Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Bolonyai ragu

2016.02.18. 07:00 Andrass9

Talán ez az a ragu, amit majd minden gyerekes anyuka készít. Ki így, ki úgy, de amennyi receptet, illetve ilyen nevû ételt láttam, egyik sem az igazi "bolonyai ragu". Olyannyira, hogy még én sem készítek autentikusat, hiába tanultam a receptet anyámtól, aki Bolonyában állt a nyári hõségben a tûzhely mellett, hogy megtanulja.

32.jpg

Hát most elolvastam az eredeti olasz receptet (egyet a sokmillióból), hogy fõzök egy autentikusat. Azután elolvastam még jónéhányat, és megnyugodtam. Olyan ez is, mint az autentikus halászlé. Csak annyiféle van, ahány bogrács meg még egy. Ezek után nyugodt lélekkel hívom ezt is az egyetlen és igazi, autentikus bolonyai szósznak (sugo az olasz neve).

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marha (lehetõleg zsíros, de ilyenkor persze csak száraz marha van a csodahüttõben)
  • 15 dkg pancetta (hasaalja szalonna, nem füstölt)
  • 6 dkg sárgarépa
  • 6 dkg zeller vagy zellerszár
  • 6 dkg vereshagyma
  • 6 girizd fokhagyma
  • 30 dkg sült paradicsom
  • 8 dkg sürített paradicsom
  • 4 dkg parmezán sajt
  • 1/2 pohár száraz fehérbor
  • csilis olivaolaj
  • 2 ek olivaolaj
  • csirkealaplé
  • 1/2 pohár tej vagy tejszín
  • 5 dkg tubusos krémsajt (Vaczak2 kedvéért, meg az jó sürítõ a szószba)
  • kis csokor bazsalikom
  • 1 ek morzsolt oregano
  • feketebors

10.jpg

A tej lemaradt a képrõl, szintúgy a fûszerek, viszont most teljes szépségében bontakozik ki az olivakiöntõm :) A pancetta saját készítésû (lesz róla poszt is), most kóstoltam elõször. Rettenetesen sós, de abból veszít majd a mosásnál. Felkockáztam és a tottyos lábasba vetettem. Adtam hozzá még olivát is, akkor szebben sül ki belõle a zsír, és kevésbé füstöl. Feldaraboltam a zöldségeket, amit azután a késes aprítóba szedtem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szalonna szép pirosra, koppanósra sült, kivettem hát szûrõkanállal. Ha nem lenne ilyen sós, feldarabolva visszatenném a szószba, de inkább megeszegettem munka közben. Az aprítóban összedarált zöldséget a forró zsírba forgattam, majd elkezdtem nagy lángon párolni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Mire zsírjára sült a zöldség, belemorzsoltam a darált húst, és fellazítottam a borral. Jól lepirítottam és hozzáadtam a paradicsomokat meg az alaplevet is. Kicsi lángon fõztem bõ egy órányit, idõnként pótolva az elfõtt vizet.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Ekkor már a hús is megfõtt, hozzáadtam hát az oreganot, 5 tekerés feketeborsot, és elkezdtem hezitálni, hogy akkor most tegyek bele tejet, vagy ne tegyek. Végül feleségem válogatóssága gyõzött (hisz neki is fõztem): a tejet kihagytam, viszont csendben beleolvasztottam a krémsajtot :)

27.jpg

Feltettem a zubogó sós vízbe a tésztát, ami most valamiért 12 perc alatt lett al dente. Erre varrjál gombot, máskor 8 perc alatt kész.

29.jpg

Szedtem feleségemnek:

31.jpg

és magamnak is:

30.jpg

Megszórtam a szószt friss aprított bazsalikommal, a tetejére reszeltem parmezán sajtot. A tej viszont nekem sem hiányzott belõle.

Valójában ez a ragu szélesmetéltel jobb lenne, mert túl darabos a spagetti karcsúságához. Kék tányéron meg mutatósabb lenne ...

50 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma zeller parmezán bazsalikom bors fehérbor pancetta sárgarépa alaplé darálthús oregano olivaolaj paradicsompüré krémsajt hasaalja szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr168384168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxylady 2016.02.18. 08:42:04

Nyami!Legutóbb én is tettem bele hirtelen felindulásból egy kis tejet, itteni ihletésre még életemben először parmezánt is reszeltem bele, nem volt panasz, falnám ezt is!Lasagnénál szoktam csalni tejjel, besamel helyett azt öntök rá, krémesíti és mégsem 5000 kalória.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.18. 09:06:57

@Foxylady: Az egyik autentikus és igazi recept szerint a zsíros tejet be kell süríteni egészen tejszín sűrűségre, és úgy hozzáadni. Tényleg ki kéne próbálnom :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.18. 12:39:36

nem tehetek rola nem birom ezeket az olasz pasztakat
egyaltalan az olasz konyhat
spagettihez kell kanal is a feltekeres vegett:)

©________ 2016.02.18. 13:40:30

Amit en autentikusnak ismerek, azt min 4 oran keresztul fozik, tobbszori lepiritassal es felengedessel:-)
En igy csinalom, es igy kialakul benne az umami is

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2016.02.18. 13:52:15

"....mert túl darabos a spagetti karcsúságához." Talán csak annyi hozzáfűzni valóm lenne hogy miután kifőzted a spagettit egyenesen a bolonese ragura kéne rátenni, nem leöblíteni , egyenesen a szűrőedényből vagy merítőkanálból rátenni és egy kicsit összeforgatni/ ezáltal elérjük hogy a főzővízből a keményítőt nem leöblítve a spagetti egy kissé ragadós lesz és jobban tapad rá a ragú /, egy - két percig kevergetve még együtt rotyogtatni és utána megszórni sajttal , miután a tányérba szedtük ismételten szórunk rá egy kis sajtot . Mindez persze csak részletkérdés de mint tudjuk az ördög a részletekben lakozik . Sokan azért nem tálalják így a bolognait mert több adagot készítenek mint ami az étkezésnél elfogy és a maradékot másnap már nem lehet olyan gusztán tálalni , mint amikor frissen volt kifőzve . Itt kell alkalmazni azt a trükköt hogy felmelegítésnél úgy kell bánni a maradék bolognai spagettivel mintha rizottót készítenénk és egy kicsit tovább kel készíteni.

Fenchurch68 2016.02.18. 14:10:09

De jó ez, van is hozzá minden (kivéve a tésztát, de már teljesen beépült a családi köztudatba, hogy az ilyesmit blansírozott cukkinival esszük - krémsajt sincs, de van 30%-os tejszín), megvan a szombati kaja.
@Foxylady: Kösz a tejes ötletet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.18. 14:42:11

@Az amatőr hagyományörző: Nagyon sokban egyetértek veled. Életemben nem öblítettem le a tésztát. A főzővízból minimum egy merőkanálnyi megy a szószba - kell a plusz keményítő :)
Ilyen kis mennyiséget most főztem először. Nem véletlen, hogy eddig nem posztoltam. A legkisebb adagom is 8 liter volt 4 kiló húsból, amit azután kupakos befőttesüvegekbe merek, és kidunsztolom. Felhasználáskor kerül bele a tésztalé, de csak mostanában szokom rá a tészta direkt belemerésére a szószba, még nem mindennapos gyakorlat, de hogy ketten vagyunk csak, lehet próbálgatni. Pont a kis létszám nem engedi viszont az előre főzést - nem fogyna el, tejfeles sajtos tésztát (neaggyisten mákosat!!!) ennék másnap, stb. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.18. 14:45:36

@Babette©: a 4 kiló húsból készített változat nekem is 5-6 órán át fő. A zöldségarányok is mások benne. Mindkettő autentikus (még paradicsom vagy fűszerek nélkül is - lásd Váncsa Lakoma 2-t)!

A fickó 2016.02.18. 15:48:06

Én Marcella Hazan az „anti Julia Child”, vélhetően autentikus, letisztult receptje szerint készítem már legalább 5-6 éve.

www.seriouseats.com/recipes/2008/01/classic-cookbooks-marcella-hazans-homemade-tagliatelle-bolognese-meat-sauce-recipe.html

Az azt megelőző 30 évben én is elbohóckodtam különféle bolognai ragu megoldásokkal. :D Ez a ragu hosszan készül, a vaj és tej (tej-vajzsír-kazein) fontos eleme a ragunak. Eme sűrű zselatinos ragura jellemző még a decens fűszerezés is. Nincs telenyomva a tipikus olasz herbáriákkal. A marha kollagénben gazdag, ugyanakkor ízes nyak részéből készül (nem zsíros húsból), lassan hosszú ideig. H. Blumenthal ökörfarkat csontoz hozzá. Kerül bele sertéshús, apró kockákban, jól lepirítva, nálam főleg a Maillard reakcióból adódó ízanyagok végett. A kollagénből keletkező zselatin jó konzisztenciát ad a szósznak, és a tejben lévő anyagok, a kazein, megvédi a húsdarabkákat a savas (bor, paradicsom) összetevőktől eredő kiszáradástól. A száraz szájérzetű, erős rágáskényszert kiváltó húsrögök helyett szájban olvadó, szaftos húsdarabkákat kapunk. Köszönhető még ez a hosszú és lassú készítési folyamatnak is. Addigra a szósz víztartalma kicsi lesz. Akkor jó az állaga, ha a vajzsír kiválik a tetejére. Jól bírja a fagyasztást, ezért én mindig „ipari mennyiséget” készítek. :D A ragu nálunk legtöbbször lasagne-ban, vagy házi széles metélt tetején végzi.:D

afickofakanallal.blog.hu/2014/02/26/a_tokeletes_bolognai_lasagne#more5833094

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2016.02.18. 16:02:59

@A fickó: Ehhez nem igazán van mit hozzátenni legfeljebb azt hogy : ahogyan a nagykönyvben .....:-)

©________ 2016.02.18. 16:25:14

@A fickó: ez jol hangzik, el fogom olvasni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.18. 16:29:13

@A fickó: "anti Julia Child" vélhetőleg soha nem látott olasz konyhát, ami nagy szégyen rá nézvést. Az olaszok az ilyen lányt nem is adnák férjül senkihez, mert a menyasszonynak már tudnia kell főzni!!!
"She was born in Italy but immigrated to the United States as a bride. Though she had never cooked before, she had to learn to feed her husband (hey, it was the 1950s), and luckily for all of us it turned out that she was no slouch. She began teaching Italian cooking in New York City and eventually published several books of her beautifully simple, authentic recipes"
A legszebb része: mivel nem tudott főzni, hát elkezdte tanítani :)))

A fickó 2016.02.18. 16:43:38

@Az amatőr hagyományörző: A jó minőségű olasz száraztészta felülete érdes, sohasem tükörfényes, mint a legtöbb tömeg méretekben gyártott ipari változatoké. Ezeken sima felületeken nem tapad meg semmi. :D Néhány tészta fajta pont ezért strukturált gyárilag.
Ez az egyik kedvencem, az alábbi olasz gyártó tésztája, ha éppen nem gyúrok magam. Penne-t és spagettit, meg még jó néhány félét amúgy sem tudok készíteni sajnos. :D Elég drágák, de a minőséget meg kell fizetni.

rustichella.it/index.php?lang=en

Ezen tészták felülete érdes, főzés után a nagyobb és érdesebb felület jobban fogja a szószt. Jobban bele is ivódik. Érdemes kipróbálni, mert ízre és állagra is nagyon jó.

A fickó 2016.02.18. 16:55:35

@Andrass9: Így működik, ez a világ.:D De, attól még tudhatja, hogy milyen egy jó olasz étel, emlékezhetett a mamma főztjére.:D
Egyébként, látom sikerült kiragadnod a lényeget a hozzászólásomból.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.18. 17:35:09

Köszönök szépen!
Böjt után jöhet. Nekem tökéletesen megfelel, ha nem is túl letisztult a recept, elég, ha tudom miből készült és jóízű. Amúgy majdnem szűz vagyok ezen a téren. Lasagne-be ugyan követtem már el valami hasonlót, de nem követte több próbálkozás. blogkocsma.blog.hu/2012/10/05/lasagne_magam_modjan

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.18. 20:12:31

@Waka: Jó estét!
Én nem böjtölök: főztem egy finom gulyást magunknak, aminek a fele már el is fogyott, pedig csak ketten vagyunk rá. Gyönyörű lábszárat hozott hozzá a feleségem :)

Benikuty 2016.02.18. 20:38:46

@Andrass9: utolsó mondatod azért csak előhozta az ördögöt...
azt a hasaalja szalonnát, ami a képen látszik, a disznó nem a tokája helyén hordta? ...csak a hitelesség kedvéért. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.18. 21:28:05

@Benikuty: Semmi sem lehetetlen, de ez egy közel fél négyzetméteres hasaalja szalonnából lett levágva. A húsosabb darabot vettem ki a pácból, kifejezetten ehhez az ételhez. A hentes meg hasaaljának adta el. De mivel nem vagyok hentes, lehet, hogy ez egy olyan óriásdisznó, aminek olyan nagy tokája volt :)
Dehát az isten és a hentesek malmai ... Majd kiderül, amikor kiveszem a pácból az egészet, és felakasztom száradni. Boltban minálunk még nem láttam ezt a füstölés nélküli változatot - csináltam hát magamnak egy évre valót.

Benikuty 2016.02.19. 17:32:36

@Andrass9: a vastagsága mindenképp gyanús, ezért tettem szóvá.
Érdemes a neten keresgélni, tokából készítve guanciale néven ismert. A füstöletlen változat érlelése min. 3 hónapon át kívánatos, 16 fokos maximális hőmérsékleten, és legalább 75% rel. páratartalmon. Ezt nehéz biztosítani, de nekem az érlelőben megvan...Ellenkező esetben rommá szárad, az elvárt vajas puhaság hiábavaló ábránd. Nálam mangalica tokából készül, darabja olyan 1,8-2,2 kg. Hogy ne feledjem, a toka direkt ennek a terméknek megfelelően kerül formázásra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.19. 17:43:20

Köszönök szépen!
@Andrass9: Az sem rossz falat. Én éppen szejtánt főzök. :D
Tegnap a Tesóban Nectar fajtájú vetőkrumplit láttam. Még a gugli sem dob fel rá találatot, az ördög tudja miféle lehet.

Vaczak2 2016.02.19. 19:02:31

Talján ételek... nahiszen.
Most lett kész a töltött káposztánk, (90+ db asszonnyal közösen építettük). Holnap holnapután vendégjárás, arra gyúrtunk.
Nálunk a bolonnyai szósz a gyerek kifejezett kívánságára gombát(!!!) is tartalmaz, sajnálom, ez van. Biztos dél-bolonnyai a gyerek.
Krémsajt viszont nincs benne (Íme egy legenda vége).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.19. 19:08:48

@Vaczak2: Pedig jót tesz neki! Mondjuk a gomba sem árt (kis vargányával lehet turbózni). Az eredeti receptben még máj is van (azt nem szoktam a dunsztolt változatba tenni - félek)!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.19. 19:12:41

@Waka: A helybéli 3 betűsben pedig Norda, Mozart, Hópehely néven futó krumplik, kiflikrumpli és rengeteg noname változat kapható. A Hópelyhet már próbáltam, finom pürének.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.19. 19:42:26

@Andrass9: Bedobtam egy vacsora utáni szűretlen búzát, és belefutottam a ZKI nepper ismerősbe. Impala, Balatoni rózsa és Cérie megrendelve 780 Ft/ 50 szem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.19. 19:57:24

@Waka: Jó dolog az a szüretlen búza :)
Én nem merek ezen a kis területen krumplit ültetni, mert nem marad hely a csilinek ...

Benikuty 2016.02.19. 20:23:12

@Waka: ha én krumplit termelnék, biztos a keszthelyi fajták közt kutakodnék, azon kívül ki nem hagynám az amandine nevű francia fajtát :)

Benikuty 2016.02.19. 20:26:24

@Andrass9: szívesen adok kóstolót, ha az alapanyag érdekel annak beszerzésében segítek.

Benikuty 2016.02.19. 20:27:47

@Waka: a zki termékei eléggé őskövületek, de te tudod...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.19. 22:23:39

@Andrass9: Helyszűkében szerencsére nem szenvedek.
@Benikuty: Salátaburgonyának a chérie-t ültetem már pár éve, a amandine elég kényesnek tűnik. A vetőgumó nem a ZKI-tól származik, csak forgalmazza, az meg nem árt neki.

A fickó 2016.02.20. 00:57:21

Az igazán jóízű krumplik macerásak, ezért nem lehet nálunk kapni. :( Saláta krumplinak legjobb a Ratte, ugyan hasonlít a somogyi kiflire, de az sajnos nem olyan jó. Azon kívül könnyen bezöldül, csírásodik.
Ültessetek batátát, az eléggé igénytelen és nem kényes.:D Ásotthalmon a csapból is az folyik, palánta rendelhető.
Fejlődünk, csak éppen visszafelé, régen még be tudtam szerezni a a kedvenc krumplijaimat, ma már nem, mert mindenki azt termeli, amit kényelmes. A csúcskonyhák a szerencsétlen Ratte-t is Franciaországból rendelik. Mindenki szereti a sültkrumplit, de pl. az Innovator-t a termelő nem tudja kiskereskedelemben eladni, mert senkinek sem kell a nagy hosszúkás kissé bumfordi krumpli. Bezzeg a mekikben, a fagyasztott változatokban rogyásig ezt tolják, csak nem tudja a sok agyatlan, mit is eszik. Egyébként igen jó ízű, iszonyú magas a szárazanyagtartalma, könnyű ropogós krumplit sütni belőle.

A fickó 2016.02.20. 01:28:40

@Waka: Az ördög nem is, de a fickó már evett is.:D

Itt van egy adatlap a krumpliról, a lényeg bőven benne van, akár ki is nyomtathatod:

www.ipmpotato.com/varieties/?show_1=23&order_1=ASC&orderby_1=name

Nagyon nem emlékszem már rá, milyen volt, de ha nagyon rossz lett volna arra emlékeznék. :) Legalább 60-70 félét már kóstoltam, innen onnan.:) Müllertől szoktam néha rendelni "degusztációs" zacskót, ilyenkor legalább 10 félét válogatok bele. Képesek fél kilónként kicsomagolni. :) Mindenesetre szép krumpli fajta ez, azt írják róla, hogy jó textúra, jó íz, B tipus. :)

A fickó 2016.02.20. 01:34:44

@Benikuty: De, hol lehet venni Amamdine-t? :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 09:19:07

@Benikuty: Köszi az ajánlatot! Most már késő lenne belekezdeni, nekem nincs nagy érlelőhelységem, az idő meg már melegszik. Jövőre - ha el nem felejtem, és beválik a mostani pác - jelentkezem anyagért!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 09:21:58

@A fickó: Az a baj, hogy a magyar krumpliismeret katasztrofális. Az árusok azt se tudják mit árulnak! Még a nagy hiperek sem cimkézik fel - ezért is lepett meg, hogy itt láttam krumpli neveket is kiírva. Talán MGBT írt régen hosszú cikket a krumpliról? Benikuty biztos emlékszik rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 14:11:00

@Benikuty: Köszi! (a csuda igazodik el egy 5 mássalhangzós monogrammon:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.20. 16:58:36

@A fickó: Ebben a kategóriában (B) az Impala vált be nekem.
www.kzpcvetoburgonya.hu/impala-holland-minigumo
Kísérleteznék én mással, ha tudnék 10-15 vetőgumót venni. 50 sok próbálgatni, mikor 150-180 tövet szoktam egy évben ültetni.

A fickó 2016.02.20. 21:57:42

@Andrass9: Ismerem az írást, de sajnos ez sem javít azon a helyzeten, hogy nem kapni itthon jóízű krumplit. :) Marad Müller, igaz drágább, de több, mint 150 féle krumpliból választhatok és 4 nap múlva már be is adja az ajtón a futár a két 15 kg-os kartont. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.20. 22:46:44

@A fickó: Hát pont a legjobbnak kihozottat, a Hópehelyt, lehet kapni a CBA-ban. Amúgy egyet értek veled a krumplifronton.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 18:01:22

@Robiekin: Vegáknak is jó, ha a húst kihagyod (esetleg lencsével helyettesíted - valamikor olyat is posztoltunk már), és a pancetta helyett olivát használsz. A gyökérzöldségek a paradicsommal egy csodás ízvilágot eredményeznek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 18:03:56

@Andrass9: blogkocsma.blog.hu/2013/12/01/bolognai_lencse
Nem pont az, amit keresel, de próbálhatod hús nélkül. Tészta helyett meg lencse, és akkor a fehérje is megvan.

Benikuty 2016.03.13. 18:21:24

@A fickó: azért ha érdekel, ebben az évben is termeli Sanyi gazda a szigeten a keszthelyi Démont.

A fickó 2016.03.13. 23:38:57

@Benikuty: Érdekel - ha valami, akkor a Démon és a Hópehely biztos. De hol lehet majd hozzájutni?

Benikuty 2016.03.14. 02:18:21

@A fickó: megkeresel, összehozlak Sanyival. Káposzták, karfiol, répa, gyökér, karalábé, zöldborsó, zöldbab szintén fociznak. Minimális növényvédelem, ennek megfelelő árak, de... :)
Bajban vagyok, elfogyott a Démon.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2016.03.14. 17:57:40

@Andrass9: Bevallom sokszor eszek tésztát paradicsomszósszal+sajt, de répa zeller sose ment eddig a raguba. EDDIG!!! :)
Amúgy vega vagyok tényleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 18:14:26

@Robiekin: Akkor jó étvágyat hozzá! (tarlórépát nem főztem még bele :)))