Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Káposztás tészta

2016.02.22. 07:00 Waka

Jól van má'! Végül is az, nem? No de ne szaladjunk ennyire a dolgok elébe. Menjünk csak vissza Ádám-Évához.
Úgy volt, hogy kellett egy falinaptár. Hogy jön ez most ide? Elmondom sorjában.
Szóval naptár kellett, fali. Van ugyan naptár a komputerben, és a nem olyan nagyon okos telefonomban is, de én a falit szeretem. Ott lóg a konyhában, főzés közben elég egy pillantás rá, hogy megtervezzem a tennivalókat. Könnyen át tudom tekinteni, valahogy sokkal jobban látom magam előtt a napokat, és nem utolsó sorban a névnapokból is napra kész vagyok. Tavaly volt céges, nem egy nagy szám, de a célnak megfelelt. Olybá tűnik, idén szegényebb lett az eklézsia, nem futotta naptárra. Január végén valamelyik jótét lélek behozta a céghez az összes szórólapot, amit belehánytak a postaládájába, és letette a kávézó asztalára. Egyedül reggeliztem, belelapoztam. Az egyik városszéli hiper féláron kínálta a 2016-os naptárakat. Egyik este - mivel a napi sétám során éppen útba esett (alig 4 km ide) - beugrottam megnézni a választékot. Végigböngésztem a legvalószínűbb helyeket az áruházban, de egy fia naptárat nem leltem. Elkaptam egy arra tébláboló hölgyet, és nekiszegeztem a kérdést:
- Tessék mondani, az akciós naptárak merre vannak?
Nyomban nekiállt keresgélni, én meg követtem. Három perc eredménytelen kutatás után megkérdeztem: - Nem lehet, hogy elfogyott?
- Ó, biztosan nem, ma is hoztak ki a raktárból.
Egy darabig még minden eredmény nélkül bolyongtunk, aztán bocsánatot kért és nagy sebességgel leborított. Mentem még egy kört a potenciális célterületen - tök eredménytelenül -, aztán elkaptam egy másik formaruhást. Egyből vele kellett volna kezdeni, magabiztosan vezetett egy állványhoz, ahol 3 (három) darab falinaptár hevert. Összesen. Hungarikum 2016, az elején olyan gusztusosan fényképezett paprikákkal, hogy majdnem megnyaltam. Ára 1995 Forint. Mármint a félára. Ennyi pénzért egészen biztosan nem veszek naptárat, még ha a Nigella Lawson pózol rajta pucéron, kezében egy öklömnyi szarvasgombával se. Akkor inkább megszerkesztem excelben vagy letöltök egyet, és kinyomtatom. Vettem egy kiló citromot, aztán jó nagy kerülővel hazaporoszkáltam (ha már séta).
Egy hétre rá egy hatalmas falinaptárat találtam az asztalon. Ágnes hozta, cserébe a múltkori teljes kiőrlésű széles metéltért, amit kóstolóba vittem neki. A naptárat az egyik nagy magyar tésztagyártó cég adta ki, minden hónapra egy tésztás fogással kedveskedve, természetesen a saját termékek felhasználását előnyben részesítve. Ki is lógattam a konyhában, de előtte még elolvastam a januári receptet.

6.jpg
Kelkáposztás, húsos rakott tészta. Egészen jól hangzott, eltekintve a végén hozzábiggyesztett paradicsomos ragutól, ami szerintem abszolút nem illik az ételhez. Rákerestem a receptre tésztagyár honlapján (hogy be tudjam linkelni), érdekes módon, ezen a néven már egy egészen más verzió szerepel. Lehet, valaki megfőzte az eredetit, és rájött, hogy nem igazán szerencsés összeállítás. Az eredetiben a széles metélthez kockára vágja a káposztát, az újnál kockatésztát használ, de már nem vegyíti előre a káposztával és a paradicsomos ragut is hanyagolja.
Most hétvégén eljött az alkalom, megfőztem, a böjtre való tekintettel (és természetesen, közkívánatra) szejtánnal.

20.jpg


Hozzávalók:
- 60 dkg 10 tojásos házi széles metélt
- 80 dkg darált sertéshús (jelen esetben ugyanennyi darált szejtán)
- 80 dkg kelkáposzta
- 20 dkg füstölt tarja darálva, vagy igen finomra vágva (Az eredeti recept szerint főtt-füstölt tarja kell, de szerintem az igazi füstölt jobb.)
- 45 dkg 20 %-os tejföl
- 2 jókora fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, pirospaprika, fekete bors, őrölt köménymag (Mint látható, a fűszerezés tekintetében más iskolát követek.)
- füstölt chipotle paprika (Mivel én nem tettem bele füstölt húst, ezzel adtam neki egy kis füstölt ízt.)
- étolaj


A kelkáposztával kezdtem. Leszedtem a külső leveleket, alaposan megmostam és kivágtam az ereket.

1.jpg2.jpg
A megmosott leveleket vékonyra szeltem, a fejeket negyedeltem, és azokat is centis forma szeletekre vágtam.

3.jpg4.jpg5.jpg
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítottam.

8.jpg
Félrehúztam a lángról, megszórtam egy kis pirospaprikával, majd rögvest felöntöttem egy korty vízzel. (Ha hússal készült volna az étel, a darált hús került volna először a hagymára, majd a pirospaprika.)

9.jpg
Beletettem a darált szejtánt, sóztam, borsoztam, őrölt köménymaggal és zúzott fokhagymával ízesítettem, kis vizet öntöttem alá és összeforraltam. Az alapanyag miatt sok főzésre nem volt szükség. Hús esetében 30-40 perc párolás biztos kellett volna, félidőben pedig beletenném a darált füstölt tarját.

10.jpg
A káposztacsíkokat lobogó, sós, őrölt köménymaggal ízesített vízben két percig blansíroztam, majd egy nagyobb lábosba szedtem.

11.jpg
Rövid hezitálás után - Végül is, mi baj lehet? Egy helyre megy, nem? - ugyanabban a vízben kifőztem a tésztát is.

12.jpg
Mikor megfőtt, rászedtem a káposztára, és összekevertem.

13.jpg
Először nemigen akart elegyedni, aztán beleborítottam két pohár tejfölt, és máris sokkal homogénebb lett a keverék. Hezitáltam egy ideig, hogy a harmadik pohár tejfölt talán a tetejére kellene kenni, de aztán inkább belekevertem azt is, sőt a főzőléből is hozzáadtam egy bő decit.

14.jpg
A tepsi aljába kevéske olajat öntöttem, aztán belerétegeztem a hozzávalókat. Alulra a nagyjából fele tészta, rá a "hús", aztán megint tészta.

15.jpg16.jpg17.jpg
Hármas fokozaton 40 percig sütöttem.

18.jpg
Felkockáztam, szedtem egy adagot. Megettem, aztán kimentem a tükör elé, a szemembe néztem és megveregettem a vállamat. Ismét jót főztek nálunk.

21.jpg

Szaftos, fűszeres, laktató volt, a tészta és a kelkáposzta szokatlanul jól összeillenek, hússal meg egyenesen fenomenális. (Már, ha van benne hús.) Biztosan sokat dob rajta a házi tészta, de hát éppen ezért készítem, ha már ennyire ráérek hétvégenként. A káposzta arányát viszont célszerű lenne növelni, és a tészta teteje is elbírna egy kis plusz tejfölt, esetleg sajtot.

56 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl kelkáposzta házi tészta kömény szejtán feketebors szélesmetélt kelkáposztás húsos rakott tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr38408582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.02.22. 08:27:00

Ne haragudj, deaszejtan elso emlitesenel abbahagytam az olvasast.
Ettol meg szeretl4k.
:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 08:41:35

Sajnos megszenveded te azt a köszvényt rendesen, hogy ilyen ételeket kell csinálnod!
Szerintem úgy kell nézni a receptet, hogy darált borjú vagy bárány van benne, és akkor mindjárt első osztályú étel!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 08:47:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ez több, mint jó! Remek ötlet! Imádom az összes alkatrészét (na jó, a szejtán helyet lásd fentebb), és nagy csodálója vagyok a sütőben ropogősra sütött főtt tésztának, meg a kelkáposztának (minden formájában). Ez utóbbiból leginkább a mélyzöld leveleket szeretem.
Van is itthon egy fej kel, meg kéne próbálnom kis saját tésztával - azt rég gyúrtam.
Egyetértek a kel arányának a növelésével, és a sajt/tejfel kombóval a tetején.
Szerintem gluténmentes tésztával is finom lehet, például üvegtésztával, vagy rizstésztával ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 08:48:43

@Babette©: Welcome back to your real name :)
Nem jól gondolkodol! Ha Waka szejtánt mond, cseréld ki kecskére, és úgy olvasd. Mindjárt ehető és érdekfeszítő lesz :)

©________ 2016.02.22. 09:13:39

@Andrass9: milyen igazad van:-)
Megyek is rakott krumplit csi alni meg adóbevallani.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.22. 10:16:41

@Andrass9:

Ez jó ötlet, és gluténmentes tésztából hússal elkészíthető. A zöld csak dob az ételen, de én egy kis füstös szalonnát is tennék bele. A tejföl kell a tetejére, hogy ne nagyon száradjon ki a tészta.

Másik vari a töltött kellevél lenne, amikor a poszt receptjéből kivesszük a kelt, és a maradékot töltelékként beletekerjük a levelekbe, majd tepsibe jól betejfölözve megsütjük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 10:18:34

@Babette©: Nekem is kell adóbevallani? Csak nyugdíjam van, nincs más bevételem.

Fenchurch68 2016.02.22. 11:45:44

@Andrass9: ha nem vagy egyéni vállalkozó, EVÁ-s vagy őstermelő, akkor még van időd májusig :) (Ha csak a nyugdíjad van, akkor sem, nullás bevallást nem kell beadni.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 12:11:07

hat ja tejfolt meg elbirt volna a teteje
/a szejtantol elhatarolodom/
sajt nem kell ra
en nem tudom sok ember ha tesztat lat, automatikusan, pavlovi reflexkent, sajtot is akar
ma is lesza sajtos macaroni sult csirkevel
de mindenre nem kell
haggyunk az egereknek is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 12:13:29

szoval less macaroni csiz ma is, tehat en szeretem a sajtot, meg melegszenvicsre is dobok
kulonosen a kicsit csipos sajtot
de rakott kaposztas tesztara minek sajt?
UFF

©________ 2016.02.22. 12:17:08

@Andrass9: akkor nem kell, ahogy a katoneni mondja

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 12:18:59

@Fenchurch68: Nyugdíjas és nem vagyok vállalkozo sem. Nullás lenne a bevallásom. Köszi az infót!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 12:20:15

@Babette©: Köszi neked is (és is csak KatóNéninek hívom, ha látom a kommentjeit :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 12:21:42

@hagyma: Te csak ne határolódj el a szejtántól! Tudod, mitől olyan jó a hazai kenyér? A magas sikértartalomtól. Ezt biztos tudtad.
De azt nem, hogy a sikért hívják szejtánnak :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 12:27:12

@Andrass9: egyek a mezopotamok
a tofuval egyutt

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.22. 13:23:56

@hagyma:

A kenyérben és a búza lisztből készült tésztában te is eszed.:D

A fickó 2016.02.22. 15:27:26

Ez egyszerű rakott kel, csak a tésztás cég értelemszerűen nem a rizst propagálja, hanem a saját portékáját. :) Persze attól még jó lehet.
T-rizzsel kell készíteni.:O

„Ennyi pénzért egészen biztosan nem veszek naptárat, még ha a Nigella Lawson pózol rajta pucéron, kezében egy öklömnyi szarvasgombával se” :DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 16:03:26

@A fickó: hat egy rakott kelbimbot rizzsal es offkursz daralt sertessel megennek most nagyon /kelrol jutott eszembe/

naptarnak sok erte;me nincs, ne nekunk is van evente, mindig mas uton at, van hogy veszunk, legtobbszor a nejem lanya kuld sajat keszitesut
/ ha olyat vessel amiben benne van a kovetkezo 2 honap, marciusban 50 center utanad dobjak az ujat/

szoval WAKA!
mennyel vissza marciusban, meg 9 honapig jo less es elgedjel meg Kiszel Tundevel egy labas lecsoval a kezeben

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.22. 16:45:17

Köszönök szépen!
@Babette©: :)
@látjátok feleim szümtükkel: :) Rizses töltelékkel már készítettem kelt. Bár abban is szejtán volt.
@A fickó: Ismerek olyat, akit ki lehetne kergetni a világból a rizzsel. No neki éppen testhezálló ez a recept.
@hagyma: Most már van naptáram, meg is főzöm belőle az összes kaját.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 16:47:25

@Waka: akkor szpojlerezd meg milyen teszta less marciusban

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.22. 18:58:25

@hagyma: Tojásos tészta párolt, töltött csirkemellel. Ahogy olvasom a receptet, indokolatlanul túlbonyolított fogás, legalább egy teljesen felesleges összetevővel. Csakúgy, mint ennél az ételnél a paradicsomos ragu.

turósmácsik 2016.02.22. 20:00:19

Aszittem belefutunk egy porcukorral, vagy borssal, vagy borssal ÉS kristálycukorral, esetleg porcukorral, fahéjjal szórt káposztás cvekedli vitába, ehelyett jött a szejtán-hús, illetve rizs-metélttészta kontra, rekontra:)

Nekem tetszik. Így is, úgy is.

A fickó 2016.02.22. 21:03:12

@Waka: Ezért is írtam, hogy T-rizzsel kellene készíteni. Ez a valami azonban már nem kapható és sokan nem is tudják miről van szó. :D

retrogastro.blog.hu/2010/09/16/t_rizs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.22. 21:35:39

@A fickó: Ez a valami igenis kapható. Még akár az olaszoknál is allrecipes.com/recipes/561/pasta-and-noodles/pasta-by-shape/orzo/ , de idehaza is létezik a piacon, a Gyermelyi is gyártja. Csak éppen nem T-rizsnek, hanem rizsszem tésztának hívják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 23:08:55

@Waka: jol hangzik
ugy latszik a tesztagyarto bartellban van valami paradicsomszoszossal
@Topy: kizarolag borssal, jo sok borssal
Cukor semmibe sem kell
nalunk talan nincs is itthon
/ jo nem sutunk edessegeket, abba azert lehet kell/

A fickó 2016.02.23. 01:03:23

@Andrass9: :D
Lehet, hogy félre érthető voltam, nem az olasz orzo-ra gondoltam, vagy az egyéb hason-társaikra, hanem az anno T-rizs néven kapható, hatalmas újításként piacra dobott valamire. Valami, mert akkor senki sem tudta hová tenni eme találmányt. Egyfajta rizshelyettesítőként fogták fel a legtöbben, amit a belinkelt írás is sugall...stb.
Azért is Wakának címeztem, mert szerintem nem vette a lapot (poént) az előző hozzászólásomban - mintha normál rizsnek gondolta volna T-rizst, azt vettem ki a válaszából. Azt hittem, anno nem hallott róla. Mindegy. :)

Egyébként olasz orzo-m van is, gyakran carbonara stílusú ál rizottót készítek vele. Finom, ha valakit érdekel:

Előreszólok nem annyira autentikus. Forraljunk enyhén sós vizet. Tejszínt sűrítsünk felére. Kevés olíván pirítsunk meg nagyobb batonokra vágott guanciale-t, vagy jófajta kolozsvári szalonnát egy-két zúzott fokhagymagerezddel. Csak kívülről piruljon meg belül legyen olvadós. Ennek a kritériumnak nem minden szalonna felel meg.:D Tegyük félre a szalonnát, fokhagyma már nem kell. A visszamaradt zsiradékhoz tegyük az orzo-t és készítsük tovább úgy, mint a hagyományos rizottót, apránként a forró sós vízzel felöntve. A jó orzo bőven enged ki keményítőt. Ha elkészült a már nem túl forró tejszínbe keverjünk tojás sárgákat és kevés reszelt pecorino-t, sót frissen őrölt borsot, majd adjuk a tésztához. Ha túl híg lenne még kis tűzön sűríthetjük. Állagra olyan terülős lesz, mint a jó rizottó, a tetejére tegyük a szalonnát és reszeljünk rá némi parmezánt. Tojásos, finomlisztes rizsszem tészta nem jó hozzá.

www.culinaris.hu/item/rustichella-orzo-pasta-500g

Topy 2016.02.23. 09:51:54

@Andrass9: @hagyma: valójában borssal és cukorral, de ez annyira perverz, hogy csak lábujjhegyen merem leírni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.23. 10:02:24

@Topy: A barátom eszi úgy. Meg a túróscsuszát tepertővel és sok kristályukorral ...

©________ 2016.02.23. 10:27:05

@Topy: borssal es porcukorral.

Mi ezen a kerdes?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.23. 12:10:59

a Cukor karos es ertelmezhetetlen
nincs ra szukseg
ha holnap eltunne a Foldrol, nem tortenne semmi

Topy 2016.02.23. 12:17:33

@hagyma: elég nagy szarban lennénk, képzeld el ha eltűnne a gyümölcsökből a cukor...
annyi lenne a barackpálinkának :(

(így is gáz van, vészesen pusztul a gönci barack állomány)

Fenchurch68 2016.02.23. 12:33:55

Édesem is cukorral ette a cvekkedlit, meg sok frissen őrölt borssal. Mikor először láttam, még nagyon friss volt a liezon, a borzongást elnyomta a szerelem. Egy ideje meg nem eszünk tésztát :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.23. 12:39:59

@Topy: cukorrepabol es nadbol eloallitott cukorrol adtam elo
a szolopalinkat kedvelem leginkabb
anyukam kuld egy 3 decist felevente
/nade ha meg less a hazunk, csinalok en:)/

Topy 2016.02.23. 13:35:04

@hagyma: én meg tésztát szinte semmit, cukrot meg egyáltalán nem eszem egy ideje, úgyhogy csak nosztalgiázok :)

Topy 2016.02.23. 13:35:53

@Fenchurch68: káposztás cukkini borssal és cukorral... hmmmm... ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.23. 15:29:25

@Topy: hat en sem vagyok tesztas
sajnos leginkabb a krumplit nyomom, meg zoldsegeket koretnek
szinte cask csirkeporkolt melle fozok ki kagylotesztat, oszt annyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.23. 18:48:33

@Andrass9: kethavonta 1...
na so
de azt szeretem
a siam herente eszik kettot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.23. 18:51:22

ja amugy a rendes kaposztas cvekkedlit kifejezetten kedvel/t/em
itt meg sosem foztem
az ilyen olaszosokat nem kedvelem igazan
de ha az van megeszem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.23. 20:02:45

@hagyma: Kicsit nehezebb főzni, mint a mákostésztát :) Kell alá cukrot karamellizálni, és lehetőleg zsíron kell pirítani, de ez minden. Szoktam a lyányomnak lefagyasztani a pirított káposztát, amikor kinn vagyok.

turósmácsik 2016.02.23. 20:53:29

Jól van, csak beindult a bors-cukor verkli:)
Fahéj-cukor?
Bár szerintem ez barbárság, de de gustibus...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.23. 21:36:51

@A fickó: Igazad van, nekem valahogy kimaradt a t-rizs. Még csak nem is hallottam róla.
@hagyma: Belinkelem a recept képét, mikor lesz rá érkezésem, de jóval többről van szó, mint némi paradicsomszószról.

Ez vagyok 2016.02.27. 17:54:58

Olyan 1,4 kg kelkáposztát a levesfőző fazekamba felteszek sóval kevés szójaolajon sülni, közeben evezek vadul benne egy nagy fakanállal. Ezt hamar megunom és öntök alá annyi vizet, hogy békén hagyjon egy kis időre. Ha már jól összeesett, beleteszem a kb. 50 dkg csirkemellfilét (amit csíkokra vágva már legelőször kis sóval, borssal, és úgy 1 evőkanál híg szójaszósszal kevertem össze.) Mikor az is szépen megfőtt, akkor 2 evőkanál curryt (nem lehet túladagolni), borsot és 2 evőkanálnyi híg szójaszószt adok hozzá. A végén 25dkg száraztésztából főtt tésztát keverek bele és összesütöm pár percig (szintén vadul evezve a fakanállal a fazékban).
A tészta durum nagykocka, de akinek a szélesmetélt a kedvenc, akkor az.
Ez egy pami nevü indonéz étel. Nem lehet abbahagyni az evését az umamitól.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.27. 20:28:45

@Ez vagyok:

Ez nagyon jó lehet, tészta nélkül kipróbálom, szerintem úgy is ehető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.27. 20:36:18

@látjátok feleim szümtükkel: Valami szénhidrát kell bele: főzd rizzsel vagy hajdinával!

A fickó 2016.02.28. 00:44:27

@Ez vagyok: Nem a (bami) bakmi goreng-re (indonéz csirkés sült tésztára) gondolsz? Nekem mindkettő, a bami g. és nasi g. is nagy kedvencem, az utóbbi a sült rizses változat. Persze ezek is ezerféleképpen készülhetnek. Fontos összetevő például az újhagyma, chili, és a ketjap manis, ez az édes indonéz szójaszósz. Ezt csirkemellet meg el kellene már felejteni az ilyen típusú ázsiai ételekhez, tudniillik, ők is csirkecombot használnak, amibe jobb helyeken tojásfehérjét is beledolgoznak. Így lesz igazán lágy és szaftos. Nagykockával, szélesmetélttel, de spagettivel sem igazán tudom elképzelni (máááás lesz). A kínai húzott tésztánál valamivel vastagabb való hozzá, az ázsiai boltok roskadoznak tőlük. "Mifelénk" :D

Ez vagyok 2016.02.28. 09:06:59

@A fickó: Igen, a bamira gondoltam, csak elírtam a nevét. Tényleg más a nagykockával, de mi így szeretjük. Bár valóban autentikusabb a kínai tésztával.
Nasi és mie gorenget is gyakran készítek sok-sok hússal és zöldséggel. Ott a húst előzőleg só, bors, szójaszósz, saoszingi bor páccal tartogatom egy darabig és a sütés előbb gyengén felvert tojásfehérjével keverem össze és megszórom kis kukoricaliszttel. A végén, mielőtt belekeverem a rizst vagy tésztát a következő mártással forralom össze: 1 ek sűrű szójaszósz, 2 ek csiliszósz, 2tk fehérborecet,2 tk cukor, 2 teáskanál kukoricaliszt és 6 ek (vagy több) alaplé vagy víz. Ezt a mártást a kung-pao csirkénél kell adni, de nálam a "gorengeknél" is jobban bejön.
A csirkecombos tanácsodat megfogadom. Terima kasih :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.28. 14:48:03

És ott van még a pisang goreng desszertnek. :)