Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Rántott csirkecomb hagymás krumplival, kompóttal

2016.02.26. 07:00 Andrass9

Tudom, nem egy csuda recept, viszont nagyon sokunkban csodás gyerekkori emlékeket ébreszt. Tipikus vasárnapi étek volt, de általában krumplipürével és húslevessel.

19.jpg

Valamelyik nap feleségem kívánta meg, készítettem hát neki egy adagot, de nem pürével, hanem hagymás krumplival, mert azt is szeretjük. Amúgyis épp akciós volt a csirkecomb a csodahüttőben (ha nincs elég hely, akkor egy régebbi árut előveszek, hogy most pedig ezt eszünk).

Elõször feltettem a hagymás krumplinak a krumplit fõni, valamint a hagymát dinsztelni. Ezen kívül még kacsazsírt használtam hozzá.

10.jpg

A hagymát felkockáztam.

11.jpg

Nagy serpenyõben pároltam, míg a krumpli fõtt. Kivételesen nem hajában fõztem, mert gyorsabban akartam végezni. Csupán összekockáztam, és ment a sós vízbe a hagyma mellé.

12.jpg

Épp elkészült, mire a hagyma is megpirult - összekevertem hát, kicsit megtörve. Azért nem lett olyan, mintha hajában főzném a krumplit, mert így sokkal több vizet felvett a krumpli.

13.jpg

A panírhoz 4 tojást ütöttem fel, jól megsóztam. A combokat megszórtam kevéske Jamaican Jerk fûszerrel (abban van só is). Házi prézlit vettem még elõ, mert azzal finom ropogós lesz minden rántott dolog. Amióta ennyire pocsék a bolti prézli (kenyérmorzsa, de legalább beismerik), azóta rászoktam, hogy magam készítsem a saját prézlinket. Néha van akciós szendvicskifli (az olyan stangli szerűség, és vajjal készül), akkor veszek 20-40 darabot, amit megszárítok nagy tepsiken, majd sütőben kicsit megpirítom. Ezután azon melegiben megy a robotgép káposztareszelő kése alá, ami durvább morzsákat generál. Meglepően hasonlit ízre is a japán Panko morzsához, csak sokkal olcsóbb :) Ziplock zacskóban eláll fél évig is gond nélkül.

14.jpg

Szabályosan liszt-tojás-panír sorrendben megbundáztam...

15.jpg

A régi ízekbõl hiányzott a disznózsír, de mostanában kókuszzsírban készítem az ilyesmit. Kevésbé szagos, és jobbam bírja a hevítést. Ezenkívül állítólag mindent gyógyít :)) Mind az 5 combbal végeztem. Általában max 3 ekkora darab húst teszek a jó öreg bonyhádi lábasba, amiben bő 2 liter zsíradék tartja a hőt az indukcióson. Az első 3-5 perc fedő alatt megy, de utána adok neki rendesen hőt is. Így szaftos marad, de ropogós a panír.

16.jpg

Természetesen szokás szerint túl sok tojást törtem meg a panírhoz. A maradék tojásba megy a maradék liszt, és feleségem kicsipkedi csipetkének, amit megszárítunk: úgy tesszük üvegbe szûkebb napokra. Persze néha inkább adok egy kis szódabikarbónát hozzá, és kisütöm az olajban, mert jó ám az hús nélkül is!

17.jpg

Az igazi dõzs érzése csak klasszikus befõttel jön elõ. Most egy 3 és egy 7 éves õszibarackot nyitottunk ki hozzá.

18.jpg

Szaftos-ízes hús, omlós törtkrumpli. Pont ez kell nekem!

20.jpg

Jó volt az másnap is, meg hidegen is reggelire. Egy óra munkával lett 3 étkezésnyi ennivalónk.

Jamaican Jerk fűszer:

  • szegfübors
  • Scotch bonnet csili paprika pehely
  • szegfüszeg
  • fahéj
  • újhagyma
  • szerecsendió
  • kakukkfü
  • fokhagyma
  • barna cukor
  • gyömbér

 

54 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma csirkecomb kacsazsír liszt prézli Jamaican Jerk

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr188414760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.02.26. 07:37:08

Jó ez nekem is:)
És persze befőttel!

Benikuty 2016.02.26. 07:41:03

Lázmentes reggelt!
Nem azt írnám, hogy szerintem hogy kell, inkább azt, hogy "mifelénk"
A kifli héját rendesen megsüti a pék, aztán a sütőben megint sül, a panírban már ég. Nem értem, hogyan hasonlíthat a panko-hoz, mikor az direkt panírmorzsának készült kenyérből származik. A valódi pankohoz hasonló morzsát mifelénk fehér kenyérből készítik, héjától megszabadítják, aztán alacsony hőfokon kiszárítják, reszelik. Én is így teszek, továbbá bl 55 liszt helyett kukorica lisztet használok.
Tovább kötözködnék, rántani való csirkét boltban nem kapni. Erre a célra az élő súlyban max. 1 kg-s jószág felel meg, amely szabad tartásban élte kicsiny életét, eszik minden konyhai hulladékot, gilisztát, szemes takarmányt, zöldeket is bőven. Az igazi királyság a 70-80 dekás pipi, lábait, fejét-nyakastól levágni, aztán a lényeget hosszában elvágva mehet is a panírba.
Sütéshez lehetőleg sertészsírt, jobb esetben libazsírt olvasztok, jó bőven, hogy ússzon az a madár!
A három, főleg a hét éves eloxidált befőttet pedig "mifelénk" oda rakják, ahová való. A cefrébe.

©________ 2016.02.26. 09:23:59

@Benikuty: mifelenk meg a kovetkezo evet se eri meg, nemhogy a harmadikat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 09:41:53

@Benikuty: Jobbulást kívánok, hátha hamarabb elmúlik (ahogy a nagylyány mondta pici korában: nembaj apu, majd elmúlsz)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 09:44:51

@Babette©: Mi annyit főzünk be, amennyi terem. Ebből kifolyólag vannak régebbi és újabb üvegek is az egyedi ízeikkel. Feleségem egy ideje mániákusan cukor nélkül akar befőzni (inkább kevesebb, mint több sikerrel). Az édeset meg állítólag nem eszi meg. Azért csak fogy az a befőtt valamiképp...

Benikuty 2016.02.26. 11:17:45

@Andrass9: próbáltam az újhullámos módszereket. A végeredmény szégyenletes volt... :(
Néha tényleg azt hiszem, hogy kib...sból rakják címlapra, mert nem létezik, hogy aki írja, annak sikerült. "Szívtam, szívjon más is!"

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.26. 11:39:22

Jó lenne egy adag husi, és a köret sem rossz.

Topy 2016.02.26. 11:45:07

nálunk pont hagymás krumplival volt klasszik hétvégi kaja
mondjuk anyám őrölt pirospaprikát is tett a hagymás zsírba, mielőtt összekeverte a krumplival

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.26. 15:43:42

hat csirket sosem rantunk, de szeretjuk:)
ez megfelelo meretunek latszik
a legbenabb kozertben is tokeletes rantottcsirket lehet kapni:)

Vaczak2 2016.02.26. 15:45:52

Mifelénk(énfelém) a krumplit nyersen vastagabb karikára vágom, a fonnyasztott (nagy mennyiségű) hagymára teszem, majd lassú tűzön, fedő alatt fojtva főzöm, időnként fedőstől a fejem mellett jobb és baloldalt ritmusosan megrázom.(karibi hatás) Indítás szigorúan libazsír ágyon. Mifelénk ez a hagymás krumpli.
A csirkecomb pedig szakasztott a leírtak szerint készül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 16:00:22

@Benikuty: Képzelj el egy birsalmasajtot cukor nélkül! 4 évembe telt, míg meggyőztem, hogy olyan NEM LEHET CSINÁLNI! Egyszerűen kell a cukor a pektinnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 16:01:07

@Topy: Valóban, mintha egy csepp piros szín hiányozna belőle, nodehát én azt nem látom :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 16:03:48

@hagyma: Látod, ezt nem sikerült az USA-ban megszeretnem. Nálunk se világraszóló a bolti csirke (tisztelet a kivételes feketelábúnak), de az amerikai baromfi egyszerűen katasztrofális!!! A gyerekek néha hoznak farmról csirkét - az kb olyan, mint amit itt az ABC-ben kapsz, de legalább ehető. Tojást valóban farmról kell venni, az ott jó.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.26. 16:03:49

@Vaczak2:

Ezt a régi öregek dinsztelt krumplinak hívták, csak nem karikára, hanem kisebb darabokra vágták. Ez egy különösen jó ízű krumliköret.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.26. 16:23:54

@Andrass9: hahaha
nem bostonban kell elni:)
olyan tojast hozott a nejem tegnap hogy megszolal
van koztuk zod, sarga feher
a sargaja tokeletes
ize nem kulonben
a csirke nemkulonben
/de ha szorit az ido es nincs farm eppen, itt a kozeli boltban is veszek 6 csirkecombot rantva, szinte ugyanott vagyok mintha farmival bajlodnek otthon/
a rantott csireke egyszeru etel
a paniron lehet varialni
en kifejezetten kedvelem a KFC-t
so
sertest rantok
csirket nem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 16:24:13

@Vaczak2: Akkor értem a karibi hatást :) Az újkrumpliból én is úgy csinálom, mint tinálatok, csak minálunk a héja is marad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 16:26:35

@hagyma: KFC valóban a tökéletességre vitte a csirke sütését, csak az alapanyag nem olyan jó odaát. Igaza van @Benikuty: -nak, ezt valóban 80 dekás jércéből kellene csinálni (ha hozzájutsz).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 16:28:52

@látjátok feleim szümtükkel: Jól mondod! De jófajta rózsa- vagy kiflikrumpli kell hozzá. Minálunk :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.26. 16:40:47

@Andrass9: szerintem 85 dekasbol es meg kell maghomerozni es az indukcios mindenkeppen kelet fele nezzen
nejem nem eszi a krumplipuret , az kiesik
sokszor cask fogom azt a rozsaszin kurmplit
megmosom, felszeletelem, be a sutobe
so
jonapot

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.26. 16:48:54

Köszönök szépen!
Lassan három hete tart a böjt, kitartok, de el tudnék csábulni egy csirkecombra.
A bolti panírmorzsa valami borzalom. Mindent bele módon készül, virítanak benne a kenyérpapír cafatok, és beledarálják a vajjal-zsírral készült süteményeket, amitől hamar meg is avasodik.
A maradék tojásból sült lepénynek mifelénk csontnélküli a neve, jól jön, mikor a főzés miatt nincs érkezésem reggelizni.
Én hasábkrumplival szoktam tálalni, ha már ott a forró olaj, azt is megsütöm.
Három napig rakodtam a héten a hideg raktárban, piszkosul megfáztam. Kész patika a konyhaasztal, a háziorvosom mielébb szeretne talpra állítani. (Vagy összebeszélt a patikussal.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.26. 16:55:35

@Waka: hat en is a csirke utani zsirba tettem volna a hagymaskolompert....
ma nalunk is bojt van
/mi pentekekre indukcioztuk, 5-6 het bojt nekunk sok, de penteken betartjuk/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 17:12:39

@hagyma: Ha zsírban sült volna, akkor tényleg kombinálható lenne a krumplival. Sajnos nagyon rég nem sütök zsírban, mert a bolti zsír vacak (nekem), jó zsírszalonnát meg nem láttam. Tulajdonképpen csak liba és kacsazsír van itthon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 17:14:34

@Waka: Mifelénk pamókának hívják, fogalmam sincs miért :) Szeretek belőle eszegetni hidegen is. Valami böjtöt én is tartok, ezért ma csak zsemlés véres hurkát ettem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.26. 17:15:41

@hagyma: szerinte északkelet felé kell az indukciósnak mutatnia, de a maghőmérő okvetlenül szükséges!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.26. 17:17:02

@Andrass9: zsir nelkul rantottad?
es a kokusz?
amugy a nejem is kokuszmanias es pont a multkor abban sutotte a krumplit
egeszen kivalo volt

Fenchurch68 2016.02.26. 17:34:09

@hagyma: Elképzeltem, ahogy András leteper egy kókuszdiót, elvágja a torkát, aztán kisüti a zsírját :)

Anyósom az allergiás korszakomban főzött nekem mindenféle cukormentes lekvárokat, a meggy meg a barack mindig nagyon jól sikerült, sokszor elették előlem a gyerekek. Mondjuk a birsalmasajt tényleg nem az a kategória, amiből ki lehetne hagyni.

Topy 2016.02.26. 22:11:19

@Andrass9: nálunk vakhal a becsületes neve :)

A fickó 2016.02.27. 01:44:10

Az Ínyesmester szakácskönyvében kicsit másképp készül a rántott csirke. :)
A kedvencem, hogy egy órával felhasználás előtt vágassuk le. :D

ujrabaromfi.blogspot.hu/2014/05/rantott-csirke.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.27. 08:40:11

@A fickó: Hát igen :) Viszont sajnos én nem tartok baromfit, pucolni sem szeretem - hátmég levágni. Marad az, amihez hozzájutunk...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.27. 11:21:00

@Andrass9: Hurka vega disznóból?
@Fenchurch68: Egyszer majdnem elkövettem a kókuszzsír sütést, de aztán megettem inkább nyersen.

Fenchurch68 2016.02.27. 13:39:49

@Waka: Azt szeretem a kókuszzsírban, hogy egy tégelyben ott van a sütő-főző zsiradék, a testápoló és a hajkondicionáló :) A bakancsomat is azzal vaxolom.
(Mikor a lányok kicsik voltak, popsikrém helyett is használtam, de az azért külön tégelyben volt :D )

Sütéshez-főzéshez mostanában már többször használok disznózsírt, de azt mégse kenhetem a hajamra.

Ofélia . 2016.02.27. 13:58:57

Nem néz ki rosszul mindha én sütöttem volna:D

Ofélia . 2016.02.27. 14:00:39

@hagyma: Gondolom voltál mát tökön lőve:D

Ofélia . 2016.02.27. 14:16:32

@A fickó:

Imádlak én anyósomnál vágtam csirkét.

1. Aki már vágott csirkét (anyósom) megkért (fiam segíts megcsinálni)
2. Asszonykám és a huga bemenekül leghátsó szobába (legmesszebb a csirkeóltol)
3. Fogok egy seprűt és megkergetem az áldozatot.
4. A lábánál fogva és a nyakát hátrahajtva egy éles késsel (gyilok).
5. Mindez issóráz háromszor.
6. A régi öregek (anyósom)(forróvízben) tollazták, tokozták én ittam a pálinkát viszont a maradék már nem jött felém még a pí pí pí kulcsszórs sem:DD

Ofélia . 2016.02.27. 14:31:16

Különben is rohadjak meg ha mindez 8 személyre belefér a kicsi hüttőbe:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.27. 15:03:12

@Ofélia .: Mert nem kérdezted meg előre, mekkora az a hüttő! De a kis üvegasztalon elfér, ne aggódj (csak ne törd össze) ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.27. 15:45:16

@Andrass9: az pedig a KFC
@Fenchurch68: nalunk a tester szant kokuszos tegelyek kulon fel vannak a huttobe cimkezve
@Ofélia .: igen, focilabdaval es azt mondtam
azt a teremburajat!

Fenchurch68 2016.02.27. 16:23:34

@hagyma: Á, szóval teremfociztál!

©________ 2016.02.27. 17:06:44

@Ofélia .: seprus amator!!!!

En szakkal fogom a csirket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.27. 17:54:09

@Fenchurch68: :D
@Ofélia .: Én fénykoromban 20 halastavi pecsenyekacsát mészároltam le egy szuszra. Na jó, édesanyámmal. Én fogtam, ő nyiszált.
@Babette©: Piha! Én sleppzsákkal.

Ez vagyok 2016.02.27. 18:11:09

A maradék tojásba teszek összenyomott fokhagymát vagy snidlinget apróra vágva, esetleg zöldségzöldjét, sót, borsot, vagy hétfűszersót és zsemlemorzsát. Olyan lágyra hagyom hogy még épp bele tudjam dobni a zsemlemorzsába, abban megforgatom és kisütöm. Ez is egy jó a maradék tojás felhasználásához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.27. 18:17:09

@Ez vagyok: Jó gondolat a hagyma/zöldség vonal is! Legközelebb megpróbálom.

Ez vagyok 2016.02.27. 18:32:20

A rántott hússal én rengeteget tipródok. Sokféleképp kipróbáltam már, ami a morzsát és a zsiradékot illeti.
Kétségtelen, hogy a jó házi disznózsírban a legjobb lenne, de azzal már évtizedek óta nem főzök, sütök. Most épp a földimogyoróolajnál tartok. Nem mondhatom, hogy annyira jó lenne, de legalább nincs akkora "illat" a házban. Zsemlemorzsát még nem csináltam és próbálkozok az aldissal, a jókenyeressel, meg még mindenfélével, de nem az igazi egyik sem. Ráadásul, mikor meglátom az összetevők között a tejport, akkor az nálam nem jön be.
A csirkecomb azért bír jó lenni, ha megszórom hétfűszersóval, kis borssal a panírozás előtt.
Bécsben is ettem, az nagyon finom volt, de érthetetlen módon Thaiföldön ettem életem legjobb rántotthusát, "Madárka kosárban" volt a neve. Csirkemellfilé volt rántva, kis vesszőkosárkában hozták ki döncit verő sültkrumpli ágyon. Felejthetetlen. El sem tudom képzelni hogyan készítették, merthogy ottan nem a rántott hús a menő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.27. 18:39:12

@Ez vagyok: susd a teraszon..
en napraforgo olajban sutom
jo az
es nem zavar a kajaszag
meg etvagyat is csinal es gyorsan elmulik

Ez vagyok 2016.02.27. 18:44:01

@hagyma: Jó ötlet, de nem fritőzben sütöm és a kempingfőzőt a rosseb vigye ki a teraszra az összes cubehőrrel együtt, különösen télen:)

Benikuty 2016.02.27. 18:48:02

@Ez vagyok: vakmalac a becsületes neve :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.27. 19:01:09

@Ez vagyok: en sem fritozben
venned kene egy indukcios rezsot

A fickó 2016.02.28. 01:29:17

@Ez vagyok: Nem kell ezen annyit tipródni.:D
Mangalica zsír, friss jóféle kifliből készített illatos morzsa, 1 kg körüli sárgalábú csirke Héver Tímeáéktól (Alemitta).
Ettől aztán akkora illat lesz a konyhában, hogy egyből beindul a nyálelválasztásunk. :D
Gyári prézli szitált akvárium homok, a jól elkészített friss kiflimorzsához képest. :)

Ez vagyok 2016.02.28. 09:11:27

@A fickó: Köszi, ezt is kipróbálom.
A friss jóféle kifliből hogyan készül a morzsa?
Sertéskarajból is jó lesz?

A fickó 2016.02.28. 17:33:04

@Ez vagyok: @Ez vagyok: A friss kifliből készült morzsának finom friss kifli illata lesz, amit a készítés, panírozás és a sütés során is érezni. Már jó. :D
A kifliket vágjuk fél centi vastag karikákra, terítsük el egy sütőlapon egy rétegben és tegyük sütőbe. 130-140°C-ra állítva kapcsoljuk be a sütőt és kb. fél órát „süssük” szárítsuk. Nem szabad megpirulnia, maximum a széle pirulhat meg kissé. Még véletlenül se felejtsük a sütőben, mert nagyon megpirul, vagy megég. Alacsonyabb hőmérsékleten is száríthatjuk, de akkor tovább tart és minél gyorsabban kiszárad, anélkül, hogy túlságosan megpirulna, annál illatosabb marad. Ha kihűlt tegyük nagy méretű durvább 1,5-1,6 mm –es fémszitába (esetleg szűrőbe) a kifli "kétszersülteket". Egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen belefér. A szitát helyezzük egy tálba, hogy leérjen az alja és egy mozsártörővel ütögetve, kevergetve zúzzuk össze a kifliket, majd szitáljuk, törjük, szitáljuk, amíg el nem fogy. Nem liszt finomságú, de viszonylag egyenletes szemcseméretű illatos prézlit kapunk. Tárolható, de folyamatosan elveszti a frissességét, illatát de a gyárinál még akkor is jobb. A végeredmény a kifli minőségétől függ. :)
Kizárólag ilyen morzsát, illetve panko-t használok, esetleg keverem a kettőt.