Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Az idei első kocsonya

2016.02.20. 07:00 Andrass9

Egyszer volt rendes hideg a télen, szilveszterkor. Akkor viszont egy szomszédunk invitált meg minket szilveszteri kocsonya és palacsinta partira. Kocsonyában jó a fiú, palacsintát még tanulnia kell.

10.jpg

Hatodikára virradó éjszakára kivételesen fagypont körüli éjszakát jósoltak, így gyorsan elrohantam egy kis adagra valóhoz alapanyagokért, mert nehogy mán saját kocsonya nélkül maradjunk ...

Általában nagyon zöldséges, és fokhagyma nélküli kocsonyákat fõzök, de most gondoltam, hogy szakítok a hagyománnyal, és csak minimálisan zöldségelem:

  • 4 fél köröm (hogy miért kell a körmöt felvágni?)
  • 2 húsos elsõ csülök
  • 1/4 m2 sertésbõr
  • 3 vereshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 szál gyökér
  • 1 szál sárgarépa
  • 1-1 szelet zeller és karaláb
  • 1 csilipaprika
  • feketebors
  • szerecsendióvirág

11.jpg

Úgy három liternyi vizet felforraltam, amibe a szõrtelenített disznóalkatrészeket fehéredésig megabáltam, hogy a kocsonya leve átlátszó legyen. Persze a roppant lassú felforralás is segít. Az abálólevet áttöltöttem egy másik fazékba, ahol belevágtam még 6 farhátat, és meg is van a kutya kajája egy hétre. Az abált darabokat leöblítettem, a fazekat kimostam, és 7 liter vízben feltettem a gázra. A hagymákat megmostam, a zöldségeket meghámoztam, és nagyobb darabokra vágtam. A csilibõl kivettem a magját, ne csípjen annyira. Szép lassan felforraltam az egészet. Az egyik fokhagymafejet összezúztam kés lapjával, és a teatojásban tettem a lébe.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Forraltam pici lángon öt órát, majd kiszedtem az összes zöldséget belõle, nomeg a csontok egyszerûen eltávolítható részét. Ez is egy napi kaja a kutyának :) Rendesen besóztam, mert a sótlan kocsonya nagyon szomorú, és amikor kihül veszít a sósságából. Kiraktam pár fagyistálnyit kifagynia, meg az egész fazekat is a teraszra, hogy a zsírt könnyebben leszedhessem róla. Reggelire meóztam:

16.jpg

Ebben bizony nincs elég fokhagyma, meg egy csepp sót is elviselne még, ezért mindent visszatettem a fazékba 6 girizd összezúzott fokhagymával felmelegíteni. Forralni nem kellett, csak ismét dobozokba meregetni. Ez a fagyisdoboz azért szerencsés, mert van fedele (ha viszi az ember a szomszédba kóstolónak), meg szépen ki lehet borítani belõle. Én citrommal

17.jpg

és feketeborssal eszem:

19.jpg

A feleségem viszont tört csilipaprikával, és egy pici sárgarépával :)

18.jpg

Jólesett! Már csak két  egyetlen dobozka van sincs a hüttőben ...

95 komment

Címkék: bőr hagyma fokhagyma zeller bors csülök sárgarépa köröm karalábé gyökér szerecsendióvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr538378232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.02.20. 09:39:33

Ezt a sozast milyen nehez eltalalni a kulonfele sokkal:-(

Es milyen szemfulesnek kell lenni, hogya kormot ne csapkodja szarra a hentes, ennem tudom, milyen uj divat ez...

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.20. 09:40:07

Ez nem egy olcsó étel, de nagyon finom.

Én a lidiben vettem kész csomagot, abban kevesebb a hús, de azt nem is szeretem annyira, mint a jó enyves levet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 13:19:07

hat en zoldseg nelkul eszem
es leszures utan kis pirospaprika a tanyerokba
a tobbi hozzavalo OK
fokhagymat nem nyomogatom 2 fej megpucolva cikkjeit bele oszt jonapot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 13:19:54

@látjátok feleim szümtükkel: A csülök és a bőr az 5%-os áfaosztályba tartozik. Csak a köröm, a farok, meg a fej maradt drága - hogy dögölne meg, aki azt kitalálta. Így azután, se fül, se orr, se farok nem jutott a fazékba - ezért lett inkább első csülök. Azon is van bőr, meg csont is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 13:22:14

@hagyma: Küldenék zöldség nélkülit, de mint írtam: elfogyott :(
Én nem vagyok nagy fokhagyma használó a kocsonyában, de most megpróbáltam sok fokhagymával. Igaza van Cserna-Szabó Andrásnak, hogy a fokhagymagirizdeket folyamatosan kell beledobálni, amikor nem néz oda senki :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 13:25:40

@látjátok feleim szümtükkel: Sok éven át én is vettem az előrecsomagoltat. Jó is volt, semmi bajom vele - előnye, hogy minden egydszerre megtalálható benne, de ma már a pulton is szépen lepucolt bőrös alkatrészek vannak, alig kell perzselni, és szezonjában azért van választék. Az árak viszont brutálisak egy pár éve. 1 kiló körömért van képük 700Ft-ot is elkérni !!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 13:37:04

@Andrass9: hat ez z oldseges volt, ha nem is nagyon
nalam fustolt tarja mindenkeppem jatszik az egyik csulok helyett azt tennem/sozasnal oda kell figyelni
azutan ami van
korom az alap, kis bor ful
egy fej hagyma mehet bele hejjastol
asszem csilit nem szoktam beledobni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 13:43:00

@Andrass9: hat az meg itt is dragabb
nem sirni
hat meg vagy johetem, hogy csinaljak-e, de nem valoszinu, 1 szemelyre...
viszont ma less szekelykaposzta
a tegnapi hal-nap utan ram fer
ha' milyen vacsora man az, hogy codfish sajtos makaronival?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 14:37:59

ja, a kocsonyat meg jo kenyerrel kell enni, nem palacsintaval
UFF

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 15:50:03

@hagyma: Az egymás UTÁN volt! Szilveszterre finom fehér kenyér volt a (majdnem azt írtam, hogy a palacsintához :) kocsonyához. A palacsinta a desszert akart lenni. A túró finom volt, a gombamártást nem kóstoltam, de azt mondja a kedvenc szomszédasszonyom, hogy finom volt az is. A palacsinta leginkább egy gumilepedőből kiszabdalt valamire hasonlított.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 16:13:15

@Andrass9: vettem
nekem nem megy a pali a kocsonyahoz utana sem:)
megcsinaltam szokasos tokeletes rantottamat reggelire

este szekelykaposzta
nem tudom milyen less, jo honapja foztem egy vajdling toltottkaposztat es maradt vagy 3 liter kaposzta es le lefagyasztva, veszek valami sertest
lehet egy kis fustoltet is teszek bele:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 16:26:44

protestalok, nem talalok nalatok szekelykaposztat!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.20. 17:09:39

Köszönök szépen!
Megindult a nyálelválasztásom. Nehogy húsvétra kocsonyát főzzek.
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nekem a fej a favoritom a kocsonyába, mondjuk másba is. Akár palacsintába... Egy kis füstöltet tavaly tettem bele először, nem ártott neki, de a zöldséget kihagyom. Fokhagyma temérdek, egyben, a csontok leszopogatásához az a köret.

Vaczak2 2016.02.20. 17:54:36

Nálunk köröm, pörzsölve házilag, fokhagyma +FOKHAGYMA! Fele egészben az elején, fele zúzva a végén, só, bors kész.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.20. 18:20:51

@Waka:

Nekem a fej főzve, és megpaprikázva jobban bejön(ne).

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.20. 18:22:14

@Andrass9:

Szerencse, hogy időben ráismertél, és nem raktad magad alá a székre.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 19:31:14

@Vaczak2: tulajdonkeppen en is az alapszinten szeretem, de kis fustolt kell bele
imadom benne
nem sok, de jusson kicsi minden tanyerba:)
igazsag szerint en a levet imadom, ha az jo, akkor OK
persze kormot elcsocsalom, meg ha van keznel kis ful vagy bor nem hagyom ki

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 19:52:58

@Vaczak2: No ez már majdnem a minimalista kocsonya! Már csak a fokhagymát és a foGhagymát kell belőle kihagyni, hogy annál egyszerűbb ne lehessen :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 20:02:03

@hagyma: Nálunk feleségem a tiszta lé rajongó, minimális tiszta hússal. Én nem válogatok (mint a képek is tanusítják) ...

Vaczak2 2016.02.20. 20:19:17

@Andrass9: Ez kérem ki van próbálva. Én így szocializálódtam. öt évesen pizsamában remegve vártuk a hugommal a spájz ajtajában vasárnap reggel, hogy a fater kimondja az áment és jöhessen a kocsonya.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.20. 20:22:38

@Andrass9: en is beleteszem ami akad, meg ami eszembe jut, mikor vasarolok
de zoldseggel meg sosem probaltam es nem is akarom
a husleves husleves
a kocsonya az kocsonya
foGhagyma az nagyon fontos
az alvadasban is segit
legalabbis az a szobeszed jarta felenk:)

sosem felejtem , mikor egy ismerosom ujjongva ujsagolt, arajott, mitol alvad meg jol a kocsonyaja

"ZSELATIN!!!!!!!!"

el ember a Foldon aki zselatint tesz a kocsonyaba
hihhetelen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 21:22:17

@Vaczak2: Én már nem emlékszem, hogy volt-e nálunk kocsonya, de valószínűleg nem (merthogy nem emlékszem :). Szerintem már felnőtt fejjel ismertem csak meg. Viszont azóta igencsak jó barátságban vagyunk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 21:24:42

@hagyma: Ilyet hallottam én is valamikor régen. Amikor még bolti kocsonyát is vettem ... De azt viszont tapasztalatból tudom, hogy a sok ín, izület és bőr nagyon jót tesz az alvadásnak. Tegnap például kocsonya lett a gulyásomból is, pedig csak inas marhalábszárból készült. :)

Vaczak2 2016.02.20. 21:45:35

Nyolcvanháromban Kulcson az évfolyamtársnőm nagybátyjának fabodegájában halászlé. A maradék reggelre megkocsonyásodott, Tűz fölött nyárson gyártott pirítóssal maga volt a mennyország.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.21. 08:23:02

@Andrass9:

Kacsából is lehet finom kocsonyát készíteni.
A csontosabb részeket kevés vízben sok fűszerrel megpároltam, hogy majd köretekkel jó lesz, aztán a szaftjából finom kocsonya lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.21. 09:54:50

@látjátok feleim szümtükkel: Hááááát ... próbáld ki. Engem nem fogott meg a bombasztikus szöveg ellenére sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.21. 09:55:43

@látjátok feleim szümtükkel: Csirkeszárnyvégből is. Rengeteget csináltam a macskának, amikor csirkeszárnyat grilleztünk :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.21. 09:56:29

@Vaczak2: Matula bácsi ott volt?
@látjátok feleim szümtükkel: Szénhidrák biztos nincsenek benne, zsír viszont annál inkább. Nekem momentán elég egy démonnal küzdenem, fogyni ráérek máskor.

Boar... 2016.02.21. 10:33:43

Zöldséget mi is csak a húslevesbe teszünk, kocsonyába nem való.
Füstölt kell bele, fokhagyma az elején gerezdbe, a végén zúzva, közben meg jó bőven.
Idén "télen" mi is csak egyszer főztünk, ez gáz...

Fenchurch68 2016.02.21. 11:10:41

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban, a jó kis kacsafarhátas húslevesem is mindig megkocsonyásodik.

Ezeknek a hamis pizzáknak a karfiolos verzióját csináltam párszor, nem rossz, nem érezni rajta igazán a karfiolt. Aztán rájöttem, hogy nekünk jobban ízlik, ha vékony cukkini- vagy padlizsánszeletekkel rakom ki a tepsit, és arra kerül a feltét. De nem lehet rossz ez a parmezános se, lehet, hogy megenném még üresen :)

Nem engedi az én édes uram, hogy füstöltet tegyek a kocsonyába, pedig én szeretem :( (Az a megoldás, hogy megfőzök külön egy csülköt, és szépen megeszegetem a kocsonya mellé, kenyér helyett. Tudjátok, mint a Micimackóban, nehogy mohónak tűnjek.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.21. 11:22:15

@Fenchurch68: hat , ha az en nejem foz es a konyha fele jarok es jartamban keltemben esetleg javaslanek valamit, a szemevel kizavar a konyhabol
ugyhogy tegyel bele nyugodtan egy kis fustolt tarjat es mikor leszurod a kocsit van amellik tanyerba tegyel belole van amellikbe ne

Fenchurch68 2016.02.21. 16:01:47

@hagyma: Vannak itt nálunk kaják, amiknek én vagyok a felelőse, és van, amiknek ő - még akkor is, ha éppen a másik fél főzi.

Nem vetne az éhes vérmókusok elé, ha tennék bele füstöltet, meg is enné, nem is szólna be, csak hát ez az "ő kajája", amit úgy csinálok, ahogy ő szereti. A rakott krumplit meg ő csinálja úgy, ahogy én szeretem, pedig náluk azt volt a szokás, hogy ment bele pirított hagyma, meg nem volt alatta-fölötte zsemlemorzsa.

(Nem a tányéros részével van a baj, hanem megérzi az ízén, és az neki már nem olyan. Mint nekem a hagymás rakott krumpli. Éhenhalás ellen persze jó...)

Na és most nem mentegetőzöm tovább, mert rosszul jövök ki a dologból :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.21. 16:20:05

@Fenchurch68: nalunk mindig a felelos fozi az adott kajat:)
de naturlich nem szolok bele a csaladi eletetekbe, de hozza kell tennem egy kis fustolt tarja kell bele
mar a kocsonyaba
/ hozzam kellet volna jonnod, de mar keso, mert a rakottkrumpliba nem kell se piritott hagyma se zsemlemorzsa/
mer abba krumpli kell kolbasz tojas meg tejfel ezket behalmozod egy kivajazott jenaiba oszt jonapot

Ez vagyok 2016.02.21. 18:24:50

@hagyma: A 70-es évekig falun csak füstölt köröm, farok, csülök, bőr került a kocsonyába, mert így tudták tartósítani.
Az a füstölt, amit akár 1 hónapig is a sóteknőben tartottak és szinte naponta elöntötték alóla a lét és újrasózták, aztán hideg füstön füstölték. A kocsonyafőzés az alapos áztatással kezdődött és sokórás főzéssel járt. Volt aki, csak fokhagymát és hagymát, száradt egész pirospaprikát és borsot tett bele. Kitálaláskor a tetejét fűszerpaprikával szórták be. Nagyon finom volt. Bár annyira intenzív volt az íze, hogy az egyik ismerősöm ecettel locsolta evés előtt.

Boar... 2016.02.21. 18:35:44

@Ez vagyok:
Ezek csak részigazságok...
-A kocsonyát lehetett friss vágásból is főzni, főzték is. Falun is volt húsbolt és ha alkalmanként valaki csak egy-egy disznót vágott, annak a "maradék" (tehát ami nem kellett a töltelékárukba) alkatrészei amúgy is kevesek lettek volna egy rendes adag kocsonyához. Ettől függetlenül persze füstölték a körmöt, esetleg a fejet is ha nem kellet a sajtba, valamennyi bőrkét, ezek adták a füstös ízt.
Amúgy ezek a cuccok nem állnak egy hónapot a sóban, az már egy egész sonkának is elég.
Sokan a füstölthús nélküli kocsonyát is ecettel eszik.

Fenchurch68 2016.02.21. 18:37:38

@hagyma: Ebben a kedvesnek nagyon dolgozós időszakban én főzök, de ha lehet, olyasmit és úgy, hogy legalább ebben legyen egy kis öröme :)
Aztán elmúlik az adóbevallási meg törvényváltozási időszak, és akkor ő is kiteljesedhet. Legfeljebb rendelek egy pizzát. (Ezt rögtön visszavonom, finomakat főz! A különbség, hogy neki ihlet kell hozzá, én meg húszévnyi nagycsaládos működés után muszájból is tudok.)

Ez vagyok 2016.02.21. 18:47:41

@Boar...: Igen, a falun is volt húsbolt...
Húsvét, karácsony, másra nem emlékszem, hogy mértek volna kényszervágott állat húsát a falunkban a "húsboltban", ami egy koszos helyiség volt egy pulttal, ahol a tízfalura jutó egy hentes mérte ki. Ott álltunk többórát, mire ránk került a sor és 2 kilónál többet nem lehetett kérni, azt sem, hogy mit. Ami épp sorra került. Volt, hogy gyerekként 4 órát álltam sorba, mint a szardínia és két kiló lecsupaszított oldalascsontot kaptam. Tiszta hülyék voltunk, hogy erre gyúrtak a szüleim, mikor akkoriban falun a saját állattartás oldotta meg a húsellátást és tökjól.
Azért álltak 1 hónapot a sóban ezek is, mint a sonka, mert egyszerre füstölték. A kolbászt, disznósajtot előbb és csak pár napig, aztán később a többi sózott alkatrészeket.

Ez vagyok 2016.02.21. 18:51:18

Ja és a frissből is lehetett volna kocsonyát főzni, de ott volt a hurka, tepertő, lesütött oldalas, meg a meghagyott friss hús, így a kocsonya a füstöltre hagyatkozott. És akkoriban általában egy disznót vágtak évente, mert annyira nem ment jól, mint most, mikor Magyarország jobban teljesít.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.21. 19:28:31

@Ez vagyok: en majdnem igy csinalom, annyi a kulonbseg, hogy nem cask fustolttel, hanem egy felkilo fustolt tarja
szemes bors nalam is megy bele
a pirospaprikat mar leszures utan raszorom a kocsonyara meg alvadas elott
de biztos jo utana is
fokhagyma, hagyma evidens
ecettel nem ennem barmennyire fustolt
lehet egyszer kiprobalom 100 % fustolthusbol, korom csulok tarja stb
de cask olyan botyibol
nem tudom fustolten megalszik-e, de miert ne
a fustolt csulkos bablevesem is kocsonya let harmadnapra
@Fenchurch68: ez OK de a kocsonyaba kell egy kis fustolt tarja:)

/10 evet dolgoztam az APEH-nal es elodjeinel, olyan '93 korul mondtam fel, azota boldogan elek/
jo elotte sem voltam boldogtalan, de innentol cask a sajat adobevallasom
nalunk is idoszeru
TurboTaxon meg van 1 ora alatt, de iden nem kapkodom el, mert befizetok vagyunk:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.21. 19:55:37

@Andrass9: beadhatnam most is, eleg akkor fizetni, de nem akarom latni az osszeget
tul sokat csinaltunk tavaly
ez nem panasz. de iden szivas
kozben dolgozik a hazproject
meg majusban vagy szeptemberben megint megyunk haza
szoval oda kene figyelni, mert melozni sincs kedvem:)
van meg majd 2 honap

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.21. 20:02:20

mondtam is Marynek
eladunk mindent
kivesszuk a penzunket
nem fizteunk adot, oszt hazakoltozunk
veszunk egy kis hazat oszt jonapot
dehat 4 szot tud magyarul
/ mikor otthon voltunk tavalyelott, nem sokat volt nelkulem, mer ugye nem, de a noi wc-be nem kisergettem, hat - mint kesobb kiderult - a szomszedos fulkebol egy no kerte guritson at wc papirt mert neki nem volt, O meg nem ertett egy mukkot sem, de valahogy megoldottak, gondolom a csaj tudott annyit angolul hogy papir:)/
szoval lehet maradunk:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.21. 21:02:39

@hagyma: Ezek a legjobb eseményei egy külföldi útnak. Biztos, hogy Mary erre mindig emlékezni fog!

Boar... 2016.02.21. 21:52:32

@Ez vagyok:
Ha nem haragszol, magam is falun nőttem fel/élek, és némileg eltérő tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban.
Az "egy disznó" az semmire nem elég, arra pláne nem, hogy egy éven át ellássa a családot hússal. Kiváltképp ha nagyrészét feldolgozzák töltelékárunak.
Disznót is vágok rendszeresen és bizony mindent csak addig tartunk a sóban amíg indokolt.
Úgyhogy ez a fajta okoskodás egy kicsit mellé ment...

Boar... 2016.02.21. 21:54:46

@Ez vagyok:
A lesütött oldalast véletlenül sem frissiben fogyasztjuk, épp azért van lesütve, hogy elálljon nyár végéig vagy még tovább.

Fenchurch68 2016.02.21. 23:02:57

@hagyma: Aki meg számviteli szoftvereket ír, az az Apeh meg a felhasználók részéről is a csúnyábbik végén van a vesszőnek ilyenkor, de hát az ősi dakota közmondás szerint, aki döglött lónak áll, ne csodálkozzon, ha... rugdossák? megnyúzzák? ezt a részt még nem gondoltam át :)
Legközelebb teszek bele füstöltet, de letagadom, és ha mégis kiderül, te leszel a hibás!

Marynek még szerencséje volt, nekem anno Leningrádban sikerült benyitnom egy olyan női klotyóba, ahol a trónusok közt nem volt semmiféle elválasztó fal. Mindenki udvariasan másfelé nézett akció közben. (Papír? Milyen papír? :D)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.22. 07:29:34

Amiről Ez vagyok írt, az valóban úgy volt, bolt sem volt sok, hentes meg csak hetente egy napon volt nyitva. Később a tsz időkben valahogy már több napon akadt levágni való állat. A családok zöme pedig valóban csak egy disznót tudott vágni, azzal kellett beérni addig amíg futotta. Utánafőleg baromfi volt, vagy még az sem.

Most is előferdül, hogy falun nincs húsbolt, csak abban az egy-két élelmiszer boltban hús és hentesáru pult, a maga szerényebb választékával.

Boar... 2016.02.22. 08:54:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem egészen. A cuclizmus előtt normálisan működő piacgazdaság volt amit aztán sikerült szétverni. Ha nem volt a falunak mészárszéke akkor volt a városnak ahová amúgy is bejártak piacozni. A TSZ időkben ezt tönkretették. Nálunk volt "rendes" hentesbolt ahová tőkehús hetente egyszer vagy kétszer érkezett és volt a "hatósági" vágóhíd ahol a kényszervágott állatok húsát mérték ki. Ez utóbbiban igencsak változó volt a minőség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 11:08:51

@Andrass9: hat neki nagyon bejott minden, iden sem miattam megyunk....
@Fenchurch68: OK nyugodtan kenj ram mindent, nem kell bele sok negeyedkilo eleg
nem viszem leningradba:)
enn cask sima adoellenor voltam, bar bevallasi idoszakban en vezettem azr a csoportot aki vitte fe computerre a bevallasokat
eletemben nem tetriszeztem annyit

Fenchurch68 2016.02.22. 11:53:25

@hagyma: Leningrádba már nem is tudnád, ha akarnád se.
Van itthon egy szép kis harminc dekás füstölt tarjám, belecsempészem az idei utolsó kocsonyába.

Ha unalmas foglalkozást kell említeni, mindenkinek eszébe jut az adóellenőr; nagynéném férje szegény holnap lesz egy éve, hogy killed in action...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.22. 12:21:53

@Fenchurch68: jovan attol hogy megint szentpetervar, a varos meg ugyanaz, de nem tevezunk magyarorszagtol keletebbre menni, nem fer bele az idobe

hat az en adoellenorkodesem minden vol cask nem unalmas
eletemben nem ettem-ittam annyit es kerestem egy valag penzt a semmiert:)
kocsi sofforrel...
jo volt az, cask meguntam, hogy egyreszt utalnak, masreszt a,erikaba akartam jonni

Ez vagyok 2016.02.22. 18:09:18

@Boar...: Én a 60-70-es évek Magyarországáról írtam ezt, mikor falun csak az a hús volt, ami állatot tartottak. Az egy disznóvágás nem tartotta el hussal egész évben a családokat, de akkor kellett vágni, mert hideg volt és nem volt hűtőszekrény. A hosszas sózás is a tovább eltarthatóság miatt volt. Mikor a disznóságok elfogytak, akkor a tyúk, kacsa, nyúl és még egyéb ilyenekkel oldották meg az éves husellátást. Lesütött oldalas is a választékot bővítette.@látjátok feleim szümtükkel:
Mész a fenébe, egyébként az okoskodás jelződdel.

Ez vagyok 2016.02.22. 18:12:35

@látjátok feleim szümtükkel: Bocsánat, nem küldtem el Boarnak írottat és előtte még rád kattintottam.
Természetesen Boarnak szól, hogy mész a fenébe.
Neked azt akartam írni, hogy a falunkban évente kétszer volt huskimérés, mint ahogy fentebb már írtam.

Ez vagyok 2016.02.22. 18:13:37

@Ez vagyok: Ja, mostmár évtizedek óta egyszer sem. (huskimérés)

Boar... 2016.02.22. 23:08:28

@Ez vagyok:
Én tíz évvel később, tehát a 70-es, 80-as években "gyerekeskedtem" falun.
Sajnálattal kell tapasztalnom, hogy ez tíz év különbség nálad azt okozta, hogy erősen szelektív lett az emlékezeted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.23. 09:19:11

@Ez vagyok: Hagyjad Imre! Nem éri meg még bosszankodni sem Boar... szövegén, neki még a memóriája is jobb, mint Chuck Norrisé :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.23. 11:29:44

@Boar...:

Nem szelektív az emlékezete, te vagy idi egy idő óta. Még hatvanas években is csak egy disznó vágására futotta a falusiaknak, de cipőt már tudtunk több párat is venni. Korábban egyet tavasszal ( szandált, már ha tudod mi az ) és egyet összel meg azt amiben télen is jártunk. Meg volt egy pár tornacipőnk, amit dorkonak hívtak. Papucsunk a kinőtt és levágott sarku dorko volt.
Mellesleg én két táskával jártam ki az általános iskolát ( 8 évet ), mert többre nem futotta.

Szóval visszább az agyarakkal!

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.23. 11:40:17

@Boar...:

Persze, az utcánkban egy háznál volt tehén, azt meg nem vágták le hetente kétszer, mert kellett a tejből a bevétel az öt gyereket eltartani. Apám a két hold földjén nem tudott annyi gabonát és takarmányt termelni, hogy fussa a tehén tartására, és ilyen volt a falu lakossága többségének a helyzete is. Sokáig, legalább a hatvanas évek végéig. Ha te hetvenben-nyolcvanban volták gyerek, akkor mi a f*(szabadon bármit ide lehet értelmezni, de rossz az, aki rosszra gondol:D )t jártatod a lepénylesőd a korábbi időkről? Az én gyerekem is a nyolcvanas években gyerekeskedett falun, de nem büfög olyanról, amit nem ismer. Kapj be egy kis szódabikarbónát!

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.23. 11:41:32

@Ez vagyok:

Nem értettem félre. Voltam én már más helyekre is elküldve, de valahogy nem ártott meg.:D

Boar... 2016.02.23. 16:48:03

@látjátok feleim szümtükkel:
Lehet, hogy én vagyok az idióta de nem igazán értem, annak, hogy Ti csórók voltatok, mi köze van a témához? Az alap probléma amibe igazán belenézhettél volna mielőtt voltál szíves tahó módon belepofázni, annyi volt, hogy miből is készült faluhelyen a kocsonya?
Ehhez pedig semmi köze annak a sok zagyvaságnak amit összehordasz az egy tehénről meg a két iskolatáskáról.
Ha az alkohol hagyott volna még pár agysejtet a fejedben, talán leesett volna neked is amit arról írtam, hogy történelmi vagy néprajzi visszatekintést nem az alapján a pár sötét évtized alapján kellene csinálni amikor a magántulajdon jóformán bűnnek számított.
Attól, hogy tíz évvel korábban tapostad a poros falusi utcákat mint én, ,még nincs jogod leugatni és jó szokásodhoz híven megmondani, hogy mihez szólhatok hozzá...
Amúgy meg szopkodjátok nyugodtan egymásét, globális felmelegedés van, senkit nem zavar... A fórum fura ura majd kiteszi a tizennyolcas karikát ha akarja.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.23. 18:24:50

@Andrass9:

Egészen okos ez az alak, tudja - gondolom tapasztalatból - hogy az alkohol öli az agysejteket. A mai ártót már biztos bekapta.
A szopkodást nem értem, tarthatna egy szemléltető bemutatót.:D

Ez vagyok 2016.02.23. 18:31:10

@Boar...: Te ugattál le engem, hogy mit okoskodok. Semmi értelme nem lett volna, hogy mást írok, mint amit gyerekkoromban tapasztaltam. Miért írtam volna mást?
Ennyit erről és most már neked címezve: mész a fenébe. Neked is lehetnek emlékeid erről az időszakról, én elfogadom és nem okoskodásnak tekintem.
Még a globális felmelegedést sem, amit végképp nem értek, hogy jön ide. Sőt, a 18-as karikát sem, de ha akarod, megmagyarázod, vagy nem.

Ez vagyok 2016.02.23. 18:33:32

@Andrass9: Aranyos vagy, de nem Imrének hívnak:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.23. 19:08:28

"...talán leesett volna neked is amit arról írtam, hogy történelmi vagy néprajzi visszatekintést nem az alapján a pár sötét évtized alapján kellene csinálni amikor a magántulajdon jóformán bűnnek számított."

Belegondoltam, és leesett. Mármint az, hogy az apám a néprajzi és történelmi hagyományt a kilencszázas évek elején kezdte tanulni, így a sötét évtizedre már közel fél évszázadnyi tapasztalata volt. Én meg ezt láttam/tanultam, mert nyitva volt a szemem.:D

Szóval a desznyó lábából, füléből, farkából a vágás utáni napokban készült a kocsonya ( zöldségesen ), mert az a friss húsból igazán finom, és akkoriban volt elég hideg is hozzá ( hűtőszekrény nem volt, fene se tuggya miért, de a paraszt nem díjazta ). A sózott karajcsontból, amit elég húsosra hagytak, húsvétkor készült étel, főként megsütötték lernibe ( ha valaki a nyócvanas években már nem látott ilyet, az a berakott/ falazott sparhelt/tűzhely sütője volt ). Hozzá tormaszószt főztek. Az oldalas csontot füstölték, abból lett a bableves. Ha már a néprajznál tartunk.:D

Boar... 2016.02.23. 19:37:19

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez már ovis szint...mármint hogy a Te apukád biztos öregebb mint az enyém és akkor jobban tudja, be be bee...
Egyébként meg kellene egyeznetek "Ez vagyok" olvtárssal a témában mert szerinte a "kocsonyaalkatrészeket" felfüstölték és csak füstöltből, vágás után hónapokkal készült ezen étek, Te meg ippeg az ellenkezőjét állítod és persze mindketten az egyedüli nagy igazság tudói vagytok...

Boar... 2016.02.23. 19:43:55

@Ez vagyok:
"A 70-es évekig falun csak füstölt köröm, farok, csülök, bőr került a kocsonyába, mert így tudták tartósítani."
Ha esetleg hozzáírtad volna a mondanivalódhoz, hogy "felénk ez volt a szokás", az mégiscsak más mint a nagy tuti megmondása.
Elhiszem, hogy nálatok így volt avagy láttál ilyet de engedd meg, hogy másfelé nem így csinálták. Azt is elhiszem, hogy nálatok naponta elöntötték a sózóból a lét de máshol ez sem szokás, értelme sincs mert az a lé tartalmazza a szükséges sómennyiség egy részét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.23. 20:08:40

@Boar...: Ha már ennyire szép és udvarias vagy: tegyél légy szíves egy "mifelénk" vagy "minálunk" szócskát a kinyilatkoztatásaid után. Talán kicsit hitelesnek tűnnél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.23. 20:19:59

@Ez vagyok: Régi Homár szleng: "Hagyjad Imre! Aki hülye akar lenni, az hülye is marad."
homar.blog.hu/2008/11/17/setalokkal_ordibalt_a_turkalos

Boar... 2016.02.23. 20:21:57

@Andrass9:
Rendben kedves András...
"Mifelénk" a magadfajtákat jellemtelen szarházinak nevezik...
Ezt is megértük.

©________ 2016.02.23. 20:26:46

@Boar...:

Nem hagy nyugodni a gondolat: ha ennyire utalsz itt mindenkit, ahogy minden alkalommal kifejezed, miert jarsz ide?
Szeretsz szenvedni?

Boar... 2016.02.23. 20:40:47

Nem utálok mindenkit, még téged sem bár időnként félelmetesen ostoba tudsz lenni(most is).
Az is tény, hogy akiket igazán szívesen olvastam, már keveset vagy egyáltalán nem írnak ide.
Andrást sem "utálom" bármennyire is akarja bebeszélni magával de a mai szereplésével meglepett, nem gondoltam volna, hogy ilyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.23. 20:52:40

@Boar...: Na látod, tudsz te, ha akarsz! Az első hiteles mondatod is megjött. Köszönöm szépen a véleményedet :)
Csak az a kár, hogy nem értem. Muszáj nekem mindent érteni?

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.23. 20:58:35

@Andrass9:

Hatökörrel régen földet szántottak, ma meg blogot. Ezt remélem érted.:D

Topy 2016.02.24. 08:37:21

a borssal vs cukorral vitát értem...
a benzin vs dízel vitát is értem...
a Microchip vs Atmel vitát is értem...

de egy kocsonyán így összeveszni?! :-O
mert még ha az lenne a tét, hogy ki eszi meg az utolsó tányérral...

Boar... 2016.02.24. 10:29:05

@Topy:
Kihagytad az "alaplével vagy anélkül", "rizzsel, tojással vagy magában", "hámozzuk-e a paradicsomot" c. gasztronómiai alapkérdéseket melyeken évtizedes barátságok buknak el, családok hullanak szét és több helyi konfliktus kirobbanásáért is felelősek...

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.24. 16:28:45

@Topy:

Miért? Hol volt itt összevisszaveszés? Te összevesztél valakivel?

Topy 2016.02.24. 16:31:04

@látjátok feleim szümtükkel: mondjuk tettlegesség még nem volt, mint egy rendes kocsmában szokás, de már majdnem repültek a kések...

Topy 2016.02.24. 16:31:55

@Topy: ... a csontnyelűek...

Boar... 2016.02.24. 17:20:48

@Topy:
"Nyele" a gereblyének van, a késnek meg markolata... :-)))
"Mifelénk".

Topy 2016.02.24. 18:29:55

@Boar...: mifelénk meg olvasnak Rejtőt :D

Ez vagyok 2016.02.24. 18:59:12

@Boar...: Mi a fenéről írnék másról, mint ahogy nálunk volt szokás:)
Most már teljesen más szokások vannak arrafelé is.
Én meg már vagy 8-10 éve nem főztem kocsonyát se nyersből, se füstöltből:) De nem azért, mert vegák lettünk, valahogy kimaradt.

Ez vagyok 2016.02.24. 19:06:05

@Topy: Mifelénk is:
- Uram! A késemért jöttem!
- Hol hagyta?
- Valami matrózban.
- Milyen kés volt?
- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
- Kagyló.

Topy 2016.02.24. 22:05:27

@Ez vagyok: és mifelénk már rosszul emlékeznek a részletekre!

Boar... 2016.02.24. 22:26:43

@Topy:
A kagyló volt...egy darab húszcentis kagylóritkaság...
De nem "mifelénk"...