Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

A szerdai Thai leves és egy túrógombóc

2016.03.11. 07:00 Andrass9

Csak megtaláltam a témába vágó fotókat, amik még Nashuában készültek az õszön, rövid látogatásom alatt. A nagylyány túrógombócot kért, én meg a kedvenc thai éttermem szerdai levesét próbáltam reprodukálni (immáron a pincér segítségével, aki elárulta az édeskés íz forrását).

19.jpg

37.jpg

A túrógombócot már egyszer posztoltam, de bemutatnám, hogy ette meg az unokám is, ezért most is leírom a készítését. A levest meg sok éven át ettem szerdánként a Giant of Siam Thai étteremben, Nashuában. A hét napjain különbözõ levesek voltak, de az azonos napokon mindig ugyanolyan, és a szerdai levest nagyon szerettem.

Az összetevõi majdnem megegyeznek egy nagyon könnyû csibelevesével, az adagok viszont nagyon kicsik - alig pár kanál az egész:

  • 1/2 csirkemellfilé
  • 2 kicsi sárgarépa
  • picike zellergumó
  • 1 salotta hagyma (mogyoróhagyma)
  • 1 kicsi szárított gyömbér
  • 1 aszalt csempészett fehérrépa (odaát nincs petrezselyem gyökér!)
  • 1 Serrano csili
  • 1 lime leve, kis héja
  • 3 ananászkarika befõttbõl

10.jpg

A mellhúst felaprítottam kis kockákra, majd 1 liter vízbe tettem fel fõni kis sóval. Hozzáadtam a felkarikázott répa nagyját, a zellert, és a lime héjából egy darabot. Nameg ott figyel a lábasban a gyömbérdarabka is! A fazékba dobtam még 5 szál sáfrányt, hogy valami színe legyen a lének. A szárított gyökeret is beleraktam, az íz benne van - jöjjön ki belõle. Az egészet fõztem vagy másfél órát, ami alatt felvágtam az ananászt, a sárgarépa maradékát és a salotta hagymát kicsire. A fokhagymát végül nem tettem a levesbe ... Végül leszûrtem a levet egy finom szitán keresztül, és átköltöztettem egy kisebb edénybe - kellett a fazék.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beletettem az ananász és sárgarépaszeleteket, majd fõztem pár percig, hogy a répa még puha maradjon, de az ízek összeérjenek - kb 5 perc. A lime levével és sóval állítottam be az ízegyensúlyt - az ananász adta hozzá az édeset. Ha csak magamnak főzném, biztos lenne egy kis gomba is benne ...

15.jpg

Az unokám kivételével mindenki tányérjába tettem egy csipetnyit a hagymából és a csilibõl.

16.jpg

Erre kanalaztam rá a forró levest.

17.jpg

Közben persze készült a túrógombóc, ami egy elég egyszerû fogás. Egyetlen alkatrésze hiánycikk csak az egész világon: a túró!

  • 1/2 kg túró (az USA-ban a Farmer Cheese áll a legközelebb a mi túrónkhoz, így hagyma is megfőzheti)
  • 1 nagy pohár tejfel
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg gríz (búzadara - Cream of Wheat)
  • 1 citrom
  • 3 tojás
  • vaj
  • mandulaforgács a díszítéshez

20.jpg

Szétválasztottam a tojásokat sárgájára és fehérjére. A sárgáját kikevertem 3 deka cukorral és 2 kanál vajjal. A keveréket a túróhoz adtam a grízzel együtt.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A fehérjét félkemény habbá vertem és beleforgattam a tojásos túróba. Utólag jutott eszembe, hogy egy kis citromhéj is jó lenne bele, hamár biocitrom van itthon :) A masszát hagytam vagy fél órát pihenni, hogy a gríz felszívjon valamennyi nedvességet és megduzzadjon.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Már csak az öntet volt hátra. A citrom levébe belekevertem a maradék 2 deka cukrot. Beleöntöttem a tejfelt, majd ebbe is tettem citromhéjat az elõbbi sikeren felbuzdulva.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Egy kétliteres jénait tettem fel pici lángra, és egy evõkanál vajat olvasztottam benne - ide jön a megfőtt gombóc. A túrómasszából vizes kézzel kis gombócokat formáltam, amit azután egy tányéron gyûjtögettem a vaj társaságában, míg felforrt a víz.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Kb 3-4 percig fõztem a kis gombócokat, majd átkanalaztam a forró vajra. A további gombócok is ide kerültek, némi vaj hozzáadásával, hogy szépen csuszkáljanak az edényben.

35.jpg

Mindenkinek adtam hármat kezdetnek. Prézli nélkül, csak a citromos-cukros tejfellel megbolondítva és mandulapehellyel díszítve.

36.jpg

Legjobban az unokámnak izlett! Megevett egy tányérka levest (csili nélkül), majd gombócokat számolatlanul ...

18.jpg

44 komment

Címkék: tojás túró citrom mandula zeller gyömbér csirkemell vaj cukor túrógombóc sárgarépa ananász gyökér lime salotta tejfel gríz csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr798441740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2016.03.11. 07:15:27

Igazi fúziós konyha.
Az unokád olyan mint egy mesefigura: "Aranyosszarvú Gombőcpusztítő"

Vaczak2 2016.03.11. 07:24:15

Az lenne kérdésem, (mivel nagy barátja vagyok a hasonló édes-csípős keleties leveseknek) hogy eme leves valami markánsabb (marha) hússal működne-e esetleg, vagy nem-e lenne-e esetleg jobb? Merthogy ez így nekem kissé sápatag, bár lehet ez direkt ilyen és kész. (Csak motyorgok itt magamban míg elkészül a teám).

turósmácsik 2016.03.11. 07:34:28

Télleg másfél órát főzted a csirkemellcsíkos, aprított zöldséges levest? Ezt így kell?

A kislány nagyon helyes, és Vaczak2 névadása nagyon találó:))

Vaczak2 2016.03.11. 08:18:39

@turósmácsik: Ezt én is meg akartam kérdezni, hogy a másfél óra alatt nem nő-e meg a pempősödési koefficiens valószínűsége.
Vagy öreg a tyúk/zeller/répa?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 08:31:56

@turósmácsik: @Vaczak2: Ez a leves egy mellékterméke a thai konyhának. Ott mindig áll kristálytiszta baromfialaplé (sok baromficsontból és főleg mellehúsából) és nem annyira átlátszó sertés alaplé húsos csontból a tűzhelyen lassan mozogva. Ebből a léből mernek mindenféle ételbe víz helyett, ezzel készülnek a szószok is. Pestieknek javaslom megnézni a Kisparázs éttermet (én a Kazinczy utcait ismerem), vagy akár a Lövőház utcai Wok bisztrót: hogy főz a szakács, mi van előkészítve. Minden a vendéd szeme láttára készül. Amit kevesebbet főztek, az a marha. Legalábbis kevés volt az étlapon is. Szerencsére a thai konyha szereti a levest, ami passzol a mi szokásainkhoz.
Ez a leves pedig kifejezetten a könnyű kategória, nem kíván sűrű tömör Ujházy lenni. Az étlapon nem is találtam marhából főzött levest. Még a hal/rák bázisú levesek is baromfialaplével készültek, csak egy kevés rákvajjal turbózták (mint eleink párszáz éve).
A csibemell hosszú főzésével az általuk használt alaplét próbáltam helyettesíteni. Húst nem nagyon tettek a tányérba - csak egy két lefoszló szállal találkoztam. A csirke combját viszont inkább a currybe adják, mert szaftosabb. A csirkemell a wokban is használatos, mert roppant gyorsan elkészül, íze/bűze semmi, jól hordoz bármilyen ízesítőt :) Ez viszont már a személyes elfogult véleményem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 08:35:31

@Vaczak2: Az is lehetséges, hogy az alaplevükbe az öregebb madarakat teszik :) Mivel a benne főtt zöldség is csak az ízt adja a lének, ezért csak a frissen beletett répát szolgálják fel, meg a nyers hagymát/csilit.
A csirkemell viszont nem főtt ronggyá - kibír az mindent :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.11. 14:37:49

@Andrass9:

Ez az unoka a papára ütött. Szeret enni.

Sárgulok az irigységtől. Az én gyerekem soha nem volt hajlandó kézzel belemászni az ételbe, így malacka sem volt soha. Az egyetlen maszatos képe is úgy készült, hogy én bekentem a száját a születésnapi tortával, mert hát milyen gyerek az, akinek nincs egy ilyen képe.:D

Ez nagyon jó leves. Mostanság a kutyáknak két sertéscsont és egy adag csirkemellcsont fő fokhagymával, sok lével, aminek fele az enyém. Nagyon jó "alaplé" vacsora után szomjúság enyhítésére. Pont jó lesz egy ilyen leveshez a mai adag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 15:21:52

@látjátok feleim szümtükkel: Most kezd önállóan kanállal enni :)
Az emlitett alapleved (párdon - kutyakajád) tökéletes ehhez a könnyű leveshez. Ananász helyett valami más kompóttal is édesítheted. Aztán majd jól kikapsz Topy-tól, hogy eleszed a a kutya elől ...

Topy 2016.03.11. 15:38:04

@látjátok feleim szümtükkel: mindig a kutya húzza a rövidebbet...

Topy 2016.03.11. 15:38:50

@Topy: én csak azt nem értem, hogy mondjuk a kecskék kajáját miért nem dézsmálja senki... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 15:40:48

@Topy: Azt nem tudom, de a tehenek kajáját a vegánok nyúlják le ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.11. 16:38:53

hat ez nem az en mufajom:)
fel vannak kapva ezek a keleti meg keletazsiai levesek
kosz nem
a turogomboc pedig a foton lathato holgynek tokeletes
egy bizonyos kor folott, foleg ferfiember nem el ilyenekkel:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.11. 16:49:45

Jó a leves. Az autentikus keleti éttermekben 100 éve fő a leves, csak minden reggel pótolják vízzel és hozzávalókkal, ami előző nap fogyott.
Túrógombócot Kistesó készít nálunk 5-6 évente egy nagy lábassal, nekem ugyanis még soha nem sikerült. Akkor szépen dagadtra eszem magam, és megint elvagyok egy darabig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.11. 17:06:44

ja, amugy ha te fozned a levest, azert siman ennem
az ilyen kisebb ettermektol meg kifozdektol odzkodom
eros fenntartasaim vannak
mondjuk voltam mar Ichibanban

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.11. 18:31:14

@Andrass9:

Nem volt itthon ananász, ezért egy káposztalevél és aszalt zöld csili ment bele, de a gyömbért meg gyömbérolajjal helyettesítettem a végén. Nagyon jó lett, tényleg könnyű leveske.
Lesz azért autentikus is, holnap veszek ananászt
A kutyák nincsenek kisemmizve, mert az összes csont az övék, és a levét meg nem nagyon szeretik, elég nekik a maradék is. Pont az volt a baj, hogy a sok csontot nem lehet víz nélkül megfőzni. Azt eddig kiöntöttem, a jövőben felhasználom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.11. 18:32:20

@Topy:

Nono, a káposztát te is dézsmálod.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 18:36:17

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a kutya a levét eszi meg elsőre, majd elipeli a csontot/farhátat a táljából a kert végébe. Ha van száraz kenyér is, akkor az az első, amit elment!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 18:38:23

@hagyma: Lehet, hogy akkor én nem vagyok férfiember? Mert én nagyon szeretem a túrógombócot :)
Ez a leves egy jó könnyű húsleves édes/csípősre hangolva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 18:40:39

@Waka: A posztbeli gombócrecept idiotproof - az első ételek közé tartozik, amit megpróbáltam megfőzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 18:43:47

@Waka: Ha legközelebb több időd lesz, főzök neked egy nagyobb adagot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 18:49:27

Elvetettem 176 csilit és 20 paradicsomot. Az utóbbiból még többet kell vetnem. Van előnye ennek a Jiffy tőzegkorongnak:)
A csíráztatók alá csináltam padlófűtést, hogy a kellő 28C-on tartsam a földet. Nagyon kényesek ezek a csilimagok ... Beszereztem 4 db 100W-os GrowLight LEDet, azzal fogom napoztatni a palántákat. Tavaly nagyon bevált a hasonló fénycső, csak nem volt elég erős a fénye az egész keltetőre - ezt egészítem most ki.

Isley 2016.03.11. 18:52:16

Köszi az ötletet, vasárnap megfőzöm

Isley 2016.03.11. 18:53:47

mármint a levest :))
nálunk a túrógombóc mindig prézlis

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.11. 20:45:11

@Andrass9: Köszönöm! Kistesó még őszről lóg nekem egy adag gombóccal. Az eladott dió árából rám eső rész felett alkudtam ki. Azt hiszem számon kell kérnem. Kb. 4-5 centis a csilim, ma vetettem újra a foghíjakat. A paradicsommal még várok legalább 2 hetet. Tavaly is majd' méteresek voltak a palánták mire elmúltak a fagyosszentek, abban a ká szélben nem győztem támogatni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 21:35:17

@Waka: A hosszú paradicsompalántákat vízszintesen kell elültetni. Rengeteg erős gyökeret ereszt!
Én a kiültetéskor azonnal kiteszem a támhálót is, úgy bírja a szelet.

A fickó 2016.03.12. 02:35:20

@Andrass9: "A csirkemell a wokban is használatos, mert roppant gyorsan elkészül, íze/bűze semmi, jól hordoz bármilyen ízesítőt"

Legközelebbre akkor javasolnám a szejtánt, vagy a tofut, íze, bűze semmi jól hordoz bármilyen ízesítőt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 07:17:28

@A fickó: Ha kiragadsz a szövegből egy mondatot, akkor a releváns szövegkörnyezetet is tedd hozzá:
" :) Ez viszont már a személyes elfogult véleményem ... "

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.12. 09:37:20

Maradjunk annyiban, hogy a szabadlábon kapirgáló csirke mellhúsa ízes. De még mennyire. Sőt a csontos részeiből főzőtt leves kölönösen elüt a bolti csirkecsontból főzött ízétől. ( kutyuk a saját baromfim csontait nem is szeretik, mivel sokkal keményebb, az nem fő szét )
Ahogy minden szabadon nevelt, és sokat futott állatnak is más az íze, mint a tápokkal, hetek-hónapok alatt felfújtatott állaté.

Aki nem hiszi, neveljen magának, és próbálja ki.

©________ 2016.03.12. 10:21:11

Szeretem az ananaszt, itt megis rendszeridegennek tunik:-)

©________ 2016.03.12. 10:25:22

Nalunk amugy a turogombocon is vanprezli

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 10:57:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudtam megszeretni a házi kapirgálós csirke mellét sem... Talán egyedül nagyanyám nevelte jérce melle izlett kirántva gyerekkoromban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 10:58:52

@Isley: @Babette©: Próbáljátok meg egyszer prézli nélkül ilyen édes-savanyú tejfellel. Fenséges!!! Majdhogynem egyben is lecsúszik az ember torkán (no de akkor minek ízesíteni? ...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 11:00:36

@Babette©: Tegyél egyszer egy kevés húslevesbe csöpp lime vagy citromlével. Kevés kell bele, de kapsz egy egész más ételt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 11:01:17

@Andrass9: Persze ehhez hozzátartozik, hogy nekem nagyon izlett ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.12. 12:16:51

@Andrass9:

ezek a házi kapirgálós csirkék nem oylanok, mint nagyanyádé és az enyém. Ezek már esznek tápot, mert különben nem tudnák eldni kapirgálós jelzővel sem. Táp nélkül sokkal lassabban nő meg. Ha tudnád mennyibe kerül nekünk a saját kapirgálós, amelyik némi szója darán kívül csak búzát és kukoricát eszik ( ami jó drága ). No meg rengeteg zöldet, de más is az íze.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.12. 18:01:41

@Andrass9: Mivel én keresztben is kapálom a sorokat (tányért kell vágni a tő köré), nem túl szerencsés vízszintesen ültetni. Ezen okból nincs háló sem.

©________ 2016.03.12. 18:57:28

Ez a tapos olyan szitokszo lett, mintha az valami szintetikus szar lenne,
mikozben alapvetoen kukorica van megturbozva egyeb magvakkal es beallitott mennyisegu asvanyianyaggal, vitaminokkal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.12. 19:21:20

@Andrass9: Ebben nincs. :)
@Babette©: Igazából a tápos ellentéte a háztáji, ne adj Isten szabad tartású lenne. Azt feltételezi, hogy a madár megkap minden szükséges tápanyagot (akár táp formájában is), mellette kap némi zöldet (ami, ugye nem egy nagy dolog, kiszalad az ember a árokpartra a sarlóval, és öt perc alatt megvan), megy még neki a tojáshéj, a zöldség szára, egész nap kedvére kapirgálhat a friss levegőn, fürödhet a porban, van mozgástere. A "tápos" az a ketreces tartású baromfi gyűjtőneve, ahol sanyarú körülmények között (bár ez is változik, kérdés, betartják-e?) él a csirke, a takarmányban aztán tényleg benne van minden, ami szükséges, sőt néha azon felül is (akár antibiotikum is, ha kell, ha nem, csak úgy preventive, megelőzendő a megelőzendőket), és nyomorultnak megváltás a nagykés. Az ilyen íze, állaga persze nem olyan, mint nagyanyánknál megszoktuk, de a népesség kábé felének, nincs más tapasztalata, nekik ez a csirke.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 21:37:16

@Babette©: Waka jól fogalmazta: A köznyelv hasonította a tápost a ketrecessel.

Topy 2016.03.12. 21:49:05

@Andrass9: előfelvételis csirkék

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.12. 21:55:48

hat ja az en idomben minden faluban volt tap-bolt
/meg gazpalackcsere/
es az normalis tap volt, nem volt abban semi extra
de azok tikok napkozben az udvarban boklasztak, oda let kiszorva nekik
baromi nagy a kulonbseg ha boltban veszek csirket-tojast, vagy ha farmrol
nem ehetetlen a bolti, mer az is csirke
nade...
de tegyuk hozza, felnott mar egy generacio amellik eleteben nem evett falusi csirket
az en idomben jot be a bontott csirke-bontott csirke-bontott csirke
de nagyon gyerekkoromban meg piacrol hozta nagymami eloben
a falusi kapirgalos-tapost