Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy újabb parajfőzelék (lánykori nevén spenót)

2016.03.03. 07:00 Andrass9

Bár sokan idegenkednek tõle, nekem nagyon izlik. Már gyerekkoromban is szerettem, pedig nem is volt Popeye mesénk diafilmen. Tényleg, vajon mi lett a régi diafilmekkel ...

20.jpg

Nem az elsõ alkalom, hogy posztolom, de ez már annyira egyszerû, hogy seperc alatt elkészíthetõ (köszönhetõen a csodahüttõnek, ahova még szezonjában betettem egy nagyobb adagot telelni).

A hozzávalókat tán egy kézen is meg tudom számlálni:

  • 90 dkg mirelit spenót (nem okvetlenül kell saját, de az mindig finomabb egy irinyó-pirinyót)
  • 1 ek zsír
  • 1 púpos ek liszt (nem a Babette_ féle, csak olyan 2 dkg-nyi)
  • 3-5 girizd fokhagyma izlés szerint
  • 1,5 liter tej
  • 10 dkg jobbfajta prézli, vagy 2 szárított zsemle összetörve
  • só, bors

10.jpg

Na jó, ennyi ujj már csak egy génmódosított kézen fér el ...

A zsírbõl és lisztbõl világos rántást készítek (ezt a fázist szerintem nem jó kihagyni a receptbõl - kell a rántás íze!). A fokhagymát megzúzom és felaprítom, majd a rántásba szórom. Kis keverés után beleborítom a kiolvasztott vágott parajt, aminek a levét félreteszem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Jól összekeverem a rántással, így nem lesz csomós, majd beleöntöm a félretett levét is. Felöntom a tejjel és felforralom. Ekkor kóstolással sózom és borsozom. Mivel a kanálka liszttõl nem lesz igazán sûrû, beleszórok annyi prézlit, amitõl kedvemre való állaga lesz. Összerottyantom.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A gyerekek szeretik kicsit krémesen, ezért beledugom a botmixert 10 másodpercre, majd ki is tálalom azon frissibe.

19.jpg

Teljes elkészítési idõ fotózással együtt 22 perc volt ...

79 komment

Címkék: spenót tej zsír bors liszt prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr788373464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxylady 2016.03.03. 07:17:26

Semmi mosolygós tüktoj?:)

trux77 2016.03.03. 07:21:27

na meg is vn, mi lesz ma a vacsora :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.03. 07:42:57

A gardróbban vagy a garázsban les, boldogabb időkre várva.:(

Ez nekem is jó lenne, illetve lesz némi gén módosítással.:D
Mondjuk azzal el is vész a lényege, de azért elég jó marad.

©________ 2016.03.03. 08:21:50

Nana!

A ket deka nem pupos, hanem csapott evokanal.
Nem figyeltel.

Benikuty 2016.03.03. 08:43:13

tojás sárgáját tejszínnel elkeverem, ezzel jól kiforralom, nuku rántás :), hogy el ne felejtsem: a blansírozott leveleket egy japán késsel durvára csapkodom...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.03. 08:51:08

Gyerekként, tükörtojással, kifejezetten szerettem. Aztán elkezdtem iskolába járni és elmúlt. Már a gondolatától is rosszul vagyok :)
Tavaly, merő kíváncsiságból vettem valami spenótos töltelékű péksüteményt. Megettem, elviselhető volt, de ugye a spenót esetében elsősorban a látvány dominál és attól továbbra is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 09:16:29

@Foxylady: Csak magában ettem. Mire lett rá tüktoj, elfogyott a film a kamerából ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 09:17:30

@Babette©: Te nem figyelsz! Nekem 2 deka a púpos! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 09:22:13

@Benikuty: Tojás+tejszín teljesen jó ötlet! (Bár Pizzaszeletvágó lilát kapna tőle ... ) Például @látjátok feleim szümtükkel: -nek sem kéne génmódosítania a kezét :)
A spenót eleve blansírozva és Santoku késsel összevagdosva kerül a mélyhűtőbe. Így felhasználáskor elvileg nem kell tovább aprítani, ha szereti a nép a darabos spenótot (mi szeretjük, a gyerekek a krémeset preferálják).

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2016.03.03. 10:02:21

Jó a spenót ,finom a spenót , ha darabosan csinálod akkor fokhagymás rántással jófajta tejjel feleresztve és bundáskenyérrel meg tükörtojással nálam !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 10:05:14

@Hóhér az utolsó barátod: A krémes zöldtől idegenkedsz, vagy szimplán a sötétzöldtől? Remek dolgokat lehet picit párolt spenótlevéllel készíteni, az nem néz ki zöld trutyinak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 10:07:00

@Az amatőr hagyományörző: Fura, de még soha nem ettem bundáskenyérrel, pedig szeretem mindkettőt. Azt nagyon szeretem, amikor a tüktoj csak lágyra van sütve, és a sárgája belekeveredik a spenótba. Valószínű ezért is tetszik @Benikuty: ötlete.

©________ 2016.03.03. 10:08:07

@Andrass9: pont ezert hogy jovok ide?

Fenchurch68 2016.03.03. 10:11:46

A család egyik oldalága tejbe áztatott zsemlével csinálta a spenót, darabosra, azt nagyon szerettem. Egy másik kedves rokon meg a gluténmentesség okán - kicsit indiaiasan - túrót kevert hozzá. Az is nagyon finom, nem hiányzik belőle a rántás.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2016.03.03. 10:15:45

@Andrass9: Úgy az igazi mikor darabos a spenót , a tojás az folyósan jó , ebben teljes az összhang , a bundás kenyér csak fokozza az élvezetet , pláne ha egy kis sajt is van rajta !

Benikuty 2016.03.03. 10:22:34

@Andrass9: természetesen friss habtejszínt használok, irtózom a "főzőtejszín" nevű fából vaskarikától.
@Fenchurch68: szerintem teljesen bűn szintű dolog televágni szénhidráttal, friss spenót rendesen megfokhagymázva hét nyelven beszél.
Rántás a babba, kelbe stb. kívánkozik, de abba is minimális, valahogy nem árt átlépni a KundK laktanyai "konyhaművészetének" eme briliáns "semmiből sokat" filozófiáján...
De természetesen nem vitatkozom, tessen odaérteni: "nálunk", "szerintem", vagy amit gondol a kedves komment olvasó :)

Benikuty 2016.03.03. 10:24:16

@Andrass9: természetesen ez is kipróbált, több évtizedes gyakorlat, egyébként elő sem adnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 10:35:58

@Benikuty: Főzőtejszín a küszöböt át nem lépheti minálunk. A tejszínt, tejet, stb pedig e helyi tejboltban vesszük, ha tudjuk, hogy kelleni fog, frissen. Ott házi tejtermék van. Ha nem jutunk hozzá, akkor kerül elő a dobozos tej/tejszín.

Fenchurch68 2016.03.03. 12:48:10

@Benikuty: Nekem nem kell ezt magyarázni, a spenótot legjobban egész leveles állapotában, egy kis zsiradékon fonnyasztva szeretem :)
Annak idején a zsemlével, satöbbivel szaporítás inkább azért volt, mert különben nem lett volna elég a kaja. A sima párolt zöldség sokkal finomabb és egészségesebb, csak nem biztos, hogy jóllakott volna vele a család. Nem követendő példa nekem sem, bár ha valaki netán feltalálná a paleo grízes tésztát, az igen boldoggá tenne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.03. 13:27:59

spenot johet
minden formaban
/foleg pizzan/
tukortojas nem kedvenc
jo kis fott tojassal johet
/meg jo kis fagyasztott belszinroloval:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.03. 13:32:39

@Fenchurch68: ah
en a spenotot is kenyerrel eszem
ha kenyer van minden van:)
a paleo grizesteszta ertelmezhetetlen:)
sot a nem paleo grizesteszta is
brrr
a paleosok egyenek ilyen sarkanygyikokat meg mammutokat
uff

A fickó 2016.03.03. 14:10:26

@Benikuty: Én, enyhén pirított friss vajaskifli karikákkal sűrítem. Nem kell sok hozzá, de nagyon jó ízt kap tőle. Zsiradék mindenkor VAJ, amúgy meg teljes tej, kevés fokhagyma, frissen őrölt fehérbors.
A tojássárga majd a rá adott buggyantott (illetve mostanság inkább szuvidált) tojásból kerül úgyis bele. :)

Fenchurch68 2016.03.03. 14:29:31

@hagyma: Hogyne, mamut, aztán köpködhetem a szőrt.

A paleo grízes tészta tréfa volt, hehe.

Ma még volt tegnapról sült mindenféle sertésalkatrész, egy kis frissen pirított laskagomba, némi csípős vegyesvágott, meg egy tányérnyi nyers izé. (Paradicsom, paprika, ubi, háromféle hagyma.)
Paleológiailag vétkeztem, mert a véres hurka zsemlés volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.03. 14:37:59

@Fenchurch68: paleoloilag most bundaskenyeret eszek
zodhagymaval, paradicsommal zodpaprikaval es tejjel
reggelinek megjarja
/a mammutot meg kell porzsolni etkezes elott/

Benikuty 2016.03.03. 14:51:41

@A fickó: a zsír jelenlétét nem fokoznám vajjal, visz be eleget a tejszín. A tej pedig gyilkos módon rövid idő alatt ez egekbe viszi a szervezet vércukor szintjét, ajánlatos kerülni.

A fickó 2016.03.03. 15:23:05

@Benikuty: A vaj jelenlétét nem lehet fokozni ételekben. :D
Egyébként, meg nem biztos, hogy több zsír kerül bele a kevés tej+evőkanál vaj duóval, mint csak a tejszínnel, íz viszont több. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 16:03:42

@A fickó: Olyan nincs, hogy túl sok vaj!!! A fiam 3 évesen evőkanállal ette a vajat :)

Fenchurch68 2016.03.03. 17:16:05

Emberek! A mamut az magyarul mamut, egyedül hagymának van a két m elnézve.

@hagyma: de mire akasszam föl, hogy megpörzsölhessem? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.03. 18:25:44

Köszönök szépen!
Ezt is de enném...
Édesanyám a rántás-tej-egész tojásos habarás kombót alkalmazta. Én egyszer csalánból főztem, temérdek fokhagymával, tejbe áztatott zsemle szolgált sűrítés gyanánt. Az is finom volt, lehet, a mostani nyavalyámhoz alkalmatos lenne. Fel is írom.
@Andrass9: Ez a súlyos vaj-függés örökletes lehet. :D

Benikuty 2016.03.03. 18:51:04

@A fickó: én ad acta teszem az ügyet, és vajat akkor sem fogok a spenótba tenni, ha a kutya kovászt eszik.

Benikuty 2016.03.03. 18:56:51

@Andrass9: A Santoku nem csapókés, én erre a célra ezt használom: angelero.hu/egyedi-kesek/#jp-carousel-1244

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.03. 19:16:02

@Fenchurch68: a vicc az hogy a helyesiraellenorzo azert cserelik 2 m-re, mert van valam iaruhaz ami mammut
nem kell felakasztani
szord be szalmaval es gyujtsd meg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 20:03:53

@Benikuty: Szép példány, elég egyenes az éle, hogy csapkodj vele. Én meghúztam a határt 8 késnél. Ez már nem fér bele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 20:06:52

@Benikuty: Még nem tapasztaltam a tej rossz hatását a cukorra, pedig tejet is iszom, és cukros is vagyok. De majd megfigyelem!

Benikuty 2016.03.03. 20:10:53

@Andrass9: éhgyomri cukrot viszi veszettül.

Benikuty 2016.03.03. 20:13:52

@hagyma: hogy ilyen hülyeségeket kérdezz :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 20:27:37

@Benikuty: Az hogy a csudába teszi? Ha megiszod, már nem éhgyomri cukrot mérsz ...
Úgy érted, hogy ha éhgyomorra iszol tejet, akkor felugrik a cukor? Nekem olyankor csak a vérnyomásom esik le a béka alá. A cukrom nem megy 6,5 - 7,5 fölé.

Topy 2016.03.03. 21:35:06

@Fenchurch68: meg nekem, mert a mamuthoz ajánlott szőrtelenítő a Mammut II. mellett van!
de ezt a finoman árnyalt poént úgy tűnik senki nem vette észre :D:D:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.03. 22:24:26

@Benikuty: de ez a mondas ugy van,
hogy
majd ha a pek a kovaszba ugrik
vagy mosolyog mint pek kutyaja meleg kiflire
stb.
dehogy a a kuty kovaszt eszik?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.03. 22:26:38

@Topy: en levagtam
de Mary konzervativ modon szortelenit
/hu mekkora nezes volt kifele a fejbol, mikor jott /ment/ Lillian amerikabol egerbe es egyszercsak feldobta a kad szelere a labat es el kezdte borotvalni:)
/1969/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.04. 01:39:38

felhinam a bloglakok figyelmet az etterem hetre
nem hangzik rosszul
/ ar-ertek-minoseg/
szeptemberre is szervezhetnenek valami jot nekunk
mondjuk valami videki bogracsolasra vinnem el az asszonyt, vagy nyarsalas ilyesmi
na majd kiderul

Benikuty 2016.03.04. 05:53:52

@Andrass9: András, nem a méregetésre gondoltam. Ha reggelizel, amit éhgyomorra teszel, és tejet iszol, durván felmegy a vércukor szinted. Lehet, hogy épp neked nem, mert ez is egyéni érzékenység kérdése.

Fenchurch68 2016.03.04. 11:11:51

@Topy: Tényleg nem vettem észre, pedig anyám oda járt kozmetikába sokáig! (Nem mintha szőrös lenne, mint egy mammmut, egy időben volt ott rendes kozmetika is.)

@hagyma: Valahogy a mi időnkben nem volt még divat annyira a szőrtelenítés, ami elég gáz lehetett (emlékszem azért elég bundás osztálytársnőimre). A melltartó sem, az ellen viszont gondolom senkinek sem volt kifogása :)

Topy 2016.03.04. 11:56:23

@Fenchurch68: akkor a nők még őszintén megmutatták milyük van...
most meg próbáld meg az optikai tuning alól kihámozni, hogy mire számíthatsz! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.04. 15:16:16

@látjátok feleim szümtükkel: Amúgy minálunk az ablakban ott a petrezselyemgyökér teteje pohárban, amint egy csokor zöldet hoz...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.04. 15:16:34

@Fenchurch68: Ahogy szokták volt mondani, a mi időnkben nem melltartót hordtak a lányok, hanem mellet.
@látjátok feleim szümtükkel: Ez az összes zöldségre igaz. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.04. 16:00:24

@Topy: Ehhez képest mi meg kockás ingben, borostásan flangálunk ...

Topy 2016.03.04. 16:03:24

@Andrass9: én spec minden reggel borotválkozom, és ugyan ma épp kockás az ingem (mindenféle politikai baszakodástól mentesen), de ezt ellenpontozza, hogy a gallérja és a mandzsettája belülről pöttyös - a csajok szerint nagyon kúúúúl :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.04. 17:33:31

@Topy: Én meg jóformán csak kockás inget hordok és még életemben nem borotválkoztam. Azt se tudom, hogy kell ...

Ez vagyok 2016.03.04. 18:06:37

Én, mint tökéletesen tej absztinens, simán egy fokhagymás rántással készítem a spenótot. Só, bors és egy kis szódabikarbóna az oxálsav semlegesítésére.
Két csomagot veszek az Iglo-ból, ami nem a krémes, mert tejpor van benne. Kis vízzel, sóval felteszem főni a nagylábosban még fagyottan. Mikor kiengedett, belekavarom a rántást óvatosan a fedőt rajtatartva, de azért lehessen keverni, mert kibluggyogna. Ha sűrűn bluggyog, teszek hozzá kis vizet, vagy ha van alaplét. Első nap csirke/sertéspörkölttel esszük, második nap nokedlivel összekeverem a maradékot és szintén pörkölttel esszük. Tökjó:)

Ez vagyok 2016.03.04. 18:08:44

A kerti leveles spenótot nyersen összevágva simán összepárolom kis krumplival, fokhagymával, sóval, borssal. Ez is finom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.04. 18:28:55

@Topy: bevallom, ha offos vagyok nem borotvalkozom
a koczkas ing sosem volt a kedvencem
az en tanaraim meg borotvalkoztak es fel voltak oltozve
a Szekely kemia tanarur feher in nyakkendo feher kopeny
najo a Pozder /jellemzoen foldrajz/ mar farmer is hordott
de beretvalkozott
uj idok uj stilus

Fenchurch68 2016.03.04. 20:09:35

@Ez vagyok: Bár már nőne az exkertemben a spenót, és exanyósom leszedné, és megfőzné, és meghívna rá! Pont így csinálja.

Bár ma sincs okom panaszra, az ember kitalálta, hogy a hüttőben lapuló tarját vagdossuk csíkokra, wokozzuk meg, aztán mehet hozzá gomba meg tejszín. Köretnek nálunk savanyú káposzta volt, de jó lehet hozzá rizs vagy tészta is.

@hagyma: Marx tanár úr mindig kockás ingben járt. A magyartanárnénink meg vádliig érő, nem rá szabott kockás szoknyában, hozzá olyan blúzban, amit mintha a nagyanyám apróvirágos ágyneműjéből csináltak volna, de azt is úgy, hogy vágnak két lukat a karjának. Aztán a tíz éves érettségi találkozónkon meg sem ismertük, olyan jó csaj lett belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.04. 22:12:24

@Ez vagyok: Kikelt a spenótom - 8 sort vetettem, hogy legyen elég!!!
Mindig teszek kis szódabikarbónát a főzővizébe. Segít a színét is megtartani, nemcsak az oxálsavat kivenni belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.04. 22:13:50

@hagyma: A tanáraim mind köpenyben jártak, ahogy mi is. Így azután akár lehetett kockás is az ingü(n)k :)

Fenchurch68 2016.03.05. 11:57:27

@hagyma: Nem vicces, ő volt a fizikatanár.
@Andrass9: A mi időnkben a tanárok már nemigen, nekünk viszont kötelező volt. Nem volt az rossz szokás.

Ez vagyok 2016.03.05. 14:53:46

@Andrass9: Amikor letermett, mit vetsz a helyére?
Más: medvehagyma magot vettem ma annak ellenére, hogy rá volt írva, október-novemberben kell vetni, mert fagyhatás kell ahhoz, hogy tavasszal kicsírázzon.
Jól gondolom, hogy ha beteszem a mélyhűtőbe, azt hiszi, hogy fagyhatásnak van kitéve? :)
Ha jó, akkor meddig kell a fagyon tartani?

Ez vagyok 2016.03.05. 14:56:41

@hagyma: Én is igényesen öltöztem, mikor tanár voltam. A férjem finanszírozta, hogy kedvenc időtöltésemnek, a tanárságnak élhessek.

Ez vagyok 2016.03.05. 14:59:03

@Andrass9: Te is kértél a datolyaparadicsom palántából és hányat?
Jó lenne, ha nagyjából tudnám a számokat, mert többen is kértek, de nem írtam fel. Hogy lehet ezt pontosítani?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.05. 15:28:30

@Ez vagyok: Valószínűleg csilipaprika megy a helyére, de lehet, hogy zöldbab. Az nem volt tavaly egyáltalán, pedig szeretjük.
Általában 1-2 hétre kell betenni, de azért ne a -24C részébe. Bár ... tán kibírja azt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.05. 15:31:08

@Ez vagyok: Ha csinálsz, legfeljebb kettőt, és azt megköszönném. Kaptam magot Wakától, kettő palántát én is csinálok. A pontosítás pedig lehetetlen, mert vagy te felejted el, vagy az aki kéri ... a reményt azért ne add fel :)

Ez vagyok 2016.03.05. 15:41:00

@Andrass9: Mostantól felírom, így nem felejtem el. De jó lenne, ha összejönne az igény, mert annyit kell vetnem és mostanában tervezem.
Most már biztos vagyok abban, hogy jó a magom, mert benikutynál kikelt.
A zöldbabból a ZKI-s Rézi vált be. Nem szálkás, sárgahüvelyű. Folyamatosan terem és mikor már nagyon lecsoffad a növény, jól megtépem és újra magához tér és terem. Ilyenkor már, mivel csak kb. 4 méternyit vetek, a hűtőben műanyag zacskóban tárolom, míg összejön egy kétszemélyes főzelék.
A medvehagyma magot akkor odaadom a fiamnak, neki van mélyhűtője, nekem nincs bekapcsolva már vagy 5-6 éve.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.05. 17:45:43

@Ez vagyok:

No aki a zsacsk utasítását olvassa, annak soha nem lesz növénye.
kezdjük a logikával. Van?

A megdvehagyma tavasszal virágzik, el is szórja a magját, amint megérik, sőt elég korán leszáradnak a levelei is, visszahúzódik a talajba és akövetkező tavaszig ott les.
Mikor is kerül a magja a földre? Ugye nem októberben. Sőt nem is veti senki sem egy, sem két centi mélyre, hanem csak úgy lehullik, oszt jónapot, kikeltem, most tavasszal. Nálam már jó centisek a kis levékék.
Szerezz magot, egy két napra beteheted a mályhűtőbe, majd lazíts fel egy 10x10-es földdarabot félárnyékos helyen, ahol egyébként nem szoktál ásni, és a földre szórd rá a magokat, majd egyszerűen locsold meg a földet, oszt hagyd békén. ha jó a mag, tudja az a dolgát. Ha nem sikerül, majd idei magból juttatok.

Ez vagyok 2016.03.05. 17:59:00

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi!
Te is írtad régebben, hogy kérnél a datolyaparadicsom palántákból? Ha igen, mennyit?

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.05. 18:53:29

@Ez vagyok:

Köszi, de nem kértem. Én az idén licsi paradicsomot vetettem ( már ki is kelt ), + zöld + fekete + fehér + sárga fajtákat, a datolyát kihagyom.:D

Ki jár a Spar környékén, vegyen a Ramiro nevű paprikából, 20-25 cm hosszú, vékony bőrű, és nagyon jó ízű. Nekem már négy leveles a magjából kelt palánta.

Ez vagyok 2016.03.06. 14:07:45

@látjátok feleim szümtükkel: A Ramiro fűszerpaprikának is jó? (Nem voltam a Sparban, nem tudom hogyan néz ki.)
Keresek nem csípős fűszerpaprikának való fajtát. Tudsz ajánlani?

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.06. 17:31:30

@Ez vagyok:

Ez étkezési paprika, de ha megszárítják, biztosan megőrölhető. Az igazi fűszerpaprika nem ennyire húsos, nem szoktam vetni, ha kell, akkor ősszel piacon veszek. Általában kész őrölt papikát használok, jó fajtát tudok venni.

Ez vagyok 2016.03.06. 18:13:36

Megnézem a Sparban holnap.
Ma én is elvetettem a paradicsommagokat. Datolyaparadicsom, San marzanora hasonlító Rómából hozott szárított paradicsommag, amit már tavaly is vetettem és egy olyan, mint a koktélparadicsom, de négyszer akkora bogyóval. Remélem idén is a paradicsom olyan jó lesz, mint tavaly, pedig akkor nem is jó fajtákat dédelgettem.
A medvehagymát még nem vetettem el, mert már szinte pár hónapja dolgozhatatlan az évek szorgos munkájával barnássá alakított sárgaföld, amivel a telkünk fel volt töltve méternél is magasabban. Mi vagyunk a falu legmélyebben fekvő utcája itt a dombok között és az úristennek sem alakul már úgy az idő, hogy tudnék kint is vetegetni. Pedig a sarjadó hagymát, a levélpetrezselymet, a retket, a zöldborsót és a salátát már lehetne, na meg a csicsókát is. Szegényt alig bírom a tökcsoffadt állapotból kiráncigálni egy kis vízpermettel.

Benikuty 2016.03.10. 07:45:50

@Ez vagyok: A Mátyus-féle datolya jobban fejlődik a híresen életképes Marmande-nál! :)
süti beállítások módosítása