Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Paradicsomos sertésragu tarhonyával

2016.02.14. 07:00 Andrass9

Ez úgy kezdõdött, hogy nézegettem a tésztáspolcot valami spagettiért, amikor megláttam a tarhonyát. No az régen volt már, biztos a feleségem is örül neki. Jó, de milyen ragut készítsek hozzá?

35.jpg

A csodahüttõben van lapocka, a kamrában van hagyma, szalonna. Akkor ez már egy jó indulás egy tokányhoz. Igenám, de a hüttõben az orrom elõtt bujkált egy üveg sült bikaszív paradicsom (azt hitte, nem veszem észre), ami el is döntötte a kérdést.

Már csak a további összetevõket kellett begyûjteni:

  • 1,1 kg sertéslapocka (miért nem jár rá a szám a disznólapocka szóra?)
  • 35 dkg tarhonya (gépi!)
  • 4+1 nagy fej hagyma
  • 3 dl sült paradicsom
  • 6 girizd fokhagyma még a tavalyi termésbõl
  • 1 nagy ek liszt
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 5 dkg vaj
  • 80 g sürített paradicsom (kell a kisüveg jövõre a paprikának!)
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek aglio e olio keverék, jó csípõs
  • 1 ek + 1 tk só
  • 20 tekerés feketebors
  • 2 dkg szalonna

10.jpg

Nincs minden a képen, mert menet közben improvizáltam, de az alap az ennyi volt. Elsõ dolgom a hús felcsíkozása, ami közben a nagyon zsíros részeket azonnal a lábasba dobáltam. Daráltam a húsra 23 tekerésnyi borsot (mert elszámoltam magam :), és megszórtam a liszttel. Jól összekevertem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A lábasba kockáztam a szalonnát, és a fél vajat is beleolvasztottam. Szép nagy lángon kisütöttem a zsírt.

15.jpg

Amikor már barnult a zsíros rész meg a szalonna, szûrõkanállal kiszedtem a lábasból (és megeszegettem egy kis sóval, mig az étel készült). A forró zsírba borítottam a húscsíkokat, megsóztam és belevágtam a fokhagymát is, és fehéredésig pirítottam.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A négy hagymát félcentis félkarikára vágtam és összedolgoztam a hússal. Lefedve pároltam, amíg rendes levet nem eresztett.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ekkor jutott idõ a tarhonyát az oliván megpirítani szép színesre. 7 dl vizet a mikróban felforraltam, az ötödik hagymát meg pici kockákra vágtam és hozzákevertem a színes tarhonyához. Egy darabig még pirítottam, majd belezúdítottam a zubogó vizet. Lefedtem, és lassú lángon hagytam rotyogni.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A hús bõven eresztett levet, ezért itt volt az ideje a paradicsom hozzáadásának. A sült paradicsomokat összekaszaboltam. Ez a 3 deci eredetileg bõ kiló volt mag és héj nélkül - helyettesíthető is lenne friss paradicsommal. Rátettem a paradicsompürét is, és rászórtam a pirospaprikát. Jól összekevertem. Meglocsoltam még a fokhagymás/csilis olivával is.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Egy bõ órát még rotyogott, ami alatt a levét kis borral pótoltam. Gyönyörû középsûrû szaftot generált a sok hagyma és paradicsom.

32.jpg

A tarhonyát is beburkoltam két konyharuhába, amikor már lefõtt a tetejéról a víz. Így nem ég oda, a saját hõjében fõ tovább.

33.jpg

Feleségem farkaséhesen kérdezgette, mikor lesz már kész :)

34.jpg

Pompás volt! A csípõs olaj és a sok hagyma remek ízt kölcsönzött az amúgy is szaftos lapockának. Másnap kapott a kicsilyány is egy félliteres doboznyit, de neki valami más köretet kell készítenie: állítólag nem nagy tarhonyarajongó.

Mi ettünk még kétszer kiadósan belõle, mire elfogyott.

18 komment

Címkék: oliva hagyma fokhagyma bors vaj tarhonya liszt paradicsompüré pirospaprika lapocka sült paradicsom úttörőgombóc

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr278380718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.14. 08:52:03

Nagyon jól néz ki, biztosan jó volt az íze is. A tarhonya az mindig jó (kivéve amikor lisztből készül).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.14. 10:18:33

Köszönök szépen!
A gépi tarhonya végül is ultra rövid spagetti, tehát nagyot nem hibáztál. A borsszámlálón állítani kell, mert a hozzávaló húszból a főzésnél 23-at hozott ki. :)
A zsírokat viszont sokallom egy kicsit. A hús zsíros része, a szalonna meg még a vaj is, plusz egy kis olíva a tarhonyának.
Ettől függetlenül jöhet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.14. 13:35:26

hat a vajat en is zsirra cserelnem, vagy olajra
szalonnat vajban meg sosem probaltam
meg kicsit kevesebb paradicsom
de nagyon megennem
kicsilanynak megmondani az uttorogomboc az JO:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.14. 13:36:41

ja es a csemegeuborka pont megfelelo meretu
az ilyet szeretem
jo ropogos kosher:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.14. 15:02:34

@hagyma:

Én is azzal ettem, felénk ez volt a szokás. Most már sehogy se szokás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.14. 16:47:56

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: @hagyma: Egyiknek a zsír a sok, a másiknak a liszt, a harmadik még kenyeret is enne hozzá. Csodáljátok, hogy szépen gömbölyödöm? Bár egy fehéje-zsír diéta már nagyon kinéz. Kenyeret én is ettem, míg tehettem. A zsír segít a szénhidrátbevitelt alacsonyan tartani :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.14. 16:51:16

@Waka: A paradicsom sok zsírt felvesz ám :) A borstekerő számlálóját igazítottam, köszi.

Benikuty 2016.02.14. 18:14:17

@Andrass9: nem sok az a zsír, csak sokféle! Ezt az ételt kizárólag jó szalonna kiolvasztott zsírjával illik indítani, beleértve a házi tarhonya alapos lepirítását is. Desszertnek valami epeserkentő medicina dukál :D

A fickó 2016.02.14. 19:50:39

@Waka: "A gépi tarhonya végül is ultra rövid spagetti":D

Igazad lehet, mert a gépi tarhonya, nagy jóindulattal sem tarhonya. Sem az íze, sem az állaga, sem az (igen fontos) szaftfelvevő tulajdonsága nem üti meg a mércét, hogy tarhonyának lehessen nevezni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.14. 20:27:11

@Benikuty: Meghívlak egy kis házi barackra, hogy az étvágyadat serkentsem. Nem én főztem, de nem olyan rossz :)

Benikuty 2016.02.15. 15:39:28

@Andrass9: köszönöm, de nem élek ilyesmivel, az étvágyammal pedig semmi baj ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.15. 17:57:17

Köszönök szépen!
@Andrass9: Rég nem láttalak. Gömbölyödsz? :)
@A fickó: Érdekes dolog a kézi tarhonya. Rákerestem, de a tarhonyakészítés címszó alatt mindenki a tarhonyafőzésről osztja az észt. Lehet ugyebár a reszelt változat - jó keményre gyúrt tésztából -, és ott van a csipetke, de az rohadt munkás dolog. Én a maradék felvert tojásokból csipetkét készítek, folyton gyűlik egy dobozban a spájzban. Reszelve viszont még soha nem készítettem, lehet, ez lesz a következő projekt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.15. 18:36:59

@Waka: Keresd a kuszkusz készítése címszó alatt, és egy életre elmegy tőle a kedved :) Emlékszem még Mórahalmon hogy csinálták a nénikék.
Én reszeltem is már, mert lusta voltam a 40 liter gulyásba egyesével belecsipkedni, meghát mi is felhasználjuk a maradék tojásokat szárított csipetkének. Épp most főztem karajcsontból zölborsólevest sok csipetkével az üvegből kimarkolva ...
Kapható igazán jó minőségű úttörőgombóc - 8/10 tojásos, ami a "teljes tészta" (nincs benne víz, csak liszt és tojás), csak géppel megformázva.

turósmácsik 2016.02.15. 20:08:43

@Waka: Anyósom reszeli. A maradék tojást jó keményre gyúrja liszttel, és egy tepsibe reszeli a négyoldalú vastag almás részén, kiszárítja és papírdobozolja. Mikor összegyűlik egy főzésre való, akkor rittyent egy nagy adag tarhonyáshúst.
Pörkölthöz csak nokedlit esznek, pedig szerintem világbajnok tarhonyája van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.15. 20:47:55

@Andrass9: @turósmácsik: Na, legközelebb nekiveselkedem, oszt ki lesz pipálva ez is. :D

Benikuty 2016.02.16. 11:43:48

@A fickó: jobb helyeken ezért hívják sörétnek :D