Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Gravlox vagy Gravlax: Pácolt lazac (és hidegen füstölve is)

2016.02.10. 07:00 Andrass9

A hivatalos megnevezése nem biztos. Ki LAX-nak, ki LOX-nak hívja a lazacot. Én csak salmonnak tanultam. Az igazi kihívás: mit szól hozzá egy norvég?

33.jpg

Az úgy történt, hogy a Metróban jártam kifejezetten hal vásárlási célzattal. Elsõsorban fekete tõkehalat vettem, de azért elcsábultam egy szép lazacfilére is. Már régóta tervezem, hogy kipróbálom a pácolt lazacot, de a feleségem mindig itthon volt, így nem volt rá még esélyem se. Nem szereti a halat. Pont. Most viszont üres volt a lakás, cincoghattam!

A tõkehalat megettük még idejében, bár a lakásnak halszaga volt több, mint egy hétig. Ezért megvártam, míg elvonul a vihar, és nekiálltam a lazacot is feldolgozni. Kiolvastam a webet, de legalábbis az ide vonatkozó cikkeket, mert ilyet még nem alkottam. Azt kell mondanom, hogy ebben semmi faxni nincs: akárki el tudja készíteni! Alig különbözik az általunk sóban pácolt hústól - csak éppen halból van :)

No akkor lássuk!

  • 1 vastag lazacfilé (legalább 3-4 cm vastag darab kell) kb 75 dkg.
  • kb 30 dkg kosher só (persze ... szóval durvára darált só, minden adalékanyag nélkül. Arról nem tehetek, hogy ezt éppen "õstengeri só"-nak nevezték.)
  • Mindenféle egyéb ízesítésû sók ( vörösboros, bazsalikomos, csilis és citrusos) - amit sikerül ajándékba kapni ...
  • nagy marék durvára tört feketebors
  • kis marék õrölt fehérbors
  • 1 citrom reszelt héja

10.jpg

Vagyis nagyon kevés alapanyag! Volt viszont gond a pácolás időtartamával is. Olvastam olyan receptet is, ahol 4 órát pácolták ... (ez valami vicc?) Én inkább a 8-10 napos sózásra szavaztam. Különben is elfogy hamar ...

Szomorúan konstatáltam, hogy a filét nem pikkelyezte le az áruház, ezért be kellett vetnem minden eszkõzt, ami rendelkezésemre állt. A legjobbnak a közönséges zöldséghámozó bizonyult! Ugyanúgy le lehetett faragni a pikkelyeket, mint a krumpli héját. Volt ugyan söröskupak is idehaza, de az nagyon fröcsköl!

11.jpg

A nehezén túl voltam, ezért egy deszkát beborítottam folpackkal. Mivel a méret nagyon eltért, ezért átlapoltam a fóliát.. Betakartam vastagon a fûszerek és a só felével. Ráreszeltem a citromhéjat, majd ráfektettem a filét a bõrös felével lefele.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Elfordítotam a halat a sóágyon, hugy jól eloszoljék alatta a pác. Rászórtam a fûszerek és a só másik felét is.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ekkor a fóliával szorosan bebugyoláltam. Találtam egy pont akkora kicsi jénai tepsit, aminek a fenekén kívülre éppen elfért a hal. Erre meg rá tudtam tenni egy kicsit nagyobb jénait fejjel lefelé, ami nyomta a egészet. Végül alájuk tettem egy nagyobb jénait, amibe a leve csuroghat ki a pácolás alatt. Kiraktam a kamra ablakába, és rápakoltam 7 kiló sót, mert az jó nehéz.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Még aznap rájöttem, hogy a kicsurgó létõl igencsak ideges lesz feleségem, ezért aláágyaztam egy másik adag mûanyag fóliával! 4 nap múlva kibontottam az egészet, hogy megfordíthassam a halat a présben.

23.jpg 24.jpg

Ekkorra már egy adag hasaalja szalonna is pácolódott, aminek súlya jó erősítésnek bizonyult a hal préseléséhez.

25.jpg

Újabb 5 napig állt a prés alatt a hal, amikor készre jelentettem. A receptek valahol 2 és 10 nap közé lõtték be a pácolás idejét. Én a 8-10 napot éreztem biztonságosnak, de Medvedoki biztos kiigazít, ha hibáztam (igaz, akkor már késő lesz)!

Kibontottam a halat a fóliából. Elég sok só maradt rajta.

26.jpg

A tepsi alá tett folpackon összegyûlt egy adag lé a halból.

27.jpg

Ez a 75 deka körüli halból mintegy 35 deka vizet vont ki!

28.jpg

A pácolt filét ezután langyos vízzel átmostam, hogy a felesleges só lejöjjön róla.

29.jpg

A leöblített halat papírtörölközõn kiszárítottam.

30.jpg

Nem tudtam megállni, hogy ne szeleteljek belõle papírvékony darabokat,

31.jpg

Amit egy adag krémsajtos saját sütésû kenyéren kipróbálhatok.

32.jpg

Nekem nagyon izlett! Szokásomhoz híven piros tányérra tettem, és onnan falatoztam :)

34.jpg

Kb ennyi maradt:

35.jpg

A tanácsok szerint a halat fel kell kicsit darabolni, majd hideg száraz kamrában szárítani kell egy ideig.

36.jpg

Mivel a hal bõre ilyen állagában nem igazán izlett, ezért azt levágtam a filérõl. A levágott bõrt megpróbáltam megpirítva megenni, de nem jött be, így azután kiáztattam belõle a sót, és boldoggá tettem vele a ragadozóimat :) Magát a filét pedig egy sütemény hûtõ rácsra téve a kamrában két napot szárítottam. Ezalatt a hal húsán egy fényes száraz réteg alakult ki a kioldódott fehérjébõl.

37.jpg 38.jpg 39.jpg

Megdöbbentõ mennyiségû olaj csapódott ki a halból! Nem gondoltam volna, hogy a lazac ennyire olajos hal!

40.jpg

Itt adódott az alkalom, hogy a maradékot megfüstöljem (merthogy két darabot elosztogattam). Amúgyis el kell kezdeni a csilik füstölését. Õk meg elférnek egymás mellett a grillgömbben.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Egy menet nem volt elég (csak 12 óráig megy ez a kicsi füstölõ), ezért még kétszer is rágyújtottam.

45.jpg 46.jpg 47.jpg

48.jpg

Mielõtt elajándékoztam a lazacot, azért megkóstoltam!

49.jpg

Még nem ettem füstölt lazacot ezelõtt, de ekkor úgy döntöttem, hogy két darabot megtartok magamnak. Egy már el is fogyott ...

Most jöttem rá, hogy a cukrot kifelejtettem a pácból :(

55 komment

Címkék: lazac füst bors kapor fehérbors gravlax

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr518365712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.02.10. 07:05:58

ELAJÁNDÉKOZOD????? EZT?????
Én nem is szólok többet.

turósmácsik 2016.02.10. 07:07:10

Na, szóval ez remek munka volt! Gusztusos is, türelmes is, és alighanem finom is. Grat!

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.10. 09:00:16

Nem értem, hogy mi a baj? Utólag egy kicsit meg kell cukrozni.:D

A piros tányér nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.10. 09:28:35

@turósmácsik: Tudod, a főzésben azt szeretem, ha izlik, amit készítettem. Muszáj önkéntes áldozatoka találnom, hogy érdemes legyen főznöm. Akkor örülök a leginkább, ha olyat készítek, amit a feleségem is szeret. Ez nem tartozott azon ételek közé. Viszont a fiam imádta. Már kérdezte is a receptjét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.10. 09:30:11

@látjátok feleim szümtükkel: Majd jön egy norvég és leszólja, hogy nincs benne cukor ...
Nekem ettől függetlenül nagyon izlett :)

Anyabisztro Brigi 2016.02.10. 10:05:39

Nálam az alábbi pác vált be, miután többféle só-cukor arányt és többféle fűszerezést kipróbáltam:
1 bögre közönséges asztali só, 1 bögre cukor, melyből egy csapott evőkanálnyit kiveszek, hogy a sónál árnyalatnyival kevesebb legyen, kb 1/2 bögrényi (vagy több) apróra vágott kapor. Ezeket egyszerűen összekeverem.
A metróban átlagos méretben kapható filét 4 darabba vágom, a farokrészt (a laposat) frissem sütve megesszük, és a 3 vastagabb darabot borítom be a páccal, és rakok rá nehezéket. 3-4 nap után lefejtem róla a bőrt, és kidobom, majd a húst még néhány napra visszateszem a pácba, hogy a bőr alatti lazább/zsírosabb részt is jól átjárja.
Nekem az egyhetes verzió ízlik a legjobban, az már úgy szeletelhető hajszálvékonyra, mint a sonka, de azért lágyan omlós.
Egy dolog kíván előrelátást: nyáron kell a megfelelő mennyiségű kaprot betárazni a fagyasztóba.
Citromlét, borsot, egyéb fűszereket tálaláskor kínálok mellé.
Jól bírja a fagyasztást - ha esetleg marad belőle.
Köszönöm az ötletet a füstöléshez, legközelebb azt is kipróbálom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.10. 13:53:38

azert a lila tanyerban jobban mutatott volna

egyszer egy fogadason tulettem magma ilyen salmonos szendvicskekkel / ettem olyan 30-40-et/
azota a salmon nem baratom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.10. 14:28:08

@Anyabisztro Brigi: Én meg köszönöm a recept kiegészítést. A kaprot csak külön ettem hozzá, mert van, aki nem szereti a kapor ízét, de a halét igen :) Ha csak magamnak készítem, akkor direktben megy majd rá a kapor is, viszont a borsot okvetlenül pácoláskor tenném rá, mert nekem így izlett.

©________ 2016.02.10. 14:30:15

Valami baj lehet a postan, mert EZnem volt benne a boritekban!!!!

(Amit egyebkent nagyon koszonok!!!
@látjátok feleim szümtükkel: es neked is!!)

Szoval szerintem megetted mindet sutyiban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.10. 14:39:23

@Praliné.: Háááát ... az utolsó falatot a rozsos kenyeremmel ettem meg :)

Ez vagyok 2016.02.10. 15:33:20

A füstölt lazacot főtt tojással, vajas pirítóssal és fejes salátával esszük. Próbáljátok ki egyszer ti is, tokjo.

Ez vagyok 2016.02.10. 16:11:14

@látjátok feleim szümtükkel: De jó. Csak nálunk, ha füstölt lazac van, mindig így esszük, mert nagyon passzolnak egymáshoz a hozzávalók. Azt kifelejtettem, hogy a fejessalátára citromlevet teszek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.10. 16:50:06

@Ez vagyok: itt is altalaban bruschettara teszik / minipiritos/
vaj helyett sokszor sajtkrem
nem idegen tole kis lilahagyma vagy /es/ paradicsom
tojas sem idegen tole

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.10. 17:29:39

Köszönök szépen!
Csucsu, hogy a művelt kolléga szavaival éljek, bár az a cukor...
Miért is nincs 27 évvel ezelőtt, amikor a patakban 3-4 kilós pisztrángokat fogtam? A telepi húsa sajnos fehér volt, azt ilyenre nem használnám.

Benikuty 2016.02.10. 17:57:26

@Waka: a cukor elhagyhatatlan a tejsavas erjedés miatt.

Anyabisztro Brigi 2016.02.10. 18:00:41

@Waka: az a cukor engem is gondolkodóba ejtett, és ki is próbáltam sokkal kevesebb cukorral, de közel sem volt olyan kiegyensúlyozottan finom, mint felesben. Úgy képzelem, hogy vagy teljesen cukor nélkül, mint a fenti, vagy úgy, ahogy azt a skandinávok kitalálták.
Ugyanezt megtapasztaltam a kaporral is. Gyermekem a szagát sem bírja, ezért készítettem zsályával, rozmaringgal és petrezselyemmel is, végül ő mondta ki a tutit, hogy ez kaporral az igazi.

Benikuty 2016.02.10. 18:02:54

ez pedig egy kipróbált, klasszikus recept, bár én a hosszabb érlelés híve vagyok.
www.gaultmillau.hu/receptek/pacolt-lazac-gravlax

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.10. 19:15:30

Érdekes, életemben először a pisztrágtelepen ettem gravlaxot, külföldi útról hozta valaki, hogy felvágjon vele. A nevére valami hasonló hangzásút mondott, de a receptet sajnos nem ismerte.

Benikuty 2016.02.10. 19:48:58

hobbiszakács blogger változata (csak hogy színesedjék a paletta)
hobbiszakacs.blog.hu/2008/03/18/a_lazac_3

turósmácsik 2016.02.10. 20:51:28

@Andrass9: A fiadnak az más, az nem olyan ajándékozás, mintha csak úgy ajándékozgatnál, hanem olyan, mint amikor az ember a gyermekével megosztja a finom falatokat, vagy inkább elspórolja, hogy a kicsikének több jusson. Akkor is, ha 30 éves.
Mint pl. amikor a kicsilánynak üveges levest küldesz.
Azt nagyon szerettem, mikor a nagymamám a legjobb falatokat nekem adta:)))

A fickó 2016.02.11. 00:52:27

Mint nagy nyershal rajongó én is gyakran készítem ezt a kiváló ételt. A feketebors harsányabb aromája nem illik hozzá, nem véletlenül, a svédek fehérborssal készítik. A zöldfűszer a kapor ez egyértelmű. A cukor nagyon fontos kihagyhatatlan összetevő, ahogy előttem Benikuty is megemlítette. Legjobb az enyhén melaszos nádcukor és durva szemcsés só keveréke. Részemről a 2-4 napos hűtőben történő pácolási idő a kedvelt, de előtte nem tovább, mint 4 óra szobahőmérsékleten tartással indul a művelet. Nem szeretem, ha túl száraz, ugyan ez igaz a füstölt lazacra is.
Mustármártás,vagy tormahab (szósz), főtt jó ízű krumpli, persze lehet kenyérre is tenni, de lehet főétel is. Tettem én már tésztára is f. lazac helyett.

Csak, hogy színesítsük a palettát:

sweden.se/culture-traditions/gravad-lax/

A mustárszósz nagyon jó, h a valaki svéd mustárhoz jut készítse el, ha nem akkor meg mással.:) Olajként a minőségi hidegen ütött napraforgó olajat ajánlom. Elkészítése: mindent egy csavaros üvegbe, majd összerázni.:D

Benikuty 2016.02.11. 03:02:27

@A fickó: ha bors, legyen fekete avagy fehér, kizárólag a frissen őrölt játszik. Körkéses őrlő viszont szóba nem jöhet!

Vaczak2 2016.02.11. 07:06:51

Nalunk itt Norway nem csinalunk nagy faxnit gravlaxbol. Csinalta eloszor Larsson bacsi anyukam nagybacsi from Sweden. Jott hozzank latogatas, anyukam vett lax (lazatc?) sokat unnepelni. Larsson bacsi volt irigy elasta nagy darab sozott lax papirba csomagolva hatul nyirfa alatt. Csak volt reszeg nagyon (mint altalaban sved nyagybacsik szereti vodka) és elfelejt.
Bacsi ment haza Sweden, és harom honap mulva szomszed kutyaja a Puszedli kiasta nekunk fa alol lax. Ereztuk szaga nagyon budos, de vagyunk kalandvagyo viking nep fiai, kostoltuk meg.
Finom volt, vodkaval meg csodalatos.
Azota van nekunk gravlax (temetett lax) mi hivjuk: "Larsson kincse"

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.11. 08:49:02

@Waka:

Nem értem mi bajod a cukorral. Van magyar, aki a kolbászba is tesz, és nagyon jó a végeredmény.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.11. 08:50:20

@Ez vagyok:

Gluténmentes pirítós nem jó, ezért kérdeztem.D

Topy 2016.02.11. 09:13:22

@látjátok feleim szümtükkel: kolbászba? ízfokozó
agylobot is kapok, amikor tradíció meg hasonló dumák mellett cukrot látok a kolbász összetevői közt
valahogy nem emlékszam olyanra, hogy nagyapám a cukrosbödönnel a hóna alatt kóstolgatta volna a bekevert kolbászhúst...

bár ami pár napja a padlóra küldött: nejem egy kollégája ecsetelte, hogy azóta igazán finom a pörkölt mióta rájött, hogy baracklekvár is kell bele; háááát, ízlések és pofonok... (szvsz itt is a cukor ízfokozó hatása játszik)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.11. 09:38:34

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem egyed főtt krumplival és svéd mustárral, ahogy a Fickó szokta. Az kiváltja a pirítóst :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.11. 09:52:22

@Topy: Kiváncsiságból körülnéztem cukorfronton. Vannak olyan receptek, amelyek cukrot is használnak:15g/10kg arányban, de ezek száma elenyésző: 7 találat a 200.000-ből említi a cukrot, mint összetevőt. abból is volt olyan, amely szerint a nagyapja hallotta a nagyapjától, hogy annak a nagyapja tett bele cukrot ...

Fenchurch68 2016.02.11. 10:24:19

@Topy: A zember nemrég vágott ki a kukába egy jobb sorsra érdemes, régebben karácsonyra kapott szakácskönyvet, amiben a fejtett bableves elengedhetetlen összetevőjeként feltüntettek két evőkanál baracklekvárt.

Topy 2016.02.11. 11:33:21

@Fenchurch68: úgy gondolom megtaláltad a megfelelő embert! :)

Vaczak2 2016.02.11. 11:56:39

@Topy: @Fenchurch68: Továbbá a vaníliafagylalt és a savanyú virágföld. Egyébként meg ne ítélj, hogy ne ítéltess. És ha úgy jobb? Kóstolta valaki?

Topy 2016.02.11. 12:26:19

@Vaczak2: a virágföldet baracklekvárral? talán csak Larsson nagybácsi

Vaczak2 2016.02.11. 12:52:22

@Topy: Larsson nagybácsi csak vodkát akvavittel és esetleg arcszesszel, ha Vologya átkínálta a határon...

Fenchurch68 2016.02.11. 13:29:15

@Topy: A baracklekvár és barnakutyaszósz (barbecue) keverékével összekent oldalast bezzeg ő mutatta nekem :)
(Anyukám bablevesét, tök- és zöldbabfőzelékét sem vagyok hajlandó megenni, mindegyikbe tesz egy kis ecetet, hogy savanykás legyen, aztán cukrot, hogy ellensúlyozza. Nem tudom, itt megvan-e valakinek fejben egy régi Galaktikában megjelent Dévényi-novella, A tea jó dolog, amiben azon hiúsul meg a földönkívüli civilizációval való kapcsolatfelvétel, hogy veszélyesnek tartják a földieket: főznek egy italt, ami direkt keserű, aztán cukrot tesznek bele, hogy édes legyen, utána meg egy kis citromot, hogy ne legyen olyan édes :D)

@Vaczak2: Tőlem aztán bárki ehet bármit, amíg nem teszik kötelezővé.

Topy 2016.02.11. 13:44:59

@Fenchurch68: lehet akár a fejtett bableves is meg a pörkölt is jó, csak onanntól ne nevezzük annak :)
mert a végén az lesz a kötelező... meg a kólás gulyás!

nem az ízkombinációval van bajom (bár szvsz a bablevesnél meg a pörkölttnél a mennyiségi arányok olyanok, hogy tényleg csak a lekvár cukra dolgozik), hanem egy klasszikus étel szvsz fölösleges megerőszakolásával
fent említett oldalasnál nem egy tradicionális recept megerőszakolásáról van szó, így nincs azzal semmi baj; ha a bablevesbe belerak egy fél üveg lekvárt, hogy lekvár íze is legyen, az is korrekt, csak nevezze mondjuk fejtett babos lekvárlevesnek :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.11. 13:59:55

@Vaczak2: Ez is csucsu!
@látjátok feleim szümtükkel: Én a cukor hiányát emlegettem.
@Fenchurch68: Ez nagyon jó! 1990-ben, mikor a Kis-Balatonon halásztam, kaptunk egy kosár zöldbabot. Feri bácsi kitalálta, főzünk főzeléket. Hozott otthonról egy szakácskönyvet, a recept egy evőkanál baracklekvárt írt a főzelékhez. Végül kimaradt belőle, mert lekvárt nem hozott a könyv mellé.Azóta bárkinek meséltem, nem hitte el, és most itt a bizonyíték. :)
A novellát is olvastam.

Benikuty 2016.02.11. 16:58:14

@látjátok feleim szümtükkel: engedtessék megjegyezni, hogy a hosszan érlelt füstölt cuccba kell is, de nem azért, hogy édes legyen. A hús tejsavas erjedéséhez, éréséhez van rá szükség.

Ez vagyok 2016.02.11. 17:53:38

@látjátok feleim szümtükkel: Na már megint egy ételallergiás! Ki nem állhatom őket!
(Aztán meg én nem laktózérzékeny vagyok, hanem a tejtől és az összes belőle készített terméktől undorodom. Olyannyira, hogy mikor egy étteremben hozza felém a kaját a pincér, már ötméterről tudom, hogy van benne legalább egy tejből származó molekula :)
Így, magamba szállok: szedd már össze magad és ne jusson eszedbe mást kritizálni.
Tehát számodra például megfelelő lesz, ha egy teljesen kukoricalisztből készült kenyér pirítósára kened a vajat :) (Amit én ki nem állhatok, mármint a vajat.)

Ez vagyok 2016.02.11. 18:05:09

@Fenchurch68: A régi klasszikus salátaöntet egy teáskanál sóhoz, két tk cukrot és két evőkanál ecetet kell tenni, meg vizet. Én van mikor így csinálom, bár a fiam a balzsamecet, olivaolaj összeállítást szereti.
Sőt az agyonfőzött, paszírozott paradicsomléből készült ételekhez is teszek egy teáskanál cukrot, jobb lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.11. 20:30:18

uborkasalata ontethez bizony kell az eceten kivul kis Cukor is
en teszek bele aprora vagott fokhagymat is meg karikara vagott zoldpaprikat
be a huttobe, aztan kesobb zutty ra az ubira
eleg jelentos uborkasalata keszito vagyok

Vaczak2 2016.02.11. 21:48:55

@hagyma: Uborkasalátába kell még fahéj meg benzin. Legjobb vót a régi normálbenzin. Az adta meg a testességit neki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.11. 21:54:21

@Vaczak2: a benzint nem engedi katalizator nelkul az EU
a fahej meggondolando

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.11. 23:52:30

@Vaczak2: Meg vót benne rendesen ólom is, ami a bukéját adta ...
@hagyma: A katalizátort hazavágja az ólom :(

Boar... 2016.02.12. 00:53:35

@Benikuty:
Milyen "hosszan érlelt füstölt cucc"-ra gondolsz?
Mert az egész sonka talán a leghosszabban érlelt "füstölt cucc" de az köszöni szépen, egész jól elvan cukor nélkül is.
A halfüstölőmhöz kaptam egy receptes füzetecskét, abban is szerepel a cukor de én nem szoktam használni, szvsz. a gyorsfüstölt és gyorsan elfogyasztott halakhoz fölösleges.

Benikuty 2016.02.12. 01:25:13

@Boar...: pongyolán fogalmaztam, való igaz. A marha vastagbélbe és annál nagyobb kaliberű bélbe töltött szalámikra és vastagkolbászokra gondoltam. Az én fogalmaim szerint ezeket minimum négy hónapig kell megfelelő körülmények közt érlelni.
A sonka pácába is tettem, és nem merném kimondani hogy bármibe fölösleges lenne, mert ebben a műfajban a megfellebbezhetetlen igazság nem létezik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.12. 05:12:08

@Benikuty: posztolas kozben raultel egy pongyolara?

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.12. 14:32:12

@Andrass9:

Sajnos az íze nem azonos a főtt krumpliéval, akár mennyire is szeretnéd.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.12. 14:36:50

@Benikuty:

Nem véletlen az sem, hogy amikor az élesztőt tejben felfuttajuk, teszünk bele egy kanálka cukrot is.

Boar... 2016.02.12. 14:38:30

@Benikuty:
Megfellebezhetetlen igazság is létezik, pl. porított libaszart nem teszünk az ételbe :-)
De a gyorsfüstölt vagyis forró füstben készült hal amúgy sem egy konzervholmi aminek sokáig el kell állni, a cukor tartósitó szerepe itt nem játszik, az ízéhez pedig megintcsak nincs rá szükség bár ugye de gustibus...

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.12. 14:39:38

@Waka: "Csucsu, hogy a művelt kolléga szavaival éljek, bár az a cukor..."

Kutya legyek, ha ebben nincs egy parányi irónia, ahhoz pedig passzol a hsz-m.

Boar... 2016.02.12. 14:45:07

Ja, amúgy én is teszek porcukrot a szalámiba...

Benikuty 2016.02.12. 17:21:59

@látjátok feleim szümtükkel: gondolom, abban az esetben a cukor táptalaj az élesztőgombáknak. A többi általam említett szerepe érlelő, erjesztő...