Hammer brand, akik A SZÓDABIKARBÓNA cég arrafelé :) Az íze nem nagyon érdekel, viszont kell a habzás. Szájvíznek pedig a Listerin Original. Az összeset lehet már itthon kapni, kivéve az Original-t :(

©________ 2016.03.30. 12:48:00

@Fenchurch68:
Arctisztitasra szodabikarbona! Pattanasos gyullad borre kremszeruen, amugy csak lemosni az oldattal.
Egy csodaszer.

Fenchurch68 2016.03.30. 18:55:46

@Babette©: Azzal szoktam arcradírozni :) Már régóta csak olyasmit kenek a bőrömre, amit akár meg is ennék. Talán a szappan azért kivétel.
Szódabikarbóna tényleg mindenre jó, az edénypucolástól a sütőpor kiváltásán át a fogkrémig :)

©________ 2016.03.30. 18:57:54

@Benikuty: nagyanyam az apro ujkrumplikat soval dorgilte le, uh szeeintem ahogy gondolod.

©________ 2016.03.30. 18:58:40

@Fenchurch68: hat a azappanbol egyedul a lúgot ne edd meg:)

vörösbor(de)minőségi 2016.03.30. 19:02:28

@Andrass9: a helyes megfogalmazás a "kétszikű" az ikerpetéjű helyett-kérem tisztelettel
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.30. 19:58:56

@vörösbor(de)minőségi: Öregszem már - nem jutott az eszembe a megfelelő kifejezés:) Elnézést, és köszi a korrekciót!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.30. 20:00:41

@Fenchurch68: Ezenkívűl remek szagtalanító a hűtőbe, és még ezer és egy felhasználása van!
(Lábszagú cipőbe tégy sok evőkanálnyit egy napra ...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.30. 20:05:46

Köszönök szépen!
@Benikuty: Lóból. Cipőt a cipőboltból, lófaszt...
@A fickó: Igazán nem akartam terhelni a nagyérdeműt, de fritőz híján elég macerás volt kisütni. Mire az alja megsült, a tetején a panír elázott a gőztől, megfordítás után oda is kapott. Nem sütöttem túl soká hát, nem is kellett neki.

Benikuty 2016.03.30. 20:15:40

@Babette©: azt hittem, szódabikarbónával azt is lehet.Az újkrumplit csak mosni trendi :)

Benikuty 2016.03.30. 20:18:02

@Andrass9: mivel sejtmagról van szó, szerintem elmegy az első változat is :)

Benikuty 2016.03.30. 20:19:34

@Fenchurch68: azt olvastam, hogy kiváló fogamzásgátló...

Ez vagyok 2016.04.04. 14:09:35

@Andrass9: Ha nem tökéletesen működik a csatorna, például már kellett hívni a csőgörényest, akkor vigyázni kell a szódabikarbónával, mert beleköt, mint a beton.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.04. 19:56:59

@Ez vagyok: Egy 100 mm-es csőbe nincs az a szódabikarbóna, ami be tudna kötni :)

Ez vagyok 2016.04.05. 17:15:36

@Andrass9: Nana! Míg szilárd mosó- és mosogatószert használtam, a csőgörényes nyolchavonta magától jött és kipucolta a 100 mm-es csatornánkat ami kb. 20-25 méteres és van egy jókora hasa. Tele volt sókásával és megkövesedett szappannal (az is egy só, végülis:) Namost, a szódabikarbóna túlzott mennyiségétől nem ilyen kásaszerű, hanem betonszerű dugulás lesz. Az egyik ismerősömnél volt ilyen.
Mióta folyékony szereket használok és abból is csak keveset, azóta nem kellett.